Голубці зі свіжої капусти – 10 рецептів з покроковими фото

Соковита капуста, ароматний фарш, розсипчастий рис — все це основні складові всіма відомого страви під назвою голубці. Гаряче, приготоване зі свіжої, хрусткої капусти, виходить неймовірно ніжним і ситним, а з процесом готування впорається навіть недосвідчений кулінар.

Голубці зі свіжої капусти в каструлі

Вашій увазі представляється класичний варіант приготування страви російської кухні – голубців. Багато господинь вважають, що готування цієї страви дуже кропітка, але це не так, особливо, якщо слідувати покрокового рецептом з фотографіями кожної дії.

Інгредієнти на
7 порц.

  • Капуста білоголова 1 головка
  • Фарш м’ясний 500 гр.
  • Цибуля ріпчаста 1 шт.
  • Рис білий ½ склянки
  • Томатна паста 2 ст. л.
  • Масло рослинне 70 мл
  • Спеції для фаршу за смаком
  • Сіль за смаком
  • Перець чорний мелений за смаком

Процес приготування:

  1. Як приготувати смачні голубці зі свіжої капусти? Гострим ножем акуратно вирізаємо качан.
  2. У великій каструлі кип’ятимо воду, підсолюємо її і опускаємо капусту на 2 хвилини тим місцем, де раніше вирізали «ніжку». Далі, акуратно перевертаємо качан і проварюємо ще кілька хвилин. З допомогою двох вилок відокремлюємо листки (намагаючись їх не порвати) і вже відокремлені листочки проварюємо ще близько 1-2 хвилин для м’якості. У випадку якщо ви використовуєте молоду капусту, то її варити не треба, досить обдати окропом.
  3. Цибулину очищають від лушпиння, і ріжемо на невеликі шматочки. За бажанням цибулю можна натерти на тертці.
  4. На розігріту сковороду кладемо нарізану цибулю і готуємо до прозорості. Потім до засмажки додаємо фарш і обсмажуємо до напівготовності. На цьому ж етапі додаємо до м’яса улюблені спеції, сіль і чорний мелений перець – всі інгредієнти добре перемішуємо.
  5. Рис ретельно промиваємо у воді кілька разів і відправляємо до фаршу додаємо дві ложки томатної пасти і знову розмішуємо.
  6. Повернемося до відварним капустяним листочками. У кожного аркуша необхідно зрізати зовнішню виступаючу частину (як на фото) і порвати кожен на дві рівні частини. Всі відходи і надірвані листки кладемо на дно каструлі, в якій буде готуватися голубці.
  7. Приступимо до формування заготовок. В долоню беремо один м’який лист і накладаємо одну столову ложку начинки – згортаємо в кульок.
  8. «Верхівку» голубця як би заправляємо всередину. Повторюємо маніпуляцію зі всієї капустою і м’ясною начинкою.
  9. Всі заготовки викладаємо на дно каструлі, яке застелене капустою і заливаємо двома літрами води – відправляємо на вогонь.
  10. Поверх голубців кладемо тарілку (трохи меншого діаметру, ніж каструля), а зверху ставимо вантаж. Заливаємо крутим окропом так, щоб тарілка «потопала» на кілька сантиметрів. Готуємо на повільному вогні 1 годину після закипання.
  11. Після того, як знімаємо каструлю з вогню, бажано ще дати страві настоятися близько години. До столу подаємо щедро поливши сметаною. Приємного апетиту!

Класичні голубці зі свіжої капусти в сковороді

В 21 столітті існує велика кількість варіантів приготування голубців, наприклад, з савойської або пекінської капусти, проте, на думку більшості, немає нічого краще, ніж класика. Відповідно, голубці зі свіжої капусти – це хіт багатьох господинь, адже страва доводиться дуже багатьом до душі, що й не дивно, адже овочі з м’ясом складно зіпсувати!

Час готування – 1 ч. 30 хв.

Час приготування – 40 хв.

Порції – 22-24 шт.

Інгредієнти:

  • Капуста (середня) – 1 качан.
  • Фарш яловичий – 500 гр.
  • Цибуля – 1 склянка
  • Рис (відварений) – 1 склянка
  • Вода – ¼ склянки
  • Кріп – 1 пучок.
  • Відвар від капустяного листя – 2-3 ст.
  • Паста томатна – 2 ст. л.
  • Сметана – 3 ст. л.
  • Паприка – 1 ст. л.
  • Масло рослинне – 20 мл
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

1. Вибирати капусту для приготування голубців потрібно ретельно: вибираємо не перестиглий качан, з хрусткими листям. Овоч добре промиваємо і обережно вирізаємо качан, таким чином, щоб листя легко від’єднувалися.

2. Намагаючись не порвати, відокремлюємо листки і відправляємо їх у киплячу підсолену воду на 2-3 хвилини. Після того, як все листя стануть м’якими, не виливаємо відвар, а залишаємо для гасіння.

3. В цей час займемося начинкою: у глибокому посуді з’єднуємо півкілограма яловичого фаршу, мелконарезанного і обсмажену цибулю, заздалегідь зварений рис, ¼ склянки води, подрібнений кріп, сіль і перець. Всі інгредієнти ретельно розмішуємо.

4. Приступимо до формування гарячого. Вологими руками формуємо невеличку довгасту котлетку і викладаємо на одну частину листа капусти.

5. Злегка проворачиваем начинку в листі, формуючи рулетик, а потім одну виступає стороною як би прикриваємо цей же рулетик.

6. Те ж саме робимо і з другою стороною листочка.

7. Трохи притискаючи до поверхні, прокручуємо рулет таким чином, щоб бічні сторони опинилися внизу.

8. «Докручиваем» голубчик до кінця і у нас виходить ідеально рівна заготовка. Процедуру повторюємо з усіма рештою капустяним листям і м’ясною начинкою.

9. Коли всі готові рулетики – викладаємо їх на розігріту сковороду і злегка підрум’янюємо бочки. Робимо ми це для того, щоб заготовки стали більш щільними і краще тримали форму.

10. Приготуємо соус, в якому все буде тушкуватися. Для його приготування в глибокій посуді з’єднуємо відвар капусти, томатну пасту, сметану, приправляємо за своїм смаком і гарненько перемішуємо. Голубці перекладаємо в сковорідку з високими бортами (не страшно, якщо буде два шари) і заливаємо отриманим соусом. Готуємо під кришкою півгодини після закипання на середньому полум’я.

11. Гаряче страву подаємо до столу разом зі сметаною. Приємного апетиту!

Голубці з капусти з фаршем і рисом в духовці

Цікавий спосіб приготувати улюблені голубчики – запекти їх в духовці дуже ароматне і оригінальному томатному соусі. Така страва стане окрасою будь-якого столу і моментом «розлетиться» по тарілках гостей.

Час готування – 1 ч. 25 хв.

Час приготування – 35 хв.

Порції – 6.

Інгредієнти:

  • Капуста – 1,5 кг
  • Рис – 1 склянка
  • Цибуля – 2 шт.
  • Масло рослинне – 2 ст. л.
  • Кріп сушений – 2 ч. л.
  • Фарш – 500 гр.
  • Морква – 2 шт.
  • Орегано сушений – 1 ч. л.
  • Томати у власному соку – 500 мл
  • Часник – 2 зуб.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

1. Першим ділом займемося білокачанної: гострим ножем робимо глибокі надрізи біля кочережки для того, щоб листя легше відходили.

2. Качан відправляємо в мікрохвильову пічку качаном вгору, вмикаємо максимальну потужність і на таймері встановлюємо 6-8 хвилин, в залежності від вашої печі.

3. Коли капуста розм’якшилася – виймаємо й даємо час злегка остудитися. Відокремлюємо великі красиві листочки.

4. Залишки качана знову кладемо в мікрохвильовку і ще раз прогріваємо протягом 4 хвилин.

5. Поки капустяні листочки розм’якшуються і остигають – відварюємо необхідну кількість рису до напівготовності.

6. Також для начинки нам потрібно цибуля: очищаємо дві цибулини і подрібнюємо їх. Одну обсмажуємо з перцем і кропом до прозорості, а другу залишаємо для соусу.

7. У глибокому посуді з’єднуємо всі інгредієнти для апетитною начинки: м’ясний фарш, рис і обсмажену цибулю.

8. Гарненько перемішуємо всі складові.

9. Приготуємо соус. У сковороді розігріваємо невелику кількість олії і обсмажуємо подрібнені цибуля та часник.

10. Також на плиту відправляємо натерту на крупній тертці моркву і орегано для аромату.

11. Томати у власному соку розминаємо виделкою або перебиваємо заглибним блендером для однорідності і відправляємо в сковороду до інших овочів. Тушкуємо під кришкою на повільному вогні близько 10-12 хвилин.

12. Приступимо до формування голубців. Жорстку частину капустяного листа трохи відбиваємо кулінарним молотком для розм’якшення.

13. На центр листочка викладаємо невелику котлетку з начинки.

14. Звертаємо за типом конвертика капусту з м’ясом.

15. Стирчить край намагаємося заправити в кишеньку з бічних частин для того, щоб під час гасіння голубці зберегли свою форму і не розвалилися.

16. У форму для запікання щільно один до одного викладаємо заготовки.

17. Заливаємо близько сантиметра води на дно (щоб уникнути пригорання), а зверху виливаємо ароматний соус. Закриваємо форму фольгою або кришкою і випікаємо 45-50 хвилин при температурі 180 градусів. Приємного апетиту!

Голубці зі свіжої капусти в мультиварці

Не знаєте, що приготувати на вечерю без зайвих калорій і купи брудного посуду? Ідеальний, легкий вечерю для всієї родини з найпростіших і доступних продуктів – голубці. А мультиварка ще й спростить весь рецепт готування!

Час готування – 1 ч. 10 хв.

Час приготування – 35 хв.

Порції – 5.

Склад:

  • Капуста – 1 кг
  • Фарш м’ясний – 500 гр.
  • Рис – 100 гр.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Часник – 2 зуб.
  • Томатна паста – 60 гр.
  • Бульйон м’ясний або курячий – 1 склянка
  • Томати – 1 шт.
  • Масло рослинне – 3 ст. л.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

1. Для начинки перекручуємо м’ясо через м’ясорубку.

2. Рис ретельно промиваємо і додаємо до фаршу, потім приправляємо сіллю і перцем – перемішуємо.

3. Для того щоб капуста була м’якою і легко відділялася від качана – відварюємо її в окропі по 5 хвилин з кожного боку.

4. Розм’якшену білокачанну остуджуємо і за допомогою гострого ножа вирізаємо качан.

5. Намагаючись не порвати, акуратно знімаємо листочки і обрізаємо тверду нижню частину. Якщо всередині капуста залишилася не провареної, знову варимо близько 3-5 хвилин.

6. Приступимо до складання. Вологими руками формуємо невелику котлети з фаршу і кладемо на одну сторону листочка.

7. Звертаємо в рулетик, намагаючись підбирати бічні частини до центру для того, щоб розріз був повністю прихований і голубець не розвалився при тепловій обробці.

8. Внутрішні краю капустяного листа заправляємо всередину і наша заготовка готова.

9. Формуємо таким же чином і всі листки і начинку.

10. Для ароматною засмажки натираємо моркву, а цибулю нарізаємо довільно, але тонко, часник подрібнюємо або пропускаємо через часникодавку.

11. В мультиварці встановлюємо режим «Смаження» і на рослинному маслі обсмажуємо овочі до м’якості, приблизно 5 хвилин.

12. До нарізання цибулі, часнику і моркви додаємо трохи томатної пасти.

13. Слідом за пастою, в чашу відправляємо нарізаний кубиками помідор.

14. Приправляємо пасеровані овочі перцем і сіллю і тушкуємо ще кілька хвилин.

15. Поверх засмажки викладаємо голубці.

16. Весь вміст заливаємо бульйоном (їли бульйону немає, то замінює фільтрованою водою).

17. На таймері встановлюємо 20 хвилин і включаємо програму «Гасіння».

18. Перед подачею рекомендується прикрасити подрібненим кропом і охолодженої сметаною. Приємного апетиту!

Соковиті голубці зі свіжої капусти в сметані

Для приготування смачних голубців можна використовувати не тільки білокачанну капусту, але і пекінську і навіть савойську. Савойська капуста гаситься і розм’якшується набагато швидше, ніж всі інші види цього овоча, а страва стає ще ніжніше і просто тане в роті.

Час готування – 1 ч. 55 хв.

Час приготування – 45 хв.

Порції – 3.

Склад:

  • Капуста савойська – 1 качан.
  • Фарш – 250 гр.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Рис – ½ склянки
  • Борошно – 2 ч. л.
  • Сметана – 200 мл
  • Часник – 1-2 зуб.
  • Масло рослинне – 4 ст. л.
  • Петрушка сушена – ½ ч. л.
  • Базилік сушений – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

1. Готуємо всі необхідні продукти: відміряємо потрібну кількість рису, фаршу, а овочі очищаємо від шкірки.

2. Займемося рисом. Гарненько промиваємо крупу кілька разів, до тих пір, поки вода не перестане забарвлюватися в мутно-білий колір. Відварюємо 15 хвилин після закипання під кришкою на маленькому вогні.

3. Для того, щоб з легкістю відокремити листи від качана – акуратно вирізаємо качан і поміщаємо капусту в крутий підсолений окріп і проварюємо близько 5 хвилин.

4. Цибулю і моркву довільно подрібнюємо і обсмажуємо на рослинному маслі до м’якості.

5. Для того щоб приготувати соус, в глибокій піалі з’єднуємо сметану, чорний мелений перець, сушені трави і пропущений через часникодавку часник.

6. Всі складові сметанного соусу перемішуємо до однорідності.

7. За час приготування капусти та інших інгредієнтів – рис зварився, його треба злегка остудити для того, щоб надалі не обпалити руки при формуванні заготовок.

8. Рис з’єднайте з фаршем і половиною засмажки з моркви і цибулі.

9. Підсолюємо начинку по своєму смаку і гарненько перемішуємо.

10. В решту пасерованих овочів викладаємо сметано-часникову масу і заливаємо невеликою кількістю води – заливка для голубців готова.

11. Начинка готова, займемося капустою. Акуратно знімаємо листочки капусти, намагаючись не пошкодити їх.

12. Гострим ножем зрізаємо виступаючу частину прожилки листків, так як вони і після варіння залишаються занадто твердими.

13. Для формування голубців, біля основи листочка викладаємо близько півтори столових ложок м’ясної начинки і красиво звертаємо в рулетик, загортаючи бічні частини всередину.

14. На дно каструлі, в якій страва буде тушкуватися, викладаємо кілька листів капусти (щоб нічого не пригоріло) і щільно один до одного викладаємо заготовки.

15. Заливаємо вміст посуду сметанним соусом (при необхідності можна додати воду і сіль, щоб всі голубці були покриті рідиною) і готуємо під кришкою на повільному вогні близько години.

16. За годину голубці встигають приготуватися і просочитися ніжним соусом із сметани і сухих трав. Приємного апетиту!

Ліниві голубці з капусти, рису і фаршу

Дуже простий і швидкий спосіб приготувати дуже смачні ліниві голубці без зайвих заморочок. Голубці, не загорнуті в капустяний лист, мало чим відрізняються від класичного варіанта, хіба, що своїм оригінальним зовнішнім виглядом. Найчастіше, таке страву називають «Їжачки».

Час готування – 1 ч. 45 хв.

Час приготування – 35 хв.

Порції – 4.

Склад:

  • Рис – 50 гр.
  • Вода – 250 мл
  • Цибуля – 1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Масло рослинне – 5 ст. л.
  • Капуста – 400 гр.
  • Фарш – 500 гр.
  • Яйце (круто) – 1 шт.
  • Сметана – 200 мл
  • Паста томатна – 200 гр.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

1. Для начинки нам потрібно рис, зварений до напівготовності. Для цього в підсоленій воді протягом 10-12 хвилин відварюємо крупу на повільному вогні і потім відкидаємо на дрібне сито, дозволяючи стекти надлишків вологи.

2. Для ароматної соусу готуємо овочі. Цибулю дрібно нарізаємо, а моркву натираємо на крупній тертці.

3. У глибокій сковорідці розігріваємо кілька ложок рослинного масла і відразу обсмажуємо цибулю до прозорого кольору, потім додаємо моркву і пасеруємо близько 5-7 хвилин.

4. Займемося капустою. Від качана відокремлюємо зіпсовані листя і качан, а решту дрібно шаткуємо за допомогою гострого ножа.

5. До обсмажених овочів додаємо подрібнену капусту, вливаємо 100 мл води і доводимо до кипіння. Потім, прикриваємо овочі кришкою і тушкуємо на повільному вогні приблизно півгодини.

6. Збираємо начинку. У глибокому посуді з’єднуємо півкілограма фаршу, мелконарезанное яйце, обсмажені овочі і остиглий рис. Не забуваємо приправити всі інгредієнти перцем і сіллю за смаком і перемішати.

7. При формуванні ледачих голубців, рекомендується змочити руки у воді і тільки потім приступити до формування, таким чином, котлетки вийдуть більш акуратними і симетричними.

8. У велику сковороду наливаємо масло і викладаємо заготовки. На сильному вогні обсмажуємо до утворення рум’яної скоринки.

9. Для заливки, в піалі змішуємо сметану і томатну пасту, солимо і отриманим соусом заливаємо голубчики. На мінімальному вогні тушкуємо близько 40 хвилин під кришкою. Приємного апетиту!

Як приготувати смачні голубці без рису?

Навіть при дотриманні правильного харчування, готувати голубці і тим більше їх можна їсти! Достатньо всього лише прибрати зі звичного нам списку інгредієнтів рис і свинячий фарш замінити курячим. Таке блюдо містить в собі мінімум калорій і вуглеводів.

Час готування – 2 ч. 45 хв.

Час приготування – 40 хв.

Порції – 7-10.

Склад:

  • Капуста – 1,5 кг
  • Фарш курячий – 700 гр.
  • Морква – 150 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 150 гр.
  • Сметана – 100 мл
  • Масло рослинне – 2 ст. л.
  • Вода – ½ склянки
  • Спеції – за смаком.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

1. Готуємо всі необхідні для приготування голубців продукти. З капусти, знімаємо верхні обвітрені листочки – вони нам не знадобляться.

2. Для того щоб від качана без праці можна було відокремити листи – гострим ножем вирізаємо качан.

3. Качан білокачанної пакуємо в рукав для запікання або харчову плівку.

4. Відправляємо капусту в мікрохвильову піч при повній потужності на 10-12 хвилин.

5. Після виконання всіх маніпуляцій, злегка остуджуємо капусту і насолоджуємося тим, наскільки просто відокремлюються листочки.

6. Весь качан розбираємо на листи і зрізаємо верхню частину жорсткої прожилки.

7. Для соусу і начинки подрібнюємо цибулю, а моркву натираємо на тертці.

8. В окремій глибокій ємності збираємо всі інгредієнти начинки: фарш, нарізані овочі, улюблені спеції і, звичайно ж, сіль і чорний мелений перець.

9. Ретельно перемішуємо всі складові м’ясної начинки.

10. Для формування, вологими руками формуємо невелику котлетку, кладемо її на основу листа капусти і формуємо голубець.

11. Збираємо заготовки до того моменту, поки не закінчаться підготовлені нами раніше інгредієнти.

12. На дно або каструлю мультиварки викладаємо кілька капустяних листів, а поверх щільно кладемо сирі голубці.

13. Для соусу обсмажуємо моркву і цибулю на невеликій кількості рослинного масла.

14. Сметану розводимо фільтрованою водою і виливаємо пасеровані овочі, тушкуємо ще кілька хвилин на повільному вогні.

15. Отриманим соусом заливаємо голубці і тушкуємо одну годину на повільному вогні.

16. При подачі можна полити охолодженої сметаною. Приємного апетиту!

Ніжні голубці з підливою з сметанного соусу

Готувати голубці можна по-різному, проте, зараз мова піде не про класичному рецепті. Більшість тушкують голубці в томатній пасті, адже приготувати таке гаряче страву можна і в сметані. До того ж, якщо перед гасінням голубці ще й обсмажити, то вони вийдуть хрусткими зовні і дуже ніжними всередині.

Час готування – 55 хв.

Час приготування – 25 хв.

Порції – 8-10.

Склад:

  • Капуста – 1 качан.
  • Фарш – 800 гр.
  • Рис – 200 гр.
  • Сметана – 150 мл
  • Вода – 250 мл
  • Часник – 3-5 зуб.
  • Масло рослинне – 2-3 ст. л.
  • Спеції – за смаком.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

1. Для начинки необхідно заздалегідь відварити 200 грамів рису, промити і остудити його. Після, в глибокій посуді змішуємо фарш, рис, улюблені спеції, сіль і перець за смаком – ретельно перемішати.

2. При взаємодії з капустою, насамперед вирізаємо качан і акуратно відокремлюємо листочки від качана. Цілі аркуші відварюємо в підсоленій киплячій воді 3-5 хвилин для м’якості.

3. Приступаємо до збірки. На м’який лист капусти кладуть невелику кількість м’ясної начинки, звертаємо в конвертик і обсмажуємо на невеликій кількості рослинного масла.

4. В іншій сковороді з’єднуємо сметану, воду, сіль, спеції – перемішуємо і ставимо на повільний вогонь прогріватися.

5. Коли голубці придбають золотистий колір, акуратно перекладаємо їх у соус і даємо закипіти. Потім, зменшуємо вогонь і тушкуємо під кришкою близько 20-25 хвилин.

6. До столу подаємо в гарячому вигляді і за бажанням прикрашаємо свіжою січеною зеленню. Приємного апетиту!

Голубці зі свіжої капусти з курячим фаршем

Легені, дієтичні голубці готуємо швидко, а в результаті отримуємо дуже ніжна, але в той же час, дуже або яловичини, однак, якщо замінити його курячим – калорійність знижується в рази і насолодитися таким блюдом можуть всі без винятку.

Час готування – 1 ч. 10 хв.

Час приготування – 30 хв.

Порції – 6.

Інгредієнти:

  • Капуста – 1 кг
  • Рис – 1 склянка
  • Сіль – 2 ч. л.
  • Перець – ½ ч. л.
  • Фарш курячий – 500 гр.
  • Морква – 2 шт.
  • Цибуля – 2 шт.
  • Томати – 3 шт.
  • томатний Сік – 500 мл
  • Сметана – 3 ст. л.
  • Масло рослинне – 2 ст. л.

Процес приготування:

1. Підготуємо капусту. Для того щоб листки легко відходили від качана і мали потрібну м’якість – обгортаємо капусту в харчову плівку і відправляємо в мікрохвильову піч на 2-3 хвилини при повній потужності.

2. У злегка остиглого качана вирізаємо качан і акуратно відокремлюємо листи.

3. Великі листя розрізаємо на дві частини, невеликі залишаємо цілком, але обов’язково зрізаємо зовнішню частину твердої прожилки.

4. Для начинки, відварюємо рис і додаємо до фаршу з курки. Туди ж додаємо одну чайну ложку солі і ¼ меленого перцю – гарненько перемішуємо всі інгредієнти.

5. У сковороді розігріваємо кілька ложок олії і пасеруємо натерту моркву і цибулю, нарізану тонкими півкільцями. Обсмажуємо овочі до м’якості при постійному помішуванні. Кілька ложок засмажки залишаємо для начинки.

6. До моркви і цибулі додаємо томати, подрібнені на кубики, і готуємо ще 5 хвилин.

7. Також на сковороду додаємо пів-літри томатного соку, сметану, сіль і перець за смаком. Ретельно перемішуємо соус на середньому вогні доводимо до кипіння.

8. Відстрочені пасеровані овочі відправляємо до м’ясної начинки і розмішуємо.

9. Займемося складанням. На розм’якшений капустяний лист викладаємо невелику котлетку з начинки і закриваємо за типом конвертика.

10. На дно великої каструлі, в якій страва буде тушкуватися, виливаємо 1/3 гарячого соусу.

11. Поверх сметано-томатного соусу щільно викладаємо голубці.

12. «Конвертики» заливаємо соусом і невеликою кількістю води (так, щоб рідина повністю покривала голубчики). Доводимо до кипіння і після, на мінімальному вогні готуємо близько 40-45 хвилин, при необхідності підливаючи воду.

13. Легкі і ароматні голубці готові. Приємного апетиту!

Покроковий рецепт приготування голубців з томатною пастою

Голубці – це м’ясна начинка, упереміш з відварним рисом і загорнута за типом конвертика або згортка в тонкі і м’які капустяне листя. Таке блюдо відмінно підходить, як для сімейного обіду, так і для святкового столу. Гасити голубці можна в різних підливах, однак, саме томатний соус користується величезною популярністю.

Час готування – 1 ч. 40 хв.

Час приготування – 40 хв.

Порції – 20 шт.

Інгредієнти:

  • Фарш – 1 кг
  • Цибуля – 1 шт.
  • Часник – 2 зуб.
  • Рис – 1 склянка
  • Капуста – 1-1,5 кг
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Для соусу:

  • Цибуля – 2 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Сік томатний – 800 мл
  • Масло рослинне – 50 мл
  • лавровий Лист – 2-3 шт.
  • Перець чорний горошком – 4-5 шт.
  • Кориця мелена – ¼ ч. л.
  • Імбир мелений – ¼ ч. л.
  • Гвоздика мелена – ¼ ч. л.
  • Сіль – ½ ч. л.
  • Цукор-пісок – 1 ч. л.

Процес приготування:

1. Підготуємо капусту. Знімаємо підсохлі верхні листки, навколо кочережки робимо глибокі надрізи.

2. У великій каструлі підсолену воду кип’ятимо і там же відварюємо близько 5-7 хвилин качан. З допомогою двох вилок обережно знімаємо листи, намагаючись не пошкодити їх.

3. Розбираємо весь качан на м’які і соковиті листочки.

4. В кінці у нас повинні залишитися тільки качан і зовсім дрібні листки – ці частини капусти нам не знадобляться, однак, їх можна нашаткувати і в майбутньому зварити ароматний борщ.

5. У випадку якщо ви вирішите зберегти залишки капусти – рекомендується їх заморозити. Так продукти набагато довше зможуть зберегтися.

6. З листів для голубців, гострим ножем обрізаємо зовнішню частину товстою і жорсткою прожилки.

7. М’які листочки акуратно викладаємо один на інший для зручності при складанні заготовок.

8. Приступимо до начинки. Відварюємо один стакан промитого рису до напівготовності.

9. Поки крупа остигає – перекручуємо через м’ясорубку фарш і до нього додаємо подрібнену цибулину, пропущений через часникодавку часник, 200 мілілітрів води, сіль і перець. Всі інгредієнти ретельно вимішуємо до однорідності.

10. До м’ясної маси додаємо відварену рис.

11. Гарненько перемішуємо начинку для рівномірного розподілу крупи.

12. Формуємо голубці. На край капустяного листа викладаємо трохи м’ясної начинки, підверніть знизу, а потім бічні частини і підверніть до кінця. Те ж саме проробляємо з усіма листочками і фаршем.

13. Отримуємо рівні і акуратні заготовки.

14. Готуємо соус. Для його приготування подрібнюємо цибулю і обсмажуємо її на рослинній олії.

15. До напівпрозорому цибулі додаємо натерту на крупній тертці моркву і обсмажуємо овочі до м’якості близько 10 хвилин.

16. Також для підливи нам потрібен томатний сік (можна замінити розведеною з водою томатною пастою), відміряє необхідну кількість.

17. Пасеровані овочі додаємо сік, добре перемішуємо і на середньому вогні доводимо до кипіння.

18. Коли весь вміст сковорідки почне активно закипати – приправляємо соус цукром, сіллю, чорним молоти перцем, гвоздикою, імбиром і корицею. Знову все розмішуємо і готуємо ще 5 хвилин.

19. На дно великої каструлі викладаємо трохи соусу, потім кілька капустяних листя, щільно один до одного сирі голубці (поливаємо їх підливою і зверху укладаємо ще парочку листків.

20. Відправляємо посуд на плиту і даємо вмісту каструлі закипіти. Після, зменшуємо вогонь і тушкуємо під кришкою близько 40-45 хвилин.

21. Знімаємо з вогню й даємо настоятися ще близько години. Подаємо з охолодженої сметаною і зеленню. Приємного апетиту!