Риба, запечена в духовці – 10 смачних рецептів з покроковими фото

Риба, що проходить термічну обробку в духовці, а не на сковороді в маслі і клярі – виходить набагато смачніше, ніжніше, а головне корисніше і менш калорійною. Страва, запечений у духовій шафі, має особливу соковитість і неповторний аромат, який створюється завдяки поєднанню правильно підібраних спецій і прянощів. А якщо ще і приправити річкових або морських мешканців лимоном або гілочками свіжого розмарину – страва відразу прирівняється до ресторанного страви.

Червона риба у фользі в духовці

Прекрасний варіант пізнього вечері або просто низькокалорійного прийому їжі – червона раба з цибулею і морквою запечена у фользі і присмачена оливковою олією і чорним меленим перцем. Дуже просто, швидко і смачно, а головне – корисно.

Інгредієнти на
1 порц.

  • Лосось 200 гр.
  • Морква 1 шт.
  • Цибуля порей ½ шт.
  • Олія оливкова 1 ч. л.
  • Сіль за смаком
  • Перець чорний мелений за смаком

Процес приготування:

  1. Як смачно запекти рибу в духовці? Філе лосося обполіскуємо під струменем води і витираємо паперовими рушниками, виймаємо кісточки і знімаємо шкірку.
  2. Одну моркву очищаємо і натираємо на крупній тертці.
  3. Цибуля ріжемо тонкими кільцями.
  4. Шматок фольги, складений в два-три рази, викладаємо на обробну дошку або будь-яку іншу плоску і суху поверхню.
  5. На центр фольги викладаємо шар свіжої моркви, а поверх неї – кільця порею.
  6. На овочі викладаємо рибу і приправляємо її сіллю і чорним меленим перцем за смаком.
  7. Щільно закриваємо фольгою і запечатуємо краю (складаємо в кілька разів) і відправляємо в духовку на 15-20 хвилин при температурі 200 градусів.
  8. За закінчення часу акуратно виймаємо «конверт», перекладаємо лосось з овочами на тарілку і насолоджуємося. Приємного апетиту!

Як приготувати запечену рибу з овочами в духовці?

Форель з овочами – це блюдо, яке підходить людям, що дотримують дієту, дотримуються правильного харчування і навіть тих, хто просто стежить за своєю фігурою. Страва готується дуже просто і швидко, тому впорається навіть початківець кулінар

Час приготування – 60 хв.

Час приготування – 30 хв.

Порції – 2.

Склад:

  • Форель – 700 гр.
  • Цукіні – 250 гр.
  • Помідори черрі – 200 гр.
  • Перець болгарський – 1 шт.
  • Цибуля червоний – 80 гр.
  • Вино біле сухе – 100 мл
  • Часник – 2 зуб.
  • Чебрець свіжий – 1 ст. л.
  • Масло вершкове – 20 гр.
  • Масло рослинне – 2 ст. л.
  • Спеції для риби – на смак.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

1. Рибну тушку очищаємо від луски, нутрощів і плавників, промиваємо під струменем води, обсушуємо за допомогою паперових рушників і натираємо улюбленими спеціями, сіллю і чорним меленим перцем. Перець ріжемо великими шматками, а цибулю і цукіні кільцями.

2. Форму для запікання устеляємо фольгою у два шари і викладаємо нашу рибку – прибираємо в бік для просочення.

3. У цей час обсмажуємо овочі на суміші рослинного і вершкового масла: засипаємо в сковороду шматки перцю, цибулю і пластини часнику. Готуємо 1-2 хвилини на помірному вогні.

4. Через кілька хвилин додаємо в сковорідку цукіні і помідори, злегка солимо, перчимо і вливаємо вино. Тримаємо на вогні ще 1-2 хвилини і знімаємо з плити. Обсмажені овочі разом з олією викладаємо поверх форелі, посипаємо чебрецем і закриваємо зверху фольгою.

5. Відправляємо форму в духовку, попередньо розігріту до 180-200 градусів протягом 30 хвилин випікаємо рибу. За 5-7 хвилин до готовності можна зняти верхній шар фольги для утворення скоринки. Приємного апетиту!

Риба, запечена з картоплею в фользі

Готувати одночасно і гарнір, і гаряче блюдо – дуже зручно і значно скорочує час, проведений біля плити на кухні. Тому сьогодні ми приготуємо соковите філе риби разом з картоплею і отримаємо неймовірно смачний і легкий вечеря або обід.

Час приготування – 60 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 4.

Склад:

  • Філе морської риби – 500 гр.
  • Картопля – 1 кг
  • Помідори – 300 гр.
  • Майонез – 200 мл
  • Сир – 100 гр.
  • Сіль – 2 щіпки.
  • Перець чорний мелений – 1 щіпка.

Процес приготування:

1. Підготуємо рибу. Філе попередньо розморожуємо, промиваємо, обсушуємо і нарізаємо шматочками. Натираємо рибу сіллю і чорним меленим перцем – прибираємо в сторону на 15 хвилин для просочення спеціями.

2. В цей час займемося картоплею. Бульби очищаємо від шкірки і обполіскуємо під струменем води від бруду і землі, а після ріжемо кільцями середньої товщини.

3. Не забуваємо і про томатах. Їх теж промиваємо та нарізаємо кільцями, однак, не надто тонкими, щоб під час термічної обробки вони не втратили свою форму.

4. Сир натираємо на крупній або середній тертці.

5. Формуємо блюдо. На дно форми або форми для запікання, рівним шаром викладаємо ½ частину картоплі, солимо і перчимо, на картоплю – філе, помідори і знову картопля (знову приправляємо). Другий шар картоплі промазуємо майонезом і посипаємо подрібненим сиром.

6. Випікаємо 40 хвилин при температурі 180 градусів і насолоджуємося. Приємного апетиту!

Як смачно запекти рибу з сиром і помідорами?

Коли потрібно швидко, смачно і легко – готуємо філе минтая в духовій шафі під шубкою з сиру і помідором. А для посилення і без того насиченого аромату, додамо трохи пекучого часнику і свіжої зелені.

Час приготування – 30 хв.

Час приготування – 10 хв.

Порції – 2.

Інгредієнти:

  • Філе минтая – 2 шт.
  • Помідори – 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Сир твердий – 30 гр.
  • Сметана – 2 ст. л.
  • Зелень (свіжа) – 4-5 гілочок.
  • Часник – 1-2 зуб.
  • Масло рослинне – 2 ст. л.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

1. Рибку ретельно промиваємо під струменем води, обсушуємо за допомогою паперових серветок і ріжемо шматочками.

2. Томати і цибулю ріжемо досить товстими кільцями, зелень дрібно шаткуємо.

3. Сир натираємо на дрібній тертці, а пару зубчиків часнику пропускаємо через прес або кришимо ножем.

4. Форму для запікання промазуємо маслом і викладаємо кільця цибулі, а потім рибу, приправляємо сіллю і чорним меленим перцем.

5. Минтай змащуємо сметаною будь-якої жирності і щедро посипаємо подрібненою зеленню і часником.

6. В останню чергу кладемо скибочки томатів і завершуємо композицію сиром. Випікаємо 20-25 хвилин при температурі 180-190 градусів, до готовності риби.

7. Після закінчення часу обережно виймаємо форму, розкладаємо страву по тарілках і подаємо до столу. Приємного апетиту!

Як приготувати рибу з цибулею та морквою в духовці?

Що може бути смачніше, ніж ніжна, але в той же час соковита риба, приготована разом з пасерованими сезонними овочами (цибулею і морквою)? Такий виріб прекрасно підходить для повноцінного прийому їжі, після якого напевно не буде тяжкості в шлунку.

Час приготування – 40 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 4.

Склад:

  • Горбуша свіжоморожена – 600 гр.
  • Морква – 250 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 150 гр.
  • Майонез – 2 ст. л.
  • Масло рослинне – 2 ст. л.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

1. Моркву очищаємо від шкірки, промиваємо і натираємо на середній тертці або на тертці для моркви по-корейськи.

2. Ріпчасту цибулю «звільняємо» від лушпиння і ріжемо півкільцями.

3. У сковороді розігріваємо масло і викладаємо подрібнену цибулю разом з морквою.

4. Пасеруємо на помірному вогні до м’якості овочів.

5. Додаємо 1 столову ложку майонезу, перемішуємо і знімаємо з плити.

6. Шматочки риби ретельно промиваємо як зовні, так і всередині.

7. Зрізаємо філе з кісток і приправляємо сіллю за смаком.

8. У форму для запікання наливаємо трохи води (щоб рідина тонким шаром вкривала поверхню) і викладаємо горбушу шкірою вниз.

9. На кожен шматок викладаємо обсмажені овочі і змащуємо залишилися майонезом.

10. Духовку розігріваємо до 160 градусів і поміщаємо в нього форму.

11. Випікаємо протягом 20 хвилин (режим без конвекції).

12. Запечену рибку з овочами подаємо з будь-яким гарніром і овочевим салатом. Приємного апетиту!

Риба в лаваші, запечена в духовці

Якщо приготувати будь-яку рибу в лаваші, то вона в будь-якому випадку вийде у вас дуже соковитою, ніжною і буде просто танути в роті. В духовому шафі і «паніровці» з лаваша, раба рівномірно пропікається і відмінно просочується спеціями і прянощами.

Час приготування – 60 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 4.

Склад:

  • Філе білої риби – 400 гр.
  • Лаваш (тонкий) – 2 пласта.
  • Томати – 2 шт.
  • Сметана – 3 ст. л.
  • Масло гірчичне – 2 ст. л.
  • Орегано (сушений) – 2 щіпки.
  • Вершки 10-20% — 100 мл
  • Сир напівтвердий – 40 гр.
  • Яйце – 1 шт.
  • Гірчиця діжонська – 1 ч. л.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

1. У глибокій піалі змішуємо орегано, гірчицю і гірчичне масло, яйце і 1 столову ложку сметани.

2. Ретельно перемішуємо.

3. Філе будь-якої білої риби промиваємо під струменем води, обсушуємо і позбавляємося від кісточок, якщо вони є.

4. Помідори нарізаємо тонкими кільцями.

5. Пласти лаваша поділяємо на 3-4 частини.

6. На лаваш викладаємо дві скибочки помідора.

7. Одне філе занурюємо в заздалегідь підготовлений соус і кладемо поверх томатів (за бажанням, на рибу можна і зверху полити ще трохи соусу).

8. Звертаємо лаваш за типом конверта і викладаємо на дно форми для запікання з високими бортами.

9. В залишки соусу додаємо сир, натертий на тертці, 2 ложки сметани, вершки, сіль і чорний мелений перець – гарненько перемішуємо.

10. Заливаємо отриманою сумішшю конвертики з рибою і відправляємо форму в духовку при температурі 180 градусів і випікаємо близько півгодини.

11. Через 30 хвилин виймаємо форму з духовки і даємо постояти 5-10 хвилин.

12. Акуратно дістаємо по одному конвертику і розкладаємо по порційних тарілках.

13. Подаємо зі свіжими томатами черрі, і свіжою зеленню. Приємного апетиту!

Як запекти річкову рибу цілком у духовці?

Самий простий, швидкий і смачний спосіб приготування риби – це запекти її у духовій шафі з різними добавками, наприклад, з часником і цибулею. Ці компоненти додадуть рибці більш насичений смак і аромат, а також додадуть соковитості.

Час готування –

Час приготування –

Порції – 2.

Склад:

  • Карась – 1 шт.
  • Спеції для риби – 10 гр.
  • Масло рослинне – 2 ст. л.
  • Кунжут – 1 ч. л.
  • Сухарі панірувальні – 30 гр.
  • Часник – 3 зуб.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.

Процес приготування:

1. Готуємо рибу. Зачищаємо тушку від луски, плавників, нутрощів і зябер, а от голову залишаємо – завдяки їй, карась не буде сохнути в духовці. Так само, для того, щоб знизити гостроту безлічі кісточок, робимо надрізи по всій довжині риби, приблизно кожен сантиметр.

2. Для того щоб перебити яскраво виражений річковий запах – рясно посипаємо рибу спеціями, солимо зовні і всередині, натираємо, не забуваючи про надрезах.

3. Усередину карася кладемо кілька очищених зубчиків часнику. Також можна нафарширувати рибку ікрою (якщо ви її виявили під час підготовки, то обов’язково промиваємо і повертаємо назад), а якщо карась виявився без ікри, то для начинки чудово підійдуть смажені шампіньйони з цибулею. Розігріваємо духовку до 200 градусів.

4. Форму для запікання устеляємо листом пергаментним папером, змащуємо ложкою рослинного масла і формуємо «подушку» з лука, який попередньо необхідно порізати кільцями. Цибульні кільця присипаємо ложкою панірувальних сухарів.

5. Поверх кладемо цілу рибу.

6. Зовнішню сторону карася поливаємо залишками рослинної олії і посипаємо сухарями для утворення хрусткої скоринки.

7. В останню чергу додаємо до рибці кунжут і випікаємо близько півгодини.

8. Приблизно через 15 хвилин обережно виймаємо форму і за допомогою ложки поливаємо тушку жиром, скопившимся на дні посуду.

9. Ставимо страву назад в духову шафу і продовжуємо підготовку.

10. Готову рибку викладаємо на тарілку і подаємо часточками лимона.

11. За бажанням, присмачую карася свіжовичавленим лимонним соком і насолоджуємося. Приємного апетиту!

Простий і смачний рецепт риби, запеченої у сметані

Для приготування цієї страви підійде абсолютно будь-яка риба, яка вам подобається. Морські або річкові мешканці, томлені на подушці зі свіжих або заморожених овочів – це дієтичне блюдо, яке можна їсти навіть вночі!

Час приготування – 60 хв.

Час приготування – 30 хв.

Порції – 4.

Склад:

  • Риба – 1 кг
  • Асорті овочеве – 300 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 1-2 шт.
  • Морквина – 1 шт.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Спеції – за смаком.

Для соусу:

  • Сметана – 100 мл
  • Молоко – 100 мл
  • Яйце – 1 шт.
  • Борошно – 1 ст. л.

Процес приготування:

1. Обрану рибу обполіскуємо, обсушуємо і нарізаємо порційними шматочками.

2. Очищаємо цибулю і морквину від шкірки і ріжемо, цибулю півкільцями, а моркву – кружальцями.

3. У форму для запікання викладаємо цибулю і моркву, а поверх засипаємо овочеве асорті (можете використовувати абсолютно будь-які поєднання, які вам подобаються, дуже добре підходить цукіні і цвітна капуста). Приправляємо сіллю і чорним меленим перцем.

4. На овочі викладаємо рибу шкірою вниз і посипаємо спеціями і сіллю.

5. Ставимо страву в духовку на 20 хвилин при температурі 200 градусів і в цей час готуємо соус. В піалі змішуємо сметану, молоко, яйце і ложку борошна. Ретельно розмішуємо до однорідності і підсолюємо.

6. Через 20 хвилин після початку готування риби – заливаємо вміст форми вершковим соусом і продовжуємо запікання (ще приблизно 25-30 хвилин).

7. Гарячу і соковиту рибку в сметані подаємо до столу в гарячому вигляді. Приємного апетиту!

Соковита риба, запечена з цибулею і майонезом

Всього лише за 50 хвилин, на вашому столі може виявитися корисний і легке блюдо з рибки з цибулею і майонезом. Така страва чудово підходить, як для святкового столу, так і для різноманітності звичного раціону вашої сім’ї.

Час готування – 50 хвилин.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 4.

Склад:

  • Філе риби (будь-морський) – 500 гр.
  • Цибуля ріпчаста (великий) – 2 шт.
  • Сир твердий – 70-100 гр.
  • Майонез – 100 мл
  • Масло рослинне – 2 ст. л.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • сушена Зелень – за смаком.

Процес приготування:

1. Підготуємо рибку. Попередньо філе розморожуємо, гарненько промиваємо під струменем води і обсушуємо за допомогою паперових рушників.

2. Далі, ріжемо філе порційними шматками і приправляємо сіллю, перцем і сушеної зеленню – старанно втираємо спеції в м’ясо.

3. Займемося цибулею. Дві великі цибулини очищаємо від лушпиння і ріжемо довільними шматочками.

4. Сир натираємо на середній або великій тертці.

5. Формуємо блюдо. Розігріваємо духовку до 200 градусів, а в цей час змащуємо форму маслом і викладаємо рибу, шкіркою вниз, посипаємо подрібненою цибулею і щедро промазуємо кожен шматочок майонезом. Випікаємо 40 хвилин, а за 7-10 хвилин до готовності посипаємо сиром.

6. Ніжну і соковиту рибу подаємо до столу з гарніром з молодої картоплі. Приємного апетиту!

Як смачно запекти горбушу з рисом в духовці?

Коли немає зайвого часу і сил – готуємо соковиту горбушу з рисом і овочами, запечений у духовій шафі. Завдяки тому, що страва нудиться при високій температурі, а не смажиться – всі інгредієнти максимально просочуються смаком і ароматом один одного.

Час приготування – 40 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 3.

Склад:

  • Рис (відварений) – 1 склянка
  • Горбуша – 3 шматки.
  • Брокколі – 150-200 гр.
  • Моркву – ½ шт.
  • Сир твердий – 100 гр.
  • Масло вершкове – 20-30 гр.
  • горіхова Крихта – 2 ст. л.

Для заливки:

  • Шпинат – 1 жменя.
  • Яйця – 2 шт.
  • Сметана – 100 мл
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

1. Форму для запікання змащуємо шматочком вершкового масла і в цей же час у каструлю наливаємо склянку води, підсолюємо і ставимо на вогонь (це необхідно для варіння броколі та шпинату).

2. На дно форми рівним шаром розподіляємо відварений рис. При необхідності посипаємо сіллю.

3. У киплячу воду закидаємо брокколі і проварюємо 2 хвилини – витягаємо і занурюємо в воду шпинат, готуємо не більше 1 хвилини. Брокколі викладаємо на рис.

4. Моркву нарізаємо соломкою і також відправляємо в форму.

5. На овочі кладемо горбушу, шкіркою вниз.

6. Для приготування заливки, в глибоку піалу розбиваємо яйця.

7. Додаємо остиглий шпинат.

8. Сметану.

9. Солимо, перчимо за смаком.

10. Перебиваємо інгредієнти до однорідності за допомогою заглибного блендера.

11. Отриманим соусом поливаємо рибу з овочами та рисом.

12. Зверху посипаємо все натертим сиром.

13. Випікаємо при температурі 160 градусів, приблизно 40 хвилин. Час може змінюватись в більшу або меншу сторону в залежності від потужності вашого духової шафи.

14. Готову страву розкладаємо по тарілках і насолоджуємося. Приємного апетиту!