Шоколадний кекс – улюблене багатьма ласощі, яке можна швидко приготувати до раптового приходу гостей або тоді, коли хочеться чогось солоденького, але не магазинного. Шоколад відмінно поєднується з вишнею або бананом, а спекти його можна як у духовці, так і в мультиварці або навіть мікрохвильовці.
Простий і смачний шоколадний кекс з какао в духовці
Простий рецепт шоколадного кексу з насиченим смаком. Приготувати його зможе навіть початківець кулінар, а результат захопить всю сім’ю або друзів. Плюс – можна використовувати будь-які кисломолочні продукти, завалящі в холодильнику.
Інгредієнти на
6 порц.
- Борошно пшеничне 1.5 склянки
- Цукор-пісок ¾ склянки
- Какао-порошок 2 ст. л
- Ванілін 2 гр.
- Кефір 1 ст. (гранований)
- Яйце куряче 1 шт.
- Розпушувач 1.5 ч. л.
- Масло рослинне ½ склянки
- Для глазурі:
- Какао-порошок 2 ст. л.
- Сметана 2 ст. л.
- Масло вершкове 1 ст. л.
- Цукор-пісок 2 ст. л.
Процес приготування:
- Шоколадні кекси можна дуже просто приготувати в домашніх умовах в духовці. У мисці перемішати борошно, какао і розпушувач, додається цукор.
- В іншій ємності з’єднують молочний продукт (кефір, сметану або йогурт) з яйцем і рослинним маслом.
- Акуратно об’єднують суху і рідкої суміші, ретельно перемішують і перевіряють, щоб не було грудок, а какао максимально рівномірно розподілилося по тесту.
- Форму для випікання змащують маслом і викладають готове тісто.
- Кекс печуть при 180 градусах протягом приблизно 40 хвилин. Перевіряють готовність, за допомогою дерев’яної шпажки або зубочистки: вона повинна легко входити і виходити з тіста і бути сухою.
- Для глазурі в сотейнику змішують необхідні інгредієнти і нагрівають, поки не закипить. Потім добре збивають, знімають з вогню і дають трохи охолонути, щоб маса загусла.
- Шматочки готового кексу поливають глазур’ю і подають. Насолоджуйтесь!
Шоколадні кекси в силіконових формочках
Приготувати шоколадні кекси порційно – гарна ідея для вечірки чи дитячого свята. Маленькі вироби зручно брати і їсти, крім того, їх можна прикрасити кольоровою посипкою, рубаними горіхами або тертим шоколадом. Святково і смачно!
Час приготування: 40 хв.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 8.
Склад:
- Маргарин – 200 гр.
- какао Порошок – 4 ст. л.
- Цукор-пісок – 1,5 склянки
- Молоко – 0,5 склянки
- Борошно пшеничне – 2 склянки
- Сода – 0,5 ч. л.
- Яйце – 3-4 шт.
- Цукор ванільний – 1 пакетик.
Процес приготування:
1. Маргарин рубають на шматочки і розтоплюють в сотейнику.
2. Коли маса стане рідкою, у неї вводять какао з цукром і молоко, ретельно і добре збивають, щоб вона стала однорідною. Як тільки суміш буде близька до кипіння, її знімають з плити і дають трохи охолонути.
3. У подстывшую масу додають по одному яйцю і ванільний цукор.
4. В кінці додають соду і потроху – пшеничне борошно. Все добре вимішують.
5. В злегка змащені маслом формочки ложкою викладають шоколадне тісто так, щоб воно не займало більше, ніж 2/3 об’єму.
6. Формочки на деко ставлять в заздалегідь розігріту до 180 градусів духовку і випікають 25 хвилин. При цьому дверцята відкривати не можна. Через цей час готовність кексів перевіряють шпажкою. Якщо не допеклись, залишають ще на 5-7 хвилин.
7. Готовим виробам дають постояти при кімнатній температурі ще хвилин 10, а потім обережно витягують, декорують і подають.
Швидкий шоколадний кекс в мікрохвильовці в гуртку за 5 хвилин
Приготувати ароматний кекс з шоколадним смаком на сніданок можна дуже швидко: все, що потрібно, — звичайна чашка, продукти, які є у кожного на кухні, і мікрохвильова піч. Порадувати себе смачною випічкою з цим рецептом – ще простіше і легше!
Час приготування: 15 хв.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 1.
Інгредієнти:
- Борошно пшеничне – 4 ст. л.
- Цукор-пісок – 4 ст. л.
- какао Порошок – 2 ст. л.
- Яйце – 1 шт.
- Молоко – 3 ст. л.
- Масло вершкове – 3 ст. л.
- Розпушувач – 0,5 ч. л.
Процес приготування:
1. У глибокій мисочці змішуються борошно, какао-порошок і цукровий пісок.
2. У суху суміш вбивається яйце.
3. Додається розтоплене масло і молоко, а після – розпушувач. Всі разом ретельно збивається віником. Якщо маса надто густа, варто додати трохи молока.
4. Тісто перекладають в чашку, яка повинна бути заповнена наполовину, і поміщають в мікрохвильовку.
5. Пристрій включають на 3 хвилини при потужності нагріву 750 Вт. Тісто спочатку сильно підніметься, а потім трохи спаде. Через 3 хвилини кекс готовий. Приємного апетиту!
Як приготувати шоколадний кекс в мультиварці?
Ще один нескладний рецепт випічки смачного кексу з какао – в мультиварці. Простий набір складових і трохи часу на підготовку тесту, а результат вразить навіть найвимогливіших гурманів.
Час приготування:1 година 20 хв.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 10.
Склад:
- Масло вершкове – 200 гр.
- какао Порошок – 4 ст. л.
- Цукор – 0,5 склянки
- Молоко – 0,5 склянки
- Сода, гашене оцтом – 0,5 ч. л.
- Борошно пшеничне – 2 склянки
- Яйце – 4 шт.
- Горіхи – за смаком.
Процес приготування:
1. Масло злегка підтоплюють і змішують з порошком-какао і цукром. Какао можна додати і більше: це зробить смак ще більш насиченим шоколадним.
2. У масу вливають молоко і суміш нагрівають, поки не закипить. Важливо не забувати помішувати, поки нагрівається.
3. Коли маса трохи охолоне, додають яйця, борошно і соду. На цьому етапі в тісто можна всипати подрібнені горіхи.
4. Добре вимішане тісто викладають в підготовлену форму влаштування, злегка змащену олією, і залишають із закритою кришкою на 60 хвилин в режимі «випічка».
5. Готовий виріб нарізають шматочками і подають тепленькими.
Покроковий рецепт приготування шоколадного кексу на кефірі
Нескладний рецепт шоколадного кексу, тісто для якого робиться на основі кефіру. У приготуванні також використовується горіхова паста «Нутелла», яку можна замінити будь-яким аналогом.
Час приготування:40 хв.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 8.
Склад:
- Кефір – 200 мл
- Борошно пшеничне – 1,5 склянки
- Цукор-пісок – 100 гр.
- Маргарин – 100 гр.
- какао Порошок – 2 ст. л.
- Яйце – 1 шт.
- Сода, погашена оцтом – 1 ч. л.
- горіхова Паста «Нутелла» — 10 ч. л.
Процес приготування:
1. У ємності збивають віночком яйце і цукор. Маса повинна стати пишною.
2. Злегка розм’якшений маргарин додають до яєчної суміші і ще раз збивають.
3. На наступному етапі вливають кефір. Він може бути і прострочений, що тільки додасть кексу більше пишноти і ніжності.
4. Всипають весь обсяг борошна і погашену оцтом соду. Все добре змішують, а після всипають порошок какао. Краще брати високоякісний продукт з вмістом какао бобів не менше 80%.
5. Тісто розкладають по формочках приблизно до половини від всього об’єму, потім кладуть по чайній ложечці горіхової пасти і закривають ще однією частиною тіста, але не до країв, щоб кекси було, куди рости.
6. Вироби випікаються при 180 градусах протягом півгодини. Приємного апетиту!
Пишний шоколадний кекс з вишнями
Легка вишнева кислинка в насиченому шоколадному кексі є тією родзинкою, яку обов’язково оцінять любителі домашньої випічки. Варто один раз спробувати кекс, приготований за цим рецептом, і він стане улюбленцем в домашній колекції ласощів.
Час приготування: 1 годину.
Час приготування: 20 хв.
Порцій – 8.
Склад:
- Борошно пшеничне – 150 гр.
- какао Порошок – 1 ст. л.
- Розпушувач – 1 ч. л.
- Сіль – 1 щіпка.
- Шоколад гіркий – 100 гр.
- Масло вершкове – 90 гр.
- Яйце – 2 шт.
- Цукор-пісок – 135 гр. + 1 ст. л. для посипання
- Цукор ванільний – 10 гр.
- Мигдаль – 30 гр.
- Вишня – 200 гр.
Процес приготування:
1. З вимитої вишень виймають кісточки і розрізати кожну навпіл, а потім обвалюють ягідки в борошні.
2. З мигдалю з допомогою блендера або ножа роблять крихту.
3. У сотейнику на плиті з’єднують масло і шоколад.
4. Окремо змішують сухі складові – просіяне борошно, розпушувач, трохи солі і какао-порошок.
5. Яйця і цукор збивають до пишноти, додають масляно-шоколадну суміш і мигдалеву крихту. Всипають вишню.
6. Тісто перекладають у форму і тримають в духовці, яку розігрівають заздалегідь до 180 градусів до готовності. Якщо при протыкании шпажкою тісто не прилипає до неї, кекс готовий. Перед подачею теплий кекс посипають цукром.
Кекс з рідкою кремовою начинкою
Цікавий варіант шоколадного кексу, середина якого при розламуванні залишається рідкою і нагадує лаву. Такі кекси нерідко подають і в ресторанах, тому ними, приготованими будинку, можна здивувати навіть справжніх гурманів.
Час приготування: 20 хв.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 2.
Склад:
- Жовток яйця – 3 шт.
- Масло вершкове – 100 гр.
- Яйце – 2 шт.
- темний Шоколад (70%) – 200 гр.
- Цукор-пісок – 50 гр.
- Сіль – 0,25 ч. л.
- Борошно пшеничне – 60 гр.
Процес приготування:
1. Духовку заздалегідь розігрівають до 200 градусів, щоб вона розігрілася до моменту, коли потрібно буде ставити на випічку кекси.
2. Шоколад ламають шматочками, масло дрібно рубають і з’єднують інгредієнти на водяній бані, щоб вийшла однорідна консистенція.
3. В іншій ємності збивають яйця з жовтками, вводячи невеликими порціями цукор.
4. В яєчну суміш акуратно додають подстывшую шоколадно-масляну масу, а потім – борошно і трошки солі.
5. Формочки злегка змащують маслом, викладають тісто і тримають в духовці не більше 8-10 хвилин. Зовні кекси повинні выпечься, а всередині начинка залишитися рідкою. Якщо готувати довше 10 хвилин, кекс пропечеться повністю, і ефекту виливання лави при розламуванні вироби, не буде.
Дуже смачний шоколадно-банановий кекс в домашніх умовах
Шоколад і банан – ідеальне поєднання, яке використовують у багатьох рецептах, і кекси – не виняток. Для цього рецепту потрібно кукурудзяний крохмаль, але його можна замінити звичайним картопляним.
Час приготування: 1 година 20 хв.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 8.
Склад:
- Маргарин або масло вершкове – 115 гр.
- Цукор-пісок – 200 гр.
- Яйце – 1 шт.
- Сметана – 150 гр.
- Банан – 2 шт.
- Борошно пшеничне – 170 гр.
- Порошок какао – 45 гр.
- Крохмаль кукурудзяний – 1,5 ч. л.
- Розпушувач – 1 ч. л.
- Цукор ванільний – 1 ч. л.
- Сіль – 1 щіпка.
Для глазурі:
- Шоколад темний – 100 гр.
- Вершки – 100 гр.
- Горіхи – для прикраси.
Процес приготування:
1. Духовку заздалегідь включають, щоб нагрілася до 175-180 градусів.
2. Форму для кексу застеляють пергаментом.
3. У мисці з’єднують цукор, сметану, підтоплене масло, яйце і цукор ванільний.
4. Банани розминають виделкою або пюрируют блендером. Додають в тісто.
5. В останню чергу, в суміш вводять борошно, трохи солі і крохмаль. Всипають порошок какао. Тісто збивають вінчиком.
6. Шоколадно-бананову масу розподіляють рівномірно у формі і тримають в духовій шафі близько години.
7. У сотейнику нагрівають вершки з разломанным на шматочки темним шоколадом, як тільки глазур почне закипати, її заливають готовий кекс і посипають подрібненими горіхами.
Швидкий і простий рецепт шоколадного кексу на молоці
Легкий рецепт приголомшливого шоколадного кексу, яким можна здивувати навіть тих, хто пробував безліч аналогічної випічки. Шоколадні краплі в рецепті можна замінити дрібно нарізаним звичайним шоколадом.
Час приготування: 25 хв.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 8.
Склад:
- Порошок какао – 60 гр.
- Цукор-пісок – 190 гр.
- Розпушувач – 10 гр.
- Молоко – 150 гр.
- Яйце – 2 шт.
- Масло вершкове – 60 гр.
- Краплі шоколадні – 100 гр.
- Борошно пшеничне – 200 гр.
Процес приготування:
1. У підходящої мисочці змішують молоко з яйцями і злегка розм’якшеним маслом.
2. В окремій ємності з’єднують сухі складові – какао-порошок з цукром і борошном. Не забувають про розпушувач.
3. Обережно змішують обидві маси і домагаються гладкою і однорідної консистенції тіста, всипають краплі шоколадні чи розламані плитку.
4. Тісто розкладають по підготовленим формочках і тримають в духовій шафі близько 15 хвилин. Нагрівання повинен складати приблизно 180 градусів.
5. Дають кекси охолонути і пригощають сім’ю.
Як спекти шоколадний кекс на сметані?
Приготувати цікавий шоколадний кекс можна на основі сметани. Краще взяти молочний продукт жирністю не менше 20%, щоб випічка була ніжною і соковитою. Крім того, слід використовувати тільки високоякісне какао для досягнення найкращого результату.
Час приготування: 25 хв.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 10.
Склад:
- какао Порошок – 20 гр.
- Цукор-пісок – 180 гр.
- Яйце – 1 шт.
- Сметана – 250 гр.
- Сода – 1 ч. л.
- Борошно пшеничне – 160 гр.
- Маргарин для змащування форми.
Процес приготування:
1. Сметану, яйце і цукор потрібно гарненько збити. Найбільш однорідної суміш виходить, якщо використовувати міксер, але можна добитися хорошого результату і вінчиком.
2. Потроху вводять в суміш борошно, не забувають про соду і какао, який можна додати і більше, якщо хочеться отримати максимально насичений смак шоколаду у випічці.
3. Форму для випічки застеляють пергаментом, стінки можна злегка змастити маргарином.
4. Шоколадне тісто розподіляють за формою, вирівнюють і тримають в духовій шафі, поки повністю не пропечеться. При нагріванні до 180 градусів на це потрібно до 45 хвилин.
5. Щоб домогтися максимальної ніжності, кекс після випікання загортають у харчову плівку і тримають, поки не охолоне повністю, а потім ділять на порції і пригощаються.