Ечпочмак – 8 рецептів приготування з покроковими фото

Традиційне татарська страва з тіста з різними начинками готують з дріжджового тіста, так і з тіста з додаванням кефіру або сметани. В якості начинки зазвичай використовують різні види м’яса і картопля, а подають рум’яні трикутнички до бульйонів або супів.

Класичний ечпочмак по-татарськи в домашніх умовах

Для эчпочмаков по татарському рецептом зазвичай беруть яловичину, а також качине або бараняче м’ясо бажано з жиром, щоб пиріжки не вийшли занадто сухими. Також не варто шкодувати цибулі для начинки: він робить її більш соковитою.

Інгредієнти на
8 порц.

  • Тісто дріжджове 800 гр.
  • Яловича вирізка 500 гр.
  • Баранина 200 гр.
  • Картопля 5 шт.
  • Цибуля ріпчаста 2 шт.
  • Сіль за смаком
  • Перець чорний мелений за смаком
  • Масло вершкове для начинки

Процес приготування:

  1. Як приготувати класичний ечпочмак по-татарськи в домашніх умовах? М’ясо подрібнити як для фаршу, але краще порубати ножем, так виходить більш приємна консистенція для начинки.
  2. Цибулю дуже дрібно нашаткувати, змішати рубаний фарш з цибулею, приправити перцем і сіллю.
  3. Картопля нарізати невеликими кубиками або брусочками. Тут можна виходити з власних уподобань, але варто пам’ятати, що маленькі шматочки готуються швидше.
  4. Тісто розкачати, розрізати на порції і розкласти начинку: рубане м’ясо з цибулею, картопля і шматочок вершкового масла, зліпити треугольники розміром з долоню.
  5. Випікати эчпочмаки приблизно 45 хвилин при нагріванні до 200 градусів.

Як приготувати ечпочмак з м’ясом і картоплею?

Традиційний рецепт татарських пиріжків з м’ясом і картоплею на дріжджовому тісті. Подають таку закуску разом з насиченим м’ясним бульйоном і зеленню.

Час приготування:1 година 20 хв.

Час приготування: 15 хв.

Порцій – 8.

Склад:

  • Масло вершкове – 100 гр.
  • Молоко – 100 гр.
  • Дріжджі – 10 гр.
  • Яйце – 2 шт.
  • Сіль – за смаком.
  • Цукор-пісок – за смаком.
  • Борошно пшеничне – для щільної консистенції тесту.
  • М’ясо (яловичина, курка) – 250 гр.
  • Картопля – 3 шт.
  • Зелень – за смаком.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Бульйон м’ясний – для начинки.

Процес приготування:

1. Молоко підігріти, масло розтопити, змішати рідкі інгредієнти з дріжджами, яйцем, сіллю, цукром і додати борошно, щоб вийшло досить щільне, пружне тісто. Загорнути його у харчову плівку і залишити при кімнатній температурі дозрівати на 20 хвилин.

2. Інгредієнти для начинки – м’ясо, цибуля, картопля і зелень дрібно порубати, щоб вийшли однакові за розміром шматочки: так начинка буде більш рівномірною і соковитою, приправити сіллю і перцем.

3. Тісто ще раз вимісити, тонко розкачати і нарізати шматочками.

4. У середину кожного шматочка викласти готову начинку, сформувати трикутні пірамідки з отвором зверху, щоб можна було долити бульйон для соковитості.

5. Викласти пиріжки на деко з пергаментом і потримати заготовки в духовці при 180 градусах приблизно 20 хвилин. Після дістати їх, змастити кожен збитим яйцем і всередину кожного эчпочмака влити трохи м’ясного бульйону. Залишити в духовці ще на 25 хвилин. Подавати теплими з бульйоном. Насолоджуйтесь!

Простий і смачний рецепт эчпочмака з тестом на кефірі

Тісто для эчпочмаков можна приготувати без використання дріжджів – на кефірі, проте він обов’язково повинен бути кімнатної температури, щоб пиріжки вийшли м’якими і повітряними. В начинку під час випікання додають трохи гарячої води, тоді вона стає неймовірно соковитою.

Час готування:1 година 05 хв.

Час приготування: 15 хв.

Порцій – 6.

Склад:

Для тіста:

  • Кефір – 200 гр.
  • Борошно пшеничне – 400 гр.
  • Цукор-пісок – 2 ст. л.
  • Сіль – 1 ч. л.
  • Масло вершкове – 100 гр.
  • Розпушувач – ½ ч. л.
  • Сметана – 1 ст. л.

Для начинки:

  • М’ясо (яловичина) – 300 гр.
  • Картопля – 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

1. Кефір потрібно попередньо вийняти з холодильника і потримати при кімнатній температурі, щоб пиріжкове тісто вийшло більш пишним. У глибокій мисці змішати кефір, сіль, розпушувач і цукровий пісок.

2. Вершкове масло розм’якшити і влити в кефірну суміш, додати сметану і все добре розмішати.

3. Додати потроху борошно, ретельно вимішувати, щоб не було грудочок. Коли тісто стане пластичним, загорнути його в харчову плівку і потримати в холодильнику.

4. М’ясо і картоплю нарізати невеликими кубиками, однаковими за розміром. Головку цибулі подрібнити як можна більш дрібно. Змішати складові для начинки, приправити, виходячи з власних уподобань, сіллю і перцем.

5. Тісто розкачати і розділити на однакові невеликі порції. У кожну покласти начинку, сформувати трикутний пиріжок з отвором в центрі: туди буде заливатися вода.

6. Викласти заготовки на пергаментний папір, розкладену по листу, і запекти эчпочмаки протягом 25 хв при 180 градусах. Після цього кожен влити трохи гарячої води, щоб начинка була більш соковитою, і повернути в духовку ще на 20-25 хвилин.

7. Дати пиріжкам трохи охолонути і подавати до бульйону або супу.

Ечпочмак по-татарськи на бездрожжевом тесті

Пиріжки по-татарськи з бездріжджового тіста можна приготувати з курятиною. Оскільки м’ясо курячої грудки при приготуванні може бути дуже сухим, для начинки, особливо в поєднанні з картоплею, краще брати м’якоть курячого стегна.

Час приготування:1 година 20 хв.

Час приготування: 15 хв.

Порцій – 8.

Склад:

  • М’ясо курки – 500 гр.
  • Картопля – 400 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Часник – 3 зуб.
  • Цибуля зелена – 3 шт.
  • Сіль – 1,5 ч. л.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Сметана – 200 гр.
  • Кефір – 250 гр.
  • Яйце – 1 шт.
  • Жовток – 1 шт.
  • Масло вершкове – 50 гр.
  • Цукор-пісок – 1,5 ч. л.
  • Розпушувач – 1 уп.
  • Крохмаль – 1 ч. л.
  • Борошно пшеничне – 800 гр.
  • Масло рослинне – 4 ст. л.
  • Масло вершкове – для начинки.

Процес приготування:

1. Куряче м’ясо наріжте дуже дрібно, так само поступите з очищеним картоплею і цибулею. Подрібніть пір’я зеленої цибулі і часникові зубчики.

2. Змішайте всі інгредієнти, посоліть, додайте чорний перець і рослинне масло, щоб начинка не пересихала під час випікання.

3. У підходить за розміром ємності змішуйте сметану і кефір, додайте куряче яйце і додатково жовток, решту масла, цукровий пісок і сіль. У масу, невеликими частинами, вводите зазначений обсяг борошна, ретельно вимішуйте, і готове тісто залишайте в холодильнику під плівкою на 20 хвилин.

4. Тісто ділите на шматочки, кожен розкочуйте і викладайте начинку. Ліпіть трикутні пиріжки з отвором зверху.

5. Викладіть заготовку на деко, влийте в кожен ечпочмак трохи рідкого вершкового масла і тримайте в духовій шафі при нагріванні до 180 градусів приблизно 40-45 хвилин.

6. Готові пиріжки подавайте теплими.

Покроковий рецепт приготування эчпочмака з куркою та картоплею

Легке в приготуванні блюдо, яке може бути гарним живильним закускою або частиною першого страви на обід. Повітряне тісто і соковита ситна начинка підкорять кожного, хто спробує ечпочмак.

Час приготування:55 хв.

Час приготування: 15 хв.

Порцій – 4.

Склад:

Для начинки:

  • М’ясо курки (грудка або стегно) – 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Картопля – 3 шт.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Масло вершкове – за смаком.
  • Бульйон курячий – 3-4 ст. л.

Для тіста:

  • Кефір 2,5 % – 1 склянка
  • Борошно пшеничне – 400-450 гр.
  • Сіль – 1 ч. л.
  • Сода – ½ ч. л.
  • Масло рослинне – 2 ст. л.

Процес приготування:

1. Теплий кефір потрібно підсолити, а потім додаємо в нього масло і соду. Невеликими частинами слід всипати в нього борошно і акуратно перемішувати. Вимісити тісто, щоб воно стало гладким і еластичним. Накрити його серветкою і залишити на час приготування начинки.

2. Дрібно, однаковими за розміром шматочками, нарізати картоплю, головки цибулі і куряче м’ясо. Все добре посолити і додати перець, а потім ретельно перемішати.

3. Тісто розкачати середньої товщини ковбаску, розділити її на частини.

4. Кожну частину розкачати в тонкий корж, в кожну покласти трохи вершкового масла і курино-картопляну начинку. Згорнути пиріжки трикутником, залишивши зверху невеликий отвір.

5. Перемістити пиріжки на деко з пергаментом і тримати їх в духовці приблизно півгодини, включивши нагрівання на 180 градусів. Через зазначений час дістати эчпочмаки, влити в кожен трохи курячого бульйону і знову поставити допекаться ще на 10 хвилин. Подавати пиріжки теплими.

Як спекти смачний ечпочмак з фаршем і картоплею в духовці?

Смачні і соковиті татарські пиріжки можна приготувати з фаршу з картоплею на дріжджовому тісті. Приготовлені в духовці, вони відрізняються золотистою скоринкою і соковитою начинкою.

Час готування:1 година 15 хв.

Час приготування: 15 хв.

Порцій – 8.

Склад:

Для тіста:

  • Молоко – 250 мл
  • Борошно пшеничне – 500 гр.
  • Сіль – 0,5 ч. л.
  • Цукор-пісок – 25 гр.
  • Дріжджі – 7 гр.
  • Яйце – 1 шт.
  • Масло вершкове – 50 гр.

Для начинки:

  • Яловичина – 500 гр.
  • Картопля – 500 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 300 гр.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець запашний мелений – за смаком.
  • Бульйон – 5 ст. л.
  • Масло вершкове – для начинки.
  • Жовток (для змащування тіста) – 1 шт.

Процес приготування:

1. Складові тіста змішати і залишити в теплому місці приблизно на дві години, періодично обминаючи.

2. Яловичину і картоплю нарізати дрібно, бажано рівними кубиками, цибулю подрібнити. Картоплю можна після нарізки відварити протягом 5 хвилин. Інгредієнти для начинки змішати, приправити перцем і сіллю.

3. З тіста сформувати кульки, вага яких має становити близько 50 гр. Кожну кульку розкачати в тонкий корж і покласти на середину начинку. Сформувати трикутний пиріжок з дірочкою посередині.

4. Викласти эчпочмаки на деко, розігріти духовку до 180 градусів і готувати 20 хвилин. Потім в серединку кожного покласти трошки вершкового масла і бульйону, поставити допекаться ще на 20 хвилин.

5. Змастити пиріжки збитим жовтком і потримати в духовій шафі ще 5 хвилин. Готові эчпочмаки викласти на блюдо і подавати до столу.

Повітряний ечпочмак з дріжджового тіста

В начинку эчпочмаков з дріжджового тіста кладуть м’ясо, картоплю і ріпчасту цибулю. Останній інгредієнт важливо нарізати якомога дрібніше, щоб він не хрустів на зубах у готовому блюді, а надавав картопляно-м’ясній начинці соковитість.

Час готування:1 година 15 хв.

Час приготування: 15 хв.

Порцій – 8.

Склад:

Для тіста:

  • Борошно пшеничне – 600 гр.
  • Молоко – 350 гр.
  • Масло вершкове – 50 гр.
  • Яйце – 1 шт.
  • Дріжджі сухі – 2 ч. л.
  • Цукор-пісок – 2 ч. л.
  • Сіль – 1 ч. л.

Для начинки:

  • Яловичина – 600 гр.
  • Картопля – 400 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 200 гр.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний – за смаком.
  • Бульйон м’ясний – за смаком.

Процес приготування:

1. Злегка підігріте молоко змішати з яйцем, додати борошно і вимісити тісто. Залишити його на пару годин, щоб піднялося.

2. Яловичину з невеликою кількістю жиру нарізати, добре подрібнити головки цибулі, картоплю можна нашаткувати кубиками по 5-7 мм Приправити начинку сіллю і перцем, змішати всі інгредієнти.

3. Дріжджове тісто розділити на шматочки і кожен розкачати, в середину покласти частину начинки гіркою, сформувати трикутні пиріжки з отвором зверху.

4. На деко, злегка змащене маслом, викласти акуратно эчпочмаки і змастити кожен збитим яйцем, поставити випікатися в розігріту до 180 градусів духовку на 20 хвилин. Потім влити в серединку кожного трохи бульйону і допікати ще 20 хвилин.

5. Подають эчпочмаки теплими з чашкою гарячого бульйону. Приємного апетиту!

Простий і смачний рецепт домашнього эчпочмака на сметані

Пиріжки з тіста на сметані – дуже смачне частування, а начинка з м’яса з картоплею робить ечпочмак улюбленим ласощами, як у дорослих, так і у дітей. Їх можна брати з собою в дорогу або насолоджуватися будинку, запиваючи насиченим бульйоном.

Час готування:1 година 15 хв.

Час приготування: 15 хв.

Порцій – 8.

Склад:

  • Кефір – 1,5 склянки
  • Сметана – 1,5 склянки
  • Масло вершкове – 100 гр.
  • Сіль – 1,5 ч. л.
  • Борошно пшеничне – 4 склянки
  • Жовток – 1 шт.
  • Розпушувач – 1,5 ч. л.
  • М’ясо (яловичина, баранина) – 300 гр.
  • Картопля – 300 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 300 гр.

Процес приготування:

1. Кефір і сметана для тіста повинні бути кімнатної температури. Їх змішують у глибокій мисці.

2. Додати туди ж яєчний жовток, 1,5 ч. л. розпушувача і зазначена кількість вершкового масла, яке спочатку потрібно розтопити. Посолити масу і акуратно вмішати муку.

3. Начинка повинна являти собою дрібно нарубленное м’ясо зі свіжим картоплею і цибулею. Її теж потрібно приправити сіллю і перцем.

4. Тісто розділити на шматки, кожен з яких буде потрібно розкачати тонкими коржами. У середину кожної викладається начинка, а краї слепливаются, щоб вийшов трикутник з відкритим отвором зверху.

5. Эчпочмаки викладаються на деко і кожен, кладуть шматочок вершкового масла. Пиріжки тримають в духовці при 180 градусах трохи менше півгодини, потім змащують яйцем і допікають протягом ще 10 хвилин. Подавати эчпочмаки краще злегка теплими на додаток до бульйону з травами і зеленню.