М’ясо кальмара надзвичайно смачне і ніжне, і до того ж у ньому міститься безліч поживних речовин і мікроелементів, що дозволяє йому з успіхом замінити звичайне м’ясо і яйця в щоденному раціоні. До того ж кальмар не містить холестерину, а готується дуже швидко і легко.
Кальмари в сметанному соусі з цибулею на сковороді
Простий рецепт приготування морепродуктів з ріпчастою цибулею і сметаною. Важливо під час приготування не перетримати кальмара, інакше він стане нагадувати на смак гуму.
Інгредієнти на
2 порц.
- Кальмари 600 гр.
- Цибуля ріпчаста 2 шт.
- Сіль 1.5 ст. л.
- Сметана 3 ст. л.
- Олія оливкова 2 ст. л.
- Перець чорний мелений за смаком
Процес приготування:
- Як приготувати кальмари в сметанному соусі? Тушки промити, покласти в окріп зі столовою ложкою солі. Варити їх треба буквально хвилину, і відразу ж дістати з води.
- Морепродукти обдати крижаною водою, почистити від плівок і нутрощів і нарізати на колечка.
- Цибулю нарізати кільцями і обсмажити в маслі.
- Коли овочі трохи обсмажиться, додати до них м’ясо кальмара і готувати кілька хвилин.
- Додати до вмісту сковорідки сметану, половину столової ложки солі і потрібну кількість перцю. Перемішати і готувати ще близько 5 хвилин, збавивши вогонь і знявши кришку.
- Подавати кальмари з цибулею та сметаною можна в якості гарячої або холодної закуски, прикрасивши зеленню.
Кальмари в сметанному соусі з часником на сковороді
Часник добре відтіняє смак будь-яких морепродуктів, у тому числі і кальмара, однак деякі побоюються можливого запаху після його вживання. Щоб нейтралізувати подібні наслідки, варто прикрасити страву перед подачею свіжої рубаною петрушкою.
Час приготування: 25 хв.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 8.
Склад:
- Кальмар (тушка) – 1 кг
- Сметана – 300 гр.
- Часник – 3-4 зуб.
- Петрушка – 1 пучок.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Масло оливкове – для смаження.
Процес приготування:
1. Тушки кальмарів обдати окропом, прибрати нутрощі і звільнити від шкірки.
2. Воду закип’ятити з невеликою кількістю солі і покласти туди тушки, готувати їх 3-4 хвилини. Потім дістати морепродукти і нарізати їх кружальцями.
3. Петрушку перебрати, вимити і дрібно нарізати, часник розчавити або нарізати якомога дрібніше.
4. У сковороду з олією покласти часник і петрушку, злегка обсмажити і покласти кальмари.
5. Туди ж влити сметану, додати потрібну кількість перцю і солі і перемішати. Готувати морепродукти в сметані близько 3-4 хвилин, а потім подавати гарячими, посипавши подрібненою листочками петрушки.
Соковиті кальмари в сметанному соусі з морквою і цибулею
Цибулю з морквою – хороше поєднання при приготуванні деяких страв. Овочі додають соковитості і підкреслюють смак основного інгредієнта. Кальмар в поєднанні з цибулею і морквою в сметані виходить дуже ніжним з яскравим смаком морепродуктів.
Час приготування: 25 хв.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 2.
Склад:
- Кальмар (тушка) – 0,5 кг
- Морква – 1 шт.
- Сметана – 300 гр.
- Цибуля ріпчаста – 2 шт.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Масло рослинне – для смаження.
Процес приготування:
1. Кальмара обдати гарячою водою і очистити від шкірки і нутрощів. Нарізати м’ясо соломкою.
2. Моркву і цибулю подрібнити: коренеплід натерти, цибулю повинен був нарізаний півкільцями.
3. Обсмажити овочі, поки не стануть золотистими.
4. Додати до моркви і цибулі соломку з кальмара і тримати на вогні не більше 5 хвилин, приправити сіллю і перцем.
5. В кінці додати сметану, потримати на вогні 5 хвилин. Подавати страву з гарніром з відвареного рису.
Як смачно запекти кальмари фаршировані грибами в духовці?
Відмінний і вишуканий варіант гарячого страви для сімейного торжества або вечері в колі друзів. Кальмари виходять гарними на вигляд, а начинка дозволить насититися навіть самому голодному гостю.
Час приготування: 50 хв.
Час приготування: 20 хв.
Порцій – 6.
Склад:
- Кальмар (тушка) – 6 шт.
- Печериці – 300 гр.
- Сир твердий – 100 гр.
- Яйце – 4 шт.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Цибуля зелена – 3 шт.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Сметана – 300 гр.
- Майонез – 100 гр.
- Борошно пшеничне – 1 ст. л.
- Масло вершкове – 30 гр.
Процес приготування:
1. Ріпчасту цибулю нарізати на дрібні кубики і обсмажити на сковороді з вершковим маслом.
2. Печериці подрібнити за аналогією з цибулею і покласти до цибулі, готувати все разом приблизно 5 хвилин.
3. Яйця відварити і нарізати такими ж кубиками, як цибуля і гриби, щоб начинка для кальмарів виглядала однорідною.
4. Пір’я зеленої цибулі подрібнити і змішати з обсмаженими грибами і яйцями, туди ж додати натертий сир.
5. Кальмари ненадовго залити гарячою водою, зняти з них плівки, прибрати нутрощі і обсушити. Всередину кожної тушки щільно покласти підготовлений фарш і закріпити отвір зубочистками, щоб він не вивалився під час приготування.
6. Скласти готових кальмарів з начинкою в глибоку ємність для запікання, залити змішаними сметаною і майонезом, при необхідності довести до смаку перцем і сіллю. Запікати фаршировані морепродукти близько півгодини.
7. Готових кальмарів нарізати на порційні шматочки, щоб при подачі була видна начинка. Приємного апетиту!
Покроковий рецепт приготування кальмарів в сметанному соусі з сиром
Приготовані таким чином кальмари підходять в якості оригінальної гарячої закуски для будь-якого торжества. М’ясо кальмара добре поєднується з розплавленим сиром, смаженою цибулею та сметаною.
Час готування: 35 хв.
Час приготування: 15 хв.
Порцій – 6.
Склад:
- Кальмар (тушка) – 400 гр.
- Цибуля ріпчаста – 3 шт.
- Сметана – 200 гр.
- Сир твердий – 70 гр.
- Масло вершкове – 30 гр.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
1. М’ясо кальмара залити окропом і варити близько 3 хвилин, потім нарізати соломкою.
2. Цибулю подрібнити півкільцями.
3. У підходящої сковороді обсмажити з додаванням вершкового масла цибулю і нарізаного кальмара, додати сметану, приправити сіллю і перцем і тушкувати 10 хвилин.
4. Сир натерти на крупній тертці.
5. В порціонну вогнетривкий посуд скласти кальмари з цибулею в сметані і посипати тертим сиром, запікати в духовці 5-7 хвилин при 200 градусах, щоб сир розплавився. Подавати в тому посуді, в якій морепродукти запікалися, прикрасивши при бажанні зеленню.
Кільця кальмарів, тушковані в сметанному соусі
Дуже простий рецепт приготування кальмарів, з яким зможе впоратися навіть недосвідчений кулінар. Мінімум інгредієнтів і часу, а результат завжди приголомшливий: м’ясо кальмара в сметані виходить ніжним і напрочуд легким.
Час приготування: 20 хв.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 2.
Склад:
- Кальмар (тушка) – 4 шт.
- Сметана – 2 ст. л.
- Борошно пшеничне – 1 ст. л.
- Масло – 1,5 ст. л.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
1. Кальмарів залити окропом на хвилину, потім звільнити від нутрощів і зняти шкірку, а після нарізати на кільця.
2. У розігріте на сковороді вершкове масло покласти нарізані морепродукти і готувати на сильному вогні приблизно 2 хвилини.
3. Присипати обсмажених кальмарів борошном і обсмажувати ще 20 секунд.
4. Після цього додати в сковороду сметану і невелику кількість гарячої води, перемішати і тушкувати, накривши кришкою, приблизно 5 хвилин.
5. Подавати кільця кальмарів з гарніром з кус-куса або рису, поливаючи сметанним соусом.
Простий і смачний рецепт пасти з кальмарами в сметанному соусі
Паста з кальмарами – хороший варіант для вечері в середземноморському стилі. Сметанний соус з ароматом морепродуктів просочує пасту і доповнює смак кальмарів. Важливо не переварити пасту, щоб вона не розвалилася після того, як буде доготавливаться в соусі.
Час приготування: 30 хв.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 2.
Склад:
- Кальмар (тушка) – 3 шт.
- Паста (пір’я або фарфалле) – 200 гр.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Масло рослинне – 2 ст. л.
- Сметана – 200 мл
- Борошно пшеничне – 1 ст. л.
- Суміш прованських трав – 0,5 ч. л.
- Часник мелений – 0,5 ч. л.
- Перець червоний мелений – ¼ ч. л.
- Сіль – за смаком.
- Зелень свіжа – за смаком.
Процес приготування:
1. Тушки кальмара очищаємо від шкірки і нутрощів. Для цього необхідно на 30 секунд опустити їх в киплячу воду. Після нарізаємо морепродукти кільцями.
2. Подрібнюємо цибулину і готуємо на сковороді в олії приблизно 3 хвилини.
3. Нарізаного кальмара викладаємо до цибулі і смажимо, помішуючи, не більше хвилини, потім додаємо спеції і трави, а також сметану з борошном, після все добре перемішуємо.
4. Тушкуємо кальмарів в сметанному соусі близько 2 хвилин, щоб вони як слід просочилися ароматами.
5. Відварюємо пасту фарфалле (метелики) або ріжки в підсоленій воді до стану «аль-денте», тобто не до повної готовності, щоб паста залишалася злегка твердою і щільною.
6. Пасту проціджуємо, але не промиваємо, і додаємо в соус до кальмарам, перемішуємо, щоб паста була повністю покрита сметанною масою, і тримаємо близько 5 хвилин на невеликому вогні. Паста з кальмарами в сметані готова. Приємного апетиту!
Як приготувати рис з кальмарами в сметанному соусі?
Кальмари в соусі зі сметаною добре поєднуються з рисом, який своїм нейтральним смаком обрамляє аромат і смак морепродуктів. Крім того, він дуже корисний і дозволяє швидко насититися без шкоди для фігури.
Час приготування: 20 хв.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 4.
Склад:
- Кальмар (тушки або філе) – 1 кг
- Масло вершкове – 30 гр.
- Борошно пшеничне – 1 ст. л.
- Сметана (20%) – 300 гр.
- Кріп – 1 пучок.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
1. Кальмарів при необхідності очистити від шкірки і нутрощів, порізати на невеликі шматочки.
2. У глибокій сковороді розпустити вершкове масло, покласти туди м’ясо кальмара і готувати на великому вогні близько 2-3 хвилин.
3. Посипати обсмажені морепродукти борошном, добре перемішати, щоб вона рівномірно розподілилася.
4. Додати сметану і зменшити вогонь, готувати 2 хвилини, помішуючи, потім приправити перцем і сіллю. Особливо гарна в цьому блюді мелений чорний перець.
5. Подрібнити кріп і додати до соусу. Подавати з відварним розсипчастим рисом, виклавши кальмари і поливаючи соусом.