Крамбл – 8 рецептів приготування з покроковими фото

Крамбл – варіант британського десерту, подібний нашому яблучному пирогу на перетертому тесті, але в ньому начинки більше, ніж піщаної крихти. Десерт виходить крихким, тому його краще запікати в невеликих формочках. Начинкою, крім яблука можуть бути інші фрукти з щільною текстурою і навіть овочі. Є і малокалорійні рецепти з заміною борошна вівсяними пластівцями цукор заміною медом.

Класичний яблучний крамбл

Яблучний крамбл відноситься до класики англійської десерту, і хто його скуштував, байдужим до цієї випічці не залишиться. Десерт готується швидко і просто. Пісочну крихту можна відразу приготувати в більшій кількості і зберігати в морозилці. Яблука для крамбла вибирають досить щільні, щоб вони зберегли форму при випічці.

Інгредієнти на
6 порц.

  • Для крихти:
  • Борошно пшеничне 250 гр.
  • Цукор-пісок 100 гр.
  • Масло вершкове 160 гр.
  • Лимонна цедра 1 шт.
  • Сода харчова 1 ч. л.
  • Для начинки:
  • Яблука 8 шт.
  • Цукор-пісок-1 склянка
  • Ром 100 гр.
  • Сік лимонний ½ шт.
  • Кориця за смаком

Процес приготування:

  1. Класичний крамбл легко приготувати в домашніх умовах. Яблука для крамбла добре промийте, очистіть від шкірки і наріжте середніми шматочками, видаливши насіннєві коробочки. Щоб яблучна нарізка не потемніла, полийте її соком половинки лимона і перемішайте.
  2. Потім яблука перекладіть на розігріту сковорідку, додайте склянку цукру і трохи кориці (за смаком), перемішайте і готуйте їх на середньому вогні при постійному помішуванні, щоб не підгоріли. Яблука швидко дадуть сік. Тушкуйте їх протягом 10 хвилин, щоб стали м’якими і не втратили форму.
  3. У посуд для замішування тіста насипте просіяне борошно, додайте до неї у вказаній в рецепті кількості соду, лимонну цедру, цукор і перемішайте.
  4. Розм’якшене при домашньої температурі вершкове масло наріжте маленькими шматочками, перекладіть до сухих інгредієнтів і рукою перетріть все до стану дрібної крихти.
  5. До яблучної маси налийте ром і потушкуйте яблука з ромом ще 5 хвилин.
  6. Форму для випічки змастіть невеликою кількістю вершкового масла. Викладіть в неї рівним шаром карамелизованные яблука.
  7. Потім яблука посипте приготовленої пісочної крихтою. Випікайте крамбл в духовці, розігрітій до 190°С протягом 25 хвилин.
  8. Крамбл дістаньте з духовки, трохи остудіть і можете подавати до столу з кульками будь-якого морозива.

Смачною і вдалою випічки!

Як приготувати крамбл з вівсяними пластівцями?

Крамбл з вівсяними пластівцями буде у вас дієтичним варіантом класичного яблучного десерту і вийде з приємним смаком і не дуже солодким. Для такого крамбла вівсяні пластівці повинні бути якісними і не грубими, інакше хрустка скоринка не вийде. Кількість цукру можна змінити в залежності від солодощі яблук. Готуємо крамбл з вівсяних пластівців без карамелізації яблук.

Час готування: 1 годину 10 хвилин.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 6.

Склад:

  • Яблука – 3 шт.
  • Цукор – 150 гр.
  • Пластівці вівсяні – 100 гр.
  • Масло вершкове – 80 гр.
  • Кориця мелена – 1 ч. л.
  • Борошно – 1 ст. л.
  • Сіль – 1 щіпка.

Процес приготування:

1. Яблука для крамбла добре промийте, очистіть від шкірки і видаліть серцевину з насінням.

2. Потім яблука наріжте тонкими слайсами.

3. Змастіть невеликою кількістю вершкового масла форму для випічки і викладіть в неї яблучну нарізку. Потім яблука посипте 2-3 чайними ложками цукру і додайте корицю. Яблука з цими інгредієнтами трохи перемішайте.

4. У посуд для замішування тіста насипте вівсяні пластівці. Додайте до них цукор, одну дрібку солі, ложку пшеничного борошна і покладіть холодне вершкове масло, нарізане шматочками. Замінивши білий цукор коричневим, ви можете поліпшити смак випічки.

5. Всі ці інгредієнти рукою розімніть до стану однорідної крихти.

6. Потім приготовленої крихтою рівномірно посипте укладені в форму яблука і поверхня розрівняйте ложкою.

7. Випікайте вівсяний крамбл в духовці, розігрітій до 180°С, протягом 40-55 хвилин, що залежить від вашої духовки. Крамбл можна потримати в духовці трохи більше, тоді яблука карамелізуються.

8. Крамбл дістаньте з духовки, трохи остудіть і можете подавати до столу з морозивом або вершками. Цей десерт залишиться смачним і в холодному вигляді.

Приємного апетиту!

Сливовий крамбл в домашніх умовах

Сливовий крамбл буде у вас швидким і смачним річним ласощі до чаю. До нього підійдуть і заморожені сливи. Крихту для крамбла готуємо на суміші борошна і вівсяних пластівців і додамо до неї мигдальний горіх. Такий десерт припаде до смаку тим, хто в багатошаровій віддає перевагу начинці, а не тесту.

Час готування: 1 годину 10 хвилин.

Час приготування: 30 хвилин.

Порції: 5.

Склад:

  • Зливу (половинки) – 400 гр.
  • Мигдаль – 80 гр.
  • Цукор коричневий – 130 гр.
  • Пластівці вівсяні (не швидкого приготування) – 35 гр.
  • Борошно пшеничне – 55 гр.
  • Масло вершкове – 80 гр.
  • Кориця мелена – 0.5 ч. л.
  • Сіль – 1 щіпка.

Процес приготування:

1. Насамперед підготуйте всі продукти для випічки крамбла у вказаній в рецепті кількості. Вершкове масло заздалегідь заморозьте. Замість мигдалю можете взяти будь-які інші горіхи.

2. Сливу добре промийте, розріжте на половинки і видалити кісточку. Потім покладіть в каструлю, додайте 60 г цукру і поваріть на середньому вогні протягом 6 хвилин. Заморожені сливи поваріть довше 10 хвилин і без розморожування.

3. Змастіть шматочком вершкового масла форму для випічки. Шумівкою перекладіть зварені сливи у форму без сиропу.

4. Мигдаль на 15 хвилин залийте окропом, потім очистіть від лушпиння, просушіть серветкою і обсмажте на сухій сковорідці 4-5 хвилин. Обсмажений мигдаль подрібніть в крихту.

5. У посуд для замішування тіста пересипте подрібнений мигдаль. Потім насипте вівсяні пластівці, борошно пшеничне, інший цукор і додайте корицю з дрібкою солі.

6. Заморожене вершкове масло подрібніть на крупній тертці. Додайте в тісто. Всі інгредієнти перетріть руками до стану однорідної крихти. Потім крихту на 10 хвилин помістіть в морозилку.

7. Після закінчення цього часу рівномірно розкришите пісочну крихту на сливу у формі. Випікайте сливовий крамбл в духовці, розігрітій до 190°С протягом 30 хвилин.

8. Спечений крамбл трохи остудіть і можете розкладати по тарілках і подавати до столу в теплому вигляді, доповнивши його морозивом.

Приємного апетиту!

Простий і смачний рецепт грушевого крамбла

Ароматна і ніжна груша, покрита хрусткою скоринкою пісочного тіста, буде у вас чудовою альтернативою торту, бісквіту та іншого десерту. Рецепт сподобається господиням, які не люблять і не мають часу займатися замісом тіста. Груші в цьому рецепті попередньої теплової обробки не потребують. Пісочне тісто замішуємо на борошні і вівсяних пластівцях, щоб воно вийшло хрустким.

Час готування: 45 хвилин.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 4.

Склад:

  • Груша – 3 шт.
  • Кориця – за смаком.
  • Сік лимонний – 1 ст. л.
  • Пластівці вівсяні – 4 ст. л.
  • Борошно – 4 ст. л.
  • Цукор – 3 ст. л.
  • Масло вершкове – 50 гр.
  • Імбир сухий мелений – за смаком.

Процес приготування:

1. У чашу блендера або кухонного комбайна насипте борошно, вівсяні пластівці, дві ложки цукру, сухий імбир з корицею по своєму смаку і нарізане шматочками вершкове масло. Ці інгредієнти подрібніть до стану однорідної крихти.

2. Груші очистіть від шкірки і наріжте невеликими шматочками. Насипте до них одну ложку цукру, трохи кориці, влийте лимонний сік і акуратно перемішайте.

3. Форму для випічки змастіть шматочком вершкового масла. Потім у неї рівним шаром укладіть грушеву нарізку.

4. Потім груші рівномірно засипте приготовленої пісочної крихтою. Випікайте крамбл в духовці, розігрітій до 180°С протягом 20 хвилин.

5. Спечений крамбл вийміть з духовки, трохи остудіть і можете подавати до столу, доповнивши його морозивом або вершками.

Приємного апетиту!

Дуже смачний рецепт чорничного крамбла

Крамбл по своїй суті є не стравою, а кулінарним терміном або спосіб приготування страви, коли фрукти, ягоди або овочі запікаються під шаром піщаної крихти. У сезон свіжих ягід ви можете за пропонованим рецептом приготувати крамбл з чорницею, так і з замороженої ягодою вийде не менш смачно. Формуємо крамбл у вигляді чорничного пирога. В залежності від того, із чим будете подавати цей десерт, можна змінити кількість цукру.

Час готування: 1 годину 10 хвилин.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 4.

Склад:

  • Чорниця – 160 гр.
  • Борошно пшеничне – 120 гр.
  • Цукор – 100 гр.
  • Жовток – 1 шт.
  • Крохмаль кукурудзяний – 4 гр.
  • Сік лимонний – 8 гр.
  • Масло вершкове – 70 гр.
  • Сіль – 1 гр.
  • Ванільна есенція – ¼ ч. л.
  • Розпушувач тіста – 1 ч. л.

Процес приготування:

1. У посуд для замішування тіста всипаємо просіяне через сито борошно. До неї додаємо сіль, 85 грам цукру, чайну ложку розпушувача тіста і все перемішуємо.

2. Потім кладемо до цієї суміші жовток, наливаємо ванільну есенцію і додаємо нарізане невеликими кубиками охолоджене вершкове масло.

3. З допомогою віночка ці інгредієнти перемішуємо.

4. Потім рукою перетираємо їх до стану дрібної крихти.

5. Застеляємо спеціальним папером форму для випічки і в неї викладаємо 2/3 піщаної крихти. Масу рукою ущільнюємо і ставимо форму на півгодини в холодильник. Також ставимо в холодильник залишилася пісочну крихту.

6. В окремий посуд насипаємо чисту чорницю. До неї додаємо кукурудзяний крохмаль і решту цукру. Чорницю перемішуємо, щоб всі ягоди були покриті крохмалем.

7. Потім чорницю поливаємо лимонним соком і ще раз перемішуємо.

8. Через 30 хвилин дістаємо з холодильника форму з охолодженої крихтою і на неї рівним шаром викладаємо підготовлену чорницю.

9. Рівномірно засипаємо чорницю решті крихтою. Випікаємо крамбл в духовці, розігрітій до 185 градусів, протягом 28-33 хвилин.

10. Крамбл трохи охолоджуємо і витягаємо з форми. Потім нарізаємо його однаковими шматочками.

11. Крамбл з чорниці готовий. Подаємо до столу з будь-яким додатком.

Приємного апетиту!

Як приготувати домашній крамбл з вишнею?

Для любителів десерту на швидку руку в цьому рецепті пропонується приготувати крамбл з вишні. Головна принадність крамбла укладена в співвідношенні ягідної начинки і тесту (пісочної хрусткою крихти). Вишню можна використовувати, як свіжу, так і заморожену, і до неї додається кукурудзяний крохмаль. Запікаємо крамбл з вишні в порційних керамічних формах.

Час готування: 55 хвилин.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 4.

Склад:

Для начинки:

  • Вишня – 900 гр.
  • Борошно пшеничне – 120 гр.
  • Цукор – ¾ склянки
  • Вода – ¾ склянки
  • Крохмаль кукурудзяний – 2.5 ст. л.

Для начинки (скоринки):

  • Масло вершкове – 55 гр.
  • Цукор коричневий – 1/3 склянки
  • Борошно – ½ склянки
  • Кориця – ½ ч. л.
  • Горіхи колоті – ½ склянки

Процес приготування:

1. Спочатку підготуємо у вказаній в рецепті кількості, всі інгредієнти для випічки крамбла.

2. Включаємо духовку для розігріву на 190°С. Керамічні формочки (рамекины) змащуємо вершковим маслом.

3. В окрему каструлю кладемо вишню без кісточки, наливаємо до неї воду, насипаємо цукор і на середньому вогні доводимо до кипіння.

4. Потім варимо вишню в сиропі на маленькому вогні протягом 10 хвилин, не закриваючи каструлю кришкою і періодично помішуючи її ложкою.

5. Після закінчення цього часу вишню з сиропом рівномірно розкладаємо в рамекины.

6. У посуд для замішування тіста кладемо всі зазначені в рецепті інгредієнти для приготування начинки. Їх рукою перемішуємо до однорідної крихти. Зручно замісити топпінг в кухонному комбайні.

7. Потім цією пісочної крихтою покриваємо вишневу начинку і її пальцями трохи притискаємо, щоб вишня була покрита крихтою повністю.

8. Випікаємо крамбл в розігрітій духовці протягом 25-30 хвилин до золотистої скоринки. Крамбл з вишні виймаємо з духовки, даємо йому трохи часу для охолодження і подаємо до столу.

Приємного апетиту!

Покроковий рецепт приготування сирного крамбла

В цьому рецепті вам пропонується спекти смачний десерт, з сирною начинкою. Десерт у вас вийде ніжним, розсипчастим, з хрусткою скоринкою. За зовнішнім виглядом він схожий на пиріг, тільки без замісу тіста, що важливо для багатьох господинь. Готується сирний крамбл просто і швидко.

Час готування: 55 хвилин.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 4.

Склад:

  • Борошно – 300 гр.
  • Сир – 300 гр.
  • Сода – ½ ч. л.
  • Цукор – 200 гр.
  • Масло вершкове – 150 гр.
  • Сік лимонний – 1 ст. л.
  • Яйце – 3 шт.

Процес приготування:

1. Спочатку підготуємо всі інгредієнти для крамбла з сиру згідно з рецептом.

2. Охолоджене або краще заморожене масло подрібнюємо на крупній тертці.

3. Перекладаємо його в посуд для замішування тіста і насипаємо половину зазначеного в рецепті кількості цукру.

4. Харчову соду гасимо в столовій ложці соком лимона і переливаємо до маслу.

5. Потім через густе сито просіваємо в цю посуд борошно пшеничне, що збагатить її киснем і зробить тісто більш повітряним.

6. Масло з борошном рукою швидко перетираємо до стану дрібної однорідної крихти і тимчасово ставимо в холодильник, щоб масло не розтануло.

7. В інший посуд кладемо сир і насипаємо до нього решту цукру.

8. Потім в сир розбиваємо курячі яйця і заглибним блендером або звичайним міксером збиваємо все до однорідного і гладкого стану.

9. Форму для випічки застеляємо спеціальним папером і в неї рівним шаром викладаємо половину приготовленої піщаної крихти.

10. Поверх крихти також рівним шаром викладаємо начинку з сиру і яєць.

11. Посипаємо начинку, що залишилася крихтою і вирівнюємо поверхню її. Випікаємо крамбл в духовці, розігрітій до 180 градусів протягом 30-40 хвилин до золотистої скоринки. Крамбл з сиру виймаємо з духовки, трохи охолоджуємо і подаємо до столу.

Смачною і вдалою випічки.

Смачний крамбл з чорною смородиною

Крамбл з начинкою з чорної смородини відрізняється від інших ягідних десертів тим, що він виходить не дуже солодким за рахунок кислоти цієї ягоди, тому його можна готувати для сніданку або вечері. Смородина підходить як свіжа, так і заморожена. Пісочну крихту замішуємо на олії, борошні вівсяних пластівцях швидкого приготування і цукрі. Чорна смородина хороша сама по собі, тому крамбл нічим не доповнюємо.

Час готування: 35 хвилин.

Час приготування: 5 хвилин.

Порції: 4.

Склад:

  • Борошно – 0.5 склянки
  • Пластівці вівсяні – ¼ склянки
  • Масло вершкове – 50 гр.
  • Цукор ванільний – 1 пакетик.
  • Цукор – 3 ст. л.

Для начинки:

  • Чорна смородина – 330 гр.
  • Цукор – 4 ст. л.
  • Борошно – 1 ст. л.

Процес приготування:

1. Відразу включіть для розігріву духовку на 190°С. Смородину в окремому посуді змішайте з вказаним у рецепті кількістю цукру і борошна. Заморожену смородину не розморожуйте, а тільки обполосніть холодною водою, щоб прибрати іній. Потім смородину розкладіть в невеликі форми для випічки або в одну велику. Ягода повинна заповнити форму не більше ніж на половину обсягу.

2. Із просіяного борошна, цукру, ванільного цукру, вівсяних пластівців і нарізаного шматочками холодного масла замісіть пісочну крихту. Це можна зробити руками або за допомогою кухонного комбайна. Приготовленої крихтою засипте смородину у формочках.

3. Випікайте крамбл в розігрітій духовці протягом 25-30 хвилин до золотистої скоринки на поверхні. За цей час смородинова начинка повинна почати кипіти.

4. Крамбл зі смородиною трохи остудіть, діставши з духовки, і подавайте до столу. Можна до нього подати морозиво, але він і сам по собі дуже смачний.

Приємного апетиту!