Сир з кефіру в домашніх умовах – 8 рецептів з покроковими фото

Сир з кефіру в домашніх умовах – унікальний виріб, не містить загусників, глутамату натрію і шкідливих добавок. На базі кефіру і додаткових доступних продуктів можна готувати вдома сир, який не поступається за смаком магазинного. Кефірний сир швидко готується, не вимагає особливих навичок у приготуванні. Кефір будь-яким методом «згортається», розділяється на сирну масу і сироватку і потім плавиться. За смаком такий сир схожий на «Адигейський».

Сирний сир з кефіру в домашніх умовах

Сир з кефіру може приготувати в домашніх умовах будь-яка господиня. Він відноситься до категорії м’яких сирів і сирних готується із замороженого кефіру, що є самим простим способом. Цей сир містить мало калорій і підходить для дитячого і дієтичного харчування. Твердість і смак сиру визначається якістю кефіру.

Інгредієнти на
0.45 порц.

  • Кефір 2 л. 3.2%

Процес приготування:

  1. Сир з кефіру можна легко приготувати в домашніх умовах. Для сиру, кефір прямо в пакетах заздалегідь заморозьте, щоб він став кам’яним. Мінімальний час заморожування – 8-10 годин. Потім пакети з замороженого кефіру зніміть.
  2. Візьміть велику глибоку посуд (каструлі) і на неї помістіть густе сито або друшляк. Складіть Марлю у чотири шари і нею застеліть сито. Потім перекладіть в нього заморожений кефір, загорнувши краю марлі. Залиште кефір для розморожування при кімнатній температурі мінімум на 3 години.
  3. Після розморожування, цю конструкцію переставте в будь холодне місце, можна в холодильник. Витримуйте кефір в такому стані 12-36 годин, адже від часу залежить твердість сиру. Періодично виливайте з посуду відокремлену сироватку, яку можете потім використовувати за своїм розсудом.
  4. До кінця цього процесу помістіть на 1 годину поверх цієї маси будь-який вантаж, поставивши під нього плоску тарілку. Потім приготований сир звільніть від марлі, перекладіть в будь-яку ємність і можете подавати до столу або використовувати в приготуванні інших страв.

Успіхів у сыроделии і приємного апетиту!

Домашній сир із замороженого кефіру

Домашній сир із замороженого кефіру, завжди має ніжну однорідну текстуру як у сирного крем-сиру. Готується без всяких добавок, що містять небагато калорій і добре тримає форму. Він смачний сам по собі як десерт, на основі його можна готувати креми для торта або використовувати для бутербродів, особливо з зеленню і часником.

Час готування: 36-48 годин.

Час приготування: 10 хвилин.

Порції: 240 гр.

Склад:

  • Кефір 2,5% – 900 мл

Процес приготування:

1. Кефір для сиру заздалегідь протягом 12-24 годин заморожуємо разом з упаковкою. Над глибокою посудом розміщуємо густе сито або друшляк і застеляємо шматком марлі, складеної в 4 шари. Потім на марлю кладемо заморожений кефір і прикриваємо його краями марлі. Залишаємо кефір на перші 4-6 годин при кімнатній температурі, а потім на 36-48 годин ставимо в холодильник.

2. Після закінчення зазначеного часу (від часу витримки залежить густота) у вас вийде 240 г густого і м’якого крем сиру, і його жирність не більше 9,5%.

3. На дно посуду помістіть високу блюдце, щоб кефірна маса не стикалася з рідиною. Відокремлену сироватку можете використовувати для млинців або домашньої випічки.

4. Приготовленому крем сиру з замороженого кефіру можна легко надати будь-яку форму, що важливо в приготуванні різних десертів.

Смачних і вдалих страв!

Простий і смачний рецепт сиру з кефіру і молока

Сир з кефіру і молока можна приготувати своїми руками, що буде не менш смачно в порівнянні з магазинним сиром. Принцип приготування простий: змішані кефір і молоко з додаванням яєць доводяться до кипіння і потім все віджимається для відділення сироватки. Змінюючи температуру обробки, ви можете приготувати сир м’який або більш щільний.

Час готування: 24 години.

Час приготування: 10 хвилин.

Порції: 4.

Інгредієнти:

  • Кефір – 600 мл
  • Молоко – 600 мл
  • Яйце – 4 шт.
  • Сіль – 1 ч. л.

Процес приготування:

1. Насамперед підготуйте всі продукти в зазначеному рецепті кількості. Молоко і кефір візьміть високої жирності, що поліпшить смак готового сиру.

2. У каструлю з товстим дном або антипригарним покриттям перелийте кефір з молоком і віночком, перемішайте.

3. В окремій чаші добре перемішайте вилкою 4 яйця з сіллю, не збиваючи їх.

4. Потім посуд з молочною сумішшю поставте на середній вогонь і добре нагрійте. Потім тонким струменем перелийте в нагріту суміш яйця і відразу віночком всі активно перемішайте.

5. При безперервному помішуванні доведіть суміш до поділу її на молочні пластівці і сироватку. Стежте, щоб суміш не підгоріла.

6. Над іншим посудом помістіть густе сито або друшляк, застеливши його складеною в кілька шарів марлею. Згорнувся сирну масу, потім відкиньте на сито і загорніть краї марлі.

7. Через пару годин, коли велика частина сироватки стече, покладіть поверх маси будь-який вантаж і поставте все на добу в холодильник. Від часу витримки сиру під вантажем в холодильнику, буде залежати його консистенція.

8. Після закінчення цього часу, сир з кефіру з молоком, акуратно звільніть від марлі і можете подавати до столу.

Смачних і вдалих страв!

Як приготувати вершковий сир з кефіру і сметани?

Сир з кефіру і сметани дуже схожий на відомий всім сир «Філадельфія», але його при однаковою текстурою відрізняє легка кислинка. Такий сир відмінно підійде до домашньої випічки і буде хорошою начинкою для бутербродів, рулетів з лаваша та ролів. Для його приготування візьміть сметану і кефір з високою жирністю. Із зазначених інгредієнтів в рецепті у вас вийде 1 кг чудового вершкового сиру.

Час готування: 48 годин.

Час приготування: 10 хвилин.

Порції: 1 кг.

Склад:

  • Кефір 3,2% – 1 л
  • Сметана – 1 кг

Процес приготування:

1. В окремий посуд викладаємо 1 кг жирної сметани і наливаємо до неї літр кефіру. Потім лопаткою змішуємо ці інгредієнти до однорідності.

2. Над глибокою посудом поміщаємо густе сито або друшляк і застеляємо його великим шматком марлі, складеної в 6-10 шарів. Потім переливаємо на сито кефірно-сметанную масу і загортаємо на неї краї марлі. Поверх цієї маси поміщаємо плоску тарілку і на неї ставимо вантаж вагою не менше 0,5 кг.

3. Потім ця «споруда» на дві доби (мінімум на одну переставляємо в холодильник. Відділяється сироватку періодично зливаємо в інший посуд. Припинення стікання сироватки каже, що сир вже готовий. Його акуратно звільніть від марлі, перекладіть на тарілку.

4. Приготовлений сир з кефіру і сметани можете відразу подавати до столу. Він відмінно зберігається в холодильнику кілька діб.

Приємного апетиту!

Покроковий рецепт приготування адигейського сиру з кефіру

Адигейський сир належить групі м’яких сирів без дозрівання, які ще називаються рассольными сирами. Його готують з коров’ячого молока, використовуючи для осадження білка, кисломолочну сироватку, і в цьому рецепті буде сироватка кефіру. Такий сир має ніжну і водночас досить щільну текстуру, мало калорій і невисокий відсоток солі, що дозволяє використовувати його в дієтичному харчуванні. Молоко бажано заздалегідь перевірити на його здатність до згортання.

Час готування: 24 години.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 10.

Склад:

  • Кефір 3,2% – 1 л
  • Молоко – 3 л
  • Сіль – 3 ч. л.

Процес приготування:

1. Набір інгредієнтів для варіння адигейського сиру простий і доступний. Кефір береться несвіжий, а постояв 1-2 дні в холодильнику.

2. Заздалегідь, за 2 дні до приготування сиру, робимо з кефіру кисломолочну сироватку. Кефір переливаємо в каструлю і нагріваємо протягом 5 хвилин до поділу його на сироватку і молочні пластівці.

3. Потім через сито, застелене марлею, сироватку зливаємо. Що залишився сир можна з’їсти, він вже не потрібен для сиру. Залишаємо отриману кефірну сироватку на 2 дні при домашньої температурі для закисання.

4. Потім приступаємо до готування сиру. У велику каструлю переливаємо коров’яче молоко і доводимо його до кипіння на великому вогні. Потім вогонь зменшуємо і переливаємо в кипляче молоко кефірну сироватку. Варимо все протягом 7 хвилин. За цей час молочна маса розділиться на сир і сироватку і сир спливе.

5. Над глибокою посудом поміщаємо друшляк або сито, застеляємо його складеною в кілька шарів марлею і відкидаємо вміст каструлі. Частина сироватки швидко стече. До решти сирній масі насипаємо 3 ч. л. солі і перемішуємо. На сир загортаємо краї марлі і кладемо на неї будь-який вантаж. Потім на добу переставляємо цю конструкцію з сиром в холодильник. Через добу сир акуратно звільняємо від марлі.

6. Ніжний і смачний адигейський сир готовий. Його перекладаємо на тарілку і можна їсти відразу.

Приємного апетиту!

Сир з кефіру, молока і яєць в домашніх умовах

Сир з кефіру, молока і яєць, приготований своїми руками, буде у вас альтернативою дорогому магазинного сиру і хорошим стравою для своєї сім’ї. Щоб з сиру не вийшов сир і зерно його залишилося еластичним і вологим, потрібно витримати нагрівання молока не більше 95°С, що краще визначати по термометру, відціджувати сирну масу під вантажем і використовувати свіжі та якісні продукти. У цьому рецепті додаємо в сир яйця, вершкове масло, соду і сіль.

Час готування: 12 годин.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 8.

Склад:

  • Молоко – 2 л
  • Кефір 3,2% – 300 мл
  • Масло вершкове – 80 гр.
  • Яйце – 5 шт.
  • Сіль – 2 ч. л.
  • Сода – 1 ч. л.

Процес приготування:

1. Насамперед підготуйте всі продукти у вказаній в рецепті кількості.

2. Молоко налити в глибоку каструлю і на невеликому вогні нагрійте до 95°С, тільки не доводьте до кипіння.

3. За цей час в окрему чашу розбийте п’ять курячих яєць.

4. До яйцям насипте дві чайні ложки солі.

5. Потім до них налийте 300 мл кефіру кімнатної температури.

6. Віночком або міксером ці інгредієнти збийте до однорідного стану.

7. Далі в цю суміш насипте чайну ложку харчової соди і перемішайте.

8. У нагревшееся до цього часу молоко, покладіть вершкове масло і перемішайте, щоб воно повністю розтопилося.

9. Потім у молоко, при активному перемішуванні ложкою, повільно вилийте яєчну суміш. Гаряче молоко відразу почне згортатися.

10. Варіть сир на невеликому вогні до повного розділення маси на сироватку і сирні зерна, але пам’ятайте, що буде через соди рясна піна на поверхні.

11. Час варіння в середньому становить 15 хвилин і у вас вийде сирна маса.

12. Потім цю масу відкиньте на друшляк, застелене марлею, склавши її в 4 шари. Поверх сиру помістіть вантаж, тоді сироватка швидко стече.

13. Потім відціджену сирну масу перекладіть в змащену маслом посуд і ложкою її щільно утрамбуйте. Приготовлений сир, на ніч (мінімум на 8 годин) поставте в холодильник.

14. За цей час сир охолоне й стане щільним. Його можете подавати до столу.

Смачних і вдалих страв!

Як зробити вершковий сир Філадельфія кефіру?

Вершковий сир «Філадельфія» відноситься до групи м’яких вершкових сортів, не вимагає варіння і дозрівання і володіє ніжним солодким, з кислинкою смак. Його готують на основі кисломолочних продуктів в різних поєднаннях, і варіантів приготування багато. У цьому рецепті будемо готувати такий сир на основі кефіру і молока. У вас вийде не тільки чудовий десерт, але і начинка для бутербродів, ролів і суші.

Час готування: 4 години.

Час приготування: 30 хвилин.

Порції: 4.

Інгредієнти:

  • Кефір – 0.5 л.
  • Молоко – 1 л
  • Яйце – 1 шт.
  • Сіль – 1 ч. л.
  • Цукор – 1 ч. л.
  • Кислота лимонна – 1 щіпка.

Процес приготування:

1. Спочатку підготуйте у вказаній в рецепті кількості всі продукти для сиру.

2. У каструлю з товстим дном налити молоко і помістіть його на маленький вогонь.

3. Коли молоко почне закипати, насипте до нього по чайній ложці солі і цукру і перемішайте.

4. Як тільки молоко закипить, вогонь під каструлею вимкніть, і налийте до нього кефір, тільки заздалегідь витриманий при кімнатній температурі.

5. Гаряче молоко з кефіром почне згортатися. Ложкою всі перемішуйте, поки все молоко не згорнеться.

6. Над глибокою мискою поставте друшляк і застеліть його шматочком марлі. Потім на друшляк перелийте сирну масу.

7. За 15-20 хвилин вся сироватка з цієї маси стече.

8. В окремий посуд розбийте одне куряче яйце.

9. Потім додайте до яйцю щіпку лимонної кислоти і з допомогою міксера збийте в пишну масу.

10. Потім до збитого яйця, не вимикаючи міксер, порційно перекладайте сирну масу і збивайте до однорідної текстури.

11. Збиту сирну масу перекладіть в будь-який посуд і на 4 години поставте в холодильник, щоб вона стала більш щільною і охолола.

12. У вас залишився після відціджування літр смачною сироватки, яку можна просто випити або використовувати для домашньої випічки.

13. Після охолодження вершковий сир «Філадельфія» з кефіром і молоком можна подавати до столу.

Приємного апетиту!

Ніжний домашній сир з кефіру з зеленню

Для тих, хто любить сири оригінальні, пропонується приготувати на основі кефіру м’який вершковий сир з додаванням зелені та часнику. Такі сири часто готують з додаванням молока, а в цьому рецепті додамо сметану. Готується сир просто і зі спеціями можна експериментувати, щоб отримувати нові смаки. Для такого сиру беріть тільки кефір і сметану з високою жирністю.

Час готування: 18 годин.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 6.

Склад:

  • Кефір 3,2% – 1 л
  • Сметана 25% – 800 мл
  • Кріп – 1 пучок.
  • Часник – 4 зубки.
  • Сіль – 2 щіпки.

Процес приготування:

1. Першим ділом підготуємо у вказаній в рецепті кількості всі продукти для цього сиру.

2. У глибокий посуд переливаємо літр кефіру. Потім до нього перекладаємо сметану і додаємо сіль. Віночком або міксером ці інгредієнти перемішуємо і трохи збиваємо.

3. Інший посуд застеляємо складеним у 4 шари шматком марлі і переливаємо в неї кефірну масу. Потім зав’язуємо вузликом кути марлі і підвішуємо над мискою або раковиною на 4-5 годин. За цей час вся рідина стече, і маса стане більш щільною.

4. Потім цю сирну масу разом з марлею поміщаємо на друшляк або сито, поверх кладемо її вантаж вагою не менше 0,5 кг і ставимо на ніч у холодильник.

5. Ранок, отриману сирну масу перекладаємо на шматок харчової плівки і формуємо її у вигляді ковбаски.

6. Пучок кропу промиваємо, обсушуємо серветкою і дрібно шаткуємо. Будь-яким способом подрібнюємо очищені зубки часнику. Розстилаємо другий шматок харчової плівки і насипаємо на неї подрібнені кріп і часник. Потім на шар зелені викладаємо сирну ковбаску і повторно загортаємо у плівку, щоб зелень покрила всю поверхню сиру.

7. Сир протягом 3-4 годин охолоджуємо в холодильнику і потім подаємо до столу. Такий сир добре зберігається протягом декількох днів і його смак стає краще.

Приємного апетиту!