Буузы – 4 рецепту приготування з покроковими фото

Буузы – це страва, що за способом приготування і своїм зовнішнім виглядом дуже нагадують всіма відомі манти, однак, прочитавши цю статтю, ви зможете виявити не одну відмінність. Буузами називають парові «пиріжки» з соковитою і ситної начинкою з м’яса або картоплі, для готування яких нам знадобиться така техніка, як пароварка або мультиварка. І якщо раніше ви ніколи не готували нічого подібного, то наші детальні рецепти допоможуть вам впоратися з кожним етапом і здивувати домочадців!

Класичні бурятські буузы

Класичні бурятські буузы – це неймовірно смачне і ароматне блюдо, яке вам сподобається всім, починаючи від тонкого тіста і закінчуючи соковитою начинкою з телячого фаршу, доповненого пікантним часником і цибулею. До столу рекомендується подавати з улюбленими соусами.

Інгредієнти на
7 порц.

  • Для тіста:
  • Вода 150 мл
  • Борошно 500 гр.
  • Борошно 50 гр.
  • Яйце куряче 1 шт.
  • Сіль 1 щіпка
  • Для начинки:
  • Фарш телячий 500 гр.
  • Сало свиняче 50 гр.
  • Цибуля ріпчаста 2 шт.
  • Часник за смаком
  • Вода ½ склянки
  • Сіль за смаком
  • Перець чорний мелений за смаком
  • Кінза за смаком

Процес приготування:

  1. Класичні буузы дуже просто готуються в домашніх умовах. За допомогою грамових ваг відміряємо все необхідне для замісу тесту.
  2. Пересипаємо борошно в глибоку миску і в центрі робимо поглиблення, куди розбиваємо яйце, вливаємо воду і насипаємо сіль.
  3. вимішуємо Руками м’яке і еластичне тісто.
  4. Поміщаємо грудку в пакет і даємо полежати близько півгодини.
  5. Готуємо складові начинки: очищаємо цибулю, обполіскуємо і обсушуємо телятину.
  6. Максимально дрібно нарізаємо цибулину, висипаємо в чашу.
  7. Аналогічно поступаємо з зубками часнику.
  8. Також дуже дрібно ріжемо м’ясо і відправляємо його до овочів, посипаємо приправами і сіллю.
  9. Тепер до начинки додаємо воду і підморожене і подрібнене на дрібній тертці сало.
  10. Старанно перемішуємо компоненти руками.
  11. Займемося формуванням: тісто ділимо на кульки однакового розміру.
  12. Розкачуємо кульки в коржі з тонкими краями і щільною серединкою, діаметр від 5 до 8 сантиметрів.
  13. У центр заготовок викладаємо близько 60 грам начинки.
  14. Великим і вказівними пальцями піднімаємо краю і защипливаем внапуск, залишаючи по центру невеликий отвір.
  15. Викладаємо напівфабрикати на решітку мантоварки або пароварки, готуємо протягом години під кришкою при активному кипінні.
  16. Апетитні буузы сервіруємо і прикрашаємо свіжою зеленню. Приємного апетиту!

Буузы в пароварці

Буузы в пароварці – це не тільки дуже смачне блюдо, але ще й корисне, з низьким вмістом жирів, так як готується воно на пару, завдяки чому, продукти зберігають в собі максимальну кількість вітамінів і мікроелементів. Таку страву можна запропонувати навіть тим, у кого є проблеми з шлунково-кишковим трактом.

Час готування – 65 хв.

Час приготування – 30 хв.

Порції – 5.

Склад:

  • Борошно – 700 гр.
  • Вода – 300 мл
  • Яйце – 1 шт.
  • Сіль – за смаком.

Для начинки:

  • Вода – 150 мл
  • Фарш – 500 мл
  • Цибуля – 200 гр.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Кріп – для подачі.
  • Масло рослинне – для змазування.
  • Сметана для подачі.

Процес приготування:

Крок 1. Першим ділом очищаємо і дрібно нарізаємо цибулю, розморожуємо готуємо фарш і інші складові.

Крок 2. В глибокій чаші змішуємо фарш з цибулею, сіллю, водою і чорним перцем – вимішуємо до однорідної консистенції.

Крок 3. Для тесту в окрему ємність вбиваємо яйця, вливаємо воду і солимо. Вводимо всю муку і відразу замішуємо ложкою, а після переходимо до ручного замісу. Готовий продукт залишаємо в спокої на 10 хвилин.

Крок 4. Ділимо тісто на рівні сегменти, розгортаємо в коло і по центру кладемо трохи начинки. Піднімаючи край і прокручуючи, скріплюємо.

Крок 5. Грати пароварки промазуємо рослинним маслом і поміщаємо заготовки на відстані один від одного. Готуємо протягом 25-30 хвилин.

Крок 6. Оригінальна страва доповненням кошторисної та зеленню – трапезуєм. Приємного апетиту!

Буузы в мультиварці

Буузы в мультиварці – це традиційне блюдо бурятської кухні, яке підкорило весь світ своїми прекрасними смаковими характеристиками і незвичайною формою, за рахунок якої начинка зберігає всі соки. Буузы являють собою невеликі круглі пиріжки з м’ясом всередині.

Час готування – 1 ч. 20 хв.

Час приготування – 30 хв.

Порції – 8.

Склад:

  • Борошно – 600 гр.
  • М’якоть яловичини – 800 гр.
  • М’якоть свинини – 250 гр.
  • Цибулини – 2 шт.
  • Сало – 250 гр.
  • Часник – 2 зуб.
  • Вода – 130 мл + 1 склянка
  • Сіль – 2,5 ч. л. + ½ ч. л.
  • Перець чорний мелений – ½ ч. л.
  • Яйця – 2 шт.
  • Масло рослинне – 4-5 ст. л.

Процес приготування:

Крок 1. Готуємо тісто: у робочу миску просіваємо борошно, додаємо води (одна склянка), сіль і яйця – починаємо перемішувати в одному напрямку за допомогою виделки. Коли тісто загусло, викладаємо масу на робочу поверхню і замішуємо до тих пір, поки маса не перестане прилипати до долонь. Потім кладемо в пакет і залишаємо «відпочити» на півгодини.

Крок 2. Паралельно займаємося начинкою: промите м’ясо і цибулю з часником прокручуємо через м’ясорубку і змішуємо з водою, меленим перцем і сіллю.

Крок 3. М’яке тісто розгортаємо в пласт, товщиною близько 3-4 міліметрів і горлечком склянки вирізаємо гуртки.

Крок 4. Поміщаємо заготовку в ліву руку, правою накладаємо начинку і робимо складки по колу, обов’язково залишаючи отвір у центрі.

Крок 5. Змащуємо буузы рослинним маслом і покласти на решітку, готуємо в режимі «Пар» близько 20-25 хвилин.

Крок 6. Готуйте і отримуйте задоволення!

Буузы з картоплею

Буузы з картоплею та м’ясом – це ситні парові пиріжки, які стануть для вас ідеальним обідом або вечерею, після якого ви ще довго не будете відчувати почуття голоду і будете сповнені енергії. Весь процес приготування та формування докладно описано в рецепті.

Час приготування – 60 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 8.

Склад:

  • Тісто пельменний – 800-900 гр.
  • Картопля середня – 6 шт.
  • Свинина – 600 гр.
  • Цибуля зелена – 300 гр.
  • Кріп – 50-100 гр.
  • Часник – за смаком.
  • Сіль – за смаком.
  • Приправи – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Зелень ретельно промиваємо і стряхиваем надлишки вологи, також обполіскуємо м’ясо і даємо йому час обсохнути. Очищаємо картоплю.

Крок 2. Ріжемо На невеликі кубики бульби картоплі.

Крок 3. Дрібно шаткуємо зелений лук і часник.

Крок 4. М’ясну складову нарізаємо скибочками трохи більше, ніж картопля.

Крок 5. Змішуємо підготовлені компоненти, не забувши посипати сіллю і улюбленими спеціями. Тісто розділяємо на частини, кожен сегмент розкачуємо в круглий коржик і викладаємо соковиту начинку.

Крок 6. Піднімаючи краю догори, скріплюємо їх, роблячи безліч складок. Переміщаємо напівфабрикати на решітку мантоварки і варимо близько 40 хвилин.

Крок 7. Гарячі буузы подаємо до столу з пилу, з жару і насолоджуємося, посипавши кропом. Приємного апетиту!