Як швидко і смачно засолити сьомгу в домашніх умовах — питання, яке цікавить багатьох господинь. Ніжна солона червона риба – це вишукане й дороге блюдо. Якщо готувати його самостійно, то ви отримаєте прекрасну домашню закуску, з унікальним смаком і ароматом. Ми пропонуємо вам вивчити 9 рецептів швидкого засолювання сьомги в домашніх умовах з фото покроково. При точному дотриманні головних правил засолювання ви отримаєте відмінний результат!
Сьомга з сіллю і цукром
Простий і смачний рецепт засолки сьомги – це використання лише солі і цукру в якості добавок. В цьому випадку риба збереже свій первозданний смак і аромат. Відмінно підійде така рибка для бутербродів, нарізки або приготування ролів і суші.
Інгредієнти на
10 порц.
- Сьомга 1 кг
- Цукор-пісок 30 гр.
- Сіль 60 гр. (великої)
- Перець чорний мелений за бажанням
Процес приготування:
- Як швидко і смачно засолити сьомгу в домашніх умовах? Свіже філе промийте в проточній воді і обсушити за допомогою паперових рушників від зайвої вологи. Відміряйте потрібну кількість солі та цукру.
- В окремій ємності з’єднайте велику сіль і цукор, а також додайте мелений перець – якщо вам це до смаку. Гарненько перемішайте сипку суміш.
- У ємність для засолювання (краще скляну) висипте половину суміші солі з цукром і розрівняйте.
- Покладіть свіжу суху сьомгу на шар солі і цукру, повернувши її шкірою вниз.
- Далі висипте на рибу залишки солі і цукру і розрівняйте, злегка втираючи суміш в рибне філе.
- Ємність з засоленої рибою укрийте харчовою плівкою, а потім приберіть його в холодильник на 12 годин, щоб риба просолились. За цей час переверніть рибу в ємності пару раз.
- Готову рибку можете відразу подавати до столу. Зберігається ця закуска не більше п’яти-семи днів в холодильнику.
Приємного апетиту!
Сьомга з кропом
Сьомга з кропом або гравлакс – як кажуть в Скандинавії. Неймовірно популярний спосіб приготування сьомги або іншої червоної риби, популярний в Європі. За цим рецептом ви отримаєте просто неймовірну закуску з багатим смаком і дивним ароматом.
Склад:
- Філе сьомги – 1 кг
- Сіль поварена – 120 гр.
- цукор – пісок- 120 гр.
- Кріп свіжий – ¼ пучка
- Чорний перець – ½ ч. л.
- Коріандр – ½ ч. л.
Процес приготування:
1. Для початку візьміть свіже філе сьомги і акуратно промийте його в проточній воді. Обсушіть філе за допомогою паперових рушників і відкладіть рибину в бік.
2. Далі в окремій ємності з’єднайте цукровий пісок із сіллю, додайте туди ж коріандр і чорний перець. Наріжте крупно свіжий кріп і помістіть його до солі зі спеціями.
3. Обсушену чисту сьомгу покладіть на деко шкірою вниз і дуже ретельно натріть з усіх боків сумішшю солі з цукром і кропом.
4. Всю цю конструкцію акуратно укутайте харчовою плівкою, а потім приберіть рибу в холодильник як мінімум на 12, а як максимум на 24 години.
5. Через зазначений час потрібно вийняти сьомгу з холодильника, видалити рідину і ретельно зішкребти залишки солі і спецій з рибини. Промокніть сьомгу серветками і подавайте до столу. Її можна зберігати в холодильнику, так і в морозилці.
Сьомга з горілкою
Варіант засолу червоної риби відомий багатьом. Секрет використання горілки криється в тому, що вона дозволяє більш повно розкрити смак м’яса, а також зберегти щільність і пружність м’якоті після просолювання. Обов’язково спробуйте!
Інгредієнти:
- Філе сьомги – 0,5 кг
- Сіль поварена – 2 ст. л.
- Цукровий пісок – 1 ст. л.
- Горілка – 30 гр.
Процес приготування:
1. В першу чергу підготувати всі інгредієнти для засолювання риби. Філе сьомги потрібно вимити і просушити; при використанні хвоста риби – розділити його навпіл і зчистити шкірку.
2. Підготовлене філе сьомги перемістити в ємність для засолювання, наприклад, пластиковий або скляний контейнер з кришкою. На рибу висипте всю сіль з цукром і ретельно потріть і пам’ятайте рибу, рівномірно розподіляючи спеції.
3. Далі рівномірно залийте засолену рибу горілкою. Різкий запах спиртного не повинен вас лякати, він прибере специфічний рибний запах і розвіється через пару годин. Рибу закрийте кришкою і на півдоби залиште в холодильнику для засолювання.
4. Готову рибку можете нарізати шматочками і зберігати в нарізаному вигляді або зробити з цією закускою салат, бутерброди. Зберігати солону сьомгу рекомендується не більше тижня в холодильнику.
Сьомга з коньяком
Цей рецепт соління сьомги відрізняється своїм унікальним ароматом і смаком. Ніжний тонкий аромат коньяку додасть сьомзі деяку пікантність і зробить блюдо вишуканим, апетитним. Не пошкодуйте свого часу для даного рецепту і будете приємно здивовані.
Склад:
- Сьомга – 400 гр.
- Сіль поварена – 5 ст. л. без гірки
- Вода кип’ячена очищена – 0,5 л.
- Коньяк – 20 гр.
- Масло – 1 ст. л.
- Спеції – за смаком
Процес приготування:
1. Для початку підготуйте вашу рибу: промийте її, обсушіть. Обов’язково беріть свіжу сьомгу, не морожену – це зіпсує смак. Далі приготуйте сольовий розчин з води і солі так, щоб вся сіль розчинилася і опустіть туди скибочки сьомги.
2. Коли риба постоїть у сольовому розчині від п’ятнадцяти хвилин до півгодини, вийміть рибку з води і відправте в іншу ємність трохи стекти – хвилин на п’ять. Рідину злийте.
3. Рибку, з якою ви вже злили залишки розсолу, приберіть в холодильник просаливаться. Дві доби сьомга повинна доходити, а приблизно раз в добу її потрібно перевертати.
4. Солону рибку дістаньте з холодильника і приготуйте суміш з масла і коньяку. Залийте суміш у посудину з солоною сьомгою і акуратно перемішайте. Приберіть його в холодильник, як мінімум на кілька годин, щоб вона просочилася.
5. Готову сьомгу подавайте звичним для вас способом, робіть бутерброди і салати або просто сервіруйте нарізку. Зберігатися така рибка може не більше тижня в холодильнику.
Дуже смачно!
Сьомга з лимоном
Соління малосольні способом з лимоном не займе у вас більше двох годин, а, отже, ви зможете їсти смачну і корисну рибку вже дуже скоро. Виконайте кроки в рецепті щоб отримати ніжну закуску гідну кращих ресторанів!
Склад:
- Сьомга свіжа (філе) – 0,5 кг
- Цукровий пісок – 20 гр.
- Сіль поварена – 50 гр.
- Лимон – ½ шт.
Процес приготування:
1. Для початку підготуйте всі інгредієнти, а особливу увагу приділіть вашої рибині. Краще брати свіже філе сьомги, однак заморожена риба теж допускається. Їй треба дозволити самостійно розтанути в холодильнику, потім потрібно промити і просушити її.
2. Далі вимийте лимон і акуратно наріжте його півкільцями, зберігаючи помірну товщину шматочків.
3. З сьомги зніміть шкіру перед тим, як її засолити. Також зверніть увагу на дрібні кістки і видаліть їх за допомогою стерильного пінцета.
4. З’єднайте сіль та цукровий пісок, перемішайте. На дно форми для засолювання викладіть половину суміші, розрівняйте. Можете покласти по гілочці запашних трав – чебрець, розмарин. Далі покладіть підготовлену сьомгу і знову всипте сіль з цукром, рівномірно розподіляючи суміш по поверхні філе.
5. Шматочки лимона рівномірно розкладіть по поверхні солоної риби. Далі покладіть спеції – якщо вам так хочеться. Рибу у формі укутайте в плівку, а потім приберіть в холодильник на півтори чи дві години.
6. Сьомгу промийте, обсушіть, а потім подавайте до столу цілком або нарізавши тонкими скибочками. З такою сьомгою ви можете приготувати чудові страви типу салатів або суші.
Сьомга з рослинним маслом
Дуже ніжна, соковита і масляниста червона риба виходить при засолюванні в маслі. Цей рецепт не надто відомий і частіше використовується для соління нежирної червоної риби, проте таким способом можна приготувати абсолютно неймовірну за смаком сьомгу.
Інгредієнти:
- Сьомга – 0,5 кг
- Масло рослинне – 0,5 л.
- Сіль кухонна велика – 3 ст. л.
- Спеції – за смаком
Процес приготування:
1. Виберіть свіже, гарне філе сьомги. Його необхідно ретельно і акуратно вимити, після чого просушити паперовими серветками або рушником. Рибку наріжте скибочками помірної товщини.
2. Далі перемістіть шматочки риби в ємність для засолювання і всипте до рибці всю сіль, додайте спеції. Ретельно перемішайте рибу, щоб вона була покрита сіллю з усіх боків.
3. Почніть додавати до сьомзі з сіллю рослинне масло так, щоб кожен шматочок риби буквально купався в маслі. Коли ви так перекладіть всю рибу, верхній шар теж повинен бути повністю покритий маслом. На цьому етапі приберіть рибу в холодильник під плівку годин на 12-16.
4. Готову рибку звільніть від масла і перекладіть в скляну ємність для зберігання. Подавайте рибку як окрему нарізку або робіть з нею салати та бутерброди.
Приємного апетиту!
Сьомга з медом
Цей рецепт соління сьомги швидше підходить під клас маринування. В рецепті використовується мед і соєвий соус, які прийшли до нас з китайської кухні. Закуска виходить дуже незвичайною і оригінальною за смаком, обов’язково спробуйте!
Склад:
- Сьомга – 300 гр.
- Соєвий соус натуральний – 2 ч. л.
- Гірчиця (паста) – 2 ч. л.
- Мед натуральний – 2 ч. л.
- Кунжут – за смаком
Процес приготування:
1. Всі інгредієнти для засолювання/маринування/ сьомги підготуйте. Поставте мед, соус і спеції. Сьомгу добре промийте і просушіть, за допомогою пінцета видаліть всі дрібні кістки з філе.
2. Для приготування маринаду вам потрібно в окремій ємності з’єднати мед з соєвим соусом і гірчицею. Можете додати обсмажені зерна кунжуту і ретельно перемішати все разом, до отримання однорідної маси.
3. Рибу можете нарізати шматками, потім опустити в маринад або викласти рибу на форму і залити її маринадом, щільно утрамбовувавши шматки, один до одного. Форму оберніть плівкою і приберіть в холодильник на 5 годин і більше.
4. Готову мариновану сьомгу подавайте до столу в нарізаному вигляді, як нарізку або формуйте з неї бутерброди, салати. Зберігати цю страву в холодильнику можна близько тижня, але не більше того.
Сьомга з апельсином
Ніжна, слабосолона рибка з дивовижним ароматом апельсина – це просто знахідка для святкового столу. Крім того, ця риба відмінно підходить для звичайних бутербродів і стане гарним і смачним сніданком в будь-який день. Спробуйте!
Склад:
- Сьомга – 0,5 кг
- Апельсин – 1 шт.
- Сіль – 30 гр.
- Спеції – за смаком
Процес приготування:
1. Для засолювання сьомги за даним рецептом, вам знадобиться свіжа філе сьомги, сіль і апельсин – соковитий і смачний. Рибку промийте, обсушити, видаліть кісточки за допомогою пінцета. Апельсин нарізати напівкружечками або кружечками – залежно від розміру.
2. Далі сьомгу наріжте невеликими шматками або слайсами. Втім, солити філе червоної риби можна і цілком – кому як більше подобається. Нарізану сьомгу перемістіть у форму для засолювання – вона повинна мати неокисляющуюся поверхню.
3. Потім з’єднайте сіль зі спеціями, якщо ви їх використовуєте, і повністю покрийте сіллю вашу рибку. Кожен шматочок повинен бути покритий сіллю. Далі перекладіть кожен шматочок риби гуртками апельсинів і укутайте рибу в плівку на добу.
4. Готову рибку подавайте до столу разом з апельсинами, але не забувайте, що вони не придатні для їжі, а є лише прикрасою вашої королівської закуски!
Сьомга з цибулею
Пікантна і трохи островатая сьомга – шикарне блюдо для святкового столу або приємної вечері. Така рибка не тільки смачна, але й корисна. Вона досить добре зберігається в холодильнику і володіє відмінним ароматом і смаком.
Склад:
- Сьомга – 0,5 кг
- Сіль – 1 ст. л. з гіркою
- Цукровий пісок – ½ ст. л.
- Мелений чорний перець – за смаком
- Спеції – за смаком
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Масло рослинне – 1-2 ст. л
Процес приготування:
1. Візьміть свіже філе сьомги і ретельно його промити в проточній воді. Потім обсушіть рибку і ретельно видаліть всі залишилися в філе дрібні кісточки, озброївшись для цього пінцетом. Рибку викладіть на дошку і акуратно зніміть з неї шкіру за допомогою гострого ножа. Після цього філе наріжте скибочками або кубиками – на свій розсуд.
2. Ріпчасту цибулю очистіть і промийте під проточною водою, а потім наріжте його кільцями або півкільцями – в залежності від розміру цибулини. Товщина кожного кільця не повинна перевищувати п’яти міліметрів.
3. Викладіть філе риби в глибоку миску, яка не окислюється. Додайте цибулю, сіль і спеції за смаком – це можуть бути запашний перець, лавровий лист, паприка, гострий перець та інше. Додайте лук, рослинне масло і ретельно все перемішайте. Укутайте миску плівкою і приберіть в холодильник години на 2-3.
4. Готову слабосолону сьомгу з цибулею вийміть з холодильника через певний час і використовуйте на свій розсуд. З такої рибки формується відмінний салат, а також хороша закуска під міцні напої.