Кальмари на мангалі – 4 рецепту приготування з покроковими фото

Готувати на мангалі можна що завгодно: м’ясо, овочі, рибу і морепродукти. Їжа, приготована на відкритому вогні, стає набагато смачніше і корисніше. Кальмар – ніжний продукт. В його приготуванні є свої нюанси. У цій статті розповімо вам 4 найвдаліших рецепта, слідуючи яким зіпсувати страву неможливо.

Як приготувати кальмари гриль на решітці на мангалі?

Головне правило приготування – правильна обсмажування. Кальмар потрібно смажити на сильному вогні, але недовго. Якщо перетримати, продукт вийде твердим, гумовим і позбавленим смаку. Достатньо 4-5 хвилин з кожного боку, але жар повинен бути сильним. Кальмар на грилі кладуть у салат або їдять просто так.

Інгредієнти на
4 порц.

  • Кальмари 1 кг
  • соєвий Соус 150 мл
  • Масло рослинне 100 мл
  • Сік лимонний 2 ст. л.
  • Часник 5 зуб.
  • Прованські трави 1 ч. л.
  • Цукор-пісок-1 ст. л.
  • Імбир 1 ч. л.

Процес приготування:

  1. Як смачно приготувати кальмари на мангалі? Підготуйте морепродукт. Обдайте їх окропом, зніміть плівку. Очистіть кальмар від нутрощів, промийте і складіть в миску.
  2. У миску з морепродуктів влийте соєвий соус і рослинне масло. З лимона вичавити сік. Стежте, щоб страва не потрапили кісточки. Щоб було простіше видавити сік, покатайте фрукт по столу, натиснувши на нього долонею. Можна також використовувати готовий лимонний сік в пляшечках. Добре перемішайте морепродукти.
  3. Додайте до м’яса кальмара спеції: прованські трави і мелений імбир. Всипте цукор. Подрібніть часник часникодушилкою або наріжте ножем як можна дрібніше. Додайте до решти інгредієнтів. Ретельно перемішайте, рівномірно розподіляючи прянощі і промазуючи кожен шматочок, в тому числі і всередині. Поставте в холодильник і залиште маринуватися на годину-півтора.
  4. Розведіть вогонь в мангалі і залиште горіти до тих пір, поки дрова не стануть вугіллям. Викладіть мариновані кальмари на решітку гриль і готуйте не більше 5 хвилин з кожного боку. Періодично перевертайте.
  5. Готовий шашлик акуратно зніміть з решітки і викладіть на велику тарілку. Подавайте з зеленню, солодким соусом або з сезонними овочами.

Приємного апетиту!

Покроковий рецепт приготування шашлику з кальмара в маринаді

Кальмар на грилі – самодостатня страва. Його можна подавати окремо або з легким гарніром. Чудово підійдуть сезонні овочі та зелень. Щоб морепродукт вийшов смачним і ніжним, потрібно правильно його замаринувати. Який маринад найбільш вдалий, дізнаєтеся в цьому рецепті. Обов’язково пробуйте повторити!

Час приготування – 8 хвилин

Час готування – 55 хвилин

Порції – 5

Інгредієнти:

  • Кальмар – 4-5 шт.
  • Сік лимонний – 100 мл
  • Масло рослинне – 4 ст. л.
  • Сіль – 1 щіпка
  • Перець чорний мелений – за смаком
  • Перець білий мелений – за смаком
  • Прованські трави – за смаком

Процес приготування:

1. Почніть з приготування маринаду. У глибоку миску влийте лимонний сік. Ви можете використовувати лимонну заправку або вичавити сік з свіжого лимона. Додайте олію і відразу перемішайте. Найкраще підійде оливкова, воно додасть маринаду аромат. Додайте чорний і білий мелений перець, прованські трави. Перемішайте і залиште настоюватися.

2. В цей час вимийте кальмари і очистіть їх від нутрощів. Зніміть плівочку, яка покриває тіло кальмара. Щоб зробити це дуже легко, налийте в миску окріп і опустіть в неї морепродукти на пару хвилин. Шкурка буде дуже легко відходити.

3. Розріжте тушки поперек на широкі кільця. Складіть в миску і залийте маринадом. Руками перемішайте, рівномірно розподіляючи рідина зі спеціями по шматочках. Залиште маринуватися на 30 хвилин при кімнатній температурі.

4. Нанизайте смужки кальмара на дерев’яні шпажки. На кожну паличку поміститься по 3-4 шматочки. Щоб кальмар тримався міцніше і помістилося більше шматочків, надягайте їх гармошкою. Шашлички полийте залишилися в мисці маринадом.

5. Заздалегідь підготуйте мангал. Дрова повинні повністю перетвориться на гарячі вугілля. Жар повинен бути сильним. Викладіть шпажки з кальмарами на решітку-гриль і смажте по 2 хвилини з кожного боку. Пам’ятайте про обережність, коли перевертаєте шашлички, жар від мангала може обпекти! Готові кальмари подавайте прямо на шпажках. Поєднуйте з запеченими овочами або сезонної зеленню.

Приємного апетиту!

Дуже смачні фаршировані кальмари на мангалі

Шашлик – традиційне і улюблене блюдо будь-якого шашлику. Як правило, готують м’ясо або рибу, і рідко зустрінеш шашлик з морепродуктів. А даремно! Кальмар на грилі – це дуже смачно. А фарширований кальмар, приготований на мангалі гідний навіть святкового столу. Начинок багато, розповімо про кращою.

Час приготування – 5 хвилин

Час приготування – 30 хвилин

Порції – 2

Інгредієнти:

  • Кальмари – 2 шт.
  • Рис – 4 ст. л.
  • Помідор – ½ шт.
  • Лимон – ½ шт.
  • Імбир корінь 1 шт.
  • Петрушка – 1 пучок
  • Масло рослинне – 1 ст. л.
  • Сіль – за смаком
  • Перець чорний мелений – за смаком

Процес приготування:

1. Підготуйте рис для начинки. Промийте крупу під холодною проточною водою. Це допоможе вивести зайвий крохмаль і зробить рис більш розсипчастим. Відваріть його в підсоленій воді до готовності.

2. У глибоку миску покладіть кальмари і залийте їх окропом. Накрийте посуд і дайте постояти близько 2 хвилин. Це допоможе легко очистити морепродукт. Зніміть з тушки всю плівку і позбавте від нутрощів. Очищені кальмари промийте під проточною водою і просушіть. Вибирайте морепродукти більшого розміру, щоб у них помістилася начинка.

3. Вимийте і висушіть помідори і петрушку. Наріжте невеликими кубиками томати. Дрібно наріжте половину пучка зелені. Очистіть від шкірки корінь імбиру і натріть його на дрібній тертці. Додайте подрібнені інгредієнти до отваренному рісу. Перемішайте. Поперчіть і збризніть суміш соком половини лимона. Гарненько перемішайте начинку ще раз.

4. Нафаршируйте підготовлені кальмари і з’єднайте краї зубочисткою так, щоб начинка не випала.

5. Розведіть мангал. Дрова повинні прогоріти до стану гарячих вугілля. Відкритого вогню бути не повинно, тільки сильний жар. Змастіть грати для мангалу невеликою кількістю рослинного масла і викладіть фаршировані кальмари. Добре закріпіть ґрати, щоб морепродукти не випали.

6. Готуйте 2-3 хвилини з кожного боку. Як тільки кальмари підрум’янилися з обох сторін, знімайте з вогню. Подавайте блюдо гарячим, прикрасивши залишилася петрушкою.

Приємного апетиту!

Простий і смачний рецепт приготування кальмарів з овочами на мангалі

Кращий гарнір для будь-якого шашлику – овочі. Причому як свіжі, так і запечені. А якщо приготувати їх, як і кальмари, на мангалі, це вийде єдине блюдо, повне приголомшливого смаку і чудового аромату. З морепродуктом поєднуються практично всі овочі, використовуйте ті, що вам більше подобається.

Час приготування – 15-20 хвилин

Час готування – 2 години

Порції – 2

Інгредієнти:

  • Кальмар – 2 шт.
  • Масло рослинне – 120 мл
  • Оцет лимонний – 120 мл
  • Орегано – за смаком
  • Перець білий мелений – за смаком
  • Сіль – за смаком
  • Перець болгарський – 4 шт.
  • Баклажани – 2 шт.
  • Часник – 1 головка
  • Помідори – 4 шт.

Процес приготування:

1. Покладіть кальмари в глибоку миску і залийте окропом. Залиште на пару хвилин. Шкірка почне згортатися. Потім перекладіть тушки в холодну воду. Після цього очистити їх не складе особливої праці. Видаліть всю шкіру, хребет і нутрощі. Ретельно вимийте кальмар всередині і зовні.

2. Крупно наріжте молюска і натріть шматочки сіллю і меленим білим перцем. Настроміть кальмара на дерев’яні шпажки. Щоб зробити це було легше, злегка змочіть деревинки водою.

3. Для маринаду змішайте в мисочці рослинне масло, лимонний сік, оцет. Краще використовувати масло без запаху, щоб не додати зайвих смакових відтінків кальмарам. Додайте сухий базилік і орегано. Гарненько перемішайте. Полийте шашлички маринадом. Залиште маринуватися близько двох годин, часом перевертаючи палички, щоб все м’ясо рівномірно добре просочилося.

4. Розведіть мангал і приготуйте гарячі вугілля. Перекладіть морепродукт на решітку і готуйте при сильному жарі по 2-3 хвилини з кожного боку. У міру приготування поливайте кальмари маринадом. Як тільки шматочки підрум’яняться, зніміть їх з мангалу.

5. Всі овочі, крім помідорів, викладіть на решітку, змащену олією. Томати настроміть на шампур. Не розрізайте, запікайте цілими. Для готування овочів потрібен жар слабкіше, щоб вони рівномірно пропеклися. Тому готуйте їх після морепродуктів. Регулярно перевертайте решітку і шампур.

6. Томати приготуються першими, тому знімайте їх раніше.

7. Готові овочі зніміть з мангалу і перекладіть у велику посуд. Злегка посоліть. Кальмари викладіть на тарілку. Овочі нарізати і відправте до молюскам. Подавайте блюдо гарячим.

Приємного апетиту!