Картопля, запечена у фользі в духовці – 8 покрокових рецептів приготування з фото

Картопля, запечена у фользі в духовці – це простий і швидкий варіант приготування смачного овочевого страви. Готовий продукт виходить дуже ситним, апетитним і ароматним. Подавайте як самостійне блюдо або як гарнір. Для приготування картоплі використовуйте перевірені рецепти з покроковим описом процесу.

Картопля, запечена у фользі в духовці

Запікання в фользі – один із способів приготування картоплі, при якому максимально зберігається його натуральний смак. Такий картопля смачний сам по собі і може подаватися як, наприклад, легка вечеря. А якщо доповнити його пікантним соусом з зеленню, то звичний всім овоч перетворюється на ласощі. Пропонуємо запекти картоплю у фользі цілком і подати його саме з таким соусом – всі подробиці в рецепті.

Інгредієнти на
6 порц.

  • Картопля 6 шт.
  • Сіль за смаком
  • Перець чорний мелений за смаком
  • Сметана 3 ст. л.
  • Майонез столовий молочний 2 ст. л.
  • Часник 2 зуб.
  • Цибуля зелена 3 пера
  • Петрушка 3 гілки
  • Кріп 3 гілки
  • Масло рослинне 1 ст. л.
  • Масло вершкове 40 гр.

Процес приготування:

  1. Як смачно запекти картоплю у фользі в духовці? Бажано вибирати картоплю більш-менш однакового розміру, щоб запекался він за один і той же час. Ретельно моєму бульби під проточною водою. Шкірку ми очищати не будемо, тому, щоб бути впевненим у її чистоті, при митті використовуємо щітку.
  2. Промитий картоплю кладемо в каструлю, заливаємо водою так, щоб повністю покрити бульби, і ставимо на плиту. З моменту закипання варимо овочі протягом двадцяти хвилин. Наприкінці варіння протикаємо одну з картоплин тонким ножем – лезо має вільно входити в овоч. При необхідності збільшуємо час варіння – картопля повинен стати м’яким, але не перевареним.
  3. Після варіння воду зливаємо, а картоплі даємо охолонути до комфортної температури. Для кожної картоплини готуємо відрізок фольги за розміром. На кожен шматочок фольги капаємо трохи рослинного масла. Також змащуємо маслом поверхню самої картоплі. На кожному овоче робимо хрестоподібний надріз. У надріз кладемо по невеликому шматочку вершкового масла.
  4. картоплю Загортаємо у фольгу блискучою стороною всередину, піднімаючи краї фольги наверх і з’єднуючи їх – так потім буде легко розгорнути конструкцію. Картоплю потрібно залишати в такому положенні, щоб надріз з вершковим маслом опинився зверху під зібраними краями фольги. Укладаємо картоплю у фользі на деко і встановлюємо в розігріту до 190 градусів духовку. Запікаємо протягом двадцяти хвилин.
  5. Доки картопля запікається, готуємо соус. Для цього всю зелень ретельно миємо й обсушуємо. Нарізаємо її максимально дрібно ножем на дошці.
  6. В невелику ємність поміщаємо сметану, майонез, сіль і чорний мелений перець за смаком. Часник очищаємо і пропускаємо через прес. Змішуємо часникову кашку зі сметанною сумішшю, перемішуємо.
  7. Додаємо в отриманий соус подрібнену зелень, перемішуємо.
  8. Картопля дістаємо з духовки, акуратно розгортаємо фольгу, щоб відкрити місце надрізу. Повертаємо овочі в духовку на верхній рівень і підрум’янюємо їх протягом десяти хвилин.
  9. Картопля дістаємо з духовки і викладаємо в надріз по ложечці приготовленого соусу. Подаємо запечена картопля прямо у фользі.

Приємного апетиту!

Картопля з куркою, запечена у фользі

Картопля з куркою – традиційна і звична всім поєднання. Це смачно, ситно і завжди доречно. Пропонуємо трохи урізноманітнити спосіб запікання і подачі цієї страви – зробимо це порційно в мішечках з фольги. Особливо такий варіант подобається дітям, адже мішечки створюють враження сюрпризу для маленьких їдців. Крім візуального ефекту, такий метод хороший тим, що всі соки і аромати не виходять за межі фольги: смак страви виходить насиченим.

Час готування: 1 година 10 хв.

Час приготування: 25 хв.

Порцій: 4.

Склад:

  • Ніжки курячі – 4 шт.
  • Картопля – 8 шт. середнього розміру.
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт. середнього розміру.
  • Часник – 4 зубки.
  • Сир твердий – 100 гр.
  • Суміш спецій для курки – 1 ч. л..
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Масло рослинне – 2 ст. л.

Процес приготування:

1. Картопля очищаємо від шкірки, промиваємо та нарізаємо тонкими кружечками.

2. Курячі ніжки обсушуємо і посипаємо сумішшю спецій для курки, а також додатково сіллю і чорним меленим перцем за смаком. Поливаємо олією і перемішуємо руками, втираючи спеції в поверхню ніжок. Залишаємо для маринування на тридцять хвилин при кімнатній температурі. Зручно маринувати курку також на ніч – в цьому випадку залишаємо в холодильнику.

3. Ріпчасту цибулю очищаємо від лушпиння, промиваємо та нарізаємо тонкими напівпрозорими кільцями. Нарізаємо фольгу на квадрати з орієнтовним розміром сторони в п’ятнадцять сантиметрів. На блискучу сторону кожного квадрата викладаємо кільця цибулі.

4. Поверх цибулі укладаємо гуртки картоплі. Злегка присипаємо сіллю.

5. На картоплю порційно розміщуємо курячі ніжки. На курку викладаємо порізані на шматочки зубки часнику.

6. Твердий сир натираємо на крупній тертці і посипаємо сирної стружкою кожну курячу ніжку.

7. Краї фольги піднімаємо над куркою і з’єднуємо – виходить подоба мішечка. Бажано, щоб фольга не стосувалася сиру – краю піднімаємо вище.

8. Мішечки з фольги розміщуємо на деку і встановлюємо в духовку на середньо-нижній рівень. Температура духовки – 200 градусів. Запікаємо протягом однієї години десяти хвилин. За десять хвилин до готовності можна розгорнути фольгу і підрум’янити сирну скоринку. Подаємо картоплю з куркою в гарячому вигляді прямо в мішечках з фольги.

Приємного апетиту!

Як смачно запекти картоплю з салом у фользі в духовці

Відмінний варіант вечері, який готується на швидку руку, а виходить незвичайно смачним і ситним. Картопля вбирає в себе аромат спецій і часнику і стає набагато соковитіше і смачніше завдяки салу. Таке поєднання нагадає смак картоплі, запеченої у тліючих вугіллях, і навіє відчуття літнього пікніка.

Час приготування: 1 годину.

Час приготування: 15 хв.

Порцій: 8.

Склад:

  • Картопля – 8 шт. середнього розміру.
  • Сало солоне – 120 гр.
  • Часник – 4 зубки.
  • Сіль – за смаком.
  • Чорний мелений перець – за смаком.

Процес приготування:

1. Рекомендуємо вибирати картоплю приблизно однакового розміру, щоб запекался рівномірно. Ретельно моєму бульби під струменем проточної води. Шкірку не очищати не потрібно – будемо запікати в мундирі. При митті картоплі використовуємо щітку – так шкірка буде точно чистою. Промиті бульби розрізаємо вздовж навпіл.

2. Сало очищаємо від надлишку поверхневої солі і нарізаємо тонкими скибочками. Добре, якщо сало буде містити м’ясні прошарку – це додасть насиченості і зробить загальний смак багатшими.

3. Часник очищаємо від лушпиння і пропускаємо через прес. У плоску тарілку насипаємо дрібну сіль і чорний мелений перець. Зріз кожної половинки картоплі опускаємо в сіль з перцем і змащуємо часниковою кашкою.

4. З’єднуємо половинки картоплі попарно, укладаючи між ними по скибочці сала, як це показано на фото.

5. Кожну начинену салом «збірну» картоплину обертаємо фольгою в два шари блискучою стороною всередину. Викладаємо картоплю в форму або невелике деко і ставимо його в попередньо нагріту до 200 градусів духовку на середній рівень. Запікаємо протягом однієї години або більше, залежно від розміру бульб.

6. Готову картоплю дістаємо з духовки, злегка остуджуємо, щоб не обпектися, і звільняємо від фольги. Подаємо в гарячому вигляді.

Приємного апетиту!

Покроковий рецепт приготування картоплі в беконі у фользі

Варіантів і поєднань для запікання картоплі безліч – цей традиційний для нас овоч відмінно «дружить» з багатьма продуктами і спеціями, стаючи лише смачніше і ароматні. Пропонуємо запекти картоплю у фользі в духовці, загорнувши його перед цим тонкий скибочку бекону – багатий смак і ситність забезпечені. Таке поєднання цілком самодостатньо, додатково можна лише посипати зеленню для аромату.

Час приготування: 55 хв.

Час приготування: 20 хв.

Порцій: 4.

Склад:

  • Картопля – 8 шт. невеликого розміру.
  • Бекон – 200 гр.
  • Сіль – за смаком.
  • Чорний мелений перець – за смаком.
  • Зелень – за смаком.

Процес приготування:

1. У картоплі зрізаємо шкірку. Промиваємо очищені бульби під проточною водою.

2. Кожну картоплину розрізаємо вздовж навпіл і обсипаємо сіллю і чорним меленим перцем за смаком.

3. Бекон нарізаємо тонкими скибочками. Ріжемо впоперек, щоб кожен шматочок містив однакові м’ясні прошарку.

4. На слайсы бекону викладаємо половинки картоплі і загортаємо в згорток. Так робимо з усіма шматочками картоплі.

5. Кожний сформований згорток укладаємо швом вниз на шматочок фольги, розташованої блискучою стороною вгору. Краї фольги підгинаємо і підтискаємо до картоплі – виходить міні-формочка з відкритим верхом. Таким чином оформляємо всі згортки картоплі в беконі.

6. Укладаємо картоплю у фользі на деко і встановлюємо його в попередньо нагріту до 200 градусів духовку на середній рівень. Запікаємо до готовності картоплі і рум’яної скоринки на беконі. Орієнтовно на це піде п’ятдесят – шістдесят хвилин.

7. Готову картоплю дістаємо з духовки, посипаємо подрібненою зеленню і відразу подаємо до столу, поки він не охолов.

Приємного апетиту!

Картопля в мундирі, запечена у фользі в духовці

Якщо стандартний варену картоплю на гарнір набрид, пюре набило оскому, а варіант фрі занадто важкий, саме час згадати про запікання. Запечена картопля має виграшний насичений смак, особливу розсипчасту текстуру і не містить шкідливих канцерогенів від обсмажування. А щоб запечені бульби не виглядали буденно і нудно, пропонуємо надрізати їх у вигляді гармошки і загорнути у фольгу. У такому вигляді від картоплі ніхто не відмовиться. Це може бути не тільки гарнір, але і цілком самостійно блюдо.

Час готування: 60 хв

Час приготування: 15 хв.

Порцій: 4.

Склад:

  • Картопля – 4 шт. середнього розміру.
  • Масло оливкове – 4 ст. л.
  • Сік лимонний – 1 ч. л.
  • Часник – 3 зубки.
  • Зелень – 3-4 гілки.
  • Сіль – за смаком.
  • Чорний мелений перець – за смаком.

Процес приготування:

1. Для запікання бажано вибирати картоплю більш-менш однакового розміру, щоб приготувався він за один і той же час. Ретельно моєму бульби під проточною водою. Шкірку не очищати не будемо, тому, щоб якісно очистити її поверхню, при митті використовуємо щітку.

2. Промитий картоплю потрібно надрізати, при цьому надрізи повинні бути досить глибокими. Для зручності пропонуємо використовувати китайські палички в якості підставки-обмежувача. Укладаємо бульба між паличками і виконуємо прямі надрізи зверху вниз поперек картоплі. Палички не надутий ножу прорізати овоч до кінця.

3. Кожну надрізану таким чином картоплину промиваємо під струменем холодної проточної води, щоб змити сік і крохмаль в місцях надрізів – так вони не злипнуться.

4. Часник очищаємо, промиваємо і пропускаємо через прес або натираємо на дрібній тертці. Зелень миємо й обсушуємо, після чого дрібно рубаємо ножем. У невеликій ємності змішуємо часникову кашку, лимонний сік, сіль і чорний мелений перець.

5. Для кожної картоплини готуємо шматок фольги. Укладаємо на неї надрізані бульби. Змащуємо поверхню і місця надрізів часниковою сумішшю. Поливаємо оливковою олією. Загортаємо у фольгу таким чином, щоб верхівка картоплі залишалася відкритою.

6. Духовку розігріваємо до 240 градусів і встановлюємо в неї деко з картоплею на середньо-нижній рівень. Запікаємо протягом години. Час запікання може варіювати в залежності від розміру бульб. Готову картоплю дістаємо з духовки, при бажанні звільняємо від фольги і подаємо в гарячому вигляді.

Приємного апетиту!

Простий і смачний рецепт шматочками картоплі, запеченої у фользі

Запікання картоплі шматочками в фользі – відмінна альтернатива відварювання або приготування буденного пюре. В запеченому вигляді овочі мають особливий насичений смак. Запікання сирої картоплі зазвичай вимагає більше часу, ніж її приготування на плиті, однак це за рахунок того, що бульби нарізані шматочками, час істотно скорочується. Під час запікання за картоплею не потрібно стежити – фольга створює такі умови, при яких шматочки рівномірно пропікаються і не можуть пригоріти, звичайно, при дотриманні часу приготування.

Час приготування: 40 хв.

Час приготування: 10 хв.

Порцій: 4.

Склад:

  • Картопля – 4 шт. середнього розміру.
  • Масло оливкове – 2 ст. л.
  • Часник – 2 зубки.
  • Сіль – за смаком.
  • Чорний мелений перець – за смаком.
  • Кріп – для подачі.

Процес приготування:

1. Картоплю очищаємо від шкірки.

2. Промиваємо очищені бульби під проточною водою, після чого обсушуємо.

3. Кожну картоплину розрізаємо на невеликі брусочки. В цілому, шматочки можуть бути будь-якого розміру і довільної форми. Але пам’ятаємо, що чим більше розмір шматочків, тим довше час запікання.

4. Картопляні шматочки посипаємо сіллю і чорним меленим перцем. Часник очищаємо і пропускаємо через прес. На картоплю викладаємо часникову кашку і виливаємо оливкова олія. Руками перемішуємо всі разом і намагаємося рівномірно розподілити спеції по кожному шматочку.

5. Відрізаємо шматок фольги такого розміру, щоб його було зручно розмістити на листі. Укладаємо фольгу блискучою стороною вгору. Розподіляємо по ній картоплю.

6. Закриваємо картоплю другим шматком фольги блискучою стороною всередину. Краї підверніть і щільно загинаємо. Ставимо деко в попередньо нагріту до 200 градусів духовку на середній рівень. Запікаємо до готовності картоплі. Орієнтовно на це піде тридцять – сорок хвилин.

7. Готову картоплю дістаємо з духовки, розкриваємо, посипаємо подрібненою зеленню і відразу подаємо до столу, поки він гарячий.

Приємного апетиту!

Картопля з грибами, запечена у фользі в духовці

Якщо гадаєте, що приготувати на вечерю, радимо придивитися до цього рецепту. Картопля, запечена у фользі, з грибами – безпрограшно! Щоб додати більше насиченості і аромату, додаємо шматочки бекону і ріпчасту цибулю. У даному випадку використовуємо печериці, але можна використовувати абсолютно будь-які лісові гриби, попередньо відваривши їх і обсмаживши до готовності. Щоб вигідно підкреслити грибний відтінок страви, подаємо його зі сметанним соусом – він не тільки посилить смак грибів, але і додасть яскравості.

Час приготування: 1 година 30 хв.

Час приготування: 35 хв.

Порцій: 4.

Склад:

  • Картопля – 4 шт. великого розміру.
  • Гриби – 200 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 200 гр.
  • Борошно – 2 ст. л.
  • Бекон – 100 гр.
  • Масло вершкове – 50 гр.
  • Сметана – 150 гр.
  • Зелень – пучок.
  • Сіль – за смаком.
  • Чорний мелений перець – за смаком.

Процес приготування:

1. Вибираємо картоплю приблизно однакового розміру, щоб приготувався він за один і той же час. Ретельно моєму бульби, використовуючи щітку.

2. Промитий картоплю обсушуємо і рясно змащуємо розтопленим вершковим маслом, після чого посипаємо сіллю і загортаємо у фольгу блискучою стороною всередину.

3. Викладаємо картоплю на деко Духовку розігріваємо до 200 градусів і встановлюємо в неї деко з картоплею на середньо-нижній рівень. Запікаємо протягом півтора годин. Час запікання може варіювати в залежності від розміру бульб.

4. Доки картопля запікається, готуємо грибну начинку. Для цього печериці нарізаємо тонкими пластинками. Ріпчасту цибулю очищаємо і ріжемо напівпрозорими кільцями. Бекон розрізаємо на невеликі шматочки.

5. Розігріваємо Сковороду до гарячого стану, кладемо в неї трохи вершкового масла, розтоплюємо. Висипаємо шматочки бекону і обсмажуємо їх до легкої рум’яної скоринки. Потім додаємо гриби і продовжуємо готувати при помішуванні ще п’ять-шість хвилин. Гриби з беконом витягуємо з сковороди і перекладаємо в тарілку.

6. Кільця ріпчастої цибулі обсипаємо борошном і чорним меленим перцем. Кладемо їх у сковорідку, в якій обсмажувалися гриби з беконом. При необхідності додаємо ще трохи вершкового масла. Обсмажуємо цибулю до рум’янцю, не забуваючи помішувати.

7. Витягаємо цибулю з сковороди, даємо трохи охолонути. Для приготування сметанного соусу в окремій ємності змішуємо сметану, подрібнену зелень, сіль і чорний мелений перець за смаком.

8. Готову картоплю дістаємо з духовки, розгортаємо фольгу зверху і робимо поздовжній наріз до серени м’якоті.

9. У надріз викладаємо гриби з беконом, поверх кладемо обсмажену ріпчасту цибулю. Подаємо начинений картоплю відразу після приготування, поки він гарячий. Окремо готуємо сметанний соус.

Приємного апетиту!

Дуже смачний рецепт картоплі з грудинкою, запеченої в духовці

Від такої картоплі мало хто відмовиться – дуже смачно. Набір продуктів для страви найпростіший: картоплю, цибулю і грудинка. До речі, останню можна використовувати як натуральну, так і підкопчену. Важливо покласти і зелень – кріп традиційно відмінно поєднується з картоплею. Не забуваємо про чорний мелений перець, а сіль краще брати саме велику, так як з дрібної легко помилитися в кількості. Розмір картоплі для запікання рекомендуємо вибирати середній – великий довго запікається.

Час готування: 60 хв

Час приготування: 25 хв.

Порцій: 6.

Склад:

  • Картопля – 1 кг
  • Грудинка – 200 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт. середнього розміру.
  • Масло рослинне – 2 ст. л.
  • Кріп – 1 пучок.
  • Сіль – за смаком.
  • Чорний мелений перець – за смаком.

Процес приготування:

1. Картопля ретельно промиваємо. Якщо бульби молоді, то чистити їх не потрібно, якщо картопля старий, то зрізаємо шкірку. Підготовлену картоплю розрізаємо вздовж на половинки.

2. Грудинку ріжемо на поперечні скибочки – розмір шматочків повинен приблизно відповідати габаритам картоплі.

3. Ріпчасту цибулю очищаємо від лушпиння, промиваємо та нарізаємо на тонкі кільця.

4. «Збираємо» картопля: на одну половинку кладемо шматочок грудинки, потім цибулю, потім прикриваємо другою половиною бульби. Щоб конструкція трималася, протикаємо все наскрізь зубочисткою.

5. Кріп промиваємо, обсушуємо і подрібнюємо ножем.

6. Висипаємо зелень в миску і додаємо сіль, чорний мелений перець і рослинне масло. Розтираємо ложкою, щоб кріп пустив сік і аромат.

7. Вийшла зеленою сумішшю обмазуємо кожну картоплину, яке-то кількість маси закладаємо і між половинками.

8. Кожну картоплину загортаємо в два шари фольги блискучою стороною всередину. Викладаємо картоплю на деко і встановлюємо його в попереднє розігріту до 200 градусів духовку на годину. Залежно від розміру бульб час запікання може змінюватися. Для перевірки можна проткнути саму велику картоплину: якщо вона м’яка, то страва готова.

9. Готову картоплю дістаємо з духовки і відразу подаємо на стіл.

Приємного апетиту!