Щі із квашеної капусти – 10 покрокових рецептів приготування з фото

Щі із квашеної капусти – страва, яка подобається багатьом. Завдяки кислій капусті суп набувають незвичайний смак з кислинкою. Пропонуємо 10 варіантів приготування щів з різним м’ясом, пісний варіант з грибами, як приготувати в мультиварці, в духовці, а також традиційний староруський рецепт.

Як приготувати щі з квашеної капусти за класичним рецептом?

Яловичий бульйон і квашена капуста надають супу насичений смак з кислинкою. Також в щі додається часник, кмин, кріп і петрушка, які ідеально поєднуються з усіма улюбленим супом.

Інгредієнти на
8 порц.

  • Яловичина 500 гр. на кістки
  • Квашена капуста-500 гр.
  • Картопля 4 шт.
  • Морква 2 шт.
  • Цибуля ріпчаста 2 шт.
  • Селера 50 гр.
  • Часник 3 зуб.
  • Петрушка 5 гілок
  • Кріп 5 гілок
  • Томатна паста 2 ст. л.
  • Лавровий лист 1 шт.
  • Масло рослинне 1 ст. л.
  • Кмин 1 щіпка
  • Кріп 1 щіпка
  • Перець запашний 5 горошин
  • Сіль за смаком
  • Вода 2 л

Процес приготування:

  1. Щоб зварити щі з квашеної капусти, наливаємо в каструлю 2 літра холодної води і кладемо туди м’ясо. На великому вогні доводимо до кипіння. В цей час очищаємо одну морквину та цибулину. Після того як бульйон закипить, зменшуємо вогонь. Знімаємо утворену піну і додаємо овочі. Варимо протягом півтора годин.
  2. Віджимаємо квашену капусту нарізаємо невеликими шматочками по півтора-два див. На сковороді розігріваємо 1 ст. л. вершкового масла і викладаємо на неї капусту разом з 1 ст. л. томатної пасти. Посипаємо все кмином і тушкуємо під кришкою близько 30 хвилин.
  3. Іншу моркву та цибулю очищаємо і шаткуємо. В іншу сковороду наливаємо олію і відправляємо туди овочі. Посипаємо насінням кропу і чорним перцем. Обсмажуємо приблизно 5-7 хвилин. До засмажки додаємо томатну пасту і готуємо ще кілька хвилин. Знімаємо сковороду з вогню.
  4. Очищаємо картоплю й нарізаємо невеликими кубиками. Зелень подрібнюємо. Часник дрібно нарізаємо або тиснемо. Виймаємо з бульйону м’ясо, знімаємо з кістки і нарізаємо. Готовий бульйон проціджуємо через сито або марлю і перелити в чисту каструлю. Доводимо його до кипіння.
  5. До бульйону додаємо картоплю і м’ясо. Варимо близько 10 хвилин. Тепер додаємо зажарку, капусту, перець, часник і лавровий лист. Доводимо суп до кипіння і варимо 6 хвилин. Додаємо сіль за смаком.
  6. Кладемо подрібнену зелень і варимо на невеликому вогні пару хвилин. Знімаємо готові щі з вогню, накриваємо кришкою і залишаємо на півгодини.

Приємного апетиту!

Простий і смачний рецепт щів з квашеної капусти з куркою

У цьому рецепті використовується супова курка, яка зробить ваш бульйон дуже насиченим і ароматним.

Час приготування: 1 ч.

Час приготування: 2 год 30 хв.

Порції – 8.

Склад:

  • супова Курка – 800 гр.
  • Капуста квашена – 300 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Помідори – 4 шт.
  • Картопля – 5 шт.
  • Часник – 2 зубчики.
  • Лист лавровий – 2 шт.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Масло рослинне – 2 ст. л.

Процес приготування:

1. Курку добре миємо і знімаємо шкіру. Нарізаємо на невеликі шматочки. В п’ятилітрову каструлю наливаємо 3,5 л води і кладемо в неї курку.

2. Ставимо каструлю на вогонь і доводимо до кипіння. Збираємо з’явилася пінку і ставимо на маленький вогонь. Варимо курку близько 1,5 години.

3. Тепер нарізаємо цибулю і на середній тертці трьом моркву. Помідори ошпарюємо окропом, знімаємо шкірку і нарізаємо. Очищаємо часник і дрібно рубаємо.

4. У гарячу сковороду наливаємо рослинне масло і додаємо цибулю. Обсмажуємо, поки він не стане прозорим. Потім додаємо моркву, помідори, часник і тушкуємо під кришкою близько 10 хвилин. За бажанням можна додати ваші улюблені спеції.

5. У готовий бульйон додаємо картоплю і варимо 10 хвилин. Тепер додаємо квашену капусту і варимо ще близько 20 хвилин. Даємо бульйону закипіти і додаємо до нього засмажку. Солимо за смаком і додаємо лавровий лист. Даємо супу потомитися до повної готовності під кришкою на маленькому вогні. Приємного апетиту!

Ситні і наваристі щі з квашеної капусти зі свининою

Завдяки свинині суп стає дуже ситним і насиченим, а перець, часник, петрушка і кріп додають йому необхідну родзинку. Цей варіант приготування – те, що потрібно в холодну погоду.

Час приготування: 30 хв.

Час приготування: 2 год 10 хв.

Порції – 4.

Склад:

  • Свинина – 800 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Морква – 2 шт.
  • Картопля – 3 шт.
  • Капуста квашена – 200 гр.
  • Масло рослинне – 100 мл
  • Паста томатна – 1 ст. л.
  • Сіль – 1 ст. л.
  • Перець запашний горошком – 6 горошин.
  • Петрушка – 1 гілочка.
  • Кріп – 1 гілочка.

Процес приготування:

1. Свинину ріжемо на невеликі шматочки. Очищаємо одну морквину та цибулину. У каструлю наливаємо 2 л холодної води і відправляємо туди м’ясо з овочами. Ставимо на вогонь. Як тільки бульйон закипить, додамо сіль і знімаємо піну. Потім варимо ще 30 хвилин на середньому вогні.

2. Чистимо картоплю й нарізаємо на кубики. Залишилася моркву натираємо на тертці, а цибулю дрібно ріжемо. Квашену капусту промиваємо в прохолодній воді, щоб позбавиться від зайвої солі.

3. Через півгодини кладемо в бульйон капусту і варимо ще 20 хвилин.

4. На сковороду додаємо трохи олії і обсмажуємо цибулю, поки він не стане прозорим. Додаємо натерту моркву і смажимо ще близько 7 хвилин. Тепер додаємо томатну пасту і перемішуємо. Через 5 хвилин зажарка готова.

5. До бульйону додаємо нарізану картоплю, зажарку, перець і лавровий лист. Дістаємо з каструлі моркву і цибулю, які варилися разом зі свининою. Варимо приблизно 10 хвилин.

6. Дрібно нарізаємо петрушку з кропом. Часник тиснемо або так само дрібно нарізаємо.

7. Додаємо зелень з часником до супу і вимикаємо конфорку. Накриваємо каструлю кришкою і даємо настоятися 10 хвилин. Приємного апетиту!

Як приготувати домашні щі з квашеної капусти з яловичиною?

Для приготування бульйону використовується яловичина, морква і цибуля. Щі будуть легкими, але з багатим смаком.

Час приготування: 30 хв.

Час приготування: 1 год 30 хв.

Порції – 8.

Склад:

  • Яловичина – 400 гр.
  • Картопля – 600 гр.
  • Капуста квашена – 400 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 90 гр.
  • Паста томатна – 2 ст. л.
  • Моркву – 90 гр.
  • Лист лавровий – 3 шт.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Масло рослинне – 1 ст. л.
  • Вода – 2.5 л.

Процес приготування:

1. Яловичину промиваємо і кладемо в каструлю. Заливаємо холодною водою і ставимо на плиту. Доводимо до кипіння.

2. Після закипання знімаємо утворилася пінку і варимо м’ясо 1 годину на маленькому вогні.

3. Очищаємо овочі. Моркву натираємо на крупній тертці, а цибулю дрібно нарізаємо.

4. Помиту картоплю чистимо й нарізаємо на невеликі кубики.

5. У бульйон закидаємо нарізану картоплю і варимо близько 10-15 хвилин.

6. У сковороду наливаємо олію і обсмажуємо моркву з цибулею, поки вони не придбають золотистий колір.

7. До овочів додаємо квашену капусту і все перемішуємо. Смажимо ще 3-4 хвилини.

8. Додаємо томатну пасту і тушкуємо близько 10 хвилин.

9. З бульйону дістаємо готове м’ясо і кладемо туди готову засмажку. Додаємо сіль і перець за смаком.

10. М’ясо знімаємо з кістки і нарізаємо невеликими шматочками. Відправляємо його назад в каструлю.

11. До супу додаємо лавровий лист і через хвилину знімаємо з вогню. Закриваємо кришкою і даємо настоятися хвилин 10-15. Приємного апетиту!

Пісні щі з квашеної капусти з сушеними грибами

Це блюдо готується дуже просто і швидко. Завдяки аромату і смаку сушених грибів з кислинкою від квашеної капусти, цей варіант приготування щів обов’язково вас здивує.

Час приготування: 30 хв.

Час приготування: 1 годину.

Порції – 4.

Склад:

  • Капуста квашена – 200 гр.
  • Гриби сушені – 50 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Масло рослинне – 0.5 склянки
  • Борошно – 1 ст. л.
  • Часник – 8 зубчиків.

Процес приготування:

1. Цибуля моєму, очищаємо і дрібно нарізаємо. У сковороду наливаємо трохи олії і обсмажуємо на ньому цибулю, поки він не стане прозорим.

2. Добре віджимаємо квашену капусту і додаємо в сковорідку до цибулі. Тушкуємо, поки капуста не стане м’якою.

3. Перед початком приготування щів, сушені гриби замочуємо у воді, щоб вони були більш ароматними. Ставимо гриби на вогонь і чекаємо, поки вони закиплять.

4. Коли гриби зваряться, дістаємо їх з каструлі і нарізаємо на дрібні шматочки. Можна не нарізати і залишити як є. Потім відправляємо їх назад в каструлю. Додаємо до грибів тушковану капусту з цибулею. Закриваємо каструлю кришкою і варимо на невеликому вогні.

5. Сковорідку від капусти можна не мити. Насипаємо туди борошно. Обсмажуємо до золотистого кольору. Додаємо до неї трохи бульйону, перемішуємо і відправляємо в суп. Тушкуємо під кришкою ще кілька хвилин.

6. Знімаємо щі з вогню і даємо настоятися хвилин 10. При бажанні можна додати рослинного масла. Перед подачею дрібно нарізаємо пару зубчиків часнику і додаємо прямо в тарілку. Приємного апетиту!

Як правильно приготувати кислі щі в мультиварці?

Завдяки мультиварці ви заощадите не тільки час, але і посуд. Щі в мультиварці вийдуть такі ж смачні, як і на плиті.

Час приготування: 30 хв.

Час приготування: 1 ч. 15 хв.

Порції – 8.

Склад:

  • Свинина – 250 гр.
  • Капуста квашена – 250 гр.
  • Картопля – 2 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Томатний соус – 2 ст. л.
  • Вода – 1.5 л
  • Сіль – за смаком.
  • Часник – 1 зубчик

Процес приготування:

1. Свинину промиваємо та нарізаємо великими шматочками по 2.5 див.

2. Якщо квашена капуста дуже кисла, то обполіскуємо її водою і віджимаємо.

3. Картоплю миємо, чистимо й нарізаємо невеликими кубиками. Моркву чистимо і натираємо на крупній тертці. Цибулю також очищаємо і нарізаємо кубиками.

4. Ставимо каструлю на режим «Смаження» і наливаємо в неї рослинне масло. Як тільки чаша розігріється, додаємо свинину і обсмажуємо до рум’яного кольору.

5. Тепер додаємо моркву, цибулю і обсмажуємо все разом, поки морква не посвітлішає.

6. Додаємо квашену капусту, нарізану картоплю і томатний соус.

7. Все заливаємо холодною водою, солимо і закриваємо каструлю. Вибираємо режим «Суп». Щі будуть варитися 1 годину.

8. Після готовності відкриваємо кришку мультиварки і додаємо дрібно нарізаний часник. Знову закриваємо кришку і даємо зупу настоятися хвилин 15.

9. При подачі можна посипати щі зеленню. Приємного апетиту!

Покроковий рецепт приготування щів з квашеної і свіжої капусти

Завдяки квашеній капусті щі знаходять певну кислинку, а свіжа капуста надає хрускіт і прекрасний смак. Ці 2 види капусти добре поєднуються між собою, а з помідорами, картоплею та морквою виходить дуже ароматний і смачний суп. Замість шматочків м’яса використовуються фрикадельки.

Час приготування: 30 хв.

Час приготування: 1 годину.

Порції – 5.

Склад:

  • Фарш курячий – 400 гр.
  • Капуста білокачанна – 250 гр.
  • Картопля – 3 шт.
  • Капуста квашена – 150 гр.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Часник – 1-2 зубчики.
  • Лавровий лист – 1 шт.
  • Помідори – 2 шт.
  • Паста томатна – 25 гр.
  • Хліб сухий – 20 гр.
  • Яйце – 1 шт.
  • Масло рослинне – 2 ст. л.
  • Перець чорний мелений – 1 щіпка.
  • Кріп – 2 гілочки.
  • Сіль – 0.5 ст. л.
  • Вода – 1.5 л

Процес приготування:

1. У сковороді розігріваємо 1 ст. л. рослинного масла. Віджимаємо квашену капусту і кладемо її на сковороду. Обсмажуємо, періодично помішуючи, 5-7 хвилин. Додаємо трохи води. Тушкуємо капусту під кришкою близько 10 хвилин.

2. Ставимо На вогонь каструлю з водою для щів. Картоплю чистимо та миємо під прохолодною водою. Нарізаємо на невеликі шматочки.

3. У закипілу воду додаємо картоплю.

4. Даємо воді ще раз закипіти і додаємо сіль. Варимо 10 хвилин.

5. Чистимо цибулю і відрізаємо від нього 1/3 частина для фаршу. Решті цибулю дрібно нарізаємо. Морква також чистимо і натираємо на крупній тертці.

6. На сковороді розігріваємо 1 ст. л. рослинної олії і обсмажуємо на середньому вогні цибулю з морквою приблизно 3 хвилини, періодично помішуючи.

7. Помідори ошпарюємо окропом і знімаємо з них шкірку. Натираємо на тертці.

8. Натерті помідори додаємо до моркви з цибулею, перемішуємо і тушкуємо на маленькому вогні пару хвилин.

9. Тепер додаємо томатну пасту, перемішуємо, тушкуємо ще пару хвилин і знімаємо сковороду з вогню.

10. Коли картопля буде майже готовий, додаємо в каструлю квашену капусту і варимо 8 хвилин.

11. Приступаємо до приготування фрикадельок. Даємо білого хліба розмокнути в теплому молоці або воді. Хліб віджимаємо і додаємо до курячого фаршу. Цибуля натираємо на тертці і додаємо у фарш разом з яйцем.

12. Добре все перемішуємо. Фарш має вийти м’яким. Якщо він вийшов занадто рідким, можна додати до нього столову ложку манки.

13. З готового фаршу ліпимо невеликі фрикадельки.

14. Додаємо фрикадельки в каструлю і перемішуємо.

15. Свіжу капусту дрібно нарізаємо і додаємо до щам.

16. Тепер відправляємо в каструлю засмажку. Чекаємо поки суп закипить і продовжуємо варити близько 7 хвилин, поки не приготуються овочі і фрикадельки.

17. Додаємо лавровий лист, чорний перець і дрібно нарізаний часник. Все добре перемішуємо.

18. Нарешті додаємо в борщ кріп. Доводимо до кипіння і вимикаємо вогонь. Даємо супу трохи настоятися і подаємо до столу. Приємного апетиту!

Старорусские щі із квашеної капусти — класичний рецепт

По набору інгредієнтів цей варіант приготування щів майже нічим не відрізняється від інших. На їх приготування знадобиться набагато більше часу. Для щів використовується скороварка, а після їх готовності вони відправляються в морозилку на добу.

Час приготування: 40 хв.

Час приготування: 28 годин.

Порції – 12.

Склад:

  • Свинина на кісточці – 700 гр.
  • Вода – 5 л
  • Капуста квашена – 1 кг
  • Цибуля ріпчаста – 3 шт.
  • Часник – 4 зубчики.
  • Морква – 2 шт.
  • Помідори – 5 шт.
  • Цукор – 1 ч. л.
  • Сіль – за смаком.
  • Кріп – 4 гілочки.
  • Лавровий лист – 2 шт.
  • Перець запашний горошком – за смаком.
  • Приправа універсальна – за смаком.
  • Масло рослинне – 2 ст. л.

Процес приготування:

1. Свинину промиваємо, кладемо в скороварку, додаємо лавровий лист з чорним перцем, заливаємо водою і ставимо на вогонь варитися.

2. До бульйону додаємо цибулину, дрібно нарізаний кріп, зубчик часнику і універсальну приправу.

3. Коли бульйон закипить, знімаємо утворилася пінку.

4. Квашену капусту нарізаємо на шматочки поменше і відправляємо в розігріту сковороду з рослинним маслом. Обсмажуємо на середньому вогні. Потім додаємо до капусти 3-4 ст. л. бульйону, вирівнюємо поверхню ложкою і тушкуємо під кришкою.

5. Чистимо й нарізаємо цибулю. Окремо обсмажуємо його на сковороді пару хвилин додаємо 2-3 ст. л. бульйону. Тушкуємо до м’якості. Цибулю додаємо до квашеної капусти.

6. На цій же сковороді обсмажуємо моркву за такою ж технологією, як і цибуля. Додаємо готову моркву до квашеної капусти.

7. Тепер обсмажуємо помідори і так само додаємо до них бульйон. Насипати чайну ложку цукру, тушкуємо ще пару хвилин і відправляємо їх до квашеної капусти з помідорами та цибулею.

8. Перемішуємо овочі і тушкуємо їх ще 30 хвилин, іноді помішуючи.

9. До цього часу бульйон повинен був готуватися вже годину. Знімаємо скороварку з вогню і дістаємо з неї м’ясо. Поділяємо його на невеликі шматочки і відправляємо до бульйону.

10. Тепер додаємо в нього тушковані овочі з часником, кропом і приправою. При необхідності додаємо сіль.

11. Тепер закриваємо скороварку і тушкуємо в ній щі 1 годину. Потім вимикаємо вогонь і залишаємо щі таким чином на ще 2 години. Далі даємо скороварці охолонути, відкриваємо її і розливаємо щі порційно. Відправляємо щі в морозилку на добу.

12. Через добу дістаємо щі з морозилки, розігріваємо і подаємо до столу зі сметаною. Приємного апетиту!

Неймовірно смачні щі з квашеної капусти, приготовані в горщику в духовці

Для приготування цього варіанту щей знадобиться глиняний горщик, в якому вони будуть нудитися. У цьому рецепті використовуються гриби, але ви можете використовувати будь-яке м’ясо.

Час приготування: 20 хв.

Час приготування: 50 хв.

Порції – 1.

Склад:

  • Картопля – 1 шт.
  • Цибуля – ¼ шт.
  • Суміш перців – 1 щіпка.
  • Кріп – 1 ст. л.
  • Капуста квашена – 4 ст. л.
  • Гриби – 2 ст. л.
  • Лавровий лист – 1 шт.
  • Сіль – за смаком.
  • Масло вершкове – 20 гр.
  • Бульйон овочевий – 1 склянка

Процес приготування:

1. По черзі відправляємо інгредієнти в горщик. Починаємо з картоплі. Чистимо її, миємо й нарізаємо не невеликі шматочки. Відправляємо на дно ємності.

2. Додаємо ¼ цибулини. Нарізати цибулю не треба, так як після готовності щів, ми виймаємо його. Також додаємо суміш перців.

3. Зелень промиваємо під прохолодною водою, даємо висохнути на паперовому рушнику, нарізаємо і відправляємо в горщик. Якщо є заморожена зелень, то можна використовувати її.

4. Зверху викладаємо квашену капусту. Якщо вона дуже кисла, то злегка промиваємо її під водою, віджимаємо і потім кладемо в горщик.

5. Останніми додаємо гриби. Можна використовувати заморожені, сушені, так і свіжі гриби. Ми використовуємо смажені печериці, маслюки та гливи.

6. Тепер додаємо лавровий лист, солимо і кладемо зверху шматочок масла. Наливаємо гарячий овочевий бульйон, поки він не покриє всі інгредієнти. Кількість бульйону залежить від обсягу глиняного горщика.

7. Розігріваємо духовку до 190оС і відправляємо нудитися на 50 хвилин. Дістаємо цибулину. При подачі можна додати дрібно нарізаний часник і сметану. Приємного апетиту!

Ароматні і наваристі щі з квашеної капусти з тушонкою

Для приготування використовується яловича або свиняча тушонка, завдяки якій щі придбають насичений смак, а також значно скоротить час приготування.

Час приготування: 20 хв.

Час приготування: 45 хв.

Порції – 5.

Склад:

  • Тушонка яловича або свиняча – 1 банку.
  • Картопля – 2-3 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Капуста квашена – 200-300 гр.
  • Помідори – 1 шт.
  • Томатна паста – 1 ст. л.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Лавровий лист – 1-2 шт.
  • Вода – 1.8-2.2 л.
  • Масло рослинне – 2 ст. л.
  • Зелень – за смаком.

Процес приготування:

1. Ставимо каструлю На плиту і вливаємо в неї воду. Ставимо на вогонь і даємо закипіти. На сковороді розігріваємо рослинне масло. Моркву і цибулю чистимо, нарізаємо і відправляємо в розігріту сковороду. Смажимо приблизно 5-7 хвилин, іноді помішуючи.

2. Картоплю чистимо, миємо й нарізаємо невеликими кубиками або соломкою. Відправляємо в закипілу воду.

3. Якщо капуста дуже велика, то нарізаємо її на менші шматочки і відправляємо до варящемуся картоплі. Додаємо сіль і перець за смаком. Накриваємо кришкою і продовжуємо варити на невеликому вогні.

4. Тушковане м’ясо викладаємо з банки в окрему ємність. Прибираємо весь зайвий жир і розминаємо її виделкою.

5. Додаємо тушонку до цибулі з морквою і перемішуємо.

6. Помідор ошпарюємо окропом і знімаємо шкірочку. Потім натираємо на тертці і відправляємо в сковороду. Тепер додаємо томатну пасту і наливаємо пару ополоників бульйону. Перемішуємо і тушкуємо ще 2-3 хвилини.

7. Готову зажарку відправляємо в каструлю з бульйоном і додаємо лавровий лист. Накриваємо кришкою і варимо 5 хвилин.

8. Відкриваємо кришку і посипаємо зеленню. Потім вимикаємо вогонь і знову накриваємо. Даємо щам трохи настоятися і подаємо до столу. Приємного апетиту!