Холодець з желатином – 6 рецептів приготування з покроковими фото

Холодець є традиційним блюдом до будь-якого застілля. Додавання желатину гарантує ідеальний результат цієї закуски. Її можна приготувати на курці, яловичині або свинині. Тому пропонуємо вам 6 покрокових рецептів приготування.

Холодець з курки з желатином в домашніх умовах

В каструлі відварюється курка з морквою і цибулею. Куряче м’ясо ріжеться невеликими шматочками, бульйон проціджують, переливають в каструлю і прогрівається разом з желатином. У невеликі форми розкладається курка з морквою, зеленню, заливають бульйоном і застигає в холодильнику.

Інгредієнти на
6 порц.

  • Курка 1 кг м’яса
  • Цибуля ріпчаста 2 шт.
  • Морква 2 шт.
  • Желатин 20 гр.
  • Лавровий лист 2 шт.
  • Сіль за смаком
  • Перець чорний горошок 12 шт.
  • Вода питна 3 л
  • Петрушка за смаком

Процес приготування:

  1. Як приготувати холодець з желатином в домашніх умовах? Курку перекладаємо в глибоку ємність, заливаємо холодною водою і вимочуємо протягом трьох годин. Далі ретельно промиваємо під проточною водою і кладемо в каструлю.
  2. Заливаємо все водою, ставимо на вогонь і доводимо до кипіння. Кип’ятимо протягом трьох хвилин, після чого зливаємо бульйон, м’ясо знову добре промиваємо і перекладаємо в чисту каструлю.
  3. Цибуля добре промиваємо і відправляємо в каструлю до курки. Далі кладемо туди очищену моркву, заливаємо туди приблизно 1.5 літра води, ставимо на вогонь, доводимо бульйон до кипіння і знімаємо піну, яка утворилася.
  4. Тепер додаємо в каструлю до курки з овочами перець горошком, після чого прикриваємо каструлю кришкою, зменшуємо вогонь до мінімального і варимо протягом 1,5 години. Важливо не давати бульйону сильно кипіти.
  5. за півгодини виймаємо з бульйону моркву і перекладаємо її на тарілку. За 30 хвилин до приготування курки, додаємо в бульйон лавровий лист і сіль за смаком.
  6. Цибуля з бульйону виймаємо і викидаємо. Курку перекладаємо в глибоку ємність, даємо їй охолонути, після чого знімаємо м’ясо з кістки і нарізаємо його невеликими шматочками.
  7. Курячий бульйон проціджуємо через кілька шарів марлі і даємо йому трохи охолонути.
  8. Близько 200 грам бульйону переливаємо в склянку, всипаємо туди желатин, добре перемішуємо і даємо постояти 30 хвилин, поки він не розбухне. Каструлю з рештою бульйоном ставимо на вогонь, вливаємо туди частину з желатином, добре перемішуємо вінчиком і прогріваємо все до 60оС, не доводячи до кипіння.
  9. Варену моркву нарізаємо кружечками і кладемо у форму для холодцю. Потім кладемо туди зелень петрушки, заливаємо одним ополоником бульйону і відправляємо в холодильник на 10-15 хвилин. Це буде верх холодцю.
  10. За цей час викладаємо у форми розділене куряче м’ясо, заливаємо рештою бульйоном і відправляємо в холодильник до повного застигання на 2-3 години.
  11. Дістаємо готовий холодець з форми догори дном або подаємо безпосередньо у формі в якості закуски. Приємного апетиту!

Як приготувати свинячий холодець з желатином?

Свинина відварюється з морквою, цибулею і лавровим листом. Далі вона нарізають невеликими шматочками, перекладається форми з часником і заливається бульйоном з додаванням желатину. Холодець прикрашається морквою і ставимо в холодильник до повного застигання.

Час готування: 3 години.

Час приготування: 30 хв.

Порції – 5.

Інгредієнти:

  • Лопатка свиняча – 1 кг
  • Морква – 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Лист лавровий – 1 шт.
  • Желатин – 25 гр.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Вода – 2.5 л.
  • Часник – 4-5 зубчиків.

Процес приготування:

Крок 1. Свинину ретельно промиваємо, потім перекладаємо в каструлю, заливаємо водою і ставимо на вогонь. Доводимо все до кипіння, після чого зливаємо всю рідину, заливаємо м’ясо чистою водою і знову доводимо до кипіння.

Крок 2. Далі зменшуємо вогонь до мінімального і варимо свинину, прикривши каструлю кришкою. Через 10-15 хвилин додаємо очищений ріпчасту цибулю з морквою і лавровий лист. Солимо і перчимо за смаком бульйон. Варимо м’ясо, поки воно не стане м’яким і буде легко відходити від кістки.

Крок 3. Готове м’ясо виймаємо з бульйону і перекладаємо на тарілку.

Крок 4. У невелику ємність висипаємо желатин, заливаємо його холодною кип’яченою водою і даємо постояти так 10-15 хвилин, поки він не набубнявіє.

Крок 5. Бульйон проціджуємо через дрібне сито або марлю, після чого повертаємо каструлю на вогонь, добре прогріваємо, потім додаємо желатин і ретельно перемішуємо, поки він не розчиниться. Вимикаємо нагрівання.

Крок 6. Відокремлюємо свинину від кісток, нарізаємо м’ясо невеликими шматочками і розкладаємо все по ємностей разом з подрібненим часником.

Крок 7. Тепер заливаємо м’ясо бульйоном з желатином, при бажанні прикрашаємо морквою і відправляємо в холодильник до повного застигання.

Крок 8. Готовий холодець зі свинини з желатином подаємо до столу в якості закуски, з хріном або гірчицею. Приємного апетиту!

Простий і смачний рецепт холодцю з яловичини з желатином

На деку запікається яловичина з цибулею і морквою. Далі все відправляється в каструлю з водою і вариться ще 2-2.5 години. Далі за формами розливається бульйон з желатином, після чого туди додається морква, зелень і все відправляється в холодильник до повного застигання.

Час готування: 9 год 30 хв.

Час приготування: 1 год.

Порції – 11.

Інгредієнти:

  • Яловичина від різних відрубів – 1.5 кг
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Морква – 4 шт.
  • Корінь пастернаку або селери – 1 шт.
  • Корінь петрушки – 1 шт.
  • Часник – 1 головка.
  • Масло рослинне – 2 ст. л.
  • Петрушки – 3-4 гілочки.
  • Кріп – 3-4 гілочки.
  • Перець чорний горошком – 10 шт.
  • Перець запашний горошком – 5 шт.
  • Желатин – 20-25 гр.
  • Вода – 3.5 л
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Перець – за смаком.
  • Гірчиця – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Духовку розігріваємо до 220оС. Яловичину нарізаємо великими шматками. Очищений цибулю разом з коренем пастернаку, петрушки і двома морквинами розрізаємо навпіл. Часник очищаємо і розрізаємо головку уздовж навпіл.

Крок 2. Деко застеляємо пергаментним папером і викладаємо туди м’ясо з овочами. Збризкуємо все рослинним маслом і відправляємо в духовку на 12-15 хвилин, поки овочі не пустять аромат.

Крок 3. В цей час беремо високу каструлю, кип’ятимо там воду і відправляємо туди м’ясо разом з овочами і заливаємо утворився на деку сік. Доводимо все до кипіння на середньому вогні, після чого робимо мінімальний вогонь і варимо бульйон протягом 2-2.5 годин. Через годину додаємо в бульйон дві моркви, гілочки кропу і петрушки.

Крок 4. Проціджуємо готовий яловиче-овочевий бульйон через друшляк, який застеляємо мокрою серветкою. Далі даємо йому охолонути до кімнатної температури.

Крок 5. М’ясо знімаємо з кісток, після чого розбираємо його на волокна або нарізаємо невеликими шматочками. Потім рясно посипаємо його сіллю і чорним меленим перцем.

Крок 6. Вимірюємо обсяг бульйону і замочуємо в холодній воді листової желатин в розрахунку 7 грамів на 500 мл бульйону (можна також використовувати гранульований желатин і замочити його в невеликої частини бульйону). Відправляємо каструлю з бульйоном на вогонь, додаємо туди віджатий желатин і прогріваємо все до його повного розчинення.

Крок 7. Невеликі форми для холодцю застеляємо харчовою плівкою, заливаємо туди тонкий шар бульйону і відправляємо в холодильник на 1-2 години.

Крок 8. Через це час розкладаємо у формочки яловичину, додаємо туди нарізану моркву і зелень. Потім заливаємо все рештою бульйоном і відправляємо холодець в холодильник на 3-4 години до повного застигання.

Крок 9. Виймаємо готовий холодець з формочок і подаємо до столу як закуску разом з гірчицею або хріном. Приємного апетиту!

Як приготувати холодець з індички з желатином?

Для початку індичка запікається на деку з овочами, після чого всі перекладається в каструлю, заливають водою і варять 3-4 години. Далі м’ясо знімається з кістки, розкладається за формами, солиться і заливається бульйоном з желатином. Потім холодець ставиться в холодильник до застигання.

Час готування: 4 ч. 30 хв.

Час приготування: 30 хв.

Порції – 10.

Склад:

  • Гомілку індички – 600 гр.
  • Стегно індички – 1.5 кг
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Морква – 2 шт.
  • Корінь або зелень петрушки – 1 шт.
  • Часник – 1 головка.
  • Перець чорний горошком – 1 ч. л.
  • Масло рослинне – 0.5 ч. л.
  • Сіль – 1.5 ч. л.
  • Вода питна – 3 л
  • Желатин – 25 гр.

Процес приготування:

Крок 1. Деко застеляємо пергаментним папером, викладаємо туди гомілку і стегно індички, розрізану навпіл цибулину, головку часнику і помиту, але не очищену моркву. Збризкуємо все рослинним маслом і відправляємо в попередньо розігріту до 200 о с духовку на 15-20 хвилин, щоб овочі зарум’янилися і пустили аромат.

Крок 2. Далі перекладаємо овочі з індичкою в глибоку каструлю або чашу мультиварки, додаємо туди корінь петрушки, перець горошком, заливаємо все водою, ставимо на вогонь, доводимо до кипіння і варимо протягом 3-4 годин.

Крок 3. Готове м’ясо виймаємо з бульйону, даємо йому трохи охолонути, після чого розбираємо його по волокнах і розкладаємо по формах для холодцю.

Крок 4. Гарячий бульйон проціджуємо через сито. Частина бульйону змішуємо з желатином, даємо йому набрякнути і вливаємо все в каструлю. Далі добре прогріваємо, додаємо сіль за смаком і заливаємо індичку бульйоном.

Крок 5. При бажанні можна також додати в холодець шматочки моркви і зелень. Далі прибираємо все в холодильник до повного застигання. Подаємо холодець з індичкою до столу як закуску разом з хріном або гірчицею. Приємного апетиту!

Холодець зі свинячих ніжок і рульки з желатином

В каструлі відварюються свинячі ніжки, рульки з цибулею, морквою, лавровим листом і перцем. Далі бульйон проціджують, частина змішується з желатином і майонезом. За формами для холодцю розкладається розділене м’ясо, все заливається бульйоном і ставлять у холодильник до застигання.

Час готування: 5 годин.

Час приготування: 30 хв.

Порції – 6.

Інгредієнти:

  • Ноги свинячі – 2 шт.
  • Рулька свиняча – 2 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Лист лавровий – 2 шт.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний горошком – 5 шт.
  • Часник – 2 зубчики.
  • Желатин швидкорозчинний – 30 гр.
  • Майонез – 3 ст. л.

Процес приготування:

Крок 1. Свинячі ніжки і рульку ретельно промиваємо під проточною водою і зачищаємо ножем. Далі перекладаємо все в каструлю, заливаємо водою так, щоб м’ясо було покрито на 0.5 см і ставимо на вогонь. Потім додаємо туди очищений цибулю, моркву, лавровий лист, перець горошком і сіль за смаком. Доводимо до кипіння, знімаємо піну, яка утворилася і варимо на мінімальному вогні протягом 5 годин. Дістаємо м’ясо з каструлі, а бульйон проціджують через дрібне сито або марлю.

Крок 2. В окрему ємність переливаємо дві склянки бульйону, засипаємо туди 10 грам желатину, добре перемішуємо і даємо постояти 15 хвилин. Далі додаємо майонез і знову все перемішуємо до отримання однорідної маси.

Крок 3. М’ясо знімаємо з кістки, нарізаємо його ножем невеликими шматочками і перекладаємо в невелику ємність. Часник очищаємо, пропускаємо через прес, додати до свинини і перемішуємо.

Крок 4. В окрему ємність переливаємо ще один стакан бульйону, засипаємо туди залишився желатин і даємо постояти 15 хвилин. Далі все перемішуємо до розчинення. Переливаємо отриману суміш у каструлю з рештою бульйоном, додаємо туди свинину з часником і перемішуємо.

Крок 5. У форму для холодцю заливаємо частина суміші бульйону з желатином і майонезом. Відправляємо в холодильник на 30 хвилин, щоб вона трохи схопилася. Потім виливаємо майбутній холодець і ставимо в холод на півгодини. В кінці заливаємо суміш, що залишилася бульйону з майонезом і прибираємо в холодильник до повного застигання на 5-6 годин. Готовий холодець подаємо до столу в якості закуски з хріном або гірчицею. Приємного апетиту!

Дуже смачний холодець на курячому бульйоні з желатином

Курка відварюється з цибулею і морквою. Далі бульйон проціджують і змішується з разбухшим желатином. Куряче м’ясо перекладається форму, на нього викладається часник, все заливається бульйоном і ставимо в холодильник до повного застигання.

Час готування: 2 ч. 15 хв.

Час приготування: 25 хв.

Порції – 10.

Інгредієнти:

  • Курка – 1 кг
  • Вода питна – 1.8 л.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Желатин – 20 гр.
  • Часник – 2 зубчики.
  • Лист лавровий – 2 шт.
  • Перець запашний горошком – 2 шт.
  • Перець чорний горошком – 5 шт.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Курку добре промиваємо, після чого перекладаємо її в каструлю, заливаємо холодною водою і ставимо на вогонь. Далі доводимо каструлю до кипіння, знімаємо піну, що утворилася, зменшуємо вогонь і варимо протягом години.

Крок 2. Ріпчасту цибулю з морквою промиваємо, очищаємо і відправляємо в бульйон. Варимо все ще 15-20 хвилин, поки м’ясо не буде легко відділятися від кісток.

Крок 3. Дістаємо курку з каструлі в окрему ємність. Бульйон проціджуємо через дрібне сито. Ріпчасту цибулю викидаємо, а морква при бажанні, можна використовувати для прикраси.

Крок 4. Желатин пересипаємо в невелику ємність, заливаємо його холодною водою і залишаємо на 10 хвилин, поки він не набубнявіє. Далі перекладаємо його в злегка остиглий бульйон і добре перемішуємо, поки желатин повністю не розчиниться.

Крок 5. Куряче м’ясо знімаємо з кісток, поділяємо його на волокна або нарізаємо невеликими шматочками. Далі перекладаємо його в форму для холодцю, зверху викладаємо подрібнений часник і заливаємо все бульйоном. За допомогою вилки розподіляємо курку рівномірно по холодцю.

Крок 6. Тепер відправляємо все в холодильник до повного застигання. Подаємо готову закуску до столу разом з гірчицею або хріном. Приємного апетиту!