Смажені лисички з картоплею на сковороді – 5 рецептів з покроковими фото

Хто не любить ароматні сонячні лисички? Якщо у вас їх багато – відмінно, приготуємо ситне блюдо з картоплею на основі цих грибів. Якщо лисичок мало – додамо їх при смаженні картоплі, блюдо все одно стане набагато смачніше і апетитніше. Не забуваємо про зелень, щоб відтінити лісовий аромат і додати фарб.

Як смачно посмажити лисички з картоплею на сковороді?

Зовсім просте нехитре блюдо, яке, тим не менш, призведе любителів лисичок у захват. Головне – заздалегідь зарумянить цибулю на вершковому маслі. Це дасть ніжне вершкове післясмак і посилить натуральний смак грибів. Картоплю, звичайно, краще використовувати молоду. Її м’яка розсипчаста м’якоть – ідеальний фон для лисичок.

Інгредієнти на
4 порц.

  • Лисички свіжі 500 гр.
  • Картопля 800 гр.
  • Цибуля ріпчаста 1 шт.
  • Часник 4 зуб.
  • Сіль за смаком
  • Масло вершкове 30 гр.
  • Зелень за смаком

Процес приготування:

  1. Як приготувати смажені лисички з картоплею на сковороді? Гриби перебираємо від випадкового сміття, зачищаємо ножем від забруднень і ретельно промиваємо в проточній воді. Потім відварюємо їх в киплячій підсоленій воді протягом п’ятнадцяти хвилин. Після варіння відкидаємо гриби на друшляк і даємо вологи максимально стекти.
  2. Ріпчаста цибулю очищаємо від лушпиння і дрібно рубаємо ножем. Так само чинимо і з часником. У глибокій сковороді розтоплюємо вершкове масло до рідкого стану і висипаємо в нього подрібнені цибулю з часником. Обсмажуємо, при помішуванні, до легкого рум’янцю.
  3. Додаємо підготовлені лисички, перемішуємо. Солимо за смаком.
  4. Картопля очищаємо від шкірки, нарізаємо довільними шматочками невеликого розміру і викладаємо в сковороду до лисичкам. Солимо до смаку, перемішуємо і продовжуємо обсмажувати при відкритій кришці до готовності картоплі і появи рум’яної скоринки. Орієнтовно на це піде п’ятнадцять-двадцять хвилин.
  5. Зелень промиваємо, обсушуємо і дрібно рубаємо ножем. Подаємо гарячі лисички з картоплею, посипавши зеленню, в гарячому вигляді.

Приємного апетиту!

Смажені лисички з картоплею і цибулею на сковороді

В даному рецепті пропонуємо лисички обсмажити картоплю окремо. Що це дасть? Так гриби і картоплю вийдуть більш рум’яними, золотава скоринка покриє картопля з усіх боків. Суміш вийде більш розсипчастою і акуратною: шматочок до шматочку. Для аромату і соковитості обов’язково додамо до лисичкам цибулю. Краще доповнення до страви – свіжі овочі. Вони і вітамінів додадуть, і допоможуть легше переварити блюдо.

Час приготування: 45 хв.

Час приготування: 20 хв.

Порцій – 4.

Склад:

  • Лисички – 400-500 гр.
  • Картопля – 8 шт. середнього розміру.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт. середнього розміру.
  • Масло рослинне – для смаження.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Кріп – за смаком.

Процес приготування:

1. Лисички чистимо і ретельно промиваємо. Великі гриби розрізаємо на частини поменше. Даємо вологи після промивання стекти.

2. У сковорідці розігріваємо невелику кількість рослинної олії без запаху, викладаємо лисички і обсмажуємо їх, періодично помішуючи, десять-п’ятнадцять хвилин. Ріпчасту цибулю звільняємо від лушпиння, ріжемо на дрібні шматочки. До обсмажених грибів доливаємо ще трохи олії і висипаємо цибулю, перемішуємо, солимо. Продовжуємо смажити на середньому вогні, поки не з’явиться легкий рум’янець – приблизно десять хвилин.

3. Картопля очищаємо, промиваємо й обсушуємо. Нарізаємо бульби тонкими пластинками. В іншій сковороді розігріваємо рослинне масло і викладаємо в нього нарізану картоплю пухким шаром. Смажимо на середньо-сильному вогні до одержання рум’яної скоринки знизу. Позика перевертаємо картоплю і обсмажуємо іншу сторону. Солимо за смаком. Смажимо картоплю до готовності ще п’ятнадцять-двадцять хвилин.

4. До готового картоплі додаємо смажені лисички з цибулею, перчимо за смаком, акуратно перемішуємо. Зелень промиваємо, обсушуємо і дрібно рубаємо. Посипаємо блюдо. Подаємо картопля з лисичками до столу в гарячому вигляді.

Приємного апетиту!

Ніжні лисички з картоплею в сметані на сковороді

Лисички можна брати як свіжі, так і заморожені. Картопля обсмажимо окремо рум’яними шматочками. На іншій сковороді обсмажимо гриби з цибулею і сметаною. В останню чергу змішаємо золотистий картоплю і лисички зі сметаною. Ніжне, соковите блюдо виходить. Посипаємо ароматною зеленню і насолоджуємося.

Час готування: 35 хв.

Час приготування: 20 хв.

Порцій – 4.

Склад:

  • Лисички – 450-500 гр.
  • Картопля – 4-5 шт. середнього розміру.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт. середнього розміру.
  • Часник – 3-4 зубки невеликого розміру.
  • Сметана 20-25% — 150 гр.
  • Масло рослинне – для смаження.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Зелень – за смаком.

Процес приготування:

1. Готуємо лисички: ножем зачищаємо забруднення і ретельно промиваємо плодові тіла. Після промивання воду зливаємо і нарізаємо гриби невеликими шматочками.

2. Ріпчасту цибулю очищаємо від лушпиння, розрізаємо на маленькі шматочки.

3. У сковорідці розігріваємо невелику кількість рослинної олії без запаху, висипаємо нарізані лисички і обсмажуємо їх, поки не випарується волога. У цей момент додаємо, при необхідності, більше рослинної олії і кладемо цибулю, обсмажуємо його до прозорості. Додаємо сметану, сіль, перець за смаком і пропущений через прес часник. Періодично помішуючи, обсмажуємо до готовності десять-п’ятнадцять хвилин.

4. Картопля очищаємо, промиваємо й обсушуємо. Нарізаємо тонкими шматочками. В окремій сковороді розігріваємо рослинне масло і кладемо в нього нарізану картоплю. Обсмажуємо до готовності і до одержання рум’яної скоринки. Періодично помішуємо, солимо за смаком.

5. Смажену картоплю викладаємо до лисичкам в сметані, досолює до смаку, перемішуємо і тушкуємо все разом ще три-п’ять хвилин. Подаємо страву до столу гарячим, посипавши зеленню.

Приємного апетиту!

Покроковий рецепт приготування лисичок з м’ясом і картоплею

М’ясо в поєднанні з лисичками і картоплею виходить дуже смачним і ситним. Готувати страву пропонуємо в мультиварці, щоб забезпечити рівномірне гасіння – шматочки м’яса будуть розпадатися на волокна. У даному рецепті беремо яловичину, хоча в хід можна пустити абсолютно будь-яке м’ясо. Обов’язково замаринуем його перед приготуванням.

Час приготування: 1 година 20 хв. без урахування часу маринування

Час приготування: 20 хв.

Порцій – 4.

Склад:

  • Лисички – 200 гр.
  • М’ясо яловичини – 500 гр.
  • Картопля – 500 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт. середнього розміру.
  • Морква – 1 шт. середнього розміру.
  • Масло рослинне – для смаження.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Сік лимонний – 2 ч. л.
  • Лавровий лист – 2 шт.
  • Паприка – щіпка.
  • Суміш пряних трав – за смаком.
  • Зелень – за смаком.

Процес приготування:

1. М’ясо обсушуємо паперовими рушниками і нарізаємо невеликими шматочками упоперек волокон. Покласти м’ясо в миску, посипаємо сіллю, чорним меленим перцем, паприкою, сумішшю пряних трав, поливаємо лимонним соком. Добре перемішуємо і ставимо в холодильник для маринування як мінімум на годину-півтора.

2. Після маринування розігріваємо в мультиварці трохи рослинного масла в режимі «Смаження». Обсмажуємо м’ясо протягом десяти хвилин, не забуваючи помішувати.

3. Готуємо лисички: ножем зачищаємо забруднення і ретельно промиваємо. Ріпчасту цибулю очищаємо від лушпиння, ріжемо на тонкі пір’я. В окремій сковорідці розігріваємо невелику кількість рослинної олії без запаху, висипаємо нарізану цибулю. Смажимо до прозорості і появи легкої золотавості. Потім всипаємо підготовлені лисички. Періодично помішуючи, обсмажуємо ще сім-десять хвилин.

4. Викладаємо обсмажені з цибулею лисички в чашу мультиварки з м’ясом, перемішуємо.

5. Картопля з морквою очищаємо, промиваємо й обсушуємо. Нарізаємо картоплю невеликими шматочками, а моркву – тонкими кружальцями. До м’яса та грибів викладаємо картоплю з морквою. Додаємо лавровий лист, пряні трави, досолює. Вливаємо воду в такій кількості, щоб вона злегка покривала картоплю.

6. Встановлюємо режим «Гасіння» на одну годину. Готову страву подаємо в гарячому вигляді, прикрасивши порізаною зеленню.

Приємного апетиту!

Як приготувати картоплю з лисичками у вершках?

Лисички часто смажать з додаванням сметани – поєднання стало вже практично традиційним. Відмінна альтернатива — вершки. Страва набуває більшої соковитості, смак виходить ніжно-вершковим, кислинка відсутня. Пропонуємо запекти лисички з картоплею і вершками в духовці – візуально страва виходить привабливіше, так і клопоту менше.

Час приготування: 1 годину.

Час приготування: 20 хв.

Порцій – 4.

Склад:

  • Лисички – 400 гр.
  • Картопля – 700 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт. середнього розміру.
  • Часник – 2 зубки.
  • Масло вершкове – 150 гр.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Вершки 10% — 250 мл
  • Кріп – 1 пучок.

Процес приготування:

1. Ріпчасту цибулю звільняємо від лушпиння, ріжемо на дрібні кубики. У сковорідці розігріваємо 50 грам вершкового масла до рідкого стану і висипаємо в нього подрібнену цибулю. Смажимо до прозорості і м’якості, періодично помішуючи.

2. Лисички чистимо, промиваємо, обсушуємо. При необхідності розрізаємо великі гриби на більш дрібні частини. Висипаємо підготовлені лисички в сковорідку з цибулею.

3. Перемішуємо, солимо за смаком, закриваємо кришкою і смажимо до готовності орієнтовно двадцять хвилин. Періодично помішуємо.

4. Часник очищаємо і пропускаємо через прес. Кріп промиваємо, обсушуємо і дрібно рубаємо ножем.

5. В окремій ємності збиваємо вершки, пропущений через прес часник, подрібнену зелень, сіль і чорний мелений перець за смаком.

6. На дно форми для запікання кладемо 50 грам вершкового масла, нарізаного шматочками.

7. Картопля очищаємо, промиваємо, обсушуємо і нарізаємо тонкою соломкою. Половину картопляних шматочків розкладаємо на дні форми поверх масла.

8. Далі укладаємо шар грибів з цибулею, намагаючись розподілити їх рівномірно по всій площі.

9. Закриваємо лисички рештою картоплі. Поверх розкладаємо вершкове масло, нарізане шматочками.

10. Заливаємо все інгредієнти вершками з часником і зеленню.

11. Ставимо форму в заздалегідь розігріту до 180 градусів духовку і запікаємо протягом сорока – сорока п’яти хвилин, поки картопля не стане повністю м’яким.

12. Готову страву дістаємо з духовки, злегка остуджуємо і розкладаємо по порційних тарілках. Додатково при подачі можна посипати зверху тертим сиром – вершковий смак посилиться.

Приємного апетиту!