Сирний сир в домашніх умовах – 8 рецептів приготування з покроковими фото

Сирний сир – смачний і корисний продукт, який легко можна приготувати в домашніх умовах на основі будь-яких молочних продуктів – сметани, молока або кефіру. Також сирний сир можна готувати як солений, так і для використання в десертах – все залежить тільки від переваг і цілей кулінара!

Сирний сир з кефіру в домашніх умовах

Максимально простий рецепт приготування смачного сирного сиру з нейтральним смаком. У подальшому до нього можна додавати будь-які інгредієнти для посилення аромату і смакових відчуттів – спеції, ароматні трави або гострий перець.

Інгредієнти на
2 порц.

  • Кефір 900 гр. 2.5% або 3,2%

Процес приготування:

  1. Як приготувати сирний сир в домашніх умовах? Кефір кладуть в морозилку, краще на добу, а потім виймають із холодильника.
  2. В сито кладуть декілька шарів марлі, а зверху розподіляють кефір і знову накривають ще шарами марлі.
  3. Продукт залишають при кімнатній температурі на кілька годин, підставивши знизу якусь глибоку посуд, щоб туди стікала відокремилася сироватка.
  4. Через зазначений час в ситі залишиться густий і м’який крем-сир, жирність якого при виготовленні з 2,5-процентного кефіру складе 9,5% на 100 гр. продукту.
  5. Крем-сир доводять до смаку, додаючи різні інгредієнти – гострі, солоні або солодкі, а сироватку можна використовувати для приготування млинців.

Як приготувати домашній сир з сиру?

До складу цього кисломолочного сиру, який роблять на основі обов’язково жирного сиру, додають сіль, часник, кріп і паприку: смак виходить яскравим і пікантним, а вид — апетитним. Відмінно підходить для подачі з грінками або підрум’яненими булочками на сніданок.

Час приготування: 30 хв.

Час приготування: 5 хв

Порцій – 4.

Склад:

  • Сир жирний – 1 кг
  • Молоко – 250 гр.
  • Масло вершкове – 35 гр.
  • Сода харчова – 0,5 ч. л.
  • Сіль – 1,5 ч. л.
  • Перець чорний мелений – 1 щіпка.
  • Паприка мелена – 2 ч. л.
  • Часник сушений мелений – 5 гр.
  • Кріп сушений – 2 ч. л.

Процес приготування:

1. У глибокій мисці сир розтирають з содою, щоб вийшла однорідна маса.

2. Туди ж вливають молоко, бажано жирністю не нижче 2.5 %. Після з’єднання повинна вийти кремова маса, без грудочок.

3. Масу перекладають у сотейник і нагрівають на слабкому вогні, помішуючи дерев’яною або силіконової лопаткою.

4. Як тільки маса почне ставати гущі, в неї кладуть масло і трохи солі, не перестаючи помішувати її. Готувати сир потрібно до тих пір, поки його консистенція не здасться ідеальною: можна робити більш кремоподібний або більш щільний сир. Важливо пам’ятати, що, охолодити, продукт стане ще більш густим.

5. Після приготування сир розкладають по різних ємностях, в одну з яких до продукту додають чорний перець і паприку, гарненько перемішавши. В іншу ємність — мелений часник з сушеною зеленню. Також можна приготувати сир з базиліком, куркумою або сумішшю італійських трав.

Сирний сир із сметани в домашніх умовах

З кефіру і сметани виходить ніжний сирний сир домашній, а сіль і кріп додають продукту смак і роблять зовнішній вигляд більш апетитним. Такий сир можна подавати до сніданку з підрум’яненими тостами в поєднанні з в’яленими томатами, оливками і скибочками солоної червоної риби.

Час приготування: 20 годин.

Час приготування: 10 хв.

Порцій – 2.

Склад:

  • Сметана 20% – 700 гр.
  • Кефір 2,5% – 450 мл
  • Сіль – 1 ч. л.
  • Кріп – 0,5 пучка.

Процес приготування:

1. У підходящою за обсягом глибокої мисочці змішують кефір, сметану і сіль. Важливо, щоб складові були кімнатної температури.

2. Акуратно збивають масу міксером або віночком, щоб сіль повністю розчинилася.

3. В сито викладають 4-шарову марлю і поміщають на каструльку, куди буде стікати сироватка.

4. В сито виливають сметано-кефірну суміш і залишають на 2 години в теплому приміщенні, а потім переносять в холодильник ще на 6 годин.

5. Після цього кладуть зверху ще один шар марлі і встановлюють гніт не менше 1 кг. Посуд з майбутнім сиром поміщають в холодне місце на 10-12 годин.

6. Готовий продукт посипають дуже подрібненим кропом і подають.

М’який і ніжний сирний сир з молока

Щоб сирний сир вийшов ніжним і смачним, краще використовувати молочні продукти з максимально високою жирністю. Такий сир і буде володіти приємним смаком, і максимальною користю для здоров’я.

Час готування: 5 годин 20 хв.

Час приготування: 10 хв.

Порцій – 4.

Склад:

  • Молоко – 1 л
  • Сметана – 200 гр.
  • Яйце – 3 шт.
  • Сіль – 1 ч. л.
  • Зелень (кінза, петрушка, базилік) – за смаком.

Процес приготування:

1. У глибокій ємності сметану змішують зі свіжими яйцями, поки не вийде однорідна маса.

2. У сотейнику розігрівають молоко з сіллю.

3. Коли молоко закипить, в нього тонкою цівкою вводять сметанно-яєчну суміш. Молоко потрібно обов’язково постійно заважати в процесі з’єднання інгредієнтів.

4. Одержаний продукт тримають на слабкому вогні протягом 5 хвилин. Важливо постійно перемішувати його для рівномірного готування.

5. Коли в молоці з’являться великі пластівці сиру, відцідіть його через друшляк з марлею, злегка відіжміть і покладіть зверху вантаж.

6. Сир залишають на 5 годин у прохолодному місці, краще в холодильнику. Готовий продукт посипають свіжої рубаною зеленню і подають з хлібом або лавашем.

Дуже смачний сирний сир з зеленню в домашніх умовах

Рецепт пікантного сирного сиру з такими виразними добавками як часник, гострий перець, кмин і свіжа зелень. Можна використовувати дрібно нарізані цибулю, шпинат або іншу пряну зелень, щоб надати сиру додаткові смакові відтінки.

Час готування: 8 годин 20 хв.

Час приготування: 10 хв.

Порцій – 4.

Склад:

  • Кефір 2,5% – 500 мл
  • Перець червоний гострий мелений – 1 щіпка.
  • Кмин – 1 щіпка.
  • Молоко 2,5% – 500 мл
  • Зелень (цибулю, кріп, петрушка, шпинат) – 1 пучок.
  • Яйце – 3 шт.
  • Сіль – 1 ч. л.
  • Часник – 2 зуб.

Процес приготування:

1. Молоко і кефір кімнатної температури вливають у сотейник і нагрівають. Як тільки суміш закипить, в неї почнуть з’являтись густі пластівці.

2. У масу вмішують яйця і сіль. Додавати їх потрібно поступово, вливаючи тонким струменем і постійно контролюючи процес перемішування лопаткою.

3. Масу виварюють, включивши середній нагрів, протягом 10 хвилин. Сотейник можна знімати, коли буде помітно, чіткий поділ сиру і сироватки.

4. Обсушену після миття зелень дуже дрібно нарізають.

5. У мисці сирну масу змішують з приправами, зеленню і пропущеним через прес часником.

6. Друшляк або сито вистилають в кілька шарів марлею, викладають одержаний продукт, а знизу підставляють ємність для збору сироватки.

7. Рідини дають повністю стекти, після чого сир загортають у марлю і кладуть під гніт на 8-10 годин у холодне місце. Смачний гострий сир готовий!

Як зробити сирний крем-чіз для торта?

Легкий сирний сир з вершковим смаком і невеликою кислинкою відмінно підходить для десертів і пирогів. На основі такого сиру легко приготувати відмінний крем, який ідеально підійде до бісквіту або пирогів з ягодами.

Час готування: 8 годин 20 хв.

Час приготування: 10 хв.

Порцій – для торта в 1,5 кг.

Інгредієнти:

  • Масло вершкове (щонайменше 82%) – 175 гр.
  • Пудра цукрова – 185 гр.
  • Сир сирний (Креметте, Альметте) – 225 гр.
  • Екстракт ванілі – 1 ч. л.
  • Цедра лимона – 1 ст. л.
  • Цедра лайма – 1 ч. л.
  • Цедра апельсина – 1 ст. л.
  • Цедра мандарина – 1 ч. л.

Процес приготування:

1. Вершкове масло попередньо розм’якшують і збивають до пишної маси протягом 10 хвилин за допомогою блендера або міксера.

2. У масляну суміш акуратно за допомогою лопатки, вводять сирний сир.

3. Додають ванільний екстракт і акуратно перемішують.

4. На заключному етапі вмішують в крем цедру цитрусових. Співвідношення цедри можна міняти по своєму смаку.

5. Готовий продукт, якщо його будуть використовувати, не потрібно охолоджувати. А якщо планується прикрасити їм десерт пізніше, то можна помістити його в холодильник, але перед застосуванням дати йому постояти в теплому приміщенні як мінімум годину.

Сирний сир ” Альметте в домашніх умовах

Популярний сирний сир нерідко використовують як основу для різних закусок: канапе, тостів або еклерів, а також в якості інгредієнта для усіляких солодких кремів і мусів. Приготувати такий сир можна самостійно вийде ніжний продукт з домашнім смаком.

Час приготування: 15 хв.

Час приготування: 5 хв

Порцій – 4.

Склад:

  • Сир – 500 гр.
  • Йогурт – 280 гр.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

1. Сир добре протирають через сито, щоб консистенція готового продукту була максимально ніжною. Можна використовувати для цієї мети блендер.

2. Коли маса стане однорідною на вигляд, до неї вмішують натуральний йогурт.

3. Продукт солять, потім пробують, і доводять до смаку ще невеликою кількістю солі, якщо потрібно.

4. Для поліпшення смаку сиру, який по такому рецепту вийде максимально нейтральним, можна використовувати різні топінги – зелень, огірок (свіжий або солоний), в’ялені томати, мелену паприку, дрібно нарізану шинку, перець чилі та інші.

5. Зберігати готовий сир типу «Альметте» можна в холодильнику протягом тижня. Продукт накладають на тости, хліб або булочки і поєднують з солоним лососем або овочами.

М’який сирно-вершковий сир в домашніх умовах

Сир по цьому рецепту виходить з насиченим вершковим смаком, але це вийде, тільки якщо використовувати високоякісні молочні продукти хорошої жирності. Використовують такий сир як додаток до хлібним виробам, лавашу або в тарталеткам.

Час готування: 24 години.

Час приготування: 5 хв

Порцій – 400 гр.

Склад:

  • Сир м’який – 340 гр.
  • Сметана – 400 гр.

Процес приготування:

1. Молочні продукти кладуть у морозилку, щоб вони повністю замерзли. Можна зробити це заздалегідь.

2. Підготовлену таким чином сметану і сир перекладають у глибоку миску і дають відтанути, а потім з’єднують у єдину масу.

3. Отриману масу поміщають на складену в кілька шарів марлю.

4. Краї марлі збирають і підвішують згорток з молочними продуктами так, щоб в нижню ємність виділялася сироватка. На це піде кілька годин.

5. В марлі залишиться готовий вершковий сир, який можна подавати на сніданок з хлібом, булочками, будь випічкою або млинцями.