Різотто – 10 рецептів приготування в домашніх умовах з покроковими фото

Популярне блюдо італійської кухні подають у багатьох ресторанах світу і готують вдома. Основний інгредієнт різотто – рис. Він повинен вийти кремовим, що і вважають головною особливістю частування. Доповнити його можна не тільки спеціями, але і іншими продуктами, грибами, куркою, овочами, креветками і т. д. Вивчіть яскраву підбірку з 10 рецептів і вибирайте найбільш підходящий для себе.

Класичний рецепт різотто з морепродуктами

Різотто з морепродуктами – традиційне італійське блюдо. Щоб воно вийшло ніжним і смачним, будьте максимально залучені в процес. Приготування не займе багато часу, однак вимагає зосередженості.

Інгредієнти на
2 порц.

  • Рис білий 150 гр. Арборіо
  • Цибуля ріпчаста ½ шт.
  • Часник 1 зуб.
  • Креветки Тигрові 2 шт.
  • Лангустини 2 шт.
  • Мідії 4 шт.
  • Петрушка за смаком
  • Олія оливкова 120 мл
  • Сіль за смаком
  • Перець червоний мелений за смаком
  • Біле сухе вино 120 мл
  • Бульйон 350 мл. рибного

Процес приготування:

  1. Як приготувати різотто в домашніх умовах? Ріпчасту цибулю і петрушку дрібно нарізаємо ножем. Зубчик часнику раздавливаем.
  2. Нагріваємо сковороду з оливковою олією. Смажимо подрібнену цибулю до появи аромату.
  3. Сюди ж опускаємо зубчик часнику.
  4. Після того, як з’явиться характерний запах часнику, прибираємо роздавлений зубчик. Вливаємо олію і всипаємо рис. Прогріваємо його на сковороді, постійно помішуючи лопаткою.
  5. Доповнюємо заготівлю білим сухим вином і подрібненою зеленню.
  6. Викладаємо в сковороду морепродукти. Прогріваємо їх.
  7. Заливаємо продукти рибним бульйоном. Тушкуємо близько 5-7 хвилин.
  8. Посипаємо блюдо дрібною сіллю за смаком.
  9. Додаємо червоний мелений перець.
  10. З заготовки на час прибираємо морепродукти. Рис зі спеціями старанно вимішуємо. Розкладаємо різотто по тарілках, доповнюємо морепродуктів і подаємо до столу.

Різотто з куркою в домашніх умовах

Один з найбільш простих і популярних рецептів різотто в домашніх умовах – з куркою. Страва не відніме багато часу, а тільки порадує своїм смаком. Подавайте його до обіду або вечері.

Час приготування: 35 хвилин

Час приготування: 20 хвилин

Порцій – 4

Склад:

  • Рис – 400 гр.
  • Філе куряче – 300 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Часник – за смаком.
  • Сіль – за смаком.
  • Сир пармезан – 80 гр.
  • Масло вершкове – 50 гр.
  • Масло оливкова – 60 мл
  • Вино біле сухе – 200 мл
  • Бульйон – 1 склянка

Процес приготування:

1. Підготуємо необхідні продукти. Філе заздалегідь розморожуємо, а пармезан дрібно натираємо.

2. На вершковому маслі і оливковій олії обсмажуємо подрібнену цибулю і зубчики часнику.

3. Сюди ж викладаємо рис.

4. Поливаємо продукти білим сухим вином. Розмішуємо і даємо напою випаруватися.

5. Вливаємо склянку бульйону. Додаємо сіль. Тушкуємо на слабкому вогні близько 15 хвилин.

6. Відправляємо в страву заздалегідь обсмажені або відварені курячі шматочки.

7. Засипаємо заготівлю пармезаном і акуратно вимішуємо.

8. Готове різотто з куркою ділимо на порції і подаємо до столу. Можна пробувати!

Покроковий рецепт приготування різотто з овочами

Поживна можна приготувати різотто з овочами. Яскраве страва порадує швидким кулінарним процесом і ніжним смаком. Подавайте до сімейного обіду, вечері або перекусу.

Час приготування: 30 хвилин

Час приготування: 15 хвилин

Порцій – 2

Склад:

  • Рис – 200 гр.
  • Морква – 1 шт.
  • Перець болгарський – 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Горошок зелений – 120 гр.
  • Сіль – 0,5 ч. л.
  • Перець чорний мелений – 0,5 ч. л.
  • Вода – 1 склянка
  • Масло оливкова – 100 мл

Процес приготування:

1. Підготуємо потрібні продукти. Очищаємо овочі і промиваємо.

2. Морква пропускаємо через крупну тертку.

3. Солодкий болгарський перець обробляємо на шматочки.

4. Подрібнюємо цибулю.

5. Перекладаємо підготовлені овочі в сковороду з оливковою олією. Сюди ж додаємо зелений горошок.

6. Тушкуємо продукти 5-7 хвилин, після чого посипаємо сіллю, перцем і заливаємо водою.

7. Доповнюємо овочі рисом. Готуємо страву на слабкому вогні 15 хвилин.

8. Готове різотто з овочами ділимо порційно, викладаємо на тарілки і подаємо до столу. Можна пробувати!

Як приготувати смачне різотто з креветками?

Популярний варіант домашнього різотто – з додаванням креветок. Страва порадує яскравим смаком і ароматом, а також поживними властивостями. Можна подавати до обіду або вечері.

Час приготування: 35 хвилин

Час приготування: 20 хвилин

Порцій – 4

Інгредієнти:

  • Рис арборіо – 1 склянка
  • Креветки – 600 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Часник – 2 зубчики.
  • Вино біле сухе – 1,5 ст. л.
  • Бульйон рибний – 400 мл
  • Сіль – за смаком.
  • Спеції – за смаком.
  • Сир пармезан – 40 гр.
  • Зелень – за смаком.
  • Масло оливкове – 2 ст. л.

Процес приготування:

1. Спочатку відварюємо креветки, як це зазначено на упаковці. Бульйон, що залишився можна використати в подальших кроках рецепта.

2. Нагріваємо сковороду і обмазуємо її оливковою олією. Тут тушкуємо протягом 1-2 хвилин подрібнену цибулю і часник.

3. Додаємо до овочів рис арборіо. Недовго смажимо його і заливаємо білим сухим вином. Готуємо до випаровування напою.

4. Заливаємо продукти рибним бульйоном, солимо, посипаємо спеціями і тушкуємо масу під кришкою близько 15 хвилин.

5. Доповнюємо готовий рис креветками, подрібненою зеленню і тертим пармезаном. Акуратно розмішуємо.

6. Ділимо готове різотто з креветками на порції і подаємо до столу. Можна пробувати!

Різотто з куркою і грибами у вершковому соусі

Ніжне різотто з куркою і грибами – відмінна ідея для вашого сімейного столу. Порадуйте близьких поживним і смачним частуванням з італійськими коренями, яке легко зможете освоїти в домашніх умовах.

Час готування: 1 год

Час приготування: 30 хвилин

Порцій – 2

Склад:

  • Рис – 200 гр.
  • Гриби – 150 гр.
  • Філе куряче – 200 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Селера – 10 гр.
  • Зелень – за смаком.
  • Вершки – 70 мл
  • Масло вершкове – 30 гр.
  • Масло рослинне – 20 мл
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Вода – 2 склянки

Процес приготування:

1. Підготуємо всі продукти в потрібній кількості.

2. Дрібно нарізаємо філе куряче, також обробляємо цибулю з селерою.

3. Смажимо овочі в сковороді, обмазаної вершковим і рослинним маслом.

4. Додаємо до овочів і філе з частиною грибів. Готуємо на помірному вогні 7-10 хвилин.

5. Доповнюємо заготівлю рисом.

6. Солимо і посипаємо блюдо спеціями, заливаємо водою і тушкуємо близько 15 хвилин.

7. Окремо обсмажуємо решту грибів і з’єднуємо їх з подрібненою зеленню. Це стане в нагоді для подачі.

8. У готове блюдо вливаємо вершки. Тримаємо сковороду на вогні ще 1-2 хвилини.

9. Розкладаємо різотто по тарілках, доповнюємо окремо обсмаженими грибами з зеленню і подаємо до столу. Готово!

Різотто з сушеними білими грибами в домашніх умовах

Цікавий варіант приготування різотто – з сушеними білими грибами. Яскраве домашнє блюдо стане особливим на вашому столі. Здивуйте своїх близьких або гостей смачним частуванням.

Час готування: 1 год

Час приготування: 30 хвилин

Порцій – 4

Склад:

  • Рис – 200 гр.
  • Гриби білі сушені – 60 гр.
  • Вино біле сухе – 100 мл
  • Вода – 1,5 склянки
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Часник – 3 зубчики.
  • Зелень – за смаком.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Чебрець – 30 гр.
  • Масло вершкове – 80 гр.
  • Сир твердий – 80 гр.
  • Масло рослинне – для смаження.

Процес приготування:

1. Заздалегідь вимочуємо білі сушені гриби в холодній воді.

2. Після вимочування, інгредієнт відварюємо в окропі двічі по 20 хвилин.

3. Далі підготуємо інші інгредієнти. Овочі очищаємо від лушпиння, твердий сир натираємо на тертці.

4. Відварені сушені гриби відкидаємо на сито і даємо їм охолонути.

5. Нарізаємо продукт більш дрібними шматочками.

6. Підрум’янюємо їх в сковороді.

7. Дрібно нарізаємо цибулю з часником.

8. Овочі обсмажуємо окремо на рослинному маслі і на частини вершкового масла.

9. Додаємо сюди рис.

10. Вимішуємо вміст сковороди і даємо крупі ввібрати вершкове масло.

11. Вливаємо біле сухе вино.

12. Готуємо на слабкому вогні до випаровування алкоголю.

13. Заливаємо заготівлю водою.

14. Тушкуємо блюдо близько 15-20 хвилин.

15. До готового рису приєднуємо гриби, сир, зелень, вершкове масло, сіль і спеції.

16. Акуратно розмішуємо блюдо. Готово, різотто можна розкладати по тарілках і подавати до столу.

Простий і смачний рецепт пісного різотто з печерицями

Навіть пісне різотто вийде неймовірно яскравим і поживним з додаванням печериць. Страва з особливим смаком і ароматом стане відмінною ідеєю для невеликого вечері або обіду. Спробуйте!

Час приготування: 30 хвилин

Час приготування: 20 хвилин

Порцій – 2

Склад:

  • Рис – 200 гр.
  • Гриби шампіньйони – 100 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 0,5 шт.
  • Часник – 2 зубчики.
  • Масло рослинне – для смаження.
  • Сіль – за смаком.
  • Спеції – за смаком.
  • Бульйон грибний – 400 мл

Процес приготування:

1. Ріпчасту цибулю подрібнюємо, а зубчики часнику натискаємо ножем цілком. Вони потрібні нам для додання аромату, наприкінці готування їх будемо витягати.

2. Обмазуємо сковороду рослинною олією і смажимо в ній підготовлені овочі. Робимо це 2-3 хвилини до появи апетитного запаху.

3. Далі сюди кладемо рис і шматочки печериць. Солимо масу і посипаємо спеціями.

4. Заливаємо продукт грибним бульйоном і тушкуємо на дуже тихому вогні 15-20 хвилин.

5. Ніжне домашнє різотто з печерицями готове до подачі. Діліть на порції і пригощайтеся!

Як приготувати домашнє різотто в мультиварці?

Поживна різотто в домашніх умовах можна приготувати за допомогою мультиварки. Частування стане відмінним рішенням для сімейного обіду в італійському стилі. Спробуйте яскравий і перевірений рецепт.

Час готування: 1 год

Час приготування: 40 хвилин

Порцій – 2

Інгредієнти:

  • Рис арборіо – 1 склянка
  • Філе куряче – 400 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Часник – 2 зубчики.
  • Бульйон курячий – 3 склянки
  • Цедра лимона – 1,5 ч. л.
  • Сік лимона – 50 мл
  • Сир пармезан – 50 гр.
  • Петрушка – 1 пучок.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Масло рослинне – 100 мл

Процес приготування:

1. Підготуємо необхідну кількість всіх інгредієнтів.

2. Куряче філе ріжемо на невеликі шматочки. Відправляємо їх у чашу мультиварки, попередньо политу олією. Смажимо 5 хвилин при температурі 160 градусів.

3. На час виймаємо курку. Смажимо в чаші, пару хвилин, подрібнену цибулю і часник. Додаємо рис і шматочки зелені.

4. Посипаємо заготівлю сіллю і заливаємо бульйоном. Готуємо під кришкою 20 хвилин.

5. Повертаємо в блюдо курку. Додаємо лимонний сік, цедру і чорний мелений перець.

6. Залишаємо продукт на 20 хвилин в режимі «Підігрів».

7. Розмішуємо готове різотто, розкладаємо по тарілках, посипаємо тертим пармезаном і подаємо до столу.

Покроковий рецепт приготування різотто з кальмарами

В різотто часто додають морепродукти. Вони відмінно поєднуються з рисом і спеціями. Спробуйте приготувати ситне і цікаве частування з додаванням кальмарів. Використовуйте простий перевірений рецепт.

Час приготування: 35 хвилин

Час приготування: 20 хвилин

Порцій – 4

Склад:

  • Рис – 400 гр.
  • Кальмари заморожені – 400 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Часник – за смаком.
  • Бульйон – 3 склянки
  • Вино біле сухе – 1 склянка
  • Зелень – за смаком.
  • Сіль – за смаком.
  • Спеції – за смаком.
  • Масло вершкове – 60 гр.
  • Масло оливкове – 80 мл
  • Сир пармезан – за смаком.

Процес приготування:

1. Відварюємо заморожені кальмари, як це зазначено на упаковці. Бульйон не виливаємо, він нам ще знадобиться.

2. Нарізаємо готовий продукт кільцями або соломкою.

3. Обсмажуємо в оливковій олії і вершковому маслі цибулю з часником. Після чого з’єднуємо обжарку з кальмарами і розмішуємо.

4. Продовжуємо готувати страву на слабкому вогні. Додаємо сіль і спеції.

5. Посипаємо продукти рисом і заливаємо вином. Готуємо, поки напій не випарується.

6. Далі частування заливаємо бульйоном. Тушкуємо на тихому вогні близько 20 хвилин. Посипаємо тертим пармезаном.

7. Готове різотто з кальмарами розкладаємо по тарілках, прикрашаємо зеленню і подаємо до столу.

Смачне різотто з червоною рибою в домашніх умовах

Оригінальне і смачне різотто виходить з додаванням червоної риби. Частування порадує яскравою подачею і поживністю. Відмінна ідея для невеликого домашнього вечері на двох.

Час приготування: 35 хвилин

Час приготування: 20 хвилин

Порцій – 2

Склад:

  • Рис арборіо – 150 гр.
  • Риба червона – 300 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Лимон – ¼ шт.
  • Часник – 1 зубчик
  • Сир пармезан – 50 гр.
  • Кріп – 1 пучок.
  • Масло вершкове – 30 гр.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Вино біле сухе – 150 мл
  • овочевий Бульйон – 400 мл
  • Масло оливкова – 30 мл

Процес приготування:

1. Спочатку підготуємо всі продукти. Пармезан натираємо на дрібній тертці.

2. Цибулю з часником подрібнюємо ножем.

3. Обсмажуємо нарізані овочі на сковороді з оливковою олією. Тушкуємо одну хвилину.

4. Сюди ж викладаємо рис арборіо.

5. Заливаємо продукти білим сухим вином і даємо йому повністю випаруватися.

6. Слідом вливаємо овочевий бульйон. Тушкуємо на тихому вогні 15 хвилин.

7. Опускаємо в ароматний рис шматочок вершкового масла.

8. Відрізаємо часточку лимона і витягуємо її в блюдо.

9. Тонкою соломкою розбираємо червону рибу і обсипаємо її чорним меленим перцем.

10. Подрібнюємо свіжий кріп.

11. Посипаємо заготівлю сіллю, а після, розмішуємо з червоною рибою, зеленню і пармезаном. Апетитне готове різотто. Прибирайте з плити і ставте на стіл.