Салат Десятка на зиму — це популярна домашня заготовка, яка недарма має таку назву. Це обумовлено тим, що овочі беруться у кількості 10 штук. Бездоганний салат гарний і для щоденного споживання, і для сімейних застіль. У добірці зібрані варіанти, серед яких ви знайдете свій.
Десятка з баклажанів на зиму
Десятка з баклажанів на зиму – ідеальний рецепт для любителів баклажанів. Зимовий салат володіє неймовірно багатим смаком, який виходить завдяки стиглим соковитим овочів. Приготування консервації займає не так багато часу, як може здатися.
Інгредієнти на
20 порц.
- Помідори 10 шт.
- Баклажан 10 шт.
- Перець болгарський 10 шт.
- Цибуля ріпчаста 10 шт.
- Цукор-пісок-1 ст. л
- Оцет столовий 9% 100 мл
- Масло рослинне 1 ст.
- Сіль 1 ст. л.
Процес приготування:
- Для реалізації салату Десятка на зиму готуємо інгредієнти за списком.
- Плоди грунтовно промиваємо, при необхідності використовуючи губку. Перець розрізаємо навпіл і виймаємо нутрощі. З лука знімаємо піну. У синеньких обрізаємо плодоніжки.
- Болгарський перець нарізаємо досить крупно.
- Знявши шкірку з баклажанів, ріжемо їх кубиками середнього розміру.
- З томатами поступаємо таким же чином, за бажанням попередньо знявши шкірку.
- Цибулю нарізаємо довільно.
- Нарізку вивантажуємо в об’ємну ємність, кладемо сіль та цукровий пісок. Наливаємо рослинне масло без запаху і оцтову кислоту. Розмістивши на вогні, чекаємо закипання. Прикривши кришкою, варимо до готовності, регулярно помішуючи. Приблизно піде близько години.
- Гарячу заготівлю розподіляємо по заздалегідь простерилизованным баночках.
- Закочує заготовки прокип’яченими кришками з допомогою ключа. Остуджуємо, перевернувши на кришки.
- Розміщуємо на зберігання до комори. Приємного апетиту!
Салат Десятка з баклажанами, морквою і цибулею на зиму
Салат Десятка з баклажанами, морквою і цибулею на зиму – рецепт, який реалізують по-різному. У цьому рецепті ми розглянемо процес з допомогою мультиварки. За смаком, відмінностей від приготування на плиті, не буде жодних. Ну, скажу відразу, за процесом, що відбувається в електроприладі, не потрібно пильно стежити. В цьому і є перевага мультиварки.
Час готування – 2 ч. 00 хв.
Час приготування – 30 хв.
Порції – 2,6 л.
Інгредієнти:
- Помідори – 10 шт.
- Баклажани – 10 шт.
- Перець болгарський – 10 шт.
- Цибуля ріпчаста – 10 шт.
- Морква – 10 шт.
- Часник – 6 зубчиків.
- Цукор-пісок – 1 ст. л.
- Оцет 9% – 60 мл
- Масло рослинне – 1 ст.
- Сіль – 1,5 ст. л.
Процес приготування:
Крок 1. Готуємо продукти для апетитного салату. Уважно промиваємо м’ясисті помідори, перці і синенькі. Тут допустимо використовувати плоди з вадами, попередньо обрізавши потемнілі або м’які місця.
Крок 2. Очищаємо моркву, часник і цибулю. Часник пропускаємо через часникодавку або рубаємо ножем. З томатів за бажанням знімаємо шкірку, опустивши на деякий час в киплячу воду. В перцях витягаємо насінну коробку. Всі компоненти нарізаємо досить крупно.
Крок 3. Запускаємо мультиварку, активувавши програму “Випічка”. Наливаємо олію, кладемо цибулю і часник. Пасеруємо овочі. Коли овочі стануть прозорими, додаємо томати. Готуємо до утворення рідини.
Крок 4. У томатний соус завантажуємо моркву, нарізану кружечками, баклажани і шматочки перцю, нарізаного смужками.
Крок 5. Насипаємо сіль і цукор. Розмішуємо і доводимо до кипіння. Перемикаємо програму на “Гасіння”, залишаємо на годину, закривши кришкою.
Крок 6. Коли до кінця готування залишиться 10 хвилин, додаємо оцет.
Крок 7. Попередньо готуємо банки і кришки, оглянувши на вади, промивши і простерилізований їх. Ємності зі сколами і тріщинами відразу викидаємо. Заповнюємо банки чудовим салатом. Закатуємо. Перевернувши догори дном, остуджуємо.
Крок 8. Переміщаємо заготовки в місце, де зберігається зимова консервація. Їмо з хлібобулочними виробами або основними стравами. Приємного апетиту!
Салат Десяточка з баклажанів великими шматками на зиму
Салат Десяточка з баклажанів великими шматками на зиму – зимова заготівля, яка не тільки виглядає привабливо, але і перевершує всі очікування. Овочі чудово тримають форму, незважаючи на досить тривале варіння. Салат чудово підходить для картопляних гарнірів, а також для макаронів.
Час готування – 2 ч. 00 хв.
Час приготування – 30 хв.
Порції – 5 л.
Інгредієнти:
- Помідори – 10 шт.
- Баклажани – 10 шт.
- Перець болгарський – 10 шт.
- Цибуля ріпчаста – 10 шт.
- Цукор-пісок – 100 гр.
- Оцет 9% – 150 мл
- Масло рослинне – 300 мл
- Сіль – 3 ст. л.
- Часник – 10 зубчиків.
- Перець червоний мелений – 0,5 ч. л.
Процес приготування:
Крок 1. Відбираємо 10 середніх баклажанів.
Крок 2. Стільки ж беремо болгарського перцю. Колір плодів не вплине на смак салату. Можна взяти кілька видів.
Крок 3. Беремо стиглі м’ясисті помідори.
Крок 4. Синенькі нарізаємо напівкружечками і закладаємо їх в солоний розчин (1 ст. л.). Витримуємо їх там півгодини.
Крок 5. Через півгодини проціджуємо баклажани, промиваємо під проточною водою, даємо стекти на друшляку. Після чого вивантажуємо в об’ємний таз.
Крок 6. Видаливши нутрощі з перцю, нарізаємо його довільно. І вивантажуємо до синенькими.
Крок 7. Очищену цибулю подрібнюємо і висипаємо в таз.
Крок 8. Видаливши плодоніжки з томатів, ділимо їх на часточки і перекручуємо через м’ясорубку.
Крок 9. Томатний сік виливаємо до основних інгредієнтів.
Крок 10. Додаємо 2 столові ложки солі і 100 грам цукру. Присмачую рослинною олією і меленим перцем.
Крок 11. Перемішавши, встановлюємо на плиті. Кип’ятимо при мінімальному нагріві півгодини.
Крок 12. Очищений часник дрібно рубаємо або тиснемо через прес. Кладемо в кінці приготування.
Крок 13. Вливаємо оцет і розмішуємо. Заповнюємо ароматним салатом попередньо підготовлені скляні ємності. Закорковуємо кришками і остуджуємо під ковдрою.
Крок 14. Салат зберігаємо в коморі. Приємного апетиту!
Салат Десятка з томатним соком
Салат Десятка з томатним соком має запам’ятовується яскравим смаком. Приготувати салат без праці зможе навіть починаюча господиня. Для приготування використовують томатний сік власного приготування або магазинні аналоги. По секрету скажу, що салат з домашнім томатним соком виходить в рази апетитніше і насиченішим за смаком.
Час готування – 1 ч. 00 хв.
Час приготування – 15 хв.
Порції – 8
Інгредієнти:
- Томатний сік – 3 л
- Баклажани – 2 кг
- Перець болгарський – 1,5 кг
- Перець гострий стручковий – 2 шт.
- Цукор-пісок – 150 гр.
- Оцет 9% – 250 мл
- Масло рослинне – 100-150 мл
- Сіль – 2 ст. л.
- Часник – 4 головки.
Процес приготування:
Крок 1. Чисті синенькі ріжемо кубиками. Солодкий перець промиваємо, звільняємо від нутрощів, видаляючи перегородки і насіння. Дрібно нарізаємо. Промитий пекучий перець подрібнюємо. Часник витягаємо з лушпиння і подрібнюємо. Цибуля використовуємо за бажанням. Кількість визначаємо самостійно.
Крок 2. Томатний сік готуємо самостійно, перекрутивши чисті м’ясисті помідори через м’ясорубку, або беремо вже готовий сік з супермаркету.
Крок 3. Об’єднавши нарізку, перекладаємо в об’ємну посуд для варіння. Розміщуємо на вогні тушкуємо 1 годину, час від часу розмішуючи. Заливаємо томатним соком, олією без запаху і оцтовою кислотою. Присмачую сіллю і цукром.
Крок 4. Доводимо до кипіння і розкладаємо по попередньо прожареним скляних ємностях. В якості дезінфекції деякі використовують спирт або горілку, налив трохи в баночки, закривши і струшуючи.
Крок 5. Закатуємо за допомогою машинки. Якщо використовуємо гвинтові кришки, завжди беремо тільки нові. Колишні у вживанні закрутки можуть пропускати повітря, що несприятливо впливає на зберігання консервації. Остуджуємо, перевернувши догори дном і обгорнувши в плед.
Крок 6. Охолоджений салат зберігаємо в погребі. Приємного апетиту!
Десяточка без оцту на зиму
Десяточка без оцту на зиму – рецепт для тих, хто не використовує оцтову кислоту в домашньої консервації. Не варто боятися, що закачування зіпсується, так як в якості консерванту використовується лимонка, яка чудово справляється зі своєю функцією. Салат виходить шалено апетитним і виглядає презентабельно.
Час готування – 1 ч. 10 хв.
Час приготування – 15 хв.
Порції – 2
Інгредієнти:
- Помідори – 10 шт.
- Баклажани – 10 шт.
- Перець болгарський – 10 шт.
- Цибуля – 10 шт.
- Цукор-пісок – 3 ст. л.
- Кислота лимонна – 20 гр.
- Масло рослинне – 200 мл
- Сіль – 2 ст. л.
- Часник – 10 зубчиків.
- Гострий перець стручковий – 2 шт.
- лавровий Лист – 4 шт.
Процес приготування:
Крок 1. Вимиті синенькі розрізаємо на прийнятні шматки і засипаємо сіллю. Залишивши на півгодини, чекаємо, коли сіль витягне гіркоту. Не гаючи дорогоцінного часу, банки обполіскуємо і відправляємо стерилізуватися.
Крок 2. Очищений цибулю нарізаємо півкільцями, а вимиті перці і помідори – довільно. Перці попередньо очищаємо від серцевини, а помідори від плодоніжок. Від нарізки не залежить смак салату, чинимо з компонентами так, як подобається. Якщо занадто дрібнити, салат перетвориться в баклажанну ікру.
Крок 3. На розпеченому маслі пасеруємо порізані цибулини до прозорості.
Крок 4. Промиваємо баклажани, просушуємо паперовими рушниками, а потім завантажуємо до цибулі. Туди ж кладемо томати і перець. Закидаємо лаврушку. При необхідності додаємо улюблені прянощі.
Крок 5. Прикривши, тушкуємо суміш третину години. Не забуваємо, що перемішувати не треба. Очищений пекучий перець і часник пробиваємо блендером і закладаємо до протушенным овочів. Кладемо лимонку і лаврушку. Солимо і сахарим. Ретельно помішуємо, даємо потомитися 5 хвилин. Спробувавши, регулюємо смак, якщо буде потрібно.
Крок 6. Прокип’ятити ще 5 хвилин і акуратно діставши листя лавра, розкладаємо по попередньо простерилизованным банкам. Притримуючи прихватками, щоб не обпалити руки, закорковуємо стерилізованими кришками. Залишаємо повільно остигати, закрутивши в шубу з ковдри. Зберігаємо в прохолоді. Приємного апетиту!