Баклажани по-грузинськи – 8 найсмачніших рецептів з покроковими фото

Смачні і поживні баклажани по-грузинськи можна приготувати на своїй кухні. З овоча виходять яскраві гарячі і холодні закуски. Деякі з них підходять для тривалого зберігання на зиму. Забирайте для вашого меню 8 апетитних ідей з докладним описом процесу.

Баклажани по-грузинськи з волоськими горіхами — найсмачніший рецепт

Популярний грузинський частування – баклажани з волоськими горіхами. Спробуйте самий смачний і простий у приготуванні рецепт для вашого домашнього столу. Подавайте в якості закуски.

Інгредієнти на
3 порц.

  • Баклажан 1 шт.
  • Волоський горіх 60 гр.
  • Часник 2 зуб.
  • Зелень за смаком
  • Сметана 60 гр.
  • Приправа «Хмелі-Сунелі» ½ ч. л.
  • Коріандр ½ ч. л.
  • Сіль за смаком
  • Перець чорний мелений за смаком
  • Масло рослинне по смаку

Процес приготування:

  1. Як приготувати смачні баклажани по-грузинськи? Промиваємо овочі, нарізаємо його рівними по товщині кружечками. Їх засипаємо сіллю, розмішуємо і залишаємо на 15 хвилин.
  2. Нагріваємо сковороду з рослинним маслом. Опускаємо сюди шматочки овочів. Смажимо їх до легкого рум’янцю з обох сторін.
  3. Після смаження промокаємо баклажани паперовим рушником, щоб прибрати зайве масло.
  4. В окремому посуді сметану з’єднуємо з невеликою кількістю рослинного масла.
  5. Доповнюємо масу меленими волоськими горіхами, зрадою зеленню і сухими спеціями.
  6. Ретельно перемішуємо продукти.
  7. Із смажених овочевих кіл формуємо невеликі піраміди. Обмазуємо їх масою з сметани, горіхів і спецій.
  8. Баклажани з горіхами в грузинському стилі готові. Викладайте їх на тарілку і подавайте до столу.

Смачні рулетики з баклажанів по-грузинськи

Поживна грузинська закуска для вашого столу – рулетики з баклажанів. З процесом приготування впораються навіть початківці кулінари. Оцініть просту та неймовірно смачну ідею.

Час приготування: 30 хвилин

Час приготування: 15 хвилин

Порцій – 2

Інгредієнти:

  • Баклажан – 2 шт.
  • Горіхи волоські – 100 гр.
  • Часник – 2 зубчики.
  • Зелень – за смаком.
  • Сметана – 100 гр.
  • Хмелі-сунелі – за смаком.
  • Коріандр мелений – 0,5 ч. л.
  • Сіль – за смаком.
  • Масло рослинне – за смаком.

Процес приготування:

1. Промиваємо баклажани під водою і після нарізаємо їх тонкими і довгими пластинами. Посипаємо продукт сіллю і залишаємо його на 15 хвилин.

2. Очищаємо волоські горіхи і обсмажуємо їх на сковороді 1-2 хвилини.

3. Далі продукт подрібнюємо у блендері або іншим зручним способом.

4. Доповнюємо горіхи подрібненою зеленню, зубчикам часнику та іншими спеціями.

5. Заливаємо суху суміш сметаною і ретельно її вимішуємо.

6. Смуги баклажанів обмазуємо рослинним маслом.

7. Далі овоч кладемо на розігріту сковорідку. Обсмажуємо до рум’янцю з обох сторін.

8. На кожну смугу кладемо трохи начинки. Починаємо згортати заготовки в рулети.

9. Закуску можна викладати на тарілку, прикрашати свіжою зеленню і подавати до столу!

Гострі баклажани по-грузинськи з часником

Любителі пікантних страв оцінять простий рецепт грузинських баклажанів з часником. Така закуска подається в холодному вигляді. Підходить як для сімейного обіднього столу, так і для святкового.

Час приготування: 2 години 30 хвилин

Час приготування: 2 години

Порцій – 4

Інгредієнти:

  • Баклажан – 1 кг
  • Часник – 4 зубчики.
  • Перець болгарський – 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Кінза – за смаком.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Хмелі-сунелі – 0,5 ч. л.
  • Оцет – 50 мл
  • Масло рослинне – для смаження.

Процес приготування:

1. Промиваємо баклажани поділяємо їх на тонкі смуги.

2. Обсмажуємо овоч з обох боків на олії. Солимо за смаком.

3. Тонкою соломкою болгарський перець нарізаємо, а цибулю – півкільцями.

4. Окремо обсмажуємо цибулю з перцем кілька хвилин.

5. Перець з цибулею доповнюємо подрібненим часником і базиліком. Сюди ж додаємо мелений перець, хмелі-сунелі, вливаємо укус. Вимішуємо масу.

6. У підходящий посуд продукти укладаємо шарами. Баклажани чергуємо з іншими овочами і спеціями.

7. Заготівлю наполягаємо в холодильнику кілька годин.

8. Через деякий час гострі баклажани будуть повністю готові. Також із продуктів можна скрутити рулетики.

Баклажани по-грузинськи без стерилізації на зиму

Заготовити баклажани по традиційному грузинським рецептом можна в скляних банках без стерилізації. Смак готового частування точно не залишиться непоміченим, порадуйте своїх близьких або гостей.

Час приготування: 40 хвилин

Час приготування: 25 хвилин

Порцій – 0,5 л.

Інгредієнти:

  • Баклажани – 2 шт.
  • Перець болгарський – 200 гр.
  • Перець чилі – 2 шт.
  • Сіль – 2 щіпки.
  • Цукор – 2 щіпки.
  • Оцет 9% – 1 ст. л.
  • Масло рослинне – 1,5 ст. л.

Процес приготування:

1. Промиваємо баклажани нарізаємо їх тонкими кружечками.

2. Далі продукт обсмажуємо до легкого рум’янцю на рослинному маслі. Під час процесу солимо за смаком.

3. Поступово викладаємо обсмажені баклажани. Обмазуємо продукт подрібненою масою з перців, цукру та оцту.

4. Наповнюємо банку шарами до самого верху.

5. Закриваємо частування кришкою, охолодити його і відправляємо на тривале зберігання. Готово!

Баклажани по-грузинськи з помідорами на зиму

Урізноманітніть ваш зимовий погріб цікавою грузинської заготівлею з баклажанів та помідорів. Соковите частування порадує своїми поживними властивостями, яскравим смаком і помірною гостротою.

Час готування: 1 год

Час приготування: 35 хвилин

Порцій – 1 л.

Інгредієнти:

  • Баклажани – 2 кг
  • Помідори – 1 кг
  • Перець болгарський – 0,5 кг
  • Перець чилі – 2 шт.
  • Часник – за смаком.
  • Сіль – 30 гр.
  • Цукор – 60 г
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Масло рослинне – 100 мл
  • Оцет – 100 мл

Процес приготування:

1. Підготуємо необхідні продукти. Всі овочі ретельно промиваємо під водою.

2. Далі баклажани розбираємо на рівні по товщині кружечки.

3. Обсипаємо шматочки сіллю, розмішуємо їх і залишаємо на 20-30 хвилин.

4. В цей час промиваємо скляні банки і після стерилізуємо їх будь-яким зручним способом.

5. Знову повертаємося до баклажанів. Випікаємо їх 20 хвилин в розігрітій до 200 градусів духовці.

6. Помідори з очищеними від насіння перцями кладемо в каструлю. Сюди ж викладаємо очищені зубчики часнику.

7. Подрібнюємо овочі до стану дрібної кашки.

8. Нагріваємо масу і доповнюємо її цукром і меленим перцем. Розмішуємо до розчинення сухих інгредієнтів.

9. Занурюємо в гарячу суміш запечені баклажани. Доводимо до кипіння й тушкуємо на слабкому вогні 10 хвилин.

10. В кінці готування вливаємо оцет. Знову розмішуємо.

11. Гарячу заготівлю розкладаємо по підготовленій тарі.

12. Закриваємо банки кришками, перевертаємо їх верх дном і залишаємо до охолодження.

13. Апетитні баклажани з помідорами готові!

Як приготувати смачний грузинський салат з баклажанами?

Для яскравого та поживного вечері можна приготувати грузинський салат з баклажанів. Страва порадує цікавою подачею і своїм смаком. Оцініть простий рецепт в домашніх умовах.

Час приготування: 40 хвилин

Час приготування: 20 хвилин

Порцій – 2

Інгредієнти:

  • Баклажан – 1 шт.
  • Горіхи волоські – 100 гр.
  • Петрушка – 1 пучок.
  • Сметана – 100 гр.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Масло оливкове – 2 ст. л.

Процес приготування:

1. Підготуємо необхідні продукти. Баклажани і свіжу петрушку промиваємо.

2. Далі овоч ділимо на шматочки середнього розміру. Викладаємо їх на деко з пергаментом, поливаємо оливковою олією і випікаємо 15 хвилин при температурі 200 градусів.

3. В цей час дрібно нарізаємо промиту петрушку.

4. Волоські горіхи обсмажуємо в сковороді протягом 1-2 хвилин.

5. Після обжарювання горіхи розминаємо в ступці.

6. У загальній тарілці з’єднуємо горіхову суміш, подрібнену петрушку і сметану. Розмішуємо до однорідності.

7. Запечені баклажани посипаємо сіллю і меленим чорним перцем. Викладаємо до овочу заправку. Розмішуємо.

8. Розкладаємо салат по порційних тарілках, прикрашаємо його за смаком і подаємо до столу.

Простий рецепт приготування баклажанів з сиром по-грузинськи

Ніжні і смачні баклажани можна приготувати з сирною начинкою. Грузинське блюдо стане яскравою ідеєю для вашого столу і обов’язково сподобається вашим домашнім або гостям.

Час приготування: 35 хвилин

Час приготування: 15 хвилин

Порцій – 2

Інгредієнти:

  • Баклажан – 2 шт.
  • Сир твердий – 80 гр.
  • Горіхи волоські – 80 гр.
  • Зелень – за смаком.
  • Часник – 2 зубчики.
  • Майонез – 60 гр.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Масло рослинне – для смаження.

Процес приготування:

1. Промиваємо баклажани під водою, видаляємо плодоніжки.

2. Далі овочі поділяємо на тонкі довгасті пластини. Посипаємо їх сіллю і залишаємо на 15 хвилин.

3. Через деякий час обтираем продукт паперовим рушником.

4. Обсмажуємо шматочки в олії до м’якого стану. Після готовності кладемо баклажани на папір, щоб вона ввібрала жир.

5. Натираємо сир твердий, змішуємо його з подрібненими горіхами, зеленню і часником.

6. Доповнюємо продукти майонезом і меленим перцем.

7. Розмішуємо сирну масу до однорідності.

8. Викладаємо трохи заготовки на скибочки баклажана.

9. Скручуємо кожен шматочок в щільний рулетик.

10. Готово! Викладаємо частування на порційну тарілку і подаємо до столу.

Баклажани з м’ясом по-грузинськи на сковороді

Ситне і яскраве за смаком страва для вашого столу – баклажани з м’ясом, приготовані за грузинським рецептом. Частування вийде соковитим і в міру пікантним, подавайте до обіду або вечері.

Час приготування: 1 годину 20 хвилин

Час приготування: 1 год

Порцій – 4

Інгредієнти:

  • Баклажан – 2 шт.
  • Яловичина – 0,6 кг
  • Помідор – 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Часник – 2 зубчики.
  • Паста томатна – 150 гр.
  • Зелень – за смаком.
  • Сіль – за смаком.
  • Кумин – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Масло оливкова – 60 мл

Процес приготування:

1. Підготуємо необхідні продукти. Овочі промиваємо під водою, м’ясо повністю розморожуємо.

2. Баклажани ріжемо товстою соломкою.

3. Розморожену яловичину ріжемо також.

4. Ріпчасту цибулю подрібнюємо і обсмажуємо до м’якості в оливковій олії.

5. Сюди ж викладаємо дрібно порізані помідори, вливаємо томатну пасту.

6. Після кипіння маси викладаємо в неї м’ясо. Солимо і перчимо вміст, тушкуємо близько 30 хвилин.

7. Додаємо баклажани, подрібнений часник, зелень і кумін. Готуємо ще 20-30 хвилин на слабкому вогні.

8. Готову страву з м’яса і баклажанів готово. Діліть його на порції і подавайте до столу!