Пеленгас в духовці – 5 рецептів приготування з покроковими фото

Пеленгас в духовці – легкий у всіх відносинах блюдо, яке можна дуже швидко приготувати на обід або вечерю. Це не дуже поширена морська риба, проте, дуже ніжна і смачна. Тушки цього виду риб невеликі, тому переважно пеленгаса запікають цілком. З такою рибою дуже легко експериментувати, пробувати нові маринади і придумувати смачні гарніри.

Пеленгас, запечений у фользі в духовці

Пеленгас, запечений у фользі в духовці, – смачне і корисне блюдо, яке можна сміливо включати в дитяче меню. Риба обов’язково повинна бути присутнім у раціоні харчування кожної людини. Адже морепродукти багаті необхідними організму фосфором, калієм та іншими корисними мікроелементами.

Інгредієнти на
2 порц.

  • Пеленгас 300 гр.
  • Сіль за смаком
  • Перець чорний мелений за смаком
  • Цибуля ріпчаста 1 шт.
  • Масло рослинне 1 ст. л.
  • Морква 1 шт.
  • Лайм за смаком
  • Приправа для риби ½ ч. л.
  • Петрушка 2 гілки

Процес приготування:

  1. Візьміть всі необхідні інгредієнти для приготування пеленгаса. Моркву і цибулю очистіть, помийте разом зі свіжою зеленню під проточною водою.
  2. Візьміть підходить за розміром жароміцну форму. Вкладете в неї шматок фольги. Змастіть маслом фольгу і покладіть кружальця моркви і кільця ріпчастої цибулі.
  3. Пеленгаса помийте, очистіть від луски і нутрощів, видаліть зябра. Полийте тушку лимонним соком, посоліть і приправити спеціями для риби і меленим перцем за смаком. У черевце обробленої тушки вкладіть кілька гілочок петрушки.
  4. Викладіть тушку пеленгаса на овочеву подушку, змастіть рослинною олією. Краї фольги загорніть до центру і скріпіть їх, щоб не було ніяких дрібних отворів. Запікайте рибу в духовці при 190 градусах півгодини.
  5. Потім акуратно, щоб не обпектися, розгорніть фольгу і дайте пеленгасу трохи підрум’янитися протягом 10 хвилин. Подавайте запечену рибку разом з овочами, з якими вона запікалася у фользі. Приємного апетиту!

Пеленгас цілком у духовці

Пеленгас цілком у духовці виходить дуже соковитим і поживним. У цій рибі немає дрібних кісток, тому її дуже зручно їсти. У цілому вигляді її можна запекти з овочами, картоплею, в сметанному соусі або, наприклад, з пряними травами.

Час приготування – 60 хв.

Час приготування – 15-20 хв.

Порції – 2.

Склад:

  • Пеленгас – 1 шт.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Сіль морська – за смаком.
  • Лимон – 0,5 шт.
  • Масло рослинне без запаху – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Тушку пеленгаса необхідно повністю розморозити. Потім зчистите з неї луску і випатрайте нутрощі, також вирізати зябра. Добре промийте тушку всередині і зовні під проточною водою. Змастіть тушку сіллю і перцем з усіх боків.

Крок 2. На боці зробіть не дуже глибокі надрізи. Лимон наріжте тонкими часточками і вставити їх в надрізи, які були зроблені на тушці.

Крок 3. Викладіть заготовку в рукав для запікання і збризніть рослинним маслом. Помістіть рукав на деко.

Крок 4. Закріпіть краю рукава з обох сторін. Духовку попередньо розігрійте до 180 градусів.

Крок 5. Запікайте пеленгаса в духовці 40 хвилин. Подавайте рибу цілком, прикрасивши лимонними часточками, гарніром з овочів або свіжою зеленню. Приємного апетиту!

Пеленгас, запечений шматочками

Пеленгас, запечений шматочками, стане прекрасним живильним обідом або вечерею для всієї родини. До риби можна підібрати будь-який гарнір по вашому смаку: варені каші, картопля в будь-якому вигляді, тушковані овочі або макарони.

Час приготування – 60 хв.

Час приготування – 20-30 хв.

Порції – 6-8.

Склад:

  • Пеленгас – 300 гр.
  • Морквина – 1 шт.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Сіль морська – за смаком.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Соус томатний – 2-3 ст. л.
  • Цукор – за бажанням.
  • Масло рослинне – 2 ст. л.

Процес приготування:

Крок 1. Візьміть всі необхідні інгредієнти. Моркву і невелику головку ріпчастої цибулі очистіть і промийте.

Крок 2. Невелику тушку пеленгаса очистіть від луски, випатрайте, ретельно промийте проточною водою. Наріжте рибу порційними шматочками. Посоліть і приправте рибу за смаком.

Крок 3. Моркву натріть на крупній тертці, а головку ріпчастої цибулі наріжте дрібними кубиками. На рослинному маслі спочатку обсмажте цибулю до прозорості, потім додайте моркву і тушкуйте до м’якості овочів ще кілька хвилин.

Крок 4. Томатний соус розведіть з водою, додайте суміш до овочів і продовжуйте тушкувати 5 хвилин. Засмажку посоліть і приправте за смаком.

Крок 5. Шматочки пеленгаса викладіть в жароміцну форму. Зверху на рибку рівномірно розкладіть зажарку в томатному соусі.

Крок 6. Надішліть заготовку в розігріту до 180 градусів духовку на 35-40 хвилин. Готовий запечений пеленгас, можна доповнити будь-яким гарніром на ваш смак. Приємного апетиту!

Пеленгас з картоплею в духовці

Пеленгас з картоплею в духовці – повноцінна самодостатня страва, приготування якого не вимагає багато часу. Картопля найкраще нарізати тонкими кружечками, щоб він добре пропікся, або взагалі заздалегідь його відварити до напівготовності.

Час готування – 70 хв.

Час приготування – 20-30 хв.

Порції – 2-4.

Інгредієнти:

  • Пеленгас – 1 шт.
  • Картопля – 3-4 шт.
  • Морквина – 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Масло соняшникове – 20 мл
  • Сіль поварена – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Підготуйте всі продукти. Якщо у вас заморожений пеленгас, то його необхідно повністю розморозити, очистити луску і випатрати. Овочі очистіть і промийте.

Крок 2. Картоплю наріжте тонкими кружечками. Можна підстрахуватися і картоплю попередньо відварити, тоді він точно вийде м’яким і розсипчастим, особливо це актуально для старого картоплі. Форму змастіть рослинним маслом і викладіть в неї картопляні часточки.

Крок 3. Моркву наріжте кружечками і викладіть поверх картоплі.

Крок 4. Головку цибулі наріжте тонкими півкільцями, розберіть їх пальцями і рівномірно розподіліть поверх овочів.

Крок 5. Подрібнені овочі посоліть, і приправити меленим перцем за смаком.

Крок 6. З тушки пеленгаса зріжте плавники і відріжте голову. Натріть рибу сіллю і спеціями, покладіть її на овочі.

Крок 7. Форму накрийте фольгою і відправте в добре розігріту духовку на 35-40 хвилин. Овочі повинні повністю пропектися, а рибка добре зарум’яниться.

Крок 8. Вийміть запечений пеленгас і картоплю з форми на блюдо і подавайте до столу в гарячому вигляді. Приємного апетиту!

Пеленгас з овочами в духовці

Пеленгас з овочами в духовці – страва з розряду швидко і корисно. Пеленгас має приємний смак і досить швидко готується. Овочі на додаток до риби можна вибирати будь-які за вашим бажанням, ми підібрали стандартний набір, але ви його можете легко розширити.

Час готування – 50 хв.

Час приготування – 10-15 хв.

Порції – 2.

Інгредієнти:

  • Пеленгас – 1 шт.
  • Перець болгарський – 150 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 50 гр.
  • Морква – 50 гр.
  • Помідори черрі – 100 гр.
  • Селера – 1 шт.
  • Сіль поварена – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Масло рослинне без запаху – 2 ст. л.
  • Часник – 1 зуб.
  • Лимон – 1 зубчик.

Процес приготування:

Крок 1. Тушку пеленгаса очистіть від луски, випатрайте, вирізати зябра і ретельно промийте проточною водою. Овочі також добре вимийте і просушіть. Цибулю і моркву очистіть, з болгарського перцю видаліть насіння і білі перегородки.

Крок 2. Болгарський перець, цибулю, часник і селеру наріжте великими шматками. Помідори черрі залиште цілими. Викладіть всі підготовлені овочі в миску.

Крок 3. Овочі посоліть, і приправити меленим перцем, полийте рослинним маслом і перемішайте їх.

Крок 4. Підготовлену тушку пеленгаса натріть сіллю і перцем, збризніть рослинним маслом і лимонним соком. Відставте в сторону на 15 хвилин.

Крок 5. Овочеве асорті викладіть в жароміцну форму відповідного розміру.

Крок 6. Пеленгас розріжте навпіл і покладіть поверх овочів. Надішліть форму в духовку, розігріту до 180 градусів на 40 хвилин.

Крок 7. Блюдо виходить смачним, красивим і дуже корисним. Приємного апетиту!