Сирна паска без випічки – 8 простих рецептів з покроковими фото

Сирна паска без випічки – це одне з трьох символічних страв великоднього столу поряд з пасками та писанками. Готується вона без термічної обробки, але є і заварні варіанти. Вибираються для цієї страви, якісні свіжі продукти і бажано мати спеціальну форму для формування великодня. Традиційно сирна паска доповнюється родзинками, горіхами або цукатами.

Сирна паска — класичний рецепт в домашніх умовах

Класичний рецепт сирної паски в домашніх умовах передбачає використання тільки свіжого якісного сиру, обов’язкове додавання родзинок і формування вироби у вигляді усіченого конуса. Додаткові інгредієнти можуть бути різні, і в цьому рецепті до сиру додамо тільки вершкове масло зі сметаною і цукром.

Інгредієнти на
3 порц.

  • Сир 500 гр.
  • Масло вершкове 100 гр.
  • Цукор-пісок ½ склянки
  • Сметана 150 гр.
  • Родзинки-1 склянка

Процес приготування:

  1. Першим ділом відміряти, згідно з рецептом, всі інгредієнти для приготування паски.
  2. У окрему посуд перекласти сир і заглибним блендером збити в однорідну масу.
  3. В іншому посуді добре перемішати сметану з цукром і перекласти до сирної маси.
  4. Заздалегідь при кімнатній температурі розм’якшити вершкове масло. Перекласти його до сирної маси і все міксером ще раз збити.
  5. Ізюм добре промити, обсушити серветкою, перекласти в сирну масу і перемішати лопаткою. Сухий родзинки бажано заздалегідь замочити в гарячій воді.
  6. Спеціальну пасочницу застелити мокрою марлею, складеною в кілька шарів. У неї компактно перекласти сирну масу з родзинками і покрити краями марлі.
  7. Пасочницу поставити в глибоку ємність, зверху помістити будь гніт і цю конструкцію на 10-12 годин поставити в холодильник. Сироватку з тарілки періодично зливати.
  8. За закінчення цього часу приготовану за класичним рецептом сирну паску звільнити від марлі з форми, перекласти на блюдо, декорувати по своєму смаку і сервірувати до великоднього столу. Приємного апетиту!

Сирна паска з родзинками

Сирна паска, приготовлена сирим способом, самої смачної вважається доповнена родзинками. У цьому рецепті сирну масу змішуємо з вершковим маслом, жирними вершками і цукровою пудрою. Родзинки для пасхи підходить будь і бажано без кісточок.

Час готування: 8 годин.

Час приготування: 15 хвилин.

Порції: 1.

Склад:

  • Сир – 400 гр.
  • Масло вершкове – 150 гр.
  • Цукрова пудра – 80 гр.
  • Вершки 33% – 120 мл
  • Ванілін – 1 гр.
  • Ізюм – 100 гр.

Процес приготування:

Крок 1. Відразу відміряти, згідно пропорції рецепта, все інгредієнти для приготування паски. Вершкове масло заздалегідь розм’якшити при кімнатній температурі, а вершки взяти добре охолоджені. Родзинки промити і обсушити серветкою.

Крок 2. В окремий посуд перекласти міксером сир і добре перетерти. Потім додати нарізане шматочками м’яке вершкове масло, насипати цукрову пудру, з ваніліном і міксером збити в пишну однорідну масу.

Крок 3. Пересипати в цю масу родзинки і перемішати.

Крок 4. В окремому посуді збити жирні вершки до густою текстурою.

Крок 5. Збиті вершки перекласти до сирної маси і акуратно перемішати.

Крок 6. Марлю скласти в декілька шарів, змочити водою і застелити нею пасочницу.

Крок 7. Приготовану сирну масу компактно викласти в пасочницу і прикрити краями марлі.

Крок 8. Потім пасочницу поставити на глибоку тарілку, зверху помістити будь гніт і на 8 годин прибрати в холодильник.

Крок 9. Після закінчення цього часу приготовану сирну паску з родзинками акуратно перекласти на тарілку, декорувати по своєму смаку і сервірувати до святкового столу. Приємного апетиту!

Сирна паска без додавання яєць

В сирну сиру великдень додавання яєць необов’язково. Сир для такої пасхи змішується з цукром, вершковим маслом і будь-якими жирними молочними продуктами (сметана, йогурт, вершки або згущене молоко). Ці інгредієнти роблять великдень стійкою і з відмінною консистенцією, а сухофрукти додаються по особистому смаку. У цьому простому рецепті додамо до великодня чорнослив і тримаємо її під вантажем добу.

Час готування: 1 доба.

Час приготування: 30 хвилин.

Порції: 1.

Склад:

  • Сир – 300 гр.
  • Сметана жирна – 70 гр.
  • Масло вершкове – 50 гр.
  • Цукрова пудра – 50 гр.
  • Чорнослив – 70 гр.

Процес приготування:

Крок 1. Відразу підготуйте, згідно пропорції рецепта, всі інгредієнти для великодня.

Крок 2. В окремий посуд покладіть сир зі сметаною і розм’якшеним вершковим маслом, і все добре перемішайте.

Крок 3. Потім насипте цукрову пудру.

Крок 4. Сирну масу з цукровою пудрою перемішайте до однорідного стану заглибним блендером.

Крок 5. Зніміть пробу можете додати трохи цукрової пудри по своєму смаку.

Крок 6. Чорнослив промийте, обсушіть серветкою і наріжте середніми шматочками.

Крок 7. Нарізку чорносливу перекладіть в сирну масу.

Крок 8. Ці інгредієнти просто ложкою перемішайте.

Крок 9. Для формування великодня візьміть пасочницу або форму для сиру.

Крок 10. Застеліть форму мокрою марлею. Компактно укладіть в неї приготовану сирну масу, прикрийте краями марлі, помістіть зверху будь-який вантаж і на добу поставте в холодне місце.

Крок 11. Через добу великдень акуратно переверніть на тарілку.

Крок 12. Приготовану сирну паску без додавання яєць декоруйте по своєму смаку і можете подавати до святкового столу. Приємного апетиту!

Заварна паска з сиру

Заварна паска з сиру готується з таких же інгредієнтів і пропорцій, як і сира великдень, тільки в даному випадку сирна маса прогрівається. Це дозволяє великодня добре зберігатися кілька днів і не прокиснуть від сухофруктів, а текстура її виходить дуже ніжною. Для смачної пасхи важливі якісні і жирні продукти.

Час готування: 1 доба.

Час приготування: 1 год.

Порції: 1.

Склад:

  • Сир жирний – 500 гр.
  • Сметана жирна – 200 гр.
  • Масло вершкове – 100 гр.
  • Яйце – 3 шт.
  • Цукор – 100 гр.
  • Цукор ванільний – 1 ч. л.
  • Родзинки/горіхи – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Інгредієнти для пасхи підготуйте, згідно пропорції рецепта. Родзинки заздалегідь замочіть, інакше забере всю вологу сиру, і паска вийде сухою.

Крок 2. Сир для паски має бути гладким, тому його перетріть на сито або подрібніть блендером.

Крок 3. В окремий посуд покладіть протертий сир, розбийте до нього яйця, додайте сметану і насипте два види цукру. Ці інгредієнти будь-яким способом добре перемішайте до однорідного стану.

Крок 4. У сирну масу покладіть розм’якшене вершкове масло і міксером на максимальній швидкості збийте.

Крок 5. Отриману масу перекладіть в каструлю, поставте на невеликий вогонь або водяну баню і при постійному помішуванні лопаткою доведіть її до появи бульбашок на поверхні. Кип’ятити масу не можна, інакше вона згорнеться. Потім цю каструлю покладіть у велику ємність з холодною водою і повністю остудіть. Воду можна міняти. Маса почне застигати при охолодженні.

Крок 6. Потім сирну масу на пару годин поставте в холодильник. У повністю охолоджену сирну масу перекладіть родзинки з горіхами, і все ще раз добре перемішайте.

Крок 7. Зберіть пасочницу, застеліть мокрою марлею і в неї компактно викладіть всю масу з родзинками.

Крок 8. Потім пасочницу поставте в глибоку тарілку для збору сироватки, зверху покладіть будь-який вантаж і на добу поставте великдень в холодильник.

Крок 9. Через добу приготовану заварную великдень з сиру акуратно перекладіть на тарілку, декоруйте по своєму смаку і можете сервірувати до святкового столу. Приємного апетиту!

Сирна паска зі згущеним молоком

Сирна паска зі згущеним молоком, без додавання яєць і термічної обробки, в міру солодка і з ніжною кремовою текстурою, буде у вас гарним варіантом пасхального частування. Готується вона просто і швидко, але потрібно одну добу для витримування під гнітом. У цьому рецепті інгредієнти змішуємо кухонним комбайном і доповнимо великдень фініками, але можна взяти родзинки або горіхи.

Час готування: 24 години.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 1.

Склад:

  • Сир 9% – 500 гр.
  • Масло вершкове – 100 гр.
  • Молоко згущене – 190 гр.
  • Цукрова пудра – 50 гр.
  • Ванілін – 2 гр.
  • Фініки – 100 гр.

Процес приготування:

Крок 1. Інгредієнти для пасхи підготуйте, згідно пропорції рецепта. Вершкове масло не менше години потримати при кімнатній температурі. Фініки промийте, обсушіть серветкою і видаліть кісточки.

Крок 2. Підготовлені фініки наріжте невеликими шматочками.

Крок 3. У чаші кухонного комбайна встановіть насадку «Ніж», перекладіть в неї сир і подрібніть до кремоподібної текстури.

Крок 4. Потім до сиру налийте згущене молоко, насипте цукрову пудру, з ваніліном, додати нарізане шматочками розм’якшене вершкове масло і перемішайте до гладкого однорідного стану.

Крок 5. Отриману сирну масу перекладіть в окремий посуд, додайте нарізку фініків і ложкою перемішайте.

Крок 6. Зберіть пасочницу і поставте її в глибоку тарілку.

Крок 7. Застеліть пасочницу складеною в кілька шарів і змочену водою марлю.

Крок 8. Потім у неї компактно викладіть сирну масу і покрийте краями марлі. Зверху покладіть невеликий вантаж. Великдень на добу поставте в холодильник. Сироватку з тарілки періодично зливайте.

Крок 9. На наступний день приготовану сирну паску зі згущеним молоком переверніть з пасочніци на тарілку, прибравши марлю, декоруйте по своєму смаку і сервіруйте до святкового столу. Приємного апетиту!

Царська сирна паска з горіхами

Царська сирна паска з горіхами повинна бути «багатою» не тільки по якісних інгредієнтів, але і красиво сформованою. У цьому варіанті сир зі сметаною і вершковим маслом змішуємо з завареним вершковим соусом, що додасть десерту особливий «царський» смак. Готуємо великдень з волоськими горіхами і прянощами.

Час готування: 24 години.

Час приготування: 40 хвилин.

Порції: 6.

Склад:

  • Сир 9% – 1 кг
  • Сметана 20% – 200 гр.
  • Масло вершкове – 200 гр.
  • Цукор – 250 гр.
  • Вершки 25% – 200 мл
  • Жовтки – 4 шт.
  • Горіхи – 100 гр.
  • Родзинки – 200 гр.
  • Мускатний горіх – ½ ч. л.
  • Сушений імбир – ½ ч. л.
  • Цедра лимона – 1 ч. л.
  • Сіль – ½ ч. л.
  • Ванілін – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. На 10 хвилин ізюм залийте окропом. У чашу міксера помістіть чотири жовтка, насипте трохи цукру і почніть збивати.

Крок 2. Потім порційно пересипте весь цукор і збийте все в густу білу масу, яка повинна збільшитися в об’ємі.

Крок 3. У цю масу насипте зазначені в рецепті прянощі, сіль, натріть цедру лимона і налийте холодні вершки. Ці інгредієнти збийте на максимальній швидкості протягом 1 хвилини.

Крок 4. Отриману вершкову масу перелийте в каструлю, поставте на водяну баню, і проваріть на мінімальному вогні при помішуванні протягом 5 хвилин. Суміш не повинна кипіти, а тільки стати густий. Потім її остудіть.

Крок 5. На сухій сковороді обсмажте очищені волоські горіхи. Їх остудіть, і перетріть в долонях для видалення лушпиння.

Крок 6. Горіхи подрібніть Блендером в середню крихту.

Крок 7. Якщо у вас сир вологий відіжміть з нього через сито зайву сироватку. Воду з родзинок злийте і просушіть серветкою.

Крок 8. У чашу блендера перекладіть сир, додати м’яке вершкове масло зі сметаною, і поступово збільшуючи швидкість ці інгредієнти перемішайте, протягом 3-4 хвилин.

Крок 9. Потім перелийте до сиру вершкову масу і продовжити збивання ще 3-4 хвилини.

Крок 10. Збита сирна маса повинна у вас вийти гладкою, однорідною і легкою.

Крок 11. В окремий посуд помістіть родзинки з горіхами, додайте 1/3 сирної маси і добре перемішайте ложкою.

Крок 12. Вологою марлею застеліть пасочницу і в неї укладіть білу сирну масу, залишивши в середині поглиблення.

Крок 13. У це поглиблення перекладіть сир з горіхами і родзинками.

Крок 14. Поверхня маси ложкою вирівняйте, прикрийте краями марлі і зверху помістіть будь-який вантаж. Поставте великдень на 1 добу в холодне місце.

Крок 15. Після закінчення цього часу великдень акуратно переверніть на тарілку, приберіть марлю і декорують за своїм смаком.

Крок 16. Приготовлена «Царська» великдень з горіхами виходить дуже смачною і на розрізі горіхова начинка буде в середині десерту. Приємного апетиту!

Сирна паска з шоколадом

Сирна паска з шоколадом готується різними способами, а в цьому рецепті робимо її по самому простому і швидкому варіанту. Сир змішаємо з вершковим маслом, сметаною і цукром. Доповнимо сирну масу тертим шоколадом і декоруємо кокосовою стружкою. Для настоювання такий великодня потрібно 8 годин.

Час готування: 8 годин.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 4.

Склад:

  • Сир 9% – 450 гр.
  • Сметана 25% – 170 гр.
  • Масло вершкове – 100 гр.
  • Цукор – 120 гр.
  • Шоколад – 90 гр.
  • Кокосова стружка – 40 гр.

Процес приготування:

Крок 1. В окремий посуд перекладіть сир і додайте до нього вказане в рецепті кількість розм’якшеного вершкового масла, цукру і жирної сметани.

Крок 2. Заглибним блендером ці інгредієнти добре перемішайте в гладку однорідну масу.

Крок 3. Подрібніть На тертці будь шоколад і трохи залиште для декору.

Крок 4. Потім шоколад пересипте в сирну масу і добре перемішайте.

Крок 5. Вологою марлею застеліть пасочницу. У неї компактно укладіть сирно-шоколадну масу і прикрийте краями марлі.

Крок 6. Пасочницу поставте на тарілку для збору сироватки. Зверху помістіть будь гніт і приберіть цю конструкцію на 8 годин в холодильник.

Крок 7. Після закінчення цього часу великдень акуратно переверніть на тарілку, приберіть марлю, полийте її розтопленим шоколадом і посипати кокосовою стружкою.

Крок 8. Приготовану сирну паску з шоколадом можете сервірувати до святкового столу. Приємного апетиту!

Сирна паска з желатином і сметаною

Сирна паска з желатином і сметаною швидко готується, швидко застигає і буде не тільки смачним частуванням до великоднього столу, але і незвичайним легким десертом для будь-якого столу, та й калорійність її невисока. Желатин і родзинки для пасхи заздалегідь замочуємо у холодній воді. У цьому рецепті великдень доповнимо родзинками, горіхами та цукатами.

Час приготування: 3 години 20 хвилин.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 6.

Склад:

  • Сир 9% – 500 гр.
  • Сметана 20% – 50 гр.
  • Цукор – 50 гр.
  • Желатин – 10 гр.
  • Родзинки – 50 гр.
  • Волоські горіхи – 50 гр.
  • Вода – 50 мл
  • Цукати – 50 гр.
  • Ванілін – 2 гр.

Процес приготування:

Крок 1. Всі інгредієнти для паски відразу підготуйте, згідно пропорції рецепта.

Крок 2. В окремий посуд покладіть сир, додайте до нього сметану з цукром і заглибним блендером змішайте ці інгредієнти до м’якою і гладкою текстурою.

Крок 3. Замочений ізюм обсушіть серветкою. Горіхи трохи обсмажте на сухій сковороді і порубаєте ножем. До сирної маси перекладіть цукати, подрібнені горіхи і родзинки.

Крок 4. Розтопіть вершкове масло і трохи остудіть. Замочений у воді желатин розчиніть на невеликому вогні. Ці інгредієнти перелийте в сирну масу.

Крок 5. Потім ложкою все добре перемішайте.

Крок 6. Пасочницу або глибоке сито застеліть вологою марлею і помістіть його в тарілку.

Крок 7. Компактно викладіть у форму сирну масу і добре ложкою ущільніть. Загорніть на сир краї марлі.

Крок 8. Потім зверху помістіть плоску тарілку і будь-який вантаж. Залиште великдень, бажано в холодному місці, на 3 години для застигання.

Крок 9. Після закінчення цього часу великдень акуратно переверніть на тарілку і приберіть марлю.

Крок 10. Приготовану сирну паску зі сметаною і желатином декоруйте по своєму смаку і можете сервірувати до святкового столу. Приємного апетиту!