Підлива для котлет – 8 смачних рецептів приготування з фото покроково

З появою готових соусів ми почали забувати, що таке підлива. А дарма, адже вона покращує смак, як самих котлет, так і гарніру, приготованого до них. При цьому робить страву набагато соковитіше. Існує величезна безліч рецептів підлив. Прочитайте нашу статтю і виберіть свій варіант.

Підлива для котлет з томатною пастою і борошном

Підлива по цьому рецепту виходить густий по консистенції і насиченим смаком. Підходить для будь-яких котлет і гарнірів. При цьому готується з доступних інгредієнтів, які є під рукою у багатьох господинь.

Інгредієнти на
4 порц.

  • Цибуля ріпчаста 1 шт.
  • Морква 1 шт.
  • Перець болгарський ½ шт.
  • Борошно пшеничне 1 ст. л.
  • Томатна паста 1 ст. л.
  • Сметана 1 ст. л.
  • Масло рослинне для смаження
  • Сіль за смаком
  • Цукор-пісок ¼ ч. л.
  • Вода ½ склянки
  • Приправи за смаком

Процес приготування:

  1. Як приготувати смачну підливу для котлет? Очистіть цибулину від лушпиння, помийте і дрібно наріжте. Болгарський перець помийте, видаліть плодоніжку і насіння. Наріжте кубиками такого ж розміру, як і цибуля. Для підливи краще, якщо овочі будуть порізані дрібно. Так вона вийде однорідний. Якщо у вас немає болгарського перцю, не засмучуйтеся, і без нього підлива вийде смачною. Обмийте морква, очистіть овочечисткою і натріть на дрібній тертці.
  2. Розігрійте рослинну олію в сковороді. Відразу перекладіть в неї цибулю і болгарський перець. Обсмажуйте на невеликому вогні до золотистого кольору. Викладіть до обсмаженою овочам моркву і помішуючи готуйте ще 5 хвилин. Слідкуйте за тим, щоб овочі не підгоріли, інакше смак підливи зіпсується.
  3. До овочів всипте борошно і ретельно перемішайте. На цьому етапі визначається загальна густота підливи. Чим більше борошна, тим вона гущі. Відразу ж додайте томатну пасту і знову перемішайте до однорідного стану.
  4. Поступово вливайте кип’ячену воду і потихеньку заважайте. Якщо підлива здається ще дуже густий, додайте додатково воду.
  5. Після того як маса в сковороді закипить всипте цукор, він нейтралізує кислуватий присмак томатної пасти. Посоліть і додайте приправи (зупиніть свій вибір на приправи для м’яса, з якого готуєте котлети). Перемішуйте. Додайте сметану і знову перемішайте.
  6. Вимкніть вогонь і залиште підливу доходити під кришкою на 5 хвилин. Все готово! Розкладіть котлети з гарніром по тарілках і полити підливою.
    Смачного!

Біла підлива для котлет зі сметаною

Якщо ви не любите овочеві і підливи підливи з томатною пастою, то це ідеальний рецепт для вас. Вершкове масло, сметана і пшеничне борошно, а на виході вийде ніжна білосніжна підлива з приємною кислинкою.

Час приготування: 15 хв.

Час приготування: 10 хв.

Порцій: 6.

Склад:

  • Масло вершкове – 30 гр.
  • Борошно пшеничне – 30 гр.
  • Сметана – 150 гр.
  • Бульйон (м’ясний) – 250 мл
  • Сіль – за смаком
  • Перець чорний мелений – за смаком

Процес приготування:

1. В каструлю або сотейник, бажано з антипригарним покриттям відправляємо вершкове масло і чекаємо, поки воно розплавиться.

2. Всипаємо борошно пшеничне, змішуємо з вершковим маслом і обсмажуємо на невеликому вогні. Постійно помішуйте олійно-борошняну суміш, щоб вона не пригоріла.

3. Підігріваємо бульйон. Він повинен бути гарячим. Краще використовувати м’ясний або овочевий. Якщо у вас немає ні одного, ні другого, то скористайтеся просто кип’яченою водою. Вливаємо його тонкою цівкою в олійно-борошняну суміш, інтенсивно перемішуючи віночком. У вас не повинно бути грудок.

4. Прийшла черга сметани. Краще, якщо вона буде кімнатної температури. Перекладаємо її в каструлю і ретельно перемішуємо. У вас повинна вийти білосніжна, однорідна гладка маса. Якщо по консистенції вона дуже густа, можна вливаємо ще трохи бульйону.

5. Солимо підливу, всипаємо чорний мелений перець. Перемішуємо і, довівши до кипіння, варимо на невеликому вогні пару хвилин. Вимикаємо вогонь. Біла підлива на основі сметана готова. Сервіруємо стіл, розкладаємо гаряче з гарніром по порційних тарілках і поливаємо з підливою.

Приємного апетиту!

Класична підлива для котлет як в їдальні

Якщо ви родом з СРСР, то точно згадайте той самий смак підливи, немов з радянської їдальні. А як же вона прекрасно поєднується з котлетами і картопляним пюре. Приготуйте на сімейний обід, подаруйте спогади батькам і познайомте дітей зі смаком своєї юності.

Час приготування: 40 хв.

Час приготування: 25 хв.

Порцій: 10.

Склад:

  • Бульйон (м’ясний) – 1 л
  • Цибуля ріпчаста – ½ шт.
  • Морква – 1 шт.
  • масло – 30 гр.
  • Томатна паста – 3 ст. л.
  • Борошно – 50 гр.
  • Перець запашний горошком – 4 шт.
  • Лавровий лист – 2 шт.
  • Універсальна приправа – 1 ст. л.
  • Рослинне масло – для обсмажування

Процес приготування:

1. У глибокій мисці розведіть томатну пасту водою до консистенції густої сметани.

2. Очистіть цибулину середнього розміру, помийте. Відріжте половину і наріжте дрібними кубиками. Помийте і очистіть моркву. Дуже зручно і швидко це робити спеціальної овочечисткою. Потім натріть на крупну тертку.

3. Потім поставте сковороду на вогонь і нагрійте її. Олія для обсмажування додавати не потрібно, так як в цьому рецепті борошно обсмажується на сухій сковороді. Насипте борошно і обсмажуйте, помішуючи, поки борошно не потемніє.

4. Пересипте борошно в окрему миску. Дочекайтеся поки вона охолоне. У цей час розігріти бульйон. Розведіть бульйоном борошно до консистенції рідкої сметани.

5. Влийте в сковороду олію, нагрійте і висипте в неї цибулю. Обсмажте до прозорості на невеликому вогні. Потім додайте шматок вершкового масла і перемішайте, поки воно не розтопиться. Відправте до цибулі натерту моркву. Пасеруйте, помішуючи, близько 3-4 хвилин. Після чого влийте розведену томатну пасту. Томіть на сковороді ще хвилини 3. Тепер прийшла черга бульйону. Буде краще, якщо ви його попередньо злегка розігрієте. Якщо у вас немає бульйону, то можете влити просто кип’ячену воду, додавши в неї за бажанням універсальну приправу.

6. Вміст сковороди перемішайте. Доведіть до кипіння і влийте розведене борошно. Перемішайте до об’єднання мас і залиште готуватися на середньому вогні до потрібної густоти. На це у вас піде приблизно чверть години. Після того як підлива буде знята з вогню, при бажанні можете протерти овочі, що входять до її складу через сито, щоб забезпечити однорідність. Однак це ніяк не позначиться на її смакових якостях і тому не обов’язково до виконання. Накривайте стіл, кличте рідних і згадуйте смак юності і дитинства.

Приємного апетиту!

Як приготувати смачний соус для рибних котлет?

Рибні котлети виходити смачними, навіть якщо у вас з спецій є тільки сіль. Але як же розкриється і збагатиться смак, якщо приготувати для них підливу або соус. Підлива, приготована за цим рецептом, ідеально підійде до котлет з нежирних сортів риби.

Час приготування: 30 хв.

Час приготування: 25 хв.

Порцій: 4.

Склад:

  • Яєчні жовтки – 3 шт.
  • Масло вершкове – 30 гр.
  • Вода – 150 мл
  • Сіль – за смаком
  • Перець чорний мелений – за смаком
  • Свіжа зелень – за бажанням
  • Сік лимона – за бажанням

Процес приготування:

1. Обмийте яйця, витріть їх. Відокремте жовтки від білків. Жовтки покладіть в глибоку каструлю, влийте до них воду, додайте сіль і чорний мелений перець. Перемішайте інгредієнти.

2. Як тільки інгредієнти об’єднаються, почніть інтенсивно збивати масу. Так як потрібно робити це досить довго, можете скористатися не віночків, а міксером.

3. Коли маса злегка збільшиться в об’ємі, поставте каструлю з нею на водяну баню. Одночасно з цим розтопіть вершкове масло. Це зручно робити в мікрохвильовій печі, якщо у вас її немає, то просто нагрійте на вогні. Нам необхідно довести масу до кипіння. При цьому постійно помішувати.

4. Коли з’являться перші бульбашки, почніть тонкою цівкою вводити розтоплене вершкове масло, безперервно помішуючи. Після того як увіллєте все масло, знову доведіть масу до кипіння і відразу зніміть з вогню. Заварна підлива готова.

5. Поливайте нею рибні котлети. При бажанні збризніть соком лимона, щоб додати страві приємну кислинку, а також посипте свіжою зеленню, заздалегідь вимитим і дрібно нарізаною.

Приємного апетиту!

Ніжна підлива для котлет як у дитячому садку

Дуже яскравий спогад з дитинства покоління 70-80 хх років – це підлива, з якою звичайне картопляне пюре було таким смачним, що не потрібні були ніякі котлети. Пропонуємо приготувати вам саме таку підливу з вершкового масла, курячого бульйону, томатної пасти, борошна та спецій.

Час приготування: 25 хв.

Час приготування: 20 хв.

Порцій: 8.

Склад:

  • масло – 2 ст. л.
  • Курячий бульйон (вода) – 0,7 – 1 л
  • Часник – 3 зубчики
  • Томатна паста – 1 ст. л.
  • Борошно пшеничне – 2 ст. л.
  • Кріп – за смаком
  • Сіль – за смаком
  • Перець чорний мелений – ½ ч. л.
  • Хмелі-сунелі – 1 ч. л.

Процес приготування:

1. Поставте сковороду на плиту і нагрійте. Висипте на неї борошно і обсмажуйте, постійно перемішуючи на невеликому вогні. Мука повинна досягти світло-коричневого або хоча б золотистого кольору. Зніміть сковороду з вогню.

2. Додайте до борошна томатну пасту. Для даного рецепта краще вибирати томатну пасту без кислинки, інакше доведеться коригувати смак, додаючи трохи цукрового піску.

3. Очистіть зубчики часнику від лушпиння і обмийте їх. Дрібно наріжте або пропустіть через прес. Відправте до борошна з томатною пастою. Туди ж додайте хмелі-сунелі олія, вершкове масло, яке при бажанні можна успішно замінити сметаною. Не забудьте посолити за смаком.

4. Поверніть сковороду на вогонь і ретельно перемішайте всі інгредієнти. Після цього можна почати вливати теплий курячий бульйон або просто воду. Робіть це поступово, одночасно перемішуючи масу, щоб не утворилося грудочок з борошна. На цьому етапі ви можете коректувати густоту підливи. Чим більше бульйону ви увіллєте, тим менш густий буде підлива.

5. Коли весь бульйон введений, зменшіть вогонь і, помішуючи, доведіть підливу до кипіння. Перевірте на смак і при необхідності додайте ще сіль.

6. Помийте зелень, дрібно наріжте. Коли підлива закипить, всипте в неї чорний мелений перець і свіжий кріп, який ви можете замінити на заморожений або сушений. Смак від цього не зіпсується. Ще раз перемішайте. Підлива для котлет як в радянському дитячому садку готовий. Поливайте їм котлети і гарнір.

Приємного апетиту!

Покроковий рецепт приготування соусу для котлет з майонезом

М’ясні котлети відмінно поєднуються з підливою з овочів і майонезу. За рахунок часнику і цибулі вона виходить дуже пікантною. Соковиті помідори дозволяють не додавати рідину в процесі приготування. А пом’якшити і відтінити смаки допомагає майонез.

Час готування: 35 хв.

Час приготування: 30 хв.

Порцій: 8.

Склад:

  • Цибуля ріпчаста – 4 шт.
  • Помідори – 4 шт.
  • Часник – 3 зубчики
  • Майонез – 100 гр.
  • Сіль – за смаком
  • Перець червоний гострий мелений – за смаком
  • Рослинне масло – для смаження

Процес приготування:

1. Першим ділом очистіть часник, обмийте його і дрібно наріжте.

2. Потім очистіть цибулю, помийте його наріжте тонкими півкільцями або невеликими кубиками, як вам більше подобається.

3. Для підливи нам не потрібна шкірка томатів, тому видаліть її. Для цього помийте помідори, хрестоподібно надріжте їх знизу і опустіть на хвилину в киплячу воду. Потім дістаньте за допомогою шумівки і без будь-яких складнощів зніміть відійшла шкірку.

4. Наріжте помідори на невеликі шматки. Чим соковитіше ви виберіть помідори, тим смачніше вийде підлива.

5. Поставте сковороду на плиту, влийте невелику кількість рослинної олії і обсмажте цибулю до золотистого кольору.

6. Після того як цибуля обсмажиться, викладіть в сковороду нарізані помідори і подрібнений часник.

7. Всипте сіль і червоний гострий перець за смаком. Якщо не їсте дуже гостру їжу, то перець не додавайте або замініть його чорним меленим перцем. Тушкуйте овочі для підливи на слабкому вогні близько 15-20 хвилин. Помідори за цей час повинні стати м’якими і при натисканні перетворюватися в томатне пюре.

8. Тепер додайте овочі майонез, все добре перемішайте і дайте протушкується ще близько хвилини.

9. Вимкніть вогонь. Дайте підливі постояти 5 хвилин. За цей час розкладіть на тарілки котлети з гарніром і полийте готової підливою з овочами і майонезом.

Приємного апетиту!

Простий і швидкий рецепт вершковою підливи для котлет

Вершкова підлива готується з мінімальної кількості інгредієнтів і відмінно підходить до котлет з будь-якого м’яса. Якщо підливу з томатною пастою і спеціями, не кожна мама дасть дитині, то паровими котлетами з вершковою підливою (просто не додавайте перець) можна сміливо нагодувати чадо.

Час приготування: 15 хв.

Час приготування: 10 хв.

Порцій: 4.

Склад:

  • Вершки (20 %) – 200 мл
  • Масло вершкове – 30 гр.
  • Борошно пшеничне – 2 ч. л.
  • Сіль – за смаком
  • Перець чорний мелений – за смаком
  • Мускатний горіх – за смаком
  • Італійські трави – за смаком

Процес приготування:

1. Поставте сковороду на плиту і розігрійте. Висипте на суху поверхню пшеничне борошно і обсмажте її помішуючи не більше хвилини. Нам необхідно просто нейтралізувати смак сирої борошна, а не обсмажувати її до зміни кольору.

2. Зробіть вогонь мінімальним і відправте на сковороду шматок вершкового масла.

3. Злегка помішуючи, дочекайтеся, щоб воно повністю розтопилося.

4. Влийте в обсмажену олійно-борошняну суміш вершки. Класичними вершками для приготування соусів і підлив вважаються саме двадцяти процентні вершки. Але якщо ви хочете зробити соус менш густим і калорійним, то сміливо можете використовувати вершки з жирність десять відсотків і навіть замінити їх молоком (в такому випадку доведеться додати більшу кількість борошна і вершкового масла, щоб підлива вийшла потрібної густоти).

5. Ретельно перемішайте всі інгредієнти. У вас не повинні утворитися грудки. Далі посоліть і всипте спеції. Робіть це по своїм смаковим уподобанням. В даному випадку використовувалися італійські трави, чорний мелений перець і мускатний горіх. Ви можете експериментувати зі спеціями і кожен раз отримувати нові відтінки смаку, адже вершкова підлива дуже вдячна база для експериментів, не має свого яскраво-вираженого смаку.

6. Томіть підливу на мінімальному вогні не більше 3-х хвилин. Щоб визначити досягла підлива потрібну густоту і консистенцію просто проведіть силіконової лопаткою по сковороді, якщо утворився «розрив» не заповниться, то можете вимкнути вогонь і знімати сковороду з плити.

7. Вершкова підлива готова. Можете подавати її в піалі або соусниці, або полити нею котлети в порційних тарілках.

Приємного апетиту!

Смачна підлива для курячих котлет з томатною пастою

Дуже проста в приготуванні підлива з таких доступних інгредієнтів, як цибуля, томатна паста, пшеничне борошно і часник. Вона ідеально підходить до курячих котлет. А якщо ви любите з будь-яким м’ясом їсти кетчуп, то стане для вас знахідкою.

Час приготування: 20 хв.

Час приготування: 15 хв.

Порцій: 4.

Інгредієнти:

  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Томатна паста – 1 ст. л.
  • Борошно – 1 ст. л.
  • Часник – 2 зубчики
  • Олія – для смаження
  • Цукор – щіпка
  • Лавровий лист – 1 шт.
  • Вода (окріп) – 250 мл
  • Сіль – за смаком
  • Перець – за смаком

Процес приготування:

1. Очистіть цибулину невеликого розміру. Помийте її. Наріжте на маленькі кубики. Зубчик часнику також очистіть від лушпиння, помийте і дрібно наріжте або пропустіть через прес.

2. Поставте сковороду на вогонь, налийте в неї рослинне масло і почекайте, поки воно нагріється. Всипте нарізану цибулю і обсмажте до прозорості.

3. Коли цибуля стане прозорим і золотистим, всипте борошно і дуже швидко перемішайте. Інакше висока ймовірність утворення грудок, а вони нам не потрібні. Обсмажуйте цибулю з борошном до появи аромату горіхів, до цього моменту борошно має стати коричневою.

4. Розведіть томатну пасту в склянці гарячої води і влийте на сковороду. Перемішайте. Не забудьте додати в підливу щіпку цукру. Тим самим ви нейтрализуете кислуватий присмак, який може надати страві в результаті томатна паста. Посоліть і додайте всі спеції. Всипте нарізаний часник. Тримайте підливу на маленькому вогні близько 5 хвилин. Періодично помішуйте.

5. У готову підливу можна покласти котлети, щоб вона прогрілися і просочилися перед подачею. Або ж просто полити підливою розкладені на порційні тарілки котлети і гарнір.

Приємного апетиту!