Чанахи – 8 рецептів приготування чанахи по-грузинськи

Чанахи – м’ясне блюдо з прекрасним смаком і ароматом. Для його приготування краще всього використовувати баранину або яловичину, страва виходить дуже ситним і відмінно підходить для сімейних обідів. Ми підібрали для вас 8 різноманітних рецептів чанахи.

Класичний рецепт приготування чанахи в домашніх умовах

Грузинське спекотне, яке можна подати на обід або вечерю. До складу чанахи входить м’ясо і сезонні овочі. Інгредієнти складаються шарами і запікаються з великою кількістю ароматних спецій.

Інгредієнти на
2 порц.

  • Яловичина 200 гр.
  • Вода 2 л
  • Картопля 150 гр.
  • Баклажан 150 гр.
  • Помідор 100 гр.
  • Цибуля ріпчаста 100 гр.
  • Кінза 6 гр.
  • Петрушка 6 гр.
  • Приправа «Хмелі-Сунелі» 4 гр.
  • Сіль за смаком
  • Перець червоний мелений за смаком
  • Перець чорний горошок 2 шт.
  • Масло рослинне для смаження

Процес приготування:

  1. Як приготувати грузинське блюдо чанахи за класичним рецептом? М’ясо помийте і наріжте кубиками.
  2. Цибулю очистіть від лушпиння і дрібно наріжте. Помідори і баклажани помийте і наріжте кубиками. Зелень дрібно порубаєте ножем.
  3. Картопля очистіть, помийте і наріжте кубиками. Обсмажте картоплю на рослинному маслі до рівномірної золотистої скоринки. Після картоплі окремо обсмажте цибулю і баклажани. В останню чергу обсмажте на сильному вогні м’ясо.
  4. У горщики складіть шарами м’ясо, баклажани, картоплю, цибулю і помідори.
  5. Всипте сіль і спеції, влийте воду. Накрийте горщики фольгою і поставте в духовку, розігріту до 180 градусів на 1 годину.
  6. Чанахи по-грузинськи подавайте, посипавши свіжою зеленню.

Приємного апетиту!

Справжній чанахи по-грузинськи в горщиках в духовці

Багато хто любить готувати чанахи в горщиках. Тому що цей спосіб простий і страва виходить смачним, соковитим і ароматним. До того ж подавати чанахи можна прямо в горщиках, що завжди цікаво виглядає на столі.

Час готування: 110 хв

Час приготування: 50 хв.

Порцій: 2-3.

Склад:

  • Яловичина – 250 гр.
  • Картопля – 2 шт.
  • Баклажани – 0,5-1 шт.
  • Помідори – 3 шт.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Морквина – 1 шт.
  • Перець болгарський – 1 шт.
  • Паприка – 1 ч. л.
  • Зелень – за смаком.
  • Сіль –за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

1. М’ясо помийте, наріжте і обсмажте на сильному вогні до рум’яної скоринки. Перекладіть м’ясо в горщик.

2. Баклажани промийте, наріжте і обсмажте на мінімальній кількості олії.

3. Моркву очистіть, помийте і наріжте кружечками. Обсмажте моркву на рослинному маслі.

4. Картоплю почистіть, помийте, наріжте кубиками і смажте на олії 2-3 хвилини.

5. Цибулю очистіть від лушпиння наріжте півкільцями. Перекладіть цибулю до м’яса, посоліть і приправте за смаком.

6. Далі покладіть шар з моркви і баклажанів. Потім шар картоплі. Зверху всипте необхідну кількість солі і спецій.

7. Зверху покладіть нарізаний болгарський перець і помідори.

8. Влийте 100-150 грам води або м’ясного бульйону. Накрийте горщик кришкою або фольгою. Запікайте в духовці при 180 градусах 40-60 хвилин. Подавайте чанахи в гарячому вигляді зі свіжою зеленню.

Приємного апетиту!

Як приготувати чанахи в каструлі на плиті в домашніх умовах?

По суті чанахи – це тушковану з овочами м’ясо. Якщо у вас немає на кухні ні казана, не глиняних горщиків, то для приготування чанахи можна скористатися звичайною каструлею.

Час готування: 150 хв.

Час приготування: 30 хв.

Порцій: 4-5.

Склад:

  • Баранина – 900 гр.
  • Картопля – 1500 гр.
  • Баклажани – 900 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Помідор – 1 шт.
  • Кінза – 5 гр.
  • Петрушка – 5 гр.
  • Сік томатний – 350 мл
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

1. М’ясо помийте, промокніть паперовими рушниками і наріжте великими шматками. Покладіть м’ясо в каструлю.

2. Картоплю почистіть, помийте і наріжте великими кубиками. Покладіть картоплю поверх м’яса.

3. Потім викладіть шар з баклажанів. Попередньо помийте, очистіть баклажани наріжте кубиками.

4. Цибулю наріжте тонкими півкільцями, викладіть його поверх баклажанів.

5. Влийте в каструлю томатний сік, посоліть і приправте за смаком.

6. Зелень вимити і порубаєте ножем. Помідори наріжте тонкими кружечками. Викладіть шар із зелені, потім шар з помідорів.

7. Поставте каструлю на слабкий вогонь, прикрийте кришкою, але не щільно, готуйте 60 хвилин. Потім зменшіть вогонь, щільно закрийте кришкою і тушкуйте ще 1 годину.

8. Чанахи в каструлі виходить таким же ніжним, як і в горщику. Подавайте блюдо в гарячому вигляді з тонким лавашем.

Приємного апетиту!

Ароматний чанахи по-грузинськи з баранини в казані

Чанахи з баранини – поширене грузинське блюдо. Зазвичай його готують в порційних глиняних горщиках і в них ж подають. Баранина дає хороший навар і страва виходить ситним і поживним.

Час готування: 2,5 години.

Час приготування: 30 хв.

Порцій: 6-8.

Склад:

  • Баранина – 1,5 кг
  • Картопля – 0,5 кг
  • Помідори – 300 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 300 гр.
  • Баклажани – 2 шт.
  • Часник – 1 головка.
  • Кінза – 10 гр.
  • Масло вершкове – 100 гр.
  • Коріандр мелений – за смаком.
  • Зіра – за смаком.
  • Сіль –за смаком.
  • Хмелі-сунелі – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

1. М’якоть баранини помийте, промокніть паперовими рушниками і наріжте великими кубиками.

2. Картопля очистіть від шкірки, промийте і наріжте шматочками середнього розміру. Баклажани наріжте кружечками, цибулю – півкільцями.

3. У казан викладіть картоплю і цибулю, додайте сіль, зіру, мелений коріандр і хмелі-сунелі. Перемішайте овочі і викладіть на них баранину, посоліть і приправте за смаком. Поверх м’яса покладіть баклажани і вершкове масло. Закрийте казан і готуйте на середньому вогні 1 годину.

4. Приготуйте томатний соус. Помідори опустити в окріп на 1-2 хвилини, потім зніміть шкірку, дрібно наріжте або подрібніть в блендері. В томатну масу додайте подрібнений часник, сіль і перець, перемішайте.

5. Зелень вимити і дрібно порубаєте ножем.

6. У казан додайте томатний соус і зелень, перемішайте і тушкуйте чанахи ще 1 годину.

7. Готову страву подавайте в гарячому вигляді.

Приємного апетиту!

Покроковий рецепт приготування чанахи зі свининою

Ароматне м’ясну печеню на грузинський манер. Чанахи традиційно готується в глиняних горщиках з м’яса баранини або яловичини. Пропонуємо вам спробувати ще один варіант цього східного блюда зі свининою.

Час готування: 150 хв.

Час приготування: 30 хв.

Порцій: 3.

Склад:

  • Свинина – 600 гр.
  • Лу ріпчаста – 2 шт.
  • Картопля – 6 шт.
  • Баклажан – 1 шт.
  • Перець болгарський – 2 шт.
  • Помідор – 4 шт.
  • Часник – 4 зуб.
  • Масло вершкове – за смаком.
  • Сметана – за смаком.
  • Сіль – за смаком.
  • Спеції – за смаком.
  • Зелень для подачі.

Процес приготування:

1. Розкладіть В горщики вершкове масло.

2. Свинину помийте і наріжте кубиками. Покладіть м’ясо поверх масла в горщик.

3. Цибулю наріжте півкільцями, викладіть його поверх м’яса. На цибульний шар покладіть по столовій ложці сметани.

4. Далі викладіть нарізану картоплю.

5. Баклажан наріжте кубиками і також викладіть його в горщики.

6. Потім покладіть нарізаний болгарський перець і помідор. Наприкінці покладіть подрібнений часник, сіль і спеції. Влийте по 100 мілілітрів води або м’ясного бульйону.

7. Запікайте чанахи в духовці при 180 градусах 1-1,5 години. Подавайте блюдо прямо в горщиках з рубленою зеленню.

Приємного апетиту!

Простий і дуже смачний рецепт чанахи з яловичини

Чанахи з яловичини виходить не такою жирною, як з баранини. Виглядає воно досить святково і красиво, тому можна сміливо розглядати його в якості основного блюда для торжества.

Час готування: 140 хв.

Час приготування: 40 хв.

Порцій: 4.

Склад:

  • Яловичина – 600 гр.
  • Картопля – 8 шт.
  • Помідори – 4 шт.
  • Баклажани – 2 шт.
  • Часник – 6-8 зуб.
  • Масло вершкове – 80 гр.
  • Зелень для подачі.
  • Спеції – за смаком.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

1. Підготуйте всі інгредієнти за списком. Овочі помийте і очистіть.

2. М’ясо помийте, промокніть паперовими рушниками і наріжте кубиками.

3. Картопля, баклажани, помідори і цибулю також наріжте невеликими кубиками. У горщики покласти м’ясо, потім цибулю, картоплю, баклажани і помідори. Зверху покладіть по шматочку вершкового масла.

4. Додайте сіль і спеції за смаком. Влийте воду або м’ясний бульйон. Запікайте чанахи в духовці при 180 градусах 90 хвилин. Потім додайте в кожен горщик трохи подрібненого часнику і рубаною зелені, поверніть блюдо в духовку ще на 10 хвилин.

5. Потім чанахи буде повністю готове. Подавайте його на стіл прямо в горщиках в гарячому вигляді.

Приємного апетиту!

Ситний і наваристий чанахи в мультиварці в домашніх умовах

Мультиварка відмінно підходить для приготування смачного наваристого грузинської страви – чанахи. Тим більше, що готується воно досить просто, м’ясо тушкується разом з овочами та спеціями.

Час готування: 70 хв.

Час приготування: 30 хв.

Порцій: 3.

Склад:

  • Баранина – 500 гр.
  • Картопля – 500 гр.
  • Баклажан – 1 шт.
  • Морква – 2 шт.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Томати у власному соку – 400 мл
  • Часник – 3-4 зуб.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Сіль –за смаком.
  • Зелень – за смаком.

Процес приготування:

1. М’ясо наріжте кубиками і викладіть в чашу мультиварки. Посоліть і приправте його за смаком.

2. Овочі очистити. Картоплю і моркву наріжте кубиками. Цибулю дрібно нашаткуйте.

3. Подрібнені овочі перекладіть до м’яса, посоліть і приправте за смаком.

4. Баклажани очистіть від шкірки, наріжте кубиками і викладіть в миску. Часник пропустіть через прес, додати до інших інгредієнтів. Викладіть томати у власному соку, влийте трохи води.

5. Закрийте кришку мультиварки, встановіть програму «Тушкування» на 40 хвилин. Готову страву посипте рубаною зеленню і подавайте на стіл з тонким лавашем.

Приємного апетиту!

Чанахи з грибами і курячим філе в горщиках

Ще один смачний спосіб приготування чанахи по-грузинськи. Це такий полегшений варіант страви з курячим філе і грибами. Чанахи виходить неймовірно ніжним, але в теж час добре втамовує голод.

Час готування: 100 хв

Час приготування: 50 хв.

Порцій: 4-6.

Склад:

  • Філе куряче – 800 гр.
  • Картопля – 1,5 кг
  • Печериці – 500 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Перець болгарський – 1 шт.
  • Помідори – 2 шт.
  • Масло рослинне – для смаження.
  • Сир – 80 гр.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

1. Картоплю почистіть, помийте, наріжте кубиками і покладіть його на дно глиняних горщиків.

2. З ріпчастої цибулі зніміть піну і дрібно наріжте його.

3. Очищену моркву натріть на тертці.

4. Болгарський перець очистіть від насіння і перегородок, наріжте соломкою. Цибулю, моркву і перець змішайте в мисці, потім розкладіть овочеву суміш по горщикам.

5. Далі куряче філе наріжте, обсмажте на рослинному маслі і його також розкладіть по горщикам.

6. Помідори дрібно наріжте і викладіть на курячий шар.

7. Печериці наріжте скибочками, обсмажте на рослинному маслі. Викладіть гриби на шар з помідорів.

8. У кожен горщик всипте сіль і спеції, влийте по 100-200 мл води. Запікайте чанахи в духовці при 200 градусах 50 хвилин.

9. Гаряче блюдо посипте тертим сиром і рубаною зеленню і подавайте на стіл.

Приємного апетиту!