Кальмари в сметанному соусі – 8 рецептів з цибулею, часником, грибами на сковороді в духовці з фото

М’ясо кальмара надзвичайно смачне і ніжне, і до того ж у ньому міститься безліч поживних речовин і мікроелементів, що дозволяє йому з успіхом замінити звичайне м’ясо і яйця в щоденному раціоні. До того ж кальмар не містить холестерину, а готується дуже швидко і легко.

Кальмари в сметанному соусі з цибулею на сковороді

Простий рецепт приготування морепродуктів з ріпчастою цибулею і сметаною. Важливо під час приготування не перетримати кальмара, інакше він стане нагадувати на смак гуму.

Інгредієнти на
2 порц.

  • Кальмари 600 гр.
  • Цибуля ріпчаста 2 шт.
  • Сіль 1.5 ст. л.
  • Сметана 3 ст. л.
  • Олія оливкова 2 ст. л.
  • Перець чорний мелений за смаком

Процес приготування:

  1. Як приготувати кальмари в сметанному соусі? Тушки промити, покласти в окріп зі столовою ложкою солі. Варити їх треба буквально хвилину, і відразу ж дістати з води.
  2. Морепродукти обдати крижаною водою, почистити від плівок і нутрощів і нарізати на колечка.
  3. Цибулю нарізати кільцями і обсмажити в маслі.
  4. Коли овочі трохи обсмажиться, додати до них м’ясо кальмара і готувати кілька хвилин.
  5. Додати до вмісту сковорідки сметану, половину столової ложки солі і потрібну кількість перцю. Перемішати і готувати ще близько 5 хвилин, збавивши вогонь і знявши кришку.
  6. Подавати кальмари з цибулею та сметаною можна в якості гарячої або холодної закуски, прикрасивши зеленню.

Кальмари в сметанному соусі з часником на сковороді

Часник добре відтіняє смак будь-яких морепродуктів, у тому числі і кальмара, однак деякі побоюються можливого запаху після його вживання. Щоб нейтралізувати подібні наслідки, варто прикрасити страву перед подачею свіжої рубаною петрушкою.

Час приготування: 25 хв.

Час приготування: 10 хв.

Порцій – 8.

Склад:

  • Кальмар (тушка) – 1 кг
  • Сметана – 300 гр.
  • Часник – 3-4 зуб.
  • Петрушка – 1 пучок.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Масло оливкове – для смаження.

Процес приготування:

1. Тушки кальмарів обдати окропом, прибрати нутрощі і звільнити від шкірки.

2. Воду закип’ятити з невеликою кількістю солі і покласти туди тушки, готувати їх 3-4 хвилини. Потім дістати морепродукти і нарізати їх кружальцями.

3. Петрушку перебрати, вимити і дрібно нарізати, часник розчавити або нарізати якомога дрібніше.

4. У сковороду з олією покласти часник і петрушку, злегка обсмажити і покласти кальмари.

5. Туди ж влити сметану, додати потрібну кількість перцю і солі і перемішати. Готувати морепродукти в сметані близько 3-4 хвилин, а потім подавати гарячими, посипавши подрібненою листочками петрушки.

Соковиті кальмари в сметанному соусі з морквою і цибулею

Цибулю з морквою – хороше поєднання при приготуванні деяких страв. Овочі додають соковитості і підкреслюють смак основного інгредієнта. Кальмар в поєднанні з цибулею і морквою в сметані виходить дуже ніжним з яскравим смаком морепродуктів.

Час приготування: 25 хв.

Час приготування: 10 хв.

Порцій – 2.

Склад:

  • Кальмар (тушка) – 0,5 кг
  • Морква – 1 шт.
  • Сметана – 300 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Масло рослинне – для смаження.

Процес приготування:

1. Кальмара обдати гарячою водою і очистити від шкірки і нутрощів. Нарізати м’ясо соломкою.

2. Моркву і цибулю подрібнити: коренеплід натерти, цибулю повинен був нарізаний півкільцями.

3. Обсмажити овочі, поки не стануть золотистими.

4. Додати до моркви і цибулі соломку з кальмара і тримати на вогні не більше 5 хвилин, приправити сіллю і перцем.

5. В кінці додати сметану, потримати на вогні 5 хвилин. Подавати страву з гарніром з відвареного рису.

Як смачно запекти кальмари фаршировані грибами в духовці?

Відмінний і вишуканий варіант гарячого страви для сімейного торжества або вечері в колі друзів. Кальмари виходять гарними на вигляд, а начинка дозволить насититися навіть самому голодному гостю.

Час приготування: 50 хв.

Час приготування: 20 хв.

Порцій – 6.

Склад:

  • Кальмар (тушка) – 6 шт.
  • Печериці – 300 гр.
  • Сир твердий – 100 гр.
  • Яйце – 4 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Цибуля зелена – 3 шт.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Сметана – 300 гр.
  • Майонез – 100 гр.
  • Борошно пшеничне – 1 ст. л.
  • Масло вершкове – 30 гр.

Процес приготування:

1. Ріпчасту цибулю нарізати на дрібні кубики і обсмажити на сковороді з вершковим маслом.

2. Печериці подрібнити за аналогією з цибулею і покласти до цибулі, готувати все разом приблизно 5 хвилин.

3. Яйця відварити і нарізати такими ж кубиками, як цибуля і гриби, щоб начинка для кальмарів виглядала однорідною.

4. Пір’я зеленої цибулі подрібнити і змішати з обсмаженими грибами і яйцями, туди ж додати натертий сир.

5. Кальмари ненадовго залити гарячою водою, зняти з них плівки, прибрати нутрощі і обсушити. Всередину кожної тушки щільно покласти підготовлений фарш і закріпити отвір зубочистками, щоб він не вивалився під час приготування.

6. Скласти готових кальмарів з начинкою в глибоку ємність для запікання, залити змішаними сметаною і майонезом, при необхідності довести до смаку перцем і сіллю. Запікати фаршировані морепродукти близько півгодини.

7. Готових кальмарів нарізати на порційні шматочки, щоб при подачі була видна начинка. Приємного апетиту!

Покроковий рецепт приготування кальмарів в сметанному соусі з сиром

Приготовані таким чином кальмари підходять в якості оригінальної гарячої закуски для будь-якого торжества. М’ясо кальмара добре поєднується з розплавленим сиром, смаженою цибулею та сметаною.

Час готування: 35 хв.

Час приготування: 15 хв.

Порцій – 6.

Склад:

  • Кальмар (тушка) – 400 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 3 шт.
  • Сметана – 200 гр.
  • Сир твердий – 70 гр.
  • Масло вершкове – 30 гр.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

1. М’ясо кальмара залити окропом і варити близько 3 хвилин, потім нарізати соломкою.

2. Цибулю подрібнити півкільцями.

3. У підходящої сковороді обсмажити з додаванням вершкового масла цибулю і нарізаного кальмара, додати сметану, приправити сіллю і перцем і тушкувати 10 хвилин.

4. Сир натерти на крупній тертці.

5. В порціонну вогнетривкий посуд скласти кальмари з цибулею в сметані і посипати тертим сиром, запікати в духовці 5-7 хвилин при 200 градусах, щоб сир розплавився. Подавати в тому посуді, в якій морепродукти запікалися, прикрасивши при бажанні зеленню.

Кільця кальмарів, тушковані в сметанному соусі

Дуже простий рецепт приготування кальмарів, з яким зможе впоратися навіть недосвідчений кулінар. Мінімум інгредієнтів і часу, а результат завжди приголомшливий: м’ясо кальмара в сметані виходить ніжним і напрочуд легким.

Час приготування: 20 хв.

Час приготування: 10 хв.

Порцій – 2.

Склад:

  • Кальмар (тушка) – 4 шт.
  • Сметана – 2 ст. л.
  • Борошно пшеничне – 1 ст. л.
  • Масло – 1,5 ст. л.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

1. Кальмарів залити окропом на хвилину, потім звільнити від нутрощів і зняти шкірку, а після нарізати на кільця.

2. У розігріте на сковороді вершкове масло покласти нарізані морепродукти і готувати на сильному вогні приблизно 2 хвилини.

3. Присипати обсмажених кальмарів борошном і обсмажувати ще 20 секунд.

4. Після цього додати в сковороду сметану і невелику кількість гарячої води, перемішати і тушкувати, накривши кришкою, приблизно 5 хвилин.

5. Подавати кільця кальмарів з гарніром з кус-куса або рису, поливаючи сметанним соусом.

Простий і смачний рецепт пасти з кальмарами в сметанному соусі

Паста з кальмарами – хороший варіант для вечері в середземноморському стилі. Сметанний соус з ароматом морепродуктів просочує пасту і доповнює смак кальмарів. Важливо не переварити пасту, щоб вона не розвалилася після того, як буде доготавливаться в соусі.

Час приготування: 30 хв.

Час приготування: 10 хв.

Порцій – 2.

Склад:

  • Кальмар (тушка) – 3 шт.
  • Паста (пір’я або фарфалле) – 200 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Масло рослинне – 2 ст. л.
  • Сметана – 200 мл
  • Борошно пшеничне – 1 ст. л.
  • Суміш прованських трав – 0,5 ч. л.
  • Часник мелений – 0,5 ч. л.
  • Перець червоний мелений – ¼ ч. л.
  • Сіль – за смаком.
  • Зелень свіжа – за смаком.

Процес приготування:

1. Тушки кальмара очищаємо від шкірки і нутрощів. Для цього необхідно на 30 секунд опустити їх в киплячу воду. Після нарізаємо морепродукти кільцями.

2. Подрібнюємо цибулину і готуємо на сковороді в олії приблизно 3 хвилини.

3. Нарізаного кальмара викладаємо до цибулі і смажимо, помішуючи, не більше хвилини, потім додаємо спеції і трави, а також сметану з борошном, після все добре перемішуємо.

4. Тушкуємо кальмарів в сметанному соусі близько 2 хвилин, щоб вони як слід просочилися ароматами.

5. Відварюємо пасту фарфалле (метелики) або ріжки в підсоленій воді до стану «аль-денте», тобто не до повної готовності, щоб паста залишалася злегка твердою і щільною.

6. Пасту проціджуємо, але не промиваємо, і додаємо в соус до кальмарам, перемішуємо, щоб паста була повністю покрита сметанною масою, і тримаємо близько 5 хвилин на невеликому вогні. Паста з кальмарами в сметані готова. Приємного апетиту!

Як приготувати рис з кальмарами в сметанному соусі?

Кальмари в соусі зі сметаною добре поєднуються з рисом, який своїм нейтральним смаком обрамляє аромат і смак морепродуктів. Крім того, він дуже корисний і дозволяє швидко насититися без шкоди для фігури.

Час приготування: 20 хв.

Час приготування: 10 хв.

Порцій – 4.

Склад:

  • Кальмар (тушки або філе) – 1 кг
  • Масло вершкове – 30 гр.
  • Борошно пшеничне – 1 ст. л.
  • Сметана (20%) – 300 гр.
  • Кріп – 1 пучок.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

1. Кальмарів при необхідності очистити від шкірки і нутрощів, порізати на невеликі шматочки.

2. У глибокій сковороді розпустити вершкове масло, покласти туди м’ясо кальмара і готувати на великому вогні близько 2-3 хвилин.

3. Посипати обсмажені морепродукти борошном, добре перемішати, щоб вона рівномірно розподілилася.

4. Додати сметану і зменшити вогонь, готувати 2 хвилини, помішуючи, потім приправити перцем і сіллю. Особливо гарна в цьому блюді мелений чорний перець.

5. Подрібнити кріп і додати до соусу. Подавати з відварним розсипчастим рисом, виклавши кальмари і поливаючи соусом.