Товстолобик в духовці – 8 смачних рецептів приготування з покроковими фото

Товстолобик в духовці – це один з найпростіших, вдалих і поширених способів приготування смачною і ароматною рибки. Для того щоб зробити смак риби більш насиченим і оригінальним, радимо вам використовувати різні добавки, наприклад: лимон, сметана або дрібно нарізані овочі. Товстолобик здивує вас своєю приємною текстурою і ніжністю м’яса. Привнесіть в свій звичний раціон щось нове, і здивуйте своїх домочадців!

Товстолобик у фользі в духовці

Товстолобик у фользі в духовці – це соковите і ароматне страва, яка стане справжньою прикрасою вашого столу. В рибі міститься мінімальна кількість кісточок і багато корисних речовин, зокрема макро – і мікроелементи. Пропонуємо вам запекти товстолобика відразу з овочами, таким чином, ми відразу отримаємо і апетитний гарнір.

Інгредієнти на
4 порц.

  • Товстолобик 1.5 кг
  • Лимон 1 шт.
  • Морква 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста 2 шт.
  • Кабачок 2 шт.
  • Баклажан 2 шт.
  • Сіль 1.5 ч. л.
  • Перець чорний мелений 2 щіпки
  • Спеції для риби 1 ч. л.
  • Олія соняшникова 50 мл

Процес приготування:

  1. З риби зчищають луску і ретельно промиваємо тушку під струменем води.
  2. Робимо надріз вздовж черевця і видаляємо потрухи разом з чорними плівками – обполіскуємо зсередини. Залишати голову чи ні – вирішувати вам.
  3. Робимо кілька косих неглибоких надрізів і натираємо товстолобика з усіх боків спеціями і сіллю, збризкуємо соком цитрусового фрукта і даємо просочитися протягом 20 хвилин.
  4. Не гаючи часу, цибулину «звільняємо» від лушпиння і ріжемо півкільцями.
  5. Очищену моркву ріжемо тонкими кружками.
  6. На сухій сковорідці обсмажуємо овочі до легкої рум’яності, часто помішуючи.
  7. За бажанням знімаємо шкірку з молодих кабачків, ріжемо кільцями.
  8. На розігрітій олії смажимо кабачок до м’якості з обох сторін.
  9. Аналогічно кабачка, подрібнюємо баклажани – солимо і залишаємо на 5 хвилин, щоб позбутися гіркоти.
  10. Кільця баклажана також злегка підсмажуємо.
  11. Деко устеляємо двома шарами фольги, викладаємо овочі, як показано на фото і присипаємо сіллю.
  12. Зверху укладаємо замаринованого товстолобика, в надрізи поміщаємо слайсы лимона.
  13. загортаємо Фольгу і запікаємо страву близько півгодини при 180 градусах.
  14. Через 30 хвилин, відкриваємо фольгу і печемо рибку ще 15 хвилин.
  15. Страву подаємо до столу « з пилу, з жару» і насолоджуємося ніжним смаком і приємним ароматом. Приємного апетиту!

Соковитий товстолобик, запечений у духовці

Соковитий товстолобик, запечений у духовці, готується дуже просто, адже в якості добавок ми використовуємо лише сметану і ароматні спеції, тобто, нічого зайвого, щоб не перебити смак самої риби і насолодитися ним сповна. Цей рецепт сподобається всім охочим ніжного білого м’яса.

Час готування – 120 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 6-8.

Склад:

  • Товстолобик – 2 шт.
  • Сметана – 2 ст. л.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Коріандр мелений – за смаком.
  • Лимон – 1 шт.

Процес приготування:

Крок 1. Промиту рибу чистимо, потрошимо і зрізаємо голову, хвіст і плавники, повторно обполіскуємо і натираємо сіллю і чорним перцем, присипаємо коріандром і натираємо, змащуємо сметаною. Залишаємо рибу для просочення від 30 до 120 хвилин.

Крок 2. По боках робимо надрізи і за бажанням вставляємо слайсы цитруса, збризкуємо тушку соком лимона і викладаємо на лист фольги.

Крок 3. Напівфабрикати щільно загорнути у фольгу і відправляємо в попередньо розігріту духовку до 180-190 градусів на 35-45 хвилин.

Крок 4. Після «обгортку» розкриваємо і подпекаем товстолобиків ще близько 10-15 хвилин. За бажанням доповнюємо сметаною і приправами.

Крок 5. Ароматну рибу подаємо до столу прямо у фользі – дегустуємо. Приємного апетиту!

Товстолобик, запечений шматочками

Товстолобик, запечений шматочками і замаринований в смачній соусі, що складається з гірчиці і сметани – це шалено смачне блюдо, яке стане ідеальним доповненням до вершкового картопляного пюре. Приготуйте рибу за цим рецептом і домочадці скажуть вам спасибі!

Час приготування – 60 хв.

Час приготування – 10 хв.

Порції – 2-3.

Склад:

  • Товстолобик – 500 гр.
  • Гірчиця – 1-2 ч. л.
  • Сметана – 60 гр.
  • Масло рослинне – 1 ст. л.
  • Приправа для риби – 1 ч. л.
  • Сіль – ½ ч. л.

Процес приготування:

Крок 1. Випатрану і очищену тушку ріжемо на невеликі порційні шматки.

Крок 2. Укладаємо товстолобика в чашу і доповнюємо гірчицею, сметаною, спеціями для риби і сіллю.

Крок 3. Складові гарненько перемішуємо і залишаємо на робочому столі на 15-20 хвилин.

Крок 4. Формочку для запікання промазуємо тонким шаром масла і розподіляємо рибу.

Крок 5. Запікаємо протягом 30-35 хвилин при температурної позначки в 180-190 градусів.

Крок 6. Готуйте і отримуйте задоволення!

Товстолобик з картоплею в духовці

Товстолобик з картоплею в духовці – це комплексне страву, яким можна з легкістю нагодувати всю сім’ю корисним, ситний і дуже смачним обідом, після якого ви не відчуєте тяжкості в животі. Овочі прекрасно гармонують з рибкою і прянощами.

Час готування – 2 ч.

Час приготування – 25 хв.

Порції – 5.

Склад:

  • Картопля – 1-1,5 кг
  • Товстолобик – 1,5 кг
  • Цибуля – 3-4 шт.
  • Морквина – 1 шт.
  • Масло олію – 3-4 ст. л.
  • Спеції для риби – на смак.
  • Сіль – за смаком.
  • Паприка солодка мелена – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. У попередньо розмороженої риби відрізаємо голову, хвіст і плавники, позбавляємося від потрухів.

Крок 2. Надрізаємо, як показано на фото.

Крок 3. Посипаємо сіллю і втираємо солоні кристали у шкірку і м’якоть.

Крок 4. Після приправляємо спеціями для риби і морепродуктів.

Крок 5. Залишаємо товстолобика на півгодини для маринування.

Крок 6. Не гаючи часу, очищаємо овочі і обполіскуємо їх водою, ріжемо півкільцями середньої товщини.

Крок 7. Очищену картоплю розрізаємо навпіл.

Крок 8. Присмачую картопляну нарізку двома ложками соняшникової олії, сіллю і солодкою паприкою.

Крок 9. Плоску жароміцний посуд застеляємо фольгою і викладаємо половину цибулі, присипаємо пучкою солі і перцю.

Крок 10. На цибульну подушку поміщаємо рибу, в черевце викладаємо цибулю і морквину, збоку розкладаємо картоплю.

Крок 11. Закриваємо блюдо фольгою й запікаємо протягом 45 хвилин при 190-200 градусах, після фольгу знімаємо й тримаємо в духовці ще 15 хвилин.

Крок 12. Розподіляємо страву по тарілках і трапезуєм. Приємного апетиту!

Стейки з товстолобика в духовці

Стейки з товстолобика в духовці – ситна і корисна страва, на приготування якого вам не доведеться цілий вечір стояти біля плити, бо від кулінара потрібно лише замаринувати рибні шматочки і відправити в духовку. Вуаля, витративши всього лише 10 хвилин, вам забезпечений ароматний і поживний обід.

Час приготування – 30 хв.

Час приготування – 10 хв.

Порції – 4-5.

Склад:

  • Стейки товстолобика – 5 шт.
  • Сіль – за смаком.
  • Паста томатна – 1 ст. л.
  • Сметана – 2 ст. л.
  • Гірчиця – 1 ч. л.
  • Масло рослинне – 1 ст. л.

Процес приготування:

Крок 1. Стейки ретельно промиваємо й обсушуємо за допомогою паперових рушників.

Крок 2. Солимо, відштовхуючись від своїх смакових переваг.

Крок 3. В піалі об’єднуємо гірчицю, сметану і пасту з перетертих томатів.

Крок 4. Деко присмачую маслом, викладаємо рибу і щедро змащуємо соусом – готуємо в духовій шафі протягом 20 хвилин при 200 градусах.

Крок 5. Ніжну рибку подаємо до столу в теплому вигляді і доповнюємо улюбленим гарніром. Приємного апетиту!

Товстолобик, запечений з овочами

Товстолобик, запечений з овочами, готується у фользі, завдяки чому всі компоненти стоять у власному соку і виходять неймовірно ніжними та смачними, так як просочуються на всі сто відсотків. Незважаючи на простоту приготування, страва відрізняється чудовими смаковими характеристиками.

Час готування – 70 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 5.

Склад:

  • Товстолобик – 600 гр.
  • Картопля велика – 10 шт.
  • Цибулина – 1 шт.
  • Морквина – 1 шт.
  • Лист лавра – 4 шт.
  • Томати консервовані – 5-6 шт.
  • Сало/смалець – 1 ст. л.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Очищену і потрошеную рибу позбавляємо від плавників, голови і хвоста. Розрізаємо тушку на порційні шматочки, обполіскуємо під струменем води і даємо час обсохнути. Нарізку підсолюємо і залишаємо для просочення на півгодини.

Крок 2. Паралельно чистимо і подрібнюємо овочі: картоплю нарізаємо на 4-6 частин, моркву – шматочками, а цибулю – пір’ям.

Крок 3. Овочі висипаємо в миску, приправляємо сіллю і перцем – ретельно перемішуємо.

Крок 4. На невеликий відрізок фольги (попередньо змащуємо салом або олією) викладаємо щедру жменю овочів, а також часточки консервованих томатів (без шкірки), зверху рибу і лист лавра.

Крок 5. Загортаємо кожну порцію так, щоб в процесі термічної обробки сік не витікав. Укладаємо напівфабрикати на деко і тушкуємо в духовій шафі при 180 градусах 40 хвилин.

Крок 6. Готову страву подаємо домочадцям з охолодженої сметаною. Приємного апетиту!

Товстолобик в сметані в духовці

Товстолобик в сметані в духовці – це ніжне і тане в роті страву, яке прикрасить ваш вечеря або обід і надовго позбавить від голоду. Риба хоч і ситна, але в той же час легка, за рахунок чого одну тушку запросто можуть з’їсти два людей. Виходячи з цього, рекомендуємо заздалегідь готувати з запасом!

Час готування – 1 ч. 30 хв.

Час приготування – 30 хв.

Порції – 2.

Склад:

  • Товстолобик – 1 шт.
  • Цибуля – 2 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Сметана 20% – 150 гр.
  • Лимон – 1 шт.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Товстолобика чистимо від лусочок, розрізаємо черевце і виймаємо нутрощі – промиваємо всередині і зовні, не забуваючи позбутися від темних стрічок.

Крок 2. Надрізаємо тушку і вставляємо часточки лимона без цедри), солимо.

Крок 3. Цибулю і моркву подрібнюємо і тушкуємо до м’якості, засмажку укладаємо в черевце товстолобика.

Крок 4. Обмазуємо заготівлю сметаною з усіх боків і поміщаємо в «човник» з фольги.

Крок 5. Запікаємо протягом 50-60 хвилин (залежно від розміру риби) при помірному нагріві. Приємного апетиту!

Товстолобик, запечений з лимоном

Товстолобик, запечений з лимоном і зеленню – це неймовірно смачне і апетитне блюдо, яке запросто можна подати навіть до святкового столу. Петрушка, часник, біле вино – це ідеальні добавки до ніжної рибі, яка після запікання, розпадається по волокнах – пальчики оближеш!

Час готування – 2,5 ч.

Час приготування – 10-15 хв.

Порції – 8.

Склад:

  • Товстолобик – 2 кг
  • Часник – 3 зуб.
  • Петрушка – 1 пучок.
  • Вино біле сухе – 100 мл
  • Лимон – 1 шт.
  • Базилік сушений – за смаком.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Масло рослинне – 1 ст. л.

Процес приготування:

Крок 1. Розмороженого товстолобика потрошимо, чистимо і видаляємо плавники, голову і хвіст – обполіскуємо. Робимо часті косі надрізи і старанно натираємо тушку сіллю, базиліком і меленим перцем. Поміщаємо заготовку в контейнер і заливаємо вином, прибираємо в холод для просочення на кілька годин.

Крок 2. Замариновану рибу викладаємо на фольгу, змащену маслом, в надрізи вставляємо скибочки лимона.

Крок 3. Всередину черевця укладаємо промиту петрушку, залишки лимона і пластинки часнику.

Крок 4. Обертаємо заготовку у фольгу (бажано в два шари) і кладемо на деко.

Крок 5. Готуємо товстолобика протягом 30-40 хвилин при 180 градусах, а після закінчення часу залишаємо в духовці ще на 10-15 хвилин для додаткової соковитості. Гаряче страву подаємо до столу негайно і знімаємо пробу. Приємного апетиту!