Кетчуп з помідорів і болгарського перцю на зиму

Домашній кетчуп універсальний. Він служить доповненням до багатьох страв: рісу, картоплі, макаронів, м’яса, яєчні. Кетчуп також є інгредієнтом в рецептах різних видів піци і хот-догів. Саме тому кожній господині корисно знати кілька рецептів цієї простий і смачної заготовки.

Кетчуп з помідорів і перцю на зиму «Пальчики оближеш»

Щоб кетчуп вийшов густим без додавання згущувача, необхідно довше проварювати помідори. Продукт вийде дуже смачним в домашніх умовах без різних хімічних добавок.

Інгредієнти на
5 порц.

  • Помідори 3 кг
  • Перець болгарський 10 шт.
  • Часник 10 зуб.
  • Гвоздика 3 шт.
  • Перець чорний горошок 5 шт.
  • Сіль 1 ст. л.
  • Цукор-пісок ¾ склянки
  • Перець чилі 1 шт.

Процес приготування:

  1. Як заготовити кетчуп з помідорів і болгарського перцю на зиму «Пальчики оближеш» в домашніх умовах? Для початку промиваємо помідори і обтираем їх кухонним рушником. Потім звільняємо їх від шкірки. Для того, щоб шкурка знімалася простіше і швидше, заливаємо помідори окропом на пару хвилин, а потім опускаємо в холодну воду.
  2. Вичавлюємо сік з томатів з допомогою соковижималки або будь-яким іншим зручним способом в каструлю. Ставимо ємність на конфорку, включаємо плиту. Варимо сік близько двох годин. Маса повинна зменшитися в 2 рази.
  3. Промиваємо перець проточною водою. Обтираем рушником, видаляємо хвостики і серцевину. Нарізаємо овоч на невеликі шматки і подрібнюємо через м’ясорубку. Відправляємо подрібнений перець до томатів. Додаємо гострий і чорний перець, гвоздику., сіль і цукор. Перемішуємо продукти.
  4. Ставимо ємність з масою на конфорку. Включаємо плиту і встановлюємо невеликий вогонь. Проварюємо суміш приблизно 50 хвилин.
  5. Очищаємо часник від лушпиння. Нарізаємо його на дрібні шматочки і відправляємо в каструлю з кетчупом за 20 хвилин до закінчення приготування. Перемішуємо вміст ємності.
  6. Стерилізуємо банки і кришки будь-яким доступним способом. Заливаємо готову суміш у тару. Накриваємо кришками і закатуємо. Перевертаємо догори дном і залишаємо, щоб банки з кетчупом охололи. Пізніше зберігаємо загортання в погребі чи комори.

Приємного апетиту!

Кетчуп з помідорів і перцю з крохмалем на зиму

Цей рецепт має подібність із класичним. Єдина відмінність полягає в тому, що в кетчуп за даним рецептом додають крохмаль. Це необхідно для густини маси.

Час приготування: 2 год 40 хв.

Час приготування: 1 ч. 5 хв.

Кількість порцій: 3-4.

Інгредієнти:

  • Помідор – 2 кг
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Цукор – 4 ст. л.
  • Крохмаль – 2 ст. л.
  • Гвоздика – 1-2 шт.
  • Перець гострий мелений – 1/3 ч. ложки
  • Кориця мелена – ½ ч. л.
  • Перець болгарський солодкий – 1 шт.
  • Сіль – 1 ст. л.
  • Оцет 9% – 2 ст. л.
  • Вода – 2 ст. л.
  • Лист лавровий – 1 шт.
  • Перець чорний мелений – ½ ч. л.
  • Часник – 4 зуб.

Процес приготування:

1. Промиваємо помідори, даємо їм обсохнути. Видаляємо шкірку: заливаємо томати кип’яченою водою і залишаємо на пару хвилин. Потім опускаємо в холодну воду. Через 2-3 хвилини легко знімаємо шкірку.

2. Очищаємо перець і цибулю. Знімаємо лушпиння з цибулі. Промиваємо болгарський перець. Розрізаємо плід вздовж на дві частини, видаляємо серцевину. Всі інгредієнти нарізаємо на великі частини. Подрібнюємо за допомогою м’ясорубки або блендера.

3. Включаємо плиту на середній вогонь і ставимо ємність з подрібненими продуктами на конфорку. Тушкуємо 60 хвилин. Періодично помішуємо масу.

4. Щоб позбутися від насіння і шкірки перцю, пропускаємо суміш через сито. Знову ставимо каструлю з кетчупом на конфорку. Додаємо сіль, цукор і спеції. Заздалегідь видаляємо часникову лушпиння і подрібнюємо часник з допомогою землянки Відправляємо його в ємність з кетчупом. Перемішуємо продукти і варимо їх близько півгодини.

5. В окрему ємність вливаємо воду. Потім додаємо крохмаль і перемішуємо таким чином, щоб не утворювалося грудочок. Залишаємо на час: крохмаль трохи розбухне.

6. Через 30 хвилин від початку варіння кетчупу вливаємо в нього оцет і починаємо поступово вводити крохмаль. При цьому постійно розмішуємо соус. Залишаємо на 5 хвилин.

7. Піддаємо банки і кришки стерилізації. Після розливаємо гарячий кетчуп по банкам і закатуємо. Перевертаємо банки і ставимо їх кришками вниз. Ставимо на підлогу для охолодження.

Приємного апетиту!

Кетчуп з помідорів і перцю через м’ясорубку на зиму

Страва виходить злегка солодкуватим, смачним і ніжним. Кетчуп буде зберігатися досить довго навіть без додавання оцту, так як суміш з даного рецептом не підлягає певним алгоритмом консервації.

Час приготування: 2 год 10 хв.

Час приготування: 1 ч. 5 хв.

Кількість порцій: 10-12.

Інгредієнти:

  • Помідор – 5 кг
  • Перець болгарський солодкий – 1 кг
  • Перець чилі – 1 шт.
  • Яблуко – 1 кг
  • Цибуля – 1 кг
  • Часник – 1 головка.
  • Цукор – 200 гр.
  • Сіль – 2 ст. л.

Процес приготування:

1. Промиваємо перець чилі і видаляємо насіння всередині, щоб кетчуп не вийшов надто гострим. Якщо гострота вам не заважає, насіння можна залишити.

2. Промиваємо солодкий перець і помідори. Обтираем кухонним рушником. Видаляємо шкірку з помідорів. Перець розрізаємо на дві половини вздовж овоча. Видаляємо насіння і білу плівку. Нарізаємо помідори часточками, а перець – шматочками довільної форми.

3. Обрізаємо яблучну шкірку і видаляємо серцевину. Очищаємо цибулю і часник від лушпиння. Всі овочі та яблука подрібнюємо за допомогою м’ясорубки в каструлю. Ставимо ємність на плиту. Встановлюємо невеликий вогонь. Доводимо до кипіння суміш.

4. Додаємо в масу цукор і сіль. Перемішуємо інгредієнти до однорідності, продовжуємо варити близько 40-60 хвилин. Стерилізуємо банки і кришки.

5. Розливаємо кетчуп по банкам. Накриваємо їх кришками і закатуємо. Перевертаємо ємності і ставимо їх на підлогу, щоб вони охололи. Потім зберігаємо банки з кетчупом в коморі.

Приємного апетиту!

Дуже смачний кетчуп з помідорів та перцю без оцту

Кетчуп без оцту вийде солодкуватим: інгредієнт підходить для любителів більш гострого варіанту. У будь-якому випадку ви зможете насолодитися смачною і ароматною стравою.

Час приготування: 1 ч. 40 хв.

Час приготування: 1 ч.

Кількість порцій: 2-3.

Інгредієнти:

  • Помідор – 1 кг
  • Перець болгарський солодкий – 2-3 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Часник – 3-4 зуб.
  • Перець чорний мелений – 1 ч. л.
  • Цукор – за смаком.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

1. Промиваємо перець і помідори, витираємо їх кухонним рушником і очищаємо. Знімаємо шкірку з помідорів, видаляємо серцевину і хвостики перців.

2. Видаляємо лушпиння з головок цибулі і часнику. Подрібнюємо м’якоть томатів через м’ясорубку. Слідом додаємо перець і цибулю. Викладаємо суміш у каструлю і ставимо на конфорку. Включаємо плиту і варимо масу до кипіння на великому вогні. Потім зменшуємо вогонь і продовжуємо варити кетчуп. Паралельно помішуємо суміш і додаємо цукор і сіль маленькими порціями. Процес займе 20-25 хвилин.

3. Намагаємося якомога дрібніше нарізати часник. Додаємо його в соус за 5-7 хвилин до кінця варіння. Відправляємо слідом чорний мелений перець. Знову доводимо суміш до кипіння.

4. Очищаємо банки з допомогою соди і губки. Ретельно промиваємо їх. Стерилізуємо будь-яким зручним способом: в духовій шафі, на плиті або в мікрохвильовій печі. Кришки також промиваємо і стерилізуємо в окропі.

5. Розливаємо кетчуп по банкам. Накриваємо ємності кришками і закатуємо. Крутимо банки, щоб перевірити герметичність тари. Ставимо їх дном вгору на підлогу і даємо охолонути. Коли це станеться, зберігаємо банки з кетчупом в погребі.

Приємного апетиту!

Як заготовити кетчуп з помідорів, перцю та цибулі на зиму?

Магазинний кетчуп не йде ні в яке порівняння з приготованим в домашніх умовах ні за якістю, ні за смаком. Рецептуру можна трохи видозмінювати: наприклад, замість свіжих помідорів використовувати томатний сік.

Час готування: 2 ч. 35 хв.

Час приготування: 1 год 10 хв.

Кількість порцій: 6-7.

Інгредієнти:

  • Помідор – 4 кг
  • Перець болгарський солодкий – 1 кг
  • Цибуля – 1 кг
  • Цукор – 3 ст. л.
  • Оцет 9% – 100 мл
  • Сіль – 1 ст. л.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Паприка мелена – за смаком.
  • Коріандр мелений – за смаком.
  • Часник – 5-7 зуб.

Процес приготування:

1. Для початку вимиваємо помідори і видаляємо зайву вологу кухонним рушником. Потім нарізаємо овоч невеликими шматочками і вичавлюємо з нього сік за допомогою спеціального пристрою або вручну. Якщо ви вирішили замінити помідори томатним соком, цей етап виконувати не потрібно.

2. Тепер черга цибулі і солодкого перцю. Вимиваємо перець проточною водою. Очищаємо овочі: цибуля звільняємо від лушпиння, а перець розрізаємо вздовж на дві половини і видаляємо з нього серцевину. Очищені цибулю і перець можна ще раз злегка промити. Нарізаємо овочі на дрібні шматочки.

3. Виливаємо сік в каструлю і ставимо ємність на конфорку. Висипаємо в рідину цибулю і перець. Включаємо плиту і доводимо масу до кипіння. Продовжуємо варити суміш протягом години. Постійно помішуємо.

4. Коли маса знову закипить, додаємо в каструлю цукор, сіль, приправи і спеції. Ретельно перемішуємо і варимо вміст ємності до моменту загустіння. Готуємо оцет і очищені зубчики часнику (їх необхідно подрібнити з допомогою чесночницы). Коли маса почне густіти, додаємо їх в каструлю і перемішуємо з іншими інгредієнтами. Варимо ще близько п’яти хвилин.

5. Каструлю з готовою густою масою знімаємо з плити і ще більше подрібнюємо за допомогою блендера. Стерилізуємо тару і кришки будь-яким зручним способом. Розливаємо гарячий кетчуп по банкам і накриваємо ємності кришками. Закатуємо і перевертаємо банки. Залишаємо на пару діб для охолодження.

Приємного апетиту!