Борщ з куркою – 6 покрокових рецептів приготування борщу з буряками, капустою

Борщ з куркою — смачний і дієтичний варіант приготування знаменитого супу. Борщ ще з давніх часів є одним з найулюбленіших перших страв серед слов’янських народів. Колись борщем називали звичайну юшку з борщівника. А пізніше готували на буряковому квасі.

Класичний рецепт борщу з буряками, капустою і куркою

Щоб борщ був насиченого бордового кольору, потрібно вибирати буряк середньої величини – сорти для салату – і додавати піджарку за 10 хвилин до повної готовності.

Інгредієнти на
8 порц.

  • Курка 1 шт.
  • Капуста білоголова 300 гр.
  • Картопля 3 шт.
  • Морква 1 шт.
  • Буряк 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста 1 шт.
  • Масло рослинне 4 ст. л.
  • Томатна паста 1 ст. л.
  • Лавровий лист 2 шт.
  • Зелень за смаком
  • Часник за смаком
  • Перець чорний мелений за смаком
  • Сметана 1 ст. л.

Процес приготування:

  1. Як зварити смачний борщ з куркою? Готуємо робочу поверхню. Викладаємо на стіл всі інгредієнти для приготування борщу.
  2. Далі беремо м’ясо курки, промиваємо його і замочуємо в окремій ємності з холодною водою.
  3. Чистимо овочі. Виливаємо воду і дістаємо м’ясо, кладемо його в каструлю з двома літрами холодної води. Включаємо плиту, ставимо каструлю на конфорку. Коли вода почне кипіти, знімаємо пінку. Трохи знижуємо температуру і варимо курку 30-40 хвилин до повної готовності.
  4. Поки курка стоїть на плиті, у нас є час для нарізки овочів. Капусту не дуже крупно шаткуємо гострим ножем.
  5. Картоплю нарізаємо соломкою або довільно, як подобається.
  6. Як тільки курка розвариться і буде повністю готова, дістаємо її з каструлі. Висипаємо в бульйон картоплю і капусту. Залишаємо на 15-20 хвилин.
  7. За цей час ми встигнемо підготувати буряк. Крупно подрібнюємо її на тертці. Ставимо сковороду на плиту, заливаємо в неї рослинне масло і розігріваємо. Викладаємо буряк і злегка обсмажуємо. Потім викладаємо в каструлю з овочами.
  8. Дрібно ріжемо цибулю і висипаємо його на розігріту сковороду з рослинним маслом. Постійно перемішуємо. Обсмажуємо до золотистого кольору. У процесі обжарювання подрібнюємо морква (крупно). Додаємо моркву до цибулі і обсмажуємо близько п’яти хвилин.
  9. Тепер додаємо в зажарку 2 ложки томатної пасти і перемішуємо. Обсмажуємо ще пару хвилин.
  10. Викладаємо вміст сковороди в каструлю. Додаємо спеції, лавровий лист і трохи часнику. Варимо борщ ще 7 хвилин на сильному вогні. Вимикаємо плиту і даємо страві настоятися.
  11. Наливаємо борщ по тарілках, додаємо пару ложок сметани і зелень.

Приємного апетиту!

Як зварити смачний борщ з куркою і квашеною капустою?

Любителям дієтичної їжі рекомендуємо спробувати рецепт борщу з куркою і квашеною капустою. Він виходить більш легким, але не менш смачним.

Час готування – 1 ч. 20 хв.

Час приготування – 1 ч.

Кількість порцій: 8.

Склад:

  • Курка – 650-700 гр.
  • Вода – 2 л
  • Картопля – 500 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Морква – 1-2 шт.
  • Буряк – 1 шт.
  • Паста томатна – 2 ст. л.
  • Масло рослинне – для смаження.
  • Петрушка – 0,5 пучка.
  • Кріп – 0,5 пучка.
  • Капуста білокачанна квашена – 250 гр.
  • Оцет 9% – 1 ст. л.

Процес приготування:

1. Почнемо приготування борщу з курки. Промиваємо м’ясо і просушуємо паперовими рушниками. Ріжемо його на шматки середнього розміру. Викладаємо в каструлю. Наливаємо пару літрів холодної води і ставимо на плиту. Варимо 20-30 хвилин.

2. Поки м’ясо вариться, займемося овочами. Нарізаємо цибулю дрібними кубиками, на тертку крупно подрібнюємо буряк і моркву. У розігріту сковороду з олією спочатку додаємо цибулю і обсмажуємо до золотистого кольору, потім моркву і буряк. Не забуваємо постійно перемішувати. Вливаємо оцет за рецептом.

3. Очищаємо картоплю й нарізаємо його соломкою або кубиками середнього розміру. Засипаємо в каструлю з бульйоном.

4. У суміш овочів на сковороді, додаємо трохи води і томатної пасти. Перемішуємо і тушкуємо пару хвилин.

5. Висипаємо в миску квашену капусту. Дрібно нарізаємо зелень і додаємо до капусти.

6. Через 5 хвилин після додавання картоплі висипаємо в каструлю засмажку. Коли картопля буде готовий, додаємо в борщ зелень і капусту. Солимо борщ, доводимо до кипіння. Через хвилину вимикаємо.

7. Коли борщ настоїться і трохи охолоне, подаємо до столу з парою ложок сметани.

Приємного апетиту!

Покроковий рецепт приготування борщу з куркою без капусти

Рецепт борщу без капусти є традиційним для білоруської кухні. Однак це не робить його менш смачним і привабливим.

Час готування – 1 ч. 20 хв.

Час приготування – 45 хв.

Кількість порцій: 12.

Склад:

  • Курка – 500 гр.
  • Картопля – 4 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Цибуля – 2 шт.
  • Буряк велика – 1 шт.
  • Олія соняшникова – 2 ст. л.
  • Аджика – 3 ст. л.
  • Лист лавровий – 1 шт.
  • Оцет – 1 ст. л.
  • Перець чорний горошком – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Сіль – за смаком.
  • Петрушка – 2 гілки.
  • Вода – 2 л

Процес приготування:

1. Куряче м’ясо промиваємо й обсушуємо паперовим рушником. Кладемо в каструлю з водою. Ставимо на конфорку і включаємо плиту. Бульйон доводимо до кипіння, постійно знімаємо піну. Курка повинна розваритися і відстати від кістки. Курку виймаємо з каструлі. Бульйон залишаємо і продовжуємо варити з картоплею, який підготуємо заздалегідь.

2. Поки курка стоїть на плиті, готуємо картоплю. Очищаємо, промиваємо та нарізаємо соломкою. Висипаємо в бульйон.

3. Очищаємо цибулю та моркву, трохи промиваємо. Цибулину намагаємося нарізати якомога дрібніше, моркву натираємо на тертку. На конфорку ставимо сковороду наливаємо масло. Включаємо плиту і розігріваємо. Додаємо цибулю і помішуємо пару хвилин до розм’якшення. Слідом засипаємо моркву. Продовжуємо помішувати.

4. У процесі смаження займемося буряком. Очищаємо її і натираємо на крупній тертці.

5. Викладаємо натерту буряк в сковороду. Накриваємо кришкою і чекаємо, поки буряк розм’якшиться. Потім додаємо аджику і оцет. Перемішуємо до однорідності і знімаємо з плити.

6. Відокремлюємо м’ясо від кісток, нарізаємо його на шматки середнього розміру.

7. Переконуємося, що картопля повністю зварився, і додаємо в бульйон зажарку і курку. Даємо борщу поваритися ще 10-15 хвилин, потім вимикаємо. За 2 хвилини до зняття з плити солимо і перчимо страву, висипаємо нарізану зелень. Подаємо борщ зі сметаною на стіл.

Приємного апетиту!

Простий і смачний рецепт борщу з куркою і засмажкою

Це особлива страва прикрасить навіть святковий стіл. Та й борщ готується з курки набагато швидше, ніж з іншого м’яса.

Час готування – 1 ч. 20 хв.

Час приготування – 1 ч.

Кількість порцій: 6-8.

Склад:

  • Курка – 300-400 гр.
  • Буряк – 1 шт.
  • Моркву – ½ шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 головка.
  • Капуста білокачанна – 100-150 гр.
  • Часник – 2-3 зуб.
  • Картопля – 1-2 шт.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець – за смаком.
  • Паста томатна – 1 ст. л.
  • Цукор – 1 ч. л.
  • Оцет 9% – 1-2 ч. л.
  • Кріп – 4-5 гілок.
  • Масло рослинне – 2-3 ст. л.
  • Вода – 2-2,5 л

Процес приготування:

1. Для приготування борщу можна використовувати будь-які частини курки (філе, стегенця, крила). Беремо каструлю і заливаємо воду. Слідом відправляємо курку (попередньо промиваємо її і розрізаємо на шматки). Після того, як бульйон закипить, залишаємо його і курку на варіння ще на 30 хвилин. За цей час ми встигнемо підготувати овочі. Моркву очищаємо, промиваємо і подрібнюємо за допомогою терки. Шаткуємо капусту.

2. Ножем видаляємо шкірку з картоплі, промиваємо теплою водою і ріжемо на кубики. Видаляємо цибулинних лушпиння і дрібно нарізаємо цибулю. Сирий буряк позбавляємо від шкірки і подрібнюємо на крупній тертці.

3. Коли бульйон закипить, висипаємо кубики картоплі в каструлю.

4. Слідом відправляємо капусту. Чекаємо, коли бульйон знову закипить, а овочі розм’якшаться. Це займе 15-20 хвилин.

5. Ми тим часом займемося засмажкою для борщу. Ставимо сковороду з маслом на конфорку і включаємо плиту. Після того, як вона розігріється, викладаємо цибулю і починаємо пасерувати. Слідом висипаємо моркву і також пасеруємо ще пару хвилин.

6. Додаємо буряк і томатну пасту. Для більш насиченого смаку вливаємо трохи оцту, посипаємо щіпкою цукру. Злегка перемішуємо. Наливаємо в ополоник курячий бульйон і додаємо його в зажарку. Накриваємо кришкою сковороду і тушкуємо ще хвилин 15-20, щоб довести буряк до готовності.

7. Через покладений час відправляємо овочевий мікс в каструлю з бульйоном. Довариваем борщ на малому вогні 10 хвилин. За пару хвилин до закінчення приготування солимо і перчимо борщ, засипаємо нарізані часник і зелень.

8. Борщ майже готовий. Через 10-15 хвилин він охолоне й стане насиченим. Подаємо до столу. Порції заправляємо парою ложок сметани.

Приємного апетиту!

Наваристий і дуже смачний борщ з куркою в мультиварці

В мультиварці борщ виходить не менш наваристим і смачним. Ви тільки перемикаєте режими, а техніка все робить сама.

Час готування – 2 ч. 30 хв.

Час приготування – 30-40 хв.

Кількість порцій: 6-8.

Склад:

  • Гомілки курячі – 2-3 шт.
  • Картопля – 3 шт.
  • Капуста – 100-150 гр.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Буряк – 1 шт.
  • Паста томатна – 1 ст. л.
  • Оцет – 2 ст. л.
  • Часник – 2 зуб.
  • Перець горошком – 5 шт.
  • Лист лавровий – 1 шт.
  • Зелень – за смаком.
  • Сіль – за смаком.
  • Масло рослинне – 2 ст. л.

Процес приготування:

1. Курячі частини промиваємо в теплій воді й обсушуємо. Потім кладемо в чашу мультиварки. Слідом додаємо перець і сіль. Нам необхідний режим «Суп», час – 1 година. Засікаємо 50 хвилин. Через це час додаємо лавровий лист в бульйон.

2. Через годину дістаємо курку з чаші, а бульйон пропускаємо через сито в ємність.

3. Займемося нарізкою овочів. Почнемо з лука. Очищаємо його і нарізаємо дрібними кубиками.

4. У чашу мультиварки наливаємо масло, висипаємо цибулю і обсмажуємо (в режимі «Смаження», час – 5-7 хвилин).

5. Очищаємо моркву і буряк від шкірки і промиваємо. Подрібнюємо на крупній тертці в окрему ємність.

6. Цибуля став прозорим, тому додаємо до нього терті моркву і буряк, томатну пасту, оцет і ополоник готового бульйону. Ставимо режим «Смаження» і пасеруємо вміст 10 хвилин.

7. Очищаємо картоплю, промиваємо його і нарізаємо кубиками.

8. Знімаємо куряче м’ясо з кістки.

9. На обробній дошці дрібно шаткуємо капусту.

10. Овочі готові. Відкриваємо каструлю, додаємо в чашу картоплю. Слідом виливаємо бульйон. Виставляємо режим «Суп» на 1 годину.

11. Через 40 хвилин додаємо в борщ капусту і куряче м’ясо. Слідом додаємо видавлений часник і зелень (порізати заздалегідь). Після години виставляємо режим «Підігрів» і тушкуємо суп ще 30 хвилин. Блюдо готове.

Приємного апетиту!

Як приготувати ситний та ароматний борщ з куркою і квасолею?

Квасоля додає борщу незвичайну горіхову нотку. Навіть без м’яса він виходить дуже ситним та смачним.

Час готування – 1 ч. 10 хв.

Час приготування – 1 ч.

Кількість порцій: 6.

Склад:

  • Курка – 500 гр.
  • Буряк – 1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Капуста – 300 гр.
  • Картопля – 2 шт.
  • Квасоля червона – 1 склянка
  • Сік лимонний – 20 мл
  • Цукор – 1 ч. л.
  • Сіль – за смаком.
  • Часник – 3 зуб.
  • Лист лавровий – 1 шт.
  • Перець горошком – 5 шт.
  • Масло рослинне – 3 ст. л.

Процес приготування:

1. Курку ретельно промиваємо в теплій воді, звільняємо від плівок, шкурок і жилок, розрізаємо не шматки середнього розміру. Поки бульйон доходить до кипіння, постійно знімаємо піну. Зменшуємо вогонь. Солимо і перчимо вміст каструлі, додаємо лавровий лист.

2. Обрізаємо картопляну шкірку і промиваємо картоплини водою. Нарізаємо в довільній формі.

3. Моркву і буряк очищаємо. Промиваємо та нарізаємо соломкою.

4. Видаляємо лушпиння у цибулі. Спочатку нарізаємо цибулину кільцями, а потім ділимо кожне кільце на чотири частини.

5. На розігріту плиту ставимо сковороду з маслом для смаження. Висипаємо цибулю і постійно помішуємо, поки він не розм’якшиться.

6. Тепер черга моркви. Її також помішуємо разом з цибулею протягом трьох хвилин.

7. Буряк обсмажуємо 5 хвилин. Не забуваємо постійно помішувати. Потім поливаємо овочі лимонним соком і посипаємо цукром. Обсмажуємо, постійно помішуючи, ще 5 хвилин.

8. Через 15 хвилин після того, як бульйон закипить, додаємо в нього квасоля (готову або замочену на ніч заздалегідь). Варимо 15 хвилин.

9. Засипаємо картоплю. Коли бульйон закипить, знімаємо піну, яка утворилася і додаємо капусту. Залишаємо на 10 хвилин.

10. І, нарешті, відправляємо в каструлю овочеву масу. Перемішуємо. Пробуємо, вистачає цукру і солі. Варимо ще 20 хвилин на середньому вогні.

11. Дуже дрібно нарізаємо часник і за 5 хвилин до повної готовності борщу засипаємо його вміст каструлі. Витягаємо лавровий лист. Вимикаємо борщ і даємо настоятися 10 хвилин.

Приємного апетиту!