Мус – 9 рецептів приготування з покроковими фото

Мус – дивовижний французький десерт. Він являє собою легку, повітряну і ніжну масу, яка тане в роті. Готувати його можна з різних ягід і фруктів, а також можна використовувати інші смаки, наприклад, кава, сир, шоколад. Десерт можна готувати з приводу і без, ваші близькі та гості будуть в захваті.

Полуничний мус

Полуничний мус – просто цілковитий захват і десерт, який під силу приготувати кожному. Найсмачніші ласощі вийде зі свіжих ягід, але підійдуть також і заморожені. Влітку полуничний мус цілком може замінити калорійний торт на святковому застіллі.

Інгредієнти на
4 порц.

  • Полуниця 450 гр.
  • Вершки 300 мл (33%)
  • Желатин 15 гр.
  • Вода-5 ст. л.
  • Цукор-пісок 75 гр.
  • Для прикраси:
  • Полуниця за смаком
  • М’ята свіжа-за смаком

Процес приготування:

  1. Мус готується дуже просто. Помийте ягоди, вони повинні бути стиглими, без пошкоджень. Желатин залийте холодною водою і залиште набухати.
  2. Полуницю подрібніть в блендері. У полуничне пюре додайте цукор і добре перемішайте.
  3. Коли желатин набубнявіє, помістіть його на вогонь і доведіть до однорідності, періодично помішуючи. Желатинову масу трохи остудіть і порціями додайте в полуничне пюре, добре все розмішайте. Чотири столові ложки полуничного пюре відкладіть в окрему миску.
  4. Холодні жирні вершки збийте міксером до стійких піків.
  5. Відразу додайте в збиті вершки-дві столові ложки полуничного пюре, перемішайте повільними рухами знизу-вгору. Далі додайте решту ягідну масу і також повільно і обережно перемішуйте масу.
  6. Полуничний мус розкладіть по креманкам, зверху додайте відкладене раніше полуничне пюре і паличкою зробіть розводи.
  7. Приберіть полуничний мус в холодильник на пару годин для застигання. Перед подачею прикрасьте шматочками полуниці та гілочками свіжої м’яти. Приємного апетиту!

Шоколадний мус

Шоколадний мус – чудовий легкий десерт. У перекладі з французької «мус» означає «піна». Його можна робити на основі вершків або яєчних білків. У першому випадку мус буде більш калорійним. Єдиний недолік рецепта, який можна згадати, – це довгий процес збивання вершків.

Час готування – 2,5 ч.

Час приготування – 20-30 хв.

Порції – 8.

Склад:

  • Желатин – 10 гр.
  • Вода кип’ячена – 50 мл
  • Молоко – 150 мл
  • Цукор – 100 гр.
  • Шоколад чорний – 1 плитка.
  • Вершки 33 % – 350 мл
  • шоколадна Крихта – для подачі.

Процес приготування:

Крок 1. В холодній кип’яченій воді розчиніть желатин. Якщо у вас швидкорозчинний желатин, то тримайте його протягом 10 хвилин, звичайний – 30 хвилин.

Крок 2. Молоко влийте в невелику каструльку і підігрійте його.

Крок 3. Шоколадну плитку розламайте на дрібні шматочки і викладіть в тепле молоко. Продовжуйте його нагрівати, помішуйте ложкою, щоб шоколад розчинився, але не доводьте масу до кипіння. Потім зніміть каструлю з вогню і охолодіть масу.

Крок 4. Набряклий желатин підігрійте в мікрохвильовці і розмішайте, щоб маса стала однорідною. Ні в якому разі не можна кип’ятити желатинову масу.

Крок 5. Охолоджені вершки налити в чашу блендера і всипте цукор. Збивайте продукти пару хвилин міксером при повній потужності.

Крок 6. Не припиняючи збивання влити вершки желатинову і шоколадної маси. Продовжуйте збивання до отримання пишною і стійкої піни ще кілька хвилин.

Крок 7. Розлийте шоколадний мус по порціях і відправте в холодильник для застигання на пару годин. Перед подачею посипте десерт шоколадною крихтою. Приємного апетиту!

Сирний мус з желатином

Сирний мус з желатином – повітряний, смачний і корисний десерт. Його можна подавати в будь-який час року і готується він просто і швидко. Для прикраси і підсилення смаку можна використовувати мигдаль, кокосову стружку, білий шоколад або різні фрукти і ягоди.

Час приготування – 30 хв.

Час приготування – 10 хв.

Порції – 5.

Склад:

  • Сир – 250 гр.
  • Молоко – 100 мл
  • Цукор – 3 ст. л.
  • Желатин – 7 гр.
  • Полуниця – 200 гр.

Процес приготування:

Крок 1. Желатин залийте молоком і залиште набухати.

Крок 2. У чашу блендера викладіть весь сир.

Крок 3. Ягоди можна брати свіжі або заморожені. Їх також покладіть в ємність.

Крок 4. Всипте цукор і подрібніть продукти заглибним блендером.

Крок 5. Коли крупинки желатину добре набухнуть, підігрійте масу в мікрохвильовій печі або на плиті. Желатин повинен повністю розчинитися, а маса повинна стати однорідною. Не доводьте масу до кипіння.

Крок 6. Отриману молочно-желатинову масу процідіть через ситечко і додайте до сиру.

Крок 7. Розкладіть сирну масу в невеликі формочки і приберіть в холодильник на кілька годин.

Крок 8. Коли ніжний сирний мус застигне, вийміть його з форми, прикрасити свіжими ягодами і подавайте на стіл в якості десерту. Приємного апетиту!

Ягідний мус із заморожених ягід

Ягідний мус із заморожених ягід – чудовий десерт для дітей і дорослих. Підійдуть будь-які ягоди, які тільки знайдуться у вас в морозилці. Якщо ви будете використовувати ягоди з вираженою кислинкою у смаку, то порцію цукру можна збільшити.

Час приготування – 60 хв.

Час приготування – 60 хв.

Порції – 4.

Інгредієнти:

  • Ягоди заморожені – 1 склянка
  • Вода – 600 мл
  • Цукор – 3 ст. л.
  • Крупа манна – 60 гр.

Процес приготування:

Крок 1. Розморозьте склянку будь-яких заморожених ягід. Підготуйте всі інші продукти, які знадобляться в рецепті.

Крок 2. Розімніть товкачиком ягоди і видавіть сік. Макуха залийте окропом і поставте варитися. Після закипання варіть ягідну масу протягом 5 хвилин.

Крок 3. Відвар процідіть і вилийте в каструлю. До рідини додайте цукор і поставте на слабкий вогонь.

Крок 4. Коли ягідний сироп закипить, додайте манну крупу, перемішайте і варіть протягом 10-15 хвилин, помішуючи ложкою.

Крок 5. Приберіть каструлю з вогню, остудіть і додайте в неї ягідний сік. Обидві маси перемішати за допомогою міксера.

Крок 6. Ягідний мус розкладіть по креманкам і приберіть в холодильник до повного застигання. Подавати ягідний мус можна, полив його ягідним сиропом. Приємного апетиту!

Мус з манки з ягодами

Мус з манки з ягодами – ніжний, як хмарка десерт, який об’єднує в собі самі яскраві смаки літа. В рецепті ми будемо використовувати малину і чорну смородину, але по своєму смаку ви можете доповнити список своїми улюбленими ягодами.

Час приготування – 30 хв.

Час приготування – 10 хв.

Порції – 4.

Склад:

  • Крупа манна – 4 ст. л.
  • Вода – 500 мл
  • чорна Смородина – 120 гр.
  • Малина – 120 гр.
  • Цукор – 5 ст. л.

Процес приготування:

Крок 1. Якщо ви використовуєте свіжі ягоди, то добре їх промийте під краном. А заморожені ягоди розморозьте і викладіть в каструлю. Додайте до них воду і цукор, поставте ємність на вогонь.

Крок 2. Коли ягідна маса закипить, продовжуйте варити її протягом 10-15 хвилин. Далі можна процідити відвар від кісточок або залишити як є.

Крок 3. Потім в киплячий ягідний відвар всипте манну крупу, відразу ж перемішуйте масу ложкою. Варіть манку на повільному вогні, помішуючи.

Крок 4. Через 10-12 хвилин зніміть каструлю з ягідної масою з плити. Збивайте масу віночком протягом 8-10 хвилин, завдяки цьому вона стане повітряної і ніжною.

Крок 5. Перелийте ягідний мус з манкою в невеликі порційні ємності. Залиште мус в холодильнику до повного застигання.

Крок 6. Для красивої подачі прикрасьте ягідний мус кокосовою стружкою і гілочками м’яти. Приємного апетиту!

Банановий мус

Банановий мус – соковитий, солодкий і ніжний фруктовий десерт з пористої текстурою. Їм можна завершити сімейний обід або вечерю, а також він оригінально буде виглядати на дитячому святі. Мус відмінно тримає форму завдяки желатину і збитим вершкам.

Час приготування – 45 хв.

Час приготування – 30 хв.

Порції – 2.

Склад:

  • Банани – 260 гр.
  • Вода – 50 мл
  • Вершки 33 % – 200 мл
  • цукрова Пудра – 50 гр.
  • Сік лимонний – 2 ст. л.
  • Шоколад чорний – 10 гр.
  • Желатин – 8 гр.

Процес приготування:

Крок 1. Банани беріть стиглі і м’які. Підготуйте всі інші необхідні інгредієнти для мусу.

Крок 2. У миску всипте желатин і замочіть його в холодній воді на півгодини.

Крок 3. З бананів зніміть шкірку і розламайте на невеликі шматочки. Збризніть банани лимонним соком і пюрируйте заглибним блендером.

Крок 4. В іншу миску влийте охолоджені вершки і всипте цукрову пудру. Щоб пудра не розлетілася, спершу перемішайте продукти на низьких обертах, а потім збільште швидкість.

Крок 5. Далі у збиті вершки викладіть бананове пюре, добре перемішайте масу.

Крок 6. Набряклий желатин підігрійте в мікрохвильовці і доведіть масу до однорідності. Влийте її в вершково-бананову суміш.

Крок 7. Збийте масу віночком.

Крок 8. Готовий банановий мус розкладіть по креманках або іншим порційним ємкостей.

Крок 9. Шоколад натріть на тертці з дрібними отворами. Посипте мус стружкою і подавайте в якості десерту на стіл. Приємного апетиту!

Малиновий мус

Малиновий мус – це легкий у всіх відносинах літні ласощі. Його можна подавати, як самостійний десерт, або готувати для прошарку торта. Не пропустіть можливість приготувати цей яскравий десерт в період дозрівання малини.

Час готування – 3-4 ч.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 3.

Склад:

  • Малина – 400 гр.
  • цукрова Пудра – 60 гр.
  • Вершки 33 % – 160 мл
  • Желатин – 10 гр.
  • Білки яєчні – 2 шт.

Процес приготування:

Крок 1. Малину помийте, подрібніть заглибним блендером. Потім малинову масу протріть через сито, щоб позбутися від дрібних кісточок.

Крок 2. Желатин розведіть з водою, користуючись інструкцією, зазначеної на упаковці.

Крок 3. Однорідну малинову масу перелийте в каструлю і поставте на вогонь. Потім додайте желатинову масу, продовжуйте нагрівати малинову масу з желатином, постійно помішуючи. Щоб желатин повністю розчинився.

Крок 4. Охолоджені вершки збийте міксером до отримання щільного крему. Окремо збийте білки з цукровою пудрою до стійких піків.

Крок 5. Остиглу малинову масу влийте до збитим вершкам, акуратно перемішати лопаткою.

Крок 6. Потім додайте збиті білки і ще раз добре перемішайте малинову масу.

Крок 7. Повітряний малиновий мус розкладіть по креманках або келихах, приберіть на 3-4 години в холодильник.

Крок 8. Подавайте малиновий мус, прикрасивши свіжими ягодами і гілочками м’яти. Приємного апетиту!

Сирний мус

Сирний мус – десерт, гідний самого вишуканого ресторанного меню. Однак, його може приготувати на власній кухні навіть новачок в кулінарії. В якості основи для десерту використовують ніжні сирно-вершкові сири. А як фруктової складової, можете взяти улюблені фрукти.

Час готування – 35 хв.

Час приготування – 35 хв.

Порції – 2.

Інгредієнти:

  • Молоко згущене – 300 мл
  • Молоко – 2 ст. л.
  • Вершки – 150 мл
  • Сир Філадельфія – 50 гр.
  • Яйце перепелине – 1 шт.
  • Лимон – 1 шт.
  • Фрукти/ягоди – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. У глибокій ємності змішайте вибрані вами подрібнені фрукти або ягоди з молоком.

Крок 2. В молочно-фруктову суміш додайте вершковий сир.

Крок 3. Розбийте в ємність одне перепелине яйце.

Крок 4. З лимона вичавити сік і додати 1-2 чайні ложки в загальну масу.

Крок 5. Вилийте в миску згущене молоко. Збийте всі інгредієнти до однорідності.

Крок 6. Потім додайте в фруктову масу жирні вершки.

Крок 7. Мус ще раз добре перемішайте і розкладіть повітряну масу по порційним ємкостей.

Крок 8. Прикрасьте заготовки тертою цедрою лимона і приберіть в холодильник на 20 хвилин.

Крок 9. Після цього ніжний вершковий мус можна подавати до столу. Приємного апетиту!

Кавовий мус

Кавовий мус – незвичайне, пористу диво для вашого столу. Кава з молоком люблять багато, а тепер знайомий смак можна відчути і в оригінальному десерті. Ласощі виходить солодким, з характерною чорного кава гірчинкою.

Час приготування – 20 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 7.

Склад:

  • Кава розчинна – 20 гр.
  • цукрова Пудра – 150 гр.
  • Вода крижана – 100 мл
  • Молоко холодне – 100 мл
  • Шоколад чорний – для подачі.

Процес приготування:

Крок 1. Заздалегідь охолодіть молоко і воду. Вода повинна бути саме крижаною. Помістіть її в морозилку на 30-40 хвилин.

Крок 2. У миску з високими бортами вилийте холодне молоко і крижану воду, додайте розчинну каву і цукрову пудру.

Крок 3. Збивайте продукти міксером протягом 10 хвилин. Вже через пару хвилин маса стане світлішати і густіти. Якщо процес буде проходити повільно, поставте миску в морозилку на деякий час, потім продовжуйте збивати.

Крок 4. В результаті кавова маса повинна збільшитися в 4-5 разів і сильно загуснути.

Крок 5. Готовий кавовий мус розкладіть по келихах на ніжці або мисочкам, при бажанні можна прикрасити кожну порцію тертим чорним шоколадом. Приємного апетиту!