Пастила в сушарці – 8 рецептів в домашніх умовах, як зробити пастилу в сушарці для овочів і фруктів

Пастила в сушарці – альтернатива магазинним солодощів, користь яких сумнівна. Вона вважається здоровою їжею і в першу чергу для дітей. Готується пастила за різними рецептами з ягідного пюре і з допомогою спеціальної електросушарки для овочів та фруктів. Процес сушіння тривалий, 12-16 годин, але господиня витрачає свій час тільки на правильну підготовку ягідної маси.

Яблучна пастила в сушарці для овочів і фруктів

Сушарки є різні і краще вибрати таку, в якій зазначено «для пастили». Вона має в комплекті спеціальний піддон. Для пастили виберіть кисло-солодкі духмяні яблука, тоді пастила вийде смачною. Готуємо пастилу з сирого яблучного пюре, щоб максимально зберегти в ній вітаміни.

Інгредієнти на
0.4 кг.

  • Яблука 2 кг

Процес приготування:

  1. Приготувати пастилу в сушарці в домашніх умовах дуже просто. Вибрані для приготування пастили яблука добре промийте проточною водою. Потім очистіть їх від шкірки, видалити насіннєві коробочки і наріжте шматочками. З допомогою будь-якого кухонного девайса подрібніть яблука до стану однорідного пюре.
  2. Спеціальний для пастили піддон сушарки чисто вимийте і витріть насухо рушником. Потім змастіть його невеликою кількістю будь-якого рослинного масла, щоб пастилу можна було легко зняти.
  3. На підготовлений піддон рівним шаром викладіть яблучне пюре. Товщина шару повинна бути не більше 1 см і не менше 0,5 див.
  4. Піддон з пюре помістіть в сушарку. Встановіть температуру 40°С, це стандарт для пастили. Увімкніть сушарку і виставите час 10-12 годин.
  5. До кінця сушіння, рукою, перевірте стан пастили, вона повинна бути пружною і не прилипати до долоні. Готову пастилу вийміть з піддону, укладіть на папір і поверніть рулетами. Потім рулети наріжте шматочками і перекладіть в будь-яку суху банку. Яблучна пастила добре зберігається тривалий час при кімнатній температурі.

Вдалих і смачних заготовок!

Смачна пастила з смородини в сушарці

У електросушарці можна приготувати корисну і смачну пастилу з чорної смородини. Вибирають для заготівлі зрілу і м’яку ягоду. Її подрібнюють, варять пюре з додаванням цукру, кількість якого можна зменшувати за своїм смаком, і потім сушать. Пастила, виходить, за смаком схожою на мармелад. Розрахунок інгредієнтів вказана на 1 піддон сушарки. Готуємо пастилу з цукром.

Час готування: 11 годин.

Час приготування: 1 год.

Порції: 4.

Склад:

  • Чорна смородина – 500 гр.
  • Цукор – 300 гр.

Процес приготування:

Крок 1. Спочатку підготуйте смородину. Її переберіть, видаляючи весь сміття. Потім промийте холодною водою і обов’язково просушіть на кухонному рушнику. Ягоду подрібніть до стану пюре за допомогою блендера.

Крок 2. Пюре перелийте в посуд для варіння варення і поваріть на невеликому вогні протягом 10 хвилин.

Крок 3. Гаряче пюре перетріть через густе сито, щоб видалити залишки шкірки.

Крок 4. Потім насипте до отриманого пюре розраховане кількість цукру і дерев’яною ложкою перемішайте, щоб цукор повністю розчинився.

Крок 5. Цю ягідну масу перелийте в ту ж каструлю і уварите на невеликому вогні до консистенції густої сметани.

Крок 5. Потім це пюре охолодіть і збийте заглибним блендером.

Крок 6. Чисті піддони сушарки застеліть шматками пергаментного паперу або поліетиленової плівки і змастіть їх рослинною олією. На піддони викладіть смородинове пюре з цукром рівним шаром товщиною не більше 0,5 див.

Крок 7. Потім піддони помістіть в електросушарки. Включіть її на 10 годин і встановіть температуру 70°С.

Крок 8. Готову пастилу акуратно зніміть з піддонів і поверніть рулетами. Зберігайте цей десерт у чистій сухій банку.

Вдалих і смачних заготовок!

Пастила з груші в сушарці для фруктів і овочів

У наш час заготівля груш у вигляді пастили не втратила свою актуальність. Сучасні електросушарки дозволяють зберегти цей фрукт з усіма корисними і смаковими якостями груші. Для пастили вибирають м’які і соковиті фрукти, так як тверді сорти потребують попередньої варінні.

Час готування: 13 годин.

Час приготування: 40 хвилин.

Порції: 400 гр.

Склад:

  • Груша – 2 кг
  • Цукор – 50 гр.

Процес приготування:

Крок 1. Вибрані для приготування пастили груші ретельно промийте холодною водою і витріть насухо. Потім очистіть їх від шкірки і ножем видаліть зіпсовані місця і насіннєві коробочки. Груші наріжте невеликими шматочками.

Крок 2. Потім груші подрібніть до стану однорідного пюре. Насипте до нього розраховану кількість цукру і перемішайте, щоб цукор повністю розчинився.

Крок 3. Грушеве пюре викладіть тонким (до 0,5 см) шаром на спеціальні піддони для пастили. Якщо таких у вашій сушарці немає, решітчасті піддони застеліть шматками пергаментного паперу і змастіть її рослинним маслом.

Крок 4. Піддони з грушевим пюре поставте в сушарку. Встановіть температуру приладу на 50°С і увімкніть його на 12 годин. Можна сушити пастилу двічі по 6 годин з перервою.

5. Приготовану пастилу, після того як вона трохи затвердіє, акуратно зніміть з піддонів. Вона повинна вийти пружною і не прилипати до долоні.

Крок 6. Потім наріжте довгими шматочками, скрутіть рулетами і обв’яжіть тасьмою. Зберігайте грушеву пастилу в сухому місці.

Смачних і вдалих заготовок!

Як приготувати пастилу з сливи в електросушарці?

Сучасні кухонні девайси, зокрема електросушарка, дозволяють приготувати популярну зимову заготовку – пастилу з сливи й інших фруктів. Готують підсолоджене сливове пюре і висушують його до потрібної консистенції у сушарці при низькій температурі, що неможливо зробити в духовці. У цьому рецепті вам пропонується до сливам додати трохи яблука.

Час готування: 11 годин.

Час приготування: 40 хвилин.

Порції: 200 гр.

Інгредієнти:

  • Сливи без кісточок – 1 кг
  • Яблука – 4 шт.
  • Цукор – 1 склянка

Процес приготування:

Крок 1. Сливи для пастили ретельно промийте холодною водою і, розрізаємо на половинки, видаліть кісточку. З 1,5 кг слив у вас вийде 1 кг очищених.

Крок 2. Яблука очистіть від шкірки і насіннєвих коробочок і наріжте невеликими шматочками. Ці фрукти перекладіть в мультічашу і насипте до них розраховане кількість цукру.

Крок 3. Потім в мультиварці, на програмі «Гасіння», сливи і яблука тушкуйте протягом 40 хвилин. Це можна зробити і у великій каструлі на маленькому вогні плити.

Крок 4. По закінченні програми злийте з тушкованих фруктів весь сік і решту масу пюрируйте блендером до однорідного стану. У вас повинна вийти паста, за консистенцією схожа на кетчуп. Саме її будемо сушити.

Крок 5. Піддони сушарки, якщо немає спеціальних для пастили, застеліть пергаментним папером і трохи змастіть рослинною олією, щоб пастила не сильно прилипла. Потім розподіліть на піддони сливову пасту товщиною не більше 5 мм З цієї кількості пасти у вас буде три піддону.

Крок 6. Піддони помістіть в сушарку. Встановіть температуру 50°С і час приблизно 8-10 годин. Зазвичай це роблять на ніч. Готовність пастили до кінця сушіння перевіряйте, так як пересушена пастила буде крихкою.

Крок 7. Потім, по закінченні процесу сушіння, пастилу акуратно відокремте від паперу. Можете потримати його над парою, тоді відокремиться легше.

Крок 8. Приготовану сливову пастилу наріжте невеликими шматочками.

Крок 9. Можете згорнути її в трубочки і присипати цукровою пудрою. Зберігайте цей смачний і корисний десерт в сухому темному місці.

Вдалих і смачних заготовок!

Смачна і корисна яблучна пастила без цукру в сушарці

Альтернативою цукерок до чаю або смачною добавкою до каші, буде у вас яблучна пастила без цукру, приготована в електросушарці. У таку пастилу часто додають за смаком сливи і банани. Готують на основі яблучного пюре без варіння і вибирають стиглі солодкі яблука.

Час готування: 13 годин.

Час приготування: 40 хвилин.

Порції: 600 гр.

Склад:

  • Яблука – 3 кг
  • Сливи – за смаком.
  • Банани – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Насамперед підготуйте фрукти. Їх промийте під проточною водою і серветкою приберіть зайву вологу. У яблук видалити насіннєві коробочки. Шкірку можна не знімати. Потім наріжте яблука невеликими шматочками. Банани очистіть від шкірки, а у слив видалити кісточки. Фрукти пюрируйте з допомогою блендера або кухонного комбайна. У чашу до фруктового пюре можна додавати по 1-2 ложки чистої води.

Крок 2. Половину нарізаних яблук подрібніть разом зі сливою.

Крок 3. Другу половину подрібніть з бананом.

Крок 4. Спеціальні для пастили піддони сушарки змастіть невеликою кількістю рослинного масла. Потім на піддони рівним шаром викладіть фруктове пюре товщиною не більше 5 мм

Крок 5. Піддони помістіть в сушарку. Встановіть програму «фрукти/овочі» на 12 годин. Температура буде включена за замовчуванням.

Крок 6. По закінченні програми листи пастили акуратно зніміть з піддонів.

Крок 7. Потім загорніть їх у трубочки, перев’яжіть стрічкою або наріжте шматочками. Яблучну пастилу без цукру зберігайте тільки в холодильнику.

Вдалих і смачних заготовок!

Як приготувати домашню пастилу з фруктового пюре?

Сучасні господині визнають, що приготування пастили в електросушарці – це спосіб більш прогресивний, економічний і професійний порівняно з іншими методами. Пастилу сушать на спеціальних піддонах в середньому 12-16 годин. Енергії цей девайс споживає небагато, в середньому 170 Вт/год. Готують пастилу з фруктового або овочевого пюре, вареного або частіше сирого з додаванням невеликої кількості цукру. На 1 піддон розміщують не більше 1,5 склянки пюре.

Час готування: 13 годин.

Час приготування: 40 хвилин.

Порції: 200 гр.

Склад:

  • Фруктове або овочеве пюре – 1.5 склянки
  • Цукор – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Для пастили вибираються зрілі і нетверді фрукти, навіть бажано перестиглі. Найчастіше готують пастилу з яблук, слив, груш і ягід. Піддон обов’язково змивається невеликою кількістю рослинного масла.

Крок 2. Промиті і очищені від шкірки і насіння фрукти подрібнюються до стану пюре за допомогою будь-якого блендера.

Крок 3. На кожен піддон наливається пюре, і воно рівномірно розподіляється, але шар пюре в середині піддону робиться товщі, ніж по краях. Товщина шару пюре повинна бути не більше 0,5 див.

Крок 4. На кожен піддон потрібно не більше 1,5 склянок фруктового або овочевого пюре. Якщо пюре готується з варінням, воно обов’язково охолоджується.

Крок 5. Піддон з пюре акуратно ставиться в сушарку. Якщо заповнювати піддон відразу в сушарці, можна пролити пюре в прилад, що порушить його роботу. Також сушарка під час роботи не пересувається.

Крок 6. Готовність пастили (на фото пастила з помідорів) перевіряється рукою: вона не повинно прилипати до долоні в центрі піддону, хоча ягідна і бананова пастила липкість зберігають.

Крок 7. Приготовлена пастила акуратно знімається з піддону, згортається в трубочки і зберігається в герметичному контейнері. У холодильнику пастила зберігається довше, ніж при домашньої температурі.

Крок 8. Пастилу, особливо овочеву, розбавляють соком або водою в пропорції 1:1 і використовують у вигляді пюре і соусу. Існують таблиці комбінації овочів і фруктів для приготування пастили.

Смачних і вдалих заготовок!

Як зробити пастилу в сушарці без спеціального піддона?

Електросушарка дозволяє сучасним господиням приготувати смачний і корисний десерт – пастилу фруктову. Якщо у вашій моделі сушарки, немає спеціального піддону для пастили, то звичайний піддон можна застелити папером для випічки. Папір є різних сортів, і звичайна біла не підходить, так як до неї пастила прилипає. Зараз можна купити силіконізоване папір для випічки, як білу, так і коричневу. Папір змащують невеликим (кілька крапель) кількістю масла.

Час готування: 12 годин.

Час приготування: 10 хвилин.

Порції: 1.

Склад:

  • Яблука – 3 шт.
  • Сливи – 6 шт.

Процес приготування:

Крок 1. Яблука і сливи промити холодною водою. Потім сливи розрізати на половинки і видалити кісточку. У яблук видалити насіннєві коробочки і наріжте частинами.

Крок 2. Фрукти подрібніть до стану пюре в блендері або кухонному комбайні.

Крок 3. Піддон електросушарки застеліть листом спеціального паперу. З неї можна вирізати коло по діаметру піддону. На папір нанесіть трохи рослинного масла. Потім на неї рівним шаром укладіть фруктове пюре товщиною 0,5–1 см, так як від цього залежить час сушіння.

Крок 4. Піддон помістіть в сушарку, і закрийте її кришкою. Встановіть температуру 40°С. Час сушіння – 10-12 годин. Готова пастила не повинна прилипати до рук, добре відділяється від паперу і не рватися. З паперу знімайте її в теплому вигляді. Якщо відділяється насилу, потримайте лист над паром або змочіть його губкою.

Крок 5. Приготовану пастилу скрутіть трубочкою і покладіть на зберігання в герметичний контейнер.

Вдалих і смачних заготовок!

Дуже смачна домашня пастила з абрикосів в сушарці

Абрикосова пастила буде у вас корисним і смачним десертом. Її відрізняє красивий колір і приємний абрикосовий аромат, а по консистенції вона схожа на щільний мармелад. До такої пастиле додають по своєму смаку корицю, лимонну кислоту, мед або цукор. Готується вона в сушарці просто.

Час готування: 12 годин.

Час приготування: 30 хвилин.

Порції: 200 гр.

Склад:

  • Абрикоси очищені – 1 кг
  • Мед – 100 гр.

Процес приготування:

Крок 1. Абрикоси для приготування пастили, бажано м’які, помийте, по борозенці розріжте на половинки і видалити кісточки. Потім подрібніть до стану пюре за допомогою блендера або м’ясорубки. В окремому посуді змішайте рідкий мед з частиною пюре. Потім перелийте його до решти абрикосовому пюре і добре перемішайте.

Крок 2. Піддон для пастили змастіть невеликою кількістю рослинного масла. Його зручно нанести тонким шаром за допомогою ватного диска.

Крок 3. На піддон перекладіть абрикоси з медом і розподіліть рівним шаром товщиною до 1 см, так як від товщини залежить час сушіння. На один піддон в середньому потрібно склянку фруктового пюре.

Крок 4. Піддон поставте в електросушарки і закрийте кришкою. Встановіть температуру 55°С і час – 10 годин. До кінця сушіння абрикосова пастила не повинна прилипати до рук і бути пружною. Акуратно зніміть лист пастили з піддону.

Крок 5. Потім її ножицями наріжте шматочками і поверніть їх в трубочки. Абрикосова пастила з медом добре замінить вам цукерки, так як виходить солодкою. Зберігайте її в герметичному контейнері або сухий банку.

Смачних і вдалих заготовок!