Класичний форшмак з оселедця – 10 покрокових рецептів у домашніх умовах з фото

Форшмак з оселедця — класична страва єврейської кухні, яка є рибним паштетом. Найчастіше форшмак робиться із оселедця, тому ми ділимося з вами 9 рецептами приготування класичного форшмаку з оселедця покроково з фото. Із запропонованих нами домашніх рецептів ви легко оберете саме той рецепт, який найкраще підійде до вашого смаку.

Класичний рецепт форшмаку з оселедця

Найпростіший, але від цього не менш смачний рецепт форшмаку – це класичний рецепт у домашніх умовах. Тут ви не зустрінете жодних зайвих чи екзотичних інгредієнтів. Апетитний форшмак пропонується розкласти по тарталетках, щоб страва виглядала красиво та оригінально.

Інгредієнти:

на – 15 порції

  • Оселедець солона – 1 шт.
  • Яйце куряче – 3 шт.
  • Батон – 1 шматочок
  • Цибуля ріпчаста – 1 невелика цибулина
  • Олія – ​​1 ст.л.
  • Оцет столовий 9% – ч.л.
  • Гірчиця – за смаком
  • Тарталетки –
  • Кріп – за смаком
  • Петрушка – за смаком

Процес приготування:

Щоб приготувати форшмак із оселедця за класичним покроковим рецептом у домашніх умовах, для початку потрібно пройти всі підготовчі етапи. Оселедець потрібно обробити і нарізати шматочками, а також до готовності відварити яйця круто. Можете заздалегідь сполоснути зелень і порубати її, якщо прикрашатимете страву.

Охолоджені курячі яйця очистіть і розріжте навпіл, а потім вийміть жовтки з білків.

Візьміть батон і видаліть скоринки, після чого ненадовго замочіть його в холодній очищеній воді, щоб шматочки розм’якли. Батон беріть як на котлети – трохи черствий.

Цибулю очистіть і наріжте великими або середніми шматочками, перед тим як відправляти інгредієнти в блендер.

Потім шматки оселедця та шматки цибулі покладіть у чашу блендера і збийте все це до максимально однорідної консистенції.

Наступними потрібно додавати розмочений та злегка віджатий батон та яєчні білки. Знову збийте суміш за допомогою блендера.

В окрему ємність покладіть яєчні жовтки, додайте до них оцет, олію та гірчицю. Після цього розітріть інгредієнти за допомогою вилки чи ложки до однорідної маси.

Яєчні жовтки з добавками покладіть у чашу з форшмаком, ще трохи збийте і викладіть паштет у глибоку ємність.

Акуратно розкладіть класичний форшмак по тарталетках, можна скористатися кондитерським шприцом для надання страві гарної форми. За бажання присипте кожну порцію дрібно порубаною зеленню і подавайте страву до столу. Паштет, що залишився, можна вкрити плівкою і зберігати 1-2 дні в холодильнику.

Єврейський форшмак із оселедця

Єврейський форшмак має безліч варіацій, тому що кожна господиня вважає свій рецепт найправильнішим і найавтентичнішим. Проте всі господині сходяться в тому, що оселедець повинен бути малосольним і обов’язково домашнім.

Інгредієнти:

  • Оселедець домашнього соління – 200 гр.
  • Яйце куряче – 1 шт.
  • Яблуко зелене – ½ або 1 маленьке
  • Олія вершкове – 50-60 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 50-70 гр.
  • Хліб чорний – 2 шматочки

Процес приготування:

1. Для початку вам потрібно придбати хороший соковитий оселедець, який потрібно заздалегідь засолити. З домашнього оселедця форшмак вийде абсолютно особливим і набагато смачнішим, ніж страва з покупної риби.

2. Коли оселедець буде готовим або він у вас вже є, можна приступати до приготування. Яйце варто заздалегідь відварити до повної готовності близько десяти хвилин; потім його повністю охолодити.

3. Цибулю та яблуко очистіть і наріжте середніми або великими шматочками. Вершковому маслу дайте трохи підтанути, щоб воно легше змішувалося. У хлібних шматочків обріжте скоринки.

4. Оселедець наріжте великими або середніми шматками і відправте в чашу блендера з цибулею та яблуком. Ретельно збийте інгредієнти до однорідності та викладіть їх із чаші.

5. Яйце очистіть і наріжте, після чого наріжте або розламайте шматочки хліба і покладіть у блендер. Подрібніть дані інгредієнти та поверніть у чашу оселедець з цибулею та яблуком, додайте розм’якшене вершкове масло. Збивайте суміш близько п’яти хвилин, щоб форшмак був максимально однорідним та схожим на паштет.

6. Форшмак викладіть у миску або іншу глибоку ємність, накрийте плівкою і приберіть у холодильник хоча б на годину, щоб суміш трохи закріпилася.

7. Подавайте форшмак в окремому посуді або відразу намастивши його на грінки або чорний хліб, за бажанням можете присипати форшмак подрібненою зеленою цибулею і петрушкою.

Смачного!

Рецепт приготування форшмаку з плавленим сиром

Цей рецепт не можна назвати одним із класичних, проте він дуже оригінальний і може відмінно урізноманітнити стіл із закусками. Якщо ви раніше жодного разу не пробували форшмак з сиром, то саме час приготувати його.

Інгредієнти:

  • Оселедець солона – 250 гр.
  • Сирок плавлений – 1 шт.
  • Олія вершкове – 50 гр.
  • Кріп – за смаком
  • Молоко – 70 мл.
  • Білий хліб – 2 шматочки
  • Цибуля ріпчаста – 50 гр.

Процес приготування:

1. Оселедець необхідно обробити і очистити, видалити великі та дрібні кісточки, голову, хвіст. Потім наріжте рибку на шматочки і відставте убік. Вершкове масло дістаньте з холодильника і дайте йому трохи підтанути та розм’якшитися.

2. Черствуючий хліб звільніть від скоринки, а потім замочіть хвилин на п’ять-сім у молоці або у воді (якщо у вас раптово не виявилося молока).

3. Цибулю очистіть від лушпиння і крупно наріжте, а також наріжте м’який плавлений сир і порубайте промиту та обсушену зелень.

4. Коли всі підготовчі кроки будуть закінчені, покладіть у чашу блендера віджатий хліб, шматочки оселедця та плавлений сир. Збийте інгредієнти на повній потужності до більш-менш однорідного стану.

5. Потім додайте в чашу блендера шматочки цибулі і кріп і знову збийте форшмак, поки|доки| цибуля повністю не подрібниться і не змішається з іншими інгредієнтами закуски.

6. В останню чергу потрібно додати до форшмаку розм’якшене вершкове масло і збивати суміш протягом п’яти хвилин, щоб форшмак вийшов повітряним. За бажанням можете додати до складу страви трохи меленого перцю або якихось спецій.

7. Готовий форшмак подавайте як паштет чи тарталетках. Також можна одразу намазати його на хліб, хлібці, грінки або зберігати під плівкою протягом кількох днів.

Простий та смачний рецепт форшмаку з оселедця з яблуком

Легку кислинку та приємний аромат форшмаку може надати яблучко. Можна брати будь-які плоди, але краще віддати перевагу кислим зеленим яблучкам з міцною структурою. Форшмак за цим рецептом стане чудовою закускою, досить дієтичною і не жирною.

Інгредієнти:

  • Оселедець солона – 250-300 гр.
  • Яблуко зелене – 1/2 шт.
  • Гірчиця – 1 ст.
  • Перець чорний мелений – щіпка
  • Цибуля ріпчаста – ½ шт.
  • Хліб – 1-2 шматочки
  • Вода – 70 мл.

Процес приготування:

1. Візьміть хороший малосольний оселедець, бажано домашнього приготування. Її потрібно обов’язково обробити, очистити, ретельно видалити з неї всі кісточки. У хліба обріжте скоринки та розмочіть хліб у воді протягом кількох хвилин.

2. Зелене яблучко очистіть від шкірки та видаліть кісточки, а потім наріжте плід на шматочки. Цибулю очистіть і теж наріжте, а потім відправте ці інгредієнти в блендер. Збийте їх до однорідного стану.

3. Додайте в чашу хліб, який потрібно заздалегідь віджати, покладіть туди ж шматочки оселедця, гірчицю і необхідні спеції. Ще раз збийте все це у блендері, щоб форшмак вийшов максимально однорідним.

4. Готову закуску перекладіть у скляну тару для зберігання, обернувши її зверху харчовою плівкою або закривши кришкою. Форшмак із яблуком може зберігатися в холодильнику кілька днів.

Дуже смачний форшмак із оселедця з морквою

Апетитний паштет з оселедця, а саме форшмак, чудово поєднується з різними інгредієнтами. Один з найцікавіших варіантів форшмаку – це паштет з морквою, яку попередньо можна пасерувати. Обов’язково спробуйте приготувати цю апетитну закуску, яка допоможе вгамувати голод перед основною стравою.

Інгредієнти:

  • Морква – 50 грн.
  • Цибуля ріпчаста – 50 гр.
  • Оселедець солона – 200 гр.
  • Перець мелений – за смаком
  • Хліб – 70 гр.
  • Вода – 1 ст.
  • Масло вершкове – для смаження

Процес приготування:

1. Для початку потрібно підготувати моркву та цибулю. Для цього очистіть коренеплоди, промийте під проточною водою і подрібніть. Цибулю дрібно наріжте за допомогою ножа, а моркву натріть на середній тертці.

2. Хліб розмочіть у воді, попередньо видаливши у шматочків хліба скоринки. Оселедець наріжте на шматочки, а також, за бажання, промийте та подрібніть зелень.

3. У сотейнику або сковороді розтопіть вершкове масло, а потім пасеруйте моркву та цибулю до м’якості, не обсмажуючи їх. Готовим коренеплодам дайте повністю охолонути.

4. Хліб відіжміть і покладіть у чашу блендера, також поклавши в ємність оселедець і додавши спеції та зелень (за бажанням). Збийте інгредієнти до однорідності, а потім додайте до чаші блендера пасеровані коренеплоди.

5. Ретельно збийте форшмак ще раз, щоб він придбав абсолютно однорідну консистенцію паштету, а потім вийміть готову страву з приладу. Покладіть форшмак у миску і приберіть у холодильник на годину чи дві.

6. Готову страву подавайте як закуску або перекус, разом із хлібом, хлібцями, грінками або іншими додатковими інгредієнтами.

Покроковий рецепт форшмаку з вершковим маслом

Вершкове масло часто додають у форшмак, щоб він був більш соковитим і повітряним. У даному рецепті є тільки найнеобхідніші для повітряного ніжного форшмаку інгредієнти. Тому цей список можна доповнювати за власним бажанням.

Інгредієнти:

  • Солоний оселедець – 200 гр.
  • Вершкове масло – 50 гр.
  • Хліб – 1 шматочок
  • Вода – для замочування хліба
  • Цибуля ріпчаста – 50 гр.

Процес приготування:

1. Для початку вам потрібно купити солоний оселедець без прянощів або засолити його самостійно. Найбільш добре підійде малосольна рибка, яка матиме ніжний смак. Філе солоного оселедця ретельно звільніть від дрібних кісточок, а потім дрібно порубайте гострим ножем і відставте убік.

2. Вершкове масло потрібно злегка розтопити в кімнаті, щоб воно було м’яким і податливим. Це потрібно для того, щоб олія добре збивалася. Збити вершкове масло можна за допомогою блендера, перетворюючи олію на пишну масу.

3. Хліб необхідно попередньо розмочити у воді або молоці, бажано, щоб він був трохи зачерствілий і без скоринок. Розмочені шматочки хліба злегка відіжміть, а потім покладіть їх у чашу блендера і збийте.

4. Цибулю очистіть від лушпиння, після чого наріжте і відправте в блендер до хліба. Масу ретельно збийте, щоб вона стала однорідною кашкою. Потім викладіть суміш хліба та цибулі в чашу з дрібно порубаним оселедцем.

5. В останню чергу почніть акуратно і ретельно додавати у форшмак збите вершкове масло. Ретельно вимішуйте суміш інгредієнтів, щоб форшмак вийшов легким та повітряним. На цьому етапі ви можете додати у форшмак спеції та сушену мелену зелень.

6. Коли паштет із оселедця буде готовий, приберіть його під плівку в холодильник і дайте йому настоятися близько години або трохи більше, щоб можна було легко намазувати ці ласощі на хліб або тости.

Смачного!

Ситний форшмак із оселедця з картоплею

Форшмак можна готувати тисячею різних способів і кожен із них буде правильним. Наприклад, замість хліба до нього можна додати картоплю – це кардинально змінить смак страви і зробить її ніжнішою. У цьому рецепті ви зможете знайти покроковий спосіб приготування форшмаку з картоплею.

Інгредієнти:

  • Оселедець солона або малосольна – 250 гр.
  • Картопля – 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 70 гр.
  • Вершкове масло – 50 гр.
  • Молотий перець – щіпка
  • Кріп сушений – ½ ч.л.
  • Оцет – ½ ч.л.

Процес приготування:

1. Для початку потрібно відварити картоплю, остудити її та очистити. Потім розштовхніть його в пюре за допомогою вилки або ступки і додайте|добавляйте| розм’якшене вершкове масло|мастило|. Відставте цю суміш убік та займіться іншими продуктами.

2. Солоний домашній або покупний оселедець звільніть від кісточок і дрібно наріжте за допомогою гострого ножа, після чого покладіть шматочки в блендер і додайте чорний перець і сушену зелень. Збийте суміш до однорідного стану.

3. Цибулину наріжте на шматочки і потім покладіть у чашу до оселедця, після чого ще раз ретельно збийте до однорідної консистенції. Якщо вам подобається форшмак більший, то можете відразу збивати оселедець із цибулею, контролюючи ступінь подрібнених продуктів.

4. В останню чергу додавайте в блендер картопля з олією. Можете збити разом блендером або окремо збити картоплю до пишної маси, а потім акуратно ввести його в форшмак і перемішати. Фінальною штрихом додайте оцет, який додасть пікантності і допоможе форшмаку довше зберегтися їстівним.

5. Готову страву покладіть у скляну ємність із кришкою для зберігання, або прикрийте плівкою. Форшмак приберіть у холодильник щонайменше на годину перед подачею страви. Якщо ви хочете, щоб форшмак якийсь час зберігався, то розраховуйте, що він простоїть не більше тижня і лише в холодильнику.

Рецепт класичного форшмаку від Юлії Висоцької

Юлія Висоцька – відомий кулінар, рецептами якого рясніє інтернет та телебачення. Російський бутерброд із оселедцем – саме так Юлія називає форшмак. Нижче ви зможете вивчити смачний спосіб приготування форшмаку від Юлії Висоцької, який принесе вам задоволення та трохи новизни.

Інгредієнти:

  • Оселедець – 2 шт.
  • Картопля – 3 кг.
  • Яйце куряче – 4 шт.
  • Яблуко – 2 шт.
  • Цибуля – 2 шт.
  • Вершкове масло – 180 гр.
  • Сир – 200 гр.
  • Олія оливкова – 3 ст.л.
  • Гірчиця – 3 ст.
  • Гранатовий сік – 50 мл.
  • Сіль за смаком
  • Перець – за смаком

Процес приготування:

1. Насамперед потрібно відварити картоплю, попередньо очистивши її від шкірки. Готову картоплю розімніть і додайте в неї вершкове масло. Воду, що залишилася після варіння, не виливайте.

2. Після того як картопляне пюре буде готове, відваріть курячі яйця протягом десяти хвилин від початку кипіння води, а потім подрібніть цибулю, яблуко та оселедець. Оселедець потрібно попередньо очистити, розібрати та видалити всі кісточки.

3. В окремій ємності з’єднайте дрібно порубану цибулю, оселедець і яблуко, а також додайте яйце. Ретельно перемішайте суміш інгредієнтів, а потім додайте|добавляйте| гірчицю, масло|мастило| і всипте чорний перець за смаком. Можете додати сіль, якщо потрібно, також не забудьте про гранатовий сік.

4. Після того, як всі приготування закінчені, візьміть жароміцний посуд – наприклад, зі скла. Першим шаром викладете картопляне пюре, простягаючи його на стінки, а потім туди ж викладається начинка з оселедця. Третім шаром знову кладеться картопляне пюре.

5. Всю цю конструкцію помістіть у духовку, розігріту до 180 градусів не більше ніж на 30 хвилин. Перед цим не забудьте посипати страву тертим сиром. Через півгодини сміливо подавайте гарячий форшмак, намастивши його на грінки, тости, хліб або розклавши його на тарталетках.

Дуже смачно!