Різотто з морепродуктами класичних – 7 рецептів з покроковими фото

Різотто з морепродуктами — це класика італійської кухні, основними інгредієнтами є рис особливого сорту і морепродукти. Страва має ніжний вершковий смак і всі компоненти таять в роті за рахунок досить тривалого томління спочатку в білому сухому вині, а потім у наваристому бульйоні.

Різотто з морепродуктами в вершковому соусі

Неймовірно ніжне вершкове різотто з креветками і моцарелою, приправлене прованськими травами – це маленьке віконце в Італію прямо у вас на кухні. Страва готується дуже просто, а результат вище всяких похвал!

Інгредієнти на
3 порц.

  • Рис арборіо 200 гр.
  • Вершки 200 мл
  • Сир Моцарела 50 гр.
  • Масло вершкове 20 гр.
  • Креветки Королівські 10 шт.
  • Цибуля ріпчаста 1 шт.
  • Кріп 2 гілки
  • Масло рослинне 1 ст. л.
  • Базилік свіжий, за смаком
  • Сіль за смаком
  • Перець чорний мелений за смаком

Процес приготування:

  1. Як приготувати класичний різотто з морепродуктами? Цибулю очищаємо від лушпиння, нарізаємо на «пір’ячко» і відправляємо на 10 хвилин у розігріту до 200 градусів духовку. Готовий цибулю остуджуємо і подрібнюємо.
  2. Базилік і кріп дрібно нарізаємо, креветки промиваємо і видаляємо кишкову вінка, трохи розрізавши панцир.
  3. У сотейнику або сковороді розігріваємо рослинне масло і на максимальному вогні «ошпарюємо» рис протягом 2-3 хвилин.
  4. В злегка обсмажений Арборіо вливаємо 200 мл гарячої води і тушкуємо близько 10-12 хвилин, періодично помішуючи дерев’яною лопаткою.
  5. У напівготовий рис вливаємо вершки і додаємо подрібнений цибулю тушкуємо практично до готовності (зовні рис повинен бути повністю готовий, а всередині злегка твердуватий).
  6. Додаємо натерту на дрібній тертці моцарелу, нарубану зелень і трохи вершкового масла – для аромату і продовжуємо готувати ще кілька хвилин до того моменту, поки сир не розплавиться.
  7. Додаємо відварені або смажені креветки. Ще раз ретельно перемішуємо і подаємо до столу, прикрасивши зеленню, свіжим огірочком або цукіні. Приємного апетиту!

Італійське різотто з креветками в домашніх умовах

Класичний рецепт італійської кухні – рис сорту «Арбор», соковиті креветки і трави Провансу – це те, що може приготувати кожен в домашніх умовах. Здивуйте себе і своїх близьких ніжним стравою з морепродуктів!

Час готування – 1 ч. 15 хв.

Час приготування – 35 хв.

Порції – 4.

Склад:

  • Рис «Арборіо» — 250 гр.
  • Креветки – 600 гр.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Часник – 2 зуб.
  • Вино біле – 50 мл
  • Пармезан – 50 гр.
  • Кріп – 2-3 гілочки.
  • Петрушка – 2-3 гілочки.
  • Базилік (свіжий) – 3-4 гілочки.
  • Масло оливкове – за смаком.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

1. У каструлі доводимо до кипіння 1,5 літра води, солимо і протягом 2-3 хвилин відварюємо креветки (якщо вони розморожені, якщо заморожені, то на 2-3 хвилини довше) – нам потрібен бульйон.

2. Креветки виймаємо, остуджуємо і очищаємо. Дрібно рубаємо кілька зубчиків часнику і відправляємо його до морепродуктів, додаємо кілька ложок оливкової олії, перемішуємо і залишаємо маринуватися на 15-20 хвилин.

3. Цибуля звільняємо від лушпиння, дрібно нарізаємо, обсмажуємо до прозорості на оливковій олії.

4. До цибулі додаємо обов’язково непромытый рис і продовжуємо обсмажувати ще 3-4 хвилини.

5. Сюди ж вливаємо 50 мл білого вина і повністю выпариваем – аромат залишиться.

6. Потім поетапно починаємо вводити бульйон з-під креветок: відразу вливаємо 100 мілілітрів, як тільки вся волога випарувалася – підливаємо ще. Продовжуємо підливати бульйон протягом 18-20 хвилин.

7. Коли основа нашого різотто майже готова – додаємо дрібно нарубану зелень і замариновані креветки, не забуваємо посолити за смаком і готуємо ще близько 3-5 хвилин.

8. Знімаємо сковороду з вогню, додаємо натертий пармезан і перемішуємо до однорідності.

9. Перекладаємо в тарілку, прикрашаємо листочками базиліку і подаємо до столу. Приємного апетиту!

Як приготувати смачне різотто з кальмарами?

Відмінна альтернатива класичним рецептом різотто – ПП варіант, який можна їсти без докорів совісті і не переживати і зайвих кілограмах. Ситна страва з овочів і морепродуктів – смачно і корисно.

Час готування – 55 хв.

Час приготування – 30 хв.

Порції – 4.

Склад:

  • Рис – 150 гр.
  • Кальмар – 100 гр.
  • Перець болгарський – 50 гр.
  • Брокколі – 100 гр.
  • Каррі – 1/3 ч. ложки
  • Масло оливкове – 4 ст. л.
  • Сіль – 2 ч. л.

Процес приготування:

1. Для початку підготуємо всі необхідні інгредієнти: всі викладаємо на стіл, так як овочі краще зберігають свої корисні властивості, якщо піддаються тепловій обробці не відразу після холодильної камери.

2. Очищені кальмари нарізаємо кільцями і варимо в підсоленій воді буквально 2 хвилини. Важливо не переварити, бо молюск стане, як гума. Після варіння бульйон не виливаємо, він нам ще знадобиться.

3. Болгарський перець і брокколі дрібно нарізаємо і обсмажуємо на оливковій олії 2-3 хвилини на сильному вогні.

4. Додаємо рис до овочів і смажимо ще кілька хвилин.

5. Вливаємо бульйон від кальмара в рис і тушкуємо до готовності, не забуваємо посолити за смаком.

6. Рис готовий приблизно через 25-30 хвилин додаємо карі і кальмари, які за бажанням можна нарізати дрібними шматочками.

7. Продовжуємо готувати наше різотто ще близько 10 хвилин, і подаємо до столу. Приємного апетиту!

Покроковий рецепт приготування різотто з мідіями

Класичний варіант приготування італійського різотто з додавання такого морепродукта, як мідії. Смак виходить ніжним, з нотками прованських спецій і післясмаком твердого витриманого пармезану.

Час приготування – 40 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 4.

Склад:

  • Мідії – 300 гр.
  • Рис – 200 гр.
  • Бульйон курячий – 500 мл
  • Вино біле сухе – 150 мл
  • Цибуля – 1 шт.
  • Пармезан – 70 гр.
  • Часник – 2-3 зуб.
  • Трави прованські – 1 ч. л.
  • Масло рослинне – 2 ст. л.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

1. Одну цибулину очищаємо від лушпиння і дрібно нарізаємо. Кілька зубчиків часнику також очищаємо і придавлюємо «ребром» ножа.

2. У сотейнику розжарюємо кілька ложок рослинного масла і протягом 30-40 секунд обсмажуємо зубчики часнику.

3. Часник виймаємо і в цьому ж маслі обсмажуємо 2-4 хвилини поросяти, ягняти цибулю до прозорості.

4. До пассерованному цибулі додаємо заздалегідь промитий рис і обсмажуємо, постійно помішуючи близько 5-6 хвилин.

5. У сотейник вливаємо 150 мл білого вина і на сильному вогні выпариваем алкоголь протягом 3 хвилин. Потім вливаємо 1 ополоник бульйону і пропарюють в ньому рис.

6. Посипаємо основу різотто прованськими травами і по мірі випаровування, підливаємо курячий бульйон до готовності рису.

7. Пармезан натираємо на дрібній тертці і більшу частину засипаємо в сотейник (невелику жменю залишаємо для подачі). В цей же момент додаємо сіль і перець за смаком. Через кілька хвилин сир розплавиться – додаємо мідії і варимо близько 5 хвилин на середньому вогні, постійно помішуючи.

8. Знімаємо з вогню, викладаємо в блюдо і прикрашаємо пармезаном з гілочками свіжої зелені.

Різотто з морепродуктами і вином в домашніх умовах

Відмінний варіант гарячого страви для святкового столу або просто сімейних посиденьок. Рис Арборіо» чудово поєднується з такими морепродуктів, як креветки, мідії, кальмари і восьминоги, але ви можете використовувати будь-молюсків, які у вас є. Блюдо відмінно поєднується з білим сухим вином і ігристим напівсолодким.

Час готування – 50 хв.

Час приготування – 30 хв.

Порції – 4.

Склад:

  • Цибуля-шалот – 1 шт.
  • Масло вершкове – 110 гр.
  • Часник – 1-2 зуб.
  • Рис «Арборіо» — 350 гр.
  • Вино біле – 100 мл
  • Бульйон рибний – 1 л
  • Перець чилі червоний – ½ шт.
  • морський Коктейль – 300 гр.
  • Мідії – 300 гр.
  • Вино «Марсала» — 50 мл
  • Петрушка – ¼ пучка.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

1. Часник і цибуля «звільняємо» від лушпиння і дрібно нарізаємо (шматочки повинні бути менше, ніж крупиці рису).

2. У сотейнику або глибокій жаровні розжарюємо вершкове масло і кілька хвилин пасеруємо цибулю разом з часником на маленькому вогні, постійно перемішуючи.

3. Далі всипаємо рис і обсмажуємо до прозорості зерен, як правило, займає не більше 2 хвилин.

4. Потім вливаємо 1/3 підсоленого рибного бульйону і тушкуємо близько 4-6 хвилин на мінімальному полум’я.

5. Червоний перець чилі нарізаємо тонкими кільцями і додаємо в сотейник.

6. По мірі випаровування вологи – підливаємо бульйон і засипаємо морепродукти, перемішуємо і готуємо близько 15-20 хвилин.

7. По готовності рису додаємо вино «Марсала», тушкуємо 2-3 хвилини, додаємо подрібнену петрушку і знімаємо з вогню.

8. Подаємо до столу в загальному глибокому блюді, прикрашаємо свіжою зеленню і присипаємо чорним меленим перцем за смаком. Приємного апетиту!

Різотто з морепродуктами в томатному соусі

Паста, піца і, звичайно ж, різотто – все це класика італійської кухні, яка вже стала невід’ємною частиною харчування і наших людей. Сьогодні пропоную варіант приготування не зовсім звичайного різотто, а саме з додаванням томатного соусу.

Час готування – 1 ч.

Час приготування – 30 хв.

Порції – 6.

Склад:

  • Рис «Арборіо» — 200 гр.
  • Мідії – 250 гр.
  • Томати у власному соку – 300 мл
  • Цибуля (білий або шалот) – 1 шт.
  • Часник – 2-3 зуб.
  • Масло оливкове – 4 ст. л.
  • Фенхель – 2 щіпки.
  • Базилік сушений – 1 щіпка.
  • Бульйон рибний – 2 склянки
  • Вино біле сухе – 100 мл
  • Пармезан – 30-40 гр.
  • Сіль морська – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

1. Томати у власному соку переливаємо в ємність відповідного розміру, додаємо спеції: фенхель, базилік перець чорний мелений – перебиваємо до однорідності за допомогою заглибного блендера.

2. Цибулю нарізаємо маленькими шматочками, а часник просто придавлюємо «ребром» ножа, для того, щоб він краще віддавав свій приємний аромат.

3. У сотейник вливаємо олію і близько хвилини обсмажуємо часник і відразу виймаємо. На тому ж маслі підрум’янюємо цибулю і засипаємо рис, прогріваємо близько 3-4 хвилин, потім вливаємо біле вино і выпариваем алкоголь 8-10 хвилин, постійно помішуючи.

4. Запашні інгредієнти заливаємо ½ частиною томатного соусу і одним ополоником рибного бульйону, тушкуємо 10 хвилин і підливаємо соус, по мірі випаровування рідини.

5. Коли «Арборіо» буде м’яким зовні і твердим у середині – додаємо заздалегідь промиті мідії і готуємо ще 10 хвилин. Далі вимикаємо вогонь, накриваємо кришкою і залишаємо настоюватися ще близько 10-15 хвилин.

6. Готову страву сервіруємо і прикрашаємо натертим пармезаном і гілочками свіжої зелені (відмінно підходить базилік і розмарин). Приємного апетиту!

Простий і смачний рецепт різотто з морепродуктами в мультиварці

Дуже простий варіант приготування різотто в мультиварці з додаванням морських молюсків – саме вони надають страві дуже цікавий смак, а неповторний аромат формується з ноток білого сухого вина і суміші трав, зібраних на полях і в лісах провінцій Італії.

Час готування – 55 хв.

Час приготування – 30 хв.

Порції – 5-7.

Склад:

  • Рис – 200 гр.
  • Вода – 3 склянки
  • Цибуля – 1 шт.
  • Часник – 2-3 зуб.
  • Морепродукти – 250 гр.
  • Вино біле – 100 мл
  • Масло рослинне – 3 ст. л.
  • Цибуля зелена – за смаком.
  • Сіль морська – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

1. Одну цибулину середнього розміру очищаємо і дрібно нарізаємо, паралельно розігріваємо олію в чашу мультиварки і обсмажуємо підготовлений інгредієнт.

2. Часник подрібнюємо в ручну (використовувати давильця не рекомендується) і додаємо до цибулі, готуємо близько 2 хвилин.

3. Промитий рис кладемо в чашу, перемішуємо і обсмажуємо протягом 5-7 хвилин.

4. Додаємо 100 мл білого вина (бажано сухого) і при постійному перемішуванні выпариваем всю рідину.

5. Морський коктейль заливаємо окропом і наполягаємо 10-15 хвилин, в результаті отримуємо рибний бульйон, який стане в нагоді в приготуванні італійського різотто.

6. Коли все вино випарується – вливаємо ½ бульйону і продовжуємо тушкувати.

7. Після, вливаємо другу половину бульйону, додаємо морепродукти, солимо, перчимо і включаємо режим «Плов», а на таймері встановлюємо 30 хвилин.

8. Через півгодини ароматне блюдо готове. Подаємо в гарячому вигляді, прикрасивши зеленню. Приємного апетиту!