Шаньга – 10 рецептів приготування з покроковими фото

Шаньга – це маленькі пиріжки круглої форми, яке свого часу були дуже поширені в Сибіру і досі вважаються традиційним блюдом. Готується таке страву з різними начинками (наприклад, з картоплею, сиром або чимось солодким), а тісто може бути дріжджовим, пшеничним або навіть житнім – все залежить від ваших уподобань.

Як спекти шаньгу з картоплею в духовці?

Шаньга з картопляною начинкою – це класика, знакова багатьом з дитинства. Невеликі пиріжки запікаються в духовій шафі до утворення легкої рум’яної скоринки, а готуються вони досить просто, достатньо витратити трохи вільного часу й купити продукти, зазначені у списку інгредієнтів.

Інгредієнти на
15 шт.

  • Для тіста:
  • Молоко коров’яче 500 мл
  • Вода 100 мл
  • Сухі дріжджі 11 гр.
  • Цукор-пісок-1 ст. л.
  • Сіль ½ ст. л.
  • Сметана 1 ст. л.
  • Масло рослинне 50 мл
  • Борошно 800 гр.
  • Для начинки:
  • Картопля 1 кг
  • Яйце куряче 2 шт.
  • Масло вершкове 70 гр.
  • Для змазування:
  • Яйце куряче 1 шт.
  • Сметана 1 ст. л.

Процес приготування:

  1. Як спекти шаньгу з картоплею в духовці? Готуємо тісто: у глибокій тарілці змішуємо тепле молоко, воду, цукровий пісок і дріжджі.
  2. Потім додаємо трохи сметани, масло – все гарненько розмішуємо.
  3. Поступово додаємо борошно і замішуємо тісто.
  4. Маса виходить дуже густою, тому кількість борошна може змінюватися в більшу або меншу сторону.
  5. Накриваємо тарілку харчової пленой або рушником і ставимо в тепле місце на 40 хвилин.
  6. За закінчення часу обминаємо тісто і знову ставимо в тепле місце, але вже на 30 хвилин. Повторюємо дану маніпуляцію ще двічі.
  7. В цей час відварюємо очищену картоплю в підсоленій воді і розминаємо з додаванням яєць і вершкового масла в пюре.
  8. Приступаємо до формування шангі. Робочу поверхню припорашиваем борошном, відщипуємо від тесту невеликий шматочок і розгортаємо в коржик.
  9. Заготовки перекладаємо на деко, попередньо промазанный рослинним маслом. В центрі кожної коржі робимо невелике поглиблення і викладаємо начинку, розподіляючи її по всій поверхні верхівки. Змащуємо збитим яйцем зі сметаною і ставимо в духову шафу на 15-20 хвилин при температурі 180 градусів.
  10. Готові шангі змащуємо вершковим олією і залишаємо під рушником на 30 хвилин.
  11. До столу подаємо з теплим молоком або ароматним чаєм. Приємного апетиту!