Традиційне татарська страва з тіста з різними начинками готують з дріжджового тіста, так і з тіста з додаванням кефіру або сметани. В якості начинки зазвичай використовують різні види м’яса і картопля, а подають рум’яні трикутнички до бульйонів або супів.
Класичний ечпочмак по-татарськи в домашніх умовах
Для эчпочмаков по татарському рецептом зазвичай беруть яловичину, а також качине або бараняче м’ясо бажано з жиром, щоб пиріжки не вийшли занадто сухими. Також не варто шкодувати цибулі для начинки: він робить її більш соковитою.
Інгредієнти на
8 порц.
- Тісто дріжджове 800 гр.
- Яловича вирізка 500 гр.
- Баранина 200 гр.
- Картопля 5 шт.
- Цибуля ріпчаста 2 шт.
- Сіль за смаком
- Перець чорний мелений за смаком
- Масло вершкове для начинки
Процес приготування:
- Як приготувати класичний ечпочмак по-татарськи в домашніх умовах? М’ясо подрібнити як для фаршу, але краще порубати ножем, так виходить більш приємна консистенція для начинки.
- Цибулю дуже дрібно нашаткувати, змішати рубаний фарш з цибулею, приправити перцем і сіллю.
- Картопля нарізати невеликими кубиками або брусочками. Тут можна виходити з власних уподобань, але варто пам’ятати, що маленькі шматочки готуються швидше.
- Тісто розкачати, розрізати на порції і розкласти начинку: рубане м’ясо з цибулею, картопля і шматочок вершкового масла, зліпити треугольники розміром з долоню.
- Випікати эчпочмаки приблизно 45 хвилин при нагріванні до 200 градусів.

Як приготувати ечпочмак з м’ясом і картоплею?
Традиційний рецепт татарських пиріжків з м’ясом і картоплею на дріжджовому тісті. Подають таку закуску разом з насиченим м’ясним бульйоном і зеленню.
Час приготування:1 година 20 хв.
Час приготування: 15 хв.
Порцій – 8.
Склад:
- Масло вершкове – 100 гр.
- Молоко – 100 гр.
- Дріжджі – 10 гр.
- Яйце – 2 шт.
- Сіль – за смаком.
- Цукор-пісок – за смаком.
- Борошно пшеничне – для щільної консистенції тесту.
- М’ясо (яловичина, курка) – 250 гр.
- Картопля – 3 шт.
- Зелень – за смаком.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Бульйон м’ясний – для начинки.
Процес приготування:
1. Молоко підігріти, масло розтопити, змішати рідкі інгредієнти з дріжджами, яйцем, сіллю, цукром і додати борошно, щоб вийшло досить щільне, пружне тісто. Загорнути його у харчову плівку і залишити при кімнатній температурі дозрівати на 20 хвилин.
2. Інгредієнти для начинки – м’ясо, цибуля, картопля і зелень дрібно порубати, щоб вийшли однакові за розміром шматочки: так начинка буде більш рівномірною і соковитою, приправити сіллю і перцем.
3. Тісто ще раз вимісити, тонко розкачати і нарізати шматочками.
4. У середину кожного шматочка викласти готову начинку, сформувати трикутні пірамідки з отвором зверху, щоб можна було долити бульйон для соковитості.
5. Викласти пиріжки на деко з пергаментом і потримати заготовки в духовці при 180 градусах приблизно 20 хвилин. Після дістати їх, змастити кожен збитим яйцем і всередину кожного эчпочмака влити трохи м’ясного бульйону. Залишити в духовці ще на 25 хвилин. Подавати теплими з бульйоном. Насолоджуйтесь!
Простий і смачний рецепт эчпочмака з тестом на кефірі
Тісто для эчпочмаков можна приготувати без використання дріжджів – на кефірі, проте він обов’язково повинен бути кімнатної температури, щоб пиріжки вийшли м’якими і повітряними. В начинку під час випікання додають трохи гарячої води, тоді вона стає неймовірно соковитою.
Час готування:1 година 05 хв.
Час приготування: 15 хв.
Порцій – 6.
Склад:
Для тіста:
- Кефір – 200 гр.
- Борошно пшеничне – 400 гр.
- Цукор-пісок – 2 ст. л.
- Сіль – 1 ч. л.
- Масло вершкове – 100 гр.
- Розпушувач – ½ ч. л.
- Сметана – 1 ст. л.
Для начинки:
- М’ясо (яловичина) – 300 гр.
- Картопля – 1 шт.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
1. Кефір потрібно попередньо вийняти з холодильника і потримати при кімнатній температурі, щоб пиріжкове тісто вийшло більш пишним. У глибокій мисці змішати кефір, сіль, розпушувач і цукровий пісок.
2. Вершкове масло розм’якшити і влити в кефірну суміш, додати сметану і все добре розмішати.
3. Додати потроху борошно, ретельно вимішувати, щоб не було грудочок. Коли тісто стане пластичним, загорнути його в харчову плівку і потримати в холодильнику.
4. М’ясо і картоплю нарізати невеликими кубиками, однаковими за розміром. Головку цибулі подрібнити як можна більш дрібно. Змішати складові для начинки, приправити, виходячи з власних уподобань, сіллю і перцем.
5. Тісто розкачати і розділити на однакові невеликі порції. У кожну покласти начинку, сформувати трикутний пиріжок з отвором в центрі: туди буде заливатися вода.
6. Викласти заготовки на пергаментний папір, розкладену по листу, і запекти эчпочмаки протягом 25 хв при 180 градусах. Після цього кожен влити трохи гарячої води, щоб начинка була більш соковитою, і повернути в духовку ще на 20-25 хвилин.
7. Дати пиріжкам трохи охолонути і подавати до бульйону або супу.
Ечпочмак по-татарськи на бездрожжевом тесті
Пиріжки по-татарськи з бездріжджового тіста можна приготувати з курятиною. Оскільки м’ясо курячої грудки при приготуванні може бути дуже сухим, для начинки, особливо в поєднанні з картоплею, краще брати м’якоть курячого стегна.
Час приготування:1 година 20 хв.
Час приготування: 15 хв.
Порцій – 8.
Склад:
- М’ясо курки – 500 гр.
- Картопля – 400 гр.
- Цибуля ріпчаста – 2 шт.
- Часник – 3 зуб.
- Цибуля зелена – 3 шт.
- Сіль – 1,5 ч. л.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Сметана – 200 гр.
- Кефір – 250 гр.
- Яйце – 1 шт.
- Жовток – 1 шт.
- Масло вершкове – 50 гр.
- Цукор-пісок – 1,5 ч. л.
- Розпушувач – 1 уп.
- Крохмаль – 1 ч. л.
- Борошно пшеничне – 800 гр.
- Масло рослинне – 4 ст. л.
- Масло вершкове – для начинки.
Процес приготування:
1. Куряче м’ясо наріжте дуже дрібно, так само поступите з очищеним картоплею і цибулею. Подрібніть пір’я зеленої цибулі і часникові зубчики.
2. Змішайте всі інгредієнти, посоліть, додайте чорний перець і рослинне масло, щоб начинка не пересихала під час випікання.
3. У підходить за розміром ємності змішуйте сметану і кефір, додайте куряче яйце і додатково жовток, решту масла, цукровий пісок і сіль. У масу, невеликими частинами, вводите зазначений обсяг борошна, ретельно вимішуйте, і готове тісто залишайте в холодильнику під плівкою на 20 хвилин.
4. Тісто ділите на шматочки, кожен розкочуйте і викладайте начинку. Ліпіть трикутні пиріжки з отвором зверху.
5. Викладіть заготовку на деко, влийте в кожен ечпочмак трохи рідкого вершкового масла і тримайте в духовій шафі при нагріванні до 180 градусів приблизно 40-45 хвилин.
6. Готові пиріжки подавайте теплими.
Покроковий рецепт приготування эчпочмака з куркою та картоплею
Легке в приготуванні блюдо, яке може бути гарним живильним закускою або частиною першого страви на обід. Повітряне тісто і соковита ситна начинка підкорять кожного, хто спробує ечпочмак.
Час приготування:55 хв.
Час приготування: 15 хв.
Порцій – 4.
Склад:
Для начинки:
- М’ясо курки (грудка або стегно) – 1 шт.
- Цибуля ріпчаста – 2 шт.
- Картопля – 3 шт.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Масло вершкове – за смаком.
- Бульйон курячий – 3-4 ст. л.
Для тіста:
- Кефір 2,5 % – 1 склянка
- Борошно пшеничне – 400-450 гр.
- Сіль – 1 ч. л.
- Сода – ½ ч. л.
- Масло рослинне – 2 ст. л.
Процес приготування:
1. Теплий кефір потрібно підсолити, а потім додаємо в нього масло і соду. Невеликими частинами слід всипати в нього борошно і акуратно перемішувати. Вимісити тісто, щоб воно стало гладким і еластичним. Накрити його серветкою і залишити на час приготування начинки.
2. Дрібно, однаковими за розміром шматочками, нарізати картоплю, головки цибулі і куряче м’ясо. Все добре посолити і додати перець, а потім ретельно перемішати.
3. Тісто розкачати середньої товщини ковбаску, розділити її на частини.
4. Кожну частину розкачати в тонкий корж, в кожну покласти трохи вершкового масла і курино-картопляну начинку. Згорнути пиріжки трикутником, залишивши зверху невеликий отвір.
5. Перемістити пиріжки на деко з пергаментом і тримати їх в духовці приблизно півгодини, включивши нагрівання на 180 градусів. Через зазначений час дістати эчпочмаки, влити в кожен трохи курячого бульйону і знову поставити допекаться ще на 10 хвилин. Подавати пиріжки теплими.
Як спекти смачний ечпочмак з фаршем і картоплею в духовці?
Смачні і соковиті татарські пиріжки можна приготувати з фаршу з картоплею на дріжджовому тісті. Приготовлені в духовці, вони відрізняються золотистою скоринкою і соковитою начинкою.
Час готування:1 година 15 хв.
Час приготування: 15 хв.
Порцій – 8.
Склад:
Для тіста:
- Молоко – 250 мл
- Борошно пшеничне – 500 гр.
- Сіль – 0,5 ч. л.
- Цукор-пісок – 25 гр.
- Дріжджі – 7 гр.
- Яйце – 1 шт.
- Масло вершкове – 50 гр.
Для начинки:
- Яловичина – 500 гр.
- Картопля – 500 гр.
- Цибуля ріпчаста – 300 гр.
- Сіль – за смаком.
- Перець запашний мелений – за смаком.
- Бульйон – 5 ст. л.
- Масло вершкове – для начинки.
- Жовток (для змащування тіста) – 1 шт.
Процес приготування:
1. Складові тіста змішати і залишити в теплому місці приблизно на дві години, періодично обминаючи.
2. Яловичину і картоплю нарізати дрібно, бажано рівними кубиками, цибулю подрібнити. Картоплю можна після нарізки відварити протягом 5 хвилин. Інгредієнти для начинки змішати, приправити перцем і сіллю.
3. З тіста сформувати кульки, вага яких має становити близько 50 гр. Кожну кульку розкачати в тонкий корж і покласти на середину начинку. Сформувати трикутний пиріжок з дірочкою посередині.
4. Викласти эчпочмаки на деко, розігріти духовку до 180 градусів і готувати 20 хвилин. Потім в серединку кожного покласти трошки вершкового масла і бульйону, поставити допекаться ще на 20 хвилин.
5. Змастити пиріжки збитим жовтком і потримати в духовій шафі ще 5 хвилин. Готові эчпочмаки викласти на блюдо і подавати до столу.
Повітряний ечпочмак з дріжджового тіста
В начинку эчпочмаков з дріжджового тіста кладуть м’ясо, картоплю і ріпчасту цибулю. Останній інгредієнт важливо нарізати якомога дрібніше, щоб він не хрустів на зубах у готовому блюді, а надавав картопляно-м’ясній начинці соковитість.
Час готування:1 година 15 хв.
Час приготування: 15 хв.
Порцій – 8.
Склад:
Для тіста:
- Борошно пшеничне – 600 гр.
- Молоко – 350 гр.
- Масло вершкове – 50 гр.
- Яйце – 1 шт.
- Дріжджі сухі – 2 ч. л.
- Цукор-пісок – 2 ч. л.
- Сіль – 1 ч. л.
Для начинки:
- Яловичина – 600 гр.
- Картопля – 400 гр.
- Цибуля ріпчаста – 200 гр.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний – за смаком.
- Бульйон м’ясний – за смаком.
Процес приготування:
1. Злегка підігріте молоко змішати з яйцем, додати борошно і вимісити тісто. Залишити його на пару годин, щоб піднялося.
2. Яловичину з невеликою кількістю жиру нарізати, добре подрібнити головки цибулі, картоплю можна нашаткувати кубиками по 5-7 мм Приправити начинку сіллю і перцем, змішати всі інгредієнти.
3. Дріжджове тісто розділити на шматочки і кожен розкачати, в середину покласти частину начинки гіркою, сформувати трикутні пиріжки з отвором зверху.
4. На деко, злегка змащене маслом, викласти акуратно эчпочмаки і змастити кожен збитим яйцем, поставити випікатися в розігріту до 180 градусів духовку на 20 хвилин. Потім влити в серединку кожного трохи бульйону і допікати ще 20 хвилин.
5. Подають эчпочмаки теплими з чашкою гарячого бульйону. Приємного апетиту!
Простий і смачний рецепт домашнього эчпочмака на сметані
Пиріжки з тіста на сметані – дуже смачне частування, а начинка з м’яса з картоплею робить ечпочмак улюбленим ласощами, як у дорослих, так і у дітей. Їх можна брати з собою в дорогу або насолоджуватися будинку, запиваючи насиченим бульйоном.
Час готування:1 година 15 хв.
Час приготування: 15 хв.
Порцій – 8.
Склад:
- Кефір – 1,5 склянки
- Сметана – 1,5 склянки
- Масло вершкове – 100 гр.
- Сіль – 1,5 ч. л.
- Борошно пшеничне – 4 склянки
- Жовток – 1 шт.
- Розпушувач – 1,5 ч. л.
- М’ясо (яловичина, баранина) – 300 гр.
- Картопля – 300 гр.
- Цибуля ріпчаста – 300 гр.
Процес приготування:
1. Кефір і сметана для тіста повинні бути кімнатної температури. Їх змішують у глибокій мисці.
2. Додати туди ж яєчний жовток, 1,5 ч. л. розпушувача і зазначена кількість вершкового масла, яке спочатку потрібно розтопити. Посолити масу і акуратно вмішати муку.
3. Начинка повинна являти собою дрібно нарубленное м’ясо зі свіжим картоплею і цибулею. Її теж потрібно приправити сіллю і перцем.
4. Тісто розділити на шматки, кожен з яких буде потрібно розкачати тонкими коржами. У середину кожної викладається начинка, а краї слепливаются, щоб вийшов трикутник з відкритим отвором зверху.
5. Эчпочмаки викладаються на деко і кожен, кладуть шматочок вершкового масла. Пиріжки тримають в духовці при 180 градусах трохи менше півгодини, потім змащують яйцем і допікають протягом ще 10 хвилин. Подавати эчпочмаки краще злегка теплими на додаток до бульйону з травами і зеленню.