Квашена капуста на зиму в банках – 10 рецептів хрусткою і соковитою капусти з покроковими фото

Квашена капуста є незамінним атрибутом нашої зими і використовується як для приготування смачних наваристих гальної, так і в якості салату до гарніру. Ми даємо можливість кожній господині знайти саме свій улюблений рецепт.

Класична квашена капуста в 3-х літрових банках на зиму

Починати знайомство з приготуванням квашеної капусти коштує саме з класичного рецепту. Така капуста не перевантажена ніякими спеціями, добавками, що дає відчути її справжній смак.

Інгредієнти на
15 порц.

  • Капуста білокачанна 2 кг
  • Морква 1 шт.
  • Сіль 1 ст. л.

Процес приготування:

  1. Як заготовити соковиту і хрустку квашену капусту на зиму в банках за класичним рецептом? Капусту нарізаємо на кілька частин, після чого шаткуємо будь-яким зручним для вас способом.
  2. Морква натираємо на тертці, призначеної для приготування моркви по-корейськи.
  3. Відміряємо потрібну кількість солі.
  4. Потім порційно додаємо в капусту з морквою сіль і відразу ж перемішуємо.
  5. Починаємо укладати капусту в підготовлену банку і обов’язково утрамбовуємо. Після цього наповнену банку ставимо в глибоке блюдце і залишаємо на 12 годин. Після закінчення цього часу проколюємо овочеву суміш будь-яким гострим предметом і залишаємо ще на 12 годин.
  6. Після чого закриваємо банку капроновою кришкою і ставимо на зберігання в прохолодне місце. А подавати капусту можна з цибулею і оливковою олією. Буде шалено смачно.

Бажаємо приємного апетиту!

Квашена капуста в розсолі на зиму в банках

Якщо квашена капуста по даному рецепту здається вам занадто простим і нудним, то при подачі рекомендуємо заправити страву оливковою олією з цукром і ви будете вибирати цей рецепт з року в рік.

Час приготування: 70 хв

Час приготування:3 дня.

Порцій – 10.

Склад:

  • Капуста білокачанна – 1000 гр.
  • Морква – 1 шт.
  • Сіль – 1,5 ст. л.

Процес приготування:

Крок 1. З капусти, знімаємо частина листя і потім нарізаємо її тонкою соломкою. Після чого подрібнену капусту перекладаємо в миску.

Крок 2. У чашці із окропом розчиняємо половину столової ложки солі.

Крок 3. Потім подрібнюємо моркву з допомогою терки для моркви по-корейськи. І поєднуємо її з капустою.

Крок 4. У цю ж миску, додаємо столову ложку солі і ретельно її переминаем, щоб вона пустила сік.

Крок 5. Коли капуста почала втрачати обсяг, додаємо до неї розчинену у воді сіль. Таким чином, у нас вийде більше розсолу.

Крок 6. Після того як капусту добре утрамбували, притискаємо її тарілкою, на яку ставимо ще який-небудь прес. Для цього можна використати банку з водою. Так залишаємо капусту на три дні. Через три дні робимо кілька проколів гострим предметом і залишаємо ще на пару днів.

Крок 7. Через п’ять днів можна приступати до дегустації. За бажанням капусту можна присипати цукром. І не забудьте залишити капусту в розсолі на зиму. Для зберігання використовуємо простерилізовані банки з капроновими кришками.

Бажаємо приємного апетиту!

Хрустка квашена капуста з морквою по класичному рецепту

З чим ще квасити капусту, як не з морквою. Така заготівля містить в собі масу корисних вітамінів і корисних компонентів, які особливо необхідно заповнювати взимку.

Час готування: 60 хв

Час приготування: 5 днів.

Порцій – 20.

Склад:

  • Капуста білокачанна – 2000 гр.
  • Морква – 1 шт.
  • Цукор-пісок – 1 ч. л.
  • Сіль – 45-50 гр.

Процес приготування:

Крок 1. Першим ділом дрібно нашинкуем капусту.

Крок 2. Потім додаємо на 2 кілограми капусти натерту на крупній тертці моркву і додаємо сіль з цукровим піском. Все добре переминаем руками.

Крок 3. Весь обсяг капусти ділимо на кілька частин і частинами перекладаємо в тару. Далі її добре утрамбовуємо руками і приминаем товкачиком.

Крок 4. Потім поверх утрамбованої капусти кладемо тарілку, зверху поміщаємо ще тарілку і в завершенні як гніту беремо банку з водою. У такому вигляді залишаємо її на кілька діб.

Крок 5. Протягом 2-3 діб прибираємо з капусти весь вантаж і круговими рухами робимо в ній дірки будь-яким гострим предметом. Таким чином ми випускаємо газ, щоб уникнути гіркоти.

Крок 6. Через три дні капусту можна пробувати, додавши оливкової олії і зелені. А решту розкладаємо по стерилізованим банкам і накриваємо капроновими кришками. Зберігаємо капусту в прохолодному місці з температурою від 0 до 5 градусів.

Бажаємо приємного апетиту!

Як заготовити квашену капусту на зиму без оцту?

Без додання оцту квашена капуста простоїть нітрохи не менше, якщо її зберігати в прохолодному місці. Але також ви помітите відмінності в смаку і яскравому аромат спецій, який не переб’є специфічний запах оцту.

Час готування: 60 хв

Час приготування:5-7 днів.

Порцій – 30.

Склад:

  • Капуста білокачанна – 3000 гр.
  • Морква – 200 гр.
  • Перець чорний горошок – 10 шт.
  • Перець духмяний горошок – 5 шт.
  • Лист лавровий – 3 шт.
  • Сіль – 1 ст. л.

Процес приготування:

Крок 1. Нарізаємо капусту на смужки шириною приблизно по 3-4 мм.

Крок 2. Потім натираємо моркву на тертці, призначеної для приготування моркви по-корейськи.

Крок 3. У глибокій ємності обминаємо капусту, потім додаємо моркву, два види перцю і сіль. Все добре перемішуємо, рівномірно розподіляючи сіль по всьому об’єму.

Крок 4. Коли капуста стала м’якше і податливі, починаємо закладати її в банку.

Крок 5. Кожен невеликий шар капусти утрамбовуємо дерев’яним товкачем.

Крок 6. Після кожного шару вздовж стінок банки закладаємо лаврове листя. Коли вся капуста укладена, виливаємо в неї сік з тазика, який встиг виділитися з капусти.

Крок 7. Банки нещільно прикриваємо кришкою і ставимо на тарілку або піднос. Тримаємо капусту при кімнатній температурі протягом 5-7 днів.

Крок 8. Щодня за допомогою шпажки проколюємо капусту шпажкою як можна глибше, щоб випускати газ.

Крок 9. Приблизно на п’яту добу можна спробувати капусту і якщо вона досить пробродила, банки можна щільно закривати кришками і відправляти в темне і прохолодне місце, призначене для зберігання.

Бажаємо приємного апетиту!

Дуже смачна квашена капуста з яблуками в банках

Для любителів кислих страв, як ні наїсти краще підходить даний рецепт. З додаванням яблук та ягід журавлини капуста вийде ще більш соковитою і при цьому не перестане хрустіти.

Час готування: 60 хв

Час приготування:3-4 дні.

Порцій – 20.

Склад:

  • Капуста білокачанна – 2000 гр.
  • Морква – 1 шт.
  • Журавлина – 2 ст. л.
  • Яблуко – 1 шт.
  • Сіль – 2 ст. л.

Процес приготування:

Крок 1. Нашинкуем підготовлений качан капусти. Головне, сильно не дрібнити.

Крок 2. Натираємо моркву на крупній тертці і додаємо до капусти.

Крок 3. Сюди ж додаємо нарізані часточки яблук.

Крок 4. І в завершенні додаємо сіль, журавлину і кладемо лавровий лист. Всі компоненти перемішуємо легкими рухами, рівномірно розподіляючи по всьому об’єму.

Крок 5. Капусту завантажуємо в банку і заливаємо невеликою кількістю чистої води.

Крок 6. Для того, щоб капуста сильно не перекисала, протикаємо її будь-яким гострим предметом. Найзручніше використовувати дерев’яну паличку.

Крок 7. Банку з капустою переставляємо на блюдце і прикриваємо кришкою. Для повної готовності необхідно залишити капусту в спокої приблизно на 3-4 дні.

Крок 8. Через цей час можна приступати до дегустації.

Бажаємо приємного апетиту!

Солодка квашена капуста з цукром в банках на зиму

Мінімальна кількість цукру здатне буквально перетворити смак класичної квашеної капусти, зробивши його ще більш виразним. Таку капусту не залишать без уваги навіть діти.

Час приготування:80 хв

Час приготування:3 дня.

Порцій – 30.

Склад:

  • Капуста білокачанна – 4000 гр.
  • Морква – 1-2 шт.
  • Цукор-пісок – 1 ст. л.
  • Сіль – 4 ст. л.
  • Перець чорний горошок – 10-12 шт.
  • Лист лавровий – 3 шт.

Процес приготування:

Крок 1. Розрізаємо головку капусти на кілька частин і натираємо за допомогою терки. Потім відразу ж натираємо моркву.

Крок 2. Капусту з морквою солимо, додаємо трохи цукру і злегка приминаем.

Крок 3. Перекладаємо капусту з морквою в глибоку ємність і щільно притискаємо до дна.

Крок 4. Між шарами кладемо перець горошок і лавровий лист.

Крок 5. Після того, як всі верстви викладені, кладемо на капусту миску і зверху ставимо гніт. Залишаємо її в такому вигляді протягом трьох днів.

Крок 6. Щодня обов’язково потрібно проколювати капусту за допомогою будь-якого гострого предмета. Таким чином ми випускаємо газ, який може давати гіркоту.

Крок 7. Вже через три дні капуста буде готова. Особливо якщо температура в приміщенні дуже висока. Чим вище температура, тим швидше відбувається процес бродіння. А капусту в банках зберігаємо в холодильнику або ж у темному погребі.

Бажаємо приємного апетиту!

Як заквасити капусту з журавлиною в домашніх умовах?

з наближенням зими нам не вистачає багатьох вітамінів, які можна легко придбати, вживаючи смачну і корисну їжу. Кисла журавлина не тільки додає традиційної страви цікаві відтінки смаку, але і збагачує вітаміном С, що є вагомим фактором для того, щоб приступити до приготування прямо зараз.

Час готування: 60 хв

Час приготування:2-3 дні.

Порцій – 20.

Склад:

  • Капуста білокачанна – 3000 гр.
  • Морква – 100 гр.
  • Цукор-пісок – 1 ст. л.
  • Сіль – 75 гр.
  • Кріп – 15 гр.
  • Журавлина – 100 гр.
  • Лист лавровий – 8-10 шт.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. З качана капусти, знімаємо верхні листки, видаляємо качан і потім дуже тонке його шаткуємо.

Крок 2. Очищену моркву натираємо на крупній тертці, а ягоди журавлини просто натираємо і просушуємо.

Крок 3. Капусту з’єднайте з морквою в одній мисці, додаємо сіль, цукровий пісок, насіння кропу і мелений перець за власним бажанням. Усі компоненти старанно перетираємо руками, щоб капуста пустила сік.

Крок 4. На дно каструлі кладемо лаврове листя і викладаємо заготовку з капусти, також чергуючи шари з журавлиною і лавровими листами.

Крок 5. Все добре утрамбовуємо, зверху кладемо тарілку і поміщаємо максимально важкий гніт. Залишаємо капусту бродити в місці з плюсовою температурою протягом декількох днів.

Крок 6. Через два дні на поверхні з’являється піна. Це говорить про те, що настав час прибрати гніт і зробити кілька проколів будь-яким гострим предметом. Після чого повертаємо тарілку з гнітом на місце і залишаємо капусту ще на один день.

Крок 7. На цьому процес приготування можна вважати завершеним. Залишається лише розкласти готову капусту по стерилізованим банкам і прибрати в місце, призначене для зберігання закаток.

Крок 8. А самі нетерплячі можуть відкласти трохи капусти для проби, щоб не чекати особливого випадку або зими.

Приємного вам апетиту!

Квашена капуста в банках під залізну кришку для тривалого зберігання

Завдяки оцту процес приготування займає мінімальну кількість часу, разом з тим забезпечуючи капусті тривале зберігання.

Час готування: 60 хв

Час приготування: 48 год

Порцій – 10-15.

Інгредієнти:

  • Капуста білокачанна – 1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Цукор-пісок – 1 ст. л.
  • Сіль – 2 ст. л.
  • Вода – 1 л
  • Оцет 9% – 2 ст. л.

Зазначені пропорції води, цукру і солі розраховані на 3-х літрову банку капусти.

Процес приготування:

Крок 1. Перш ніж приступити до основним етапам, підготуємо всі необхідні інгредієнти, які необхідні в процесі приготування.

Крок 2. Приступимо до приготування розсолу.Приблизно в одному літрі води розчиняємо сіль з цукром.

Крок 3. Рідина відправляємо на невеликий вогонь, доводимо до кипіння і вливаємо оцет і залишаємо остигати.

Крок 4. Поки готується розсіл, не втрачаємо часу і подрібнюємо овочі. Капусту шаткуємо за допомогою ножа, а моркву тремо на крупній тертці.

Крок 5. Подрібненими овочами наповнюємо з-х літрову банку, закладаючи їх доверху.

Крок 6. Після чого в наповнену банку заливаємо охолоджений розсіл і залишаємо на кілька днів капусту бродити, періодично її протикаючи, щоб випустити гази. Після чого закручуємо залізною кришкою і відправляємо на зберігання в холодильник або на балкон.

Бажаємо приємного апетиту!

Ароматна квашена капуста з кмином 3-х літрових банках на зиму

Насіння кмину дуже освіжають будь-яку страву і роблять його трохи солодше без додавання шкідливих підсолоджувачів.

Час приготування: 80 хв

Час приготування:3 дня.

Порцій – 20-25.

Склад:

  • Капуста білокачанна – 3000 гр.
  • Морква – 200 гр.
  • Сіль – 75-80 гр.
  • Кмин – 1 ст. л.

Процес приготування:

Крок 1. Спочатку підготуємо необхідні інгредієнти. Для цього качан капусти розрізаємо на кілька частин, вирізаємо качан і потім довільно шаткуємо капусту. Слідом за капустою приступаємо до подрібнення моркви за допомогою великої терки.

Крок 2. До овочів вмішуємо сіль разом з кмином. Після чого усі компоненти старанно перетираємо руками до тих пір, поки не з’явиться сік.

Крок 3. Розм’якшену капусту перекладаємо в глибоку каструлю і утрамбовуємо за допомогою якого-небудь предмета.

Крок 4. Поверх капусти ставимо вантаж у вигляді трилітрової банки з водою.

Крок 5. І накриваємо вміст рушником. Капусту залишаємо кваситься протягом 3 днів при кімнатній температурі, при цьому кілька разів за день проколюємо її будь-яким гострим предметом.

Крок 6. По закінченню цього часу перевіряємо готовність капусти і розкладаємо її по підготовленим банкам. Зберігаємо, як і будь-які інші загортання в затемненому прохолодному місці.

Бажаємо приємного апетиту!

Соковита і ніжна капуста з хроном в домашніх умовах

Один з найбільш вітамінних та гострих салатів, смак якого дуже не просто описати. Зате спробувавши її одного разу, ви ні з чим не сплутаєте це блюдо.

Час приготування: 50 хв.

Час приготування:3 дня.

Порцій – 50.

Склад:

  • Капуста білокачанна – 6000 гр.
  • Морква – 300 гр.
  • Сіль – 150 гр.
  • Цукор-пісок – 70-100 гр.
  • Корінь хрону – 150-200 гр.
  • Корінь імбиру – 150-200 гр.
  • Часник – 10 зуб.

Процес приготування:

Крок 1. Підготуємо всі інгредієнти, які знадобляться нам в процесі приготування.

Крок 2. Потім приступаємо до подрібнення овочів. Капусту шаткуємо тонкою соломкою.

Крок 3. Очищену моркву натираємо на середній або великій тертці.

Крок 4. Зубчики часнику ножем нарізаємо як можна дрібніше.

Крок 5. Імбир натираємо на крупній тертці.

Крок 6. Доведеться запастися терпінням, щоб корінь хрону натерти на дрібній тертці, призначеній для подрібнення сиру.

Крок 7. Всі інгредієнти подрібнені збираємо разом в глибокій ємності і перемішуємо.

Крок 8. Після того, як все перемішали, додаємо сіль і починаємо переминати капусту для того, щоб вона виділяла сік.

Крок 9. Всю капусту з овочами викладаємо в каструлю або глибоку миску, щоб овочі при бродінні виділяли сік.

Крок 10. Капусту накриваємо тарілкою і зверху ставимо вантаж для створення додаткового тиску. Капуста буде готова приблизно через три доби.

Крок 11. На наступну добу знімаємо вантаж і робимо в капусті отвори будь-яким гострим предметом для випуску газів. Так робимо протягом декількох днів.

Крок 12. Через три дні перевіряємо капусту на готовність і розкладаємо по банках.

Бажаємо приємного апетиту!