Популярне блюдо італійської кухні подають у багатьох ресторанах світу і готують вдома. Основний інгредієнт різотто – рис. Він повинен вийти кремовим, що і вважають головною особливістю частування. Доповнити його можна не тільки спеціями, але і іншими продуктами, грибами, куркою, овочами, креветками і т. д. Вивчіть яскраву підбірку з 10 рецептів і вибирайте найбільш підходящий для себе.
Класичний рецепт різотто з морепродуктами
Різотто з морепродуктами – традиційне італійське блюдо. Щоб воно вийшло ніжним і смачним, будьте максимально залучені в процес. Приготування не займе багато часу, однак вимагає зосередженості.
Інгредієнти на
2 порц.
- Рис білий 150 гр. Арборіо
- Цибуля ріпчаста ½ шт.
- Часник 1 зуб.
- Креветки Тигрові 2 шт.
- Лангустини 2 шт.
- Мідії 4 шт.
- Петрушка за смаком
- Олія оливкова 120 мл
- Сіль за смаком
- Перець червоний мелений за смаком
- Біле сухе вино 120 мл
- Бульйон 350 мл. рибного
Процес приготування:
- Як приготувати різотто в домашніх умовах? Ріпчасту цибулю і петрушку дрібно нарізаємо ножем. Зубчик часнику раздавливаем.
- Нагріваємо сковороду з оливковою олією. Смажимо подрібнену цибулю до появи аромату.
- Сюди ж опускаємо зубчик часнику.
- Після того, як з’явиться характерний запах часнику, прибираємо роздавлений зубчик. Вливаємо олію і всипаємо рис. Прогріваємо його на сковороді, постійно помішуючи лопаткою.
- Доповнюємо заготівлю білим сухим вином і подрібненою зеленню.
- Викладаємо в сковороду морепродукти. Прогріваємо їх.
- Заливаємо продукти рибним бульйоном. Тушкуємо близько 5-7 хвилин.
- Посипаємо блюдо дрібною сіллю за смаком.
- Додаємо червоний мелений перець.
- З заготовки на час прибираємо морепродукти. Рис зі спеціями старанно вимішуємо. Розкладаємо різотто по тарілках, доповнюємо морепродуктів і подаємо до столу.
Різотто з куркою в домашніх умовах
Один з найбільш простих і популярних рецептів різотто в домашніх умовах – з куркою. Страва не відніме багато часу, а тільки порадує своїм смаком. Подавайте його до обіду або вечері.
Час приготування: 35 хвилин
Час приготування: 20 хвилин
Порцій – 4
Склад:
- Рис – 400 гр.
- Філе куряче – 300 гр.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Часник – за смаком.
- Сіль – за смаком.
- Сир пармезан – 80 гр.
- Масло вершкове – 50 гр.
- Масло оливкова – 60 мл
- Вино біле сухе – 200 мл
- Бульйон – 1 склянка
Процес приготування:
1. Підготуємо необхідні продукти. Філе заздалегідь розморожуємо, а пармезан дрібно натираємо.
2. На вершковому маслі і оливковій олії обсмажуємо подрібнену цибулю і зубчики часнику.
3. Сюди ж викладаємо рис.
4. Поливаємо продукти білим сухим вином. Розмішуємо і даємо напою випаруватися.
5. Вливаємо склянку бульйону. Додаємо сіль. Тушкуємо на слабкому вогні близько 15 хвилин.
6. Відправляємо в страву заздалегідь обсмажені або відварені курячі шматочки.
7. Засипаємо заготівлю пармезаном і акуратно вимішуємо.
8. Готове різотто з куркою ділимо на порції і подаємо до столу. Можна пробувати!
Покроковий рецепт приготування різотто з овочами
Поживна можна приготувати різотто з овочами. Яскраве страва порадує швидким кулінарним процесом і ніжним смаком. Подавайте до сімейного обіду, вечері або перекусу.
Час приготування: 30 хвилин
Час приготування: 15 хвилин
Порцій – 2
Склад:
- Рис – 200 гр.
- Морква – 1 шт.
- Перець болгарський – 1 шт.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Горошок зелений – 120 гр.
- Сіль – 0,5 ч. л.
- Перець чорний мелений – 0,5 ч. л.
- Вода – 1 склянка
- Масло оливкова – 100 мл
Процес приготування:
1. Підготуємо потрібні продукти. Очищаємо овочі і промиваємо.
2. Морква пропускаємо через крупну тертку.
3. Солодкий болгарський перець обробляємо на шматочки.
4. Подрібнюємо цибулю.
5. Перекладаємо підготовлені овочі в сковороду з оливковою олією. Сюди ж додаємо зелений горошок.
6. Тушкуємо продукти 5-7 хвилин, після чого посипаємо сіллю, перцем і заливаємо водою.
7. Доповнюємо овочі рисом. Готуємо страву на слабкому вогні 15 хвилин.
8. Готове різотто з овочами ділимо порційно, викладаємо на тарілки і подаємо до столу. Можна пробувати!
Як приготувати смачне різотто з креветками?
Популярний варіант домашнього різотто – з додаванням креветок. Страва порадує яскравим смаком і ароматом, а також поживними властивостями. Можна подавати до обіду або вечері.
Час приготування: 35 хвилин
Час приготування: 20 хвилин
Порцій – 4
Інгредієнти:
- Рис арборіо – 1 склянка
- Креветки – 600 гр.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Часник – 2 зубчики.
- Вино біле сухе – 1,5 ст. л.
- Бульйон рибний – 400 мл
- Сіль – за смаком.
- Спеції – за смаком.
- Сир пармезан – 40 гр.
- Зелень – за смаком.
- Масло оливкове – 2 ст. л.
Процес приготування:
1. Спочатку відварюємо креветки, як це зазначено на упаковці. Бульйон, що залишився можна використати в подальших кроках рецепта.
2. Нагріваємо сковороду і обмазуємо її оливковою олією. Тут тушкуємо протягом 1-2 хвилин подрібнену цибулю і часник.
3. Додаємо до овочів рис арборіо. Недовго смажимо його і заливаємо білим сухим вином. Готуємо до випаровування напою.
4. Заливаємо продукти рибним бульйоном, солимо, посипаємо спеціями і тушкуємо масу під кришкою близько 15 хвилин.
5. Доповнюємо готовий рис креветками, подрібненою зеленню і тертим пармезаном. Акуратно розмішуємо.
6. Ділимо готове різотто з креветками на порції і подаємо до столу. Можна пробувати!
Різотто з куркою і грибами у вершковому соусі
Ніжне різотто з куркою і грибами – відмінна ідея для вашого сімейного столу. Порадуйте близьких поживним і смачним частуванням з італійськими коренями, яке легко зможете освоїти в домашніх умовах.
Час готування: 1 год
Час приготування: 30 хвилин
Порцій – 2
Склад:
- Рис – 200 гр.
- Гриби – 150 гр.
- Філе куряче – 200 гр.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Селера – 10 гр.
- Зелень – за смаком.
- Вершки – 70 мл
- Масло вершкове – 30 гр.
- Масло рослинне – 20 мл
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Вода – 2 склянки
Процес приготування:
1. Підготуємо всі продукти в потрібній кількості.
2. Дрібно нарізаємо філе куряче, також обробляємо цибулю з селерою.
3. Смажимо овочі в сковороді, обмазаної вершковим і рослинним маслом.
4. Додаємо до овочів і філе з частиною грибів. Готуємо на помірному вогні 7-10 хвилин.
5. Доповнюємо заготівлю рисом.
6. Солимо і посипаємо блюдо спеціями, заливаємо водою і тушкуємо близько 15 хвилин.
7. Окремо обсмажуємо решту грибів і з’єднуємо їх з подрібненою зеленню. Це стане в нагоді для подачі.
8. У готове блюдо вливаємо вершки. Тримаємо сковороду на вогні ще 1-2 хвилини.
9. Розкладаємо різотто по тарілках, доповнюємо окремо обсмаженими грибами з зеленню і подаємо до столу. Готово!
Різотто з сушеними білими грибами в домашніх умовах
Цікавий варіант приготування різотто – з сушеними білими грибами. Яскраве домашнє блюдо стане особливим на вашому столі. Здивуйте своїх близьких або гостей смачним частуванням.
Час готування: 1 год
Час приготування: 30 хвилин
Порцій – 4
Склад:
- Рис – 200 гр.
- Гриби білі сушені – 60 гр.
- Вино біле сухе – 100 мл
- Вода – 1,5 склянки
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Часник – 3 зубчики.
- Зелень – за смаком.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Чебрець – 30 гр.
- Масло вершкове – 80 гр.
- Сир твердий – 80 гр.
- Масло рослинне – для смаження.
Процес приготування:
1. Заздалегідь вимочуємо білі сушені гриби в холодній воді.
2. Після вимочування, інгредієнт відварюємо в окропі двічі по 20 хвилин.
3. Далі підготуємо інші інгредієнти. Овочі очищаємо від лушпиння, твердий сир натираємо на тертці.
4. Відварені сушені гриби відкидаємо на сито і даємо їм охолонути.
5. Нарізаємо продукт більш дрібними шматочками.
6. Підрум’янюємо їх в сковороді.
7. Дрібно нарізаємо цибулю з часником.
8. Овочі обсмажуємо окремо на рослинному маслі і на частини вершкового масла.
9. Додаємо сюди рис.
10. Вимішуємо вміст сковороди і даємо крупі ввібрати вершкове масло.
11. Вливаємо біле сухе вино.
12. Готуємо на слабкому вогні до випаровування алкоголю.
13. Заливаємо заготівлю водою.
14. Тушкуємо блюдо близько 15-20 хвилин.
15. До готового рису приєднуємо гриби, сир, зелень, вершкове масло, сіль і спеції.
16. Акуратно розмішуємо блюдо. Готово, різотто можна розкладати по тарілках і подавати до столу.
Простий і смачний рецепт пісного різотто з печерицями
Навіть пісне різотто вийде неймовірно яскравим і поживним з додаванням печериць. Страва з особливим смаком і ароматом стане відмінною ідеєю для невеликого вечері або обіду. Спробуйте!
Час приготування: 30 хвилин
Час приготування: 20 хвилин
Порцій – 2
Склад:
- Рис – 200 гр.
- Гриби шампіньйони – 100 гр.
- Цибуля ріпчаста – 0,5 шт.
- Часник – 2 зубчики.
- Масло рослинне – для смаження.
- Сіль – за смаком.
- Спеції – за смаком.
- Бульйон грибний – 400 мл
Процес приготування:
1. Ріпчасту цибулю подрібнюємо, а зубчики часнику натискаємо ножем цілком. Вони потрібні нам для додання аромату, наприкінці готування їх будемо витягати.
2. Обмазуємо сковороду рослинною олією і смажимо в ній підготовлені овочі. Робимо це 2-3 хвилини до появи апетитного запаху.
3. Далі сюди кладемо рис і шматочки печериць. Солимо масу і посипаємо спеціями.
4. Заливаємо продукт грибним бульйоном і тушкуємо на дуже тихому вогні 15-20 хвилин.
5. Ніжне домашнє різотто з печерицями готове до подачі. Діліть на порції і пригощайтеся!
Як приготувати домашнє різотто в мультиварці?
Поживна різотто в домашніх умовах можна приготувати за допомогою мультиварки. Частування стане відмінним рішенням для сімейного обіду в італійському стилі. Спробуйте яскравий і перевірений рецепт.
Час готування: 1 год
Час приготування: 40 хвилин
Порцій – 2
Інгредієнти:
- Рис арборіо – 1 склянка
- Філе куряче – 400 гр.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Часник – 2 зубчики.
- Бульйон курячий – 3 склянки
- Цедра лимона – 1,5 ч. л.
- Сік лимона – 50 мл
- Сир пармезан – 50 гр.
- Петрушка – 1 пучок.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Масло рослинне – 100 мл
Процес приготування:
1. Підготуємо необхідну кількість всіх інгредієнтів.
2. Куряче філе ріжемо на невеликі шматочки. Відправляємо їх у чашу мультиварки, попередньо политу олією. Смажимо 5 хвилин при температурі 160 градусів.
3. На час виймаємо курку. Смажимо в чаші, пару хвилин, подрібнену цибулю і часник. Додаємо рис і шматочки зелені.
4. Посипаємо заготівлю сіллю і заливаємо бульйоном. Готуємо під кришкою 20 хвилин.
5. Повертаємо в блюдо курку. Додаємо лимонний сік, цедру і чорний мелений перець.
6. Залишаємо продукт на 20 хвилин в режимі «Підігрів».
7. Розмішуємо готове різотто, розкладаємо по тарілках, посипаємо тертим пармезаном і подаємо до столу.
Покроковий рецепт приготування різотто з кальмарами
В різотто часто додають морепродукти. Вони відмінно поєднуються з рисом і спеціями. Спробуйте приготувати ситне і цікаве частування з додаванням кальмарів. Використовуйте простий перевірений рецепт.
Час приготування: 35 хвилин
Час приготування: 20 хвилин
Порцій – 4
Склад:
- Рис – 400 гр.
- Кальмари заморожені – 400 гр.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Часник – за смаком.
- Бульйон – 3 склянки
- Вино біле сухе – 1 склянка
- Зелень – за смаком.
- Сіль – за смаком.
- Спеції – за смаком.
- Масло вершкове – 60 гр.
- Масло оливкове – 80 мл
- Сир пармезан – за смаком.
Процес приготування:
1. Відварюємо заморожені кальмари, як це зазначено на упаковці. Бульйон не виливаємо, він нам ще знадобиться.
2. Нарізаємо готовий продукт кільцями або соломкою.
3. Обсмажуємо в оливковій олії і вершковому маслі цибулю з часником. Після чого з’єднуємо обжарку з кальмарами і розмішуємо.
4. Продовжуємо готувати страву на слабкому вогні. Додаємо сіль і спеції.
5. Посипаємо продукти рисом і заливаємо вином. Готуємо, поки напій не випарується.
6. Далі частування заливаємо бульйоном. Тушкуємо на тихому вогні близько 20 хвилин. Посипаємо тертим пармезаном.
7. Готове різотто з кальмарами розкладаємо по тарілках, прикрашаємо зеленню і подаємо до столу.
Смачне різотто з червоною рибою в домашніх умовах
Оригінальне і смачне різотто виходить з додаванням червоної риби. Частування порадує яскравою подачею і поживністю. Відмінна ідея для невеликого домашнього вечері на двох.
Час приготування: 35 хвилин
Час приготування: 20 хвилин
Порцій – 2
Склад:
- Рис арборіо – 150 гр.
- Риба червона – 300 гр.
- Цибуля ріпчаста – 2 шт.
- Лимон – ¼ шт.
- Часник – 1 зубчик
- Сир пармезан – 50 гр.
- Кріп – 1 пучок.
- Масло вершкове – 30 гр.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Вино біле сухе – 150 мл
- овочевий Бульйон – 400 мл
- Масло оливкова – 30 мл
Процес приготування:
1. Спочатку підготуємо всі продукти. Пармезан натираємо на дрібній тертці.
2. Цибулю з часником подрібнюємо ножем.
3. Обсмажуємо нарізані овочі на сковороді з оливковою олією. Тушкуємо одну хвилину.
4. Сюди ж викладаємо рис арборіо.
5. Заливаємо продукти білим сухим вином і даємо йому повністю випаруватися.
6. Слідом вливаємо овочевий бульйон. Тушкуємо на тихому вогні 15 хвилин.
7. Опускаємо в ароматний рис шматочок вершкового масла.
8. Відрізаємо часточку лимона і витягуємо її в блюдо.
9. Тонкою соломкою розбираємо червону рибу і обсипаємо її чорним меленим перцем.
10. Подрібнюємо свіжий кріп.
11. Посипаємо заготівлю сіллю, а після, розмішуємо з червоною рибою, зеленню і пармезаном. Апетитне готове різотто. Прибирайте з плити і ставте на стіл.