Соус болоньєзе класичний – 7 рецептів в домашніх умовах з покроковими фото

Традиційно соус болоньєзе готують з м’ясного фаршу, томатної пасти, овочів і сухого вина. Але є й інші варіації апетитного продукту. Частування активно використовують у стравах італійської кухні: лазанья, паста. В домашніх умовах можна доповнити будь-які гарніри. Використовуйте для приготування 7 перевірених покрокових рецептів.

Класичний соус болоньєзе для пасти в домашніх умовах

Соус болоньєзе за класичним рецептом готують з яловичини, соковитих томатів та інших овочів. Поживне і яскраве за смаком частування зазвичай використовується для заправки основних страв.

Інгредієнти на
0.6 л.

  • Яловичина 300 гр.
  • Свиняча грудинка 50 гр.
  • Морква 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста 1 шт.
  • Селера 2 стебла
  • Помідор 4 шт.
  • Часник 2 зуб.
  • Петрушка ½ пучка
  • Молоко коров’яче 100 мл
  • Біле сухе вино 100 мл
  • Червоне сухе вино 100 мл
  • Сіль за смаком
  • Мускатний горіх за смаком
  • Перець чорний мелений за смаком

Процес приготування:

  1. Як приготувати класичний соус болоньєзе з фаршем в домашніх умовах? Підготуємо яловичину і грудинку.
  2. Овочі та зелень промиваємо під водою.
  3. У сковороді обсмажуємо подрібнений шматочок грудинки, щоб утворився жир.
  4. Прибираємо грудинку і в цій же сковороді смажимо подрібнену ріпчасту цибулю.
  5. Додаємо до нього терту моркву і шматочки селери. Тушкуємо овочі 7-10 хвилин.
  6. Яловичину прокручуємо через м’ясорубку і відправляємо її в сковороду до іншим продуктам.
  7. Тушкуємо вміст до готовності яловичого фаршу і доповнюємо його подрібненими зубчиками часнику.
  8. Вливаємо обидва види вина і продовжуємо готування до його випаровування.
  9. Доповнюємо масу подрібненою петрушкою.
  10. Помідори подрібнюємо будь-яким зручним способом. Відправляємо отриману м’якоть з соком до фаршу з овочами.
  11. Солимо заготівлю, посипаємо спеціями. Вливаємо молоко.
  12. Тушкуємо на слабкому вогні ще 10-15 хвилин, періодично помішуючи.
  13. Апетитний класичний соус болоньєзе готовий. Використовуйте його для приготування пасти або лазаньї.

Соус болоньєзе з томатною пастою і фаршем

Простий спосіб приготувати яскравий і соковитий соус болоньєзе – з м’ясного фаршу і томатної пасти. Частування вийде смачним і поживним, його можна подавати разом з пастою та іншими стравами.

Час готування: 1 год

Час приготування: 40 хвилин

Порцій – 500 гр.

Склад:

  • Фарш м’ясний – 250 гр.
  • Паста томатна – 150 мл
  • Вино червоне сухе – 1 ч. л.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Часник – 2 зубчики.
  • Масло рослинне – за смаком.
  • Сіль – за смаком.
  • Спеції – за смаком.

Процес приготування:

1. Ріпчасту цибулю нарізаємо невеликими шматочками.

2. Подрібнюємо очищені зубчики часнику.

3. На рослинній олії смажимо цибулю і часник до появи яскравого аромату.

4. Очищену моркву також ріжемо дрібними кубиками.

5. Смажимо морква разом з іншими овочами і після викладаємо до них м’ясний фарш.

6. Готуємо вміст до готовності фаршу. Періодично помешиваем.

7. Доповнюємо вміст сіллю і спеціями за смаком.

8. Вливаємо червоне вино і томатну пасту. Розмішуємо і тушкуємо продукт на слабкому вогні 30-40 хвилин.

9. Густий і насичений соус з фаршу і томатної пасти готовий.

Як приготувати соус болоньєзе з помідорами і фаршем?

Домашній соус болоньєзе можна приготувати з м’ясного фаршу і помідорів. Продукт вийде соковитим, насиченим смаком і ви не витратите на нього багато часу. Беріть на замітку простий перевірений рецепт.

Час приготування: 40 хвилин

Час приготування: 20 хвилин

Порцій – 650 гр.

Інгредієнти:

  • Фарш м’ясний – 0,5 кг
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Помідори – 3 шт.
  • Часник – 2 зубчики.
  • Зелень – за смаком.
  • Сіль – 1 ч. л.
  • Спеції – за смаком.
  • Паста томатна – 80 гр.
  • Вино червоне сухе – 100 мл
  • Масло рослинне – 60 мл

Процес приготування:

1. Підготуємо необхідні продукти за списком. Фарш з м’яса заздалегідь розморожуємо, а овочі промиваємо і, при необхідності, подрібнюємо.

2. Дрібно ріжемо ножем цибулю з часником та морквою. Смажимо овочеву суміш на сковороді, заздалегідь прогрітій з рослинним маслом.

3. Після м’якості овочів доповнюємо їх м’ясним фаршем. Смажимо до його повної готовності.

4. Далі вливаємо вино, додаємо томатну пасту, дрібні шматочки помідорів, зелень, сіль і спеції.

5. Вимішуємо продукти і тушкуємо на тихому вогні ще 40 хвилин. Після чого ароматний соус болоньєзе буде повністю готовий!

Простий і смачний рецепт соусу болоньєзе без вина

Цей соус болоньєзе також можна готувати без додавання вина. Якщо ви шукали саме такий рецепт, то беріть на замітку. Відмінна кулінарна ідея для гарячих домашніх обідів.

Час приготування: 50 хвилин

Час приготування: 30 хвилин

Порцій – 800 гр.

Інгредієнти:

  • Фарш м’ясний – 0,5 кг
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Перець болгарський – 2 шт.
  • Сіль – за смаком.
  • Спеції – за смаком.
  • Паста томатна – 250 гр.
  • Масло рослинне – 80 мл

Процес приготування:

1. Подрібнюємо болгарський перець, ріпчасту цибулю та моркву.

2. Спочатку обсмажуємо в олії цибулю, після викладаємо до нього м’ясний фарш. Розмішуємо і тушкуємо продукт до готовності.

3. Доповнюємо вміст перцем і морквою.

4. Коли овочі стануть м’якими, відправляємо в продукт сіль, спеції і томатну пасту. Тушкуємо не менше 30 хвилин до повної готовності. Робимо це на слабкому вогні, під кришкою.

5. Яскравий і простий у виконанні соус болоньєзе готовий. Використовуйте за призначенням.

Болоньєзе з фаршем і грибами в домашніх умовах

Соковитий, густий соус болоньєзе – це повноцінне поживне частування. Приготувати його можна з додаванням м’ясного фаршу і грибів. Спробуйте простий і цікавий рецепт, який урізноманітнить ваше звичне меню.

Час готування: 1 год

Час приготування: 40 хвилин

Порцій – 1000 гр.

Склад:

  • Фарш м’ясний – 0,5 кг
  • Гриби шампіньйони – 200 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Помідори – 4 шт.
  • Часник – 2 зубчики.
  • Сіль – 1 ч. л.
  • Спеції – за смаком.
  • Паста томатна – 2 ст. л.
  • Вино біле сухе – 100 мл
  • Масло рослинне – 60 мл
  • Бульйон м’ясний – 100 мл

Процес приготування:

1. Подрібнюємо цибулю з часником будь-яким зручним способом. Обсмажуємо продукти до м’якості на рослинному маслі.2. Натираємо моркву і відправляємо її в обжарку.3. Тонкими пластинами ріжемо печериці. Занурюємо їх до овочів.

4. Слідом викладаємо м’ясний фарш. Посипаємо продукти сіллю і спеціями, розмішуємо.

5. Тушкуємо продукти до готовності м’яса і грибів. Вливаємо вино і даємо йому повністю випаруватися.

6. Додаємо м’ясний бульйон, подрібнені помідори і томатну пасту. Вимішуємо і тушкуємо ще 40 хвилин, регулярно помішуючи.

7. Густий і смачний соус з фаршем і грибами готовий. Можна подавати до столу!

Смачний рецепт болоньєзе з додаванням вершків

Ніжний і м’який на смак соус болоньєзе виходить з додаванням вершків. Продукт – найкраще доповнення до макаронів або круп. Також його можна використовувати у приготуванні домашніх запіканок.

Час приготування: 40 хвилин

Час приготування: 30 хвилин

Порцій – 1000 гр.

Склад:

  • Фарш м’ясний – 0,5 кг
  • Паста томатна – 200 гр.
  • Вершки – 200 мл
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Часник – 3 зубчики.
  • Петрушка – 1 пучок.
  • Сіль – за смаком.
  • Орегано сухий – 1 ст. л.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Горіх мускатний – за смаком.
  • Масло оливкова – 60 мл

Процес приготування:

1. Підготуємо необхідні продукти для соусу. М’ясний фарш заздалегідь обсмажуємо.

2. Дрібно нарізаємо очищений ріпчасту цибулю і зубчики часнику.

3. Обсмажуємо овочі в оливковій олії до золотистого кольору.

4. Викладаємо в піджарку фарш і заливаємо його вершками. Розмішуємо і тушкуємо близько 10 хвилин.

5. Доповнюємо масу подрібненою зеленню і томатною пастою.

6. Солимо вміст, посипаємо спеціями і вимішуємо його. Продовжуємо тушкувати ще 10-20 хвилин.

7. Ніжний соус болоньєзе з вершками готовий. Подавайте до столу з макаронами або іншими продуктами.

Покроковий рецепт приготування болоньєзе з куркою

Знаменитий соус болоньєзе можна приготувати з додаванням курки. Таке частування вийде більш легким і ніжним. Подавайте його до обіду або вечері з пастою, картоплею або крупами.

Час готування: 1 год

Час приготування: 40 хвилин

Порцій – 1100 гр.

Склад:

  • Філе куряче – 500 гр.
  • Стегно куряче – 1 шт.
  • Томати у власному соку – 500 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Часник – 3 зубчики.
  • Зелень – за смаком.
  • Бульйон курячий – 100 мл
  • Вино сухе червоне – 200 мл
  • Сіль – за смаком.
  • Спеції – за смаком.
  • Масло оливкове – для смаження.

Процес приготування:

1. Промиваємо куряче стегно. Очищаємо його від шкірки і ділимо на невеликі шматочки. Відправляємо їх разом з філе. Перетворюємо їх у фарш.

2. Ріпчасту цибулю і часник дрібно нарізаємо ножем.

3. Подрібнюємо заздалегідь промиту зелень.

4. Обсмажуємо на оливковій олії цибулю з часником до появи яскравого аромату.

5. Сюди ж викладаємо прокручене в м’ясорубці куряче м’ясо. Готуємо на середньому вогні 5-7 хвилин.

6. Додаємо сіль, спеції і червоне сухе вино. Готуємо до його випаровування.

7. Вливаємо курячий бульйон і додаємо томати у власному соку. Перемішуємо і тушкуємо на слабкому вогні 40 хвилин.

8. Соус болоньєзе з курки готовий. Подавайте його з пастою або гарнірами.