Щі із квашеної капусти – страва, яка подобається багатьом. Завдяки кислій капусті суп набувають незвичайний смак з кислинкою. Пропонуємо 10 варіантів приготування щів з різним м’ясом, пісний варіант з грибами, як приготувати в мультиварці, в духовці, а також традиційний староруський рецепт.
Як приготувати щі з квашеної капусти за класичним рецептом?
Яловичий бульйон і квашена капуста надають супу насичений смак з кислинкою. Також в щі додається часник, кмин, кріп і петрушка, які ідеально поєднуються з усіма улюбленим супом.
Інгредієнти на
8 порц.
- Яловичина 500 гр. на кістки
- Квашена капуста-500 гр.
- Картопля 4 шт.
- Морква 2 шт.
- Цибуля ріпчаста 2 шт.
- Селера 50 гр.
- Часник 3 зуб.
- Петрушка 5 гілок
- Кріп 5 гілок
- Томатна паста 2 ст. л.
- Лавровий лист 1 шт.
- Масло рослинне 1 ст. л.
- Кмин 1 щіпка
- Кріп 1 щіпка
- Перець запашний 5 горошин
- Сіль за смаком
- Вода 2 л
Процес приготування:
- Щоб зварити щі з квашеної капусти, наливаємо в каструлю 2 літра холодної води і кладемо туди м’ясо. На великому вогні доводимо до кипіння. В цей час очищаємо одну морквину та цибулину. Після того як бульйон закипить, зменшуємо вогонь. Знімаємо утворену піну і додаємо овочі. Варимо протягом півтора годин.
- Віджимаємо квашену капусту нарізаємо невеликими шматочками по півтора-два див. На сковороді розігріваємо 1 ст. л. вершкового масла і викладаємо на неї капусту разом з 1 ст. л. томатної пасти. Посипаємо все кмином і тушкуємо під кришкою близько 30 хвилин.
- Іншу моркву та цибулю очищаємо і шаткуємо. В іншу сковороду наливаємо олію і відправляємо туди овочі. Посипаємо насінням кропу і чорним перцем. Обсмажуємо приблизно 5-7 хвилин. До засмажки додаємо томатну пасту і готуємо ще кілька хвилин. Знімаємо сковороду з вогню.
- Очищаємо картоплю й нарізаємо невеликими кубиками. Зелень подрібнюємо. Часник дрібно нарізаємо або тиснемо. Виймаємо з бульйону м’ясо, знімаємо з кістки і нарізаємо. Готовий бульйон проціджуємо через сито або марлю і перелити в чисту каструлю. Доводимо його до кипіння.
- До бульйону додаємо картоплю і м’ясо. Варимо близько 10 хвилин. Тепер додаємо зажарку, капусту, перець, часник і лавровий лист. Доводимо суп до кипіння і варимо 6 хвилин. Додаємо сіль за смаком.
- Кладемо подрібнену зелень і варимо на невеликому вогні пару хвилин. Знімаємо готові щі з вогню, накриваємо кришкою і залишаємо на півгодини.

Приємного апетиту!
Простий і смачний рецепт щів з квашеної капусти з куркою
У цьому рецепті використовується супова курка, яка зробить ваш бульйон дуже насиченим і ароматним.
Час приготування: 1 ч.
Час приготування: 2 год 30 хв.
Порції – 8.
Склад:
- супова Курка – 800 гр.
- Капуста квашена – 300 гр.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Морква – 1 шт.
- Помідори – 4 шт.
- Картопля – 5 шт.
- Часник – 2 зубчики.
- Лист лавровий – 2 шт.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Масло рослинне – 2 ст. л.
Процес приготування:
1. Курку добре миємо і знімаємо шкіру. Нарізаємо на невеликі шматочки. В п’ятилітрову каструлю наливаємо 3,5 л води і кладемо в неї курку.
2. Ставимо каструлю на вогонь і доводимо до кипіння. Збираємо з’явилася пінку і ставимо на маленький вогонь. Варимо курку близько 1,5 години.
3. Тепер нарізаємо цибулю і на середній тертці трьом моркву. Помідори ошпарюємо окропом, знімаємо шкірку і нарізаємо. Очищаємо часник і дрібно рубаємо.
4. У гарячу сковороду наливаємо рослинне масло і додаємо цибулю. Обсмажуємо, поки він не стане прозорим. Потім додаємо моркву, помідори, часник і тушкуємо під кришкою близько 10 хвилин. За бажанням можна додати ваші улюблені спеції.
5. У готовий бульйон додаємо картоплю і варимо 10 хвилин. Тепер додаємо квашену капусту і варимо ще близько 20 хвилин. Даємо бульйону закипіти і додаємо до нього засмажку. Солимо за смаком і додаємо лавровий лист. Даємо супу потомитися до повної готовності під кришкою на маленькому вогні. Приємного апетиту!
Ситні і наваристі щі з квашеної капусти зі свининою
Завдяки свинині суп стає дуже ситним і насиченим, а перець, часник, петрушка і кріп додають йому необхідну родзинку. Цей варіант приготування – те, що потрібно в холодну погоду.
Час приготування: 30 хв.
Час приготування: 2 год 10 хв.
Порції – 4.
Склад:
- Свинина – 800 гр.
- Цибуля ріпчаста – 2 шт.
- Морква – 2 шт.
- Картопля – 3 шт.
- Капуста квашена – 200 гр.
- Масло рослинне – 100 мл
- Паста томатна – 1 ст. л.
- Сіль – 1 ст. л.
- Перець запашний горошком – 6 горошин.
- Петрушка – 1 гілочка.
- Кріп – 1 гілочка.
Процес приготування:
1. Свинину ріжемо на невеликі шматочки. Очищаємо одну морквину та цибулину. У каструлю наливаємо 2 л холодної води і відправляємо туди м’ясо з овочами. Ставимо на вогонь. Як тільки бульйон закипить, додамо сіль і знімаємо піну. Потім варимо ще 30 хвилин на середньому вогні.
2. Чистимо картоплю й нарізаємо на кубики. Залишилася моркву натираємо на тертці, а цибулю дрібно ріжемо. Квашену капусту промиваємо в прохолодній воді, щоб позбавиться від зайвої солі.
3. Через півгодини кладемо в бульйон капусту і варимо ще 20 хвилин.
4. На сковороду додаємо трохи олії і обсмажуємо цибулю, поки він не стане прозорим. Додаємо натерту моркву і смажимо ще близько 7 хвилин. Тепер додаємо томатну пасту і перемішуємо. Через 5 хвилин зажарка готова.
5. До бульйону додаємо нарізану картоплю, зажарку, перець і лавровий лист. Дістаємо з каструлі моркву і цибулю, які варилися разом зі свининою. Варимо приблизно 10 хвилин.
6. Дрібно нарізаємо петрушку з кропом. Часник тиснемо або так само дрібно нарізаємо.
7. Додаємо зелень з часником до супу і вимикаємо конфорку. Накриваємо каструлю кришкою і даємо настоятися 10 хвилин. Приємного апетиту!
Як приготувати домашні щі з квашеної капусти з яловичиною?
Для приготування бульйону використовується яловичина, морква і цибуля. Щі будуть легкими, але з багатим смаком.
Час приготування: 30 хв.
Час приготування: 1 год 30 хв.
Порції – 8.
Склад:
- Яловичина – 400 гр.
- Картопля – 600 гр.
- Капуста квашена – 400 гр.
- Цибуля ріпчаста – 90 гр.
- Паста томатна – 2 ст. л.
- Моркву – 90 гр.
- Лист лавровий – 3 шт.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Масло рослинне – 1 ст. л.
- Вода – 2.5 л.
Процес приготування:
1. Яловичину промиваємо і кладемо в каструлю. Заливаємо холодною водою і ставимо на плиту. Доводимо до кипіння.
2. Після закипання знімаємо утворилася пінку і варимо м’ясо 1 годину на маленькому вогні.
3. Очищаємо овочі. Моркву натираємо на крупній тертці, а цибулю дрібно нарізаємо.
4. Помиту картоплю чистимо й нарізаємо на невеликі кубики.
5. У бульйон закидаємо нарізану картоплю і варимо близько 10-15 хвилин.
6. У сковороду наливаємо олію і обсмажуємо моркву з цибулею, поки вони не придбають золотистий колір.
7. До овочів додаємо квашену капусту і все перемішуємо. Смажимо ще 3-4 хвилини.
8. Додаємо томатну пасту і тушкуємо близько 10 хвилин.
9. З бульйону дістаємо готове м’ясо і кладемо туди готову засмажку. Додаємо сіль і перець за смаком.
10. М’ясо знімаємо з кістки і нарізаємо невеликими шматочками. Відправляємо його назад в каструлю.
11. До супу додаємо лавровий лист і через хвилину знімаємо з вогню. Закриваємо кришкою і даємо настоятися хвилин 10-15. Приємного апетиту!
Пісні щі з квашеної капусти з сушеними грибами
Це блюдо готується дуже просто і швидко. Завдяки аромату і смаку сушених грибів з кислинкою від квашеної капусти, цей варіант приготування щів обов’язково вас здивує.
Час приготування: 30 хв.
Час приготування: 1 годину.
Порції – 4.
Склад:
- Капуста квашена – 200 гр.
- Гриби сушені – 50 гр.
- Цибуля ріпчаста – 2 шт.
- Масло рослинне – 0.5 склянки
- Борошно – 1 ст. л.
- Часник – 8 зубчиків.
Процес приготування:
1. Цибуля моєму, очищаємо і дрібно нарізаємо. У сковороду наливаємо трохи олії і обсмажуємо на ньому цибулю, поки він не стане прозорим.
2. Добре віджимаємо квашену капусту і додаємо в сковорідку до цибулі. Тушкуємо, поки капуста не стане м’якою.
3. Перед початком приготування щів, сушені гриби замочуємо у воді, щоб вони були більш ароматними. Ставимо гриби на вогонь і чекаємо, поки вони закиплять.
4. Коли гриби зваряться, дістаємо їх з каструлі і нарізаємо на дрібні шматочки. Можна не нарізати і залишити як є. Потім відправляємо їх назад в каструлю. Додаємо до грибів тушковану капусту з цибулею. Закриваємо каструлю кришкою і варимо на невеликому вогні.
5. Сковорідку від капусти можна не мити. Насипаємо туди борошно. Обсмажуємо до золотистого кольору. Додаємо до неї трохи бульйону, перемішуємо і відправляємо в суп. Тушкуємо під кришкою ще кілька хвилин.
6. Знімаємо щі з вогню і даємо настоятися хвилин 10. При бажанні можна додати рослинного масла. Перед подачею дрібно нарізаємо пару зубчиків часнику і додаємо прямо в тарілку. Приємного апетиту!
Як правильно приготувати кислі щі в мультиварці?
Завдяки мультиварці ви заощадите не тільки час, але і посуд. Щі в мультиварці вийдуть такі ж смачні, як і на плиті.
Час приготування: 30 хв.
Час приготування: 1 ч. 15 хв.
Порції – 8.
Склад:
- Свинина – 250 гр.
- Капуста квашена – 250 гр.
- Картопля – 2 шт.
- Морква – 1 шт.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Томатний соус – 2 ст. л.
- Вода – 1.5 л
- Сіль – за смаком.
- Часник – 1 зубчик
Процес приготування:
1. Свинину промиваємо та нарізаємо великими шматочками по 2.5 див.
2. Якщо квашена капуста дуже кисла, то обполіскуємо її водою і віджимаємо.
3. Картоплю миємо, чистимо й нарізаємо невеликими кубиками. Моркву чистимо і натираємо на крупній тертці. Цибулю також очищаємо і нарізаємо кубиками.
4. Ставимо каструлю на режим «Смаження» і наливаємо в неї рослинне масло. Як тільки чаша розігріється, додаємо свинину і обсмажуємо до рум’яного кольору.
5. Тепер додаємо моркву, цибулю і обсмажуємо все разом, поки морква не посвітлішає.
6. Додаємо квашену капусту, нарізану картоплю і томатний соус.
7. Все заливаємо холодною водою, солимо і закриваємо каструлю. Вибираємо режим «Суп». Щі будуть варитися 1 годину.
8. Після готовності відкриваємо кришку мультиварки і додаємо дрібно нарізаний часник. Знову закриваємо кришку і даємо зупу настоятися хвилин 15.
9. При подачі можна посипати щі зеленню. Приємного апетиту!
Покроковий рецепт приготування щів з квашеної і свіжої капусти
Завдяки квашеній капусті щі знаходять певну кислинку, а свіжа капуста надає хрускіт і прекрасний смак. Ці 2 види капусти добре поєднуються між собою, а з помідорами, картоплею та морквою виходить дуже ароматний і смачний суп. Замість шматочків м’яса використовуються фрикадельки.
Час приготування: 30 хв.
Час приготування: 1 годину.
Порції – 5.
Склад:
- Фарш курячий – 400 гр.
- Капуста білокачанна – 250 гр.
- Картопля – 3 шт.
- Капуста квашена – 150 гр.
- Цибуля – 1 шт.
- Морква – 1 шт.
- Часник – 1-2 зубчики.
- Лавровий лист – 1 шт.
- Помідори – 2 шт.
- Паста томатна – 25 гр.
- Хліб сухий – 20 гр.
- Яйце – 1 шт.
- Масло рослинне – 2 ст. л.
- Перець чорний мелений – 1 щіпка.
- Кріп – 2 гілочки.
- Сіль – 0.5 ст. л.
- Вода – 1.5 л
Процес приготування:
1. У сковороді розігріваємо 1 ст. л. рослинного масла. Віджимаємо квашену капусту і кладемо її на сковороду. Обсмажуємо, періодично помішуючи, 5-7 хвилин. Додаємо трохи води. Тушкуємо капусту під кришкою близько 10 хвилин.
2. Ставимо На вогонь каструлю з водою для щів. Картоплю чистимо та миємо під прохолодною водою. Нарізаємо на невеликі шматочки.
3. У закипілу воду додаємо картоплю.
4. Даємо воді ще раз закипіти і додаємо сіль. Варимо 10 хвилин.
5. Чистимо цибулю і відрізаємо від нього 1/3 частина для фаршу. Решті цибулю дрібно нарізаємо. Морква також чистимо і натираємо на крупній тертці.
6. На сковороді розігріваємо 1 ст. л. рослинної олії і обсмажуємо на середньому вогні цибулю з морквою приблизно 3 хвилини, періодично помішуючи.
7. Помідори ошпарюємо окропом і знімаємо з них шкірку. Натираємо на тертці.
8. Натерті помідори додаємо до моркви з цибулею, перемішуємо і тушкуємо на маленькому вогні пару хвилин.
9. Тепер додаємо томатну пасту, перемішуємо, тушкуємо ще пару хвилин і знімаємо сковороду з вогню.
10. Коли картопля буде майже готовий, додаємо в каструлю квашену капусту і варимо 8 хвилин.
11. Приступаємо до приготування фрикадельок. Даємо білого хліба розмокнути в теплому молоці або воді. Хліб віджимаємо і додаємо до курячого фаршу. Цибуля натираємо на тертці і додаємо у фарш разом з яйцем.
12. Добре все перемішуємо. Фарш має вийти м’яким. Якщо він вийшов занадто рідким, можна додати до нього столову ложку манки.
13. З готового фаршу ліпимо невеликі фрикадельки.
14. Додаємо фрикадельки в каструлю і перемішуємо.
15. Свіжу капусту дрібно нарізаємо і додаємо до щам.
16. Тепер відправляємо в каструлю засмажку. Чекаємо поки суп закипить і продовжуємо варити близько 7 хвилин, поки не приготуються овочі і фрикадельки.
17. Додаємо лавровий лист, чорний перець і дрібно нарізаний часник. Все добре перемішуємо.
18. Нарешті додаємо в борщ кріп. Доводимо до кипіння і вимикаємо вогонь. Даємо супу трохи настоятися і подаємо до столу. Приємного апетиту!
Старорусские щі із квашеної капусти — класичний рецепт
По набору інгредієнтів цей варіант приготування щів майже нічим не відрізняється від інших. На їх приготування знадобиться набагато більше часу. Для щів використовується скороварка, а після їх готовності вони відправляються в морозилку на добу.
Час приготування: 40 хв.
Час приготування: 28 годин.
Порції – 12.
Склад:
- Свинина на кісточці – 700 гр.
- Вода – 5 л
- Капуста квашена – 1 кг
- Цибуля ріпчаста – 3 шт.
- Часник – 4 зубчики.
- Морква – 2 шт.
- Помідори – 5 шт.
- Цукор – 1 ч. л.
- Сіль – за смаком.
- Кріп – 4 гілочки.
- Лавровий лист – 2 шт.
- Перець запашний горошком – за смаком.
- Приправа універсальна – за смаком.
- Масло рослинне – 2 ст. л.
Процес приготування:
1. Свинину промиваємо, кладемо в скороварку, додаємо лавровий лист з чорним перцем, заливаємо водою і ставимо на вогонь варитися.
2. До бульйону додаємо цибулину, дрібно нарізаний кріп, зубчик часнику і універсальну приправу.
3. Коли бульйон закипить, знімаємо утворилася пінку.
4. Квашену капусту нарізаємо на шматочки поменше і відправляємо в розігріту сковороду з рослинним маслом. Обсмажуємо на середньому вогні. Потім додаємо до капусти 3-4 ст. л. бульйону, вирівнюємо поверхню ложкою і тушкуємо під кришкою.
5. Чистимо й нарізаємо цибулю. Окремо обсмажуємо його на сковороді пару хвилин додаємо 2-3 ст. л. бульйону. Тушкуємо до м’якості. Цибулю додаємо до квашеної капусти.
6. На цій же сковороді обсмажуємо моркву за такою ж технологією, як і цибуля. Додаємо готову моркву до квашеної капусти.
7. Тепер обсмажуємо помідори і так само додаємо до них бульйон. Насипати чайну ложку цукру, тушкуємо ще пару хвилин і відправляємо їх до квашеної капусти з помідорами та цибулею.
8. Перемішуємо овочі і тушкуємо їх ще 30 хвилин, іноді помішуючи.
9. До цього часу бульйон повинен був готуватися вже годину. Знімаємо скороварку з вогню і дістаємо з неї м’ясо. Поділяємо його на невеликі шматочки і відправляємо до бульйону.
10. Тепер додаємо в нього тушковані овочі з часником, кропом і приправою. При необхідності додаємо сіль.
11. Тепер закриваємо скороварку і тушкуємо в ній щі 1 годину. Потім вимикаємо вогонь і залишаємо щі таким чином на ще 2 години. Далі даємо скороварці охолонути, відкриваємо її і розливаємо щі порційно. Відправляємо щі в морозилку на добу.
12. Через добу дістаємо щі з морозилки, розігріваємо і подаємо до столу зі сметаною. Приємного апетиту!
Неймовірно смачні щі з квашеної капусти, приготовані в горщику в духовці
Для приготування цього варіанту щей знадобиться глиняний горщик, в якому вони будуть нудитися. У цьому рецепті використовуються гриби, але ви можете використовувати будь-яке м’ясо.
Час приготування: 20 хв.
Час приготування: 50 хв.
Порції – 1.
Склад:
- Картопля – 1 шт.
- Цибуля – ¼ шт.
- Суміш перців – 1 щіпка.
- Кріп – 1 ст. л.
- Капуста квашена – 4 ст. л.
- Гриби – 2 ст. л.
- Лавровий лист – 1 шт.
- Сіль – за смаком.
- Масло вершкове – 20 гр.
- Бульйон овочевий – 1 склянка
Процес приготування:
1. По черзі відправляємо інгредієнти в горщик. Починаємо з картоплі. Чистимо її, миємо й нарізаємо не невеликі шматочки. Відправляємо на дно ємності.
2. Додаємо ¼ цибулини. Нарізати цибулю не треба, так як після готовності щів, ми виймаємо його. Також додаємо суміш перців.
3. Зелень промиваємо під прохолодною водою, даємо висохнути на паперовому рушнику, нарізаємо і відправляємо в горщик. Якщо є заморожена зелень, то можна використовувати її.
4. Зверху викладаємо квашену капусту. Якщо вона дуже кисла, то злегка промиваємо її під водою, віджимаємо і потім кладемо в горщик.
5. Останніми додаємо гриби. Можна використовувати заморожені, сушені, так і свіжі гриби. Ми використовуємо смажені печериці, маслюки та гливи.
6. Тепер додаємо лавровий лист, солимо і кладемо зверху шматочок масла. Наливаємо гарячий овочевий бульйон, поки він не покриє всі інгредієнти. Кількість бульйону залежить від обсягу глиняного горщика.
7. Розігріваємо духовку до 190оС і відправляємо нудитися на 50 хвилин. Дістаємо цибулину. При подачі можна додати дрібно нарізаний часник і сметану. Приємного апетиту!
Ароматні і наваристі щі з квашеної капусти з тушонкою
Для приготування використовується яловича або свиняча тушонка, завдяки якій щі придбають насичений смак, а також значно скоротить час приготування.
Час приготування: 20 хв.
Час приготування: 45 хв.
Порції – 5.
Склад:
- Тушонка яловича або свиняча – 1 банку.
- Картопля – 2-3 шт.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Морква – 1 шт.
- Капуста квашена – 200-300 гр.
- Помідори – 1 шт.
- Томатна паста – 1 ст. л.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Лавровий лист – 1-2 шт.
- Вода – 1.8-2.2 л.
- Масло рослинне – 2 ст. л.
- Зелень – за смаком.
Процес приготування:
1. Ставимо каструлю На плиту і вливаємо в неї воду. Ставимо на вогонь і даємо закипіти. На сковороді розігріваємо рослинне масло. Моркву і цибулю чистимо, нарізаємо і відправляємо в розігріту сковороду. Смажимо приблизно 5-7 хвилин, іноді помішуючи.
2. Картоплю чистимо, миємо й нарізаємо невеликими кубиками або соломкою. Відправляємо в закипілу воду.
3. Якщо капуста дуже велика, то нарізаємо її на менші шматочки і відправляємо до варящемуся картоплі. Додаємо сіль і перець за смаком. Накриваємо кришкою і продовжуємо варити на невеликому вогні.
4. Тушковане м’ясо викладаємо з банки в окрему ємність. Прибираємо весь зайвий жир і розминаємо її виделкою.
5. Додаємо тушонку до цибулі з морквою і перемішуємо.
6. Помідор ошпарюємо окропом і знімаємо шкірочку. Потім натираємо на тертці і відправляємо в сковороду. Тепер додаємо томатну пасту і наливаємо пару ополоників бульйону. Перемішуємо і тушкуємо ще 2-3 хвилини.
7. Готову зажарку відправляємо в каструлю з бульйоном і додаємо лавровий лист. Накриваємо кришкою і варимо 5 хвилин.
8. Відкриваємо кришку і посипаємо зеленню. Потім вимикаємо вогонь і знову накриваємо. Даємо щам трохи настоятися і подаємо до столу. Приємного апетиту!