Шаньга – це маленькі пиріжки круглої форми, яке свого часу були дуже поширені в Сибіру і досі вважаються традиційним блюдом. Готується таке страву з різними начинками (наприклад, з картоплею, сиром або чимось солодким), а тісто може бути дріжджовим, пшеничним або навіть житнім – все залежить від ваших уподобань.
Як спекти шаньгу з картоплею в духовці?
Шаньга з картопляною начинкою – це класика, знакова багатьом з дитинства. Невеликі пиріжки запікаються в духовій шафі до утворення легкої рум’яної скоринки, а готуються вони досить просто, достатньо витратити трохи вільного часу й купити продукти, зазначені у списку інгредієнтів.
Інгредієнти на
15 шт.
- Для тіста:
- Молоко коров’яче 500 мл
- Вода 100 мл
- Сухі дріжджі 11 гр.
- Цукор-пісок-1 ст. л.
- Сіль ½ ст. л.
- Сметана 1 ст. л.
- Масло рослинне 50 мл
- Борошно 800 гр.
- Для начинки:
- Картопля 1 кг
- Яйце куряче 2 шт.
- Масло вершкове 70 гр.
- Для змазування:
- Яйце куряче 1 шт.
- Сметана 1 ст. л.
Процес приготування:
- Як спекти шаньгу з картоплею в духовці? Готуємо тісто: у глибокій тарілці змішуємо тепле молоко, воду, цукровий пісок і дріжджі.
- Потім додаємо трохи сметани, масло – все гарненько розмішуємо.
- Поступово додаємо борошно і замішуємо тісто.
- Маса виходить дуже густою, тому кількість борошна може змінюватися в більшу або меншу сторону.
- Накриваємо тарілку харчової пленой або рушником і ставимо в тепле місце на 40 хвилин.
- За закінчення часу обминаємо тісто і знову ставимо в тепле місце, але вже на 30 хвилин. Повторюємо дану маніпуляцію ще двічі.
- В цей час відварюємо очищену картоплю в підсоленій воді і розминаємо з додаванням яєць і вершкового масла в пюре.
- Приступаємо до формування шангі. Робочу поверхню припорашиваем борошном, відщипуємо від тесту невеликий шматочок і розгортаємо в коржик.
- Заготовки перекладаємо на деко, попередньо промазанный рослинним маслом. В центрі кожної коржі робимо невелике поглиблення і викладаємо начинку, розподіляючи її по всій поверхні верхівки. Змащуємо збитим яйцем зі сметаною і ставимо в духову шафу на 15-20 хвилин при температурі 180 градусів.
- Готові шангі змащуємо вершковим олією і залишаємо під рушником на 30 хвилин.
- До столу подаємо з теплим молоком або ароматним чаєм. Приємного апетиту!
Шаньга з дріжджового тіста з картоплею, як у бабусі
Лише раз, приготувавши ароматну шаньгу за цим рецептом, ви будете повертатися до неї знову і знову, що зовсім не дивно. Адже невеликі круглі коржі з ніжною начинкою виходять точнісінько, як ті, що колись пекла бабуся.
Час готування – 1 ч. 55 хв.
Час приготування – 25 хв.
Порції – 16 шт.
Склад:
Для тіста:
- Борошно – 430 гр.
- Молоко – 250 мл
- Жовток яєчний – 1 шт.
- Масло рослинне – 40 мл
- Дріжджі (сухі) – 7 гр.
- Цукор-пісок – 1 ч. л.
- Сіль – 1/3 ч. ложки
Для начинки:
- Картопля – 700 гр.
- Яйце – 1 шт.
- Білок яєчний – 1 шт.
- Масло вершкове – 2 ст. л.
- Сіль – за смаком.
- Молоко – 2 ст. л.
- Майонез – 1-2 ст. л
Для змазування дека:
- Масло рослинне – 2 ст. л.
Процес приготування:
Крок 1. Для опари в глибоку тарілку наливаємо тепле молоко і розчиняємо в ньому дріжджі.
Крок 2. Засипаємо половину борошна, просіяного через сито, і гарненько розмішуємо.
Крок 3. Накриваємо тару рушником і ставимо в тепле місце до збільшення в об’ємі.
Крок 4. Паралельно очищаємо картоплю відварюємо в підсоленій воді до готовності.
Крок 5. У піднялася опару додаємо жовток, перетертий з цукровим піском і сіль – розмішуємо.
Крок 6. Поступово вводимо залишки борошна і замішуємо еластичне тісто.
Крок 7. Перекладаємо масу на стіл, присипаний борошном, додаємо олію і продовжуєш заважати до тих пір, поки тісто не перестане липнути до рук.
Крок 8. Перекладаємо м’яке тісто в ємність, знову накриваємо рушником і ставимо в місце, без протягів на одну годину.
Крок 9. Після закінчення часу, маса збільшиться в кілька разів.
Крок 10. З відвареної картоплі зливаємо воду і розминаємо до консистенції пюре, обов’язково додавши білок, трохи гарячого молока і яйце, збите з сіллю. Розмішуємо до тих пір, поки маса не стане однорідною, без грудочок.
Крок 11. Піднялося тісто перекладаємо на робочу поверхню.
Крок 12. Відщипуємо невеликі шматочки і розгортаємо їх у коржі, товщиною приблизно півсантиметра.
Крок 13. Деко змащуємо маслом і викладаємо заготовки на відстані кількох сантиметрів один від одного, по поверхні рівним шаром розподіляємо картопляну начинку.
Крок 14. Всі заготовки промазуємо тонким шаром майонезу і даємо настоятися ще 20 хвилин.
Крок 15. Випікаємо 15-20 хвилин при температурі 190 градусів.
Крок 16. Готові пиріжки» накриваємо рушником на 5-10 хвилин, і подаємо до столу. Приємного апетиту!
Дуже смачні шанежки з сиром в домашніх умовах
Приготуємо круглі відкриті «пиріжки» з ніжною сирною начинкою і родзинками за класичним рецептом. Таке ласощі чудово підходить для повноцінного сніданку або цупкого перекусу, який, до речі, дуже зручно брати з собою на роботу або навчання.
Час готування – 180 хв.
Час приготування – 20 хв.
Порції – 21 шт.
Склад:
Для тіста:
- Молоко – 250 мл
- Дріжджі (свіжі) – 20 гр.
- Цукор-пісок – ½ склянки
- Сіль – 1 щіпка.
- Яйця – 2 шт.
- Масло вершкове – 100 гр.
- Борошно – 3,5-4 склянки
Для начинки:
- Сир – 400-500 гр.
- Цукор-пісок – ½ склянки
- Яйце – 1 шт.
- Сметана – 2 ст. л.
- Цукор-пісок ванільний – 1 ч. л.
- Ізюм – 100 гр.
Для змазування:
- Молоко – 1 ст. л.
- Жовток яєчний – 1 шт.
Процес приготування:
Крок 1. Готування починаємо з тіста, для його приготування в глибоку миску наливаємо тепле молоко (близько 40 градусів) і підсипаємо трохи борошна.
Крок 2. Додаємо живі дріжджі.
Крок 3. І цукровий пісок.
Крок 4. Все гарненько перемішуємо до однорідної консистенції.
Крок 5. Прибираємо опару в тепле місце на півгодини для активації дріжджів.
Крок 6. В цей час займемося здобної основою. В окремому посуді змішуємо яйця, цукровий пісок, сіль і розм’якшене вершкове масло.
Крок 7. З’єднуємо підійшла опару і другу суміш.
Крок 8. Поступово вводимо 1-1,5 склянки просіяного борошна.
Крок 9. Перемішуємо ложкою або лопаткою в одному напрямку.
Крок 10. Підсипаємо борошно до тих пір, поки тісто не стане еластичним. М’яку масу перекладаємо на робочу поверхню і замішуємо.
Крок 11. Перекладаємо тісто в чисту і суху тарілку, накриваємо рушником і ставимо в тепле місце на 1-2 години.
Крок 12. Після закінчення часу тісто збільшиться в об’ємі в кілька разів.
Крок 13. Саме час зайнятися начинкою. Сир перетираємо через дрібне сито для легкості.
Крок 14. У перетертий молочний продукт вбиваємо яйце.
Крок 15. А також підсипаємо ванілін і цукровий пісок, кладемо трохи сметани – перемішуємо.
Крок 16. Родзинки попередньо промиваємо і замочуємо в окропі на півгодини, після обсушуємо за допомогою паперових рушників.
Крок 17. Сухофрукти засипаємо в сирну масу і ретельно розмішуємо.
Крок 18. Піднялося тісто розділяємо на невеликі кульки, злегка придавлюємо до поверхні, утворюючи корж. Перекладаємо заготовки на деко, попередньо застелений листом пергаментного паперу для запікання.
Крок 19. Приминаем середину склянкою для того, щоб начинка була не тільки на верхівці, але і всередині.
Крок 20. У центр заготовок викладаємо ароматну начинку і промазуємо все шаньги сумішшю збитого молока і жовтка.
Крок 21. Накриваємо плюшки рушником на 20 хвилин і після випікаємо 15-20 хвилин при температурі 180 градусів.
Крок 22. До столу подаємо зі склянкою теплого молока і насолоджуємося. Приємного апетиту!
Пишні дріжджові шаньги зі сметаною
Немає нічого смачнішого, ніж домашня випічка, приготовлена своїми руками з особливою любов’ю і турботою. Шаньга зі сметаною начинкою – це класика кулінарного мистецтва, яка нікого не залишить байдужим.
Час готування – 3 ч.
Час приготування – 30 хв.
Порції – 6.
Склад:
Для тіста:
- Борошно – 260 гр.
- Кефір/кисле молоко – 200 мл
- Масло рослинне – 30 мл
- Дріжджі пресовані – 10 гр.
- Цукор-пісок – 1 ст. л.
- Сіль – ½ ч. л.
Для начинки:
- Сметана 15% — 150 мл
- Масло вершкове – 30 гр.
- Борошно – 60 гр.
- Цукор-пісок – 100 гр.
Для змазування:
- Масло рослинне – 1 ст. л.
- Масло вершкове – 1 ст. л.
Процес приготування:
Крок 1. Готуємо опару: в теплому кефірі або кисляку розчиняємо дріжджі з додаванням цукрового піску і солі.
Крок 2. Засипаємо просіяне борошно і замішуємо тісто.
Крок 3. Перед закінченням замісу підливаємо рослинне масло і знову перемішуємо до з’єднання тіста і масла.
Крок 4. Масу присипаємо борошном і перекладаємо у велику ємність, прибираємо в тепле місце на дві години. Рекомендується зробити одну-дві обминки.
Крок 5. Піднялося тісто розгортаємо в пласт середньої товщини.
Крок 6. Перекладаємо корж на деко, промазанный олією і залишаємо для вистоювання на 10-15 хвилин.
Крок 7. Займемося начинкою. В окремому посуді перетираємо цукровий пісок з маслом.
Крок 8. Додаємо сметану і ретельно перемішуємо.
Крок 9. Підсипаємо борошно і вимішуємо до тягучою консистенції.
Крок 10. Пласт тіста злегка придавлюємо в жароміцної посуді і щедро змащуємо в’язкої начинкою. Випікаємо 15 хвилин при температурі 200 градусів.
Крок 11. Готову випічку змащуємо шматочком вершкового масла і залишаємо ще на 15 хвилин під рушником. Після закінчення часу нарізаємо шаньгу на порційні шматочки і подаємо до столу в поєднанні з чашкою чаю або кави. Приємного апетиту!
Дуже смачна шаньга без дріжджів з картоплею
Готувати ароматні і шалено смачні шаньги з картоплею можлива і без використання сухих або живих дріжджів. А виключення даного інгредієнта значно скорочує час готування, адже вже не потрібно чекати годинами, поки дріжджі активуються і почнуть працювати.
Час готування – 1 ч. 20 хв.
Час приготування – 20 хв.
Порції – 10.
Склад:
- Борошно – 3,5 склянки
- Вода – 1 склянка
- Картопля – 1,5 кг
- Молоко 2,5% — 150 мл
- Сіль – за смаком.
- Яйце – 1 шт.
- Масло рослинне – 100 мл
- Масло вершкове – 70 гр.
Процес приготування:
Крок 1. Готуємо тісто. У велику ємність просіваємо борошно, в центрі робимо поглиблення і вливаємо воду, де попередньо розчиняємо сіль. Підливаємо 75 мл рослинного масла і замішуємо тісто. Отриману масу кладемо в пакет і прибираємо на півгодини в холодильну камеру.
Крок 2. Саме час зайнятися начинкою. Картопля очищаємо від шкірки і відварюємо в підсоленій воді до готовності. Розминаємо в пюре з додаванням солі, молока, вершкового масла і одного яйця.
Крок 3. Приступаємо до формування відкритих пиріжків. Відщипуємо від теста невеликий шматочок, розгортаємо в коржик і розподіляємо начинку рівним шаром, трохи відступаючи від країв.
Крок 4. Вологими пальцями защипуємо тісто по краях.
Крок 5. Деко промазуємо рослинним маслом і викладаємо заготовки на невеликій відстані один від одного. Відправляємо в духовку при температурі 180 градусів на 20 хвилин.
Крок 6. Готові шаньги злегка остуджуємо, перекладаємо на блюдо і насолоджуємося. Приємного апетиту!
Як приготувати наливні шаньги в духовці?
Шаньги наливні – це шалено смачне і ароматне ласощі, яке можна з легкістю приготувати на своїй кухні без якого-небудь спеціального обладнання. Закуповуємо продукти за списком, озброюємося формочками і приступаємо!
Час готування – 1 ч. 30 хв.
Час приготування – 30 хв.
Порції – 4.
Склад:
Для тіста:
- Молоко – 550 мл
- Яйця – 3 шт.
- Цукор-пісок – 2 ст. л.
- Сіль – 1 ч. л.
- Масло вершкове (розтоплене) – 4 ст. л.
- Маргарин (вершковий) – 50 гр.
- Масло рослинне – 2 ст. л.
- Дріжджі (сухі) – 11 гр.
- Борошно – 500 гр.
Для начинки:
- Сметана 20% — 150 гр.
- Масло вершкове – 150 гр.
- Борошно – 40 гр.
Додатково:
- Масло вершкове – 2 ч. л.
- Толокно вівсяне – 1 ст. л.
Процес приготування:
Крок 1. У глибоку ємність розбиваємо яйця, підсипаємо цукровий пісок і трохи солі – добре збиваємо виделкою або вінчиком.
Крок 2. Вливаємо тепле молоко.
Крок 3. У сотейнику розтоплюємо вершкове масло і маргарин.
Крок 4. Розтоплену масляну суміш вливаємо в тепле молоко, також додаємо рослинне масло.
Крок 5. Потім засипаємо просіяне борошно і дріжджі – замішуємо тісто.
Крок 6. Отриману масу накриваємо рушником і ставимо в тепле місце на годину.
Крок 7. Поки тісто піднімається, займемося начинкою. У каструлі розтоплюємо масло, злегка остуджуємо і змішуємо зі сметаною.
Крок 8. У масляну суміш підсипаємо борошно і перемішуємо до гладкої консистенції.
Крок 9. Невеликі металеві форми змащуємо рослинним маслом і наполовину заповнюємо густим тестом, по центру викладаємо столову ложку начинки. Випікаємо близько 20 хвилин при температурі 200 градусів.
Крок 10. Виймаємо гарячі шаньги, змащуємо маслом і посипаємо толокном. Приємного апетиту!
Покроковий рецепт приготування шанежек з сиром
Тішимо рідних і близьких оригінальним сніданком родом з Сибіру – маленькі круглі шангі з розтягнутою начинки з сиру. На приготування такого ласощі знадобиться майже дві години, проте, результат безумовно того варте!
Час готування – 1 ч. 40 хв.
Час приготування – 20 хв.
Порції – 8.
Склад:
- Молоко – 1 склянка
- Цукор-пісок – 2 ст. л.
- Масло вершкове – 100 гр.
- Яйця – 2 шт.
- Жовтки яєчні – 2 шт.
- Масло рослинне – 2 ч. л.
- Сіль – 2 щіпки.
- Борошно – 550 гр.
- Дріжджі (сухі) – 1 ч. л.
- Сир – 200 гр.
- Вода – 1 ст. л.
Процес приготування:
Крок 1. Для швидкості дій готуємо продукти за списком.
Крок 2. Готуємо опару: в миску наливаємо тепле молоко і розчиняємо в ньому дріжджі разом з цукровим піском – перемішуємо і ставимо в сторону на 5-10 хвилин.
Крок 3. Вершкове масло розтоплюємо на водяній бані або в мікрохвильовій печі. Яйця збиваємо з дрібкою солі і заливаємо отриману суміш і злегка остигле масло в опару.
Крок 4. В ту ж ємність просіваємо всю муку.
Крок 5. Замішуємо податливе тісто, змащуємо однією чайною ложкою соняшникової олії і прибираємо на годину в тепле місце під хлопчатым рушником або харчовою плівкою.
Крок 6. Через 50-60 хвилин маса збільшується в кілька разів.
Крок 7. Тісто ділимо на шматочки однакового розміру і розгортаємо в коржі.
Крок 8. Перекладаємо заготовки на деко, устеленный пергаментом або на силіконовий килимок на відстані один від одного. Для расстойки залишаємо на 10-15 хвилин.
Крок 9. В цей час натираємо сир на дрібній тертці.
Крок 10. За допомогою кулінарної пензлика, промазуємо коржі сумішшю з води, жовтків і соняшникової олії.
Крок 11. Посипаємо сиром.
Крок 12. Запікаємо в духовій шафі протягом 12-15 хвилин при температурі 200 градусів.
Крок 13. Заварюємо улюблений чай і насолоджуємося шанежками. Приємного апетиту!
Простий і смачний рецепт шаньги на кефірі
Будь-хлібобулочний виріб, виготовлене на основі кефіру, має неповторну повітряну текстуру і легкий вершковий смак. І шаньга, не є винятком, круглі відкриті пиріжки, які готують на кефірі, виходять шалено ароматними та смачними.
Час готування – 55 хв.
Час приготування – 15 хв.
Порції – 10.
Склад:
Для тіста:
- Борошно – 500 гр.
- Кефір – 400 мл
- Сода – 1 ч. л.
- Цукор-пісок – 2 ч. л.
Для начинки:
- Сир – 350 гр.
- Яйце – 1 шт.
- Цукор-пісок – 70-80 гр.
- Цукор-пісок ванільний – 10 гр.
- Родзинки – 50 гр.
Процес приготування:
Крок 1. Сухофрукти ретельно промиваємо під струменем води, заливаємо окропом і залишаємо при кімнатній температурі до повного охолодження.
Крок 2. Тим часом займемося тестом. Просіяне борошно перемішуємо з цукровим піском, содою і сіллю.
Крок 3. Вливаємо теплий кефір (37 градусів) і замішуємо податливе тісто.
Крок 4. Для начинки в глибокій ємності змішуємо сир, цукор-пісок звичайний і ванільний, яйце. З родзинок виливаємо надлишки рідини, обсушуємо за допомогою паперових серветок і пересипаємо до сирної маси – гарненько перемішуємо.
Крок 5. Тісто ділимо на рівні частини, розкачуємо в коржики і вологими руками формуємо бортики висотою близько одного сантиметра. В центр викладаємо по столовій ложці сирної начинки.
Крок 6. Запікаємо при температурі 190 градусів протягом 18-20 хвилин. Приємного апетиту!
Шаньги з прісного тіста в домашніх умовах
Приготуємо традиційну шаньгу, але не з дріжджового тіста, якому потрібно, як мінімум кілька годин підніматися, а з здобного, прісного. Таке ласощі готується з класичної начинкою з картопляного пюре і запікається в духовій шафі.
Час приготування – 45 хв.
Час приготування – 20 хв.
Порції – 8.
Склад:
Для тіста:
- Борошно – 250 гр.
- Сметана – 90 гр.
- Яйце – 1 шт.
- Масло вершкове – 30 гр.
- Сіль – ¼ ч. л.
- Сода – ¼ ч. л.
- Цукор-пісок – ¼ ч. л.
Для начинки:
- Картопля – 500 гр.
- Масло вершкове – 50 гр.
- Молоко – 125 мл
- Сіль – за смаком.
Для змазування:
- Сметана – ¼ склянки
- Яйце – 1 шт.
Процес приготування:
Крок 1. У посуді з високими бортами змішуємо розтоплене вершкове масло, цукровий пісок, сіль, сметану і яйця.
Крок 2. Засипаємо половину борошна і гарненько перемішуємо вінчиком.
Крок 3. У решту борошна підсипаємо соду і розмішуємо два сухих компонентів.
Крок 4. Вводимо суху суміш до сметано-вершкову масу і замішуємо тісто. У разі, якщо консистенція дуже м’яка і все липне до рук – підсипаємо ще трохи борошна.
Крок 5. Скачуємо тісто в ковбаску і розрізаємо на сегменти, кожну частину розгортаємо в коржик.
Крок 6. Поверх «млинця» викладаємо начинку: попередньо відварюємо картоплю і за допомогою заглибного блендера або товкачика доводимо до консистенції пюре з додаванням вершкового масла, молока і солі за вашим смаком.
Крок 7. Вологими пальцями защипуємо бортики, формуючи рельєф.
Крок 8. Для змащування верхівок шангі готуємо таку суміш: сметану і яйце гарненько перемішуємо.
Крок 9. Отриманою масою змащуємо заготовки.
Крок 10. Випікаємо протягом 15 хвилин при температурі 230 градусів. Приємного апетиту!
Шаньги на молоці з картоплею в духовці
Шаньга – це традиційне блюдо народів Півночі, що вже дуже нагадує звичну для нас ватрушку з сиром, тільки ось головна відмінність, це як раз-таки начинка: у шаньги вона, як правило, складається з товченої картоплі з додаванням курячих яєць і вершкового масла.
Час готування – 2 ч. 55 хв.
Час приготування – 35 хв.
Порції – 15 шт.
Склад:
Для тіста:
- Борошно – 450 гр.
- Молоко – 250 мл
- Дріжджі (сухі) – 11 гр.
- Цукор-пісок – 1 ст. л.
- Сіль – ½ ч. л.
- Сметана – 2 ст. л.
- Масло вершкове (розтоплене) – 50 гр.
Для начинки:
- Масло вершкове – 100 гр.
- Картопля – 500 гр.
- Гриби – 500 гр.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Яйця – 2 шт.
- Зелень – за смаком.
- Сіль – за смаком.
Для змазування:
- Яйце – 1 шт.
- Сметана – 1 ст. л.
Процес приготування:
Крок 1. Готуємо опару: змішуємо молоко, підігріте до 40 градусів з сухими дріжджами і цукровим піском.
Крок 2. Коли дріжджі активуються (близько 15-20 хвилин), додаємо сметану, розтоплене вершкове масло і сіль – перемішуємо і підсипаємо борошно, яку заздалегідь необхідно просіяти.
Крок 3. Сухими руками замішуємо м’яке потливое тісто. Накриваємо посуд рушником і ставимо в тепле місце на 40 хвилин.
Крок 4. Займемося начинкою. Картоплю очищаємо і відварюємо в підсоленій воді до м’якості. Після, воду зливаємо, солимо за смаком і розминаємо в пюре разом з вершковим маслом і двома яйцями.
Крок 5. Гриби нарізаємо довільно і обсмажуємо до легкої рум’яності з мелконашинкованным ріпчастою цибулею. Додаємо сіль і подрібнену зелень, перекладаємо зажарку в пюре – розмішуємо.
Крок 6. Піднялося тісто перекладаємо на стіл, присипаний борошном, і поділяємо на однакові шматочки. Кожен сегмент розгортаємо в тонкий пласт, по центру викладаємо начинку, відступаючи близько сантиметра від країв. Вологими руками формуємо бортики, які по висоті трохи вище або врівень з пюре.
Крок 7. Для змазування шаньги змішуємо яйце і сметану.
Крок 8. Викладаємо заготовки на деко (попередньо застеляємо пергаментом або змащуємо олією), і відправляємо в духовку на 15-20 хвилин при температурі 180 градусів.
Крок 9. До столу подаємо разом з пиалой сметани і склянкою парного молока. Приємного апетиту!