Плескавіца – 5 рецептів в домашніх умовах з покроковими фото

Плескавіца – страва балканської кухні, його повсюдно можна зустріти в барах і ресторанах Чорногорії і Хорватії. По суті – це дуже тонка котлета з чистого м’ясного фаршу. Однак, завжди можна доповнити м’ясо пряними травами, спеціями, цибулею, часником або, наприклад, сиром. Готувати страву можна на плиті або відкритому полум’ї. У статті ви знайдете 5 перевірених і дуже смачних способів приготувати плескавицу.

Плескавіца — класичний рецепт в домашніх умовах

Плескавіца – класичний рецепт в домашніх умовах, який заслуговує бути у куховарській книзі. Це блюдо люблять м’ясоїди, і воно широко використовується у вуличному фаст-фуді. Частіше котлети готують на решітці гриль, але в умовах кухні підійде і звичайна сковорідка.

Інгредієнти на
2 порц.

  • Фарш м’ясний ⅘ кг
  • Сіль 1.5 ч. л.
  • Цибуля ріпчаста 100 гр.
  • Перець чорний мелений ½ ч. л.
  • Перець червоний мелений ½ ч. л.
  • Часник 1 зуб.
  • Коріандр ½ ч. л.
  • Вода 200 мл
  • Масло рослинне 1 ст. л.

Процес приготування:

  1. Класичний рецепт плескавицы передбачає використання свинячого і яловичого фаршу в рівних пропорціях.
  2. В миску до фаршу додайте воду і сіль, вимішуйте масу руками протягом 7-10 хвилин. Після цього затягніть миску з фаршем харчовою плівкою і приберіть в холодильник на 12 годин.
  3. Безпосередньо перед обсмажуванням додайте у фарш подрібнений ріпчаста цибуля, обидва види меленого перцю, коріандр і видавити через прес зубчик часнику.
  4. Обробну дошку змастіть рослинною олією, щоб фарш не прилипав. Всю масу розділіть на 2-3 рівні частини. Потім на дошці сформуйте плоскі котлети діаметром 10-15 сантиметрів і товщиною 1,2-1,5 сантиметра.
  5. Добре прогрійте сковороду-гриль, змастіть її поверхню олією.
  6. За допомогою широкого ножа зніміть котлету з дошки і перенесіть на гриль.
  7. Смажте плескавицу одну хвилину на сильному вогні, потім зменшіть нагрів до середнього і готуйте 4 хвилини. Переверніть її і в такому ж порядку обсмажте з іншого боку.
  8. Подавайте плескавицу гарячої зі свіжими овочами та зеленню. Приємного апетиту!

Плескавіца по-сербськи

Плескавіца по-сербськи – м’ясне блюдо, яке готується за певною технологією. По суті, це котлета, але до її складу не додають хліб. Блюдо виходить дуже соковитим і ніжним, його цілком можна подавати на обід або вечерю з будь-якими гарнірами за вашим смаком.

Час готування – 25 хв.

Час приготування – 25 хв.

Порції – 1.

Склад:

  • Яловичина – 100 гр.
  • Сало – 50 гр.
  • Свинина – 100 гр.
  • Сіль поварена – ½ ч. л.
  • Масло оливкове – 1 ст. л.
  • Перець чорний мелений – ½ ч. л.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Часник – 1 зуб.
  • стручковий Перець чилі – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Обмийте м’ясо, промокніть його паперовими рушниками. Наріжте м’ясо і сало великими шматками. Прокрутіть ці шматки через м’ясорубку.

Крок 2. Ріпчасту цибулю і стручок чилі наріжте дуже дрібними шматочками.

Крок 3. Часник подрібніть за допомогою преса, отриману масу змішайте з сіллю.

Крок 4. До фаршу додати подрібнену цибулю, перець і часник, посоліть і приправте за смаком, також влийте половину столової ложки олії.

Крок 5. Ретельно вимісити фарш руками. Укрийте дошку харчовою плівкою і сформуйте на ній круглі коржі товщиною по 1 сантиметру. Ще трохи посоліть і поперчіть м’ясо, змастіть оливковою олією.

Крок 6. Заготівлю надішліть на розпечену поверхню сковороди-гриль. Смажте плескавицу по 7 хвилин з кожного боку. Подавайте котлети в гарячому вигляді з соусами або гарніром за смаком. Приємного апетиту!

Плескавіца з сиром і беконом

Плескавіца з сиром і беконом – поширене по всьому світу сербський блюдо. Такий варіант цієї великої котлети ще називають гурманським. Сир і бекон додадуть м’ясного фаршу ще більше соковитості і зроблять смак яскравим і насиченим. Особливо смачно подавати гурманську плескавицу з печеною картоплею.

Час готування – 25 хв.

Час приготування – 25 хв.

Порції – 4.

Склад:

  • Фарш із свинини та яловичини – 1 кг
  • Сир копчений – 50 гр.
  • Сир твердих сортів – 50 гр.
  • Сіль поварена – за смаком.
  • Спеції – за смаком.
  • Перець гострий стручковий – 2 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Часник – 2 зуб.
  • Паприка – 2 ч. л.
  • Масло оливкове – за смаком.
  • Бекон копчений – 100 гр.

Процес приготування:

Крок 1. Очищений цибулю і часник, стручки перцю чилі і бекон дуже дрібно наріжте. Також підготуйте всі інші інгредієнти.

Крок 2. Обидва види сиру натріть на крупній тертці.

Крок 3. Змішайте в великій мисці фарш, бекон, цибуля, часник, перець, сир. Отриману масу посоліть і приправте спеціями. Затягніть миску з фаршем харчовою плівкою і приберіть в холодильник на кілька годин.

Крок 4. Після цього сформуйте з фаршу плоскі коржі товщиною по 1 сантиметру.

Крок 5. Смажте плескавицу на розігрітій сковороді з рослинним маслом по 5-7 хвилин з кожного боку.

Крок 6. Плескавицу з беконом і сиром з підсмаженою скоринкою подавайте в гарячому вигляді з гарніром з овочів і картоплі. Приємного апетиту!

Плескавіца з індички

Плескавіца з індички – велика і дуже смачна котлета. Так як фарш не містить ні хліба, ні яєць, його необхідно як слід вимішати і вибити. Також масу перед обсмажуванням витримують у холодильнику від 12 до 24 годин. Все це і робить плескавицу такою соковитою і смачною.

Час готування – 12 ч.

Час приготування – 30 хв.

Порції – 2.

Інгредієнти:

  • Фарш індичий – 0,4 кг
  • Цибуля ріпчаста великий – 1 шт.
  • Вода газована – 100 мл
  • Паприка солодка мелена – 1,5 ч. л.
  • Італійські трави сушені – 1 ч. л.
  • Перець чорний мелений – 0,5 ч. л.
  • Перець червоний мелений – 0,3 ч. л.
  • Масло оливкове – 2 ст. л.

Для соусу:

  • М’ята – 1 гілка.
  • Жимолость – 500 гр.
  • Кріп – за смаком.
  • Петрушка – за смаком.
  • Кінза – за смаком.
  • Хмелі-сунелі – 1 ч. л.
  • стручковий Перець чилі – 0,5 шт.
  • Часник – 3 зуб.
  • Оцет яблучний – 1 ст. л.
  • Сіль поварена – 1 ч. л.
  • Цукор – 3 ст. л.

Процес приготування:

Крок 1. Викладіть індичий фарш в миску, додайте спеції і ретельно вимісіть.

Крок 2. В однорідну м’ясну масу влийте за кілька підходів 100 мілілітрів мінеральної води і пару столових ложок оливкової олії. Вимішуйте фарш і стежте за тим, щоб він не став дуже рідким. Готовий фарш відправте в холодильник на 12-24 години.

Крок 3. Очистіть велику головку ріпчастої цибулі і дрібно наріжте.

Крок 4. Додайте цибулю до фаршу і ще раз все добре перемішайте. Далі з м’ясної маси сформуйте круглі плоскі котлети.

Крок 5. Смажте котлети на сковороді-гриль до рум’яної скоринки з обох сторін.

Крок 6. Для подачі плескавицы приготуйте гострий соус. Жимолость, часник і всю свіжу зелень подрібніть заглибним блендером. В отриману масу додайте спеції, сіль і цукор. Соус поставте на вогонь, доведіть до кипіння і проваріть протягом 20 хвилин. В кінці влийте яблучний оцет.

Крок 7. Подавайте плескавицу з індички з соусом і овочами. Приємного апетиту!

Плескавіца з каймаком

Плескавицу з каймаком подають переважно у країнах на Балканах. Особливо смачним страва виходить на вугіллі. Від традиційної котлети вона відрізняється розміром і формою. Також фарш грунтовно маринується в холодильнику протягом кількох годин. А готові котлети поливають підігрітим каймаком.

Час приготування – 15 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 4.

Склад:

  • Фарш свинячий – 0,7 кг
  • Фарш яловичий – 0,3 кг
  • Часник – 3 зуб.
  • Цибуля ріпчаста – 100 гр.
  • Сіль поварена – за смаком.
  • Перець чорний мелений – 1 ч. л.
  • Масло рослинне без запаху – 100 мл
  • Перець гострий/паприка – за смаком.
  • Каймак – 200 мл

Процес приготування:

Крок 1. Очистіть від лушпиння цибулю і часник. Ці інгредієнти подрібніть ножем або використовуйте кухонний комбайн.

Крок 2. В великій мисці змішайте обидва види фаршу, цибулю і часник. Масу посоліть і приправте перцем, влийте рослинне масло. Вимішуйте фарш руками протягом 10 хвилин. Фарш повинен перестати липнути до рук.

Крок 3. Для смаження плескавицы розпаліть вугілля в мангалі або розігрійте сковороду на плиті. Котлети треба буде як слід обсмажити. З фаршу сформуйте чотири плоскі круглі котлети товщиною приблизно 1 см

Крок 4. Викладайте м’ясні заготовки на розігріту поверхню, смажте котлети з обох боків на середньому вогні до апетитної рум’яної скоринки.

Крок 5. Смажену плескавицу перекладіть на тарілку, зверху покладіть приблизно по 50 мілілітрів каймаку. Також доповнити блюдо можна картоплею, свіжими овочами та зеленню. Приємного апетиту!