Класичні щі – 10 смачних рецептів приготування з покроковими фото

Класичні щі – це споконвічно слов’янське страву, різноманітність приготування якого просто вражає! Основу, тобто бульйон, для цього супчика можна варити, як на яловичині, так і на свинині, а в якості головного інгредієнта використовувати не лише свіжу та тонко нашатковану капусту, але і квашену. Виходячи з цього, незалежно від того, чи любите ви насичені бульйони або легкі, щі в будь-якому випадку припадуть вам до смаку і надовго позбавлять вас від голоду, паралельно даруючи задоволення вашим смаковим рецепторам.

Класичні щі з свіжої капусти

Класичні щі зі свіжої капусти, приготовані на основі нежирної свинини – це популярний перше блюдо, яке кожна господиня готує по-своєму. Однак сьогодні ми розповімо вам про класику, яка не може комусь не сподобається. Спробуйте, і переконаєтеся в цьому самі!

Інгредієнти на
6 порц.

  • Свиняча лопатка 700 гр.
  • Картопля 500 гр.
  • Морква 120 гр.
  • Цибуля ріпчаста 120 гр.
  • Капуста білоголова 300 гр.
  • Олія соняшникова 2 ст. л.
  • Перець чорний горошок 7 шт.
  • Вода 2.5 л.
  • Сіль за смаком

 

Процес приготування:

  • Щоб приготувати щі за класичним рецептом, насамперед промиваємо м’ясо і обполіскуємо овочі.

  • Поміщаємо свинину в каструлю, заливаємо водою і варимо півтора години з моменту закипання, періодично видаляючи шумівкою піну.

  • Очищаємо цибулю і моркву нарізаємо соломкою.

  • Аналогічним чином чинимо з картоплею, соломку заливаємо холодною водою, щоб зберегти колір.

  • Дрібно шаткуємо білокачанну капусту.

  • На розігрітому рослинному маслі моркву пасеруємо з цибулею.

  • виймаємо З бульйону лопатку, закидаємо картоплю з капустою і засікаємо 15 хвилин.

  • Після додаємо розібране м’ясо і пасерування, проварюємо ще 10 хвилин.

  • Додаємо сіль і горошини чорного перцю, знімаємо з вогню, накриваємо кришкою – наполягаємо 15-20 хвилин.

  • Наваристі щі подаємо в поєднанні зі сметаною і зеленню. Приємного апетиту!

Кислі щі з квашеної капусти

Кислі щі з квашеної капусти – це легке, але в той же час досить ситна перше блюдо, яке ідеально підходить для смачного сімейного обіду. Подавати такий супчик рекомендується з додаванням охолодженої сметани, цей молочний продукт нейтралізує зайву кислотність.

Час приготування – 40 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 8.

Інгредієнти:

  • Курка – 700 гр.
  • Вода – 3 л
  • Капуста квашена – 400 гр.
  • Картопля – 2 шт.
  • Цибулина – 1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Масло рослинне – 2 ст. л.
  • Часник – 1 зуб.
  • Зелень – за смаком.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Промиту курку кладемо в каструлю відповідного розміру.

Крок 2. Заливаємо птицю водою і проварюємо протягом 20 хвилин з моменту закипання на повільному полум’ї.

Крок 3. Після закінчення часу, виймаємо м’ясо з бульйону і даємо час охолонути.

Крок 4. Довільно подрібнюємо капусту.

Крок 5. Закидаємо соління в каструлю і варимо на невеликому нагріванні.

Крок 6. Слідом в бульйон висипаємо очищену і нарізану картоплю.

Крок 7. Очищену цибулину хаотично рубаємо.

Крок 8. Натерту моркву разом з цибулею обсмажуємо на рослинному маслі до м’якості та легкого золотистого відтінку.

Крок 9. Викладаємо пасерування в бульйон.

Крок 10. Філе птиці розбираємо по волокнах або нарізаємо і відправляємо в суп, від початку варіння капусти – готуємо півгодини, не менше.

Крок 11. Суп солимо і присмачую подрібненим часником – подаємо до столу, посипавши зеленню. Приємного апетиту!

Щі з свіжої капусти з куркою

Щі з свіжої капусти з куркою завжди виходять менш жирними і наваристими, ніж готувати на іншому м’ясі. Звичайно, і час приготування скорочується в кілька разів, що не може не радувати господинь, яким щодня доводиться смачно і багато разів годувати сім’ю.

Час приготування – 45 хв.

Час приготування – 15-20 хв.

Порції – 2,5 л.

Інгредієнти:

  • Стегна курячі – 2 шт.
  • Картопля – 400 гр.
  • Капуста білокачанна – 400 гр.
  • Вода – 1,6 л.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Морквина – ½ шт.
  • Паста томатна – ½ ст. л.
  • Масло рослинне – 50 мл
  • Лист лавра – 1 шт.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Курку заливаємо водою і варимо близько 20 хвилин після закипання разом з лавровим листом. Курку розбираємо і закидаємо в бульйон разом з нарізкою з картоплі, тушкуємо на середньому нагріванні до готовності овочів.

Крок 2. Паралельно обсмажуємо 5-7 хвилин подрібнену цибулю з морквою, доповнюємо томатною пастою і тушкуємо ще пару хвилин. Тонко шаткуємо капусту.

Крок 3. У суп викладаємо капусту, солимо і варимо 5-6 хвилин.

Крок 4. Додаємо зажарку в томатному соусі.

Крок 5. Проварюємо інгредієнти протягом 5 хвилин і посипаємо меленим перцем.

Крок 6. Наполягаємо страву під кришкою ще близько 15 хвилин і після подаємо до столу. Приємного апетиту!

Пісні щі без м’яса

Пісні щі без м’яса за своїми смаковими характеристиками мало чим поступаються класичному супу, єдине, не чекайте навару і жирності. Овочі прекрасно гармоніюють між собою, і в поєднанні з водою виходить дуже смачний і ароматний бульйон.

Час приготування – 40 хв.

Час приготування – 10-15 хв.

Порції – 7.

Склад:

  • Капуста білокачанна – 200 гр.
  • Морквина – 1 шт.
  • Цибулина – 1 шт.
  • Картопля – 3-4 шт.
  • Паста томатна – 2-3 ст. л.
  • Квасоля консервована – 1 банку.
  • Масло олію – 2-3 ст. л.
  • Часник – 2-3 зуб.
  • Кріп – 1 пучок.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. У каструльку наливаємо воду і доводимо до кипіння, не втрачаючи часу, чистимо і нарізаємо кубиками картоплю.

Крок 2. Ріжемо тонкою соломкою капусту.

Крок 3. Картопляні скибочки відправляємо в окріп.

Крок 4. Тепер закидаємо капусту, доводимо до кипіння й тушкуємо під кришкою протягом 15-20 хвилин.

Крок 5. В цей час дрібно нарізаємо цибулину і на бурачной тертці трьом моркву.

Крок 6. У сковорідці розігріваємо масло і пару хвилин смажимо цибулю, додаємо морквяну соломку і ще через 3-4 хвилини присмачую невеликою кількістю бульйону і пастою з перетертих томатів.

Крок 7. Тушкуємо заправку близько 10 хвилин і перекладаємо в суп, кип’ятимо і готуємо ще 2-3 хвилини.

Крок 8. Відкриваємо банку квасолі, виливаємо заливку і перекладаємо компонент в суп.

Крок 9. В останню чергу кладемо в каструлю дрібно нарізаний часник і рубану зелень. Вимикаємо нагрівання і даємо трохи постояти під кришкою.

Крок 10. Апетитні щі подаємо до столу «з пилу, з жару» і насолоджуємося. Приємного апетиту!

Щі з свіжої капусти зі свининою

Щі з свіжої капусти зі свининою – це простий варіант смачного і поживного обіду, який повністю задовольнить потреби ваших домочадців. Для приготування нам будуть потрібні виключно ті продукти, що часто є під рукою у кожного кулінара.

Час приготування – 90 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 10.

Склад:

  • Свинина – 350 гр.
  • Капуста білокачанна – 300 гр.
  • Картопля – 6-8 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Цибулина – 1 шт.
  • Помідори – 1 шт.
  • Паста томатна – 2 ст. л.
  • Сіль – за смаком.
  • Олія соняшникова – 2 ст. л.
  • Лаврушка – 1 шт.
  • Кріп – 1 пучок.

Процес приготування:

Крок 1. Свинину нарізаємо довільними шматочками середнього розміру.

Крок 2. Перекладаємо нарізку в каструлю і, заливши водою, доводимо до кипіння – знімаємо пінку.

Крок 3. Паралельно нарізаємо невеликими скибочками помідор і цибулю тремо на тертці моркву.

Крок 4. Овочеве асорті обсмажуємо на розпеченому соняшниковій олії до розм’якшення.

Крок 5. Присмачую засмажку томатною пастою, гарненько перемішуємо і тушкуємо ще 2-3 хвилини. Через 45-50 хвилин після закипання бульйону, в суп закидаємо нашатковану капусту.

Крок 6. Додаємо бруски очищеної картоплі.

Крок 7. У момент закипання, перекладаємо в каструльку вміст сковороди.

Крок 8. Доповнюємо страва лаврушкой і кропом.

Крок 9. Солимо. Варимо до готовності картоплі. В кінці варіння додаємо подрібнену зелень і даємо закипіти.

Крок 10. Закипевшие щі готуємо та подаємо до столу на радість родині. Приємного апетиту!

Борщ з капустою і грибами

Борщ з капустою і грибами – це неймовірне ароматне перше блюдо, яке вам захочеться покуштувати ще в процесі варіння! Гриби рекомендується використовувати лісові, вони можуть бути, як замороженими, так і сушеними. Печериці та гливи не зможуть наситити бульйон настільки ж добре.

Час готування – 35 хв.

Час приготування – 10 хв.

Порції – 5.

Склад:

  • Гриби лісові (заморожені) – 250 гр.
  • Капуста – ¼ шт.
  • Цибулина – 1 шт.
  • Картопля – 7 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Масло рослинне – для смаження.
  • Зелень – за смаком.
  • Борошно – 1 ч. л.
  • Сметана – 1-2 ст. л
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Перед початком готування очищаємо і промиваємо необхідні овочі.

Крок 2. Картоплю ріжемо на довільні шматочки і закидаємо в киплячу воду.

Крок 3. Яким зручним способом подрібнюємо моркву.

Крок 4. Дрібно нарізаємо цибулю.

Крок 5. На розігрітому рослинному маслі обсмажуємо до м’якості цибулю з морквою і додаємо заморожені гриби.

Крок 6. Ріжемо На кубики білокачанну капусту.

Крок 7. До розвареної картоплі викладаємо гриби з засмажкою.

Крок 8. В піалі змішуємо воду з борошном і сметаною, одержаний розчин переливаємо в щі.

Крок 9. Солимо, перчимо та посипаємо рубаною зеленню – варимо ще пару хвилин і знімаємо з плити.

Крок 10. Готуйте і отримуйте задоволення!

зелений борщ зі щавлем і яйцем

зелений борщ зі щавлем і яйцем – це самий популярний суп для вживання в спекотні літні дні, також для готування краще використовувати молоді овочі. Для прискорення і без того швидкого процесу, ви можете попередньо відварити і очистити кілька курячих яєць.

Час готування – 35 хв.

Час приготування – 10 хв.

Порції – 3-4.

Склад:

  • Яйця – 2-3 шт.
  • Щавель – 1 пучок.
  • Масло олію – для смаження.
  • Картопля молода – 4-5 шт.
  • Морквина – 1 шт.
  • Цибулина – 1 шт.
  • Цибуля зелена – 1/2 пучка.
  • Зелень – за смаком.
  • Цукор-пісок – за смаком.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Знімаємо шкірку з овочів і промиваємо, у підсоленій воді відварюємо до готовності яйця, остуджуємо в крижаній воді.

Крок 2. На невеликі скибочки ріжемо цибулю з морквою.

Крок 3. На 4-6 частин ріжемо картоплю.

Крок 4. У сотейник наливаємо олію і прогріваємо, пасеруємо моркву з цибулею.

Крок 5. Закидаємо картоплю і злегка підрум’янюємо.

Крок 6. Заливаємо інгредієнти водою і тушкуємо на повільному полум’ї протягом 10-15 хвилин.

Крок 7. Листя щавлю без стебел обполіскуємо і крупно нарізаємо.

Крок 8. Щавель разом з нарізкою з зеленого цибулі викладаємо в каструлю, додаємо цукор, перчимо і солимо – готуємо ще 5 хвилин.

Крок 9. Доповнюємо страва кропом і знімаємо з вогню, даємо трохи настоятися.

Крок 10. Розливаємо борщ по тарілках і доповнюємо кожну порцію половинками відварених яєць. Приємного апетиту!

Щі з консервованою квасолею

Щі з консервованою квасолею і м’ясом – це відмінне джерело білка і ситості. Невелика піала такого апетитного супчика надовго позбавить вас від голоду і зарядить енергією до самого вечора. Перед подачею рекомендуємо доповнити свіжої рубаною зеленню для насиченості аромату.

Час приготування – 90 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 4-5.

Склад:

  • М’ясо – 350 гр.
  • Картопля – 3 шт.
  • Капуста білокачанна – 300 гр.
  • Цибулина – 1 шт.
  • Морквина – 1 шт.
  • Соус томатний – 1 ст. л.
  • Масло рослинне – для смаження.
  • Квасоля консервована – ¾ склянки
  • Вода – 1,5 л
  • Зелень – за смаком.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Видаляємо шкірку з картоплі, обполіскуємо під струменем води і ріжемо на не дуже товсті бруски.

Крок 2. Дрібно шаткуємо капусту і паралельно бульйон доводимо до кипіння (м’ясо додаємо за бажанням).

Крок 3. Подрібнюємо очищену моркву з цибулею, смажимо на олії до рум’яності.

Крок 4. Розм’якшені овочі доповнюємо соусом з перетертих томатів, перемішуємо і тушкуємо ще 3-4 хвилини.

Крок 5. Викладаємо зажарку в бульйон і засікаємо 15 хвилин.

Крок 6. За кілька хвилин до готовності додаємо консервовану квасоля, солимо і перчимо.

Крок 7. Розлив суп по тарілках прикрашаємо зеленню – знімаємо пробу. Приємного апетиту!

Щі з томатною пастою

Щі з томатною пастою – це смачний і простий у приготуванні суп, який допоможе вам без зайвих клопотів урізноманітнити звичний раціон і здивувати свою сім’ю чимось абсолютно новим і незвичним. Якщо ви ніколи не готували капусняк, таким чином, то не проходьте повз!

Час готування – 55 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 4.

Інгредієнти:

  • Бульйон м’ясний – 1,8 л.
  • Капуста білокачанна – 300 гр.
  • Морквина – 1 шт.
  • Цибулина – 1 шт.
  • Перець болгарський – 1 шт.
  • Паста томатна – 1 ст. л.
  • Лист лавра – 1 шт.
  • Олія – для смаження.
  • Зелень – за смаком.
  • Сіль – за смаком.
  • Приправи – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Першим ділом зчищаємо всю шкірку з овочів, промиваємо.

Крок 2. У киплячий бульйон закидаємо тонко нашатковану капусту.

Крок 3. Через 10 хвилин додаємо картопляні бруски.

Крок 4. На бурачной тертці подрібнюємо морквину.

Крок 5. Ріжемо На кубики м’якоть болгарського перцю і ріпчасту цибулю.

Крок 6. На розігрітому рослинному маслі пасеруємо овочі, додаємо томатну пасту.

Крок 7. В зажарку вливаємо близько 10 мл бульйону, тушкуємо близько 10 хвилин.

Крок 8. Вміст сковороди викладаємо в бульйон, варимо 15 хвилин.

Крок 9. Присмачую страва спеціями, зеленню і сіллю.

Крок 10. Розливаємо по тарілках і приступаємо до трапези. Приємного апетиту!

Борщ з щавлю

Борщ з щавлю – це легке перше страву, яке допоможе вам втамувати голод і не «обзавестися» вагою в животі. Для приготування вам будуть потрібні виключно натуральні і корисні інгредієнти, а на сам процес у вас піде трохи більше півгодини.

Час готування – 35 хв.

Час приготування – 7 хв.

Порції – 2 л.

Інгредієнти:

  • Бульйон курячий – 1,5 л
  • Щавель – 150 гр.
  • Картопля – 5 шт.
  • Морквина – 1 шт.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Яйця варені – 2 шт.
  • Кріп – 3-4 гілочки.
  • Лист лавра – 2 шт.
  • Масло рослинне – для смаження.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Готуємо продукти за списком.

Крок 2. Дрібно нарізаємо цибулю тремо на тертці з дрібними отворами морква – відправляємо на сковорідку.

Крок 3. До овочевого набору підливаємо олію і смажимо до світло-коричневого відтінку.

Крок 4. Нарізаємо картоплю і занурюємо в киплячий бульйон – варимо протягом 10 хвилин.

Крок 5. До м’якої картоплі викладаємо зажарку і тушкуємо ще 5-7 хвилин.

Крок 6. Промиту зелень хаотично подрібнюємо, видаляємо стебла.

Крок 7. Зелень, лаврушку і кубики відварених яєць відправляємо в супчик, солимо і перчимо.

Крок 8. Проварюємо ще 2-3 хвилини і наполягаємо під кришкою 10-15 хвилин. Приємного апетиту!