Часом до кінця дачного сезону неминуче виникає питання: що робити з быстропортящимися яблуками. Деякі приступають до приготування соків, інші – варений, ми пропонуємо варіант, який допоможе зберегти якомога більше корисних речовин – 10 різних рецептів мочених яблук на будь-який смак.
Як приготувати мочені яблука в банках на зиму?
Мочені яблука – прекрасна заготівля для зими, особливо коли врожай яблук вийшов великим. Класичний рецепт передбачає приготування в бочці, проте в домашніх умовах яблука можна зробити і в банку. За смаком вони виходять дуже приємні і насичені, а приготувати їх дуже просто.
Інгредієнти на
4 порц.
- Яблука 1 кг
- Цукор-пісок 3 ст. л.
- Сіль 1 ст. л.
- Гвоздика 3 шт.
- Лавровий лист 2 шт.
- Вода 1 л
Процес приготування:
- Як заготовити мочені яблука в домашніх умовах на зиму? Яблука добре вимиваємо, відбираючи найкращі.
- Викладаємо лавровий лист разом з гвоздикою на дно стерильної банки.
- Далі щільно укладаємо в банку яблука.
- Для розсолу в холодну кип’ячену воду засипаємо сіль, потім додаємо цукор.
- Коли цукор з сіллю розчиняться, заливаємо яблука в банку розсолом.
- Залишаємо яблука на 4 діб в банку при кімнатній температурі, щоб вони змогли заграти.
- Після цього закриваємо банку кришкою і прибираємо яблука в прохолодне місце, можна в холодильник приблизно на місяць. Приємного апетиту!
Домашні мочені яблука у відрі
Мочених яблук багато не буває, тому і тару для них потрібно вибрати відповідну. А зробити повні вітамінів мочені яблука ще корисніше нам допоможе додавання білокачанної капусти і моркви.
Час готування: 6 діб.
Час приготування: 40 хв.
Порцій – 10.
Інгредієнти:
- Яблука – 10 кг
- Морква – 1 кг
- Капуста білокачанна – 4 кг
- Цукор-пісок – 4 ст. л.
- Сіль – 5 ст. л.
Процес приготування:
Крок 1. Морква промиваємо, чистимо і натираємо на крупній тертці.
Крок 2. Яблука також промиваємо і відбираємо цілі плоди.
Крок 3. Дрібно шаткуємо капусту, змішуємо з морквою і додаємо цукор і сіль. Перетираємо овочі руками до появи соку.
Крок 4. Кладемо яблука і капусту шарами у відро, заповнюючи проміжки між яблуками і капустою. Зверху посипаємо все капустою. Заливаємо у відро прохолодну кип’ячену воду.
Крок 5. Накриваємо відро і ставимо зверху вантаж. Саме відро залишаємо в лотку на 6 днів при кімнатній температурі.
Крок 6. Після закінчення необхідного часу, виносимо відро на холод, де залишаємо його ще мінімум на 4 тижні. Приємного апетиту!
Класичний рецепт мочених яблук з квашеною капустою
Для тих, хто не пробував це блюдо, таке поєднання продуктів може здатися дивним, проте насправді кислувата квашена капуста чудово доповнюється свіжістю і солодкістю яблук. Для такого рецепту не потрібно багато солі і цукру, а тому смак продуктів зберігається в повній мірі.
Час готування: 7 діб.
Час приготування: 35 хв.
Порцій – 4.
Інгредієнти:
- Яблука – 0,5 кг
- Морква – 2 шт.
- Капуста білокачанна – 1 кг
- Цукор-пісок – 1 ст. л.
- Сіль – 1 ст. л.
Процес приготування:
Крок 1. Капусту шаткуємо за допомогою спеціальної терки або звичайним ножем.
Крок 2. Натираємо моркву на тертці для моркви по-корейськи.
Крок 3. Додаємо моркву до капусти.
Крок 4. Далі додаємо цукор і сіль.
Крок 5. Овочі перемішуємо руками і трохи мнемо, щоб виділився сік.
Крок 6. Викладаємо капусту в підготовлену тару.
Крок 7. Зверху викладаємо шар яблук.
Крок 8. Потім знову викладаємо шар капусти і так далі. Останній шар повинен бути капустяним.
Крок 9. Капусту з яблуками накриваємо кришкою, придавлюємо вантажем і залишаємо при кімнатній температурі на тиждень. Потім знімаємо вантаж і залишаємо страву в прохолодному місці десь на місяць. Приємного апетиту!
Мочені яблука в бочці в домашніх умовах
Не дарма класичні мочені яблука готуються саме в бочці. Такий метод приготування, забезпечує яблук ні з чим незрівняний смак. Яблука виходять ніжними, кисло-солодкими, а різні трави додають найтоншу нотку прянощі.
Час готування: 5 діб.
Час приготування: 30 хв.
Порцій – 10.
Склад:
- Яблука – 5 кг
- Цукор-пісок – 250 гр.
- Сіль – 50 гр.
- Листя винограду – 20 шт.
- Листя смородини – 20 шт.
- Листя вишні – 20 шт.
- Борошно житнє – 200 гр.
- Вода – 5 л
Процес приготування:
Крок 1. Готуємо бочку. Ретельно вимиваємо її і обдаємо окропом.
Крок 2. Яблука також вимиваємо, при цьому, не видаляючи хвостики.
Крок 3. Шарами викладаємо продукти. Починаємо з листя, закінчуємо теж ними.
Крок 4. Кип’ятимо воду, засипаємо цукор, сіль і борошно, потім охолоджуємо суміш. Заливаємо яблука розсолом і накриваємо їх гнітом.
Крок 5. Яблука залишаємо бродити протягом 5 днів, після цього перекладаємо їх в прохолодне місце і зберігаємо протягом місяця. Приємного апетиту!
Як приготувати смачні мочені яблука Антонівка?
Для приготування мочених яблук краще всього підходить сорт Антонівка. А доповнять смак яблук, ягоди калини, які мало того, що додадуть яблук приємну кислинку, так ще і привнесуть в блюдо безліч корисних властивостей.
Час готування: 10 діб.
Час приготування: 20 хв.
Порцій – 4.
Інгредієнти:
- Яблука – 10 шт.
- Цукор-пісок – 1 ст. л.
- Сіль – 1 ст. л.
- Листя вишні – 12 шт.
- Калина – 2 грона.
- Вода – 1 л
Процес приготування:
Крок 1. Кладемо на дно простерилізованій банки листя вишні.
Крок 2. Закладаємо в банку добре вимиті яблука.
Крок 3. Калину також вимиваємо і гронами розміщуємо в банку.
Крок 4. Зверху знову кладемо листя вишні.
Крок 5. Для заливки додаємо у воду цукор з сіллю і доводимо воду до кипіння. Заливаємо киплячу суміш в банку.
Крок 6. Прикриваємо банку кришкою і залишаємо яблука бродить протягом 10 днів при кімнатній температурі. Потім прибираємо яблука в прохолодне місце приблизно на місяць. Після цього мочені яблука будуть готові до вживання. Приємного апетиту!
Простий і смачний рецепт мочених яблук з гірчицею
Мочені яблука – прекрасна закуска, яка відмінно доповнить будь-який прийом їжі. Для кращого збереження яблук у цьому рецепті використовується житній солод і гірчиця, які до того ж додадуть яблук незвичайну гірчинку.
Час готування: 3 діб.
Час приготування: 25 хв.
Порцій – 6.
Склад:
- Яблука – 1 кг
- Солод житній – 50 гр.
- Гірчиця – ½ ч. л.
- Сіль – 1 ст. л.
- Вода – 2 л
Процес приготування:
Крок 1. Заливаємо воду в каструлю, додаємо в неї сіль, гірчицю і житній солод. Воду доводимо до кипіння і тримаємо на вогні протягом 10 хвилин.
Крок 2. Заливку охолоджуємо до кімнатної температури.
Крок 3. Щільно укладаємо яблука в банку.
Крок 4. Заливаємо сумішшю яблука, залишаючи невелику кількість рідини на потім.
Крок 5. Банку затягуємо марлею і залишаємо при кімнатній температурі на 3 доби.
Крок 6. Після закінчення цього часу знімаємо марлю і додаємо решту заливку.
Крок 7. Закриваємо банку кришкою і залишаємо в холодному місці на 2 місяці.
Крок 8. Через 2 місяці можна приступати до дегустації. Приємного апетиту!
Солодкі мочені яблука в банках з цукром
Мочені яблука з цукром готуються дуже просто і не вимагають незвичайних інгредієнтів. Смак цього старовинного страви любимо багатьма поколіннями, а довгота зберігання яблук, приготовлених таким способом, допоможе заготовити їх на всю зиму.
Час приготування: 40 діб.
Час приготування: 25 хв.
Порцій – 6.
Інгредієнти:
- Яблука – 10 шт.
- Цукор-пісок – 3 ст. л
- Сіль – ½ ст. л.
- Листя смородини – 10 шт.
- Насіння кропу – за смаком
- Вода – 350 мл
Процес приготування:
Крок 1. Відбираємо хороші яблука, гарненько промиваємо їх.
Крок 2. Викладаємо на дно банки листя смородини.
Крок 3. Далі засипаємо в банку насіння кропу.
Крок 4. Викладаємо в банку яблука.
Крок 5. Зверху прикриваємо їх листям смородини.
Крок 6. Засипаємо в воду цукор з сіллю і доводимо суміш до кипіння. Охолодити її до кімнатної температури і заливаємо в банку.
Крок 7. Банку, накриваємо кришкою або пергаментним папером і залишаємо в прохолодному місці на 40 днів. Приємного апетиту!
Домашні мочені яблука з житнім борошном
Приготування мочених яблук – процес хоч і простий, але достатньо довгий, проте активної участі не вимагає. Зате взимку такі яблука будуть радувати всю родину своїм ніжним кисло-солодким смаком.
Час готування: 10 діб.
Час приготування: 20 хв.
Порцій – 6.
Інгредієнти:
- Яблука – 15 шт.
- Цукор-пісок – 1 ст. л
- Сіль – ½ ч. л.
- Борошно житнє – 2 ст. л.
- Листя малини – 10 шт.
- Листя вишні – 10 шт.
- Вода – 200 мл
Процес приготування:
Крок 1. На дно простерилізованих банок викладаємо листя малини та вишні.
Крок 2. Далі кладемо перший шар яблук.
Крок 3. Посипаємо яблука житнім борошном.
Крок 4. Знову викладаємо шар яблук і посипаємо його борошном.
Крок 5. Таким способом заповнюємо всю банку, зверху знову кладемо листя вишні і малини.
Крок 6. У воду додаємо цукор і сіль, доводимо її до кипіння і охолодити до теплого стану. Заливаємо рідина в банку.
Крок 7. Прикриваємо банку кришкою і ставимо на 10 днів у тепле місце. Після цього прибираємо яблука на місяць у прохолоду. Приємного апетиту!
Дуже смачний рецепт мочених яблук з медом
Незвичайний рецепт мочених яблук з медом, м’ятою і базиліком. Яблука виходять дуже ароматними і пряними, а м’ята з базиліком додадуть освіжаючі нотки в кисло-солодке блюдо.
Час готування: 4 доби.
Час приготування: 25 хв.
Порцій – 4.
Інгредієнти:
- Яблука – 1,2 кг
- Мед – 4 ст. л
- Сіль – 1 ст. л.
- Базилік – 4 шт.
- Кориця – 1 паличка
- М’ята – 8 шт.
- Вода – 1,7 л
Процес приготування:
Крок 1. Розчиняємо у воді сіль, доводимо рідину до кипіння і знімаємо з вогню. Охолоджуємо приблизно до 40 градусів.
Крок 2. Кладемо на дно банки м’яту, корицю і базилік, потім заповнюємо банку яблуками і зверху знову кладемо прянощі.
Крок 3. Розчиняємо мед в охолодженій солоній воді.
Крок 4. Заливаємо сумішшю яблука і зав’язуємо горло банки марлею. Залишаємо банку в лотку при кімнатній температурі на 4 дні.
Крок 5. Через певну кількість часу виносимо банку на холод, де залишаємо її на 2 місяці.
Крок 6. М’якоть готових яблук має бути прозорою, а шкірка трохи зморшкуватою. Приємного апетиту!
Мочені яблука з брусницею на зиму
Не секрет, що кращим доповненням до рецептом мочених яблук є брусниця. Готується таке блюдо дуже просто, і є незамінним джерелом корисних речовин, що робить його ідеальним вибором для зимової пори.
Час готування: 4 доби.
Час приготування: 25 хв.
Порцій – 4.
Склад:
- Яблука – 1 кг
- Брусниця – 100 гр.
- Сіль – 3 ст. л.
- Цукор-пісок – 3 ст. л.
- Борошно пшеничне – 3 ст. л.
- Листя вишні – 10 шт.
- Вода – 2 л
Процес приготування:
Крок 1. Яблука ретельно вимиваємо, відокремлюючи все зіпсували.
Крок 2. Заливаємо в каструлю воду і доводимо до кипіння.
Крок 3. Додаємо в окріп цукор, сіль і борошно. Перемішуємо суміш і охолоджуємо до кімнатної температури.
Крок 4. На дно банки викладаємо листя вишні.
Крок 5. Закладаємо в банку яблука стеблинками вгору, додаємо брусницю.
Крок 6. Заливаємо все розсолом.
Крок 7. Зверху банки кладемо гніт і залишаємо яблука при кімнатній температурі на 4 дні.
Крок 8. Після цього переносимо яблука на місяць у прохолодне місце. Приємного апетиту!