Страви з нуту – 10 смачних рецептів приготування з покроковими фото

Страви з нуту — це не тільки вегетаріанські закуски типу фалафеля або хумуса, але й повноцінні, збалансовані страви для м’ясоїдів. Нут відрізняється великим вмістом легкозасвоюваного білка, що сприятливо впливає на набір м’язової маси спортсменів. Бобовий продукт чудово поєднується з овочами. З нуту готують велику різноманітність смачних страв. Незалежно від того, чи їсте ви тільки овочі чи любите м’ясо, у цій добірці обов’язково знайдете для себе улюблений рецепт.

Нут з м’ясом і овочами

Нут з м’ясом і овочами – ситне і смачне блюдо. Яскраве і духмяне страву зігріє в прохолодну пору року. М’ясо виходить соковитим, а овочі немов таять в роті. Прянощі надають особливу родзинку і ніби огортають своїм ароматом. Якщо вам набридла звична кухня, приготуйте це чудове блюдо.

Інгредієнти на
4 порц.

  • Нут 2 ст. варена
  • Яловичина 600 гр.
  • Часник 2 зуб.
  • Цибуля ріпчаста 1 шт.
  • Морква 1 шт.
  • Перець болгарський 1 шт.
  • Томатна паста 2 ст. л.
  • Вода 1 ст. (гаряча)
  • Куркума ½ ч. л.
  • Зіра 1 ч. л.
  • Приправа «Хмелі-Сунелі» 1 ч. л.
  • Цукор-пісок за смаком
  • Сіль за смаком
  • Перець чилі за смаком
  • Масло рослинне для смаження
  • Зелень для прикраси

Процес приготування:

  1. Перш за все, зберіть все складові яскравого і ароматного страви. Заздалегідь замочити нут мінімум на 5 годин. Я роблю це з вечора. Після закінчення часу промийте його. Залийте холодною водою і варіть приблизно годину. Читайте інструкцію на упаковці.
  2. 600 грамів яловичини промийте і просушіть серветками. Наріжте шматочками середнього розміру. Відправте в товстостінну вогнетривкий посуд. Відмінно підійде казан. Налийте олію і готуйте, поки м’ясний сік не випарується, а м’ясо не підрум’яниться.
  3. З цибулини зніміть піну, промийте і наріжте гострим ножем. Солодкий перець наріжте кубиками, попередньо промивши і очистивши його від нутрощів. Морква почистіть овочечисткою, наріжте кубиками. Складіть овочі до м’яса і готуйте 20 хвилин, не забуваючи перевертати.
  4. 2 столові ложки якісної томатної пасти складіть в миску і залийте гарячою водою, поцукруйте і розмішайте до однорідності.
  5. Відварений нут відправте до м’яса, приправте зірою, куркума, хмелі-сунелі. Перець чилі промийте і наріжте кільцями, додайте в блюдо в залежності від власних смакових переваг.
  6. Вилийте розведену томатну пасту і посоліть за смаком. Тушкуйте під кришкою близько 30 хвилин.
  7. За 30 перевірити готовність м’яса, розмішайте і варіть ще 20 хвилин. Потім приправте попередньо очищеним і подрібненим часником.
  8. Ароматний нут з овочами викладіть в глибоку миску, прикрасьте улюбленої зеленню і пригощайте рідних. Приємного апетиту, їжте із задоволенням!

Плов з нутом

Плов з нутом виходить незвичайно розсипчастим, яскравим і ароматним. У мене ніколи не виходив плов таким апетитним, хоча знаю чимало рецептів. Тут же все ідеально. Інгредієнти прекрасно доповнюють один одного. Немає нічого зайвого. Із задоволенням ділюся рецептом і настійно рекомендую приготувати.

Час готування – 3 ч. 50 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 8

Інгредієнти:

  • Нут – 1 склянка
  • Баранина – 1 кг
  • Часник – 1 головка.
  • Цибуля ріпчаста – 3 шт.
  • Морква – 3 шт.
  • Рис – 800 гр.
  • Перець чилі – 1 шт.
  • Зіра – за смаком.
  • Сіль – за смаком.
  • Масло рослинне – для смаження.

Процес приготування:

Крок 1. Заздалегідь замочити нут мінімум на 2 години, а краще на ніч. Кілограм свіжої баранини гарненько промийте, просушіть паперовими рушниками. Шматок м’яса очистіть від плівок, розділіть на досить великі шматочки.

Крок 2. Головки цибулі звільніть від лушпиння і нарізати не дуже тонкими кільцями. Морква почистіть овочечисткою, настругайте соломкою.

Крок 3. У казан налити олію без запаху, якими звикли користуватися. Всипте В киплячу олію кільця цибулі і зарумяньте до рум’яного кольору.

Крок 4. Коли цибуля набуде золотий колір, додайте баранину і обсмажте з усіх боків, щоб м’ясний сік запечатати всередині шматочків.

Крок 5. Слідом додайте моркву. Обсмажте до м’якості.

Крок 6. Замочений нут гарненько промийте і додайте в казан.

Крок 7. З головки часнику зніміть верхню лушпиння, але повністю не очищайте. Покладіть в казан разом з перцем чилі. Залийте гарячою водою, в яку попередньо розчиніть сіль. Вода повинна покривати вміст.

Крок 8. Зачекайте, поки закипить. Тушкуйте 15 хвилин.

Крок 9. 800 грамів рису гарненько промити до прозорої води, витягніть часник і перець. Рис всипте в казан і розподіліть.

Крок 10. Коли вода трохи випарується, в рисі втопіть чесночину і перець, приправте зірою. Закрийте кришкою і тушкуйте на маленькому вогні хвилин 30.

Крок 11. Коли пройде 30 хвилин, вимкніть нагрів, акуратно перемішайте плов. І залиште настоятися ще на 30 хвилин.

Крок 12. Яскравий апетитний плов перекладіть гіркою на красиве блюдо для подачі. Пригощайте сім’ю. Приємного апетиту, їжте із задоволенням!

Хумус з нуту в домашніх умовах

Хумус з нуту в домашніх умовах виходить божественним! Яскрава закуска вважається дієтичною і містить велику кількість білка. Чудово поєднується з хлібобулочними виробами і сирими овочами. Класний спосіб корисно перекусити. Ароматна і апетитна закуска підійде в якості намазки на бутерброди для дружніх посиденьок.

Час готування – 8 год 00 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 6

Інгредієнти:

  • Нут – 250 гр.
  • Кунжут – 5 ст. л.
  • Часник – 3 зубчики.
  • Лимонний сік – 1 ст. л.
  • Кмин – 0,5 ч. л.
  • Паприка – 0,5 ч. л.
  • Сіль – 0,5 ч. л.
  • Масло оливкове – 3 ст. л.

Процес приготування:

Крок 1. Першим ділом складіть інгредієнти для ароматною закуски.

Крок 2. 250 грамів нуту замочіть мінімум на 5 годин. Я роблю це з вечора.

Крок 3. Після закінчення часу промийте його. Налийте холодної води і готуйте не менше 2-х годин.

Крок 4. Через 2 години процідіть зварений нут через сито.

Крок 5. Рідина не виливайте.

Крок 6. Проціджений нут промийте під краном.

Крок 7. Суху сковорідку розжарте, і насипте 5 столових ложок кунжуту. Перемішуючи лопаткою, обсмажте.

Крок 8. У чашу блендера пересипте обсмажений кунжут, налийте оливкова олія і закиньте попередньо очищені зубчики часнику.

Крок 9. Перебити до однорідної субстанції.

Крок 10. У глибоку миску відправте промитий нут, приготовану власноруч кунжутную пасту, налийте нутового відвару.

Крок 11. Заглибним блендером подрібніть до стану гладкої маси.

Крок 12. Налийте лимонний сік, всипте паприку і кмин. Спробуйте на сіль.

Крок 13. Продовжуйте збивати.

Крок 14. Перекладіть хумус в посуд для подачі і присипте паприкою. Подавайте зі свіжим хлібом. Їжте і насолоджуйтеся!

Котлети з нуту

Котлети з нуту виходять дивовижними. Якщо ви не вживаєте в їжу м’ясо і рибу, хочете спробувати себе в вегетаріанство – це ваша можливість. Котлети виходять поживними і містять велику кількість рослинного білка, який добре засвоюється в організмі. Пробуйте страву з задоволенням!

Час готування – 9 ч. 00 хв.

Час приготування – 10 хв.

Порції – 3

Інгредієнти:

  • Нут – 0,5 склянки
  • Сочевиця – 0,5 склянки
  • Борошно пшеничне – 3 ст. л.
  • Часник – 2 зубчики.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Панірувальні сухарі – 6 ст. л.
  • Італійські трави – ½ ч. л.
  • Чорний мелений перець – за смаком.
  • Сіль – за смаком.
  • Масло рослинне – для смаження.

Процес приготування:

Крок 1. Зберіть складові для ситних білкових котлеток.

Крок 2. Заздалегідь замочити нут на 8 годин, а сочевицю на 3 години. Я роблю це на ніч.

Крок 3. Зубчики часнику і цибулину звільніть від верхнього шару, промийте і наріжте

Крок 4. Після закінчення часу промийте нут і сочевицю. Перекрутіть через м’ясорубку разом з цибулею і часником або пробийте в чаші подрібнювача. Насипте борошно пшеничне, італійські трави, сіль і мелений перець. Вимісити фарш до гладкості.

Крок 5. З приготованого фаршу сформуйте колобочкі, прbплюсніть руками і щедро обваляйте в панірувальних сухарях.

Крок 6. Сковорідку розжарте, дно промажте маслом без запаху, викладіть котлетки. Підрум’яньте на помірній температурі з обох боків до красивого рум’яного кольору. В розрахунку по 5 хвилин на кожну сторону.

Крок 7. Рум’яні білкові котлетки подавайте, задекорувавши улюбленої зеленушкой. Приємного апетиту, їжте ситно і корисно!

Салат з нутом

Салат з нутом – легкий і одночасно ситне блюдо, яке готується за лічені хвилини, якщо заздалегідь підготувати нут. Таку закуску можна вживати на вечерю – багато білка і зелені. Салат люблять вегетаріанці і ті, хто з якоїсь причини не їсть м’ясо.

Час готування – 6 ч. 30 хв.

Час приготування – 10 хв.

Порції – 4

Інгредієнти:

  • Нут – 0,5 склянки
  • Кабачки – 3 шт.
  • Салатний мікс – 50 гр.
  • Цибуля солодкий – 1 шт.
  • Оливки без кісточок – 15 шт.
  • Петрушка – за смаком.
  • Кінза – за смаком.
  • Кріп – за смаком.
  • Сіль – за смаком.

Для заправки:

  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Сіль – за смаком.
  • Бальзамічний оцет – 2 ст. л.
  • Масло оливкове – 2 ст. л.

Процес приготування:

Крок 1. Заздалегідь замочити нут мінімум на 5 годин. Я роблю це з вечора. Після закінчення часу промийте його. Залийте холодною водою і варіть приблизно годину. Читайте інструкцію на упаковці. Якщо хочете заощадити час, візьміть консервований нут.

Крок 2. Кабачки невеликого розміру промийте і просушіть серветками. Наріжте кубиками і запечіть в духовці або використовуйте сирими. З сирими овочами теж виходить досить апетитно.

Крок 3. Цибулину звільніть від лушпиння, сполосніть і наріжте півкільцями. В миску, де будете збирати салат, закиньте зварений нут, оливки і нарізану цибулину. Краще брати солодку.

Крок 4. У салатник складіть запечені або сирі кабачки.

Крок 5. Кріп, кінзу, петрушку, салатний мікс або будь-яку іншу улюблену зелень сполосніть, обсушіть, порвіть руками і складіть до іншим складовим. Перемішайте руками, щоб не пошкодити інгредієнти і не перетворити в кашу.

Крок 6. Приготуйте заправку. В піалі з’єднайте сіль, мелений перець, оливкову олію, бальзамічний оцет. Розмішайте, щоб вийшла однорідна субстанція. Розкладіть Салат по порціях, і полийте заправкою перед подачею. Їжте смачно і корисно. Приємного апетиту!

Фалафель з нуту в домашніх умовах

Фалафель з нуту в домашніх умовах – дуже смачна закуска, яку дуже люблять вегетаріанці. Нутовые кульки запікають у духовці або обсмажують у фритюрі. Подають фалафель з соусами або без них, за вашим бажанням. Закуска містить велику кількість білка, сподобається тим, хто дотримується посту.

Час готування – 12 ч. 40 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 6

Інгредієнти:

  • Нут – 250 гр.
  • Кунжут – 2 ст. л.
  • Часник – 2 зубчики.
  • Лимони – 0,5 шт.
  • Цибуля зелена – 5 стебел.
  • Паприка солодка – 0,5 ч. л.
  • Кмин – 0,5 ст. л.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Сіль – за смаком.
  • Масло оливкова – 100 мл
  • Масло рослинне – 500 мл

Процес приготування:

Крок 1. Складіть інгредієнти для живильної дієтичної закуски. Щонайменше за 8 годин до процедури готування залийте нут водою. Я роблю це з вечора і залишаю на всю ніч.

Крок 2. Промийте нут під краном. Перекрутіть через м’ясорубку, пробийте в чаші подрібнювача або заглибним блендером. Додайте очищені зубчики часнику, насипте кунжут, кмин, паприку, сіль і мелений перець. Налийте лимонний сік, видавлений з половини цитруса і оливкове масло.

Крок 3. Маса повинна бути гладкою і однорідною. Зелена цибуля сполосніть, просушіть і наріжте. Складіть в пюреобразную масу, перемішайте.

Крок 4. З приготованого фаршу сформуйте колобочкі, прbплюсніть руками.

Крок 5. У глибоку товстостінну посуд налийте пів-літра олії без запаху, нагрійте до кипіння.

Крок 6. Шумівкою акуратно перекладіть грудочки в киплячу олію і зарумяньте до рум’яного кольору з усіх сторін.

Крок 7. Зарумяненные нутовые грудочки дістаньте шумівкою і перекладіть на блюдо, застелене паперовими рушниками у кілька шарів. Надлишки масла вберуться.

Крок 8. Рум’яний фалафель перекладіть на блюдо і пригощайте рідних. Приємного апетиту, їжте ситно і корисно!

Шурпа з нутом

Шурпа з нутом – бездоганне наваристое блюдо. Яскравий суп виходить чудовим з насиченим смаком. Шурпу подають в гарячому вигляді з коржами або лавашем. Вона чудово зігріває і насичує у непогожу погоду. Запашний аромат поширюється по всьому будинку. Приготуйте і самостійно упевнитися в тому, що захоплення не буде межі.

Час готування – 14 год. 30 хв.

Час приготування – 30 хв.

Порції – 4

Склад:

  • Нут сухе – 100 гр.
  • Баранина – 200 гр.
  • Баранячі реберця – 200 гр.
  • Курдючний жир – 50 гр.
  • Часник – 1 головка.
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Морква – 3 шт.
  • Картопля – 3 шт.
  • Болгарський перець – 2 шт.
  • Помідори – 2 шт.
  • Перець гострий – 0,5 шт.
  • Кріп – за смаком.
  • Кінза – за смаком.
  • Базилік фіолетовий – за смаком.
  • Сумах – 0,5 ч. л.
  • Чорний перець горошком – 0,5 ч. л.
  • Зелений перець горошком – 0,5 ч. л.
  • Коріандр – 0,5 ч. л.
  • Зіра – 0,5 ч. л.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. В одному місці складіть інгредієнти для яскравого та ароматного страви. Заздалегідь замочити нут. Я роблю це з вечора і залишаю на всю ніч.

Крок 2. Казан розжарте на помірному вогні. Закиньте курдючний жир і вытопите його.

Крок 3. Баранину і реберця сполосніть і просушіть, складіть до розтопленого жиру. Обсмажте на сильному вогні, щоб запечатати м’ясний сік. Так баранина збереже свою ніжність.

Крок 4. Цибуля звільніть від лушпиння, сполосніть і нашаткуйте пір’ям, складіть до баранині. Приправте сіллю. Додайте спеції – сумах, коріандр, зіру, горошини чорного і зеленого перцю. Закрийте кришкою і тушкуйте 10 хвилин.

Крок 5. З морквини зніміть шкірку, настругайте кружечками по діагоналі. Закиньте до м’яса, готуйте 10 хвилин.

Крок 6. Помідори сполосніть, залийте окропом і позбавтеся від шкірки. Томати подрібніть блендером і відправте в казан.

Крок 7. Головку часнику звільніть від верхньої лушпиння, але повністю не очищайте. Покладіть в казан разом з замоченим і промитим нутом. Залийте гарячою водою так, щоб вода покривала вміст. Закрийте кришку, зменшіть вогонь до мінімального стану і томіть страву 1,5 години.

Крок 8. З картоплі зніміть шкірку, наріжте часточками. Болгарський перець сполосніть, виріжте нутрощі і наріжте часточками. Гострий перець сполосніть. Кількість гіркого перцю регулюйте самостійно. Закиньте в казан, готуйте 15 хвилин під кришкою. Вимкніть плиту.

Крок 9. Кріп, кінзу і фіолетовий базилік сполосніть, просушіть і нашаткуйте. Присипте шурпу і залиште настоюватися під кришкою хвилин 20.

Крок 10. Наваристу шурпу розкладіть по глибоким піали.

Крок 11. Подавайте з гарячими коржами. Пригощайте сім’ю. Приємного апетиту, їжте із задоволенням!

Суп з нуту з м’ясом

Суп з нуту з м’ясом приємно здивує вас своїм смаком і ароматом. Страва готується легко, але ускладнюється тим, що нут потрібно підготувати заздалегідь. Якщо ви збираєтеся приготувати суп, замочити нут на ніч. Іноді використовують консервований нут, якщо хочуть заощадити час. Але все ж я віддаю перевагу використовувати сухий. Пробуйте різні варіанти і вибирайте улюблений.

Час готування – 7 ч. 50 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 2

Інгредієнти:

  • Нут – 0,5 склянки
  • Яловичина на кістці – 500 гр.
  • Зелень – 0,5 пучка.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Часник – за смаком.
  • Морква – 1 шт.
  • Лавровий лист – за смаком.
  • М’ята суха – за смаком.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Для зручності в одному місці складіть потрібні продукти.

Крок 2. Заздалегідь замочити нут мінімум на 5 годин. Я заливаю водою і залишаю на ніч. Яловичину на кістці обполосніть, складіть у товстостінну посуд. Залийте водою і поставте варитися на плиту. Не забувайте знімати піну.

Крок 3. Готуйте бульйон не менше години.

Крок 4. Цибулю і часник звільніть від лушпиння, промийте. Цибулину наріжте пір’ям, зубчики часнику роздушіть плоскою стороною. Морква почистіть овочечисткою, наріжте великими кружечками. Складіть до м’яса, додайте лаврушки і готуйте 20 хвилин.

Крок 5. Підсолити, приправити меленим перцем і сухою м’ятою. Тушкуйте 15 хвилин.

Крок 6. Далі закиньте замочений нут. Готуйте на маленькому нагріванні 30-35 хвилин.

Крок 7. Через 30-35 перевірити готовність м’яса і нуту. Улюблену зелень сполосніть, просушіть і нашаткуйте. Присипте суп і залиште настоюватися під кришкою хвилин 20.

Крок 8. Наваристий суп розкладіть по глибоким піали.

Крок 9. Пригощайте близьких. Приємного апетиту, їжте з апетитом!

Нут, запечений в духовці зі спеціями

Нут, запечений в духовці зі спеціями – класний варіант снеків до перегляду фільму або до дружніх посиденьок за келихом пінного пива. Ароматна закуска подобається всім. Запечений нут – корисна альтернатива всілякому фастфуду, магазинним сухариків і чіпсів.

Час готування – 6 ч. 50 хв.

Час приготування – 10 хв.

Порції – 4

Інгредієнти:

  • Нут – 150 гр.
  • Часник сухий – 0,5 ч. л.
  • Паприка мелена – 1 ч. л.
  • Куркума – 0,5 ч. л.
  • Перець червоний мелений – 0,25 ч. л.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Сіль – за смаком.
  • Масло рослинне – 1,5 ст. л.

Процес приготування:

Крок 1. Приблизно за 5 годин до процесу залийте горошини водою, залиште при кімнатній температурі. Я роблю це з вечора, залишаю на ніч.

Крок 2. Коли нут набухне і двічі збільшиться в розмірах, сполосніть його під краном. Складіть в товстостінний посуд, налийте холодну воду і варіть приблизно годину. Читайте інструкцію на упаковці.

Крок 3. Зварений нут дістаньте шумівкою, перекладіть в миску і промийте. Розкладіть на серветці або пергаментним папері і просушіть протягом 20 хвилин.

Крок 4. Нут пересипте в глибоку миску. Насипте сушений часник, паприку, куркуму, сіль, мелений червоний і чорний перець. Кількість прянощів регулюйте самостійно в залежності від вашого бажання.

Крок 5. Налийте масло без запаху, якими звикли користуватися, добре перемішайте, щоб приправи обтягнули кожну горошинку.

Крок 6. На деко викладіть пекарську папір, фольгу або силіконовий килимок, перекладіть нут в приправах. Розподіліть горошинки в один шар. Нагрійте духовку. На важелі встановіть 180 градусів.

Крок 7. Запікайте закуску 25 хвилин. Важливо не пересушити горошинки.

Крок 8. Ароматний нут в спеціях викладіть на блюдо. Приємного апетиту, їжте із задоволенням!

Бозбаш з нутом

Бозбаш з нутом сподобається всім, хто любить овочі в поєднанні з м’ясом. М’ясо розвалюється на волокна, аромат овочів так і манить. Соковите і наваристое страву готують у прохолодну пору року, щоб зігрітися в негоду. Скористайтеся чудовим рецептом, якщо хочете порадувати сім’ю.

Час готування – 11 год 40 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 8

Інгредієнти:

  • Нут – 100 гр.
  • Яловичина – 600 гр.
  • Помідори – 2 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Картопля – 5 шт.
  • Консервовані помідори – 3 шт.
  • Лавровий лист – 3 шт.
  • Куркума – 1 ч. л.
  • Петрушка – 0,5 пучка.
  • Базилік сушений – 1 ч. л.
  • Перець чорний мелений – 1 ч. л.
  • Сіль – 1 ч. л.
  • Вода – 3,5 л.
  • Масло рослинне – для смаження.

Процес приготування:

Крок 1. Складіть всі інгредієнти для чудової страви.

Крок 2. Заздалегідь залийте нут водою, залиште мінімум на 8 годин. Я залишаю на ніч.

Крок 3. 600 грамів яловичини промийте. Розділіть на не дуже великі шматочки. Відправте в товстостінну вогнетривкий посуд. Налийте воду, покладіть лаврушку. Поставте варитися на плиту. Не забувайте знімати піну.

Крок 4. Витягніть лаврушку після закипання. Готуйте бульйон не менше двох годин.

Крок 5. Коли пройде 1,5 години, закиньте набряклий нут.

Крок 6. Цибуля звільніть від лушпиння, промийте, наріжте півкільцями. Картоплю почистіть овочечисткою, наріжте великими кубиками. Помідори сполосніть, розділіть на часточки. Консервовані помідори наріжте кубиками.

Крок 7. Сковорідку розжарте, змастіть маслом. Викладіть цибульні півкільця, підрум’яньте, слідом викладіть помідори свіжі і консервовані. Тушкуйте 5 хвилин.

Крок 8. У бульйон відправте овочеву піджарку і картопляні кубики. Готуйте на маленькому нагріванні 30 хвилин. Приправте куркумою, сіллю, меленим перцем і сушеним базиліком.

Крок 9. Петрушку сполосніть, просушіть і нашаткуйте. Присипте бозбаш і залиште настоюватися під кришкою хвилин 20. Насичене блюдо розкладіть по глибоких тарілках. Їжте смачно і корисно! Приємного апетиту!