Компот з полуниці на зиму — дуже смачна і проста заготовка. Щоб приготувати полуничний компот, необхідно додавати більш щільні ягоди і залишати невеликі плоди цілими, а великі розрізати навпіл або на чотири частини. Заливати полуницю краще окропом: вона не розвариться і залишиться цілою.
Компот з полуниці на зиму в банку на 3 літри
Для того, щоб полуничний компот надовго зберіг свою свіжість, ягоди повинні бути цілими, без гнилі. Кількість цукру можна збільшувати, якщо в сім’ї є ласуни.
Інгредієнти на
3 л.
- Полуниця 450 гр.
- Цукор-пісок 300 гр.
- Лимонна кислота 6 гр.
- Вода 2.8 л.
Процес приготування:
- Як заготовити компот з полуниці на зиму на 3 літрову банку? Перебираємо ягоди: відкидаємо незрілі і зіпсовані. Промиваємо холодною водою кілька разів. Наостанок залишаємо полуницю у воді, щоб піщинки і бруд опустилися на дно.
- Прибираємо плодоніжки. Вибираємо ягоди найбільшою щільності, щоб вони залишилися цілими в компоті. Бажано, щоб вони були невеликого розміру. Якщо ягоди великі, розрізаємо їх на шматочки середнього розміру.
- Ставимо на плиту каструлю з водою і доводимо до кипіння.
- Стерилізуємо банку: чистимо содою і промиваємо водою. Викладаємо полуницю на дно банки і заливаємо крутим окропом повністю. Наполягаємо пару хвилин під кришкою.
- На вільну каструлю ставимо дрібне сито і проціджуємо компот. В полуничну рідина насипаємо цукор і лимонну кислоту. Перемішуємо.
- Відправляємо ягоди назад у банку і заливаємо сиропом. В окрему каструлю набираємо воду. На дно каструлі кладуть рушник і ставимо банку. На плиті доводимо воду в каструлі до кипіння.
- Накриваємо банку кришкою і кип’ятимо полуничний компот на зиму ще 15 хвилин. Зменшуємо вогонь.
- Щільно закриваємо кришку і перевертаємо банку дном вгору. Закутуємо пледом і даємо охолонути. З часом компот з полуниці набуде гарний насичений колір.
Приємного апетиту!
Як заготовити компот з полуниці без стерилізації на зиму?
Як відомо, чим менше ми варимо компот, тим більше вітамінів в ньому збережуться. Такого результату можна добитися, якщо не піддавати полуничний компот стерилізації.
Час готування – 2 ч.
Час приготування – 1 ч. 30 хв.
Кількість порцій: 1-2.
Склад:
- Полуниця 400 гр.
- Цукор – 250 гр.
- Вода – 3 л
Процес приготування:
1. Першим ділом стерилізуємо банки і кришки за допомогою парової лазні (попередньо їх слід промити).
2. На робочому столі розстилаємо чистий рушник і розташовуємо на ньому банки, розкладаємо кришки.
3. Ягоди полуниці перебираємо. Позбавляємося від пошкоджених та зіпсованих. Промиваємо прохолодною водою. Просушуємо паперовим рушником. Позбавляємося від плодоніжок.
4. Розкладаємо ягоди по банкам. За бажанням їх можна розрізати на шматочки. Стежимо, щоб банки були заповнені полуницею на 1/3.
5. Наливаємо воду в каструлю і ставимо на плиту. Включаємо і чекаємо, поки вода закипить.
6. Заливаємо окропом полуницю в банках і накриваємо кришками. Даємо компоту настоятися 15 хвилин.
7. Зливаємо воду в каструлю без ягід. Доводимо полуничну рідину до кипіння і всипаємо цукор. Знову доводимо до кипіння.
8. Виливаємо сироп у банки з полуницею. Закатуємо і ставимо кришками вниз. Закутуємо пледом. Після охолодження зберігаємо банки з компотом у коморі.
Приємного апетиту!
Як зварити смачний компот з лісової суниці на зиму?
Напій з лісової полуниці виходить насиченим, з кисло-солодким смаком. Якщо компот занадто нудотний, його можна розбавити кип’яченою водою.
Час готування – 6 ч.
Час приготування – 1 ч. 40 хв.
Кількість порцій: 10-12.
Інгредієнти:
- Полуниця лісова – 4 кг
- Цукор – 1,3 кг
- Вода – 9-10 л
1. Спочатку приготуємо цукровий сироп. Очищаємо воду і виливаємо її в каструлю. Включаємо плиту і ставимо ємність з водою на конфорку. Доводимо до кипіння на середньому вогні. Засипаємо цукор і перемішуємо ложкою до тих пір, поки цукор не розчиниться (5 хвилин).
2. Перебираємо полуницю. Видаляємо хвостики і вибираємо гнилі ягоди. Промиваємо полуницю під струменем прохолодної води в друшляку. Залишаємо в раковині на пару хвилин, щоб пішла зайва волога.
3. Беремо глибоку миску і пересипаємо ягоди. Заливаємо їх цукровим сиропом. Щільно накриваємо харчовою плівкою і залишаємо на 3-4 години. За цей час полуниця встигне пустити сік.
4. Банки і кришки очищаємо з допомогою соди і добре промиваємо водою. Кришки складаємо в окрему ємність з водою. Ставимо на включену плиту і кип’ятимо 15 хвилин. Банки стерилізуємо в духовці.
5. Після стерилізації виставляємо банки на чисту стільницю і починаємо готувати ягідний сироп. У велику каструлю наливаємо воду і нагріваємо на великому вогні. Ягоди полуниці переносимо в банки, а сироп виливаємо в каструлю. Чекаємо, поки він дійде до кипіння і варимо ще 4 хвилини.
6. Заливаємо сироп у банки з полуницею і накриваємо кришками. Якщо вода у великій каструлі нагрілася до 50 градусів, ставимо туди банки з компотом. Вода повинна доходити до «плічок». Нагріваємо воду до 85 градусів і зменшуємо вогонь. Тримаємо банки 15-20 хвилин.
7. Дістаємо банки з компотом з каструлі, закатуємо. Перевертаємо банки і вкриваємо пледом. Через 2-3 дні, коли банки з компотом охолонуть, переносимо в льох.
Приємного апетиту!
Дуже смачний компот з полуниці з лимоном і м’ятою
З лимоном і м’ятою полуничний напій нагадує мохіто, тільки набагато корисніше. Його оцінять не тільки діти, але і дорослі. Всі інгредієнти повинні бути свіжими, а кількість цукру ви можете регулювати на свій розсуд.
Час готування – 2 ч. 40 хв.
Час приготування – 1 ч. 10 хв.
Кількість порцій: 1-2.
Склад:
- Полуниця 400 гр.
- Вода – 2,5-2,7 л.
- М’ята – 25 гр.
- Лимон – 50 гр.
- Цукор – 250 гр.
Процес приготування:
1. Для початку очищаємо губкою з содою банки і вимиваємо їх. Ставимо на плиту невелику ємність з водою і доводимо до кипіння. Кип’ячену воду наливаємо в банки до половини. Кришки також вимиваємо і заливаємо окропом в окремому посуді на 5 хвилин.
2. Перебираємо полуницю: позбавляємося від пошкоджених ягід і плодоніжок. Промиваємо лимон і м’яту.
3. Виливаємо охололу воду з банок в раковину. На дно банки кладемо полуницю, по дві скибочки лимона і пару гілочок м’яти. У каструлі кип’ятимо воду і заливаємо її в банки. Накриваємо їх кришками і залишаємо на 60 хвилин.
4. Через одну годину виливаємо сироп з банок в каструлю (можна через дрібне сито) і накриваємо банки кришками. Висипаємо цукор. Після того, як вода з цукром закипить, варимо ще 3 хвилини.
5. Заливаємо солодку суміш назад у банки. Накриваємо кришками і закатуємо. Перевертаємо банки вниз кришками і залишаємо на добу в закутаному вигляді. В подальшому зберігаємо компот в коморі.
Приємного апетиту!
Простий і смачний рецепт компоту з полуниці з апельсином
Якщо апельсини легкі і дуже великі, вони точно не будуть соковитими і смачними. Для напою краще вибирати апельсини середнього розміру і більш важкі. Полуниця має бути солодких сортів. Тоді компот вийде з легкою кислинкою і не дуже солодким.
Час готування – 1 ч. 50 хв.
Час приготування – 1 ч. 10 хв.
Кількість порцій: 1.
Склад:
- Цукор – 80-120 гр.
- Вода – 3 л
- Полуниця – 200-300 гр.
- Апельсин – ½ шт.
Процес приготування:
1. Спочатку підготуємо полуницю. Поміщаємо її в друшляк і промиваємо, залишаємо на час, щоб стекла зайва рідина. Розстилаємо паперовий рушник і розкладаємо полуницю, щоб вбралася залишилася волога. Якщо полуниця занадто велика, розрізаємо її на невеликі частини, позбавляємося від плодоніжок.
2. Вимиваємо апельсин, розрізаємо ножем на дві рівні частини. Очищаємо половинку від шкірки, кісточок. Прибираємо білі прожилки, інакше компот буде гірким. Нарізаємо як можна дрібніше.
3. В духовій шафі стерилізуємо банку і кришку. Попередньо варто почистити їх содою і промити під струменем води. Після стерилізації на дно банки викладаємо полуницю і нарізаний апельсин.
4. Щоб процес проходив швидше, кип’ятимо воду в чайнику. А потім невеликий цівкою вливаємо її в банку з полуницею та апельсиновими шматочками. Накриваємо банку кришкою і даємо компоту настоятися 10-15 хвилин.
5. Через 15 хвилин зливаємо полунично-апельсинову рідину в каструлю. Включаємо плиту і засипаємо в рідину цукор. Доводимо до кипіння. Накриваємо банку кришкою і закатуємо. Перевертаємо догори дном ємність з компотом, закутуємо її і даємо охолонути дві доби. Через два дні ставимо в прохолодне місце на зберігання.
Приємного апетиту!
Ароматний компот з полуниці на зиму з лимонною кислотою
Якщо додати полуничний напій трохи лимонної кислоти, він набуде більш свіжий, з легкою кислинкою, насичений смак. Компот з полуниці виходить солодким, а лимонна нотка робимо його не таким нудотним.
Час готування – 1 ч. 15 хв.
Час приготування – 1 ч.
Кількість порцій: 1.
Склад:
- Ягоди полуниці – 300-350 гр.
- Цукор – 300 гр.
- Кислота лимонна – 1 ч.л.
- Вода – 2,8 л.
Процес приготування:
1. Спочатку слід перебрати полуницю. Позбавляємося від зіпсованих або пошкоджених ягід, промиваємо їх за допомогою друшляка. Залишаємо друшляк з полуницею в умивальнику, щоб стекла зайва вода. Потім можна трохи просушити ягоди паперовим рушником. З просушених клубничин видаляємо плодоніжки.
2. Ставимо каструлю на плиту і вливаємо воду. Вона нам необхідна для приготування сиропу. Включаємо плиту на середній вогонь і доводимо воду до кипіння. Засипаємо цукор і кип’ятити ще 5 хвилин. Цукор повинен розчинитися. За хвилину до повної готовності сиропу додаємо лимонну кислоту. Вона також повинна розчинитися.
3. Стерилізуємо банку і кришку для майбутнього компоту на паровій бані або в духовій шафі.
4. Закладаємо на дно банки ягоди полуниці і заливаємо їх киплячим сиропом до самого верху. Накриваємо банку кришкою і відразу ж закатуємо.
5. Щоб охолонути і настоятися, компоту необхідно близько 7-8 годин, тому краще влаштовувати компот на ніч. Перевертаємо банку дном вгору і ставимо в прохолодному місці. Зверху накриваємо теплою ковдрою і закутуємо.
Приємного апетиту!
Як заготовити компот з полуниці Вікторія у 3-х літрових банках?
Ягоди Вікторії дуже крихкі, тому перебирати їх слід дуже обережно. Найкраще варити компот з них відразу після збору, інакше вони швидко втратять свій вигляд і зіпсуються.
Час готування – 1 ч. 15 хв.
Час приготування – 50 хв.
Кількість порцій: 1.
Склад:
- Ягоди Вікторії – 500 гр.
- Цукор – 300 гр.
- Вода – 2,5 л
Процес приготування:
1. Ягоди Вікторії перебираємо. Краще всього для компоту підійдуть більш міцні, неушкоджені і не дуже зрілі ягоди, інакше вони розваряться від крутого окропу. Обриваємо хвостики і промиваємо полуницю прохолодною водою. Краще всього це зробити за допомогою друшляка.
2. На кухонному столі розкладаємо паперові рушники і викладаємо на них полуницю, щоб вона остаточно висохла. Банку і кришку для компоту промиваємо содою, обстежуємо на тріщини і сколи (банку повинна бути цілою). Даємо банку і кришці обсохнути.
3. Включаємо плиту і ставимо каструлю з водою на конфорку. Чекаємо, поки вона закипить. Ставимо банку в киплячу воду і стерилізуємо. Туди ж кладемо кришку. На інший конфорці доводимо до кипіння воду для компоту.
4. Відправляємо полуницю в банку. Зазвичай її заповнюють на 1/3, однак можна покласти і більше. Заливаємо ягоди окропом. Закриваємо банку кришкою і залишаємо на 10-15 хвилин, щоб напій настоявся.
5. У каструлю насипати цукор і через друшляк виливаємо настоявшуюся полуничну рідина. Впали в друшляк ягоди повертаємо в банку і накриваємо кришкою. Полунично-цукровий настій доводимо до кипіння. Виливаємо рідина в банку і закатуємо кришку.
6. Перевертаємо банку кришкою і ставимо на підлогу у прохолодне місце. Закутуємо ковдрою і залишаємо на 1-2 доби. Потім прибираємо в комору або льох.
Приємного апетиту!
Покроковий рецепт приготування компоту з полуниці і черешні
Не секрет, що для компоту краще всього вибирати цілі і міцні ягоди. Черешню необхідно звільнити від кісточок, так як відомо, що вони містять синильну кислоту. З цієї причини компот можна зберігати не більше року.
Час готування – 1 ч. 45 хв.
Час приготування – 1 ч.
Кількість порцій: 1.
Інгредієнти:
- Черешня – 0,6 кг
- Полуниця – 0,45 кг
- Вода – 2 л
- Цукор – 0,3 кг
- Кислота лимонна – 4 гр.
Процес приготування:
1. Підготуємо ягоди для закачування компоту. Промиваємо їх в друшляку і залишаємо на деякий час, щоб позбутися від зайвої вологи. Перебираємо полуницю, позбавляє її від плодоніжок. Видаляємо з черешні кісточки. Підготовлені ягоди висипаємо в різні ємності.
2. Включаємо духовку і ставимо всередину банку (догори дном), кладемо кришку. Стерилізуємо.
3. Поки банку і кришка знаходяться в духовці, ми встигнемо приготувати сироп. Ставимо на конфорку каструлю з водою. Включаємо плиту і доводимо воду до кипіння на середньому вогні. Засипаємо цукор і варимо сироп ще 10 хвилин. За пару хвилин до зняття каструлі з сумішшю з плити засипаємо лимонну кислоту.
4. Викладаємо на дно банки ягоди черешні, а потім – полуницю. Заливаємо їх солодкою рідиною так, щоб не залишалося порожнього місця. Накриваємо банку кришкою.
5. Знову ставимо на плиту каструлю з водою. Доводимо до кипіння. У киплячу воду ставимо банку з компотом і стерилізуємо півгодини на невеликому вогні.
6. Через 30 хвилин виймаємо банку з води і закатуємо. Ставимо її догори дном будь-якому прохолодному місці і закутуємо пледом. Через добу прибираємо на зберігання в комору.
Приємного апетиту!
Компот з полуниці та малини в банках на 3 літри на зиму
Компот з полуниці дуже корисний, особливо взимку, коли організму не вистачає вітамінів. Щоб доповнити корисний напій вітаміном С, пропонуємо вам додати в компот свіжу малину.
Час готування – 1 ч. 25 хв.
Час приготування – 1 ч. 5 хв.
Кількість порцій: 2.
Склад:
- Ягоди полуниці – 1 кг
- Малина – 1 кг
- Цукор – 500-600 гр.
- Вода – 4 л
Процес приготування:
1. Ягоди полуниці та малини перебираємо. В малині часто бувають черв’яки, тому їй варто приділити особливу увагу. Позбавляємо полуницю від плодоніжок. Переглядаємо ягоди, щоб вони були цілими і міцними. Промиваємо під струменем теплої води. Висушуємо ягоди. Для цієї мети використовуємо паперовий рушник.
2. Ставимо всередину духовки два банки, поруч кладемо кришки. Їх необхідно простерилізувати. Включаємо духовку.
3. Наливаємо в каструлю воду і ставимо її на плиту. Включаємо. На середньому вогні доводимо воду до кипіння.
4. У готові банки засипаємо малину і злегка струшуємо, щоб вона рівно вляглася на дні банки. Потім засипаємо полуницю. Заливаємо ягоди окропом і накриваємо кришками. Залишаємо настоятися 5 хвилин.
5. Зливаємо рідину назад в каструлю. Ягоди не повинні падати слідом, тому краще зробити це через дрібне сито. Включаємо плиту і на невеликому вогні доводимо ягідний сироп до кипіння. Насипаємо цукор. Варимо 10-15 хвилин, поки він не розчиниться.
6. Заливаємо сироп назад в банки і накриваємо їх кришками. Закатуємо. Перевертаємо банки догори дном і залишаємо в темному і прохолодному місці на 1-2 дні. Обов’язково закутуємо пледом або ковдрою. Надалі зберігаємо банки з компотом у погребі у звичайному положенні (кришками вгору).
Приємного апетиту!
Дуже смачний і простий рецепт компоту з полуниці і вишні
Вишня володіє особливим ароматом і смаком. Навіть вишневі листочки, додані в чай, надають йому виразний запах, що вже говорити про ягодах. Крім того, у вишневій м’якоті міститься вітамін С, велику кількість мінералів і мікроелементів, наприклад таких, як цинк і фтор.
Час готування – 1 ч. 15 хв.
Час приготування – 55 хв.
Кількість порцій: 2.
Склад:
- Ягоди полуниці – 500 гр.
- Вишня – 500 гр.
- Цукор – 2 склянки
- Вода – 6 л.
Процес приготування:
1. Для початку слід перебрати вишню і ягоди полуниці. Полуницю позбавляємо від плодоніжок і гнилих ягід, видаляємо кісточки з вишень. Промиваємо ягідний мікс в друшляку, бажано окремо.
2. На паперовому рушнику розкладаємо промиті ягоди, щоб вбралася зайва волога. Висипаємо полуниць і вишень в різні миски.
3. Беремо велику каструлю. Висипаємо в неї вишню, слідом – полуницю.
4. Заливаємо ягоди шістьма літрами води. Ставимо каструлю з майбутнім компотом на конфорку. Включаємо плиту і варимо компот протягом 10 хвилин.
5. Банки і кришки для закаток вимиваємо содою заздалегідь. Дивимося, щоб банки були цілими.
6. Ставимо банки і кладемо кришки на чисте сухе рушник і обсушуємо.
7. Перевертаємо банки. В киплячий компот засипаємо цукор і перемішуємо до повної розчинності.
8. Заливаємо напій в банки і закатуємо. Перевертаємо банки кришками вниз і ставимо в сухому прохолодному місці на охолодження. Закутуємо пледом. Через добу ставимо банки на зберігання в комору.
Приємного апетиту!