Шакшука – 10 покрокових рецептів на сковороді з фото

Шакшука — це яєчня, приготовлена з різними овочами, сиром та іншими продуктами. У перекладі з арабської мови це страви так і називається – «мішанина». Шакшуку можна використовувати в якості щільного сніданку, ситного обіду або вечері.

Класична ізраїльська шакшука на сковороді

Класична шакшука являє собою ароматне і дуже красиве з естетичних міркувань блюдо з неймовірним смаком. Це не проста яєчня, а шедевр, який має масу секретів.

Інгредієнти на
3 порц.

  • Перець болгарський 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста 1 шт.
  • Часник 2 зуб.
  • Помідори 4 шт.
  • Зелень за смаком
  • Яйце куряче 6 шт.
  • Куркума за смаком
  • Масло оливкове за смаком
  • Перець чилі за смаком
  • Сіль за смаком
  • Цукор-пісок за смаком

Процес приготування:

  1. Класичну ізраїльську шакшуку на сковороді приготувати дуже просто. Необхідно, щоб яйця були максимально свіжими. Також їх необхідно заздалегідь дістати з холодильника і зігріти в умовах кімнатної температури.
  2. Томати для шакшуки краще вибирати ароматні, пряні, тоді страва вийде ще більш смачним. Вимиваємо помідори. Обтираем рушником і відразу доводимо до кипіння воду в електрочайнику. На верхівках томатів робимо надрізи у вигляді хрестів та викладаємо їх в глибоку миску. Заливаємо окропом на пару хвилин. Після такої обробки шкірка легко зніметься. М’якоть томатів нарізаємо.
  3. Відокремлюємо цибулю і часник від лушпиння. Цибулину дрібно нарізаємо. Для обсмажування овочів найкраще використовувати оливкову олію – так буде смачніше і корисніше. Наливаємо його в сковороду і розподіляємо по денця. Підігріваємо олію на плиті, а потім викладаємо в нього цибулю і обсмажуємо, постійно помішуючи.
  4. В ідеалі перець перед обсмаженням потрібно тушкувати в духовці і звільнити від шкірки, а потім дрібно нарізати (плодоніжку і насіння видалити заздалегідь). Додаємо перець до цибулі. Перець чилі і часник нарізаємо і відправляємо в сковороду через 5 хвилин. Обсмажуємо інгредієнти ще 5 хвилин.
  5. Викладаємо до решти інгредієнтів помідори й тушкуємо заготівлю 10 хвилин. Солимо блюдо. Якщо воно вийшло кислуватий на смак, можна додати трішки цукру.
  6. Робимо в матбухе (так називається маса з овочів, яку ми тільки що приготували) шість заглиблень. В три з них вбиваємо яйця з білком. В інші лунки вбиваємо тільки жовтки.
  7. Посипаємо шакшуку сіллю і перцем. Стежимо за тим, щоб білки побіліли, а жовтки залишилися рідкими. Вимиваємо зелень і нарізаємо її довільно. Посипаємо готову шакшуку. Подаємо страву на попередньо нагрітих тарілках. Якщо покласти страву на холодні тарілки, воно опаде і не буде таким смачним.

Приємного апетиту!