Томатний суп – одне з найулюбленіших і найпопулярніших страв у кухнях різних країн світу, і в кожній є свій, особливий рецепт томатного супу. Тут зібрані найпопулярніші і смачні варіації першого страви на основі помідорів.
Смачний томатний суп з квасолею
Суп по цьому рецепту являє собою щільне і насичене за смаком перше блюдо, оскільки до його складу входять і тваринний і рослинний білки, а також картоплю. Якщо приготувати його досить густим, він з легкістю замінить собою і перше, і друге блюдо одночасно.
Інгредієнти на
6 порц.
- Свинина 400 гр. на кістки
- Сосиски 4 шт.
- Картопля 3 шт.
- Масло рослинне 1 ст. л.
- Цибуля ріпчаста 2 шт.
- Часник 3 зуб.
- Помідор 3 шт.
- Томатна паста 2 ст. л.
- Квасоля консервована 400 гр.
- Сіль за смаком
- Перець чорний мелений за смаком
- Лавровий лист за смаком
- Перець запашний за смаком
- Сметана для подачі
- Зелень за смаком
Процес приготування:
- Як приготувати смачний томатний суп? Свинина з кісткою поміщається в каструлю, заливають 3,5-4 л води, і готується бульйон близько години з лавровим листом і запашним горошком.
- Сосиски нарізати кружечками і злегка обсмажують, потім потрібно викласти їх в інший посуд.
- Цибуля дрібно нарізати і готується в сковороді, де смажилися скибочки сосисок. Коли овоч стане прозорим, покласти до нього подрібнений часник, томати, нарізані великими шматочками і томатну пасту. Додається трохи води, і маса гаситься кілька хвилин на слабкому вогні, після чого потрібно її трохи посолити і поперчити.
- дістається м’ясо З бульйону і нарізати великими кубиками. В цей час в бульйон кладуть обчищену і подрібнену невеликими кубиками картоплю. Суп готується 7 хвилин.
- Томатна зажарка змішується з сосисками і викладається в суп. Туди ж додається консервована квасоля. Блюдо доводиться до смаку, якщо буде потрібно, додаванням солі і перцю, а потім вариться ще близько 7 хвилин. Подавати суп слід зі сметаною і зеленню.
Томатний суп з рисом і картоплею
Ситний томатний суп, до складу якого входять копчене м’ясо, рис і картоплю. Таке блюдо підійде для великої родини, коли потрібно приготувати обід так, щоб було «дешево і сердито».
Час готування: 35 хв.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 4.
Інгредієнти:
- Помідори – 3 шт.
- Цибуля ріпчаста – 0,5 шт.
- Селера корінь – 0,5 шт.
- Петрушка корінь – 0,5 шт.
- Бульйон м’ясний – 2 склянки
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Картопля – 1 шт.
- Цибуля ріпчаста – 0,5 шт.
- М’ясо копчене – 100 гр.
- Паста томатна – 1 ст. л.
- Базилік – 0,5 ч. л.
- Рис – 0,5 склянки
- Сметана для подачі.
Процес приготування:
1. Помідори очищаються від шкірки і нарізати крупно, цибулю порей, селера і петрушка чистяться і подрібнюються в тонкий брусочок або соломкою.
2. Скласти овочі і коренеплоди в каструлю, потім вони заливаються бульйоном і готуються при слабкому нагріванні 10 хвилин.
3. Картоплю потрібно нарізати брусочками, взяти потрібну кількість рису і всі разом викладається в суп. Додається томатна паста, і готування триває ще 7 хвилин.
4. Копчене м’ясо нарізають соломкою або розділяється на волокна, потрібно обсмажити його разом з половинкою цибулини, яку потрібно подрібнити.
5. Викласти м’ясо з цибулею в суп, приправити сіллю і чорним перцем, потім суп вариться ще 5 хвилин. Вийшло блюдо розливається по тарілках з додаванням сметани і рубленого базиліка. Приємного апетиту!
Італійський томатний суп з морепродуктів
Смачний і ароматний супчик, який набуває середземноморські нотки, завдяки креветкам, білому вину, мідій і італійським спеціям. Якщо хочеться, щоб страва була більш пікантним, варто додати більше соусу табаско, проте потрібно бути обережним: можна з легкістю переборщити з кількістю цього неймовірно гострого соусу.
Час приготування: 25 хв.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 6.
Інгредієнти:
- Помідори – 5 шт.
- Цибуля ріпчаста червоний – 0,5 шт.
- Перець червоний солодкий – 1 шт.
- Базилік листя – 8 шт.
- Часник – 1 зуб.
- Морква – 1 шт.
- Масло оливкова extra virgin – 2 ст. л.
- Оцет бальзамічний – 2 ст. л.
- Помідори у власному соку – 1 кг
- Соус табаско – за смаком.
- Сіль – за смаком.
- Горіх мускатний мелений – за смаком.
- Суміш італійських трав – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Перець чилі – 0,5 шт.
- Мідії – 300 гр.
- Вино сухе біле – 200 мл
- Креветки королівські – 1 кг
- Хліб білий – 6 шматочків.
- Сир грана падано – 100 гр.
Процес приготування:
1. З помідорів зняти шкірку, у перцю витягти насіння і внутрішні стінки, нарізати овочі рівним кубиком.
2. Очищені цибулю, моркву і часник подрібнити. Зробити зажарку з овочів на оливковій олії.
3. Отриману масу перекласти в блендер, додати консервовані томати, листя базиліка, приправи і спеції, половинку перцю чилі, вино, соус табаско і бальзамічний оцет. Все збити до однорідного стану. Перелити в сотейник і варити при слабкому нагріванні близько 10 хвилин. При необхідності додати невелику кількість чистої питної води, щоб злегка розбавити супчик.
4. Окремо обсмажити на оливковій олії з додаванням трав мідії і креветки, злегка посолити.
5. З хліба приготувати грінки, підсушивши його на сухій сковороді.
6. Розлити суп В тарілки, викласти в кожну морепродукти, гренку і посипати тертим сиром. При бажанні в кожну порцію можна додати кілька крапель бальзаміко.
Як приготувати іспанський суп гаспачо в домашніх умовах?
Легкий і насичений холодний суп доведеться як не можна, до речі, в жарку погоду. Він відмінно втамовує апетит і при цьому залишається легким, з приємною пюреподібної консистенції. Смачно, оригінально і сподобається навіть дітям.
Час приготування: 30 хв.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 4.
Склад:
- Помідори – 450 гр.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Перець консервований – 1 шт.
- Огірок – 1 шт.
- томатний Сік – 3 склянки
- Кінза – 35 гр.
- червоний винний Оцет – 1 ч. л.
- Масло оливкове – ¼ склянки
- Соус табаско – за смаком.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Сир твердий тертий – для подачі.
- Грінки з білого хліба – для подачі.
Процес приготування:
1. З половинки помідорів і огірків зняти шкірку.
2. В чашу кухонного комбайна або блендера скласти томати, половину огірка і частина цибулини, додати перець і пюрировать, поки маса не стане зовсім однорідною.
3. Перекласти в глибоку неметалеву миску, влити томатний сік, оцет, масло і пару крапель табаско. Перевірити на сіль, при необхідності досолити.
4. Кінзу дрібно нарізати, частину огірка і цибулі тонко нашаткувати.
5. Викласти всі овочі в суп і залишити в холодильнику для того, щоб страва настоялося. Перед подачею при необхідності довести до смаку, посоливши і поперчив, подавати з грінками і тертим сиром, посипати кінзою.
Як зварити суп з кільки в томатному соусі?
Цей суп підходить для тих, хто не хоче витрачати багато сил, часу і грошей, однак бажає спробувати оригінальне і смачне перше блюдо. Приготувати його під силу навіть початківцю кулінару, а результат сподобається навіть прискіпливим до їжі домочадцям.
Час приготування: 40 хв.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 4.
Склад:
- Килька, консервована в томатному соусі – 1 банка.
- Картопля – 3 шт.
- Рис – 3 ст. л.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Морква – 1 шт.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Лист лавровий – 2 шт.
- Перець запашний горошком – 3 шт.
- Кріп – 2 гілочки.
- Петрушка – 2 гілочки.
- Масло вершкове – 1 ст. л.
- Масло рослинне – 2 ст. л.
Процес приготування:
1. Доведіть до кипіння 1,5 л води, покладіть туди лаврові листочки і горошини перцю.
2. Картоплю наріжте кубиками. У киплячу воду всипте рис, а через 5 хвилин перекладіть туди ж картоплю.
3. З цибулі і моркви приготуйте засмажку. Вона повинна отримати приємний золотистий колір.
4. Рибу розімніть виделкою і перекладіть до засмажки, готуйте все разом 5 хвилин.
5. Помістіть засмажку з рибою в каструлю з бульйоном, додайте солі при необхідності і варіть 3 хвилини. Після висипте в супчик готовий подрібнену зелень, а також вершкове масло. Перемішайте суп і дайте настоятися кілька хвилин. Розлийте по тарілках і подавайте з часниковими грінками.
Простий і смачний рецепт супу з фрикадельками і томатною пастою
Маленькі м’ясні кульки в томатно-вершковому бульйоні з вермішеллю і помідорами – ідеальне блюдо для прохолодного дня, коли потрібно зарядитися енергією і наситити організм. Суп з фрикадельками припаде до смаку не тільки дорослим, але й маленьким гурманам.
Час приготування: 45 хв.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 5.
Склад:
- Бульйон м’ясний – 2,5 л
- Лист лавровий – 2 шт.
- Цибуля ріпчаста – 400 гр.
- Чебрець – за смаком.
- Перець червоний мелений – 1 ст. л.
- Фарш м’ясний – 300 гр.
- Помідори – 500 гр.
- Вермішель – 100 гр.
- Вершки 40% – 200 мл
- Петрушка – за смаком.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Паста томатна – 4 ст. л.
- Вино біле сухе – за смаком.
- Багет – скибочка для подачі.
Процес приготування:
1. У бульйон покласти лавровий лист, крупно нарізану цибулину і чебрець, всипати трохи червоного перцю. Готувати близько 20 хвилин.
2. Фарш відбити і зліпити фрикадельки невеликого розміру, акуратно викласти їх у бульйон.
3. Додати туди ж томатну пасту і нарізані кубиками помідори. Перемішати і готувати кілька хвилин.
4. Всипати вермішель, довести суп до кипіння і додати трохи вина. Дати алкоголю випарується приблизно за 10 хвилин, потім довести страву до смаку, додавши сіль і чорний мелений перець.
5. В кінці приготування влити вершки, посипати рубаною петрушкою і подавати з скибочкою підрум’яненої багета.
Гострий суп харчо з томатною пастою
Улюблений багатьма грузинський суп харчо – м’ясний, насичений і гострий. Він готується досить просто, але підкорює великою кількістю спецій і аромату, а рис і баранина роблять його дуже ситним.
Час приготування: 3 години 15 хв.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 5.
Склад:
- М’ясо яловичини або баранини на кісточці – 700 гр.
- Вода – 2,5 л
- Картопля – 3 шт.
- Рис – 100 гр.
- Цибуля ріпчаста – 2 шт.
- Часник – 4 зуб.
- Паста томатна – 2 ст.л.
- Помідор – 1 шт.
- Сіль – за смаком.
- Перець червоний мелений – 0,5 ч. л.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Паприка солодка мелена – 0,5 ч. л.
- Перець чорний горошком – 3 шт.
- Перець запашний горошком – 1 шт.
- Приправа «хмелі-сунелі» — 2 ч. л.
- Кріп мелений – 2 ст. л.
- Петрушка мотаючи – 2 ст. л.
- Кінза свіжа рубана – 2 ст. л.
Процес приготування:
1. М’ясо промити, залити холодною водою і довести до кипіння. Додати в бульйон лавровий лист і горошини двох видів перцю і варити при слабкому нагріванні близько 2 годин. Після цього м’ясо вийняти з бульйону, нарізати порційно і покласти назад в проціджений бульйон.
2. Очищену картоплю нарізати великими скибочками і варити в бульйоні 15 хвилин, поки не стане дуже м’якою.
3. Рис окремо зварити до напівготовності, а потім процідити.
4. Ріпчасту цибулю, нарізану дрібним кубиком, обсмажити протягом 4-5 хвилин в сковороді на знятому з бульйону жирі.
5. З помідорів зняти шкірку, натерти його на тертці і разом з томатною пастою і меленою паприкою покласти до цибулі. Готувати ще кілька хвилин.
6. Картоплю дістати з бульйону і розім’яти його в сковороді з томатною заправкою. Викласти масу назад в бульйон, додати рис. Всипати решту, ще не використані приправи і готувати 10 хвилин, поки рис не досягне повної готовності. Вимкнути плиту, покласти в харчо товчений часник і зелень, дати настоятися протягом 30 хвилин і подавати з коржиком.
Покроковий рецепт приготування томатного супу з яловичиною
Томатний суп з яловичиною і коренем селери – пікантне перше блюдо, яке особливо цікавим стає завдяки потрібно додати в нього яблучного оцту. Виходить смачний густий суп, відповідний всім, хто любить мясоовощной бульйон.
Час приготування: 2 години 30 хв.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 5.
Склад:
- Яловичина (м’якоть) – 200 гр.
- Селера корінь – 100 гр.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Помідори – 500 гр.
- Масло вершкове – 20 гр.
- Картопля – 200 гр.
- Кетчуп – 4 ст. л.
- Оцет яблучний – 1 ст. л.
- Цибуля зелена – для подачі.
Процес приготування:
1. М’ясо промивається і ріжеться на порційні шматки. Потім його потрібно залити холодною водою і варити близько 2 годин.
2. У вершковому маслі пассеруется дрібно нарубаний цибулю, слідом туди ж кладуть нарізану брусочками селера і очищені томати, які ріжуться дрібним кубиком.
3. В зажарку додається кетчуп і яблучний оцет.
4. У яловичий бульйон всипати нарізану великими кубиками картоплю, і через 10 хвилин перекласти туди ж томатно-овочеву засмажку. Посолити, додати перець і готувати ще 10 хвилин.
5. Супчик подавати гарячим, прикрасивши дрібно нарізаною зеленою цибулею.
Як приготувати смачний томатний суп з куркою?
Незвичайний рецепт томатного супу з курячим філе і молодими кабачками. Трави і спеції роблять цей легкий супчик по-літньому свіжим і приємним на смак. Те, що треба для обіду в спекотний літній день.
Час приготування: 30 хв.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 3.
Склад:
- Курка (філе) – 1 шт.
- молодий Кабачок – 2 шт.
- Морква – 1 шт.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Помідори – 4 шт.
- Часник – 2 зуб.
- Масло оливкове – 2 ст. л.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Цукор-пісок – за смаком.
- Суміш пряних трав – за смаком.
- Кріп свіжий рубаний – за смаком.
Процес приготування:
1. З помідорів зняти шкірку і пюрировать їх, попередньо видаливши насіння. Для цього можна скористатися блендером або кухонним комбайном.
2. Очищені цибулину і моркву нарізати дрібними кубиками, часник порубати.
3. Молоді кабачки можна не чистити, а лише добре промити і нарізати кубиками або брусочками.
4. В оливковій олії в сотейнику, де буде готуватися суп, спочатку обсмажити цибулю, потім покласти туди ж моркву і готувати овочі разом 5 хвилин, трохи їх, підсолюємо і додавши перцю.
5. Куряче філе нарізати смужками і покласти до підготовлюваних овочів, смажити все разом ще 5 хвилин. Додати трохи пряних трав.
6. Влити в сотейник трохи води, покласти шматочки кабачків і тушкувати 25 хвилин при слабкому нагріванні під кришкою. Покласти томатне пюре і цукор, готувати ще 10 хвилин. При необхідності трохи розбавити водою. Подавати з рубаним кропом.
Класичний томатний суп-пюре зі свіжих помідорів
Щоб приготувати томатний суп-пюре без зайвих клопотів, краще скористатися сотейник. У ньому можна і нагрівати продукти, і, використовуючи занурювальний блендер, перетворити овочеву масу в ніжне пюре.
Час приготування: 30 хв.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 2.
Склад:
- Помідори – 500 гр.
- Базилік свіжий – 2 гілочки.
- Орегано сушений – 1 щіпка.
- Цибуля ріпчаста – 50 гр.
- Часник – 3 зуб.
- Бульйон курячий – 200 мл
- Масло оливкове – 2 ст. л.
- Сіль – за смаком.
- Цукор-пісок – за смаком.
Процес приготування:
1. У вимитих томатів видалити плодоніжки і зняти шкірку, нарізати великими скибочками.
2. Очищену цибулину нарізати кубиком і обсмажити в сотейнику на оливковій олії.
3. Як тільки цибуля стане м’яким, додати нарізаний часник і смажити, поки не з’явиться характерний аромат, після додати крупнонарезанные листочки базиліка.
4. У сотейник помістити скибочки помідорів і готувати 10 хвилин, постійно помішуючи. Приправити сіллю, чорним перцем і орегано. Довести до смаку, додавши трохи зігнут
5. У сотейник з томатами влити бульйон, накрити кришкою і варити на дуже маленькому вогні 10 хвилин. Після цього масу пюрировать, щоб вона стала однорідною.
6. Подавати томатний суп-пюре, прикрасивши листочками базиліку і присмачивши оливковою олією. До супу можна подати грінки з білого хліба з сиром.