Пельмені – 10 рецептів в домашніх умовах з покроковими фото

Домашні пельмені – не просте у приготуванні, але дуже смачна страва. Важливо розкачувати тісто як можна тонше, а у фарш обов’язково додавати для соковитості мелконарезанного цибулину. Подають пельмені з соусами з сметани або томатів, а також поливають розтопленим вершковим маслом із зеленню.

Домашні пельмені смажені на сковороді

Багато хто любить смачні смажені пельмені, проте не всі знають секрет їх швидкого і якісного приготування. А для цього потрібно небагато часу і мінімум інгредієнтів. Пельмені виходять соковитими всередині з красивою золотистою скоринкою зовні.

Інгредієнти на
2 порц.

  • Пельмені 20 шт. смажені або свежеслепленные
  • Масло рослинне 3 ст. л.
  • Сіль за смаком
  • Перець чорний мелений за смаком

Процес приготування:

  1. Як приготувати пельмені в домашніх умовах? У глибоку сковороду влити олію і добре його нагріти.
  2. Пельмені викласти в один шар так, щоб між ними залишалося трохи вільного місця. Відразу ж перемішати їх, щоб вони з усіх боків вкрилися рослинною олією.
  3. Смажити напівфабрикат по кілька хвилин з кожного боку на середньому вогні, регулярно перевертаючи, щоб пельмені придбали підсмажену кірочку.
  4. Як тільки пельмені підрум’яняться, в сковороду потрібно влити близько 1 літра окропу, посолити і поперчити їх. Рідина повинна покрити вміст сковороди приблизно наполовину. Готувати пельмені під кришкою на невеликому вогні до тих пір, поки вода повністю не випарується. Періодично пельмені потрібно перевертати для більш рівномірного приготування.
  5. Подавати смажені пельмені з рубаною зеленню, поливаючи свіжою сметаною або кетчупом. Приємного апетиту!

Домашні пельмені з класичним тестом на воді з яйцем

Зазвичай для ліплення домашніх пельменів використовують тісто для пасти: з яйцем і на чистій воді. У цьому рецепті додатково збивають білок, з-за чого тісто виходить більш пластичним і м’яким: з нього легше ліпити напівфабрикат.

Час приготування: 50 хв.

Час приготування: 10 хв.

Порцій – 4.

Склад:

Для тіста:

  • Борошно пшеничне – 500 гр.
  • Яйце – 2 шт.
  • Сіль – 1 ч. л.
  • Вода – 1 склянка
  • Для начинки:
  • Фарш м’ясний (свинина, яловичина) – 400 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Кріп – ½ пучка.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

1. У мисці з’єднати одне ціле яйце з жовтком від другого, додати сіль і воду.

2. Окремо збити виделкою білок другого яйця.

3. На столі висипати гіркою борошно і зробити в середині заглиблення, в яке потрібно акуратно влити яєчно-водну суміш і перемішати, а потім обережно з’єднати з масою збитий білок. Тісто замішувати приблизно 15 хвилин, поки не придбає еластичність і однорідність. Готове тісто накрити рушником і залишити на 20 хвилин.

4. Кріп дрібно порубати, очищену цибулину дуже дрібно нарізати, змішати інгредієнти з фаршем, посолити і додати мелений перець.

5. Тісто розкачати, зробити формочкою або тонкостінних склянкою кружечки, на кожне кружальце тіста покласти начинку і акуратно защипнути краї тіста. Викласти на посипану борошном дошку.

6. У киплячу воду покласти потрібну кількість пельменів і готувати 5-7 хвилин після того, як рідина закипить. Подавати гарячими зі сметанним соусом або свіжою зеленню.

Ніжні пельмені на заварному тісті з окропом

Заварне тісто для пельменів готується без яєць, і його можна використовувати тим, хто постує людям в ті дні, коли дозволяється вживати рослинну олію. У такому випадку потрібно використовувати і рослинну начинку – картоплю, капусту або гриби. Проте особливо смачними такі пельмені виходять з фаршем, змішаним з рівних частин свинини і яловичини.

Час приготування: 20 хв.

Час приготування: 10 хв.

Порцій – 4.

Склад:

Для тіста:

  • Борошно пшеничне – 2 склянки
  • Окріп – 1 склянка
  • Масло рослинне – 2 ст. л.
  • Сіль – 1 ч. л.

Для начинки:

  • Фарш м’ясний (свинина) – 200 гр.
  • Фарш м’ясний (яловичина) – 200 гр.
  • Шпик свинячий – за смаком.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Кріп або петрушка – ½ пучка.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

1. У киплячу воду вливається рослинне масло, додається сіль і трохи борошна. Швидко перемішати з допомогою спеціальної насадки міксером або інтенсивно – вилкою. Маса спочатку може утворити грудочки, однак при подальшому збиванні стає однорідною.

2. Додати до заготівлі решту борошна і продовжувати замішувати тісто, поки воно не стане м’яким і гладким. Якщо в результаті вийде дуже туге тісто, його можна загорнути в харчову плівку і залишити на 5 хвилин.

3. В окремій ємності змішати два види фаршу, додати трохи шпику, якщо м’ясо не дуже жирне, щоб пельмені вийшли більш соковитими. Приправити, додавши потрібну кількість солі і перцю, а також покласти поросяти, ягняти цибулину і зелень.

4. Тісто дуже тонко розкачати, нарізати шматочками ножем або спеціальною формочкою, у кожен шматочок тіста покласти начинку, акуратно зліпити пельмені, добре закріплюючи краї тіста, щоб вони не розвалювалися при варінні. Викласти готові пельмені на посипану борошном дошку або тарілку.

5. Варити напівфабрикат в киплячій підсоленій воді, в яку для аромату можна додати лавровий лист і перець горошком. До повної готовності пельменів потрібно проваритися близько 5-7 хвилин. Дістати готовий продукт шумівкою, викласти на тарілку і прикрасити зеленню. Можна полити вершковим маслом або подати до пельменів томатний соус.

Соковиті пельмені з фаршем з свинини в домашніх умовах

Пельмені зі свинячим фаршем виходять досить соковитими за рахунок жирності начинки. Їх можна подавати не тільки зі сметанним соусом або кетчупом, але і в глибокій тарілці, поливаючи бульйоном. Так страва буде більш наваристим і ситним.

Час готування: 35 хв.

Час приготування: 10 хв.

Порцій – 8.

Склад:

Для тіста:

  • Яйце – 6 шт.
  • Борошно пшеничне – 900 гр.
  • Сіль – за смаком.
  • Вода крижана – 4 ст. л. на 150 гр. борошна.

Для начинки:

  • Фарш свинячий – 1,5 кг
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Часник – 5 зуб.
  • Яйце – 1 шт.
  • Петрушка – 1 пучок.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

1. Борошно об’ємом 700 гр. висипати на стіл або обробну дошку гіркою, в центрі зробивши поглиблення, куди забиваються яйця, додати сіль. Замісити тісто, акуратно змішуючи борошно з краю з інгредієнтами в центрі, поступово додаючи потроху крижану воду. Коли маса стане однорідною, додати решту борошна.

2. Тісто накрити серветкою або рушником і дати йому відпочити близько 15 хвилин, щоб клейковина почала працювати.

3. Цибулини дрібно порубати, часник подрібнити пресом, петрушку нарізати і все змішати з фаршем, додавши додатково яйце, сіль і перець. Добре вимісити начинку.

4. Тісто розкачати так, щоб його товщина становила близько 2 мм. Спеціальною формою або склянкою вирізати кружки, в кожну покласти начинку і акуратно заліпити краю, намагаючись, щоб тісто щільно з’єдналося.

5. Опустити готові напівфабрикати в киплячу воду або бульйон, готувати приблизно 7-8 хвилин і відразу ж подавати. Якщо не потрібно готувати відразу всі пельмені, решту можна скласти в пакети, пересипавши борошном і зберігати в морозилці.

Як смачно запекти пельмені в горщиках в духовці?

Дуже смачне блюдо з незвичайною подачею, яку оцінять навіть гості на домашньому торжестві. Крім того, в рецепті використовуються гриби з цибулею і сметанним соусом, тому виходить вишукане блюдо в традиціях російської кухні, яке сподобається гурманам будь-якого віку.

Час готування: 35 хв.

Час приготування: 10 хв.

Порцій – 1.

Склад:

  • Пельмені (напівфабрикат) – 200 гр.
  • Сметана – 1 ст. л.
  • Цибуля ріпчаста подрібнений – 1 ст. л.
  • Печериці – 1-2 шт.
  • Сир твердий тертий – 2 ст. л.
  • Масло рослинне – 1 ст. л.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

1. У сковороду влити олію і обсмажити у ньому подрібнену цибулю.

2. Коли він трохи підрум’яниться, додати поросяти, ягняти гриби і смажити до придбання золотистого кольору.

3. У горщик, попередньо змащений всередині олією, викласти пельмені, додати сметану, поперчити і посолити. Зверху на пельмені покласти засмажку з цибулі з грибами.

4. Влити в горщик окріп так, щоб пельмені були повністю вкриті рідиною, закрити кришкою і поставити в розігріту до 200 градусів духовку. Збільшити ступінь нагрівання до 260 градусів і тримати в духовці 20 хвилин.

5. Через 10 хвилин з початку приготування, посипати пельмені тертим сиром і залишити доготавливаться. Після закінчення зазначеного часу вимкнути духовку і дати страві постояти ще 10 хвилин, а потім подавати прямо в горщиках. Насолоджуйтесь!

Ліниві пельмені — простий і швидкий рецепт

Для тих, хто любить пельмені, але не хоче занадто довго возитися з їх приготуванням, можна приготувати «ледачий» їх варіант. Тут і м’ясо, і тісто присутні, однак готуються такі пельмені швидше і простіше звичайних домашніх. Їх можна доводити до готовності в духовці або навіть в мікрохвильовій печі.

Час приготування: 1 година 20 хв.

Час приготування: 10 хв.

Порцій – 4.

Склад:

  • Фарш м’ясний (свинина, яловичина, курка) – 1 кг
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Борошно пшеничне – 3 склянки
  • Яйце – 2 шт.
  • Вода – 1 склянка
  • Вершки жирні – 500 мл
  • Морква – 1 шт.
  • Часник – 2 зуб.
  • Масло вершкове – 50 гр.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

1. Змішати в мисці яйце з борошном, водою та сіллю. Тісто добре вимісити, щоб воно набуло однорідність і гладкість. Накрити його серветкою і дати постояти півгодини.

2. Фарш змішати з дуже дрібно нарізаною цибулею, приправити в потрібній кількості сіллю і перцем.

3. Тісто розкачати пластом товщиною близько 1-2 мм, зверху викласти фарш, скрутити все в рулет і обов’язково защипнути довгий край тесту. Нарізати ковбаску з тіста з фаршем поперек невеликими шматочками, щоб вийшли своєрідні «трояндочки».

4. У сотейник або глибоку сковороду додати масло і підсмажити в ньому натерту моркву з подрібненим часником. Акуратно викласти поверх засмажки шматочки тіста з фаршем, зверху залити все вершками і половиною склянки води. Тушкувати все близько півгодини.

5. Пельмені будуть готові, як тільки рідина повністю в них вбереться. Подавати ліниві пельмені можна зі сметанним соусом і зеленню.

Як приготувати домашні пельмені з сиром у духовці?

Легкий і небанальний рецепт приготування пельменів. Приготувати таку страву під силу навіть недосвідченому кулінару, а здивувати їм можна навіть найвибагливіших гурманів.

Час приготування: 55 хв.

Час приготування: 10 хв.

Порцій – 2.

Склад:

  • Пельмені (заморожений напівфабрикат) – 500 гр.
  • Сметана – 5 ст. л.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Майонез – 90 гр.
  • лавровий Лист – 5 шт.
  • Масло вершкове – 2 ч. л.
  • Кріп – 1 пучок.
  • Спеції – за смаком.
  • Сир вершковий – 100 гр.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

1. Цибулину нарізати тоненькими півкільцями і готувати з додаванням вершкового масла при слабкому нагріванні близько 15 хвилин.

2. В окремій мисочці змішати майонез, сметану, спеції, трохи солі, дрібно нарізаний кріп і перекласти туди обсмажену цибулю. Якщо маса вийшла занадто густий, можна додати трохи кип’яченої води.

3. У глибоку сковороду або форму для запікання покласти листочки лавра, на них – пельмені рівним шаром і залити зверху все підготовленої сметаною сумішшю.

4. Зверху покрити пельмені тертим сиром.

5. Готувати пельмені в духовці при 220 градусах не більш півгодини. Подавати гарячими. Насолоджуйтесь!

Пельмені на еластичному тесті з рослинним маслом

Рослинна олія, що використовується для приготування тіста, робить його максимально еластичним, воно не рветься в процесі розкочування і не тріскається при заморожуванні домашніх пельменів.

Час приготування: 50 хв.

Час приготування: 10 хв.

Порцій – 4.

Склад:

Для тіста:

  • Борошно пшеничне – 3 склянки
  • Яйце – 1 шт.
  • Вода тепла – 1 склянка
  • Сіль – 0,5 ч. л.
  • Масло рослинне – 2 ч. л.

Для начинки:

  • Фарш м’ясний (свинина, яловичина, курка) – 700 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Часник – 2 зуб.
  • Спеції – за смаком.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

1. Борошно висипаємо на рівну поверхню гіркою і робимо в середині заглиблення. Вливаємо в ямку воду, вбиваємо яйце і додаємо сіль.

2. Вимішуємо тісто до однорідного стану і залишаємо в теплому місці на півгодини, щоб воно дозріло, накривши його серветкою або рушником.

3. Для пельменній начинки змішуємо фарш з подрібненими цибулею і часником, додаємо спеції і сіль, виходячи зі своїх смакових переваг.

4. Тісто розкочуємо тонким шаром, вирізаємо з нього кружечки і кладемо в кожен фарш. Акуратно ліпимо пельмені, ретельно защипывая край, щоб начинка залишалася соковитою, а пельмені не розвалювалися.

5. Опускаємо пельмені в киплячу воду із сіллю і спеціями, варимо приблизно 7 хвилин, дістаємо шумівкою і подаємо, за бажанням додавши сметану, томатний соус або розтоплене вершкове масло. Приємного апетиту!

Покроковий рецепт приготування картопляних пельменів

Пельмені можна готувати не тільки з м’ясним фаршем, але і з картоплею. Таке блюдо можна подавати тим, хто постує, або не їсть тваринний білок. Свіжий кріп додає начинці пельменів більше смаку, а подавати їх можна з маслом або обсмаженою цибулею.

Час приготування: 1 годину.

Час приготування: 10 хв.

Порцій – 4.

Інгредієнти:

  • Борошно пшеничне – 2 склянки
  • Молоко – 0,5 склянки
  • Вода – 0,3 склянки
  • Яйце – 1 шт.
  • Масло рослинне – 1 ч. л.
  • Сіль – 1 ч. л.
  • Картопля – 1,5 кг
  • Перець чорний мелений – 1 ч. л.
  • Кріп – 1 пучок.

Процес приготування:

1. Очищений картопля відварити, трохи підсолюємо воду.

2. Борошно всипати в глибоку миску, окремо змішати яйце з молоком і водою, додати трохи солі.

3. Змішати борошно з яєчно-молочною сумішшю. Замісити тісто і вмішати в нього рослинне масло. Готове тісто накрити серветкою і дати відстоятися 40 хвилин.

4. Відварену картоплю розім’яти в пюре, довести до смаку, додаючи сіль, перець і подрібнений кріп.

5. Тісто розкачати тонким шаром, нарізати кружальцями, в кожну покласти картопляну начинку і заліпити краї.

6. Підготовлені напівфабрикати відварити в підсоленій воді протягом 7-8 хвилин, а потім подавати гарячі з маслом або сметаною, а також з обсмаженою ріпчастою цибулею.

Простий і смачний рецепт пельменів з грибами

Незвичайний рецепт пельменів з рослинної начинкою для тих, хто не їсть м’яса. Гриби можна використовувати як лісові, так і печериці або гливи і готувати їх окремо від цибулі. Так вийде соковита начинка, а смажену цибулю буде хрустким і підсмажений.

Час готування: 1 година 5 хв.

Час приготування: 10 хв.

Порцій – 4.

Склад:

Для тіста:

  • Борошно пшеничне – 3 склянки
  • Вода – 1 склянка

Для начинки:

  • Печериці – 700 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Сіль – 1 ч. л.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Для смаження:

  • Масло рослинне – 5-6 ст. л.

Процес приготування:

1. Борошно змішати з водою, замісити тісто і, накривши плівкою, залишити в теплому приміщенні на півгодини.

2. Гриби очистити і нарізати великими шматками. Обсмажити їх в олії до рум’яності. На це потрібно близько 15 хвилин.

3. Цибулину нарізати півкільцями і окремо обсмажити, щоб овоч став золотистим. З’єднати гриби і цибулю пропустити масу через м’ясорубку. Додати сіль і перець.

4. Тісто розкачати товщиною не більше 2 мм і вирізати кружечки. Для цього можна використовувати склянку з тонкими стінками або спеціальну круглу форму. У середину кожного кружка викласти грибний фарш. Скласти кожен кружечок навпіл і заліпити краї тіста досить щільно, щоб тісто при варінні не розвалилося, і начинка залишилася всередині. Готовий напівфабрикат викласти на посипану борошном обробну дошку.

5. У підсоленій киплячій воді варити пельмені близько 5-7 хвилин, а потім шумівкою викласти їх на тарілку. Подавати грибні пельмені можна з соусом із сметани і хрону, а також з маслом і смаженою цибулею.