Сир в домашніх умовах – 10 рецептів приготування з покроковими фото

Сир в домашніх умовах – це прекрасний варіант корисного і повноцінного сніданку, полуденка або пізньої вечері. Цей продукт добре поєднується з різними джемами, фруктами та ягодами, а для того, щоб його приготувати, не потрібно ніяких спеціальних пристосувань, потрібно лише трохи вільного часу, молоко, кефір або кисле молоко.

Як зробити сир з молока в домашніх умовах?

Готуємо ніжний домашній сир, який можна давати навіть самим маленьким. У цьому продукті міститься величезна кількість кальцію, який необхідний дітям в період інтенсивного росту, а також дорослим в період вірусних інфекцій.

Інгредієнти на
5 порц.

  • Молоко коров’яче 3 л

Процес приготування:

  1. Сир в домашніх умовах приготувати дуже просто. Свіже коров’яче молоко, в ідеалі сільська, переливаємо в каструлю відповідного розміру і залишаємо на столі при кімнатній температурі, десь на одну добу.
  2. Через 24 години відправляємо тару з скисшим молоком в духовку на півтори години при температурі 120 градусів.
  3. Обережно виймаємо й даємо охолонути до 20-25 градусів.
  4. Друшляк устеляємо марлею і переливаємо отриману масу.
  5. Марлю згортаємо і зав’язуємо вузол – підвішуємо над раковиною. Як тільки сироватка перестане стікати – сир повністю готовий до вживання. Приємного апетиту!

Ніжний домашній сир з кефіру

Маючи під рукою лише один літр кефіру, можна з легкістю приготувати ніжний і однорідний сир, який може позмагатися з будь-яким купівельними продуктом. Такий сирок ідеально підходить для чізкейків і навіть заправки овочевих салатів, в разі, якщо ви дотримуєтеся правильного харчування.

Час приготування – 30 год

Час приготування – 20 хв.

Порції – 260 гр.

Склад:

  • Кефір 3,2% — 1 л

Процес приготування:

1. Для приготування ніжного сиру, слід вибирати смачний і жирний кефір, з мінімальним вмістом жиру від 3,2%.

2. Пачку кефіру на ніч покласти в морозильну камеру, а на ранок виймаємо і розрізаємо упаковку.

3. Друшляк поміщаємо поверх каструлі і устеляємо марлею, складеною в кілька шарів. На марлю ставимо брилу замороженого кефіру і залишаємо танути при кімнатній температурі.

4. Через кілька годин вся сироватка стече, її необхідно злити і використовувати на свій розсуд.

5. Ніжний сир готовий, а до столу можна подавати, як з часником і зеленню, так і з варенням. Приємного апетиту!

Сир з молока і кефіру в домашніх умовах

Сир, приготовлений своїми руками, має «чистий склад», багатий кальцієм, а також володіє прекрасними смаковими характеристиками і ніжним ароматом. До того ж, такий продукт, дуже нагадує сир «Рікотта», що дозволяє використовувати його для десертів.

Час готування – 3 ч. 30 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 550 гр.

Склад:

  • Кефір 3,2% — 1 л
  • Молоко 3,6% — 2 л
  • Сметана 20% — 200 мл

Процес приготування:

1. Молоко переливаємо в каструлю відповідного розміру, ставимо на вогонь і доводимо до кипіння.

2. У вируюче заливаємо молоко 1 літр кефіру.

3. Далі – 200 мл сметани.

4. Знімаємо тару з вогню, перемішуємо, накриваємо кришкою і чекаємо 15-20 хвилин, поки молочні продукти згорнуться і відокремиться сироватка.

5. Друшляк застеляємо марлею і за допомогою шумівки перекладаємо молочні пластівці і злегка віджимаємо руками. Після, марлю зав’язуємо по типу мішка і підвішуємо. Залишаємо стікати на 1,5-3 години.

6. Після закінчення часу перекладаємо в піалу і подаємо до столу. Приємного апетиту!

Як приготувати смачний сир з кислого молока?

Всім давно відомо, що один з найбільш поживних і корисних молочних продуктів – це сир. А сир, приготований в домашніх умовах з натурального сільського молока, буде ще й самим смачним і ароматним.

Час готування – 1 ч. 15 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 400 гр.

Склад:

  • Молоко – 3 л

Процес приготування:

1. Для цього рецепту нам потрібне кисле молоко, але у випадку, якщо у вас свіже молоко – не страшно. Виймаємо банку з холодильника і залишаємо на столі при кімнатній температурі на 2 діб.

2. Через пару днів молоко прокисає – переливаємо в каструлю відповідного розміру, добре перемішуємо і відправляємо на плиту. Нагріваємо до 40 градусів на повільному вогні.

3. Як тільки молоко прогріється – знімаємо каструлю з вогню і за допомогою шумівки спостерігаємо, як пластівці відокремлюються від сироватки.

4. В раковину ставимо друшляк або сито і зливаємо вміст каструлі. Залишаємо приблизно на одну годину для того, щоб вся сироватка стекла.

5. Після закінчення часу домашній сир повністю готовий до вживання. За бажанням прикрашаємо фруктами або ягодами. Приємного апетиту!

Сир з козячого молока в домашніх умовах

Простий і швидкий спосіб приготувати домашній сир з козячого молока, який не займе багато вашого часу, а результатом ви напевно будете задоволені. Такий продукт обов’язково повинен бути в раціоні, як у дітей, так і дорослих, бо в сирі міститься величезна кількість кальцію.

Час готування – 35 хв.

Час приготування – 10 хв.

Порції – 2.

Склад:

  • Молоко козине – 3 л
  • Лимон – 2 шт.

Процес приготування:

1. Першим ділом готуємо сік лимона. Для цього два лимона ретельно промиваємо під струменем води, обсушуємо за допомогою паперових рушників, розрізаємо навпіл і намагаємося видавити весь сік, який в них міститься. Після, отриману рідину проціджують через дрібне сито.

2. В цей час молоко переливаємо в каструлю і ставимо на плиту.

3. В злегка підігріте молоко, тонким струменем вводимо сік лимона і гарненько перемішуємо шумівкою.

4. Як тільки почнуть відділятися пластівці, засікаємо час і тушкуємо на маленькому вогні близько 10 хвилин, безперервно помішуючи, щоб маса «не втекла», і не пригоріла.

5. Друшляк або сито устеляємо кількома шарами марлі і після закінчення часу переливаємо вміст каструлі на тканину.

6. Кінці марлі зав’язуємо вузлом і цей кульок підвішуємо над раковиною, щоб туди могла стікати сироватка. Чекаємо близько години і після перекладаємо в піалу. Приємного апетиту!

Простий і смачний рецепт сиру з кислого

Якщо ви не довіряєте купівельними продуктів – готуйте їх самі, адже в цьому немає нічого складного! Готуємо ніжний і ароматний сир лише з одного інгредієнта – кислого молока, витративши на це мінімум часу, сил і засобів.

Час готування – 2 доби.

Час приготування – 5 хв.

Порції – 180 гр.

Склад:

  • Кисле молоко 3,2% — 500 мл

Процес приготування:

1. Упаковку молочного продукту відправляємо в морозильну камеру і забуваємо про неї на 48 годин.

2. Через 2 доби виймаємо кисляк, розрізаємо упаковку та заморожений брикет кладемо на друшляк, попередньо застелений марлею. Залишаємо на кілька годин до повного розморожування.

3. У випадку якщо ви хочете використовувати сироватку в своїх цілях – під друшляк підставляємо каструлю і вся рідина збереться в ній. Через 3-4 години вся сироватка стече, а ми отримаємо шалено ніжний сирок.

4. Перекладаємо готовий продукт з марлі на блюдо.

5. Заварюємо ароматний чай і подаємо сир до столу. Приємного апетиту!

Дуже смачний сир із сметани та молока

Лише раз, приготувавши домашній сир з найпростіших компонентів, ви назавжди відмовитеся від покупної молочної продукції. Сир, зроблений своїми руками за лічені години, не зрівняється з тим, що нам пропонують магазини – смак, консистенція і аромат – все це, незрівнянно та домашній продукт, звичайно ж, виграє.

Час приготування – 15 год

Час приготування – 20 хв.

Порції – 1 кг

Інгредієнти:

  • Молоко – 4 л.
  • Сметана – 3-4 ст. л.

Процес приготування:

1. Для приготування домашнього сиру, слід використовувати молоко, жирність якого буде не нижче 2,5%. Жирне молоко переливаємо в каструлю і нагріваємо до 40 градусів, додаємо сметану і гарненько перемішуємо до однорідності. Молочну масу закриваємо кришкою і залишаємо на столі «киснути», в залежності від якості молока – цей процес займає від 10 до 48 годин. По закінченні часу отримуємо желеподібний згусток.

2. Повертаємо каструлю на вогонь, полум’я повинно бути трохи менше середнього і нагріваємо протягом 15-20 хвилин. Далі, прибираємо тару з плити і залишаємо до повного охолодження.

3. Після того, як маса повністю охолоне – нагріваємо ще раз і чекаємо, поки згусток розпадеться на пластівці, а сироватка стане практично прозорою, і вимикаємо. Відразу ж переливаємо в друшляк або сито, застелене марлею, складеною в кілька шарів.

4. Марлю зав’язуємо у вузлик і вішаємо над раковиною, залишаємо в такому положенні на декілька годин для того, щоб вся зайва сироватка стекла.

5. Через 3-4 години перекладаємо готовий сир в піалу і насолоджуємося. Приємного апетиту!

Як зробити домашній сир з молока і лимона?

Маючи під рукою лише два продукти: молоко і лимон, можна з легкістю приготувати ніжний і повітряний сир, який не буде містити в собі ніяких хімічних елементів і барвників. Такий продукт можна давати навіть дітям до року, якщо перед приготуванням молоко прокип’ятити.

Час готування – 1 ч. 15 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 700 гр.

Склад:

  • Молоко – 3 л
  • Кислота лимонна – 1 ст. л. (або сік одного середнього лимона).

Процес приготування:

1. Відразу підготуємо друшляк, в якому з сиру буде стікати сироватка – устеляємо тару марлею, складеною в кілька шарів.

2. Молоко переливаємо в каструлю і ставимо на максимальний вогонь.

3. Коли молоко практично почне кипіти – зменшуємо вогонь, додаємо сік одного середнього лимона або одну столову ложку лимонної кислоти і все гарненько перемішуємо за допомогою шумівки.

4. Як тільки почнуть утворюватися пластівці, весь вміст каструлі переливаємо в друшляк. У випадку якщо ви плануєте використовувати сироватку, то під друшляк ставимо глибоку ємність.

5. Через 15-20 хвилин, сироватка стече, і краю марлі загортаємо зверху сиру і зав’язуємо вузол.

6. Поверх кладемо тарілку відповідного діаметра і встановлюємо гніт, з цим завданням відмінно справляється трилітрова банка, наповнена рідиною.

7. Через 50-60 хвилин прибираємо прес, розв’язуємо марлю і насолоджуємося повітряним сиром. Приємного апетиту!

Швидкий домашній сир з молока і оцту

Ідеальний варіант корисного і смачного перекусу або десерту, як для дорослих, так і для дітей – це сир, і, звичайно ж, якщо приготувати його самостійно в домашніх умовах, то готовий продукт буде набагато смачніше і ароматні, ніж магазинний. А також, на приготування, ви витратите менше 10 хвилин!

Час приготування – 15 хв.

Час приготування – 5 хв.

Порції – 140 гр.

Склад:

  • Молоко – 1 л
  • Оцет яблучний – 2 — 3 ст. л.

Процес приготування:

1. Один літр коров’ячого молока переливаємо в каструлю, ставимо на плиту і нагріваємо приблизно до 40 градусів.

2. Коли молоко почне досить гарячим – додаємо яблучний оцет і трохи зменшуємо полум’я.

3. В залежності від якості молока, може знадобитися і третя ложки оцту. Досить чи ні – дуже просто зрозуміти, молоко повинно відразу почати згортатися.

4. Гарненько перемішуємо.

5. Пластівці почали відділятися від сироватки.

6. Знову все ретельно розмішуємо.

7. Буквально через кілька хвилин все молоко розпадеться на пластівці, плаваючі в сироватці.

8. Коли рідина набуває зеленуватий відтінок – знімаємо каструлю з вогню.

9. Даємо настоятися ще 1-2 хвилини.

10. Друшляк застеляємо бавовняним чистим рушником або марлею, складеною в кілька шарів і переливаємо весь вміст каструлі.

11. Якщо ви любите вологий сир, то досить масі постояти в ситі близько 2-3 хвилин, а якщо ж ви віддаєте перевагу сухий продукт, то доведеться почекати не менше 15 хвилин.

12. Повітряний сирок розкладаємо по піалах і за бажанням доповнюємо свіжими і нарізаними фруктами. Приємного апетиту!

Ніжний і смачний сир з ряжанки

Немає нічого простіше, ніж приготувати ніжний сирок лише з одного компонента – ряжанки. Для приготування цього продукту не потрібно нічого, крім морозильної камери і вміння чекати. За смаком готовий сир вже дуже нагадує «Рікотта» або ж сирний сир.

Час готування – 25 ч.

Час приготування – 5 хв.

Порції – 330 гр.

Склад:

  • Ряжанка 4% — 1 л

Процес приготування:

1. Упаковку ряжанки кладемо в морозильну камеру і благополучно про неї забуваємо на ніч або на 10-12 годин.

2. Застиглий брикет виймаємо з пачки.

3. Сито або друшляк устеляємо кількома шарами марлі, ставимо в глибоку каструлі і на марлю викладаємо ряжанку.

4. Сироватку, стекшую в каструлю можна не виливати, а приготувати з неї млинці, айран або окрошку.

5. Через кілька годин продукт повністю розтане і перетвориться в ніжну сирну масу.

6. Майбутній сир закриваємо краями марлі, ставимо під гніт і прибираємо в холодильну камеру ще на 10-12 годин.

7. Після закінчення часу отримуємо ніжний сир повністю готовий до вживання.

8. На свій розсуд масу можна доповнити свіжим базиліком, зеленою цибулею або петрушкою. Приємного апетиту!