Тушена капуста класична – 10 смачних рецептів приготування з покроковими фото

Тушкована капуста – це збалансована страва, яка має не тільки прекрасний смак, але ще й багата на клітковину. Тому якщо у вашому холодильнику завалявся качан цього овочу, то ви обов’язково підберете для себе відповідний рецепт нашої статті. Гасити капусту можна, як зовсім без нічого, крім олії, так і доповнивши іншими овочами або м’ясом. Якщо ж ви любите ситніші та поживні страви, то рекомендуємо вам звернути увагу на варіант приготування з фаршем, якщо ж ви, навпаки, дотримуєтеся правильного харчування, то вам, напевно, сподобається рецепт виключно з овочів.

Класична тушкована капуста на сковороді

Класична тушкована капуста на сковороді – це корисна овочева страва, яку можна дозволити собі навіть у період посту або повній відмові від продуктів тваринного походження. Для більш яскравого та збалансованого смаку приправимо компоненти невеликою кількістю цукрового піску та солі.

Інгредієнти:

на – 3 порції

  • Капуста білокачанна – 300 гр.
  • Морква – 1 шт.
  • Перець болгарський – 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Помідори – 4 шт.
  • Олія соняшникова – 1 ст.л.
  • Цукор-пісок – 1/2 ч.л.
  • Сіль за смаком
  • Перець чорний мелений – за смаком

Процес приготування:

Класична тушкована капуста готується дуже просто. Для прискорення процесу та власної зручності викладаємо всі необхідні продукти.

Овочі очищаємо та ополіскуємо під струменем води, даємо час обсохнути.

Головку цибулі дрібно рубаємо, моркву натираємо на тертці з великими отворами.

Подрібнюємо м’якоть болгарського перцю.

Тонкою соломкою шаткуємо капусту.

Столову ложку олії наливаємо в сковорідку і прогріваємо, висипаємо овочеве асорті і гасимо під кришкою 15 хвилин, зрідка помішуючи.

Паралельно свіжі томати пробиваємо у блендері до консистенції пюре.

Припущені овочі солимо та перчимо, додаємо цукровий пісок і перемішуємо.

Виливаємо томатну кашку до капусти, розмішуємо і продовжуємо нудити під кришкою ще 25-30 хвилин.

Після закінчення зазначеного часу кришку прибираємо і випарюємо надлишки вологи.

Тушкована капуста готова! Розкладаємо страву порційними піалами і подаємо до столу.

Тушкована капуста з м’ясом

Тушкована капуста з м’ясом – це збалансована страва, яка має прекрасні смакові характеристики і чарівний аромат, який наповнить весь ваш будинок ще в процесі термічної обробки. Особливу «родзинку» надають страві сушені трави і часник.

Час приготування – 60 хв.

Час приготування – 20-25 хв.

Порцій – 4-5.

Інгредієнти:

  • Капуста білокачанна – 1,5 кг.
  • Вирізка свиняча – 700 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Морквина – 1 шт.
  • Часник – 3 зуб.
  • Томати протерті – 200 гр.
  • Олія – ​​для смаження.
  • Лавровий лист – 2 шт.
  • Трави сушені – до смаку.
  • Сіль за смаком.
  • Перець чорний мелений – до смаку.

Процес приготування:

Крок 1. М’ясо промиваємо та насухо промокуємо серветками, ріжемо на довільні скибочки середнього розміру.

Крок 2. Тонко шаткуємо білокачанну капусту.

Крок 3. Знімаємо лушпиння з цибулі та часнику, дрібно рубаємо овочі.

Крок 4. Очищену моркву натираємо за допомогою терки.

Крок 5. У сковороду з високими бортами вливаємо олію і прогріваємо, смажимо свинину до зміни кольору.

Крок 6. Засипаємо часник та цибулю, помішуючи, доводимо до прозорості овочевих шматочків.

Крок 7. Додаємо морквяну стружку, томимо ще кілька хвилин.

Крок 8. Доповнюємо склад протертими томатами, чорним перцем та сіллю – гасимо на мінімальному полум’ї під кришкою близько 10 хвилин.

Крок 9. Зверху викладаємо капусту та продовжуємо теплову обробку.

Крок 10. Коли капуста почала осідати, приступаємо до періодичного помішування. Доводимо до готовності компоненти (30-40 хвилин).

Крок 11. Приправляємо страву лавровим листом та сушеними травами, прогріваємо ще 5 хвилин і прибираємо з конфорки.

Крок 12. Розподіляємо ароматну страву по тарілках і знімаємо пробу. Смачного!

Класична тушкована капуста з картоплею

Класична тушкована капуста з картоплею – це ароматна і дуже смачна страва, яка добре, як сама по собі, так і в поєднанні із запеченим птахом, смаженою свининою або відвареною яловичиною. Який із варіантів не припав би вам до душі, ви залишитеся задоволені!

Час приготування – 1 год. 10 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 3.

Інгредієнти:

  • Картопля – 4 шт.
  • Капуста – 600 гр.
  • Морква – 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Олія соняшникова – для смаження.
  • Паста томатная – 1 ст.л.
  • Трави прованські – 1 год.
  • Вода – 50 мл.
  • Сіль за смаком.
  • Перець чорний мелений – до смаку.

Процес приготування:

Крок 1. Продуктовий набір, який нам необхідний, викладаємо на робочий стіл: овочі очищаємо і промиваємо.

Крок 2. Цибулю і картоплю нарізаємо кубиком, капусту шаткуємо, а моркву натираємо на тертці.

Крок 3. На олії пасеруємо до розм’якшення цибулю і моркву.

Крок 4. Змішуємо засмажку з капустою, закриваємо кришкою і гасимо протягом 20 хвилин.

Крок 5. Після закінчення зазначеного часу додаємо воду і картопля. Продовжуємо томити до м’якості картопляних скибочок.

Крок 6. У готовий склад вводимо сіль, томатну пасту та приправи – заважаємо та прогріваємо ще 5 хвилин, щоб спеції розкрили свій аромат.

Крок 7. До столу подаємо у гарячому вигляді та насолоджуємося. Смачного!

Тушкована капуста із сосисками

Тушкована капуста з сосисками – це страва, родом з Європейської кухні, що користується величезною популярністю в таких країнах як Литва та Латвія. Компоненти настільки вдало поєднуються між собою, що ми заздалегідь рекомендуємо готувати із запасом, оскільки добавки захочеться всім!

Час приготування – 40 хв.

Час приготування – 10 хв.

Порцій – 2-3.

Інгредієнти:

  • Сосиски – 200 гр.
  • Капуста білокачанна – 600 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 100 гр.
  • Олія – ​​для смаження.
  • Паста томатная – 1-2 ст.л.
  • Сіль за смаком.
  • Перець чорний мелений – до смаку.

Процес приготування:

Крок 1. Готуємо продуктовий набір.

Крок 2. Цибулину «звільняємо» від лушпиння і подрібнюємо.

Крок 3. Тонкою соломкою шаткуємо капусту.

Крок 4. У каструлі розігріваємо олію і близько 5 хвилин обсмажуємо кубики цибулі.

Крок 5. Засипаємо до пасерування капусту, перемішуємо і готуємо 20 хвилин під кришкою на помірному нагріванні.

Крок 6. Доповнюємо склад пастою з протертих томатів, сіллю та перцем – заважаємо і гасимо ще 20 хвилин.

Крок 7. Тим часом, видаляємо оболонку з м’ясних напівфабрикатів. Ріжемо сосиски кільцями.

Крок 8. Підрум’янюємо з двох сторін на олії.

Крок 9. Змішуємо капусту з сосисками та переходимо до сервірування.

Крок 10. Розподіляємо ароматну капусту по тарілках і приступаємо до дегустації. Смачного!

Класична тушкована капуста з томатною пастою на сковороді

Класична тушкована капуста з томатною пастою на сковороді – це страва на швидку руку, яка урізноманітнить ваш звичний раціон і наповнить його великою кількістю вітамінів, а також макро-і мікроелементів. Для готування нам знадобиться лише чотири компоненти.

Час приготування – 40 хв.

Час приготування – 5-7 хв.

Порції – 1-2.

Інгредієнти:

  • Капуста білокачанна – 300 гр.
  • Олія соняшникова – 50 мл.
  • Паста томатная – 2 ст.л.
  • Сіль за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Продукти, які нам потрібні для приготування, викладаємо на робочий стіл.

Крок 2. Капусту шаткуємо, чим тонше, тим краще.

Крок 3. У сковороду висипаємо соломку капусти та солимо.

Крок 4. Поливаємо олією і перемішуємо.

Крок 5. Гасимо капусту до м’якості, періодично помішуючи.

Крок 6. Втручаємо томатну пасту і через 3-5 хвилин прибираємо сковорідку з плити.

Крок 7. Сервіруємо та подаємо. Смачного!

Капуста, тушкована з куркою та картоплею на сковороді

Капуста, тушкована з куркою і картоплею в сковороді – це збалансована страва, яка відразу включає до свого складу овочевий гарнір і рум’яну курочку з ніжним та соковитим м’ясом. Подайте таку вечерю своїй родині, і кожен домочадець залишиться задоволеним – гарантовано!

Час приготування – 60 хв.

Час приготування – 15-20 хв.

Порцій – 4.

Інгредієнти:

  • Курка – 500 гр.
  • Картопля – 800 гр.
  • Капуста молода – 0,5 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Болгарський перець – 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Олія соняшникова – для смаження.
  • Сіль – 1-2 ч.л.
  • Перець чорний мелений – 0,5 ч. л.
  • Кмин – 1 ч.л.
  • Вода – 0,5 ст.

Процес приготування:

Крок 1. Курку ретельно промиваємо та обсушуємо будь-яким зручним способом, розрізаємо на порційні шматочки.

Крок 2. Овочі очищаємо та подрібнюємо: м’якоть солодкого перцю соломкою, цибулю півкільцями, а моркву натираємо на тертці.

Крок 3. Капусту ріжемо на квадратики невеликого розміру.

Крок 4. У глибокій жаровні розжарюємо олію і швидко підрум’янюємо птицю, посипаємо чорним перцем і сіллю.

Крок 5. До м’яса висипаємо овочі (крім капусти), помішуючи, смажимо пару хвилин, а потім вливаємо 50 мл води і гасимо під кришкою 4-5 хвилин.

Крок 6. Далі вводимо до складу кубики картоплі, додаємо ще трохи солі та перцю – перемішуємо.

Крок 7. Слідом викладаємо капусту, посипаємо кмином.

Крок 8. Додаємо трохи води і томимо інгредієнти під кришкою близько півгодини.

Крок 9. Перед подачею знімаємо пробу і при необхідності досолюємо. Готуйте та отримуйте задоволення не тільки від результату, а й від процесу!

Смачна тушкована капуста з фаршем

Смачна тушкована капуста з фаршем – це проста в приготуванні і дуже смачна страва, яка припаде до смаку, як м’ясоїду, так і тому, хто в основному віддає переваги овочам. Якщо готуєте в літній сезон, рекомендується використовувати свіжі томати, а не пасту.

Час приготування – 30 хв.

Час приготування – 7 хв.

Порцій – 4.

Інгредієнти:

  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Фарш курячий – 500 гр.
  • Капуста – 500 гр.
  • Морква – 1 шт.
  • Часник – 1 зуб.
  • Паста томатная – 1 ст.л.
  • Олія – ​​для смаження.
  • Зелень – до смаку.
  • Сіль за смаком.
  • Перець чорний мелений – до смаку.

Процес приготування:

Крок 1. Пасеруємо на олії натерту на тертці моркву і цибульні півкільця.

Крок 2. До засмаження викладаємо фарш і рубаний часник, посипаємо сіллю та чорним перцем – помішуємо, розбиваючи м’ясні грудочки.

Крок 3. Продовжуємо смаження до зміни кольору фаршу.

Крок 4. Капусту шаткуємо тонкою соломкою і розминаємо руками.

Крок 5. Викладаємо капусту в сковорідку, також додаємо томатну пасту, сіль та перець – заважаємо.

Крок 6. Накриваємо вогнетривкий посуд кришкою і гасимо протягом 20 хвилин, іноді помішуючи.

Крок 7. Подаємо страву в порційних піалах, прикрасивши гілочками свіжої зелені. Смачного!

Капуста, тушкована з грибами

Капуста, тушкована з грибами – це ароматне блюдо, скуштувавши яке одного разу, ви повертатиметеся до цього рецепту знову і знову. Весь секрет полягає в суміші свіжої та квашеної капусти, а також додаванні сухих білих грибів, які насичують страву неперевершеним ароматом.

Час приготування – 40 хв.

Час приготування – 10 хв.

Порцій – 4.

Інгредієнти:

  • Капуста білокачанна – 0,5 шт.
  • Капуста квашеная – 400 гр.
  • Гриби білі сухі – 1 жменю.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Кріп – 4 гілочки.
  • Олія оливкова – 1 ст.л.
  • Олія вершкове – 1 ст.л.
  • Сіль – 0,25 ч.л.

Процес приготування:

Крок 1. Капусту шаткуємо тонкою соломкою.

Крок 2. Цибулину очищаємо та нарізаємо півкільцями.

Крок 3. У товстостінному сотейнику розігріваємо вершкове та оливкове масло, обсмажуємо цибулю до м’якості та прозорості.

Крок 4. Гриби на 10 хвилин замочуємо в окропі, потім промиваємо та розрізаємо на невеликі сегменти.

Крок 5. До пасерування висипаємо капусту, помішуємо і прогріваємо. Через 5-7 хвилин додаємо гриби та відвар, в якому вони замочувалися. Солимо.

Крок 6. Викладаємо в основний склад квашену капусту, закриваємо кришкою і гасимо 20-25 хвилин до готовності всіх компонентів.

Крок 7. Перекладаємо овочі з грибами у спільну страву та прикрашаємо рубаним кропом. Смачного!

Тушкована капуста з цибулею та морквою на сковороді

Тушкована капуста з цибулею і морквою – це проста в приготуванні і дуже смачна страва, яка стане для вас збалансованим і корисним прийомом їжі, після якого ви ще довго не відчуватимете почуття голоду і не захочете перекушувати чимось шкідливим і солодким.

Час приготування – 40 хв.

Час приготування – 8 хв.

Порції – 5.

Інгредієнти:

  • Морква – 1 шт.
  • Капуста – 600 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Соус томатний – 4 ст.
  • Вода – 700 мл.
  • Олія – ​​для смаження.
  • Сіль за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Очищену головку цибулі дрібно рубаємо і висипаємо на дно сковорідки.

Крок 2. Слідом відправляємо брусочки моркви та олію, починаємо смаження.

Крок 3. Подрібнюємо капусту і викладаємо до засмаження.

Крок 4. Заливаємо інгредієнти томатним соусом та водою. Солимо і томимо під кришкою 30-40 хвилин.

Крок 5. Ароматну овочеву страву подаємо до столу «з запалу, з жару» і насолоджуємося. Смачного!

Тушкована капуста в мультиварці

Тушкована капуста в мультиварці – це перевірений та вдалий рецепт, який вам обов’язково сподобається та буде записаний у кулінарну книгу! Готуємо з найпростіших і найбюджетніших компонентів і насолоджуємося неймовірним смаком. Рекомендується подавати до столу разом із баварськими ковбасками.

Час приготування – 45 хв.

Час приготування – 10 хв.

Порції – 3.

Інгредієнти:

  • Капуста білокачанна – 0,5 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Морквина – 1 шт.
  • Часник гранульований – 1 год.
  • Сушена петрушка – 1 ч.л.
  • Кетчуп – 100 гр.
  • Олія соняшникова – для смаження.
  • Вода – 30 мл.
  • Сіль за смаком.
  • Перець чорний мелений – до смаку.

Процес приготування:

Крок 1. Озброюємося овочечисткою або гострим ножем і максимально тонко шаткуємо капусту.

Крок 2. Запускаємо режим «жаріння» і розігріваємо олію, пасеруємо подрібнену цибулю з морквою і додаємо капусту.

Крок 3. Відміряємо необхідну кількість кетчупу та приправ.

Крок 4. Засипаємо спеції та сіль до капусти, втручаємо кетчуп і підливаємо воду. Закриваємо кришку і на 35 хвилин запускаємо програму «гасіння».

Крок 5. Соковиту та ароматну капусту подаємо до обіду та трапезуємо. Смачного!