Бланманже – це ніжний желеподібний десерт французького походження. Класична версія цього ласощі готується на основі мигдального молока, однак існує і велика кількість альтернатив на будь-який смак. Бланманже готують також з вершками, на коров’ячому молоці, з сиром, зі сметаною. Вибирайте свій варіант і порадуйте сім’ю вишуканим десертом!
Класичний рецепт десерту бланманже
За даним рецептом готуємо класичну версію бланманже – на мигдалевому молоці. Знайти таке молоко не складе праці в будь-якому супермаркеті. Відтінити ніжність десерту пропонуємо полуницею. Подавати бланманже можна і без ягід – тут вже як вам більше подобається.
Інгредієнти на
4 порц.
- мигдальне Молоко 250 мл
- Вершки 100 мл 33%
- Цукор-пісок 2 ст. л.
- Желатин 10 гр.
- Полуниця 300 гр.
- Цукрова пудра 1 ст. л.
Процес приготування:
- Класичний десерт бланманже приготувати дуже легко. У невелику ємність відлийте 50 мілілітрів холодної мигдального молока. Додайте до молока желатин і залиште набухати, згідно інструкції. Після набухання ставимо ємність з молоком і желатином на водяну баню і розчиняємо масу до повної однорідності. Знімаємо з плити і даємо охолонути.
- В окрему миску вливаємо залишився холодне мигдальне молоко.
- Додаємо вершки з холодильника, перемішуємо.
- Додаємо цукровий пісок, перемішуємо.
- Додаємо однорідну суміш з мигдального молока і желатину, перемішуємо.
- Розливаємо отриману масу по формах – зручно використовувати силіконові. Прибираємо в холодильник на пару годин для застигання.
- Полуницю промиваємо, очищаємо від плодоніжок, обсушуємо і нарізаємо невеликими шматочками.
- Пробиваємо ягоди разом з цукровою пудрою заглибним блендером до повної однорідності.
- Подаємо застиглий бланманже до столу, поливши полуничним соусом.
Приємного апетиту!
Як приготувати бланманже з сиром в домашніх умовах?
Важливе умови, щоб десерт вийшов дійсно смачним – сир повинен бути свіжим, некислим і, звичайно, натуральним. Це ж стосується молока і сметани. Щоб зробити бланманже яскравіше за смаком і виглядом, пропонуємо в масу додати шматочки консервованих персиків. Цей крок можна пропустити, а можна замість персиків та інші фрукти додати.
Час приготування: 40 хв. без урахування часу застигання.
Час приготування: 30 хв.
Порцій – 4.
Склад:
- Сир – 400-500 гр.
- Молоко – 200 мл
- Сметана – 200 гр.
- Цукор-пісок – 150-200 гр.
- Желатин – 30 гр.
- Вода – 50 мл
- Персики консервовані – за смаком.
Процес приготування:
1. В об’ємну миску викладаємо сир і сметану. Додаємо цукровий пісок і вливаємо молоко.
2. Заглибним блендером змішуємо всі разом до отримання гомогенної гладкої маси.
3. В окремій мисці невеликого розміру заливаємо желатин водою. Перемішуємо, залишаємо набухати на час, вказаний на упаковці.
4. Персики нарізаємо невеликими шматочками. Змішуємо персики з сирною масою.
5. Замочений желатин гріємо на водяній бані або в мікрохвильовій печі – повинна вийти однорідна рідина. Вливаємо отриману рідину в сирну масу з персиками, добре перемішуємо.
6. Виливаємо масу бланманже у форму – одну велику або кілька маленьких порційних. Прибираємо в холодильник на два-три години для застигання.
7. Застиглий десерт перевертаємо на плоске блюдо і подаємо до столу. Бланманже зручно розрізати на порційні шматочки гарячим ножем.
Приємного апетиту!
Бланманже зі сметаною і фруктами
Цей варіант десерту приготуємо зі сметаною – вона вдало надає бланманже потрібну кислинку. Також додамо шматочки полуниці і мигдаль. Смак десерту виходить ніжно-мигдальним, з легкою кислинкою і соковитими полуничними вкрапленнями. Такий десерт не перевантажить трапезу і вдало її завершить.
Час приготування: 40 хв. без урахування часу застигання.
Час приготування: 30 хв.
Порцій – 4.
Склад:
- мигдальні Горіхи – 150 гр.
- Вершки 10% — 350 мл
- Сметана – 100 гр.
- Цукор-пісок – 70 гр.
- Желатин – 10 гр.
- Полуниця – 150 гр.
Процес приготування:
1. Мигдаль поміщаємо в миску, заливаємо гарячою водою і залишаємо на кілька хвилин. Потім гарячу воду зливаємо і заливаємо холодною. Повторюємо кілька разів. Цей крок значно полегшить процес очищення горішків від коричневої шкірки.
2. Знімаємо руками шкірку з кожного горішка. Очищений мигдаль заливаємо холодною водою на годину, щоб він став біліший.
3. Желатин змішати з трьома столовими ложками води, перемішуємо і залишаємо на десять хвилин для набухання.
4. З мигдалю зливаємо воду і пробиваємо в блендері до отримання дрібнозернистої маси.
5. У подрібнений мигдаль додаємо вершки, перемішуємо.
6. У сотейнику змішати мигдаль з вершками, цукор і набряклий желатин. Нагріваємо суміш на плиті до гарячого стану, але не кип’ятимо. Цукор і гранули желатину повинні повністю розчинитися. Знімаємо з плити і даємо масі охолонути до кімнатної температури.
7. Полуницю або інші фрукти за смаком промиваємо, обсушуємо і нарізаємо дрібними шматочками.
8. У остиглу мигдалеву масу вливаємо сметану і збиваємо міксером до однорідності.
9. Розливаємо масу по формах і кладемо зверху шматочки полуниці. Прибираємо в холодильник на три години.
10. Подаємо застигле бланманже до столу, звільнивши його з формочок і переклавши на блюдо. Додатково можна прикрасити десерт свіжими листочками м’яти.
Приємного апетиту!
Простий і смачний рецепт бланманже з киселем
Цікава комбінація вершкового щільного бланманже та рідкого киселю з апельсинів. Поєднання смаків і текстур дуже вдале. Желатин рекомендуємо використовувати листовий – легше розчиняється, а крохмаль можна використовувати як кукурудзяний, так і картопляний.
Час приготування: 45 хв. без урахування часу застигання.
Час приготування: 30 хв.
Порцій – 4.
Склад:
- Вершки 10% — 250 мл
- Молоко – 250 мл
- Цукор ванільний – 2 пакетика.
- Цукор-пісок – 2 ст. л.
- листової Желатин – 12 гр.
- Апельсини – 5 шт.
- Крохмаль – 25 гр.
- Вода – 100 мл
- Стружка шоколадна – для прикраси.
Процес приготування:
1. Апельсини промиваємо гарячою водою і обсушуємо.
2. Желатин замочуємо в холодній воді. Після замочування обсушуємо листи на паперовому рушнику.
3. Молоко і вершки виливаємо в сотейник, нагріваємо на плиті до гарячого стану, не кип’ятимо. Всипаємо в молочну суміш звичайний і ванільний цукор, перемішуємо. Додаємо обсушені листи желатину, перемішуємо до повного їх розчинення.
4. Отриману суміш розподіляємо за формами і прибираємо в холодильник для застигання орієнтовно на пару годин.
5. Для приготування киселю апельсини розрізаємо і вичавлюємо з нього сік. Один апельсин залиште для прикраси. Доводимо сік до кипіння. Якщо сік несолодкий, додайте цукор за смаком. Окремо змішуємо крохмаль з холодною водою і цю суміш вливаємо в гарячий апельсиновий сік, добре перемішуємо і доводимо кисіль на плиті до загустіння. Знімаємо з плити і даємо повністю охолонути.
6. З апельсина для прикраси зрізаємо шкірку.
7. Вирізаємо часточки, видаляємо кісточки, якщо вони є.
8. Для подачі на тарілку наливаємо апельсиновий кисіль, а на нього викладаємо застиглий бланманже. Зверху посипаємо шоколадною стружкою.
Приємного апетиту!
Домашній десерт бланманже з мигдальним молоком
Ще одна версія бланманже на мигдалевому молоці. Щоб десерт був повітряним і ніжним, додамо вершки в загальну масу у збитому вигляді – в застиглому ласощах з’являться бульбашки повітря. Подавати бланманже можна з ягодами – дуже привабливий контраст кольору.
Час приготування: 25 хв. без урахування часу застигання.
Час приготування: 25 хв.
Порцій – 4.
Склад:
- Вершки 30-35% — 300 мл
- мигдальне Молоко – 300 мл
- цукрова Пудра – 100 гр.
- Желатин – 2 ч. л.
- Ягоди – для прикраси.
Процес приготування:
1. Із загальної кількості мигдального молока відливаємо в невелику ємність приблизно половину склянки і висипаємо в нього желатин. Залишаємо набухати.
2. Розчиняємо набряклий желатин на водяній бані. Вливаємо желатинову рідина залишився кількість мигдального молока. Добре перемішуємо.
3. В окремій ємності збиваємо міксером вершки з цукровою пудрою до м’яких піків. Тепер змішуємо збиті вершки і мигдальне молоко з желатином.
4. Приготовану суміш розливаємо по формах і ставимо їх у холодильник на кілька годин – маса повинна добре застигнути.
5. Застигле бланманже викладаємо з формочок на плоскі блюдця, прикрашаємо ягодами і подаємо до столу в холодному вигляді.
Приємного апетиту!
Покроковий рецепт приготування бланманже з вершками
Рецепт з вершками без желатину. Консистенція десерту м’якше і ніжніше, форму не тримає, як з желатином, тому має сенс розкладати масу по порційним креманках або келихах.
Час приготування: 25 хв. без урахування часу застигання.
Час приготування: 25 хв.
Порцій – 4.
Склад:
- Вершки 30% — 1 склянка
- Молоко 3,5% – 1 склянка
- Цукор-пісок – за смаком.
- Крохмаль кукурудзяний – 2 ст. л.
- Лимон – 12 шт.
- Кориця – за смаком.
- Гвоздика мелена – за смаком.
- мускатний Горіх тертий – за смаком.
- Шоколад – для подачі.
- Стружка кокосова – для подачі.
Процес приготування:
1. Лимон промиваємо, знімаємо цедру.
2. У мисці змішуємо вершки, лимонну цедру, крохмаль, цукор за смаком. Для ароматизації використовуємо корицю, тертий мускатний горіх, гвоздику – вибирайте по смаку.
3. Молоко наливаємо в окремий сотейник і ставимо на плиту. Нагріваємо до кипіння. Коли молоко почне закипати, активно перемішуємо суміш з вершками до однорідності і виливаємо її цівкою в кипляче молоко. Безперервно заважаємо і тримаємо на вогні до тих пір, поки суміш не почне густіти.
4. Знімаємо сковороду з плити і розливаємо вершкову масу по креманках або келихах.
5. Прибираємо в холодильник на кілька годин. Перед подачею поливають розтопленим шоколадом і посипаємо кокосовою стружкою.
Приємного апетиту!
Сирне бланманже з ананасом
Легкий у приготуванні і смачний десерт. Жирність ласощі безпосередньо залежить від жирності сиру, так що вибирайте за бажанням. Ананаси використовуємо консервовані – їх м’якоть м’якше і солодше.
Час готування: 35 хв. без урахування часу застигання.
Час приготування: 25 хв.
Порцій – 4.
Склад:
- Сир – 500 гр.
- Молоко – 300 гр.
- цукрова Пудра – 200 гр.
- Желатин – 30 гр.
- Ананаси консервовані – 300 гр.
- Сметана – 200 гр.
- Ванілін – 3 гр.
Процес приготування:
1. У невеликій ємності змішуємо желатин і молоко, залишаємо на двадцять-двадцять п’ять хвилин для того, щоб гранули набубнявіли.
2. Сир протираємо через сито, щоб його консистенція стала ніжніше.
3. До сиру викладаємо сметану, додаємо цукрову пудру, з ваніліном і ретельно перемішуємо.
4. Повинна вийти гладка маса.
5. З ананасів зливаємо сироп. М’якоть нарізаємо невеликими кубиками. Викладаємо подрібнену ананас в сирну масу, перемішуємо.
6. Замочений в молоці желатин ставимо на водяну баню і розтоплюємо до однорідності. Отриману рідину тонкою цівкою вливаємо в сирно-ананасову масу, перемішуємо.
7. Отриману масу розкладаємо по формах, прибираємо на холод, щоб десерт добре застиг.
8. Готове застигле бланманже викладаємо з формочок на блюдо і подаємо в холодному вигляді до столу.
Приємного апетиту!
Бланманже на кокосовому молоці в домашніх умовах
Приготування бланманже, загалом, передбачає використання будь-якого молока. У хід може йти як коров’яче, так і горіхове. Цей варіант готуємо на кокосовому. Для ароматизації додаємо лимонну цедру і ванільний екстракт.
Час приготування: 25 хв. без урахування часу застигання.
Час приготування: 25 хв.
Порцій – 4.
Склад:
- Молоко кокосове – 400 мл
- Цукор-пісок – 60 гр.
- Крохмаль кукурудзяний – 40 гр.
- ванільний Екстракт – 1 ч. л.
Процес приготування:
1. Відміряємо необхідні продукти за кількістю.
2. Триста мілілітрів кокосового молока із загальної кількості наливаємо в сотейник і ставимо на плиту. Додаємо цукровий пісок.
3. Нагріваємо до гарячого стану, періодично помішуючи.
4. Поки кокосове молоко нагрівається, окремо змішуємо залишилися сто мілілітрів молока і кукурудзяний крохмаль.
5. Гарненько перемішуємо, щоб крохмаль не осідав, а рівномірно розподілився по всьому об’єму рідини.
6. Коли кокосове молоко з цукром нагріється, знімаємо сковороду з вогню і наливаємо трохи гарячої суміші в холодну крохмально-молочну масу, ретельно перемішуємо.
7. Потім виливаємо крохмальну масу в сотейник, безперервно помішуючи.
8. Знову ставимо сковороду на плиту і нагріваємо далі, не перестаючи заважати віночком. Готуємо дві-три хвилини. За цей час маса повинна закипіти і відчутно загуснути.
9. Знімаємо масу з плити, додаємо ванільний екстракт для ароматизації, ретельно перемішуємо.
10. Розливаємо десерт по формочках, прибираємо в холодильник для охолодження і застигання.
11. Подаємо в холодному вигляді, прикрасивши ягодами, фруктами, листочками свіжої м’яти. Також можна посипати кокосовою стружкою.
Приємного апетиту!