Адигейський сир в домашніх умовах – 7 рецептів приготування з покроковими фото

Адигейський сир можна приготувати в домашніх умовах, рецептів існує величезна кількість. В основному він робиться з молочних продуктів. У статті ми постаралися зібрати найрізноманітніші способи, вийшов список з 7 рецептів.

Адигейський сир з молока в домашніх умовах

Рецепти приготування адигейського сиру не раз виручали господинь. Сир готується просто зі звичайного молока. Кисломолочний продукт виходить ніжною, в міру солоною і на всі сто натуральним.

Інгредієнти на
8 порц.

  • Молоко коров’яче 2 л
  • Кефір 3 ст. або кисляк, сироватка

Процес приготування:

  1. Як приготувати адигейський сир в домашніх умовах? Молоко влийте в каструлю і закип’ятити. Потім додайте 3 склянки кисломолочного продукту.
  2. Продовжуйте варити суміш. Після декількох помешиваний молочна маса стане розшаровуватися на сироватку і сирні пластівці. Після цього слід вимкнути вогонь.
  3. Коли пластівці спливуть на поверхню і сироватка придбає прозорий, злегка зеленуватий колір, злийте вміст каструлі на друшляк.
  4. Для відстоювання сиру можна використовувати спеціальну форму з обважнювачем, у який наливається вода або просто встановити на сир будь-яку іншу ємність з водою.
  5. За 10 хвилин переверніть сир у формі і залиште на 10-12 годин. За цей час зайва сироватка з сиру стече.
  6. Готовий сир посоліть за смаком або замочіть в сольовому розчині. Співвідношення солі і води: 3 столові ложки на літр води, слід замочувати на строк від 2 до 5 днів. Зберігайте адигейський сир в холодильнику.

Приємного апетиту!

Простий і смачний адигейський сир з кефіру

Адигейський сир готується дуже просто і швидко, цей рецепт можна використовувати для першого знайомства з сироварінням. Сир виходить смачним, а головне натуральним і, що вдвічі приємно, зробленим своїми руками.

Час готування: 24 години.

Час приготування: 15 хв.

Порцій: 4-5.

Склад:

  • Кефір – 2 л
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

1. У каструлю налийте кефір, додайте трохи солі за смаком, поставте на повільний вогонь і доведіть до кипіння, не перемішуючи. Після цього сирні пластівці почнуть відділятися від сироватки.

2. Після того, як процес згортання кефіру закінчиться, викладіть вміст каструлі на друшляк, застелене марлею.

3. Потім сирну масу відіжміть і перекладіть в спеціальну ємність для формування сиру.

4. Якщо немає спеціального пристосування, то викладіть сирну масу в підходящу за розміром ємність і встановіть зверху гніт. Залиште сир на 24 години в холодильнику.

5. Готовий адигейський сир можна зберігати в холодильнику 3-5 днів.

Приємного апетиту!

Як приготувати адигейський сир з козячого молока?

Навіть в домашніх умовах можна приготувати адигейський сир, було б бажання. Цей сир має легку пухку структуру і приємний слабосоленої смак. Приготувати його можна як з коров’ячого, так і козячого молока.

Час готування: 2 діб.

Час приготування: 50 хв.

Порцій: 10.

Інгредієнти:

  • Молоко козине – 4 л.
  • кисла Сироватка – 0,5-0,7 л.
  • Сіль – 1 ч. л.

Процес приготування:

1. Молоко підігрійте на водяній бані до перших бульбашок, але не доводите до кипіння.

2. Після цього поступово введіть в молоко теплу сироватку, не припиняючи помішувати. Як тільки на поверхні почнуть з’являтися перші сирні пластівці, влийте решту сироватку, зніміть каструлю з вогню і залиште на півгодини.

3. Потім шумівкою перекладіть утворилася сирну масу на друшляк або в спеціальну форму для сиру. Утрамбуйте масу і залиште під пресом на 1,5-2 години.

4. Після цього переверніть сирний гурток на іншу сторону, посоліть і залиште ще на 1-1,5 години, щоб вся сироватка стекла.

5. Коли сир відстоїться, залиште його ще на 1-2 доби в холодильнику і можна знімати пробу.

Приємного апетиту!

Ніжний адигейський сир з сиру в домашніх умовах

Ніжний, солоний, пористий адигейський сир має велику кількість шанувальників. В домашніх умовах його дуже просто приготувати при мінімальних витратах з найбільш доступних молочних продуктів.

Час готування: 3 години.

Час приготування: 30 хв.

Порцій: 1.

Склад:

  • Молоко – 1 л
  • Сир – 1 кг
  • Яйця курячі – 3 шт.
  • Масло вершкове – 100 гр.
  • Сіль – 1-1,5 ч. л.
  • Сода харчова – 1 ч. л.

Процес приготування:

1. Влийте в каструлю молоко і доведіть його до кипіння. Викладіть в кипляче молоко сир.

2. Коли маса знову закипить, продовжуйте варити 25-30 хвилин на середньому вогні, періодично помішуючи.

3. Каструлю накрийте в кілька разів складеною марлею або наведіть на неї дрібне сито. Викладіть сирну масу і дайте стекти сироватці.

4. Потім у сирну масу додати яйця, вершкове масло, сіль і соду.

5. Інгредієнти перемішайте і поставте на середній вогонь, нагрівайте, безперервно помішуючи 10 хвилин.

6. Візьміть підходить за розміром ємність, змастіть її вершковим маслом і викладіть в неї сирну масу, утрамбуйте її. Потім ємність поставте в холодильник на 2-3 години.

7. Після цього сир буде готовий.

Приємного апетиту!

Як зробити адигейський сир з молочної сироватки?

За класичним рецептом адигейський сир готується з молока і закисшей сироватки, не потрібно ніяких ферментів або заквасок. Такий сир має щільну, але ніжну структуру і приємний солонуватий смак.

Час готування: 8 годин.

Час приготування: 30 хв.

Порцій: 6.

Інгредієнти:

  • Сироватка – 1 л
  • Молоко – 2 л
  • Сіль – 1 ст. л.

Процес приготування:

1. У каструлю з товстим дном влийте молоко, поставте на вогонь.

2. Додайте в молоко сіль і нагрійте його до 90 градусів, на поверхні повинні почати з’являтися бульбашки. Щоб молоко не пригоріло, періодично помішуйте його.

3. Далі влийте в молоко сироватку.

4. Продовжуйте нагрівати молочну масу 10-15 хвилин. Молоко почне згортатися і на його поверхні з’являться сирні пластівці.

5. Візьміть ще одну ємність, встановіть на неї сито, укрийте його марлею. Викладіть молочну масу на сито і дайте стекти сироватці.

6. Потім відіжміть сирну масу.

7. Помістіть сирну масу в підходящу за розміром ємність, встановіть на неї гніт і залиште в холодильнику на 8 годин.

8. Після цього домашній адигейський сир готовий до вживання.

Приємного апетиту!

Дуже смачний адигейський сир з молока з оцтом

Ніякої покупної сир не зрівняється зі смаком щойно приготованого домашнього адигейського сиру. За цим рецептом процес приготування сиру займе зовсім небагато часу, якщо не зважати на термін, який необхідний для стікання сироватки і відставання сиру.

Час готування: 8 годин.

Час приготування: 40 хв.

Порцій: 8.

Інгредієнти:

  • Молоко – 4,5 л.
  • Оцет – 75 мл
  • Сіль – 1 ст. л.

Процес приготування:

1. У каструлю з товстим дном влийте молоко, поставте на вогонь і доведіть його до кипіння.

2. Коли молоко почне закипати, всипте сіль і влийте оцет. Перемішайте і продовжуйте нагрівати, поки молоко не почне розшаровуватися.

3. Коли сироватка стане прозорою і набуває зеленуватий відтінок, вимкніть вогонь і викладіть сирну масу на марлю, складену в кілька разів.

4. Сирну масу відіжміть, прямо в марлі перекладіть її в підходящу за обсягом ємність, зверху встановіть вантаж. Залиште сир на 5-8 годин у холодильнику.

5. Сир вийміть з форми, наріжте і можна подавати до столу.

Приємного апетиту!

Адигейський сир з молока з лимонною кислотою

Зараз на прилавках магазинів така різноманітність сирів, що очі розбігаються і важко зробити вибір. Однак, мода на домашні сири не пройде ніколи. Ми пропонуємо вам приготувати смачний адигейський сир з натурального домашнього молока.

Час готування: 10 годин.

Час приготування: 50 хв.

Порцій: 5-6.

Інгредієнти:

  • Молоко – 2 л
  • Сироватка молочна – 0,5 л.
  • Кислота лимонна – 0,5 ч. л.
  • Сіль велика – 1 ст. л.

Процес приготування:

1. Молоко влийте в каструлю і поставте на середній вогонь.

2. У сироватці розчиніть лимонну кислоту.

3. Коли молоко прогріється до 95 градусів, влийте сироватку з лимонкою. Буквально через хвилину молоко почне згортатися.

4. Коли сироватка стане прозорою, злийте вміст каструлі на друшляк, застелене марлею. Сирну масу відіжміть і викладіть в ємність, утрамбуйте.


5. Зверху на сирну масу встановіть гніт і поставте в холодильник на 5-6 годин.

6. Після закінчення зазначеного часу, вийміть сир, відлийте сироватку, що залишилася в каструлі від сиру, всипте сіль, гарненько розмішайте її, щоб вона повністю розчинилася.

7. Після цього сир необхідно помістити в сольовий розчин на 3-4 години.

8. Вийміть адигейський сир з розчину, просушіть і можна їсти.

Приємного апетиту!