Домашній кетчуп універсальний. Він служить доповненням до багатьох страв: рісу, картоплі, макаронів, м’яса, яєчні. Кетчуп також є інгредієнтом в рецептах різних видів піци і хот-догів. Саме тому кожній господині корисно знати кілька рецептів цієї простий і смачної заготовки.
Кетчуп з помідорів і перцю на зиму «Пальчики оближеш»
Щоб кетчуп вийшов густим без додавання згущувача, необхідно довше проварювати помідори. Продукт вийде дуже смачним в домашніх умовах без різних хімічних добавок.
Інгредієнти на
5 порц.
- Помідори 3 кг
- Перець болгарський 10 шт.
- Часник 10 зуб.
- Гвоздика 3 шт.
- Перець чорний горошок 5 шт.
- Сіль 1 ст. л.
- Цукор-пісок ¾ склянки
- Перець чилі 1 шт.
Процес приготування:
- Як заготовити кетчуп з помідорів і болгарського перцю на зиму «Пальчики оближеш» в домашніх умовах? Для початку промиваємо помідори і обтираем їх кухонним рушником. Потім звільняємо їх від шкірки. Для того, щоб шкурка знімалася простіше і швидше, заливаємо помідори окропом на пару хвилин, а потім опускаємо в холодну воду.
- Вичавлюємо сік з томатів з допомогою соковижималки або будь-яким іншим зручним способом в каструлю. Ставимо ємність на конфорку, включаємо плиту. Варимо сік близько двох годин. Маса повинна зменшитися в 2 рази.
- Промиваємо перець проточною водою. Обтираем рушником, видаляємо хвостики і серцевину. Нарізаємо овоч на невеликі шматки і подрібнюємо через м’ясорубку. Відправляємо подрібнений перець до томатів. Додаємо гострий і чорний перець, гвоздику., сіль і цукор. Перемішуємо продукти.
- Ставимо ємність з масою на конфорку. Включаємо плиту і встановлюємо невеликий вогонь. Проварюємо суміш приблизно 50 хвилин.
- Очищаємо часник від лушпиння. Нарізаємо його на дрібні шматочки і відправляємо в каструлю з кетчупом за 20 хвилин до закінчення приготування. Перемішуємо вміст ємності.
- Стерилізуємо банки і кришки будь-яким доступним способом. Заливаємо готову суміш у тару. Накриваємо кришками і закатуємо. Перевертаємо догори дном і залишаємо, щоб банки з кетчупом охололи. Пізніше зберігаємо загортання в погребі чи комори.
Приємного апетиту!
Кетчуп з помідорів і перцю з крохмалем на зиму
Цей рецепт має подібність із класичним. Єдина відмінність полягає в тому, що в кетчуп за даним рецептом додають крохмаль. Це необхідно для густини маси.
Час приготування: 2 год 40 хв.
Час приготування: 1 ч. 5 хв.
Кількість порцій: 3-4.
Інгредієнти:
- Помідор – 2 кг
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Цукор – 4 ст. л.
- Крохмаль – 2 ст. л.
- Гвоздика – 1-2 шт.
- Перець гострий мелений – 1/3 ч. ложки
- Кориця мелена – ½ ч. л.
- Перець болгарський солодкий – 1 шт.
- Сіль – 1 ст. л.
- Оцет 9% – 2 ст. л.
- Вода – 2 ст. л.
- Лист лавровий – 1 шт.
- Перець чорний мелений – ½ ч. л.
- Часник – 4 зуб.
Процес приготування:
1. Промиваємо помідори, даємо їм обсохнути. Видаляємо шкірку: заливаємо томати кип’яченою водою і залишаємо на пару хвилин. Потім опускаємо в холодну воду. Через 2-3 хвилини легко знімаємо шкірку.
2. Очищаємо перець і цибулю. Знімаємо лушпиння з цибулі. Промиваємо болгарський перець. Розрізаємо плід вздовж на дві частини, видаляємо серцевину. Всі інгредієнти нарізаємо на великі частини. Подрібнюємо за допомогою м’ясорубки або блендера.
3. Включаємо плиту на середній вогонь і ставимо ємність з подрібненими продуктами на конфорку. Тушкуємо 60 хвилин. Періодично помішуємо масу.
4. Щоб позбутися від насіння і шкірки перцю, пропускаємо суміш через сито. Знову ставимо каструлю з кетчупом на конфорку. Додаємо сіль, цукор і спеції. Заздалегідь видаляємо часникову лушпиння і подрібнюємо часник з допомогою землянки Відправляємо його в ємність з кетчупом. Перемішуємо продукти і варимо їх близько півгодини.
5. В окрему ємність вливаємо воду. Потім додаємо крохмаль і перемішуємо таким чином, щоб не утворювалося грудочок. Залишаємо на час: крохмаль трохи розбухне.
6. Через 30 хвилин від початку варіння кетчупу вливаємо в нього оцет і починаємо поступово вводити крохмаль. При цьому постійно розмішуємо соус. Залишаємо на 5 хвилин.
7. Піддаємо банки і кришки стерилізації. Після розливаємо гарячий кетчуп по банкам і закатуємо. Перевертаємо банки і ставимо їх кришками вниз. Ставимо на підлогу для охолодження.
Приємного апетиту!
Кетчуп з помідорів і перцю через м’ясорубку на зиму
Страва виходить злегка солодкуватим, смачним і ніжним. Кетчуп буде зберігатися досить довго навіть без додавання оцту, так як суміш з даного рецептом не підлягає певним алгоритмом консервації.
Час приготування: 2 год 10 хв.
Час приготування: 1 ч. 5 хв.
Кількість порцій: 10-12.
Інгредієнти:
- Помідор – 5 кг
- Перець болгарський солодкий – 1 кг
- Перець чилі – 1 шт.
- Яблуко – 1 кг
- Цибуля – 1 кг
- Часник – 1 головка.
- Цукор – 200 гр.
- Сіль – 2 ст. л.
Процес приготування:
1. Промиваємо перець чилі і видаляємо насіння всередині, щоб кетчуп не вийшов надто гострим. Якщо гострота вам не заважає, насіння можна залишити.
2. Промиваємо солодкий перець і помідори. Обтираем кухонним рушником. Видаляємо шкірку з помідорів. Перець розрізаємо на дві половини вздовж овоча. Видаляємо насіння і білу плівку. Нарізаємо помідори часточками, а перець – шматочками довільної форми.
3. Обрізаємо яблучну шкірку і видаляємо серцевину. Очищаємо цибулю і часник від лушпиння. Всі овочі та яблука подрібнюємо за допомогою м’ясорубки в каструлю. Ставимо ємність на плиту. Встановлюємо невеликий вогонь. Доводимо до кипіння суміш.
4. Додаємо в масу цукор і сіль. Перемішуємо інгредієнти до однорідності, продовжуємо варити близько 40-60 хвилин. Стерилізуємо банки і кришки.
5. Розливаємо кетчуп по банкам. Накриваємо їх кришками і закатуємо. Перевертаємо ємності і ставимо їх на підлогу, щоб вони охололи. Потім зберігаємо банки з кетчупом в коморі.
Приємного апетиту!
Дуже смачний кетчуп з помідорів та перцю без оцту
Кетчуп без оцту вийде солодкуватим: інгредієнт підходить для любителів більш гострого варіанту. У будь-якому випадку ви зможете насолодитися смачною і ароматною стравою.
Час приготування: 1 ч. 40 хв.
Час приготування: 1 ч.
Кількість порцій: 2-3.
Інгредієнти:
- Помідор – 1 кг
- Перець болгарський солодкий – 2-3 шт.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Часник – 3-4 зуб.
- Перець чорний мелений – 1 ч. л.
- Цукор – за смаком.
- Сіль – за смаком.
Процес приготування:
1. Промиваємо перець і помідори, витираємо їх кухонним рушником і очищаємо. Знімаємо шкірку з помідорів, видаляємо серцевину і хвостики перців.
2. Видаляємо лушпиння з головок цибулі і часнику. Подрібнюємо м’якоть томатів через м’ясорубку. Слідом додаємо перець і цибулю. Викладаємо суміш у каструлю і ставимо на конфорку. Включаємо плиту і варимо масу до кипіння на великому вогні. Потім зменшуємо вогонь і продовжуємо варити кетчуп. Паралельно помішуємо суміш і додаємо цукор і сіль маленькими порціями. Процес займе 20-25 хвилин.
3. Намагаємося якомога дрібніше нарізати часник. Додаємо його в соус за 5-7 хвилин до кінця варіння. Відправляємо слідом чорний мелений перець. Знову доводимо суміш до кипіння.
4. Очищаємо банки з допомогою соди і губки. Ретельно промиваємо їх. Стерилізуємо будь-яким зручним способом: в духовій шафі, на плиті або в мікрохвильовій печі. Кришки також промиваємо і стерилізуємо в окропі.
5. Розливаємо кетчуп по банкам. Накриваємо ємності кришками і закатуємо. Крутимо банки, щоб перевірити герметичність тари. Ставимо їх дном вгору на підлогу і даємо охолонути. Коли це станеться, зберігаємо банки з кетчупом в погребі.
Приємного апетиту!
Як заготовити кетчуп з помідорів, перцю та цибулі на зиму?
Магазинний кетчуп не йде ні в яке порівняння з приготованим в домашніх умовах ні за якістю, ні за смаком. Рецептуру можна трохи видозмінювати: наприклад, замість свіжих помідорів використовувати томатний сік.
Час готування: 2 ч. 35 хв.
Час приготування: 1 год 10 хв.
Кількість порцій: 6-7.
Інгредієнти:
- Помідор – 4 кг
- Перець болгарський солодкий – 1 кг
- Цибуля – 1 кг
- Цукор – 3 ст. л.
- Оцет 9% – 100 мл
- Сіль – 1 ст. л.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Паприка мелена – за смаком.
- Коріандр мелений – за смаком.
- Часник – 5-7 зуб.
Процес приготування:
1. Для початку вимиваємо помідори і видаляємо зайву вологу кухонним рушником. Потім нарізаємо овоч невеликими шматочками і вичавлюємо з нього сік за допомогою спеціального пристрою або вручну. Якщо ви вирішили замінити помідори томатним соком, цей етап виконувати не потрібно.
2. Тепер черга цибулі і солодкого перцю. Вимиваємо перець проточною водою. Очищаємо овочі: цибуля звільняємо від лушпиння, а перець розрізаємо вздовж на дві половини і видаляємо з нього серцевину. Очищені цибулю і перець можна ще раз злегка промити. Нарізаємо овочі на дрібні шматочки.
3. Виливаємо сік в каструлю і ставимо ємність на конфорку. Висипаємо в рідину цибулю і перець. Включаємо плиту і доводимо масу до кипіння. Продовжуємо варити суміш протягом години. Постійно помішуємо.
4. Коли маса знову закипить, додаємо в каструлю цукор, сіль, приправи і спеції. Ретельно перемішуємо і варимо вміст ємності до моменту загустіння. Готуємо оцет і очищені зубчики часнику (їх необхідно подрібнити з допомогою чесночницы). Коли маса почне густіти, додаємо їх в каструлю і перемішуємо з іншими інгредієнтами. Варимо ще близько п’яти хвилин.
5. Каструлю з готовою густою масою знімаємо з плити і ще більше подрібнюємо за допомогою блендера. Стерилізуємо тару і кришки будь-яким зручним способом. Розливаємо гарячий кетчуп по банкам і накриваємо ємності кришками. Закатуємо і перевертаємо банки. Залишаємо на пару діб для охолодження.
Приємного апетиту!