Хумус – 10 рецептів приготування в домашніх умовах з фото

Знаменитий на весь світ хумус прийнято готувати з нуту і кунжутного насіння. Однак за час свого існування? закуска отримала багато варіацій. Її роблять з квасолі, звичайного гороху або сочевиці. Страва повністю рослинне – підходить для будь-яких типів харчування. Використовуйте для домашнього приготування підбірку з 10 перевірених і яскравих рецептів.

Класичний рецепт хумуса з нуту в домашніх умовах

Класичний хумус готують із сирої нуту з додаванням кунжуту, оливкового масла і лимонного соку. Оригінальний рослинний продукт можна подавати до столу як гарнір або живильної закуски.

Інгредієнти на
0.5 кг.

  • Нут 250 гр.
  • Кунжут 100 гр.
  • Олія оливкова 3 ст. л.
  • Сік лимонний за смаком
  • Часник 2 зуб.
  • Сіль за смаком
  • Зіра 1 щіпка
  • Паприка ½ ч. л.
  • Зелень для прикраси

Процес приготування:

  1. Як приготувати хумус в домашніх умовах за класичним рецептом? Нут заздалегідь вимочуємо в холодній воді кілька годин. Можна залишити на ніч. Для приготування продукт повинен бути разбухшим.
  2. Після процедури вимочування нут перекладаємо в каструлю і знову заливаємо водою.
  3. Ставимо заготовку на плиту і варимо продукт 1,5-2 години.
  4. Для отримання більш ніжного хумуса, з нуту слід зняти оболонку. Промийте його кілька разів під холодною водою і обережно зніміть верхній шар.
  5. Приступаємо до роботи з кунжутом. Всипаємо його в чашу блендера. Сюди ж додаємо одну столову ложку оливкової олії.
  6. Подрібнюємо продукти до утворення однорідної пасти.
  7. Далі в блендер занурюємо варений нут, часник, сіль і зіру. Вливаємо олію і лимонний сік.
  8. Подрібнюємо нутовую масу і з’єднуємо з кунжутною.
  9. Далі вимішуємо продукт лопаткою до однорідності.
  10. Викладаємо готовий хумус в підходящу тарілку, посипаємо його копченої паприкою та зеленню. За смаком можна полити оливковою олією. Можна подавати до столу!

Домашній хумус з звичайного гороху

В домашніх умовах хумус готують не тільки з нуту. Основний інгредієнт можна замінити звичайним горохом. Закуска вийде не менш смачною і поживною. Спробуйте простий і зрозумілий рецепт.

Час приготування: 2 години

Час приготування: 30 хвилин

Порцій – 500 гр.

Склад:

  • Горох – 250 гр.
  • Кунжут – 100 гр.
  • Масло оливкове – 3 ст. л.
  • Сік лимона – за смаком.
  • Часник – 2 зубчики.
  • Зіра – 2 ст. л.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

1. Заздалегідь вимочуємо горох в холодній воді, після чого варимо його до готовності.

2. В розпечену сковороду викладаємо кунжут.

3. Пару хвилин обсмажуємо продукт до зміни кольору. Розмішуємо масу лопаткою, щоб уникнути пригорання.

4. Далі обсмажені насіння старанно розминаємо в ступці.

5. Доповнюємо отриману суміш однією ложкою оливкової олії.

6. Вимішуємо інгредієнти до однорідності. Масляних калюж бути не повинно.

7. З відвареного гороху зливаємо воду, після чого подрібнюємо заготівлю будь-яким зручним способом.

8. Окремо подрібнюємо зіру в ступці.

9. Всі підготовлені компоненти кладемо в горохову кашу. Сюди ж вливаємо лимонний сік, додаємо подрібнений часник і сіль.

10. Вимішуємо всі продукти і заливаємо їх залишилися оливковою олією.

11. Готовий гороховий хумус ділимо на порції, прикрашаємо ароматною зеленню і подаємо до столу!

Ніжний хумус з кунжутом в домашніх умовах

Ніжний і ароматний хумус можна приготувати з нуту і кунжуту. Апетитне частування підходить для приготування холодних закусок, також його можна подавати в якості оригінального гарніру.

Час приготування: 2 години

Час приготування: 30 хвилин

Порцій – 350 гр.

Склад:

  • Нут – 200 гр.
  • Часник – 2 зубчики.
  • Кунжут – 2 ст. л.
  • Коріандр – 1 ч. л.
  • Зіра – 1 ч. л.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Сік лимонний – за смаком.
  • Масло оливкова – 100 мл

Процес приготування:

1. Заздалегідь нут вимочуємо в холодній воді до набрякання.

2. Далі продукт відварюємо до готовності. На це піде не менше півтора годин.

3. З’єднуємо кунжут з коріандром і зірою.

4. Спеції кладемо на розігріту сковорідку. Смажимо, помішуючи, 2-3 хвилини.

5. Обсмажені інгредієнти відправляємо в чашу блендера разом з очищеними зубчиками часнику.

6. До них ж кладемо проварений нут, сіль і перець. Вливаємо лимонний сік і оливкову олію. Перемелюємо до отримання однорідної маси.

7. Ніжний та поживний хумус готовий. Можна подавати до столу!

Простий і смачний рецепт домашнього хумуса з квасолі

Хумус в домашніх умовах можна приготувати з білої квасолі. Рослинний продукт порадує оригінальним смаком і поживністю. Можна використовувати як гарнір до інших страв.

Час приготування: 2 години

Час приготування: 30 хвилин

Порцій – 450 гр.

Склад:

  • Квасоля біла – 250 гр.
  • Часник – 2 шт.
  • Тхина – 3 ст. л.
  • Сік лимонний – 2 ст. л.
  • копчена Паприка – 1 ст. л.
  • Перець чорний мелений – 1 щіпка.
  • Сіль – 1 щіпка.
  • Масло оливкове – 150 мл

Процес приготування:

1. Заздалегідь вимочуємо квасолю у холодній воді, після чого відварюємо її до повної готовності на невеликому вогні.

2. З головок часнику знімаємо верхню лушпиння і зрізаємо корінці. Кладемо продукт на фольгу зрізом вниз. Злегка поливаємо олією, загортаємо і ставимо в розігріту до 200 градусів духовку на 30 хвилин.

3. Тхину збиваємо з лимонним соком. Сюди ж додаємо трохи води, що залишилася після варіння квасолі.

4. Відварену квасолю з’єднуємо в блендері з масою з тхины і запеченим часником.

5. Подрібнюємо продукти до однорідності. В кінці додаємо сіль і оливкове масло.

6. Викладаємо готовий хумус на тарілку, посипаємо його перцем з паприкою і подаємо до столу.

Як приготувати смачний хумус з сочевиці?

Оригінальна і смачна основа для домашнього хумуса – сочевиця. За допомогою продукту можна швидше приготувати апетитну частування. Спробуйте простий рецепт для вашого меню.

Час готування: 1 год

Час приготування: 30 хвилин

Порцій – 350 гр.

Інгредієнти:

  • Сочевиця червона – 1 склянка
  • Цибуля-шалот – 1 шт.
  • Лимон – 1 шт.
  • Часник – 2 зубчики.
  • Сіль – за смаком.
  • Спеції – за смаком.
  • Бульйон – 0,5 л.
  • Масло оливкова – 60 мл
  • Томат в’ялений – для подачі.
  • Кінза – для подачі.

Процес приготування:

1. Лук-шалот дрібно нарізаємо ножем.

2. Також чинимо з очищеними зубчиками часнику.

3. Викладаємо овочі в каструлю разом з сочевицею, сіллю і спеціями. Заливаємо продукти бульйоном і варимо до повної готовності.

4. В цей час знімаємо цедру з лимона. Можна віджати трохи соку.

5. Лимонний продукт відправляємо в готову сочевицю разом з оливковою олією. Перемелюємо вміст блендером до гладкої однорідної кашки.

6. Переливаємо сочевичний хумус в підходящу посуд, прикрашаємо його кінзою, в’яленими томатами і подаємо до столу.

Покроковий рецепт приготування бурякового хумуса

Любителі кулінарних експериментів оцінять яскраву ідею приготування бурякового хумуса. Додайте в близькосхідну закуску трохи російської ноти. Здивуйте своїх близьких смачною і привабливою закускою.

Час приготування: 2 години 30 хвилин

Час приготування: 30 хвилин

Порцій – 700 гр.

Склад:

  • Нут – 1 склянка
  • Буряк – 400 гр.
  • Сир фета – 80 гр.
  • Масло оливкова – 100 мл
  • Сіль – 1 щіпка.
  • Перець чорний мелений – 0,5 ч. л.
  • Лимон – 1 шт.
  • Кунжут – для подачі.

Процес приготування:

1. Заздалегідь вимочуємо нут до розбухання, після чого відварюємо до готовності. На це може піти від 1 до 2 годин.

2. Очищену буряк загортаємо у фольгу і відправляємо в розігріту до 200 градусів духовку на 1 годину.

3. Відварений нут доповнюємо сіллю, перцем, свіжовичавленим лимонним соком і оливковою олією. Ретельно подрібнюємо продукти до утворення гладкої кашки.

4. Запечену буряк перемелюємо з сиром фета.

5. Обидві суміші вимішуємо між собою до однорідності.

6. Яскравий буряковий хумус готовий. Прикрашайте його кунжутом і подавайте до столу.

Хумус з консервованого нуту в домашніх умовах

найшвидший спосіб приготувати домашній хумус – з консервованого нуту. Смачне і поживне частування ви отримаєте через лічені хвилини. Подавайте його з овочами або хлібними виробами.

Час приготування: 20 хвилин

Час приготування: 10 хвилин

Порцій – 450 гр.

Склад:

  • Нут консервований – 300 гр.
  • Тахін – 60 гр.
  • Часник – 1 зубчик
  • Лимон – 0,5 шт.
  • Сіль – за смаком.
  • Зіра – 1 ч. л.
  • копчена Паприка – 0,5 ч. л.
  • Масло оливкове – 3 ст. л.

Процес приготування:

1. Підготуємо необхідні продукти. Консервований нут відразу ж викладаємо в чашу блендера і доповнюємо зубчиком часнику.

2. До нуту додаємо тахін і гарненько перемелюємо масу. Після, вичавлюємо сюди половинку лимона і додаємо сіль зі спеціями.

3. Перемішуємо і вливаємо олію.

4. Збиваємо масу до гладкого і повітряного стану.

5. При подачі, хумус можна прикрасити цільним нутом і будь-якими спеціями. Готово!

Неймовірно смачний і ніжний хумус з нутовой борошна

Щоб домашній хумус вийшов максимально ніжним і повітряним, готуйте його з нутовой борошна. Також такий рецепт дозволить заощадити ваш час. Використовуйте ідею для яскравого та поживного частування.

Час приготування: 25 хвилин

Час приготування: 15 хвилин

Порцій – 350 гр.

Склад:

  • нутове Борошно – 150 гр.
  • Кунжут – 2 ст. л.
  • Сіль – за смаком.
  • Спеції – за смаком.
  • Вода – 150 мл

Процес приготування:

1. Кунжут викладаємо на розігріту сковороду. Обсмажуємо його кілька хвилин, постійно помішуючи.

2. Далі кунжут подрібнюємо будь-яким підходящим способом і змішуємо його з заздалегідь просіяної нутовой борошном.

3. Додаємо в суху масу сіль і спеції. Вливаємо вказану кількість теплої води.

4. За допомогою блендера, старанно вимішуємо інгредієнти до отримання ніжної і злегка тягучою суміші. Важливо позбутися від будь-яких грудочок.

5. Готовий хумус можна відразу ж пробувати. Подавайте частування з хлібними виробами!

Як приготувати ароматний хумус з тахін?

Тахін – це кунжутна паста. Її часто використовують при приготуванні хумуса, і саме вона надає східному частування особливий аромат. Оцініть яскравий рецепт в домашніх умовах.

Час приготування: 25 хвилин

Час приготування: 15 хвилин

Порцій – 450 гр.

Склад:

  • Сочевиця – 1 склянка
  • Тахін – 2 ст. л.
  • Часник – 3 зубчики.
  • Сік лимонний – 40 мл
  • Масло оливкова – 60 мл
  • Сіль – 1,5 ч. л.
  • Паприка – 1 ч. л.
  • Кріп – за смаком.
  • Лист лавровий – 2 шт.

Процес приготування:

1. Підготуємо всі необхідні інгредієнти.

2. Сочевицю промиваємо під водою. Для прискорення кулінарного процесу, використовуйте червоний сорт.

3. Далі відварюємо боби з лавровими листами до готовності.

4. Розм’якшену сочевицю перемелюємо.

5. Коли кашка охолоне, додаємо в неї тахині.

6. Слідом викладаємо зубчики часнику і подрібнений кріп.

7. Видавлюємо лимонний сік.

8. Вливаємо олію, приєднуємо сіль і паприку.

9. Знову подрібнюємо всі продукти блендером до однорідності.

10. При подачі готовий хумус можна прикрасити будь-якими спеціями. Приємного апетиту!

Простий і смачний рецепт хумуса з грибами в домашніх умовах

Ароматний хумус з грибами, яскраво різноманітить ваше меню. Закуску можна подавати разом із гарячими стравами або хлібом. Продукт не втомить кулінарним процесом. Використайте швидкий і перевірений рецепт.

Час приготування: 40 хвилин

Час приготування: 20 хвилин

Порцій – 700 гр.

Склад:

  • Нут консервований – 250 гр.
  • Гриби – 200 гр.
  • Тахін – 120 гр.
  • Часник – 1 зубчик
  • Масло оливкова – 60 мл
  • Сік лимонний – 30 мл
  • Сіль – за смаком.
  • Спеції – за смаком.

Для подачі:

  • Горіхи кедрові – 1 ст. л.
  • Нут консервований – 1 ст. л.
  • Зелень – за смаком.
  • Спеції – за смаком.

Процес приготування:

1. Промиваємо і відварюємо гриби. Пару штук можна відкласти для подачі.

2. Консервований нут з’єднуємо в блендері з часником, тахін, оливковою олією і лимонним соком. Подрібнюємо.

3. Доповнюємо масу вареними грибами.

4. Знову перемелюємо масу у блендері.

5. Повинна вийти ніжна і повітряна суміш.

6. За смаком додаємо сіль і спеції.

7. Продовжуємо перемелювати заготовку. Якщо вона виходить дуже густий, можна влити трохи води.

8. Для подачі, що залишилися лисички, обсмажуємо з нутом.

9. Кедрові горіхи можна також обсмажити або підсушити в духовці.

10. Приготовлені продукти для подачі укладаємо в центр грибного хумуса. Можна пробувати!