Картопля-гармошка в духовці – 7 рецептів з покроковими фото

Картопля-гармошка виручить, коли треба з простих продуктів приготувати смачне і красиве блюдо. Така картопля підійде і в якості гарячої закуски можна подати її і на гарнір, і в якості основного блюда. Для начинки використовуємо те, що є в холодильнику: помідори, сир, сало, бекон, ковбаса – вибір великий і необмежений.

Картопля-гармошка з беконом в духовці

Картопля доповнюється жирком і ароматом бекону, запашними спеціями – виходить дуже смачно. Блюдо досить ситна, можна подавати із зеленню і овочами, наприклад, на вечерю.

Інгредієнти на
4 порц.

  • Картопля 10 шт.
  • Бекон 100 гр.
  • Масло рослинне для змащування
  • Сіль за смаком
  • Перець чорний мелений за смаком
  • Зелень за смаком

Процес приготування:

  1. Як приготувати картоплю-гармошку в духовці? Картоплю бажано вибирати однакової форми і одного і того ж розміру, щоб пропекался він рівномірно і за однаковий час. Очищаємо картоплю від шкірки, ретельно промиваємо й обсушуємо.
  2. Робимо гострим ножем надрізи у вигляді гармошки на кожній картоплині, чи не дорізати докінця, щоб біля основи бульба залишався цілим. Для зручності можна укласти картоплину в їдальню ложку і надрізати зверху – краю ложки не дадуть дорізати картоплю до кінця. Посипаємо кожну картоплину сіллю і чорним меленим перцем за смаком.
  3. Бекон ріжемо тонкими скибочками. Розмір скибочок повинен бути таким, щоб їх зручно було поміщати в надрізи картоплі.
  4. У кожен надріз кладемо по скибочці бекону. Поміщаємо начинений картоплю в рукав для запікання і щільно зав’язуємо краю. Можна додати трохи рослинної олії в пакет. Бекон повинен при запіканні виділити жир, тому рясного змазування маслом не потрібно. Кладемо картоплю в рукаві в розігріту до 200 градусів духовку на двадцять п’ять – тридцять п’ять хвилин. Конкретний час запікання залежить від розміру картоплин – чим він більше, тим довше потрібно тримати картоплю в духовці.
  5. За закінчення зазначеного часу рукав обережно розрізаємо і повертаємо картоплю в духовку зарум’янитися ще на п’ять-десять хвилин. Температуру духовки при цьому збільшуємо до 220 градусів.
  6. Готову рум’яну картоплю-гармошку перекладаємо на блюдо і подаємо до столу в гарячому вигляді. Посипаємо зверху зеленню за смаком.

Приємного апетиту!

Як запекти картоплю-гармошку з сиром в духовці?

Якщо начинити картоплю одним сиром, також виходить смачно. Сир плавиться і робить картопляні скибочки дуже м’якими, з вершковим смаком. Ну і рум’яна скоринка зверху забезпечена.

Час приготування: 1 годину.

Час приготування: 20 хв.

Порцій – 2.

Склад:

  • Картопля – 3-4 шт.
  • Сир твердий – 100 гр.
  • Масло вершкове – 10 гр.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Петрушка – за смаком.

Процес приготування:

1. Картопля очищаємо від шкірки, добре промиваємо й обсушуємо. Викладаємо картоплю на дві ложки, як на фото, і робимо надрізи товщиною не більше 12 сантиметри. Це перший спосіб.

2. Можна зробити і по-іншому. Робимо ножем надрізи у вигляді гармошки на кожній картоплині, дотримуючись відстані в один сантиметр.

3. Потім перевертаємо картоплину і робимо надріз додатково в кожній гармошці, як на фото.

4. Змащуємо кожну надрізану картоплину розтопленим вершковим маслом, посипаємо сіллю і чорним меленим перцем за смаком. Сир нарізаємо тонкими скибочками невеликого розміру. У кожен розріз на картоплі вставляємо по скибочці сиру.

5. Поміщаємо начинений картоплю в форму для запікання і ставимо в заздалегідь розігріту до 180 градусів духовку на годину. Готову картоплю-гармошку дістаємо з духовки, перекладаємо на блюдо і відразу подаємо до столу, поки вона гаряча. При подачі посипаємо рубаною петрушкою.

Приємного апетиту!

Простий і швидкий рецепт картоплі-гармошки з салом

Картопля і сало – з такої нехитрої найпростішої комбінації виходить апетитне, приваблива і дуже смачне блюдо. Ідеально, якщо картопля візьмете молодий, в цьому випадку його можна навіть не очищати. Сало підійде як з м’ясними прошарками, так і без.

Час приготування: 45 хв.

Час приготування: 20 хв.

Порцій – 2.

Склад:

  • Картопля – 4 шт.
  • Сало – 100 гр.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Паприка – за смаком.
  • Зелень – за смаком.

Процес приготування:

1. Картопля відбираємо однакового невеликого розміру. Якщо він молодий, ретельно промиваємо бульби щіткою, після чого не очищаємо й обсушуємо. Якщо шкірка вже жорстка, то краще зрізати.

2. Сало ріжемо тонкими рівними скибочками. Щоб зручно було нарізати, сало можна попередньо підморозити в морозилці.

3. Кожну картоплину глибоко надрізаємо в декількох місцях. У підстави бульби повинні залишатися цілими, щоб тримати начинку. У кожен надріз покласти по скибочці сала.

4. Посипаємо начинений картоплю сіллю, чорним меленим перцем і паприкою.

5. Поміщаємо підготовлений картоплю в форму для запікання і ставимо в заздалегідь розігріту духовку на сорок п’ять хвилин орієнтовно. Час запікання залежить від того, наскільки велика або дрібна у вас картопля, і який це сорт. Орієнтуємося на те, що картопля має стати до кінця запікання м’яким і добре підрум’янитися. Подаємо готову картоплю-гармошку до столу гарячою, посипавши зеленню.

Приємного апетиту!

Дуже смачна картопля-гармошка з беконом у фользі

Запікати картоплю-гармошку будемо у фользі, начинивши беконом. Приготувати бульби можна як традиційно в духовці, так і в мультиварці. Відмінний вихід для тих, у кого немає духовки, але хочеться запеченої картоплі.

Час готування: 60 хв

Час приготування: 20 хв.

Порцій – 2.

Склад:

  • Картопля – 5 шт.
  • Бекон – 5 скибочок.
  • Сало – 50 гр.
  • Сіль – за смаком.
  • Спеції – за смаком.
  • Зелень для подачі.

Процес приготування:

1. Вибираємо однакові за величиною бульби.

2. Ретельно промиваємо картоплю, так як будемо запікати в мундирі.

3. Кожну картоплю глибоко надрізаємо. Товщина платівок не повинна перевищувати п’яти-семи міліметрів.

4. Нарізаємо Бекон не тонкими скибочками.

5. Аналогічно нарізаємо шматочок сала. Якщо сало важко ріжеться, потримайте його в морозилці.

6. Кожен надріз в картоплі заповнюємо скибочками бекону і сала, чергуємо. Посипаємо зверху сіллю і улюбленими спеціями, не забуваючи, що сало і бекон і так солоні.

7. Начинені картоплини загортаємо у фольгу, намагаючись не зіпсувати форму і не прим’яти гармошку.

8. Можна картоплю запекти у фользі в духовці, а можна покласти в чашу мультиварки і приготувати в режимі «Випічка». Часу знадобиться – один годину. За двадцять хвилин до готовності кришку мультиварки відкриваємо і надрываем фольгу зверху, щоб на поверхні картоплин могла утворитися скоринка до кінця приготування.

9. Подаємо картоплю-гармошку гарячої прямо у фользі, посипавши свіжою зеленню.

Приємного апетиту!

Як запекти доартошку-гармошку з ковбасою?

Ще один варіант начинки для картопляної гармошки — ковбаса. Її зручно нарізати, скибочки ідеально підходять для заповнення надрізів картоплі, зовнішній вигляд страви виходить акуратним і красивим. Ну і по смаку така закуска дуже хороша.

Час приготування: 40 хв.

Час приготування: 20 хв.

Порцій – 4.

Склад:

  • Картопля – 7-8 шт.
  • Ковбаса – 200 гр.
  • Сир твердий – 150 гр.

Процес приготування:

1. Бульби картоплі ретельно промиваємо. Якщо це молода картопля, його можна не чистити. Обсушуємо. Ковбасу очищаємо від оболонки і ріжемо тонкими слайсами.

2. Твердий сир ріжемо тонкими рівними скибочками.

3. На кожній картоплині робимо глибокі паралельні надрізи, в кожен з яких поміщаємо по черзі ковбасу і сир.

4. Деко застеляємо пергаментом, поміщаємо на нього начинені картоплини.

5. Ставимо деко в заздалегідь розігріту до 180-190 градусів духовку на тридцять п’ять-сорок хвилин орієнтовно. До кінця запікання картопля повинна стати м’яким і помітно підрум’янитися. Дістаємо готову картоплю-гармошку з духовки і подаємо до столу в гарячому вигляді.

Приємного апетиту!

Поживна і смачна картопля-гармошка з м’ясом

Такий варіант картоплі-гармошки – досить ситний і може претендувати навіть на гаряче блюдо, на святковий стіл. Картопля виходить дуже соковитою, так як під час запікання повністю просочується м’ясним соком і жирком. Пропонуємо використовувати свинину – вона і пропектися встигає разом з картоплею, і володіє як раз потрібної жирністю. Додатково для соковитості і скоринки обмажем кожну картоплину соусом.

Час приготування: 40 хв.

Час приготування: 20 хв.

Порцій – 2.

Склад:

  • Картопля – 6 шт.
  • Свинина – 300-400 гр.
  • Майонез – 6 ч. л.
  • Соус томатний – 2 ст. л.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Спеції – за смаком.
  • Трави сушені – щіпка.
  • Масло рослинне – для змазування.

Процес приготування:

1. Картопля ретельно промиваємо.

2. Очищаємо картоплю від шкірки, обсушуємо.

3. Надрізаємо кожен бульба досить глибоко, але не до кінця, щоб біля основи картопля тримався цілим.

4. Беремо свинину без кістки. Добре, якщо це буде шматочок з невеликою кількістю сала.

5. Нарізаємо свинину поперек волокон тонкими шматочками. Розмір скибочок повинен бути таким, щоб було зручно поміщати їх у картопляні надрізи.

6. Акуратно кладемо м’ясо в картоплю, намагаючись не поламати «гармошку» і зберегти картоплю цілим.

7. Деко застеляємо фольгою, злегка змащуємо її рослинним маслом. Укладаємо на фольгу начинені картоплини.

8. Посипаємо зверху сіллю і чорним меленим перцем.

9. Готуємо соус. У невелику миску кладемо майонез.

10. Додаємо томатний соус або кетчуп.

11. Також можна додати улюблені спеції або сушені трави. Добре перемішуємо.

12. Приготовленим соусом змащуємо кожну картоплину.

13. Намагаємося ретельно змащувати, щоб соус покривав картоплю з усіх боків. Накриваємо деко фольгою і ставимо його в заздалегідь розігріту до 180-200 градусів духовку на тридцять-сорок хвилин.

14. За час запікання картопля повинен просочитися м’ясним соком і соусом і стати м’яким, як і саме м’ясо.

15. Дістаємо готову картоплю-гармошку з духовки, перекладаємо на сервірувальну тарілку і подаємо до столу в гарячому вигляді.

Приємного апетиту!

Картопля-гармошка з помідорами і сиром

Для начинки картоплі візьмемо соковиті помідори. Для більшої ситості додамо сир і скибочки шинки. Щоб було зручніше начиняти картоплю, разрежем її навпіл і «гармошку» наріжемо за принципом віяла. При запіканні додамо вершкове масло. Ніжна картопелька особливо хороша в гарячому вигляді прямо з духовки.

Час приготування: 1 годину.

Час приготування: 25 хв.

Порцій – 4.

Склад:

  • Картопля – 6 шт.
  • Шинка – 100 гр.
  • Помідори – 3 шт.
  • Сир твердий – 70 гр.
  • Масло вершкове – 50 гр.
  • Сіль – за смаком.
  • Трави італійські – за смаком.
  • Масло рослинне – для змазування.

Процес приготування:

1. Картопля добре промиваємо і очищаємо від шкірки, обсушуємо рушником. Шинку нарізаємо тонкими скибочками-смужками, як на фото. Такі смужки потім зручно буде розміщувати в надрезах картоплі.

2. Помідори промиваємо, обсушуємо і ріжемо тонкими часточками. Зручніше брати тверді щільні томати, так як м’якими томатами буде складно начинити картоплю – вони можуть втрачати форму.

3. Розрізаємо кожен бульба уздовж навпіл. Тепер кладемо половинки зрізом вниз і робимо віялоподібні надрізи, як на фото. У кожен надріз вставляємо по часточки помідора і по скибочці шинки. Намагаємося не розламати картоплю при наповненні. Форму для запікання змащуємо невеликою кількістю рослинного масла без запаху. Вкладаємо в неї начинений картопля зрізом вниз.

4. Посипаємо зверху сіллю, улюбленими спеціями і італійськими травами. На кожну картоплину кладемо по невеликому шматочку вершкового масла.

5. Ставимо форму з картоплею в заздалегідь розігріту до 180 градусів духовку і запікаємо протягом сорока-сорока п’яти хвилин. Твердий сир натираємо на дрібній тертці. Після закінчення зазначеного часу дістаємо форму з картоплею і посипаємо блюдо зверху тертим сиром.

6. Повертаємо картоплю в духовку і допікаємо ще десять-п’ятнадцять хвилин, щоб сир розплавився на поверхні і утворив рум’яну скоринку.

7. Отримуємо готову картоплю-гармошку з духовки, перекладаємо на тарілку і подаємо до столу в гарячому вигляді.

Приємного апетиту!