Еклери – 10 рецептів приготування в домашніх умовах з фото

Еклери – популярний французький десерт, який їдять по всьому світу. Ласощі готують у вигляді тістечка з різними начинками. Найчастіше додають солодкі крему. Приготувати смачний десерт в домашніх умовах зможе кожен. Для цього беріть на замітку яскраву добірку з перевірених покрокових рецептів.

Класичний рецепт еклерів в домашніх умовах

Правильно приготоване тісто – це половина успіху, коли мова йде про приготування еклерів. При тому, що заміс тіста відбувається в гарячому режимі, готова маса повинна вийти повністю гладкою і однорідною. Друга половина успіху залежить від умов випічки. Нагрівання духовки повинен бути рівномірним і постійним. Це означає, що ні в якому разі під час випікання еклерів не можна відкривати дверцята духової шафи – тісто осяде і нічого не вийде.

Інгредієнти на
6 порц.

  • Борошно 160 гр.
  • Вода 200 мл
  • Масло вершкове 100 гр.
  • Яйце куряче 4 шт.
  • Сіль 1 щіпка
  • Варена згущене молоко 1 банка

Процес приготування:

  1. Як приготувати еклери в домашніх умовах за класичним рецептом? У сотейник або широку каструлю з товстим дном наливаємо воду в зазначеній кількості. Кладемо в неї вершкове масло і щіпку солі. Ставимо посуд на плиту і нагріваємо при помішуванні, поки вода не почне закипати, а масло повністю не розтопиться.
  2. У киплячу воду з маслом всипаємо попередньо просіяне борошно. При цьому утворюється густіючу масу в каструлі потрібно активно і безперервно заважати за допомогою ложки або лопатки, не допускаючи утворення грудок. Також можна використовувати для замішування міксер – це полегшить ручну роботу, оскільки маса буде утворюватися досить щільна.
  3. Коли буде введено всю кількість борошна, заварне тісто вийде густим і оформленим. При безперервному помішуванні прогріваємо його на плиті ще дві-три хвилини. Потім знімаємо каструлю з плити і даємо масі охолонути приблизно до температури шістдесят градусів.
  4. Настала черга додавання яєць. Робимо це суворо по одному, щоб встигнути змішати яйця з гарячим тестом до того, як білок почне згортатися. Інтенсивно працюємо ложкою або лопаткою і поступово додаємо яйця. Готове тісто буде однорідним помітно в’язким – так і повинно бути.
  5. Отримане перекладаємо тісто в кондитерський мішок з зубчастою насадкою. Якщо такого немає, використовуємо поліетиленовий пакет зі зрізаним куточком – в цьому випадку готові еклери будуть з гладкою поверхнею.
  6. Деко застеляємо промасленим пергаментом. Відсаджуємо на нього довгасті еклери бажаної довжини. Між заготівками залишаємо достатньо місця – тісто значно збільшується в об’ємі при випічці.
  7. Духовку розігріваємо до температури 180 градусів. Деко з відсаженими еклерами встановлюємо на середній рівень і випікаємо їх протягом тридцяти-тридцяти п'яти хвилин. В процесі дверцята не відкриваємо, а ступінь готовності тістечок оцінюємо візуально через скло. Готові еклери повинні добре підрости і зарум'яниться з усіх боків. Коли час випічки еклерів закінчиться, духовку вимикаємо і даємо постояти в ній виробам ще п'ять хвилин. Потім дістаємо випічку і перекладаємо з дека на тарілку для охолодження. Остиглі еклери надрізаємо вздовж і заповнюємо внутрішній простір вареним згущеним молоком.

  8. Духовку розігріваємо до температури 180 градусів. Деко з відсаженими еклерами встановлюємо на середній рівень і випікаємо їх протягом тридцяти-тридцяти п’яти хвилин. В процесі дверцята не відкриваємо, а ступінь готовності тістечок оцінюємо візуально через скло. Готові еклери повинні добре підрости і зарум’яниться з усіх боків. Коли час випічки еклерів закінчиться, духовку вимикаємо і даємо постояти в ній виробам ще п’ять хвилин. Потім дістаємо випічку і перекладаємо з дека на тарілку для охолодження. Остиглі еклери надрізаємо вздовж і заповнюємо внутрішній простір вареним згущеним молоком.

Приємного апетиту!

Як приготувати домашні еклери з заварним кремом

Соковитий заварний крем відмінно поєднується з ніжним пористими еклерами. Він вдало підкреслює їх невагому текстуру і забезпечує делікатну солодкість. Щоб еклери вийшли повітряними і тримає об’ємну форму, чітко слідуємо процесу приготування тесту, описаного в рецепті. Під час випікання виробів ні в якому разі не відкриваємо духовку, інакше тістечка осядуть. А для приготування смачного заварного крему обов’язково використовуємо ручної віночок або міксер, щоб маса вийшла ідеально однорідною.

Час готування: 1 година 10 хв.

Час приготування: 40 хв.

Порцій: 6.

Склад:

  • Масло вершкове для тіста – 100 гр.
  • Борошно для тіста – 1 склянка
  • Вода – 1 склянка
  • Сіль – щіпка.
  • для тіста Яйця – 4 шт.
  • Яйця для крему – 2 шт.
  • Молоко для крему – 1 склянка
  • Масло 82,5% для крему – 150 гр.
  • Цукор-пісок – 100 гр.
  • Борошно для крему – 3 ст. л.
  • Цукор ванільний – 2 ч. л.

Процес приготування:

1. Для приготування тіста використовуємо об’ємний сотейник або каструлю з товстим дном. Виливаємо в неї воду, кладемо вказану кількість вершкового масла і щіпку солі. Ставимо ємність на плиту і нагріваємо вміст до кипіння. Помішуємо, щоб масло при цьому повністю розтопилося.

2. У киплячу рідину висипаємо відразу все борошно, попередньо просіяне. Інтенсивно заважаємо, щоб маса замешалась швидко, і не було утворення грудок. Можна використовувати на даному етапі міксер – це полегшить роботу. Тісто оформиться в грудку – продовжуємо тримати його на плиті, весь час помішуючи. Прогріваємо масу дві-три хвилини, після чого знімаємо з плити і даємо трохи охолонути протягом п’яти-семи хвилин.

3. В ще гарячу заварную масу додаємо яйця по одній штуці. Після кожного додавання швидко і ретельно вимішуємо тісто, щоб білок не встиг згорнутися. Таким чином вводимо всі яйця.

4. Готове тісто повинне бути в’язким, тягучим. Після замісу даємо йому трохи охолонути, щоб не розплавити кондитерський мішок.

5. Тепер перекладаємо тісто в кондитерський пакет з зубчастою насадкою. Як варіант, можна використовувати звичайний поліетиленовий мішок зі зрізаним куточком.

6. Деко застеляємо промасленим пергаментом і відсаджуємо еклери довгастої форми будь-якої довжини. Між тістечками має бути певна відстань, оскільки тісто збільшується при випічці в два рази.

7. Духовку розігріваємо заздалегідь до температури 180 градусів. Деко з еклерами ставимо вже в гарячу духовку на середній рівень і випікаємо протягом тридцяти-тридцяти п’яти хвилин. Тістечка повинні добре підрости, зарум’яниться і утворити всередині порожнечі. Після випікання знімаємо їх з дека і перекладаємо на решітку для охолодження.

8. Для приготування заварного крему також використовуємо сотейник або невелику каструлю. Поміщаємо в неї молоко, цукровий пісок, ванільний цукор і борошно в зазначеній кількості.

9. Розбиваємо в суміш яйця.

10. Міксером змішати все разом і збиваємо на високій швидкості одну хвилину, щоб повністю розбити всі грудочки. Ставимо каструлю на плиту і при безперервному помішуванні нагріваємо суміш до загустіння. До кипіння доводити не можна, необхідно просто домогтися загустіння. Коли крем стане гарячим і густим, знімаємо його з плити і кладемо вершкове масло. Розмішуємо віночком до його повного розчинення. Готовий крем охолодити, накриваємо харчовою плівкою в контакт і поміщаємо в холодильник на годину.

11. Крем перекладаємо в кулінарний шприц або мішок з вузькою насадкою. У остиглий еклерах знизу або збоку робимо пару проколів з різних сторін і вводимо крем. Як варіант, можна просто надрізати тістечка збоку, відкрити і начинити кремом за допомогою чайної ложки.

Приємного апетиту!

Простий і смачний рецепт приготування еклерів зі згущеним молоком

Еклери зі згущеним молоком – завжди бажаний десерт до кави або чаю. Вони повітряні, легкі і просто ідеально поєднуються з вологою і солодкою начинкою. Цю вишукану випічку можна приготувати вдома – це вимагає певної вправності і часу, але результат абсолютно точно того варто. У даному рецепті процес приготування докладно описаний і супроводжений наочними покроковими фото, щоб кожен любитель поласувати тістечками міг самостійно приготувати у себе на кухні.

Час готування: 1 година 10 хв.

Час приготування: 25 хв.

Порцій: 6.

Склад:

  • Молоко – 200 мл
  • Масло вершкове – 100 гр.
  • Борошно – 150 гр.
  • Яйця – 4 шт.
  • Сіль – щіпка.
  • варена Згущене молоко – 1 банка.
  • Масло вершкове для крему – 100 гр.
  • Сир сирний – 130 гр.
  • Цукор-пісок – 1 ст. л.

Процес приготування:

1. Готуємо продукти для приготування тіста. Борошно просіваємо, щоб забезпечити її додатковим повітрям. Яйця дістаємо з холодильника, щоб вони прийняли кімнатну температуру.

2. Для приготування тіста використовуємо сотейник або каструлю з товстим дном. Виливаємо в неї молоко, додаємо вказану кількість вершкового масла, цукру і дрібку солі. Ставимо ємність на плиту і нагріваємо вміст до кипіння. Помішуємо, щоб масло при цьому повністю розплавилося.

3. Поки молоко з маслом нагрівається, розбиваємо яйця в окрему ємність. Виделкою або вінчиком збовтуємо їх, щоб добитися однорідності.

4. Коли молоко закипить, додаємо в нього відразу всю просіяну борошно і інтенсивно перемішуємо вінчиком, щоб вийшла густа маса без грудочок.

5. Продовжуємо тримати тісто на плиті. Воно повинно помітно загуснути і оформитися в кулю. Віночок замінюємо на лопатку і продовжуємо помішувати масу. Підсушуємо її ще дві-три хвилини і знімаємо з плити.

6. Перекладаємо заварне тісто з гарячої каструлі в миску – так воно злегка охолоне. Залишаємо на п’ять хвилин.

7. Невеликими порціями вливаємо збиті яйця в заварную борошняну масу. після кожного додавання гарненько вимішуємо, щоб повністю ввести яйця в тісто.

8. Можна підключити міксер з насадками для замісу тіста – це суттєво полегшить роботу і скоротить час приготування.

9. Готове тісто вимішуємо до повної однорідності – воно має вийти густим і тягучим.

10. Перекладаємо приготоване заварне тісто в кулінарний мішок з насадкою «зірочка». На деко застеляємо промаслений пергамент і відсаджуємо на нього еклери довгастої форми. Це може бути просте отсаживание в одну лінію або зигзагоподібна викладка для отримання складного візерунку на поверхні тістечок. Не забуваємо, що між еклерами має бути пару сантиметрів відстані, оскільки тісто добре збільшується при випіканні.

11. Як варіант, замість довгастих еклерів можна сформувати і тістечка крапельної круглої форми, з тією ж насадкою «зірочка». Духовку попередньо розігріваємо до температури 185 градусів. Деко з еклерами ставимо вже в гарячу духовку на середній рівень і випікаємо протягом 30-35 хвилин. Заготовки повинні помітно вирости, стати рум’яно-золотистими і утворити всередині порожнечі. Після випікання знімаємо їх з дека і перекладаємо на решітку для охолодження.

12. Для приготування крему розм’якшене вершкове масло викладаємо в миску і починаємо збивати його міксером на високій швидкості. Повинна вийти кремоподібна повітряна маса – збиваємо для цього не менше чотирьох-п’яти хвилин.

13. В масло додаємо варену згущенку по одній-дві столові ложки, збиваючи до повної однорідності після кожного додавання. Таким чином вводимо всю згущене молоко.

14. Наступним етапом додаємо сирний сир – це додасть ніжність і ніжну текстуру готового крему.

15. Сир перемішуємо зі згущеним молоком лопаткою, поки не вийде однорідний м’який крем.

16. Для наповнення еклерів начинкою зручно використовувати все той же кулінарний мішок або шприц з вузькою довгою насадкою.

17. Остиглі еклери надрізаємо з одного боку і розкриваємо, як на фото. Наповнюємо кремом з мішка, шприца або просто чайною ложкою. Прикриваємо надрізаної кришечкою.

18. Готові начинені тістечка викладаємо на сервірувальне блюдо і подаємо до столу.

Приємного апетиту!

Ніжні еклери з сирним кремом в духовці

В якості альтернативи заварному крему і згущеному молоці пропонуємо начинити еклери сирним наповнювачем. Сир для цієї мети рекомендуємо використовувати м’який пастоподібний з відсотком жирності в межах 5%-9%. Такий продукт дасть потрібну гомогенну консистенцію і ніжний вершковий смак. Щоб крем добре тримав форму і не витікав з тістечка, стабілізуємо його желатином. Дуже зручно наповнювати еклери ще не повністю схватившейся масою – вона добре проникає у всі порожнечі заготовки. А після застигання начинка відмінно тримається в десерт – тістечко зручно кусати і приємно бачити, що крем заповнює всю площу ейлера.

Час готування: 1 година 25 хв.

Час приготування: 35 хв.

Порцій: 6.

Склад:

  • Молоко для тіста – 125 гр.
  • Вода – 125 гр.
  • Масло вершкове для тіста – 100 гр.
  • Сіль — щіпка.
  • Борошно – 100 гр.
  • Яйця – 4 шт.
  • Сир – 250 гр.
  • Молоко для крему – 200 гр.
  • Згущене молоко – 2 ст. л.
  • Желатин швидкорозчинний – 30 гр.
  • цукрова Пудра – 3 ст. л.
  • Ванілін – 1 ч. л.
  • Масло вершкове – 30 гр.
  • Шоколад – 100 гр.
  • Вершки – 5-6 ст. л.

Процес приготування:

1. Для приготування тіста використовуємо об’ємний сотейник або каструлю з товстим дном. Поміщаємо в неї воду, молоко, кладемо вказану кількість вершкового масла і щіпку солі. Ставимо ємність на плиту і нагріваємо вміст до кипіння. Помішуємо, щоб масло при цьому повністю розтопилося і рівномірно розподілилися по всій рідини.

2. У киплячу рідину висипаємо відразу все борошно, попередньо просіяне. Інтенсивно заважаємо, щоб маса замешалась швидко і оформилася в один великий клубок. Продовжуємо тримати тісто на плиті, весь час помішуючи. Прогріваємо масу дві-три хвилини, після чого знімаємо з плити і даємо трохи охолонути.

3. Поки заварна борошняна маса охолоджується, розбиваємо яйця в окрему ємність. Виделкою або вінчиком збовтуємо їх, щоб добитися однорідності.

4. Невеликими порціями вливаємо збиті яйця в заварную борошняну масу. після кожного додавання гарненько вимішуємо, щоб повністю ввести яйця в тісто. Готова маса повинна бути однорідною, в’язкою, тягучою.

5. Перекладаємо приготоване заварне тісто в кулінарний мішок з круглою насадкою. На деко застеляємо промаслений пергамент і відсаджуємо на нього еклери довгастої форми. Це може бути просте отсаживание в одну лінію або викладка нашаруванням для отримання обсягу і більшого розміру тістечок. Не забуваємо, що між еклерами має бути кілька сантиметрів відстані, оскільки тісто добре збільшується при випіканні.

6. Щоб створити візерунок на поверхні еклерів, можна пройтися виделкою по верхівках, залишаючи рельєфні смужки.

7. Духовку попередньо розігріваємо до температури 200 градусів. Деко з еклерами ставимо вже в гарячу духовку на середній рівень і випікаємо протягом п’ятнадцяти-двадцяти хвилин. Під час випікання ні в якому разі не відкриваємо дверцята духовки, щоб тісто не осіло. Тістечка повинні помітно вирости, стати рум’яно-золотистими і утворити всередині порожнечі. Коли час випічки закінчиться, духовку відкриваємо, випускаємо гарячий пар і даємо эклерам постояти в такому положенні п’ять-сім хвилин. Потім дістаємо їх, знімаємо з дека і перекладаємо на решітку для повного охолодження.

8. Для приготування крему відразу замочуємо желатин в половині від зазначеної кількості молока. Залишаємо на десять-п’ятнадцять хвилин для набухання. В цей час готуємо основну масу: змішуємо в мисці пастоподібний сир, що залишився молоко, згущене молоко, м’яке вершкове масло, ванілін і цукрову пудру. Збиваємо міксером все разом до однорідності. Замочений в молоці желатин нагріваємо на плиті при безперервному помішуванні. Як тільки рідина стане однорідною, і всі гранули розчинились, знімаємо желатин з плити і вливаємо його тонкою цівкою в сирний крем. Ще раз збиваємо міксером до повного змішування і прибираємо крем в холодильник на десять хвилин. Потім дістаємо масу, перебиваємо заглибним блендером і перекладаємо в кондитерський мішок з вузькою насадкою.

9. У колишніх еклерах робимо проколи з області дна. Через проколи наповнюємо їх сирним кремом.

10. Для приготування глазурі шоколад ламаємо на маленькі шматочки і заливаємо гарячими вершками. Розмішуємо до розчинення шоколаду. При необхідності нагріваємо масу, щоб домогтися більш швидкого і якісного розчинення. Верхівки еклерів швидко занурюємо в глазур або наносимо її на поверхню тістечок з допомогою ложки. Даємо шоколадному покриттю застигнути – в цей час також схопиться і крем всередині. Укладаємо еклери на сервірувальне блюдо і подаємо до столу.

Приємного апетиту!

Простий і смачний рецепт еклерів зі збитими вершками

Це повітряне тістечко французького походження відомо по всьому світу і улюблена багатьма. Рум’яне зовні і практично порожнє всередині, воно просто створене для наповнення різними кремами. Важливо, щоб наповнювач міг тримати форму і не розтікався, а також не був надто вологим і важким. У цьому плані для начинки еклерів ідеально підходять збиті вершки. Вони ніжним солодким облачком заповнюють порожнечі еклерів і забезпечують делікатну вершкову солодкість цієї вишуканої випічці. Щоб вершки взбились в стійку піну, їх жирність не повинна бути менше 30-33%.

Час готування: 1 година 10 хв.

Час приготування: 35 хв.

Порцій – 6.

Склад:

  • Борошно – 130 гр.
  • Вода – 200 мл
  • Масло вершкове – 100 гр.
  • Сіль – щіпка.
  • Яйця – 3 шт.
  • Вершки 30-33% — 200 мл
  • цукрова Пудра для крему – 5 ст. л.
  • цукрова Пудра для посипання – 2 ст. л.

Процес приготування:

1. Для приготування тіста зручно використовувати великий сотейник або каструлю з товстим дном. Виливаємо в неї воду, кладемо вказану кількість вершкового масла і щіпку солі. Ставимо каструлю на плиту і нагріваємо вміст до кипіння. Помішуємо, щоб масло при цьому повністю розтопилося і більш-менш змішалося з водою.

2. У киплячу рідину висипаємо відразу все борошно, попередньо просіяти її. Інтенсивно розмішуємо, щоб швидко оформилася заварна густа маса. Можна використовувати на даному етапі міксер – це полегшить роботу. Тісто оформиться в грудку – продовжуємо тримати його на плиті, весь час помішуючи. Прогріваємо масу дві-три хвилини, після чого знімаємо з плити і даємо трохи охолонути.

3. В ще гарячу заварную масу додаємо яйця по одній штуці. Після кожного додавання швидко і ретельно вимішуємо тісто, щоб білок не встиг згорнутися. Таким чином вводимо всі яйця.

4. Готове тісто має бути густим, в’язким, тягучим. Перекладаємо його в кондитерський пакет з зубчастою насадкою. Як варіант, можна використовувати і звичайний поліетиленовий мішок зі зрізаним куточком. Деко застеляємо промасленим пергаментом і відсаджуємо еклери крапельної форми. Взагалі, форма у еклерів може бути будь-яка, в даному випадку пропонуємо округлу для зручності наповнення збитими вершками. Між тістечками залишаємо певну відстань, оскільки тісто збільшується при випічці як мінімум в два рази.

5. Духовку розігріваємо заздалегідь до температури 200 градусів. Деко з еклерами ставимо вже в гарячу духовку на середній рівень і випікаємо протягом п’ятнадцяти-двадцяти хвилин. Тістечка повинні добре підрости, зарум’яниться і утворити всередині порожнечі. Після випікання відразу не виймаємо тістечка, а залишаємо їх при вимкненій духовці на десять хвилин. Потім витягуємо еклери і перекладаємо на решітку для охолодження.

6. Добре охолоджені вершки збиваємо міксером на високій швидкості. Коли почне формуватися піна, підсипаємо цукрову пудру і продовжуємо збивати еше пару хвилин. Як тільки маса стане густою і ущільниться, припиняємо роботу, щоб не перебити ніжний продукт.

7. Остиглі еклери надрізаємо ножем збоку. Відкриваємо заготовки і наповнюємо їх збитими вершками чайною ложкою.

8. Начинені еклери укладаємо на сервірувальну тарілку і подаємо до чаю або кави. Для прикраси можна посипати поверхню тістечок цукровою пудрою через ситечко.

Приємного апетиту!

Як приготувати еклери з шоколадним кремом в домашніх умовах

Ніжні еклери з шоколадним кремом сподобаються як шокоголикам, так і менш «профільним» ласунам. Ці вишукані тістечка відмінно підійдуть на десерт після ситного святкового обіду – вони легкі й повітряні, хоча, звичайно, не варто забувати, що за складом випічка все одно виходить досить калорійною. Щоб вигідно відтінити шоколадну начинку і додати більше соковитості эклерам, пропонуємо покрити поверхню карамельної глазур’ю. Це значно змінює і візуальне сприйняття десерту, і його загальну смакову композицію. З’являється більше вологості, насиченості, розширюється гамма смакових відтінків.

Час готування: 1 година 15 хв.

Час приготування: 35 хв.

Порцій – 4.

Склад:

  • Борошно – 180 гр.
  • Вода – 250 мл
  • Цукор-пісок для тіста – 1 ч. л.
  • Сіль – ½ ч. л.
  • Масло вершкове для тіста – 100 гр.
  • Яйця – 4 шт.
  • Молоко для крему – 250 гр.
  • Вершки 30-33% для крему — 190 гр.
  • Вершки 30-33% для збивання – 200 гр.
  • Жовтки яєчні – 4 шт.
  • Крохмаль картопляний – 20 гр.
  • Порошок какао – ½ ч. л.
  • Цукор-пісок для крему – 100 гр.
  • Масло вершкове для крему – 70 гр.
  • Шоколад темний – 50 гр.
  • Ванілін – щіпка.
  • Цукор-пісок для глазурі – 90 гр.
  • Мед для глазурі – 10 гр.
  • Вершки 20% для глазурі – 140 гр.
  • Желатин – 4 гр.
  • Вода для глазурі – 15 гр.
  • мигдальні Пелюстки – для прикраси.

Процес приготування:

1. Тісто зручно готувати в сотейнику або каструлі з товстим дном. Поміщаємо в неї воду, кладемо вказану кількість вершкового масла, цукровий пісок і щіпку солі. Ставимо каструлю на плиту і нагріваємо вміст до кипіння при помішуванні. У киплячу рідину висипаємо просіяне борошно. Інтенсивно розмішуємо, щоб швидко оформилася заварна густа маса. Прогріваємо її дві-три хвилини, після чого знімаємо з плити і даємо трохи охолонути. Потім додаємо яйця по одній штуці. Після кожного додавання швидко і ретельно вимішуємо тісто. Таким чином вводимо всі яйця. Готове тісто має бути густим, в’язким, тягучим.

2. Перекладаємо його в кондитерський пакет з круглою насадкою. Як варіант, можна також використовувати і звичайний поліетиленовий мішок зі зрізаним куточком. Деко застеляємо промасленим пергаментом і відсаджуємо еклери довгастої форми на відстані в пару сантиметрів один від одного – тісто збільшується при випічці як мінімум в два рази.

3. Духовку попередньо розігріваємо до температури 180 градусів. Деко з еклерами ставимо вже в гарячу духовку на середній рівень і випікаємо протягом двадцяти п’яти — тридцяти хвилин. Тістечка повинні добре підрости, зарум’яниться і утворити всередині порожнечі. Після випікання відразу не виймаємо тістечка, а залишаємо їх при вимкненій духовці на п’ять хвилин. Потім витягуємо еклери і перекладаємо на решітку для охолодження.

4. Для приготування крему в сотейнику або термостійкої мисці розтираємо жовтки з цукровим піском. Підсипаємо крохмаль, ванілін і какао. Ретельно вимішуємо до однорідності. В окремій ємності змішуємо молоко з вершками і доводимо їх до гарячого стану. Тонкою цівкою вливаємо гарячу суміш у жовткову масу з какао, безперервно помішуючи. Потім ставимо отриману масу на плиту і нагріваємо до загустіння. До кипіння не доводимо. Як тільки крем помітно загусне, знімаємо його з плити. Відразу після цього додаємо порізане на шматочки вершкове масло і потертий на крупній тертці шоколад. Розмішуємо, поки інгредієнти не розплавляться і не втрутяться в кремову масу повністю. Даємо отриманого крему охолонути.

5. Охолоджені вершки для збивання кладемо в миску. Збиваємо їх міксером на високій швидкості до отримання густої піни. Потім вводимо збиті вершки в остиглий заварний крем. Акуратно перемішуємо.

6. Для приготування глазурі відразу замочуємо желатин в столовій ложці холодної води. Зазначене кількість цукрового піску і меду покласти в чисту суху сковороду. Нагріваємо інгредієнти на плиті при постійному помішуванні до бежевого кольору. Потім вливаємо тонким струмком нагріті вершки, безперервно помішуючи. Знімаємо масу з плити і даємо їй охолонути. Замочений желатин нагріваємо на плиті до рідкого однорідного стану і вливаємо його тонкою цівкою в остиглу карамельну масу. Інтенсивно перемішуємо і залишаємо при кімнатній температурі на десять-п’ятнадцять хвилин. Глазур трохи загусне.

7. Остиглий шоколадний крем поміщаємо в кондитерський мішок або шприц з вузькою насадкою. У еклерах збоку робимо проколи і заповнюємо через них кремом внутрішній порожнечі. Потім начинені тістечка занурюємо в карамельну глазур (тільки верхню частину) і відразу присипаємо мигдальними лепесточками.

Приємного апетиту!

Покроковий рецепт приготування еклерів з білковим кремом

Ці еклери просто тануть у роті. Ніжне тісто при випічці виростає в повітряний «кишеню»: на поверхні утворюється рум’яна скоринка, а всередині виходить порожнеча. Така «поведінка» заварного тіста просто зобов’язує використовувати після випікання начинку. В даному випадку – це білковий крем. Він ідеально доповнює пористе прісне тісто делікатною солодкістю і повітряної текстурою. Для прикраси рекомендуємо присипати тістечка ніжним серпанком цукрової пудри – це підкреслить невагомість десерту і додасть солодощі.

Час готування: 1 година 10 хв.

Час приготування: 35 хв.

Порцій – 6.

Інгредієнти:

  • Вода для тіста – 250 мл
  • Борошно – 180 гр.
  • Сіль для тіста – ½ ч. л.
  • Масло вершкове – 100 гр.
  • Яйця – 4 шт.
  • Білки яєчні – 2 шт.
  • Цукор-пісок – 160 гр.
  • Вода для крему – 40 мл
  • Сіль для крему – щіпка.
  • Ванілін – щіпка.
  • Сік лимонний – 1 ст. л.
  • Пудра цукрова – для прикраси.

Процес приготування:

1. Для приготування тіста використовуємо сотейник або каструлю з товстим дном. Поміщаємо в неї воду, кладемо вказану кількість вершкового масла і щіпку солі. Ставимо ємність на плиту і нагріваємо вміст до кипіння. Помішуємо, щоб масло при цьому повністю розтопилося.

2. Знімаємо ємність з плити і відразу всипаємо все борошно, попередньо просіяне. Інтенсивно заважаємо ложкою або лопаткою, щоб маса замешалась швидко, і не було утворення окремих грудок.

3. У гарячу заварную масу додаємо яйця по одній штуці. Після кожного додавання швидко і ретельно вимішуємо тісто, щоб білок не встиг згорнутися. Таким чином вводимо всі яйця. Готове тісто повинне бути в’язким, тягучим. Після замісу даємо йому трохи охолонути, щоб не розплавити кондитерський мішок.

4. Тепер перекладаємо тісто в кондитерський пакет з зубчастою насадкою. Як варіант, можна використовувати звичайний поліетиленовий мішок зі зрізаним куточком, як на фото.

5. Духовку розігріваємо заздалегідь до температури 180 градусів. Деко покриваємо промасленим пергаментом і відсаджуємо нього довгасті еклери на відстані один від одного. Тісто при випічці значно збільшиться в об’ємі.

6. По поверхні заготовок проходимся зубцями виделки, щоб створити рельєфний візерунок на тістечок. Ставимо деко з еклерами вже в гарячу духовку на середній рівень і випікаємо протягом тридцяти п’яти — сорока хвилин. Тістечка повинні добре підрости, зарум’яниться і утворити всередині порожнечі. Після випікання відразу не виймаємо тістечка, а залишаємо їх при вимкненій духовці і відкритих дверцятах на п’ять хвилин. Потім витягуємо еклери і перекладаємо на решітку для охолодження.

7. Поки заготовки остигають, готуємо крем. У каструлі або сотейнику змішуємо цукровий пісок і воду у зазначеній кількості. Варимо сироп при помішуванні на повільному вогні приблизно десять хвилин. Коли сироп загустіє, а на поверхні почнуть утворюватися великі бульбашки – готово.

8. Білки поміщаємо в ємність для збивання, додаємо дрібку солі і починаємо працювати міксером на високій швидкості. Коли піна стане пишною, щільною і тримає форму, вливаємо в неї тонкою цівкою гарячий цукровий сироп. Не припиняємо збивання при додаванні сиропу. Після введення всього обсягу цукрових рідини вливаємо лимонний сік і продовжуємо збивати ще дві-три хвилини.

9. Еклери повністю остуджуємо після випічки.

10. Надрізаємо кожну заготовку збоку, як на фото.

11. За допомогою чайної ложки наповнюємо еклери приготованим кремом.

12. Перекладаємо начинені тістечка на сервірувальне блюдо і присыпотримаємо їх цукровою пудрою через ситечко.

13. Ідеальне доповнення до повітряних тістечок – чашка чаю або кави.

Приємного апетиту!

Ніжні і дуже смачні еклери з масляним кремом

Еклери з масляним кремом пам’ятаються ще з радянських часів. При всьому розмаїтті цих тістечок в даний час іноді хочеться відчути той самий смак. Саме такі еклери і пропонуємо приготувати за цим рецептом. Заварне тісто – класичне, дає після випічки традиційні повітряні еклери з рум’яною скоринкою. Крем на основі вершкового масла з додаванням згущеного молока. Остання додає потрібну солодкість, розбавляє жирність масла і підкреслює насичений вершковий смак.

Час готування: 1 година 15 хв.

Час приготування: 35 хв.

Порцій – 6.

Склад:

  • Вода для тіста – 240 мл
  • Молоко для тіста – 120 мл
  • Масло вершкове для тіста – 90 гр.
  • Борошно – 140 гр.
  • Яйця – 4 шт.
  • Сіль – щіпка.
  • Молоко згущене – 200 гр.
  • Масло вершкове для крему – 180 гр.
  • Білок яєчний для глазурі – 1 шт.
  • цукрова Пудра для глазурі – 250 гр.

Процес приготування:

1. Духовку включаємо і розігріваємо до температури 220 градусів. Деко відразу застеляємо промасленим пергаментом. Вершкове масло для тіста нарізаємо шматочками. А порцію вершкового масла для крему залишаємо при кімнатній температурі для розм’якшення.

2. Кладемо в сотейник воду, молоко, щіпку солі і зазначена кількість вершкового масла. Ставимо ємність на плиту і нагріваємо вміст до кипіння. Помішуємо, щоб масло при цьому повністю розтопилося. Знімаємо ємність з плити і відразу всипаємо все борошно, попередньо просіяне. Інтенсивно заважаємо ложкою або лопаткою, щоб маса замешалась швидко, і не було утворення окремих грудок. Потім повертаємо сотейник з борошняною масою на плиту і підсушуємо її ще дві-три хвилини, не забуваючи весь час помішувати.

3. Знімаємо тісто з плити і додаємо в нього яйця по одній штуці. Після кожного додавання швидко і ретельно вимішуємо тісто, щоб білок не встиг згорнутися. Таким чином вводимо всі яйця. Готове тісто повинне бути в’язким, тягучим. Після замісу даємо йому трохи охолонути, щоб не розплавити кондитерський мішок.

4. Перекладаємо приготоване заварне тісто в кулінарний мішок з круглою насадкою. На деко з пергаментом відсаджуємо еклери довгастої форми. Не забуваємо, що між еклерами має бути кілька сантиметрів відстані, оскільки тісто добре збільшується при випіканні. Деко з еклерами ставимо вже в гарячу духовку на середній рівень і випікаємо протягом п’ятнадцяти хвилин при заданій температурі 220 градусів. Потім знижуємо температуру до 190 градусів і продовжуємо випікання ще сім-десять хвилин. Під час випікання ні в якому разі не відкриваємо дверцята духовки, щоб тісто не осіло. Тістечка повинні помітно вирости, стати рум’яно-золотистими і утворити всередині порожнечі. Потім дістаємо їх, знімаємо з дека і перекладаємо на решітку для повного охолодження.

5. Для приготування крему розм’якшене вершкове масло покласти в миску і збиваємо його міксером на високій швидкості до пишноти. Потім вливаємо згущене молоко і продовжуємо збивати до однорідності. Перекладаємо вийшов крем в кондитерський мішок з вузькою насадкою і прибираємо в холодильник на двадцять-тридцять хвилин.

6. У колишніх еклерах робимо проколи або невеликі надрізи збоку. Через них заповнюємо тістечка кремом. Щоб приготувати глазур, поміщаємо охолоджений яєчний білок в миску і частинами додаємо цукрову пудру. Розтираємо масу ложкою, щоб в результаті отримати густу білу глазур.

7. Отриманої глазур’ю покриваємо поверхню начинених еклерів. Після всіх маніпуляцій відправляємо еклери в холодильник для застигання крему і стабілізації глазурі. Подаємо до чаю або кави – ароматні напої допоможуть розкритися смаком тістечок.

Приємного апетиту!

Домашні еклери з вершковим кремом

В кондитерських магазинах можна купити різні еклери на будь-який смак. Але, мабуть, жоден з них не зрівняється з тими, що зроблені своїми руками. По-перше, при домашньому приготуванні ви можете бути абсолютно впевненими в якості використовуваних інгредієнтів. По-друге, можна регулювати солодкість і вибирати улюблені види продуктів, наприклад, для крему. Ну і, по-третє, приготування такого роду десертів можна порівняти з творчістю – любителі посидіти на кухні це особливо цінують!

Час готування: 1 година 15 хв.

Час приготування: 35 хв.

Порцій – 6.

Склад:

  • Масло вершкове – 100 гр.
  • Сіль — щіпка.
  • Вода – 250 мл
  • Борошно – 220 гр.
  • Яйця – 4 шт.
  • цукрова Пудра – 120 гр.
  • Сир маскарпоне – 250 гр.
  • Вершки 20% — 100 мл
  • Пудра цукрова – для прикраси.

Процес приготування:

1. У сотейник або широку каструлю з товстим дном наливаємо воду. Кладемо в неї вершкове масло і щіпку солі. Ставимо посуд на плиту і нагріваємо при помішуванні, поки вода не почне закипати, а масло повністю не розтопиться. У киплячу рідину висипаємо попередньо просіяне борошно. Інтенсивно заважаємо утворюється густіючу масу в каструлі. Також можна використовувати для замішування міксер – це полегшить ручну роботу, оскільки маса буде утворюватися відчутно щільна. При безперервному помішуванні прогріваємо заварную масу ще дві-три хвилини, після чого ємність знімаємо з плити.

2. Настала черга додавання яєць. Можна додавати їх по одній штуці, щоб встигнути змішати яйця з гарячим тестом до того, як білок почне згортатися. Також можна збити яйця в окремій посудині до рідкого стану і частинами вливати цю суміш в заварную масу. Готове тісто буде однорідним і помітно в’язким – так і повинно бути.

3. Отримане перекладаємо тісто в кондитерський мішок з круглою насадкою. Якщо такого немає, використовуємо поліетиленовий пакет зі зрізаним куточком. Деко застеляємо промасленим пергаментом або силіконовим килимком. Відсаджуємо на нього довгасті еклери невеликої довжини. Між заготівками залишаємо достатньо місця – тісто значно збільшується в об’ємі при випічці.

4. Духовку розігріваємо заздалегідь до температури 200 градусів. Деко з відсаженими еклерами встановлюємо на середній рівень і випікаємо їх протягом двадцяти п’яти – тридцяти хвилин. В процесі дверцята не відкриваємо, а ступінь готовності тістечок оцінюємо візуально через скло. Готові еклери повинні добре підрости і зарум’яниться з усіх боків. Коли час випічки еклерів закінчиться, духовку вимикаємо, відкриваємо і даємо постояти в ній виробам ще п’ять хвилин. Потім дістаємо випічку і перекладаємо з деко на решітку для охолодження.

5. Для приготування крему в об’ємну миску викладаємо сир маскарпоне, цукрову пудру і вливаємо вершки. Збиваємо все разом міксером на низькій швидкості, поки не вийде однорідна, ніжна кремоподібна маса.

6. Повністю остиглі еклери надрізаємо з одного боку, як це показано на фото. За допомогою чайної ложки або кондитерського мішка начиняємо внутрішню порожнину кремом. Прикриваємо кришкою. В якості прикраси поверхню можна присипати просіяного цукровою пудрою.

Приємного апетиту!

Простий і швидкий рецепт еклерів з вареним згущеним молоком

Варена згущене молоко є, мабуть, самим простим і популярним варіантом начинки для еклерів. Вона має виражену солодкість, яка ідеально поєднується з прісним заварним тістом і щільну в’язку консистенцію, що вдало підкреслює пористу структуру тістечок. Наведений нижче рецепт заварного тіста можна назвати «безвідмовним» — воно виходить у всіх господинь, навіть початківців. Важливо строго дотримуватися цих кроків приготування і чітко дотримуватися пропорції.

Час готування: 1 година 10 хв.

Час приготування: 25 хв.

Порцій: 6.

Склад:

  • Борошно – 1 склянка
  • Вода – 1 склянка
  • Маргарин – 120 гр.
  • Сіль – щіпка.
  • Яйця – 3 шт.
  • варена Згущене молоко – 1 банка.
  • Масло рослинне – для змазування.

Процес приготування:

1. Якщо варити згущене молоко планується в домашніх умовах, то краще зробити це заздалегідь, щоб до моменту наповнення еклерів вона вже охолола. Варимо банку два-два з половиною години при повільному кипінні. Стежимо, щоб вода не википала і протягом всієї варіння покривала банку повністю – при необхідності підливаємо окріп. Звареної згущеному молоці даємо повністю охолонути. Також можна купити вже готову варене згущене молоко – це заощадить час і зусилля. Важливо вибрати правильний продукт з якісним складом, в якому не повинно бути нічого, крім молока і цукру.

2. Маргарин ріжемо на невеликі кубики, щоб він швидше розтанув при подальшій обробці.

3. У каструлю з товстим дном або сотейник наливаємо воду в зазначеній кількості і додаємо дрібку солі і порізаний маргарин.

4. Ставимо ємність на плиту і нагріваємо воду до кипіння, помішуючи ложкою – маргарин повинен повністю розтопитися.

5. Як тільки рідина в каструлі закипить, додаємо в неї просіяне борошно, одночасно інтенсивно заважаючи утворюється заварную масу.

6. Маса виходить досить густа. Тримаємо її на плиті хвилину-дві при помішуванні, щоб підсушити. Потім знімаємо з плити і даємо трохи охолонути.

7. В ще гарячу масу вводимо яйця по одній штуці. Після кожного додавання ретельно вимішуємо до однорідності.

8. Обов’язково необхідно інтенсивно розмішувати тісто після кожного яйця – інакше важко буде домогтися потрібної однорідності. Готове тісто має бути м’яким і тягучим і в’язким, без грудочок.

9. Деко змащуємо рослинним маслом без запаху. Викладаємо на нього тісто чайною ложкою у вигляді кульок. Якщо є кондитерський мішок з насадкою, можна відлучати тісто з його допомогою – так заготівлі вийдуть більш правильної форми. Між еклерами треба залишати по два-три сантиметри відстані, оскільки тісто значно збільшується в об’ємі при випічці.

10. Духовку заздалегідь розігріваємо до температури 250 градусів. Деко з еклерами ставимо на середній рівень. Відразу після приміщення еклерів в духову шафу знижуємо температуру до 180 градусів і випікаємо їх протягом тридцяти хвилин. Під час випічки ні в якому разі не відкриваємо дверцята, щоб вироби не осіли. Готовність визначаємо візуально через скло – заготовки повинні підрости і добре зарум’яниться.

11. Коли еклери будуть готові, духовку вимикаємо, відкриваємо дверцята і даємо виробів постояти в такому положенні п’ять-десять хвилин. Після цього дістаємо їх і перекладаємо з деко на решітку для охолодження.

12. У кожному эклере робимо бічний надріз так, щоб кришечку можна було відкрити, але вона залишалася з’єднаної з нижньою частиною виробу. Відкриваємо кожну заготовку і начиняємо її вареним згущеним молоком за допомогою чайної ложки.

13. Готові начинені еклери укладаємо на сервірувальне блюдо і подаємо до столу.

Приємного апетиту!