Короп, запечений в духовці – 10 смачних і простих рецептів з фото покроково

Короп, запечений в духовці — просте і смачне блюдо, яке запросто може стати як звичайним вечерею, так і найдостойнішим прикрасою будь-якого святкового столу, наприклад новорічного. Прийнято вважати, що запечена риба на столі є символом сімейного щастя і благополуччя в кухнях різних народів світу.

Дуже смачний короп, запечений у фользі

В даному рецепті вам пропонується приготувати апетитну і смачне блюдо з коропа, запеченого у фользі цілою тушкою. Запікати будемо в сметанному соусі, на цибулевої подушці і з смачною начинкою. Продукти для цього блюда доступні і прості, і готується короп швидко.

Інгредієнти на
4 порц.

  • Короп 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста 2 шт.
  • Морква 1 т.
  • Часник 1 зубчик
  • Сметана-6 ст. л.
  • Сік лимонний 2 ст. л.
  • Сіль за смаком
  • Перець чорний мелений за смаком
  • Зелень за смаком

Процес приготування:

    Що смачно запекти коропа в духовці, очистіть тушку від луски. Щоб це було зробити легше, натріть рибу сіллю або на 2 хвилини опустіть в окріп. Гострим ножем розріжте черевце і ретельно, разом з плівкою, видаліть нутрощі. З голови видалити зябра. Потім рибу добре промити. В області спинки надріжте тушку з обох сторін косими надрізами через кожні 2-3 див. Полийте рибу зовні і всередині свіжим лимонним соком. Потім по своєму смаку натріть її сіллю і перцем. Можете додати спеції для риби. Карпа залиште на деякий час, щоб промариновался.

  1. Що смачно запекти коропа в духовці, очистіть тушку від луски. Щоб це було зробити легше, натріть рибу сіллю або на 2 хвилини опустіть в окріп. Гострим ножем розріжте черевце і ретельно, разом з плівкою, видаліть нутрощі. З голови видалити зябра. Потім рибу добре промити. В області спинки надріжте тушку з обох сторін косими надрізами через кожні 2-3 див. Полийте рибу зовні і всередині свіжим лимонним соком. Потім по своєму смаку натріть її сіллю і перцем. Можете додати спеції для риби. Карпа залиште на деякий час, щоб промариновался.
  2. Почистіть цибулини і моркву. Одну цибулину наріжте на тонкі чверть колечка. Морква подрібніть на крупну тертку. Петрушку промийте і дрібно наріжте. Половину нарізаної цибулі, моркву і петрушку складіть в окремий посуд.
  3. Змішайте в чашці сметану з подрібненим зубком часнику, сіллю і перцем. Половину цього соусу покладіть до нарізаних овочів і розмішайте. Це буде начинка.
  4. Приготовлену начинку покладіть в черевце риби. На великий аркуш фольги, змащене рослинним маслом, покладіть нарізану на колечка другу цибулину. На цибулю укладіть підготовленого коропа і намажте його іншим сметанним соусом.
  5. Тушку карпа щільно загорніть іншим шматочком фольги і закріпіть краю, щоб не витікав сік. Запікайте коропа в духовці при 190°С протягом 1 години. За 20 хвилин до закінчення запікання верхній лист фольги зніміть, щоб запечений короп золотистою скоринкою покрився.

Приємного апетиту!

Покроковий рецепт приготування коропа, запеченого в рукаві

Цю ніжну і жирну рибу можна запекти в рукаві. Разом з овочами, картоплею і лимоном ви зможете швидко приготувати смачну страву для сімейного вечері.

Склад:

  • Короп (до 2-х кг) – 1 шт.
  • Лимон – 1 шт.
  • Цибуля – 2 шт.
  • масло – 2 ст. л.
  • Сіль і перець за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Тушку карпа почистіть від луски.

Крок 2. Розрізаючи черевце, видаліть нутрощі і плівку зі стінок черевця.

Крок 3. У голови видалити зябра. Потім рибу добре промити.

Крок 4. На тушці зробіть кілька косих надрізів в області спинки, щоб добре пропеклося м’ясо у хребта.

Крок 5. Натріть короп сумішшю солі і перцю, залиште на 20 хвилин для маринування.

Крок 6. Почистіть цибулини і наріжте їх на півкільця.

Крок 7. Нашатковану цибулю залийте соком одного лимона і залиште на 15 хвилин.

Крок 8. Потім цим маринованою цибулею начиніть черевце риби.

Крок 9. Розтопіть вершкове масло і натріть їм тушку риби.

Крок 10. Рибу укладіть в рукав для запікання, і кінці рукава закріпіть кліпсами.

Крок 11. Запікайте коропа в духовці при 180°С протягом 30 хвилин.

Крок 12. За 5 хвилин до закінчення готування рукав зверху надріжте, щоб риба покрилася рум’яною скоринкою.

Крок 13. Запеченого коропа дістаньте з рукава, наріжте на порційні шматочки і подавайте до столу з відвареною картоплею.

Приємного апетиту!

Як смачно запекти фаршированого коропа в духовці?

В даному рецепті вам пропонується запекти коропа в духовці, нафаршировав його рисом. Рис добре вбирає рибний сік і стає набагато пахучіше, ніж просто зварений в каструлі. Ви приготуєте повноцінний вечерю для своєї сім’ї.

Інгредієнти:

  • Короп великий – 1 шт.
  • Рис – ½ склянки
  • Цибуля – 2 шт.
  • Стебла селери – 2 шт.
  • Томатна паста і вершкове олію – по 1 ст. л.
  • Сіль і кріп – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Спочатку підготуйте тушку коропа до запіканню. Її почистіть від луски, видаліть нутрощі і зябра, і добре промийте.

Крок 2. Натріть рибу сіллю з усіх боків і залиште на 15-20 хвилин.

Крок 3. Цибулини почистіть і дрібно наріжте.

Крок 4. Стебла селери промийте і також дрібно нашаткуйте.

Крок 5. Нарізану цибулю і селеру обсмажте на вершковому маслі до рум’яного кольору. Смажте на середньому вогні і не закривайте сковорідку кришкою. Обсмажену цибулю перекладіть в окрему тарілку.

Крок 6. На цю ж сковорідку насипте промитий рис, налийте до нього один стакан закипілої води і поваріть на середньому вогні, поки не випарується вся рідина.

Крок 7. Потім налийте в сковорідку ще один стакан окропу і варіть рис на маленькому вогні до готовності.

Крок 8. У приготовлений рис перекладіть смажену цибулю з селерою і додайте ложку томатної пасти. Начинку по своєму смаку посоліть, додайте дрібно нарізаний зелений кріп і перемішайте.

Крок 9. Отриманою начинкою нафаршируйте короп, і черевце закріпіть зубочистками.

Крок 10. Залишився від смаження овочів вершковим маслом добре намажте рибу з двох сторін і укладіть в будь-яку форму для запікання.

Крок 11. Запікайте коропа в духовці при 180°С протягом 1 години.

Приємного апетиту!

Простий і смачний рецепт карпа з картоплею в духовці

Короп, запечений у духовці цілком, та ще й з картопляним гарніром – прекрасне апетитне, ситне блюдо і для всієї родини, і для дружньої компанії, і для новорічного столу. Продукти для цього блюда доступні і недорогі. Готується риба швидко.

Склад:

  • Короп середній – 1 шт.
  • Картопля – 6 шт.
  • Помідори – 2 шт.
  • Часник – 5 зубків.
  • Цибуля – 2 шт.
  • Лимон – ½ шт.
  • Масло рослинне – 2 ст. л.
  • Сіль, перець, свіжа зелень – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Тушку карпа очистити від луски, видаліть нутрощі і зябра, промити холодною водою. Рушником видаліть всю зайву рідину.

Крок 2. На одній стороні риби зробіть хрестоподібні надрізи, натріть її сіллю і перцем за смаком.

Крок 3. Почистіть цибулини і часник, цибулю наріжте кільцями, а часник – тонкими часточками. Для краси можете взяти синій лук.

Крок 5. Половину цих овочів покладіть в черевце риби.

Крок 6. Картоплю почистіть, промийте і наріжте на брусочки, тільки не дуже товсті, щоб картопля пропікся.

Крок 7. Нарізану картоплю покладіть в миску, посипте сіллю, перцем, полийте соком половинки лимона і рослинним маслом, добре перемішайте.

Крок 8. Деко для випічки застелити фольгою і трохи змастіть маслом.

Крок 9. Рівним шаром розкладіть на деко нарізану картоплю.

Крок 10. Поверх картоплі покладіть нарізані на гуртки помідори, цибульні кільця і пластинки часнику.

Крок 11. На овочі помістіть підготовленого коропа. В голову коропа можете покласти кілька лимонних часточок. Рибу прикрийте шматочком фольги, також змащеній маслом, щоб вона не прилипла до тушки. Фольгу щільно не закріплюйте.

Крок 12. Запікайте коропа в духовці при 180°С протягом 45-50 хвилин.

Крок 13. Запечене з картоплею карпа, акуратно перекладіть на велике блюдо, декоруйте свіжою зеленню і подайте до столу.

Приємного апетиту!

Ніжний і ароматний короп, запечений у сметані

Сметанний соус є ідеальним для запікання в духовці будь-прісноводної риби. Вам надається грецький рецепт приготування коропа під сметанно-овочевий шубою. М’ясо коропа вийде дуже ніжним і зовсім не жирним. Для запікання краще всього взяти помідори черрі.

Інгредієнти:

  • Короп середній – 1 шт.
  • Сметана – 1 склянка
  • Помідори черрі – 400 г
  • Бринза – 100 г
  • Часник – 2 зубка.
  • Сіль, білий перець, зелені цибуля і петрушка – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Карпа почистіть від луски, видаліть голову, нутрощі з чорною плівкою і промийте рибу холодною водою. Потім рибу порізати на порційні шматочки. Кожен шматочок посипте сіллю і білим перцем.

Крок 2. Деко або будь-яку форму для запікання застелити шматочком фольги і намажте її рослинним маслом. Викладіть на деко підготовлені шматочки коропа.

Крок 3. Зараз приготуйте сметанний соус для запікання риби.

Крок 4. Почистіть часник подрібніть на чесночнице.

Крок 5. Вимийте помідори і зелень, поріжте їх на шматочки.

Крок 6. Кусок бринзи розкришите руками.

Крок 7. У миску налийте сметану, додайте до неї бринзу, подрібнені часник, зелень і помідори, посоліть, посипте перцем і добре перемішайте.

Крок 8. Отриманим сметанним соусом залийте шматочки коропа.

Крок 9. Карпа поставте на 30 хвилин у духовку, розігріту до 190°С, потім збільште температуру до 200° і потримайте карпа ще 10 хвилин, щоб на поверхні засмажилась рум’яна кірочка.

Приємного апетиту!

Апетитний короп, запечений на «подушці» з овочів

В цьому рецепті вам пропонується запекти коропа в духовці на «подушці» з овочів. Лука не шкодуйте, в результаті він вийде дуже смачним. Для красивої рум’яної скоринки пропонується змастити карпа яйцем, як пироги.

Інгредієнти:

  • Великий короп – 1 шт.
  • Цибуля – 4-6 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Яйце – 1 шт.
  • Лимон – ½ шт.
  • Сіль, перець, зелений кріп – за смаком.
  • Рослинна олія – 2 ст. л.

Процес приготування:

Крок 1. Тушку карпа підготуйте до запіканню: почистіть від луски, видаліть нутрощі і зябра, промийте.

Крок 2. Потім зробіть на тушці за кілька косих надрізів, щоб риба добре пропеклась.

Крок 3. Рибу збризніть лимонним соком і натріть сіллю і перцем зовні і зсередини. У черевце покласти промиті гілочки зеленого кропу.

Крок 4. Почистіть цибулини і наріжте їх на кільця.

Крок 5. Деко для запікання застелити спеціальним папером і покладіть на нього нарізану цибулю.

Крок 6. Поверх цибулі розкладіть порізану на тонкі кружечки моркву. Ці овочі посоліть за своїм смаком, і полийте рослинним маслом.

Крок 7. На овочеву «подушку» укладіть підготовленого коропа.

Крок 8. Запікайте коропа в духовці, розігрітій до 180°С, протягом 1 години.

Крок 9. Потім намажте рибу збитим яйцем і продовжуйте запікати ще 10 хвилин. Повторно намажте карпа яйцем і ще на 10 хвилин помістіть в духовку.

Крок 10. Приготовленого карпа акуратно перекладіть на блюдо разом з овочами, декоруйте за своїм смаком і подавайте до столу.

Приємного апетиту!

Дзеркальний короп, запечений у духовці

В даному рецепті вам пропонується запекти в духовці дзеркального коропа. Ця унікальна риба вважається дієтичною, так як містить мало жиру і, незважаючи на свою кістлявість, володіє чудовим смаком. Такого коропа обов’язково перед запіканням фаршируємо овочами, які забирають жир риби і надають страві приємний аромат. Також секретом соковитого і ніжного м’яса є маринування дзеркального коропа зі спеціями.

Склад:

  • Дзеркальний короп (до 3-4-х кг) – 1 шт.
  • Цибуля, моркву і лимон – 1 шт.
  • Сметана – 2 ст. л.
  • Суміш спецій і сіль – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Спочатку ретельно почистіть рибу. Видаліть зябра. Розріжте черевце і видалити всі нутрощі. Потім добре промийте карпа теплою водою.

Крок 2. Тушку карпа натріть сіллю і сумішшю італійських трав або іншими спеціями для риби (орегано, сухий часник, базилік, чабер). Обов’язково насипте трави в черевце риби. Потім полийте карпа соком половинки лимона.

Крок 3. Рибу покласти в окремий посуд і поставте на 2 години в прохолодне місце для маринування.

Крок 4. Після закінчення цього часу замаринованого карпа покладіть на лист фольги. На тушці з області спинки зробіть надрізи і покладіть в них скибочки лимона. Лимонний сік зробить м’ясо риби більш ніжним і ароматним.

Крок 5. Почистіть цибулю і моркву. Цибулю наріжте на тонкі півкільця, а морква подрібніть на крупну тертку.

Крок 6. Обсмажте ці овочі до напівготовності в невеликій кількості рослинного масла. Потім додайте до них сметану і тушкуйте ще кілька хвилин.

Крок 7. Приготовленої овочевий сумішшю зі сметаною начиніть черевце коропа. Стінки черевця можете закріпити зубочистками.

Крок 8. Карпа щільно загорніть у фольгу і покладіть на деко.

Крок 9. Запікайте рибу в духовці при 180°С протягом 45 хвилин. За 10-15 хвилин до закінчення запікання фольгу зверху розгорніть, щоб риба покрилася золотистою скоринкою.

Крок 10. Приготовленого запеченого дзеркального коропа акуратно перекладіть на велике блюдо, декоруйте свіжою зеленню і подавайте до столу.

Приємного апетиту!

Як приготувати короп шматочками в духовці?

Для сімейного обіду або вечері можна запекти в духовці карпа розрізаного на порційні шматочки. Запікається він з цибулею і соусом з масла і лимона. Страва готується швидко і виходить дуже смачним.

Склад:

  • Короп – 2 шт.
  • Цибуля (можна синій) – 4 шт.
  • Лимон – 1 шт.
  • Рослинна олія – 2 ст. л.
  • Спеції для риби – 1 ст. л.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Короп очистіть від луски, видалити голову, хвіст, плавники. Розріжте черевце і видалити всі нутрощі.

Крок 2. Потім теплою водою рибу промийте і наріжте на порційні стейки. Кожен шматочок можете розрізати на половинки і видалити хребтові кістки.

Крок 3. Деко або форму для випічки застелити шматочком фольги і намажте невеликою кількістю рослинного масла.

Крок 4. Стейки з коропа розкладіть на деку. По своєму смаку посипте рибу сіллю і спеціями, а потім полийте соком половинки лимона і рослинним маслом.

Крок 5. Почистіть цибулини, нарізати їх кружальцями і покладіть між шматочками риби.

Крок 6. Фольгу щільно загорніть.

Крок 7. Запікайте коропа в духовці при 180°С протягом 40-45 хвилин.

Крок 8. Приготовану рибу подайте з гілочками свіжої петрушки.

Приємного апетиту!

Покроковий рецепт приготування ароматного карпа з лимоном

Якщо ви вирішили приготувати на вечерю рибне блюдо, то вам пропонується запекти в духовці карпа з лимоном. Соковите і ніжне м’ясо коропа відмінно поєднується зі смаком цитрусових, а майонез додасть рибці апетитну рум’яну скоринку. Запікаємо короп у фользі і на «подушці» з свіжої зелені.

Інгредієнти:

  • Короп великий – 1 шт.
  • Лимон – ½ шт.
  • Майонез – 2 ст. л.
  • Сіль і перець і свіжа зелень (петрушка і розмарин) – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Короп ретельно і за загальними правилами підготуйте до запіканню. Промиту теплою водою підготовлену тушку обсушити кухонним рушником.

Крок 2. Потім короп натріть сіллю і перцем, залишити на 1 годину для маринування.

Крок 3. Після закінчення цього часу застеліть фольгою деко і змастіть рослинною олією.

Крок 4. Покладіть на фольгу промиту петрушку з гілочкою розмарину. Зелень можна замінити нарізаною ріпчастою цибулею. Поверх зелені покладіть кілька скибочок лимона.

Крок 5. На цю зелену «подушку» помістіть підготовленого коропа.

Крок 6. Тушку в області спинки надріжте в декількох місцях і в надрізи покладіть скибочки лимона. Зелень і лимон і покладіть в черевце риби.

Крок 7. Карпа добре намажте майонезом і з фольги сформуйте високі бортики, не загортаючи рибу у фольгу повністю.

Крок 8. Запечіть короп в духовці, розігрітій до 190°С протягом 35 хвилин до золотистої скоринки.

Їжте на здоров’я!

Як смачно запекти короп з цибулею і морквою?

Хоча не всі люблять карпа з-за великої кількості кісточок, але, тим не менш, ця риба дуже смачна, корисна і недорога. Надаємо вам швидкий і простий рецепт приготування запеченого коропа з морквою і цибулею. Ця страва сподобається всім людям, що дотримують пост.

Інгредієнти:

  • Короп середній – 1 шт.
  • Цибуля і морква – по 1 шт.
  • Соєвий соус – 3 ст. л.
  • Крохмаль – 1 ст. л.
  • Спеції (мелені мускат, кориця, гвоздика) – по 1 щіпці.

Процес приготування:

Крок 1. Короп почистіть від луски, видалити голову, хвіст, плавники і нутрощі, промити теплою водою.

Крок 2. Рибу надріжте в декількох місцях і посоліть за смаком.

Крок 3. Потім запечіть коропа в духовці протягом 30 хвилин при 180°С.

Крок 4. Поки короп запікається, овочі почистіть, промийте і наріжте тонкими кільцями.

Крок 5. Розігрійте сковороду з рослинним маслом і обсмажте на ній до рум’яного кольору цибулю. Потім додайте до цибулі колечка моркви і тушкуйте під закритою кришкою на маленькому вогні до повної готовності моркви.

Крок 6. До обсмаженою овочам додайте зазначені в рецепті спеції і перемішайте.

Крок 7. Крохмаль розведіть в невеликій кількості холодної води.

Крок 8. У сковорідку до овочів налийте соєвий соус, крохмаль, добре перемішайте і трохи стушкуйте, поки все не загусне.

Крок 9. Запеченого коропа перекладіть на гарне блюдо і полийте приготованим овочевим соусом. Дайте рибі трохи настоятися і подавати до столу, прикрасивши її за своїм смаком.

Приємного апетиту!