Картопляна запіканка в духовці – 10 простих і смачних рецептів приготування з покроковими фото

Картопляна запіканка – це дуже смачне та поживне частування для вашого столу. Можна подавати до столу як самостійну страву або як гарнір. Приготувати апетитну запіканку нескладно. Для цього використовуйте нашу перевірену кулінарну збірку з десяти простих та смачних рецептів приготування з покроковими фотографіями.

Класична картопляна запіканка з фаршем у духовці

Класична картопляна запіканка з фаршем у духовці – це універсальне частування для ваших домашніх приготувань. Така страва послужить чудовим обідом, вечерею чи перекушуванням. Запіканка з картоплі та м’ясного фаршу – це поєднання неймовірного смаку та поживності.

Інгредієнти:

на – 6 порції

  • Картопля – ¾ кг
  • Фарш м’ясний – ½ кг
  • Сир Пармезан (або інший твердий сир) – 100 гр.
  • Цибуля зелена – за смаком
  • Яйце куряче – 2 шт.
  • Сметана – 2 ст.л.
  • Сіль за смаком
  • Перець чорний мелений – за смаком
  • Олія – ​​для змащування

Процес приготування:

Як приготувати картоплю в духовці? Вимірюємо необхідну кількість всіх продуктів за списком. Картоплю попередньо очищаємо від шкірки та обдаємо під проточною водою.

Після чого почищену картоплю подрібнюємо на тертці з великими зубчиками. Віджимаємо отриману масу від зайвої рідини.

Половину картоплі викладаємо у форму для випікання, яку попередньо обмазуємо олією.

На картопляний шар викладаємо м’ясний фарш, який перемішуємо із сіллю та перцем (використовуйте чорний перець у меленому вигляді).

Промиваємо і обсушуємо зелену цибулю, після чого дрібно обробляємо її ножем.

М’ясний фарш посипаємо подрібненою цибулею.

Сир твердого сорту (вибираємо до смаку) натираємо на тертці з великими зубчиками.

У зручному для вимішування посуді з’єднуємо сир із другою половиною тертої картоплі. Також у цю заготовку розбиваємо куряче яйце, приєднуємо сіль та перець.

Добре все вимішуємо до однорідності.

Отриману масу викладаємо на шар із м’ясного фаршу. Переставляємо частування в розігріту до 180 градусів духовку на 60 хвилин.

Класична картопляна запіканка з фаршем у духовці готова. Оцінюйте кулінарну ідею!

Картопляна запіканка з сиром та фаршем у духовці

Картопляна запіканка з сиром та фаршем у духовці порадує своїм насиченим смаком, поживними властивостями та, звичайно ж, апетитним виглядом. Така страва по-справжньому універсальна: її можна подавати як повноцінний обід або як цікаву закуску для компанії.

Час готування – 55 хвилин

Час приготування – 15 хвилин

Порцій – 4

Інгредієнти:

  • Картопля – 500 гр.
  • Фарш м’ясний – 400 гр.
  • Болгарський перець – 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Сир твердий – 250 гр.
  • Яйце СО – 4 шт.
  • Молоко коров’яче – 1 ст.
  • Сіль за смаком.
  • Перець чорний мелений – до смаку.
  • Трави прованські – 1 год.
  • Паприка солодка мелена – 1 год.
  • Рослинна олія – для смаження + для змащування форми.

Процес приготування:

Крок 1. Знімаємо шкірку з картоплі, промиваємо бульби під водою та нарізаємо акуратним невеликим кубиком. Відварюємо в окропі з додаванням невеликої кількості солі близько 10 хвилин. Після картоплю відкидаємо на сито, щоб стекла вся зайва волога.

Крок 2. Дрібно рубаємо ножем очищену цибулину та солодкий болгарський перець. Овочі обсмажуємо близько 5-7 хвилин на оливковій олії.

Крок 3. Далі до овочів викладаємо фарш з м’яса, добре перемішуємо і готуємо ще близько 10 хвилин. Додаємо сіль та спеції за смаком. Рекомендується використовувати мелений перець, прованські трави та солодку паприку.

Крок 4. За формою для запікання злегка проходимо олією. Половину картоплі викладаємо на дно форми. Далі йде шар з фаршу і закриваємо це все картоплею, що залишилася.

Крок 5. Натираємо сир будь-якого твердого сорту на тертці з великими отворами і ділимо на рівні частини. У глибокій мисці збиваємо яйця з молоком, сіллю та перцем. Сюди викладаємо половину тертого сиру та перемішуємо.

Крок 6. Яєчною сумішшю з сиром заливаємо нашу страву і все це закриваємо сиром, що залишився. Відправляємо в розігріту до 180 ° духовку 40-45 хвилин.

Крок 7. Картопляна запіканка з сиром та фаршем у духовці готова. Можна куштувати!

Картопляна запіканка з грибами

Картопляна запіканка з грибами – це неймовірно смачне, соковите та ароматне частування, яке займе гідне місце на вашому столі. Апетитне блюдо послужить швидким і апетитним обідом, вечерею або перекушуванням для всієї родини. Порадуйте своїх рідних за допомогою нашого перевіреного рецепту.

Час готування – 1 година

Час приготування – 15 хвилин

Порцій – 6

Інгредієнти:

  • Картопля – 500 гр.
  • Фарш м’ясний – 400 гр.
  • Гриби печериці – 250 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 100 гр.
  • Сир твердий – 200 гр.
  • Вершки 10% – 200 мл.
  • Сіль за смаком.
  • Перець чорний мелений – до смаку.
  • Олія – 2 ст.л.

Процес приготування:

Крок 1. Зважуємо всі продукти за списком та приступаємо до захоплюючого процесу.

Крок 2. Гриби печериці добре промиваємо під водою і нарізаємо невеликими шматочками. Також ви можете використовувати інші гриби за смаком, у тому числі і лісові.

Крок 3. Обробляємо дрібно цибулю за допомогою ножа.

Крок 4. Почищену від шкірки і промиту картоплю обробляють на тонкі скибочки. Намагайтеся різати скибочки рівної товщини.

Крок 5. Сир можна обробити також скибочками або натерти на великій тертці – на вашу думку.

Крок 6. Ставимо сковороду на плиту і розігріваємо з олією, обсмажуємо на ньому подрібнену цибулину. Після цього до цибулі викладаємо нарізані гриби і смажимо всі разом близько 5 хвилин. Якщо використовуємо лісові гриби, їх попередньо варто проварити.

Крок 7. Доповнюємо продукти м’ясним фаршем (свинячим, курячим чи змішаним) і смажимо всі разом ще 5 хвилин, постійно помішуючи. Солимо і перчимо на смак.

Крок 8. Змащуємо форму для випікання олією і викладаємо рівним шаром половину картоплі. Далі кладемо шар із фаршу, цибулі та грибів.

Крок 9. Закриваємо начинку скибочками сирої картоплі, що залишилися.

Крок 10. Заливаємо всю заготовку вершками. Вибирайте нежирний продукт – 10% вершків буде достатньо.

Крок 11. Зверху викладаємо скибочки сиру або посипаємо тертим продуктом. Допустимі обидва варіанти.

Крок 12. Забираємо частування в розігріту до 200 ° духовку на 40-45 хвилин.

Крок 13. Картопляна запіканка з грибами готова. Нарізайте та подавайте до столу!

Картопляна запіканка з фаршем, помідорами, сиром та майонезом

Картопляна запіканка з фаршем, помідорами, сиром та майонезом – це універсальне частування для вашого домашнього обіду, вечері чи перекушування. Така апетитна страва – це ідеальне поєднання неймовірного смаку та поживних властивостей. Беріть на замітку наш покроковий рецепт.

Час готування – 1 година 10 хвилин

Час приготування – 15 хвилин

Порцій – 4

Інгредієнти:

  • Картопля – 300 гр.
  • Фарш м’ясний – 400 гр.
  • Помідори – 2 шт.
  • Сир твердий – 100 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Майонез – 3 ст.л.
  • Сіль за смаком.
  • Перець чорний мелений – до смаку.
  • Олія – 2 ст.л.

Процес приготування:

Крок 1. Очищаємо картоплю, промиваємо її під водою і нарізаємо скибочками.

Крок 2. Ріпчасту цибулю обробляємо на дрібні кубики.

Крок 3. Промиваємо помідори і нарізаємо кружальцями.

Крок 4. Форму для випікання обмазуємо олією. Викладаємо сюди картопля, поливаємо майонезом, доповнюємо сіллю та перцем. Добре все перемішуємо.

Крок 5. На картопляний шар викладаємо м’ясний фарш, посипаємо його сіллю перцем.

Крок 6. Сюди ж викладаємо цибулю.

Крок 7. Закриваємо цибулю кружальцями помідорів. Відправляємо частування в розігріту до 190 ° духовку на 40 хвилин.

Крок 8. Посипаємо частування тертим сиром і відправляємо до духовки ще на 10 хвилин.

Крок 9. Дістаємо частування з духовки та розрізаємо його на порції.

Крок 10. Картопляна запіканка з фаршем, помідорами, сиром та майонезом готова. Можна пригощатись!

Запіканка з картоплі з куркою в духовці

Запіканка з картоплі з куркою у духовці – це яскрава ідея для вашого столу. Таке частування виходить неймовірно смачним, соковитим та привабливим. Ситна та апетитна страва готується з найпростіших продуктів і ідеально підійде для того, щоб урізноманітнити сімейний стіл.

Час готування – 1 година 30 хвилин

Час приготування – 15 хвилин

Порцій – 6

Інгредієнти:

  • Картопля – 600 гр.
  • Філе куряче – 500 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 150 гр.
  • Сир твердий – 250 гр.
  • Часник – 4 зуби.
  • Майонез – 2 ст.л.
  • Вершки – 300 гр.
  • Сіль – 3 щіпки.
  • Перець чорний мелений – 2 щіпки.
  • Олія – ​​для змащування форми.

Процес приготування:

Крок 1. Куряче філе промиваємо та нарізаємо тонкими шматочками.

Крок 2. До скибочок курки відправляємо подрібнений часник, майонез, сіль та спеції.

Крок 3. Все добре вимішуємо і залишаємо на 20 хвилин.

Крок 4. Цибулю очищаємо і обробляємо на тонкі кільця.

Крок 5. Сир пропускаємо через тертку із великими зубчиками.

Крок 6. В окремій мисці з’єднуємо сметану з сіллю та спеціями.

Крок 7. Добре перемішуємо сметану зі спеціями.

Крок 8. Очищаємо картоплю від шкірки, промиваємо її під водою і ріжемо тонкими кружальцями.

Крок 9. Форму для випікання змащуємо рослинною олією і викладаємо сюди шар із кілець цибулі.

Крок 10. На цибулю викладаємо кружечки картоплі.

Крок 11. Картоплю обмазуємо нашою заготовкою зі сметани та спецій.

Крок 12. Далі рівним шаром викладаємо підготовлене куряче філе.

Крок 13. Посипаємо все це невеликою кількістю тертого сиру і таким чином повторюємо всі шари.

Крок 14. Зверху частування рясно посипаємо тертим сиром.

Крок 15. Відправляємо наші частування в розігріту до 200 ° духовку.

Крок 16. Запікаємо страву близько 40-50 хвилин. Готовність можна перевіряти зубочисткою.

Крок 17. Запіканка з картоплі з куркою у духовці готова. Ділить на порції і спробуйте!

Запіканка з картопляного пюре з м’ясним фаршем

Запіканка з картопляного пюре з м’ясним фаршем – це дуже ситне, яскраве до смаку та неймовірно апетитне частування. Його можна подавати як самостійну страву до обіду чи вечері. Також м’ясну запіканку можна доповнити солоними огірками, свіжими овочами чи легкими салатами.

Час готування – 1 година

Час приготування – 15 хвилин

Порцій – 4

Інгредієнти:

  • Картопля – 400 гр.
  • Фарш м’ясний – 400 гр.
  • Морква – 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Вершки – 50 мл.
  • Олія вершкове – 40 гр.
  • Сухарі панірувальні – 2 ст.л.
  • Сир твердий – 50 гр.
  • Овочева приправа – 1 ч.л.
  • Сіль за смаком.
  • Перець чорний мелений – до смаку.
  • Олія – ​​для смаження.

Процес приготування:

Крок 1. Очищаємо картоплю від шкірки, промиваємо її під водою і відварюємо в киплячій підсоленій воді близько 20 хвилин.

Крок 2. У цей час підготуємо інші продукти. Подрібнюємо цибулю і натираємо на тертці моркву. Вимірюємо необхідну кількість м’ясного фаршу.

Крок 3. У сковороді з олією обсмажуємо цибулю з морквою до м’якості близько 10 хвилин. Після цього викладаємо сюди м’ясний фарш, додаємо сіль і перець. Обсмажуємо до готовності фаршу.

Крок 4. З відвареної картоплі зливаємо воду. Додаємо сюди вершки та вершкове масло. Солимо на смак і розминаємо до стану пюре.

Крок 5. Форму для запікання також обмазуємо олією і присипаємо панірувальними сухарями. Викладаємо сюди половину картопляного пюре рівним шаром. Зверху розподіляємо м’ясний фарш.

Крок 6. М’ясний шар закриваємо пюре, що залишився, і посипаємо все це тертим сиром. Відправляємо частування в розігріту до 210 ° духовку на 15 хвилин.

Крок 7. Запіканка з картопляного пюре з м’ясним фаршем готова. Подавайте до столу!

Смачна картопляна запіканка, як у дитячому садочку

Смачна картопляна запіканка, як у дитячому садку, відрізняється особливою ніжністю та легкістю. Така страва знайома багатьом з дитинства. Воно точно сподобається всім: як дорослим, так і найменшим. Порадуйте себе та рідних апетитним кулінарним задумом!

Час готування – 1 година

Час приготування – 15 хвилин

Порцій – 4

Інгредієнти:

  • Картопля – 6 шт.
  • М’ясо – 350 грн.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Молоко коров’яче – 150 мл.
  • Кріп – за смаком.
  • Сир – 80 гр.
  • Майонез – 2 ст.л.
  • Масло вершкове – для змащування форми.
  • Сіль за смаком.
  • Спеції – до смаку.
  • Олія – ​​для смаження.

Процес приготування:

Крок 1. Підготуємо усі необхідні продукти за списком.

Крок 2. М’ясо прокручуємо через м’ясорубку або одразу беремо готовий фарш. Обсмажуємо його на олії до готовності. Солимо та доповнюємо спеціями.

Крок 3. Почищену картоплю відварюємо до готовності, потім вливаємо сюди молоко, додаємо сіль та кріп. Вимішуємо до утворення пюре.

Крок 4. Форму для запікання змащуємо вершковим маслом.

Крок 5. Викладаємо сюди половину картопляного пюре та розрівнюємо його.

Крок 6. На картопляний шар викладаємо шар із м’ясного фаршу.

Крок 7. Закриваємо м’ясну заготівлю картопляним пюре, що залишився, і посипаємо все тертим сиром.

Крок 8. Відправляємо частування в розігріту до 200 ° духовку на 20 хвилин.

Крок 9. Смачна картопляна запіканка, як у дитячому садочку готова. Нарізайте порційними шматочками та подавайте до столу!

Картопляна запіканка зі сметаною

Картопляна запіканка зі сметаною виходить неймовірно ніжною та менш калорійною, ніж подібні блюла з додаванням майонезу. Такий продукт стане яскравим обідом або вечерею. Крім того, з апетитною запіканкою вам не доведеться перейматися своєю фігурою. Спробуйте!

Час готування – 1 година

Час приготування – 15 хвилин

Порцій – 4

Інгредієнти:

  • Картопля – 400 гр.
  • Філе куряче – 250 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Сметана – 3 ст.л.
  • Часник – до смаку.
  • Сир – 100 гр.
  • Вода – 0,5 ст.
  • Сіль за смаком.
  • Перець чорний мелений – до смаку.
  • Паприка мелена – до смаку.
  • Олія – ​​для змащування форми.

Процес приготування:

Крок 1. Підготуємо необхідні продукти за списком. Картоплю заздалегідь очищаємо від шкірки та промиваємо під водою.

Крок 2. Підготовлену картоплю обробляють на тонкі кружечки.

Крок 3. Форму для запікання змащуємо олією і викладаємо сюди половину картоплі рівним шаром. Посипаємо перцем до смаку.

Крок 4. Також можна додати сіль та мелену паприку. Посипаємо картопляний шар подрібненою цибулею.

Крок 5. Куряче філе нарізаємо невеликими шматочками та викладаємо на картопляний шар.

Крок 6. Закриваємо курку картоплею, що залишилася.

Крок 7. Окремо вимішуємо сметану з водою та вливаємо такий соус у нашу страву.

Крок 8. Відправляємо частування в розігріту до 180 ° духовку на 30 хвилин.

Крок 9. Після вказаного часу частування посипаємо тертим сиром і запікаємо ще 10 хвилин.

Крок 10. Картопляна запіканка зі сметаною готова. Подавайте до столу!

Запіканка з картоплі з ковбасою та сиром

Запіканка з картоплі з ковбасою та сиром – це чудова кулінарна ідея для вашого домашнього обіду чи вечері. Страва вийде неймовірно поживною, яскравою за смаком та цікавою. Крім того, апетитне частування порадує швидким та нескладним процесом приготування, з яким впораються навіть новачки.

Час готування – 1 година

Час приготування – 15 хвилин

Порцій – 4

Інгредієнти:

  • Картопля – 400 гр.
  • Ковбаса копчена – 200 гр.
  • Сир твердий – 100 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 150 гр.
  • Вершки – 100 мл.
  • Яйце – 2 шт.
  • Сіль за смаком.
  • Перець чорний мелений – 0,25 ч.л.
  • Горіх мускатний – 0,25 ч. л.
  • Паприка мелена – 0,25 ч.л.
  • Олія – ​​3 ст.л.

Процес приготування:

Крок 1. Підготуємо усі необхідні інгредієнти за списком.

Крок 2. Картоплю очищаємо від шкірки, промиваємо під водою і обробляємо на кружечки.

Крок 3. Скибочки картоплі заливаємо водою і доповнюємо сіллю. Варимо після закипання близько 10 хвилин, потім воду зливаємо.

Крок 4. Цибулю очищаємо від лушпиння і ріжемо на невеликі кубики.

Крок 5. Розігріваємо сковороду з олією і обсмажуємо на ній цибулю близько 5 хвилин.

Крок 6. Очищаємо від плівки ковбасу та нарізаємо її кружальцями.

Крок 7. Ковбасу також обсмажуємо близько 5 хвилин, перевертаючи лопаткою.

Крок 8. Форму для запікання змащуємо олією і викладаємо сюди картопля рівним шаром.

Крок 9. Твердий сир натираємо на тертці із великими зубчиками.

Крок 10. Половину сиру висипаємо на картопляний шар.

Крок 11. Також сюди викладаємо половину смаженої цибулі.

Крок 12. Викладаємо на цибулю обсмажену ковбасу.

Крок 13. Ковбасу засипаємо цибулею, що залишилася.

Крок 14. В окремій мисці з’єднуємо курячі яйця, вершки сіль, паприку, чорний мелений перець та мускатний горіх. Перемішуємо до однорідності.

Крок 15. Заливаємо такою заливкою наше частування.

Крок 16. Відправляємо частування в розігріту до 180 ° духовку на 30 хвилин.

Крок 17. Далі блюдо посипаємо сиром, що залишився.

Крок 18. Відправляємо частування до духовки ще на 10 хвилин.

Крок 19. Запіканка з картоплі з ковбасою та сиром готова. Скоріше спробуйте!

Картопляна запіканка з капустою в духовці

Картопляна запіканка з капустою в духовці виходить не тільки неймовірно смачною та соковитою, але й досить привабливою. Подавайте її до столу як гарнір або самостійну страву – на ваш вибір. Для приготування запеченого овочевого частування є кілька секретів. Їх шукайте у нашому рецепті.

Час готування – 1 година 10 хвилин

Час приготування – 15 хвилин

Порцій – 6

Інгредієнти:

  • Картопля – 300 гр.
  • Капуста білокачанна – 300 гр.
  • Олія вершкове – 30 гр.
  • Сіль за смаком.
  • Сухарі панірувальні – за смаком.
  • Олія – ​​для змащування форми.

Процес приготування:

Крок 1. Підготуємо необхідні продукти за списком.

Крок 2. Очищаємо картоплю від шкірки, промиваємо її і обробляємо на шматочки середнього розміру.

Крок 3. Капусту дрібно шаткуємо ножем.

Крок 4. Кубики картоплі відварюємо у підсоленій воді близько 15 хвилин після закипання.

Крок 5. Далі картоплі даємо трохи охолонути.

Крок 6. Окремо відварюємо у підсоленій воді капусту. Варимо овоч близько 20 хвилин.

Крок 7. Відварену капусту відкидаємо на друшляк, щоб стекла зайва волога.

Крок 8. Картоплю та капусту з’єднуємо в загальній мисці.

Крок 9. Добре перемішуємо продукти, солимо за смаком.

Крок 10. Отриману заготовку викладаємо у форму для запікання, змащену олією.

Крок 11. Зверху на нашу заготовку викладаємо шматочки вершкового масла.

Крок 12. Також посипаємо частування панірувальними сухарями.

Крок 13. Відправляємо в розігріту до 180 ° духовку на 30 хвилин. Перед подачею можна прикрасити зеленню.

Крок 14. Картопляна запіканка з капустою у духовці готова. Можна подавати до столу!