Узбецький плов – 10 рецептів приготування з покроковими фото

Узбецький плов – це самий смачний варіант пловів, що визнається багатьма. Для його приготування важливо слідувати обраному рецептом з урахуванням тонкощів і особливостей готування. Справжній узбецький плов готується на основі семи інгредієнтів: м’яса, цибулі, моркви, жиру, солі, води і рису. Інші інгредієнти: часник, барбарис і набір спецій, вважаються додатковими. На смак плову впливає і спосіб готування, і спеціальний посуд.

Справжній узбецький плов в казані на плиті

найпопулярніший вид узбецького плову – це приготування його в казані. В цьому посуді всі інгредієнти прогріваються і взаємно просочуються ароматами і смаками рівномірно, і текстура у них виходить правильною. Для плову вибирають баранину або яловичину і довгозернистий рис. М’ясо, рис і моркву беруть в рівних кількостях.

Інгредієнти на
10 порц.

  • Рис довгозерний 1 кг
  • Баранина 1 кг
  • Морква 1 кг
  • Цибуля ріпчаста 4 шт.
  • Часник 2 головки
  • Олія рослинна 300 мл
  • Барбарис 1 ст. л.
  • Зіра для плову 1 ст. л.
  • Коріандр 1 ч. л.
  • Перець чилі за смаком
  • Сіль за смаком

Процес приготування:

  1. Узбецький плов готується дуже легко. В окремому посуді кілька разів промийте холодною водою рис, щоб остання вода була прозорою.
  2. Промийте і обсушіть серветкою баранину без кісточки. Потім м’ясо поріжте невеликими кубиками. Цибулю почистіть і три цибулини нашаткуйте тонкими чверть кільцями. Моркву нашаткуйте соломкою. Головки часнику очистіть від зовнішньої лушпиння.
  3. У казан налити олію і накалите його, щоб з’явився легкий димок. У маслі обсмажте до рум’яного кольору, цілу очищену цибулину, і потім видаліть її.
  4. Тепер приготуйте казан для узбецького плову. У розігріте масло перекладіть нашатковану цибулю і обсмажте при помішуванні протягом 5-7 хвилин, щоб він став у колір темно-золотистим, але не підгорів.
  5. Потім до смаженій луку перекладіть шматочки баранини і їх обсмажте протягом 10-15 хвилин, щоб шматочки стали рум’яними з усіх боків. Смажте всі на великому вогні.
  6. Далі у казан перекладіть нашатковану моркву і посмажте її протягом 3 хвилин, не перемішуючи. Через три хвилини всі інгредієнти лопаткою перемішайте і готуйте зірвак ще протягом 10 хвилин. Коріандр і зіру розітріть в долонях або в ступі і насипте цю суміш в казан. Додайте сушений барбарис і сіль за смаком.
  7. Обсмажте м’ясо з овочами і спеціями, поки морква стане м’якою. Потім в казан налити киплячу воду на 2 см вище рівня м’яса і тушкуйте зірвак вже на маленькому вогні протягом 1 години. Можете додати в казан по своєму смаку гострий перець.
  8. За годину укладіть рівним шаром поверх зірвака промитий рис. Потім збільште вогонь до максимального і через шумівку або по стінці казана налийте окріп. Рівень води повинен бути на 3 см вище шару рису.
  9. Коли рис вбере всю рідину, втисніть в нього (тільки до половини) дві головки часнику, зробіть вогонь мінімальним і тушкуйте плов під закритою кришкою.
  10. За 10 хвилин постукайте по стінці казана шумівкою, і якщо звук буде глухим, то в плові зробіть паличкою проколи до дна казана для видалення через них пара.
  11. Потім поверх рису покладіть плоску тарілку, і закрийте казан кришкою. Готуйте плов ще 20-30 хвилин на маленькому вогні. Потім головки часнику видаліть, плов перемішайте і зніміть пробу. Узбецький плов в казані готовий. Можете подавати до столу.

Вдалих і смачних страв!

Правильний узбецький плов в казані на вогнищі

За твердженням узбеків, самий правильний і справжній плов можна приготувати тільки на багатті і в казані. Для плову важливо підтримувати постійну температуру, тому дрова рубають невеликого розміру, щоб підтримувати однаковий вогонь. У казана стінки повинні бути товщиною не менше 6 мм Готується плов з баранини з додаванням курдючного жиру. Рис береться довгозернистий: «Девзир» або «Басматі».

Час готування: 2 години.

Час приготування: 1ч.30хв.

Порції: 10.

Склад:

  • Рис «Басматі» – 1 кг
  • Баранина молода без кісточки – 1.5 кг
  • баранячий Курдюк – 200 гр.
  • Морква – 1 кг
  • Цибуля – 7 шт.
  • Часник – 1.5 головки.
  • Барбарис сушений – 1 ч. л.
  • Зіра – 1 ч. л.
  • Сіль – 2 ст. л.

Процес приготування:

1. Баранячий курдюк наріжте середніми шматочками.

2. Морква почистіть, промийте і ножем нарубаєте на великі шматочки будь-якої форми.

3. Баранину промийте, обсушіть серветкою, видалите сухожилля і м’ясо наріжте невеликими поздовжніми шматочками.

4. Почистіть цибулини і наріжте їх великими півкільцями.

5. На сильному вогні багаття розігрійте казан, перекладіть в нього нарізану курдюк і обсмажте до коричневого кольору. Потім шматочки з казана видаліть.

6. В гарячий жир перекладіть нашатковану цибулю і обсмажте його при періодичному помішуванні до золотистого кольору.

7. Шматочки баранини перекладіть до смаженій луку, і готуйте їх на великому вогні до напівготовності.

8. Поки готується баранина, кілька разів промийте холодною водою рис і залиште його у вже прозорій воді на 7 хвилин.

9. До обсмаженої баранині перекладіть в казан нарізану моркву і смажте її з м’ясом ще протягом 20 хвилин.

10. Потім поверх м’яса з морквою рівним шаром викладіть приготований рис, злив з нього воду.

11. Потім через шумівку або по стінці налийте в казан чисту воду, щоб вона покрила рис повністю.

12. Насипте в казан сіль і розім’яту в долонях зіру.

13. Закрийте Казан кришкою і тушкуйте плов на великому вогні багаття, поки він не стане густим.

14. Потім рис помістіть в середину головку часнику і по краях застроміть очищені зубки. Плов посипте сушеним барбарисом. Зменшіть вогонь багаття і тушкуйте плов ще 15 хвилин під закритою кришкою. Потім часник видалити, плов ложкою перемішайте, зніміть пробу і можете розкладати по тарілках.

Приємного апетиту!

Як приготувати плов з свинини?

Гідним уваги і відмінним стравою буде плов з свинини, приготований за рецептом традиційного узбецького плову. Свинина швидше готується і для нас смачніше баранини. Беремо м’ясо з невеликими прошарками жиру, спеціальну приправу для плову, довгозернистий рис і готуємо в казані на плиті.

Час готування: 1 година 30 хвилин.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 6.

Інгредієнти:

  • Рис довгозернистий – 2 склянки
  • Свинина 0.5 кг
  • Морква – 1 шт.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Часник – 1 головка.
  • Приправа для плову – 1 ст. л.
  • Масло рослинне – 2 ст. л.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

1. М’ясо промийте під проточною водою, обсушіть серветкою і наріжте середніми шматочками. Добре накалите в казані рослинне масло і перекладіть в нього шматочки м’яса.

2. На великому вогні обсмажте м’ясо з усіх боків до рум’яного кольору, щоб скоринка не дала піти соку, і м’ясо залишилося соковитим і м’яким.

3. Поки свинина смажиться, почистіть і промийте цибулину і моркву. Їх також обсушіть серветкою і моркву нашаткуйте тонкою соломкою, а цибулю – чверть кільцями. Потім овочеву нарізку перекладіть до смаженій м’ясу, перемішайте і смажте овочі протягом 5 хвилин.

4. Далі обсмажені інгредієнти залийте гарячою водою, щоб вона покрила їх повністю, насипте приправу для плову і додайте сіль за смаком. Покладіть в казан очищену від зовнішньої лушпиння головку часнику. Це у нас буде казан для плову. Закрийте Казан кришкою і тушкуйте зірвак на мінімальному вогні протягом 40 хвилин, щоб м’ясо стало м’яким.

5. Рис для плову кілька разів промийте холодною водою і потім його рівним шаром укладіть поверх приготованого зірвака.

6. Тонким струменем по стінці казана або через друшляк налийте до плову гарячу воду на 1,5 см (один палець) вище рівня рису. На великому вогні плов доведіть до кипіння.

7. Потім закрийте казан кришкою і готуйте плов на невеликому вогні ще 20-30 хвилин. За цей час рис вбере всю воду і стане розсипчастим.

8. Узбецький плов зі свининою готовий. Дайте йому 15-20 хвилин настоятися під кришкою, потім перемішайте, зніміть пробу і можете подавати до столу.

Приємного апетиту!

Узбецький плов з яловичини — класичний рецепт

Плов має міцне місце на столі в багатьох сім’ях, але не всі люблять і можуть, є баранину як основний інгредієнт класичного узбецького плову. У цьому рецепті вам пропонується приготувати це блюдо з яловичиною, яка нежирна і при тривалому томлінні виходить ніжною. Готувати такий плов бажано тільки в казані. З спецій обов’язкові зіра і барбарис, які створюють неповторний аромат узбецького плову.

Час готування: 2 години 20 хвилин.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 10.

Склад:

  • Рис «Басматі» – 1 кг
  • Яловичина 1.5 кг
  • Морква – 500 гр.
  • Цибуля – 500 гр.
  • Масло рослинне – 250 мл
  • Барбарис – ½ ч. л.
  • Зіра – 1 ч. л.
  • Часник – 1 головка.
  • Перець гострий – 1 шт.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Коріандр – за смаком.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

1. Рис «Басматі» (його вважають кращим сортом для плову) кілька разів промийте, потім залийте холодною водою, залиште на деякий час і займіться м’ясом.

2. Шматок яловичини, краще з шийної частини або грудинки, промийте, обсушіть серветкою і наріжте невеликими шматочками. На великий вогонь поставте казан, налийте в нього рослинне масло і доведіть до кипіння. Нагрівання масла можете визначити шматочком цибулі – закипевшее навколо нього масло готове до смаження.

3. У кипляче масло порційно, не все відразу, перекладіть нарізану яловичину.

4. На великому вогні обсмажте шматочки м’яса до рум’яної скоринки.

5. Поки яловичина смажиться, почистіть і промийте овочі. Цибулю наріжте чверть кільцями.

6. Моркву наріжте тонкою соломкою, тільки не дуже дрібно, адже вона повинна зберегтися в плові шматочками.

7. До обсмаженої яловичині перекладіть цибулю і смажте його до рум’яного кольору.

8. Потім перекладіть в казан морквяну соломку, насипте за своїм смаком сіль і додайте всі зазначені в рецепті спеції (зіру, барбарис, коріандр і чорний перець).

9. Потім покладіть в казан очищену від зовнішньої лушпиння головку часнику і стручок гострого перцю. Потім налийте в казан гарячу воду, щоб вона повністю покрила м’ясо з овочами. Після закипання води зробіть мінімальний вогонь, казан накрийте кришкою і тушкуйте казан (обсмажене м’ясо з овочами) протягом однієї години.

10. За цей час ваш намочений рис вбере частина рідини і набубнявіє. З нього злийте залишки рідини.

11. За годину гасіння яловичина стане м’якою. Видаліть з казана часник і стручок перцю. Поверх зірвака рівним шаром укладіть підготовлений рис і його трохи посипте сіллю. Потім акуратно і тонким струменем по стінці казана налийте гарячу воду на 1 палець вище рівня рису. Вже на великому вогні плов доведіть до кипіння.

12. Вогонь зробіть мінімальним, кришкою казан не закривайте. Тушкуйте плов, поки рис не вбере майже всю воду. Трохи рідини має на дні казана залишитися. Після чого закрийте плов кришкою і тушкуйте 20 хвилин.

13. Після закінчення цього часу лопаткою плов перемішайте, зніміть пробу і дайте йому 20 хвилин настоятися під закритою кришкою.

14. Узбецький плов з яловичиною готовий. Можете викладати на красиве блюдо і подавати до столу.

Приємного апетиту!

Справжній узбецький плов з баранини

Запорукою смачного плову в узбецьких традиціях, безсумнівно, є спеції (зіра, барбарис), однакова кількість м’яса, рису і моркви, а також приготування плову в казані. Готуємо плов з бараниною і рис беремо довгозернистий. Овочі нарізаємо крупно, щоб їх смак не загубився в готовому блюді. Баранину можна використовувати, як свіжу, так і заморожену.

Час готування: 2 години 20 хвилин.

Час приготуванняя: 20 хвилин.

Порції: 6.

Інгредієнти:

  • Рис довгозернистий – 2 склянки
  • Баранина без кісточки – 0.5 кг
  • Морква – 4 шт.
  • Цибуля великий – 2 шт.
  • Вода – 4 склянки
  • Масло рослинне – ½ склянки
  • Зіра – 1 ст. л.
  • Часник – 1 головка.
  • Барбарис – 1 ст. л.
  • Паприка – 1 ст. л.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

1. Шматок свіжої або заздалегідь розмороженої баранини промийте холодною водою, насухо витріть серветкою і наріжте середніми шматочками.

2. Почистіть цибулини і наріжте півкільцями.

3. Морква почистіть, промийте і наріжте середніми брусочками. Для плову моркву на тертці не подрібнюють.

4. У казані накалите рослинне масло, і готовність його до смаження перевірте, поклавши в олія шматочок цибулі або м’яса. Гаряче масло повинно зашипеть навколо шматочка. У казан перекладіть шматочки баранини і на максимальному вогні обсмажте їх тільки до білого кольору з усіх сторін. Потім до м’яса перекладіть нашатковану цибулю.

5. Коли цибуля стане золотистою, перекладіть в казан морквяну нарізку і обсмажуйте до м’якості.

6. Потім до обсмаженою інгредієнтами покладіть очищену від зовнішньої лушпиння головку часнику і налийте три склянки гарячої води. Після закипання варіть зірвак на мінімальному вогні під закритою кришкою протягом 40 хвилин.

7. Не менше 6 разів промийте рис для плову. В зірвак насипте зазначені в рецепті спеції: барбарис і зіру, паприку. Солі додайте трохи більше, ніж за вашим смаком, так як її забере рис. Зірвак зі спеціями і сіллю перемішайте і викладіть поверх його рівним шаром підготовлений рис. Потім акуратно і тонким струменем по стінці налийте в казан воду, щоб вона покрила рис на 1 палець вище його шару. На максимальному вогні доведіть плов до кипіння і готуйте, не закриваючи казан кришкою, поки рис не вбере майже всю воду. Потім закрийте кришку і тушкуйте плов на невеликому вогні протягом 25 хвилин, що зробить рис розсипчастим.

8. Готовий плов з бараниною перемішайте, зніміть пробу і можете подавати до столу.

Приємного апетиту!

Плов з куркою в домашніх умовах

Хорошим варіантом для сімейного вечері буде узбецький плов з куркою, адже це м’ясо доступно і його люблять багато, та й птах готується швидше м’яса. Для плову вибирають стегнову частину курки, щоб шматочки зберегли форму в готовому блюді. Співвідношення основних продуктів і порядок закладки залишаються як у традиційному плові. На основі добре обсмаженого м’яса з овочами гаситься казан і потім до нього додається довгозернистий рис.

Час готування: 2 години.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 4.

Склад:

  • Рис довгозернистий – 400 гр.
  • Філе курячого стегна – 500 гр.
  • Морква – 3 шт.
  • Цибуля – 3 шт.
  • Вода – 4 склянки
  • Масло рослинне – ½ склянки
  • Часник – 1 головка.
  • Паприка – 1 ст. л.
  • Коріандр мелений – 1 ч. л.
  • Перець пекучий – за смаком.
  • Перець червоний мелений – 1 ст. л.
  • Перець чорний мелений – за смаком
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

1. У курячого стегна видаліть кісточки або візьміть готове філе. М’ясо промийте, обсушіть серветкою і наріжте середніми шматочками.

2. Почистіть цибулини і наріжте їх невеликим кубиком.

3. Морква почистіть, промийте і наріжте пластинками, тільки не подрібнюйте на тертці.

4. Казан для плову можна готувати на сковорідці, адже гасити його не треба. Добре розігрійте рослинну олію і в ньому на великому вогні обсмажте до рум’яної скоринки шматочки стегна.

5. Потім до смаженій м’ясу перекладіть овочеву нарізку, насипте зазначені в рецепті спеції (перець, паприку і коріандр), сіль за смаком, перемішайте і обсмажуйте, щоб овочі стали рум’яного кольору.

6. Потім казан перекладіть в казан. Поверх його рівним шаром укладіть добре промитий довгозернистий рис. Казан помістіть на великий вогонь.

7. Рис застроміть очищену від зовнішньої лушпиння головку часнику і покладіть стручок гострого перцю. Потім тонким струменем і по стінці казана налийте холодну воду. Плов вже перемішувати не треба. Готуйте його під закритою кришкою на середньому вогні протягом 30-40 хвилин. Потім вимкніть вогонь. Казан укутайте махровим рушником і дайте півгодини настоятися, що зробить рис дуже розсипчастим. Потім плов перемішайте, зніміть пробу і можете подавати до столу.

Приємного апетиту!

Покроковий рецепт приготування плову з нутом

Варіантом буде приготування узбецького плову його з нутом. Цей горох надає плову особливу насиченість смаку, додаткову текстуру і робить страву смачною і ситною. Нут заздалегідь замочують на кілька годин у холодній воді на годину замочують рис. М’ясо для плову вибирають по своєму смаку. Спеції додають ті ж, що і для класичного плову.

Час готування: 2 години.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 2.

Склад:

  • Рис довгозернистий – 250 гр.
  • М’ясо – 200 гр.
  • Морква – 100 гр.
  • Нут – 50 гр.
  • Цибуля – 150 гр.
  • Вода – 4 склянки
  • Масло рослинне – 75 мл
  • Зіра – 0.5 ч. л.
  • Барбарис сушений чорний – 0.5 ст. л.
  • Куркума – 0.5 ч. л.
  • Коріандр мелений – 0.5 ст. л.
  • Перець червоний мелений – за смаком.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

1. Заздалегідь замочити на 4 години у холодній воді нут в співвідношенні 1:6. За цей час він значно збільшиться в об’ємі. За 1,5 години до початку готування промийте кілька разів рис будь-якого пловного сорту (такий рис добре вбирає воду і зберігає форму при готуванні) і залийте його холодною водою. Після замочування рис придбає перламутровий колір.

2. Перед початком готування моркву і цибулю почистіть і промийте. Потім їх наріжте невеликими шматочками. М’ясо промийте, обсушіть серветкою і також наріжте шматочками. У казані добре накалите рослинне масло до появи сизого диму. В ньому протягом 5 хвилин обсмажте до рум’яної скоринки шматочки м’яса.

3. Потім до м’яса перекладіть нарізану цибулю і смажте 5 хвилин до золотистого кольору, помішуючи.

4. Потім перекладіть в казан нарізану моркву і посмажте її ще 10 хвилин. Потім із замоченого нуту злийте воду і пересипте горох в казан. Слідом за нутом насипте всі зазначені в рецепті спеції і сіль трохи більше, ніж за вашим смаком.

5. Ці інгредієнти перемішайте і залийте холодною водою на 1 см вище їх рівня. На великому вогні доведіть бульйон до кипіння, потім вогонь зробіть мінімальним і тушкуйте зірвак протягом 20 хвилин, не закриваючи кришку.

6. Потім злийте з замоченого рису воду і перекладіть його рівним шаром поверх зірвака.

7. Тепер тонким струменем налийте в казан гарячу воду з чайника, щоб її рівень був вище рису на 1 див. Готуйте плов на великому вогні і з відкритою кришкою, поки вода майже повністю не випарується, трохи її повинно залишитися на дні казана. Рис під час готування не перемішуйте.

8. Потім, після випарювання води, вогонь зменшіть, рис лопаткою зберіть в гору, в середині зробіть до самого дна поглиблення для виходу пари. Закрийте Казан і томіть плов ще 10 хвилин. Якщо рис ще не готовий, то ловлення на маленькому вогні продовжите.

9. Готовий узбецький плов з нутом акуратно перемішайте, зніміть пробу і гарячим подайте до столу.

Приємного апетиту!

Як правильно приготувати узбецький плов в мультиварці?

Узбецький плов в мультиварці вважається міським варіантом приготування цієї страви, але має і переваги перед казаном – рис в мультиварці більш розсипчастий і м’ясо ніжне. Інгредієнти та їх співвідношення для плову такі ж, як і для традиційного узбецького в казані. Готуємо плов з бараниною.

Час готування: 1 година 30 хвилин.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 6.

Склад:

  • Рис довгозернистий – 2 склянки
  • Баранина – 500 гр.
  • Морква – 3 шт.
  • Цибуля – 2 шт.
  • Часник – 4 зубки.
  • Зіра – 1 ст. л.
  • Барбарис сушений чорний – 1 ст. л.
  • Перець чорний мелений – за смаком
  • Сіль – за смаком.

Процес приготованийія:

1. Шматок баранини для плову промити холодною водою, серветкою видаліть зайву вологу і потім м’ясо наріжте середніми і однаковими у розмірі шматочками.

2. Очищені цибулини нашаткуйте тонкими підлозі кільцями.

3. Очищену і промиту моркву нашаткуйте соломкою.

4. У мультичаше на програмі «Смаження» обсмажте до рум’яного кольору шматочки баранини.

5. Потім до смаженій м’ясу перекладіть нашатковану цибулю і перемішати лопаткою.

6. Поверх цибулі викладіть морквяну соломку. Обсмажуйте овочі до золотистого кольору. Якщо м’ясо у вас нежирне, то в чашу налийте трохи олії. До обсмажених інгредієнтів насипте за своїм смаком сіль і додайте зазначені в рецепті спеції.

7. Не менше п’яти разів промийте холодною водою рис для плову.

8. Потім промитий рис викладіть поверх зірвака рівним шаром. Тонким струменем по стінці мультичаши, щоб не порушити шар рису, налийте 3,2 склянки гарячої води. Рис застроміть часникові зубки. Закрийте кришку приладу і увімкніть програму «Плов» на час за замовчуванням. Після сигналу про завершення програми залиште плов на 20 хвилин в режимі «Підігрів». Потім відкрийте кришку, і плов лопаткою перемішайте. Блюдо готове. Можете знімати пробу і подавати до столу.

Приємного апетиту!

Простий і смачний рецепт узбецького плову з родзинками

Плов з родзинками називають «Бухарським» і готують його особливі майстри і для багатого святкового столу. У цьому рецепті вам пропонується більш простий варіант такого плову, який більше підходить для домашнього столу. М’ясо для плову підходить будь-яке, по смаковим уподобанням, а в цьому рецепті готуємо з куркою. Родзинки (краще всього кишмиш) надає плову солодкі нотки, особливий смак і аромат. Плов готується за принципом узбецького – обсмажується м’ясо з цибулею і морквою, і потім до цього зирваку додається довгозернистий рис.

Час готування: 1 година 30 хвилин.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 4.

Склад:

  • Рис довгозернистий – 2 склянки
  • Куряче філе – 400 гр.
  • Ізюм – 0.3 ст.
  • Морква – 1 шт.
  • Цибуля – 2 шт.
  • Часник – 3 зубки.
  • Масло рослинне – 1 ст. л.
  • Масло вершкове – 1 ст. л.
  • Спеції для плову – за смаком.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

1. Грудку курки промийте холодною водою, обсушити серветкою і наріжте невеликими кубиками. Обсмажте м’ясо на сковорідці на розігрітому вершковому маслі, щоб воно стало світлим.

2. Почистіть і промийте цибулю і моркву. Потім моркву нашаткуйте соломкою, а цибулю – невеликими кубиками.

3. Овочеву нарізку перекладіть до м’яса і смажте, періодично перемішуючи, до прозорості лука і м’якості моркви.

4. В окремому посуді ізюм залийте гарячою водою і дайте йому трохи набрякнути.

5. Кілька разів промийте холодною водою рис для плову. Потім перекладіть в інший посуд, додайте замочений ізюм і столову ложку рослинної олії. Все перемішайте і залиште на 30 хвилин. Це можете зробити раніше, до початку готування.

6. Потім рис з родзинками укладіть рівним шаром поверх обсмаженої курки.

7. Рис посипте сіллю і приправою для плову по своєму смаку. Додайте дрібно подрібнені зубки часнику.

8. Потім налийте в сковорідку гарячу воду, щоб вона покрила рис на 1 см вище. Готуйте плов на маленькому вогні і під закритою кришкою протягом 20 хвилин від початку кипіння.

9. Потім вимкніть вогонь. Сковорідку укутайте на півгодини махровим рушником. За цей час рис придбає особливу розсипчастість.

10. Узбецький плов з родзинками готовий. Його перемішайте, зніміть пробу і можете подавати до столу.

Приємного апетиту!

Класичний плов з айвою в домашніх умовах

Як варіант з багатьох рецептів узбецького плову, вам пропонується приготувати його з айвою. Цей південний фрукт додають в плов тільки для додання страві особливого ніжного аромату і пікантною кислинки, та й сама айва стає дивного смаку. Інгредієнти і порядок закладання їх такі ж, як у традиційного узбецького плову, тільки цибулю і моркву в такий плов не кладемо. Готуємо плов з яловичини, хоча м’ясо може бути будь-яким.

Час готування: 2 години.

Час приготування: 30 хвилин.

Порції: 4.

Склад:

  • Рис для плову – 200 гр.
  • Айва – 1 шт.
  • Яловичина – 400 гр.
  • Сало свиняче – 15 гр.
  • Часник – 1.5 головки.
  • Куркума – 1 ст. л.
  • Масло оливкове – 1 ст. л.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

1. Для плову вибираємо зрілу айву з жовтою шкіркою. Її промиваємо губкою, щоб видалити пушок з поверхні. Потім айву ріжемо навпіл, видаляємо насіння з коробочкою і нарізаємо фрукт невеликими шматочками.

2. Зубки половини головки часнику очищаємо від лушпиння і подрібнюємо ножем.

3. Маленькими кубиками нарізаємо шматочок свинячого сала. Ставимо на великий вогонь казан і розтоплюємо в нього нарізане сало. Потім кладемо в казан нарізаний часник і протягом хвилини його обсмажуємо. До часнику кладемо шматочки айви і смажимо їх до рум’яного кольору з усіх сторін.

4. Потім шумівкою перекладаємо обсмажену з часником айву на окрему тарілку.

5. Залишився жир кладемо нарізану середніми шматочками яловичину і смажимо її також на великому вогні не менше 10 хвилин до рум’яної скоринки.

6. Потім в казан до м’яса перекладаємо обсмажену айву, заливаємо все водою, щоб вона покрила ці інгредієнти тільки наполовину, і тушкуємо на маленькому вогні протягом години, поки яловичина не стане м’якою.

7. Коли яловичина стане м’якою, кладемо до неї очищену від зовнішньої лушпиння головку часнику і заливаємо гарячою водою повністю.

8. Після закипання бульйону, поверх м’яса з айвою, рівним шаром викладаємо промитий рис. Потім плов солимо по своєму смаку. Через 5 хвилин від початку кипіння, додаємо в плов ложку куркуми. Готуємо плов з рисом на максимальному вогні, не закриваючи казан кришкою. Гарячу воду періодично в казан доливаємо, щоб постійно рис був покритий. Через 15-20 хвилин пробуємо рис на готовність, і якщо рис став м’яким, робимо невеликий вогонь і даємо воді повністю википіти.

9. Потім плов акуратно перемішуємо, знімаємо пробу і розкладаємо в порційні тарілки. Перед подачею поливаємо плов оливковою олією.

Приємного апетиту!